agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1190Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-01-2018, 16:03   #2311
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alexnani Mesajı Göster
zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...
Bölge, zaman, pazarlama olanağı, arz-talep, ithalat-ihracat, ulaşılabilir tüccarlar gibi yerel veya daha geniş çaplı pek çok etken fiyatı etkiler.

Bu yıl için ve Balıkesir-Çanakkale Körfez yöresi için söylersem, parakendede 5 lt yağı 85 TL'ye satan biri ya kendini zeytinyağ misyonerliğine vakfetmiştir ya da "yüksek asitli dip yağ" veya "asidi kimyasal yolla düşürülmüş dip yağ" veya "eski yıllardan kalma bayat yağ" veya "daha ucuz bitkisel yağlarla karıştırılmış katkılı yağ" veya "rafine yağ" satıyordur muhtemelen, ki bu durumların örneklerinin maalesef şaidiyim.

Zeytin yağı, tarla bakımından hasada, hasattan yağ sıkımına ve sıkımdan pazarlamaya kadar hiç de kolay olmayan süreçlerin ürünü.

Başka bir yörede, misal iş gücünün çok daha ucuz ve bol olduğu, toptan pazarlamanın veya alıcı rekabetinin olmadığı bir yerde sorunuzun cevabı değişebilir ancak istisnai durumlardır. Ki, böyle olsa bile, yani hakiki sızma adı altında satılan ucuz yağ gerçekten hakiki sızma dahi olsa, sizin de belirttiğiniz gibi altında bir yerlerde emek sömürüsü, haksızlık gibi negatif olgular yatıyordur sanırım.

Zeytinci, pria, leobiz ve 1 kişi beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2018, 18:04   #2312
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 768
Konu benim için çok önemli.
Hele sağlık söz konusu ise.
Çocukluk döneminde tereyağı ile beslenirken vita, sanayağı gb.neidiği belli olmayan yağlar gençlik zamanımızın popüler yiyecekler oluvermişti.
Ne yazık ki, ülke insanının ekonomik sıkıntılar içinde alım gücünün düşük olması yan sanayi dediğimiz mamulleri ucuza almaya zorluyor.
Lt 5-6 tl satılan zeytinyağı, lt 50-60 TL'ye satılan zeytinyağı var.
İkisi arasında büyük bir uçurum var.
Her ikiside zeytinyağı diye satılıyor...

Bahsettiğim sadece Türkiye'de değil, 20 yakın ülke gezdim oralarda da aynı.

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2018, 17:32   #2313
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Yağ oranındaki değişim

Kasım ayı yağ oranı % 32 idi. Yani 100 kg zeytin 32 kg yağ çıktı.
Aralık ayı toplanan zeytinler %28 verdi.
Ocak ayı oranı %23.

Niçin böyle oldu?
Kasım kurak geçti. Hurmanın bollaştığı durum var.
Aralık biraz yağış aldık. Ayın İkinci yarısı gün dönümü sonrası yağ meyveden köke dönermiş.
Ocak bol yağış. Meyve su ile iyice şişti. Kilo bastı ve meyve yağının köke dönüşü arttı.

Doğru yanlış tecrübeler var mıdır bilmem?

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2018, 21:33   #2314
Ağaçsever
 
leobiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alexnani Mesajı Göster
zeytinyağı maliyetini nasıl hesaplıyorsunuz?
yani yukarıdaki örneği kastetmiyorum o katkılı veya saf mi bilmem ama
benim geçmiş sayfalardan okuduğum zeytin satış rakamları..yağ sıkım oranı fabrika vs maliyetleri ile 65-80 tl civarı bir maliyet mümkün gibi geldi..

yani 85 tl ye satan biri belki karı öldürüyordur..üreticinin emeğine zarar veriyordur ama hakiki değildir diyebilir miyiz?

açılış soruma kimse cevap vermedi
ama umarım bilen arkadaşlar ..işin içinde olan arkadaşlar bir maliyet hesabı yapar...
Ben şu şekilde hesaplıyorum :
Bulunduğum yerdeki fabrika hijyenine ve asidine hiç bakmadan 15 lt ye yağı alıyor köylüden, 20 TL ye satıyor. Ben hiç uğraşmadan böyle yagi üretip 5 lt 75 TL parayı cebime atarım.
Ama her aşamasında hassasiyet gösterip urettigim 1. Sınıf zeytinyağının litresini ambalaj ve nakliye masrafları ile en az 30 TL den satarım ki hem uğraştığıma değsin hem de alan kıymetini bilsin.


Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

leobiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2018, 10:39   #2315
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2018
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi leobiz Mesajı Göster
Ben şu şekilde hesaplıyorum :
Bulunduğum yerdeki fabrika hijyenine ve asidine hiç bakmadan 15 lt ye yağı alıyor köylüden, 20 TL ye satıyor. Ben hiç uğraşmadan böyle yagi üretip 5 lt 75 TL parayı cebime atarım.
Ama her aşamasında hassasiyet gösterip urettigim 1. Sınıf zeytinyağının litresini ambalaj ve nakliye masrafları ile en az 30 TL den satarım ki hem uğraştığıma değsin hem de alan kıymetini bilsin.


Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
teşekkürler.

alexnani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2018, 14:16   #2316
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2018
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 9
arkadaşlar herkese iyi günler.
milas taraflarında aradığım zeytinliği buldum..henuz almadım ama olacak gibi.
arazi büyük ama dik eyimli..tepelik. yani aralarını sürdürme..toprağı havalandıröa şansı yok..bakımları yapılmış ama yeterli değil..düzlük bir araziden alınacak verim normal şartlarda alınmayacak muhtemelen..tabi toplarken, ilaçlarken işçilik maliyetleri de farklı olacak..ama arazinin çok ucuz olması böyle bir yatırıma zorluyor.

buradaki tecrübeli arkadaşlara somak istediğim; bu tür zor arazi şartlarında verimi yükseltmek için ekstra neler yapılabilir..
özellikle hasat zamanı işçilik maliyetlerini düşürmek için nasıl tedbirler almalıyım..
benzer türde eğimli zeytinliği olan arkadaşlar varsa veya bilgisi olanlardan fikir almak isterim..

alexnani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2018, 14:20   #2317
Ağaç Dostu
 
shawshang's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2015
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 358
Şimdiden hayırlısı olsun

küçük çapa motoru ile araziyi havalandırabilirsiniz. Mutlaka elektrikli zeytin silkeleme makinası ve bol bol örtü almanız faydanıza olur

shawshang Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2018, 15:19   #2318
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2018
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 9
teşekkür ederim..

örtü planım var dediğiniz gibi çok önemli..hatta örtü veya brandadan oluk yapıp havadan arazinin sonuna kadar indirme planım var ürünü zedelemeden direk sepetlere kaydıracak şekilde..

alexnani Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2018, 17:55   #2319
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Bu yıl az miktarda elde ettiğimiz zeytinyağını litresi 40-50 lira arası sattık eşe dosta...(kendi ihtiyaç fazlamızı...)
Bu fiyat yüksek diyeceklere şimdiden söyleyeyim:
Sofralık kalite zeytin,
Erken hasat,
Soğuk sıkım,
Uygun hasat,
Uygun sevk ve nakliye..
Butik üretim diyebilirim

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2018, 21:01   #2320
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Zeytinyağ da dahil, sağlıklı gıdaya ulaşım şansı yok artık halkın..milletin genelinin alım gücü yetmez bu fiyatlara..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 09:47   #2321
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Çok iyi fiyat, ben 25 liraya satmaya hazırım.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 10:36   #2322
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Bize gelişiy 35-40 arası oldu.
Sofralık 1.kalite zeytin kalibre ortalaması sonucu yörede genel olarak 4,4-5 arası ortalamayla gitti...
Yani kooperatife doğrudan zeytinin 100 kg ını 450 liraya verebiliyoruz.
%30 ları bulan gemlik zeytini yağ oranından erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle, %13,6 aldık.
Yani 100 kg zeytinden 13,5 lt. Yağ..
450 lirayı 13,5 litre yağa bolun zaten 35 lira çıkıyor...
Bir de sıktırma ücreti ve nakliye ücreti var.
Ortalamada 38-40 lirayı buluyor...
İlk sıktırdığımız yağın bize gelişi 40 lira oldu.
Bunca zahmetle biz ticaret yapmak istesek niye uğraşalım.
Aynı fiyata kooperatife verebiliyoruz..hem de hiç zahmetsiz...
O yüzden ben piyasadaki 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam..
Mevzu çok uzun ..şimdi nedenlerini yazmayayım..
İçinde likopen ,antioksidan ve fenollerin en yüksek olduğu yağ erken hasat soğuk sıkım ve kalite zeytinden elde edilen yağdır.SIRF BUNUN İÇİN ZEYTİNLİK ALINIR!
Yoksa piyasadaki yağlar değerleri çok düşük sadece vatandaşın asit muhabbetini bildiği 50-55 derecelerde içindeki faydalı bileşenlerin olduruldurulduğu ya da yok denecek noktasına taşındığı yağlar ı yağ olarak görmekten öte geçmem..Zaten durum bu
Soğuk sıkım ve erken hasat yapmasak yağ oranı %13,5 un 2 katı olur.
Fiyat da yarı yarıya düşer,50 den 25 e...zaten bu piyasa mantığı...
Zeytinyağ dedi mi kalite ve sağlık olacak...
Hatta zeytğnliğimize hasattan 1-2 ay öncesine kadar hiçbir insektisit yani ilaç falanda atmadık..
Her gıdaya eeişmemiz bu kalitelerde mümkün değil.
Zeytinliğimiz varken bari zeytinyağının aslını kalitesini faydalısını ilaç olanını yiyelim.
......
Tabi fiyat 30 liralar kadar iner aslında...İki hamleyle...
1-) En düşük kalibre sofralık zeytinler seçilir.ort.fiyat 3,3-5 liradır
2-) erken hasat yapılmaz sadece soğuk sıkım yapılır..%17-18 leri bulur yağ oranı


Bu yağda çok kalitelidir.
1.sistemde kalite %95 ise
Bu 2.şekilde %85 tir diyebiliriz...
Peki piyasa malları?
Onların da buna mukayeseyle kimisi %5 çıkar kimisi %20 çıkar kimisi %40-50 çıkar..
Değişkenliğin de birçok sebebi var;
Dip zeytini karıştırıp karıştırmama...
Sıkıma kadar bekleme süresi ve ne şekilde beklediği
Başka yağların karışıp karışmadığı falan...
Acizane tavsiyem;
Ya Zeytinlik alın,
Ya Zeytin alın kendiniz sıktırın(bildiğiniz kişilerden yeni hasat edilmiş.)
Ya da butik üretim yapan zeytincilerden yağ alın.(internette arayın bulursunuz.)
Neticede Zeytinyağı yiyin için.
Piyasa ürünleriyle farkını yakıcılık,lezzet,aroma,mis gibi Kokusuyla anlayın...

pria ve Zeyno waffle beğendi.
Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 12:36   #2323
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Erken hasat zeytinin sıkılması ile elde edilen yağın üstün vasıflara sahip olduğu söylentisinin son yılların balonlarından bir tanesi olduğu hakkında uzman yazıları yayınlanmaya başladı. Her şeyde olduğu gibi zeytinde de toplama ve sıkım zeytinin olgunlaşması ile yapılırsa en randımanlı ve kaliteli üretimi yakalamış olmak söz konusu olacaktır.

Bulunduğum yörede 20 liraya halis zeytinyağ bulmak her zaman mümkün. Ben 25 kg zeytinimden ( tamamını ağaçtan kendim topladım, akşamına da sıktırdım) fabrika payı sonrası 5.3 kg yağ elde ettim, bu yağ ekstra ekstra bir yağ ama marketlerde belli bazı markaların kampanyalarını takip ederek aynı lezzette saf yağı 20 lira mertebelerinde satın almakta her zaman mümkün.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 14:01   #2324
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Balon dediğiniz erken hasat mevzusunun hiç de öyle olmadığı ağırlıkta...Aksi durumları savunanlar da olsa bunları biliyor da olsak bu durumu savunanlar daha fazla...Bu durumun netlik kazanması resmî belgeler ve araştırmalarla kanıtlanacaktır.Bu mevzuya derin olarak girmek şu an istemiyorum..Çünkü bir sürü alıntı,dokuman uzman yetkin kişi açıklaması girmem gerekecek...Dileyenler internette araştırsın bilgi sahibi olur.

Belirttiğiniz fiyatlara 20 liralara halis zeytinyağı bulunmaz demiyorum.
Dip zeytini ve kalibrasyona girmeyen ufak yağlık tabir edilen zeytini kullanarak 50 derecelerde sıkılan yağ da zeytin yağıdır.Ama değerleri ve faydası ciddi olarak çok düşüktür...
Ben şahsım adına söyleyeyim o yağı ancak yemekler için alır kullanırım.(çiçek yağına karşı olduğum için.çünkü zeytinyağı 200 dercelere kadar kanserojen etki yapmaz.)
Salatalık,sofralık,kahvaltılık,yemelik,içmelik zeytinyağı ise mutlaka soğuk sıkım ve kaliteli zeytinden olmalıdır.dip zeytini yaralı vereli zeytin karıştırılmamalıdır.
Bunu da 30 liradan aşağı bulmanız ve almanız neredeyse imkânsızdır.
Adam sıcak sıkımı %20-30 arası yağ elde ettiği zeytinin yağını 20 liraya veriyor.
Hasat dönemi olup da soğuk sıkım yaptırıp da %15-18 arası yağ elde edecek,kaliteli sofralık yarasız beresiz zeytinleri toplayacak da 20 liraya verecek?
Hayrına verirse verir.Yoksa zararına verir.Hesap ortada,kendi eforumuz ortada durumu bizzat yakından müşahedemiz ortada...
altın kural Zeytinyağı nda şu:
Kaliteli ürün,çabuk sıkım,soğuk sıkım,uygun muhafaza(cam ya da hiç olmadı teneke)
20 liralara bunları garanti edecek biri olsa ne uğraşalım...
Zeytinyağı olayının ne olduğunu çok iyi biliyoruz.
Maalesef vatandaş bilmiyor.
Bilmesi için işin içine girmesi lazım vesselam.

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 14:29   #2325
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Geçen yıl sezon başı kahvede yağın fiyatı 30 liraları geçecek ona göre verin yağı diye konuşuyorlardı. Bir sene önce başlayan fiyat artışı baş döndürerek gidiyordu ama ekonominin gerçekleri firene bastı. Sezon sonu yağını 8,5 tl. ye toptana vereni duydum.

Bu sezon başında bir tanıdığım Ayvalık yağı getirtiyorum ( herkes ya amca oğlu ya da yakın başka akrabasının yağhanesini söylediğinden baktığımız husus bir yıl önce gelen yağın kalitesi) tenekesi 125 lira dedi ( 5 kg.lık) ondan aldım, bir sonra Akhisar yöresinden gene güvenilir bir yağ geldi tenekesi 100 liradan. Bir başka yağı ise toptancılık yapan bir satıcı getirdi 5 kilosu 60 lira. Körfez tarafının olan bu son yağ sızma diye satılan riviera yağ olduğu kesin ama kızartmalara uyabilecek bir yağ. Biraz önce köydeki komşumu aradım yağı kaçtan veriyorsunuz diye " yağım bir numara, asiti 0,5 den aşağıda biraz fiyatlı ama litresi 20 den veriyorum dedi.." ki sahiden titiz bir üretici. Ailece toplar vaktinde sıktırır muhafazası da iyidir üstelik bu sene taş baskıya sıktırmış...

Bunun yanında ülkenin Tariş'i var, Kristal firması var. Bu ve benzer güvenilir kuruluşların kampanyalarını sıkı takip eden kişi 20 lira civarında sağlıklı ve kaliteli zeytinyağını satın alabilir.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 16:01   #2326
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Yine aynı şeyi soylecem...onemli olan sadece soğuk sıkım da değil sadece zeytin de değil sadece erken hasat da değil..Ben yağ mevzu bahis olduğunda dediğim gibi hem hangi zeytinlerden sıkıldı hem de nasıl sıkıldı bu ikisini mutlak bir tutarım.
Çiftçimizin mantığında ülkemizde genel durum şudur;
Sofralık kalibrasyonun altında olan,ve yaralı bereli,dibe önceden düşmüş ama sağlam görünümlü zeytinler YAĞLIK ZEYTİN olarak tabir edilir.Bu şekildeki zeytinin yağını soğuk sıkımda 20-25 liralara verebilir.Çünkü Kooperatif de pazar da toptancı da bu zeytin ufak ve karışık ve yaralı bereli ve dipten sağlam görünümlü olanlarından dip zeytini olduğu için almaz...Sofralık değerlendirilmez.
Ama benim söylediğim en düşük kalibre sofralık kalitede (yağda da en iyi randımanı ve kaliteyi verir.)Bu yıl kooperatifin aldığı fiyat 3-3,5 lira aralığıydı.
Sofralık,salatalık,yeme içmelik yağ benim nazarımda budur.Zaten en kalite yağ için klasman da tabiri caizse burdan başlar,yukarı doğru faktörlere göre devam eder.
Dipten toplanan sağlam görünümlü zeytinlerin asidi yükselir.değer -kalite kaybına uğrar.
Ufak zeytinle iri ve orta zeytin et çekirdek oranlarına binaen bile kalite değişir
Yaralı bereli sinek vurmuş v.s. Zeytinlerle sofralık asgari fiyat zeytin kalite farkı aşikardır.
O yüzden gerçekten kaliteli taptaze sağlam ürünlerden sadece daldaki ürünlerden bir zeytinyağı istiyorsak en az 3 liralık en ufak kalibre kalite zeytin kullanacağız.
Soğuk sıkım yaptıracağız.Bu da 100 kg dan 15 litre yağ yapacak.
100 kg zeytin= 300
15 kg yağ 20 liradan =300 lira..
Nakliye?
Sıkım ücreti?
Yağ üretme zahmeti karşılığı kâr payı?
Sıkım ücreti 100 kg için =35 lira,
Nakliye =20-30 lira
Litre başı kâr =5 lira
Yani 300 lira zeytin+35 sıkım +25 nakliye=360 lira
24-25 lira silme sıfır kâr ile çıkan tablo..
Litre başı 5 lira kâr konsa 30 yapar.
Hiç kâr koymayacaksa sıktırıp yağ elde etmesine gerek yok.
Zaten kooperatif o fiyata zeytini alıyor.

Asıl mantık yağ işinde de zaten bu.
Sofralık alınmayan zeytinler ya kooperatife yağlık satılacaktır.
Ya da sıktırılacaktır.
Elbette o da yağdır.
Ama benim tercihim bunu yemeklerde kullanmaktır.
İlaç niyetine gerçekten kaliteli butik yağı ise özel kullanırım.
Zeytinyağı dendi mi kaliteden yanayım.Ne güvenilir bilinen kişilerin de ne hile hurda ettiklerini gördüğümüzden,Bu kriterlere dikkat ederim.
Eğer sofralık kalitedeyse zeytinler,
Soğuk sıkımsa,
Hemen sıkıldıysa,
çuvala hiç girmediyse(kasayla nakliye edilmişse)
Elle hasat edildiyse(vurmadan sıyırma yöntemi ile)
Hasat öncesi 1-2 ay hiç ilaç atılmamışsa ya da organik tarım yapılmışsa,(kaolinle falan)
Sıkıldıktan sonra hava almamış,plastiğe konmamışsa,ışık görmemişse ısı görmemişse yağ
Ve bunlardan emin olabiliyorsanız alacağınız kişiden
30 dan aşağı veremez.
Bunlardan birtakım feragatlarla birini,birkaçını yapmamak kaydıyla fiyat tabi düşer.
Bazen de istisna olur.
Yağ elinde çok fazladır.elinde kalmıştır.eş dost ayağına falan ticari bir şey düşünmeksizin tabi daha aşağı fiyata da verebilir.Ama kârsız olur.Ya da zararına olur.
20 liralık yağ insan için sağlıksızdır demiyorum.
Ama zeytinyağı derin bir mevzu.Ve ben kaliteden bu mucize yağın şifa deva yönünden,zeytinyağından maksimum fayda elde etmekten yanayım.
Bunları da yanlış anlamayın size cevap olsun,ben haklıyım demek gibi bir sebepten yazmıyorum.
VATANDAŞ BUGÜNE KADAR ZEYTİNYAĞI DİYE SADECE BİR YAĞ YEDİ...
BUNDAN SONRA BİLİNÇLENSİN BİLMEYEN OĞRENSİN ARAŞTIRSIN FORUMDA VE FORUM DIŞINDAN OKUYANLARDA FARKINDALIK OLSUN DİYE rakamsal izahlarla yazdım.
Daha detayları da farklı kaynaklardan araştırarak bulabiliriz.
Ayrıca zeytinyağında maalesef yağ denildi mi asit muhabbetinden başka bir kriter belirtilmiyor...
İçeriğindeki
Fenollerin,
Antioksidanların,
Likopenin
Diğer faydalı bileşenlerin,maddelerin ORANI ne?
Mesele farkındalığa vesile olmak...vesselam...

pria ve Zaguda beğendi.
Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-02-2018, 20:32   #2327
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alexnani Mesajı Göster
arkadaşlar herkese iyi günler.
milas taraflarında aradığım zeytinliği buldum..henuz almadım ama olacak gibi.
arazi büyük ama dik eyimli..tepelik. yani aralarını sürdürme..toprağı havalandıröa şansı yok..bakımları yapılmış ama yeterli değil..düzlük bir araziden alınacak verim normal şartlarda alınmayacak muhtemelen..tabi toplarken, ilaçlarken işçilik maliyetleri de farklı olacak..ama arazinin çok ucuz olması böyle bir yatırıma zorluyor.

buradaki tecrübeli arkadaşlara somak istediğim; bu tür zor arazi şartlarında verimi yükseltmek için ekstra neler yapılabilir..
özellikle hasat zamanı işçilik maliyetlerini düşürmek için nasıl tedbirler almalıyım..
benzer türde eğimli zeytinliği olan arkadaşlar varsa veya bilgisi olanlardan fikir almak isterim..
Eğer sözleşmemiş ve almamışsanız ilk önce almayın derim..
Yıllar boyu belirli sıkıntıları sürekli çekmek sizi zeytinden bile bezdirebilir.
Eğer olmadı 1-2 yıl sonra satarım derseniz yatırım olur derseniz tabi sizin bileceğiniz iş.

Bizim erdek bölgesinde zeytinlikler sürülmüyor hatta çapalanmıyor.İlla şart değil.
Ama zeytinliğe bir hayat iksiri verirseniz tepkimesi harika olacaktır.
1-)Tam bu dönemlerde bir kereye mahsus olması kaydıyla ağaç başı 5 kg leonardit saçın(toz). 2 metre yarıçapa kadar
2-)ağaç başı kaliteli solucan gübresi uygulayın 3-4 kg.Nisan sonunda (1-1.5 m.yarı çapa kadar saçın ve öyle karıştırın çapalayın.)
3-)eğer bahçe traktörü girebilecekse bu şekilde ilaçlatırsınız.
4-)Hasat için traktör arkası silkme aparatları var 10-15 binlerde sanırım fiyatları(tam da emin değilim)
5-)her yıl orgamineral gübreleme ile yani kimyasal ve organik gübreleme ile düzgün budama bakım ile ortalamalarda 20-30 kg lar bulunabilir.Tabi yeri de görmek lazım.

Ama yine de az olsun öz olsun düz olsun,kolay işçilik yapılacak düz yerlere bakın..
Tabi tercih sizin...Düzlükte 1 dönümü 40.000 e alırken dağ tepede 10.000 e alırsınız ..mesela...
Acele etmeyip iyi düşünmek lazım...Sonra memnun olmayıp satmaya uğraşmak da olabilir...Neticede ZEYTİN,YAPILAN EMEĞE GÖRE KÂRI AZ OLAN BİR MEYVEDİR.
Ama mübarek ve uğraşısı zevkli bir meyvedir.Zeytini bizzat çok severim.
Yağını,ağacını,yaprağını...
Ne amaçla alacağınız çok önemli...

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 18:01   #2328
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Sayın Feijoa yaptığınız hesabın yanlış olduğunu düşünüyorum, bu nedenle size katılmıyorum. Sofralık zeytin fiyatı ile zeytinyağının kıyaslanması yanlıştır. Şöyle ki, sofralık diye tabir ettiğimiz gemlik (trilye) zeytnin ortalama fiyatı bölgesel olarak değişmekle birlikte ilk başlarda 7-8 liraya satıldı, sonraları ise bu rakam 5-6 liraya kadar düştü ortalamaya vurduğumda.

Diğer taraftan yağlık diye tabir ettiğimiz edremit zeytin ortalama fiyatı 3-4 lira arasında oynadı.

Trilyenin yağ kalitesi ile edremitin yağ kalitesi arasında fark olduğu söyleniyor, ayrıca yukarıda arkadaşların belirttiği gibi soğuk sıkım ne kadar +'si olan bir zeytinyağı olduğu tartışılır. Diğer taraftan normal sıkım kaç derecede yapılıyor, soğuk sıkım dediğiniz yağ kaç derecede yapılıyor? Bunları sorgulamak gerek. Taş baskı olsaydı o zaman lafım olmazdı. Ayrıca şunu da belirteyim, artık bölgemizde yağhanelerin neredeyse % 80-90 gibisi yeni teknolojik makinelerle çalışıyorlar ve hemen hemen hepsi de soğuk sıkım yapıyor.

Ben size litresi 20 lirayı geçmeyecek şekilde istediğiniz asitte zeytinyağını istediğiniz miktarda bulurum. Zeytinyağının kalitesini sizin de belirttiğiniz gibi, bekleme süresi, dip zeytin vs vs etkiler. Zaten bunlar etkilediği için asit seviyesi sıfırın altında dizem yağ olarak adlandırılır.

Kendi bahçemdeki sofralık zeytinlerimin ortalama satış fiyatı 5,50 liraydı bu sene. Çıkardığımız yağın asit oranı .8 ve .3 dizem'di. .8 dizdem olmasının sebebi farklı zeytinlerinin karışması ve birkaç gün beklemesiydi. .3 dizem gayet kaliteli bir yağ olduğunun göstergesidir ki sadece yağlık zeytniler kullanarak elde ettik ve hiç bekletmedik. Zeytinyağ fiyatını da çevremdeki arkadaşlarımın eleştirilerine rağmen, litre fiyatı 15 liradan sattım. .3 dizem yağımızı ise kendimize yemeklik olarak ayırdım.

Bu kadar bilgiyi net olarak size sunabiliyorum, çünkü 6 yıldan beri sıfırdan oluşturmaya başladığımız bir zeytinliğimiz var. Zeytincilik yapacak arkadaşlara tavsiyem, traktör, ekipman vs yok ise hiç bu işlere girmeyi denemeyin. Her şey size ait olmalı ve işleri sizler yapmalı veya koordine etmelisiniz. Çünkü mazot, işçilik, bakım, budama gibi giderler üreticiyi çok zorluyor. Örnek verecek olursam sadece budama için bir kişiye vereceğeniz günlük en az 100 lira. Bunun yanında, sürme, çapalama, ilaçlama, toplama vs göz ardı etmemek gerek.

Kalın sağlıcakla....

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 19:16   #2329
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Bugün köyden dönerken 3 teneke yağ verdim kargoya..ben kargo dahil 5 litreyi 150 liraya satıyorum..kargodan çıkınca az ilerde bir tarım markette vitrin önünde dağ gibi yığılı zeytinyağı gördüm..natürel sızma 5 litre 65 lira etiket asmışlar..
Şimdi bunu görünce hadi gel bu ülkede bu kötü baltalayıcı rekabetle başa çık bizim köyden biri görse bu fiyatı bana neler demez ki

Ben erken hasat yaptım..yağhane açılır açılmaz sıktırdım..patronuna sordum sıkım yaptırırken; yağı 20 den alıyoruz, demişti..
Keşke hiç yorulmadan toptan verseymişim

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 19:32   #2330
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Ayrıca şunu da belirteyim, artık bölgemizde yağhanelerin neredeyse % 80-90 gibisi yeni teknolojik makinelerle çalışıyorlar ve hemen hemen hepsi de soğuk sıkım yapıyor.
Bu yıl yine sordum sıkım yaptırdığım yağhaneye..kontinü sistemde ısıtmada 28 dereceyi geçmiyoruz dediler..
Ayrıca pırıl pırıl, hijyenik bi ortam..
Bence de kontinü sistem soğuk sıkım sayılır.

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 20:43   #2331
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Tekrar tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum...Anlatmak istediğimi anlatabildiğime inanıyorum.Lütfen yazdıklarımı dikkatlice süzerek okuyunuz.Bulunduğum bölgede tane sayımına göre sofralık olarak en düşük kalibrede olanların 3.-3.5 liraya gittiğini bizzat biliyorum.Ben hesabı açık ve net yazdım.yağlık tabir edilen zeytini de bizzat anlattım.
Malumat gayet aşikâredir.istediğim asitte yağ bulmam mesele değil.İyi bakınız belirttiklerime;Fenoller,antioksidanlar,likopen ve diğer faydalı bileşenlerin durumu?
Neyse...

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-02-2018, 20:53   #2332
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Ayrıca fabrikaların sıkımları kaç derecelerde yaptığını da sahibinden oğrendik.tabloyu da gayet net biliyoruz.Soğuk sıkım tartışılır diyorsunuz ya + sı ne kadar diye,ya da ben yanlış anladım.
YOKSA SOĞUK SIKIMIN +SI TARTIŞILMAYA AÇILMAYACAK KADAR SABİTTİR.
gelelim fabrikaların sıkım derecelerine
Genel 45-55 derece aralığı..sebep:%25-30 ları bulan yağ oranı...
Soğuk sıkım dediğimizde 30-35 derece aralığı..çıkan yağ oranı;%15-16 ..
(Gerçek soğuk sıkım27-28 derecedir taş baskıda elde edilir.ama kontinu sistemlerde hijyenik ve günümüzün en iyi sistemleridir.Fabrika sahibinin söylediği kazan yanması gerektiği için kazanı özellikle dışarıda olanlar da çabuk ısınmadığından 30-32 derecelere tekabül eder.)

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2018, 10:08   #2333
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın Feijoa, yukarıda mevcut 2322 numaralı mesajınızda " 18-25 lira aralığındaki yağlara yağ olarak bakmam " yazmışsınız. Aynı mesajda erken hasat ve soğuk sıkım sebebiyle verimin %13 düzeyinde olduğunu, normalde %30 verim olabileceğini yazmışsınız yani zeytini erken hasat etmeseydiniz ( taş baskıya verseniz bile ) en azından bir misli daha çok yağ alacaktınız bu da hammadde maliyetinizde bire bir azaltma yaratacaktı. Yani siz o durumda zeytinyağınızı 25 liraya hatta 20 liraya da verseniz ticaretiniz olacaktı.

Son yılların moda deyimidir erken hasat ve erken sıkım yağ. Bizim gibi geleneksel yaşayan kesimi etkilemez ama bu bir yöntemdir merak eden çok olacaktır dolayısıyla bir misli fiyata da razı olan her zaman bulunabilecektir ama benim komşumun 20 liraya verdiği halis zeytinyağını hesaplı diye ( ucuz demiyorum çünkü bu fiyata da almakta zorlanan çok insan var çevremde) kalitesiz yağdır diye nitelememek gerekir.

pria ve shawshang beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2018, 16:11   #2334
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Sayın hoşseda sadece mevzu erken hasat değil.Yağ kalitesiz demeyeyim ama kalitesi düşük diyeyim.
Hesabınız tabi doğru.aynı şeyi söylüyoruz.
Lakin daha düz mantık şöyle sorayım;
Erken hasat değil HASAT DÖNEMİ SOĞUK SIKIMda 30-32 derecede çıkan yağ=%15-16
Yine Hasat dönemi normal sıkımda (45 -50 derece ) çıkan yağ %25-27...
Şimdi piyasadaki yağlar sıcak sıkımdır fiyat ortalaması 20 liradır.Ve yağlık zeytin kullanılır.
Yağını %25 alıp 20 liraya veren niye soğuk sıkım yapıp %15 alsın neredeyse yarı yarıya alsın ve bunu aynı fiyata 20 liraya versin?
Soğuk sıkım olmayan ve kalite zeytinden elde edilmeyen yağa yağ olarak bakmam dememin bir sürü nedenleri var.30 liralara gerçekten üstün kaliteli yağlar bulunabilir.
Bazen sezonu epey geçer,adam zararına da verir ;aynı yağı 20-25 e de alabilirsiniz.
Ama bu araştırıp denk getirmekle alakalı.Normal şartlarda olamaz.
Çünkü işin bizzat içindeyiz.
Bizim anlayışımızda bahsettiğim 5 kriter var.Yağ alacaksam bunları ararım;
1-)Erken hasat(ille de şart değil)
2-)Soğuk sıkım(olmazsa olmaz)
3-)kaliteli sıyırma hasat zeytinler(dip ve yaralı bereli karışımsız)
4-)Hemen bekletmeden kasalarla sevk ve sıkım.
5-)Mümkünse organik tarım ürünü ya da en azından sinek ilacı için organik kaolinli müdahale...
Kendi prensiplerimiz bunlar...kendimiz bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.
Önceki mesajlarda da belirttiğim gibi şu an kendimize kadar var.artan 10-20 litreyi de eşe dosta maliyeti kurtaracak şekilde sattık.Vesselam..

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2018, 04:33   #2335
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Trilye(Gemlik) ağacından elde edilen yap mı yokda Edremit ağacından elde edilen yağ mı?

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2018, 11:29   #2336
Ağaçsever
 
leobiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-08-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 47
Ben köylüye, komşuma, arkadaşıma falan güvenemem. Zeytinyağı fabrikalarında yem çuvallarında günlerce beklemiş, küflenmiş, kurtlanmış vb. Bir sürü zeytin sıktıran ve kendisi yediği yağı gönül rahatlığı ile bize yedirecek olan insan da bizim insanımız.
Pahalı ucuz farketmez, imkanım oldukça bu işi kendim yapacağım.

Lenovo P2a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

leobiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2018, 11:35   #2337
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Sayın leobiz,
Maalesef durum aynen böyle, hatta yem çuvallarında getirmeleri aslında daha iyi. Çünkü gübre çuvallarandakilere göre daha az zararlılar

leobiz beğendi.
serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2018, 11:37   #2338
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Trilye(Gemlik) ağacından elde edilen yap mı yokda Edremit ağacından elde edilen yağ mı?
Zeytincilik araştırma Edremit (Ayvalık, Ada zeytini) diyor. Ve zeytin cinsi çeşitlerini de sıralamış. Muhteremler bilimsel birşeyler yayımlasalar da görsek.
Yoksa bilgiler subjektif kalıyor.
Ticari endüstriyel ambalajlara asit derecesi yanında bütün fayda değerleri yazılmalı ki tüketiciler neye ne kafar para ödediğini bilsin.
Bu olana dek kendi yağımız en iyisidir veya damak tadımıza hitap eden yağ iyidir der dururuz, özelliklerinin değerlerini belirtmeden.

Feijoa beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2018, 19:21   #2339
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Tariş Memecik natural yağda kampanya vardı Migroslarda bu hafta sonu. 2 litre teneke kutu 42 lira (64 liradan inmiş bu fiyata).

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2018, 17:42   #2340
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Tariş Memecik natural yağda kampanya vardı Migroslarda bu hafta sonu. 2 litre teneke kutu 42 lira (64 liradan inmiş bu fiyata).
Kim bilir kimin bahçesinden? Yüzlerce üyesi var. Kimyasal gübre ve zehirli ilaçlama kullanıldı mı? Bilen beri gelsin. Bedava da olsa bana uymaz. İyi ki yağ olarak ne yediğimizi bilen şanslılardanız.

pria ve Feijoa beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024