agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Zeytin (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/)
-   -   Bodur zeytin (Arbeguine İ_18) (http://www.agaclar.net/forum/zeytin/25267.htm)

Halil Önen 08-09-2011 01:36

Bodur zeytin (Arbeguine İ_18)
 
3 Eklenti(ler)
Bu sayfayı açmamın sebebi;

bodur zeytinin bizim yerli zeytinlere göre ayrı dikim, budama v.b istekleridir. Bodur zeytin hakkında bir çok soru soruldu ve diğer zeytin sayfalarında kaldı.

Ve bu konuda sorular sorulmaktadır. Deli toplu olsun istedim.

Ayrıca İspanyadan Beta Tarıma getirttiğim _ şimdi getiriyorlar mı bilmiyorum, sipariş için soru sormayın_:) 170 adet zeytinin _ ki tanesini geçen yıl 6tl.+kargo ile almıştım_ 50 kadarını bu sitenin üyelerine ücretsiz (isteyen istemeyene) dağıttım.

İspanya ile aynı ekvartor kuşağı üzerinde aynı sonuçları alındığı söyleniyor. Türkiye de de denemeleri yapılmış.

Yine çeşitli illerdeki üyelere gönderdiğim zeytinlerin o bölgeye uyum sağlayıp sağlamadığını öğrenmek istiyorum

Benimle tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim.

Mart 2011 de diktiğim 120 adet için de edindiğim tecrübeleri paylaşacağım.


Eklenti 244378

Bunlar 4 ay önce diktiklerim. % 80 i gibi zeytin vermeye başladı bazıları vermedi.

Eklenti 244379

Nasıl dikildiğini kendi sayfamda anlatmıştım. Burada da sorulursa yardımcı olurum ki aslında diğer zeytin dikimlerinden farklı değildir.

Eklenti 244380

Bende yetiştirerek öğreniyorum. Unutulmasın.:)

Saygılar.

Selahattin Yılmaz 14-09-2011 12:47

Bodur Zeytin - Arbequina Zeytini
 
Arbequina Zeytini, İspanya’nın kuzey doğusunda Katalonya bölgesinde bulunmuştur. Bugün toplam 55.000 hektarın üzerinde yetiştirilmektedir. Zeytinyağının kalitesi uluslararası pazarda çok değerlidir. Bugün Fransa ve Arjantin’de de yayılmıştır. Yurdumuza 2006 sezonunda yeni girmeye başlamıştır.

Arbequina’nın popülerliği yağının kalitesi ve tarımının kolay yapılabilmesi sayesindedir. Yüksek verimli ve erken verime yatabilen bir çeşittir. Yoğun dikime müsade eder, kötü toprak koşullarına kolayca adapte olur ve soğuğa dayanıklıdır. Kendine verimlidir, peryodisite göstermez ve meyvesi safha safha olgunlaşır.

Arbequina’nın Katolonya’da IRTA tarafından klonal seleksiyonuna başlanmıştır. Seleksiyonun İlk safhasında 109 adet dikkat çeken ağaç dört sene boyunca sahada takip edilmiştir. Bu dört senenin sonunda 15 ağaç yüksek ve düzenli verimi dikkate alınarak seçilmiştir. Klonların altı sene boyunca değişik fidanlıklardaki performansı istatistiki olarak takip edilerek 1998 senesinde IRTA i-18 adı altında pazara sunulmuştur.

Zeytinyağında ortalama (%71) oleik asit, (%11) linoleik asit vardır. Düşük Polyfenois (Kafeik asitte 170ppm) miktarı vardır. Tadı meyvemsi ve tatlıdır, badem, yeşil muz ve domates aroması bulunur.

Yüzyıllardır zeytinyağı endüstrisi geleneksel metodlarla üretim ve hasat yapmıştır. Bugün artık büyük düşünebilen girişimciler yüksek verimli, erken verime yatan, yoğun dikimi yapılabilen ve de makine ile hasatı yapılabilen çeşitleri keşfetmişlerdir. Böylelikle zeytin yetiştiriciliği yüksek teknoloji ile tanışmıştır. Ülkemiz için yeni olan bu zeytincilik yöntemi, uzun yıllardır İspanya, Italya, Arjantin, Avustralya gibi önemli zeytin bölgelerinde yapılmaktadır.

Bu çeşitle kurulan bahçelerde mantık, erken verime yatan ağaçlar, verimli hasat ve esas önemli unsur mükemmel kalitede bir zeytinyağıdır.

Peki Arbequina neden gerçekten bu kadar iddialı;

Bir bahçe kurarken harcanan parayı düşünecek olursanız, meyveleri erken toplamak önem arz edecektir, yatırımın geri dönüş süresi önemlidir. Yoğun dikim yapılmış bir bahçede ertesi sene ürün alınacaktır ve beşinci sene tam verime dönüşecektir.

Zeytin bahçelerinde en önemli masraf hasat işçilğidir. Bodur ağaçlarla kurulan bahçelerin boylarını 2,5m’den budayarak ve sıra üzerine dikerek bahçeye hasat makinesi sokmamıza olanak sağlar.

Zeytinyağının sayısız faydası sayesinde günden güne tüketimi artmaktadır. ABD’ne senede ithal edilen zeytinyagi %8-12 artis gostermektedir. Japonya gibi asya ulkeleri de zeytinyagi ile yeni tanismis olup tuketimi hersene artmaktadir. Japonya’nin zeytinyağı ithalati hersene ikiye katlamaktadir. Bugun Zeytin yetistirilebilen merkezlerdeki arazi maaliyeti ve eski uretim teknikleri Dünya talebini karşılamakta şimdiden zorlanmaktadır. Yurdumuzun ikllim ve toprak koşulları, Yüksek kaliteli zeytinyağı üretimi yapabilecek, modern zeytin çeşitleri için çok uygundur.

Geleneksel yöntemle üretim yapılan bahçelerde, tam verime geçmesi için gereken 8 sene, çok uzun bir zamandır (yatrımın geri dönme süresi). Hasat maaliyeti çok yüksektir (Yıllık bakım masrafının %50’sinden fazla). Kullanılabilen makineler verimli olmadığı gibi bir sene sonrasının meyve dallarına zarar vermektedir. Bazı koşullarda ağaçlarda görülen periyodisitenin sebebi de budur, verilen fiziksel hasardan dolayı ağaç bir sene ürün verirken diğer sene daha az vermesi.Geniş ağaçlar ilaçlanırken sıkılan kimyasalların verimli kullanılması da zordur.

Yoğun dikim sistemi1960 senelerinde bodur elma anaçları gelişerek elmacılıkta yoğun dikim sisteminin yayılmasına olanak sağlamıştır. Daha sonra birçok türde bodur etki yapan anaçlar kullanarak, daha çok meyve veren çeşitler geliştirilerek, eğerek ya da değişik şekiller vererek geliştirilen dikim sisitemleri ile yoğun dikim meyvecilikte yayılmaya başlamıştır.

Ülkemizde de son yıllarda bodur elma fidanları ile kurulmaya başlanan yoğun dikim sistemli bahçeler yeni yeni yayılmaktadır. Yoğun dikilmiş bahçelerdeki yüksek verimlilik, erken verime yatma, verimli hasat ve bakım gibi avantajlar çiftçilerimiz tarafından tecrübe edildikçe daha da yaygın hale gelecektir.

Yoğun dikim sistemindeki zorluklar ise, bahçenin daha çok ilgiye ihtiyacı olması (Özenli budamaya ihtiyacı olması gibi), Çeşitl özellikleri, anaçın etkisi ve uyumu hakkında bilginin daha önem kazanmasıdır. Ayrıca sulaması, gübrelemesi ve zararlı mücadelesi daha titiz yapılmalıdır. Bunların yanında yüksek fidan ihtiyacından ve duruma göre kurulacak telli terbiye sisteminin ilk yatırım maaliyetini artırması söz konusudur.


Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda yoğun dikim yapılabilen arbequina 5×2m (100 fidan/ da) ya da 1,35×4m (185 fidan/ da) dikim sistemi ile dikilebilir. Bu sistem ile Katalonya’da kurulmuş en eski bahçe 2007 senesinde 15.yaşına girecektir. Arbequina’nın doruk dal üzerinde dikine büyüme özelliği göstermesi, az sayıda yan dal oluşturması ve kompakt gelişme göstermesi yoğun dikimine müsait kılmıştır. Kendine verimlidir ve yüksek yağ kalitesi vardır. Kompakt büyüme özelliği ve yüksek meyve tutumu sayesinde ağacın gelişimi kısıtlanır (bodur özellikte değildir).

Dikim ve Budaması

Arbequina don riski olmayan bölgelerde sonbahar dikimi yapılması tavsiye edilir, soğuğa dayanıklıdır. Telli terbiye sistemi uygulanabildiği gibi maaliyeti düşürmek için ağaç başı dayanak ta kullanılabilir (Doruk dalın dikine gelişmesini sağlamalıyız). Dikildiği ilk 2 sene boyunca doruk dalı belirlemek dışında hiçbir budama yapmayız. İkinci sene sonunda 1m altındaki dallar ve sürgünler ve aşırı gelişme gösteren dallar merkezi doruk dal ile rekabete girmemesi için çıkarılır. Üçüncü yaşında, ilk hasattan sonra bütün kalın yan dallar çıkartılmalıdır. Bu uygulama ile meyve dalları budansa da ilerleyen yıllarda ağaçların iyi güneş ışığı almasını sağlanacaktır. 3-4. senelerde ağaçların etekleri çit bitkileri gibi budanmalıdır (traşlayarak). Ağaçlar 3m’den tepeleri kesilmelidir, böylelikle alt dalların güneşlenmesi sağlanır. Bu işlem Temmuz ayında yapılmalıdır ki yeni sürgünler çalışmaya devam etsin. Üçüncü seneden sonra düzenli olarak topraktan 1m yukarısı hasat makinesinin rahat çalışması için budanmalıdır. 3 yaşlı kalın dallar (ağaç başı 2-5 tane) budanarak meyve dalları bırakılmalıdır, (bu meyve dalları 2 sezon önce oluşurlar). Meyveler genellikle 60-70cm boylu salkım şeklinde dallar üzerinde oluşur.

Zeytin Hasat makinaları, ağaç sıralarının iki tarafından uyguladığı titreşimlerle zeytinleri altında bulunan hazneye dökerler. Zeytinler bu hazneden büyük konteynerde birikir ve sıra sonunda kasalara dökülürler. Bu işlem sırasında ağaca verilen zarar diğer hasat teknikleri ile kıyaslanamaz. Ayrıca hasat edilen zeytinin biran önce işlenmeye gitmesini sağlar, bu da zeytin yağı kalitesi için önemli bir hızdır.

Böyle bir makine ile saatte 8da arazi hasat ederek %80 zaman kazancı ve artı olarak daha da önemlisi işçilikten kazanç sağlanır. Yoğun dikim, hafif topraklarda daha olumlu sonuçlar verir. 2. yaşında verim vermeye başlayıp, 4. yaşında tam verime geçen yoğun dikilmiş zeytin bahçelerinde alınan ortalama verim dönüm başına 1-2ton arası değişmektedir. Düşük hasat maaliyeti ve yatırımın hızla geri dönmesini düşünürsek bu kabul edilebilir bir verim miktarıdır. Yukarıda yüzyıllardır süregelen geleneksel zeytin yetiştiriciliğini bir kenara bırakıp yepyeni bir sistemden bahsediyoruz. Sistemin verimliliği, yatırımın geri dönüş hızı sistemin başarısıdır. Yoğun dikim sistemi daha çok bilgi, yüksek ilk yatırım maaliyeti gerektirir. Aşağıdaki faktörlerin uygulanması ile başarıya ulaşılabilir, Arazide; hafif ve geçirgen bir toprak, Hasat makinasının randımanlı çalışabilmesi için dik olmayan bir toprak yapısı lazımdır. Yüksek verimli toprakta ağaçların çok gelişmesi dolayısı ile aşırı gölgelenme ve zayıf meyve oluşabilir. Çeşit; yoğun dikime müsait olmalıdır, Bugün Arbequina, Arbosana ve Koroneiki test edilip iyi sonuç alınmıştır. Bunlardan Arbequina yüksek kaliteli yağı ile ön plana çıkmaktadır. Dikim aralığı, Çeşidin gelişme eğilimi ve toprağın verimine göre ayarlanmalıdır. Verimli topraklarda 5×2m gibi dikim aralığı açılmaldır. İlk dikim zamanı yapılacak bakım; düzenli sulama ve yabancı ot kontrolü ile ağaçlar ilk 3-4 senede hızlı gelişmesi sağlanmalıdır.

Ağaçların terbiyesi, Merkezi doruk dal oluşumu ve gövdede 1m kadar yan dallardan temiz olması sağlanır (hasat makinasına takılmaması için). İlk 3 sene çok hafif budamalar yapılmalıdır. Kalın yan dal oluşmasına hiçbir zaman müsaade edilmez. Yaz aylarında tepeleri 3m’den kesilir (Hasat makinesinin altına girebilmesi için).

Verim seviyesi, özellikle 3 yaşından sonra azot seviyesi (N) azaltılarak ağaçların vejetatif gelişmesi kontrol altında tutulmalıdır.

Sulama, özellikle 4. seneden sonra kontrol altında yapılarak, ağaçların gelişimi kontrol altında tutulur ve maksimum yağ kalitesi sağlanır.

Hastalık ve zararlılar, özellikle Halkalı Leke Hastalığı kontrol altında tutulmalıdır.

Kaynak


ARBEQUINA I-18®’ ‘in AVANTAJLARI

Arbequina I-18 hem yoğunluklu (40-50 bitki/da) hem de yüksek yoğunluklu (150-250 bitki/da) yetiştiricilik için uygun YAĞLIK ÇEŞİTTİR.

Sofralık çeşitlerin %99’u büyük yapılıdır ve sık dikime uygun değildir.

Zeytininin önemli hastalıklarından biri olan Verticillum’a en dayanıklı çeşit Arbequina’dır

ARBEQUINA I-18®’ makineli hasata uygun bir çeşittir.10 da alanı 1.5 saatte hasat edebilirsiniz. Makinenin 1 saatlik kira bedeli 150 €’dur. Meyveler hiç zarar görmeden hast edildiği için yağ asitliği yüksek olmuyor.

Bir işçi çıplak elle hasatta günde 200-250 kg, manuel aletler kullanarak 500-700 kg toplayabiliyor. Ancak meyveler zarar gördüğü ve toprakla temas ettiği için elde edilen yağın asitliği çok yüksek oluyor.

Zeytin hasat zamanı çok önemlidir, erken hasat yapıldığında yağ oranınız çok düşük olacaktır, geç hasat yaptığınızda meyvelerin çoğu yere dökülecek ve fermentasyon başladığı için yağ kaliteniz düşecektir, makineli hasat sayesinde meyvenizi optimum koşullarda topladığınız için verim ve kaliteniz yüksek olacaktır.

ARBEQUINA I-18®’ tozlayıcıya ihtiyacı yoktur kendine verimlidir.

Çok verimli bir çeşittir. Bu çeşitle bodur yetiştiricilik yapılırken en önemli konu yeterli miktarda suya sahip olmak ve ağacın formunu kontrol altında tutma yani budamadır. Ağacın yüksekliği makinanın rahat çalışabilmesi için max. 2.5 metre olmalıdır.

Zeytin sineği ile mücadele kolay ve ucuzdur.

Dünyanın bir çok yerinde denemeleri yapılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır.

Bodur yetiştiricilik yapan insanlar mutlu çünkü yaptıkları yatırımın geriye dönüşü çok hızlı olur.

Bodur zeytin (yüksek yoğunluklu) yetiştiriciliğinde 2. yaştan itibaren verim başlar ve 4. yılda ekonomik verime ulaşır. İspanya’da optimum koşullarda alınan ortalama verim 1,5-2 ton’dur.

Yıllık üretim maliyetinde en fazla gider budamaya yapılmaktadır. Bu sistemde ilk yıllarda mekanik budama denenmiş ancak bir sonraki yıl verimin çok düştüğü saptanmış ve budamanın kesinlikle elle yapılması gerektiğine karar verilmiştir.

Kaynak

Kuzeyim 16-09-2011 23:24

Halil Bey Yardımlarınız İçin *** .ederim.
yeni Bilgiler edinirsen paylaşırsan sevinirim

Safranlı 17-09-2011 14:21

insan okuyunca vayy bee diyor
zeytın yagını çok sevıyorum
kaç para olursa olsun en ıyısını almaya çalısıyorum
evde sohbet ederken bir zeytınlık almayı hayal ettıgımı konusup duruyorum
buralar tabı çok pahalı ama şöyle çanakkaleye dogru bedava arazı alsak (50 dönüm 25 bin lira)ve bu arazıye bunu eksek nekar güzel olurdu
taım teskılatı bu çeşitin üzerınde drmuyormu acaba
zeytıncılık araştırma enstütisi derınlemesıne inceliyordur diye düşünüyorum
ve halen zetınlık hayalım depreşmiş durumda hayata devam edıyorum

Safranlı 17-09-2011 14:22

hayaller
 
insan okuyunca vayy bee diyor
zeytın yagını çok sevıyorum
kaç para olursa olsun en ıyısını almaya çalısıyorum
evde sohbet ederken bir zeytınlık almayı hayal ettıgımı konusup duruyorum
buralar tabı çok pahalı ama şöyle çanakkaleye dogru bedava arazı alsak (50 dönüm 25 bin lira)ve bu arazıye bunu eksek nekar güzel olurdu
taım teskılatı bu çeşitin üzerınde drmuyormu acaba
zeytıncılık araştırma enstütisi derınlemesıne inceliyordur diye düşünüyorum
ve halen zetınlık hayalım depreşmiş durumda hayata devam edıyorum

peyyide 11-12-2011 08:31

Halil Bey,
Arbequina zeytini 300 adet kadar Mayıs ayında Adana 'da diktik. Hemen hepsinin üzerinde zeytin bulunuyordu. Hatta geçen ay zeytinleri toplayıp salamurasını yaptım. Küçük ama çok lezzetli:) Ben öğretmenim tarım konusunda oldukça yeniyim. Ama bu hastalık gibi birşey bahçeme ne eksem ne diksem diye neredeyse uyuyamıyorum. Sizlerin bu konuda ki tecrübesinden yararlanabilirsem ne mutlu bana:) Zeytinlerinizde kaydettiğiniz aşamaları bildirirseniz sevinirim.

seyyah53 11-12-2011 20:55

Halil Abi Merhaba...

Bayagidir dugun,evi tasi derken foruma giremedim...

Simdi yillardir planini yaptigim geliboludayim burada 1 donum yazlik bir bahcemiz var...

Bana gonderdigin bir fidan hali hazirda balkonda duruyor bu bahce icin sakliyordum...

Mart ayinda dikmeyi dusunuyorum ...

Eger bu cervede gelismeleri de gozlemlemek istersek ki ben isterim bi yol goster 9 tane daha alayim bi yerden...dikeyim bahceye...

saygilarimla...emre

denizakvaryumu 11-12-2011 21:10

Tufan GÖKPINAR
Türkelli kasabası Eski Foca yolu üzeri Has bahçe arkası Menemen/İZMİR
e-mail - msn : egetropical@hotmail.com
Tel: 0-533-301 76 82

Forumun araştırmacı ve uygulamacı üyelerinden olan egetropical den alabilirsiniz.

seyyah53 11-12-2011 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 887062)
Tufan GÖKPINAR
Türkelli kasabası Eski Foca yolu üzeri Has bahçe arkası Menemen/İZMİR
e-mail - msn : egetropical@hotmail.com
Tel: 0-533-301 76 82

Forumun araştırmacı ve uygulamacı üyelerinden olan egetropical den alabilirsiniz.


Tesekkur ederim Sn.Denizakvaryumu....

alanur 19-12-2011 22:06

Sayın Halil Bey;

6.b kuşağında ( Erzincan) bir bahçem var. Çeşitli meyve ağaçları mevcut, ama en çok istediğim bahçede bir zeytin ağacının olması. Şimdi bu kuşakta yaşayan zeytin ağacı çeşidi var mı? Ya da soğuğa en çok dayanıklı olan çeşit hangisi.

Halil Önen 20-12-2011 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alanur (Mesaj 889688)
Sayın Halil Bey;

6.b kuşağında ( Erzincan) bir bahçem var. Çeşitli meyve ağaçları mevcut, ama en çok istediğim bahçede bir zeytin ağacının olması. Şimdi bu kuşakta yaşayan zeytin ağacı çeşidi var mı? Ya da soğuğa en çok dayanıklı olan çeşit hangisi.

Sn.alanur böyle durumlarda en iyi yöntem;

bulunan yöreyi gözlemlemek. Çevrede eskiden az da olsa zeytin dikilmiş mi ve yamaçlarda delice zeytinleri az da olsa var mı...

Deliceden aşı yapılıp dikilebilir.

Bodur zeytinin daha soğuğa daha dayanıklı olduğunu biliyoruz ama tecrübe edinmedik.

limon_sever 20-12-2011 11:36

Merhabalar Halil bey.

Bahçede iki yılı doldurmuş 3 adet bu bodur zeytinden var. Meyveleri küçük. Geçen sene 5-10 adet meyve vermişti. Bu sene üç fidan 50 civarı meyve verdi. Ama gelişimleri çok yavaş. Konya şartlarında normal olduğunu düşünüyorum. Kışın hiç koruma altına almadım bu sene de almayacağım. Soğuğa epey dayanıklı gibi.

Verimi artırmak için neler yapılabilir?

alanur 20-12-2011 12:03

Sayın Halil Bey;

Bu bölgede zeytin ağacına hiç rastlamadım. O zaman bu sene dikiyim, tecrübe ediniriz.
Limon sever Konya şartlarında yetiştirmiş. Zannediyorum İklim kuşağı Konya'yla aynı. Şu anda umutsuz değilim. Ne zaman dikmeliyim, bir de doğru bitkiyi aldığımdan emin olmalıyım ne önerirsiniz. Nereden almalıyım.
Yerim olmadığı için bir ağaç alacağım, yanılmak istemiyorum.

Halil Önen 20-12-2011 12:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 889848)
Merhabalar Halil bey.

Bahçede iki yılı doldurmuş 3 adet bu bodur zeytinden var. Meyveleri küçük. Geçen sene 5-10 adet meyve vermişti. Bu sene üç fidan 50 civarı meyve verdi. Ama gelişimleri çok yavaş. Konya şartlarında normal olduğunu düşünüyorum. Kışın hiç koruma altına almadım bu sene de almayacağım. Soğuğa epey dayanıklı gibi.

Verimi artırmak için neler yapılabilir?

Zeytin bor'u seviyor. Etidot67 toraktan ve yapraktan verilmeli.

İyi yanmış ahır gübresi( **** kompost)+ leonardit+ klino toprağa karıştırıp Hümik asitle sulamak tanenin irileşmesi verimi arttırıyor.

Halil Önen 20-12-2011 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alanur (Mesaj 889856)
Sayın Halil Bey;

Bu bölgede zeytin ağacına hiç rastlamadım. O zaman bu sene dikiyim, tecrübe ediniriz.
Limon sever Konya şartlarında yetiştirmiş. Zannediyorum İklim kuşağı Konya'yla aynı. Şu anda umutsuz değilim. Ne zaman dikmeliyim, bir de doğru bitkiyi aldığımdan emin olmalıyım ne önerirsiniz. Nereden almalıyım.
Yerim olmadığı için bir ağaç alacağım, yanılmak istemiyorum.

Eğer yetişiyor olsaydı şimdiye kadar denenmiş olmalıydı. Ama bodur zeytin denenebilir.

5 fidan ile denemek en güzeli. Sn. egetropikal ile görüşmelisiniz. Zeytincilik araştırmalarında bulunmuştu. Size yardım eder.

Saygılar

denizakvaryumu 20-12-2011 14:53

Konya tipik karasal iklimin sürdüğü bir yer.

Bodur zeytinin donmadan kışı atlatması ve az da olsa meyve vermesi çok iyi bir haber.

Sn.limon sever zeytinlerin olduğu yer Konya merkez mi, ilçemi , etrafları yapılaşmadan dolayı rüzgara korunaklı mı?

alanur 20-12-2011 15:16

Sayın Halil Bey, cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

egetropical 20-12-2011 18:02

1 Eklenti(ler)
Eklenti 260547
Zeytin ağacı -10 derece kısa süreli soğuklara dayanıklıdır. Uzun süreli soğuklardan etkilenir. 7-8 sene önceydi sanırım Çanakkale bölgesindeki zeytin ağaçları aşırı soğuklardan etkilendi üreticiler 2-3 sene ürün alamadı.
Arbequina İ-18 soğuklara dayanıklıdır ama ülkemiz iç anadolu bölgesinde verimli olamaz.
ege bölgesinde Uşak, Kütahya,Afyon, Burdur, Isparta iç kısımlarında yetişmez.
Tabi agaç yetişir ölmez kuytu bölgede yaşamını sürdürür ama meyve vermez.
Arbequina zona değerleri ise,
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)

İspanyadaki katalonya bölgesi de ege bölgesi gibidir. Kış şartları bizim Edremit, Çanakkale gibidir. kısa süreli soğuklar hatta 1 veya 2 gün süren kar yağışları varmış.

meyve ve yağ kalitesi olarak denizden en fazla 20-30 km olmalıdır. Denize 1-15 km olanlar en kaliteli yağı oluşturur.
Zeytin ağacının genetiği ile hala bilinmeyen sırlar var.
Ayni bahçeden 1. yıl 0,5 asit 1 asit zeytinyağı alınırken ertesi yıl 5-6 asit yağ alınabilir. zeytin ağacı hasat yapılan yılın ortalama Hava sıcaklığı, denizden esen nemli rüzgarın, sulamanın (yağışların), toprak kalitesinin, organik veya kimyasal beslemenin, budamanın etkisi ile değişkenlik gösterir.
Türkiyede Çanakkale ile Foça arası (kuzey ege) yağları ile izmir -Antalya arası (güney ege) yağları arasında bile aşırı fark vardır.
Erzincanda veya Konyada su kenarları, baraj ve göl kenarlarında denemelidir. ama ticari olarak birşey beklememek lazım. zira karadeniz bölgesindede.

limon_sever 20-12-2011 19:06

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 889908)
Konya tipik karasal iklimin sürdüğü bir yer.

Bodur zeytinin donmadan kışı atlatması ve az da olsa meyve vermesi çok iyi bir haber.

Sn.limon sever zeytinlerin olduğu yer Konya merkez mi, ilçemi , etrafları yapılaşmadan dolayı rüzgara korunaklı mı?

Evet, Konya merkezdeyim. Yapılaşmadan dolayı korunaklı. Kuzey kısmında 2.5 metrelik bahçe duvaru mevcut. Kışın yapraklarda hiç donmaya rastlamadım. Diğer bitkiler donarken bunlar gayet sağlıklıydı. Resimlerde 3 farklı fideyi görebilirsiniz.

Ticari olarak değil hobi olarak deneme amaçlı dikmiştik. Şimdilik bizi üzmedi.

idris şenol 20-12-2011 19:08

halil bey hayırlı olsun

alanur 20-12-2011 22:27

Sayın Egetropical, harika bilgiler verdiniz, benimde zaten ticari bir kaygım yok, yanlızca zeytin ağacına aşırı bir sevgim var. İstediğim, bahçemin olduğu bu yerde zeytin ağacına
sahip olup onu seyretmek. Bir kaç tanede zeytin verirse daha ne isterim.
Hayalini kurduğum bir şey daha var, bu ülkede ucsuz bucaksız zeytin ağacı ormanları olsa
hatta dünyada , ne güzel değil mi? Hayalini kurmak bile güzel.

alanur 20-12-2011 22:31

Sayın Limon Sever;

İklim, hemen hemen aynı inşallah bende üzülmem.

egetropical 05-01-2012 21:16

2 Eklenti(ler)
Eklenti 262827
Eklenti 262831

Mehmet Şipit 05-01-2012 21:31

sn halil önen ağaclar nete bende geldim etidot 67 ile ilgili bilgi almam lazım senden. ayrıca bu site gercekten mükemmelmiş herkese selam olsun

Mehmet Şipit 05-01-2012 21:36

sn.egetropical bodur zeytin ağaclarından izmirde satan yer varmı. bende ortak olarak 200 ağac var ama bakamadığımız için verimi iyi değil yeri ise dikili bademlide 15 dönüm yol kenarı bir kısmı düz bir kısmı yamac. aliağada oturduğum için zor oluyor bakımı

egetropical 05-01-2012 22:25

izmirde şatışı var. bende satıyorum
(ispanyol olint firmasının) ithal fidelerim var. doku kültürü ile köklendirilmştir. boy 30-50 cm arası, 1 yaşında, pot fide
( http://goji.blogcu.com ) adresinden veya halil önen den adres ve tel. nosunu alabilirsiniz.

Halil Önen 05-01-2012 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Şipit (Mesaj 896115)
sn halil önen ağaclar nete bende geldim etidot 67 ile ilgili bilgi almam lazım senden. ayrıca bu site gercekten mükemmelmiş herkese selam olsun

Tamam, kartallı kahvede bir çay ısmarlarsan olur.:)

Ağaçlar.net dediğin gibi güzel bir yer. Bilgi dolu sohbet bol_ ki bu yüzden kahvvehaneyi unuttuk, emekli dostlar her akşam yoklama yapıyor hep yok yazıyor.:D

Hoş geldin

seyyah53 06-01-2012 23:01

Bu yilda 3-5 tane celik alip uretmeye calisacagim bakalim yapabilecekmiyiz...gecen sene gemlikler acemiligimize geldi...

limon_sever 19-01-2012 21:30

Konya -16 dereceyi gördü. Zeytinlerin bazı dallarda aşırı yanma ve don belirtisi var. İnşallah zeytinleri dondan kaybetmeyiz.

Halil Önen 19-01-2012 21:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 901525)
Konya -16 dereceyi gördü. Zeytinlerin bazı dallarda aşırı yanma ve don belirtisi var. İnşallah zeytinleri dondan kaybetmeyiz.

Böyle durumlarda tarlanın bazı yerlerinde saman yakıyorlar ama...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024