agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1190Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-01-2017, 14:36   #2161
Ağaçsever
 
smurat45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 42
Teşekkür ederim Melih Bey cevaplarınız için.
Yaptığım araştırmalara göre Trilye zeytin daha erken verime başlıyor diye bilgi edindim.Yaklaşık 3-4 yaşlarında zeytin vermeye başlıyormuş. Domat zeytinde ise daha geç verime başlıyormuş. Ürün almak için daha uzun sene beklemek gerekiyormuş.

smurat45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2017, 11:41   #2162
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Hasat etme masrafı önemlidir. Verim, erken ürün verme, hasat etme, yağ kalitesi ve yöre olarak Domat çeşidinin Manisa için uygun olduğunu düşünürüm. Melih bey de onu önermiş sanıyorum. Bir kez daha gözden geçiriniz.

YeniBON ve Zeyno waffle beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2017, 12:56   #2163
Ağaçsever
 
smurat45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 42
İyi günler;
Daha önce sizinle paylaştığım zeytin çeşidi konusunda bir bilgi veya alternatif olarak manisa turgutlu da zeytincilik yapan bir yetiştiricinin tavsiyesi oldu.Tekir zeytini veya diğer adıyla eşek zeytini. Artıları ve eksileri ile domat trilye ve eşek zeytini
Trilye : Zeytinin toplanma sırasında tek seferde hasat olmaması ve hepsinin aynı anda olgunlaşmaması. Piyasada her zaman talep görmesi .erken verime yatması.
Domat : İşçiliğinin çok olması iyi ürün elde etmek için sürekli ilgilenmek gerekmesi ( İlaçlama , seyreltme gibi ) . Piyasada talep görmesi ve yetişkin ağaçların iyi ürün vermesi
Eşek zeytini **** tekir : Genetik olarak yapısının büyük olmasından dolayı iri tane olarak çıkarılabilmesi. Toplamasının tek seferde yeşil olarak yapılabilmesi. Piyasada talep görmesi. Ancak 5 yıl sonrası bir süreç düşünülürse ülkemizde yatırım yapmak için iyi araştırma yapmak gerek sanırım.
Sizlerle paylaşmak istedim.

YeniBON ve Zeyno waffle beğendi.
smurat45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2017, 09:42   #2164
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
İlaçlama, seyreltme(ara), sürme gibi işlemler her zeytin çeşidi için geçerlidir

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2017, 10:18   #2165
Ağaçsever
 
smurat45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 42
Sık dikim konusunda bir çalışma yapılmış.

http://yalovabahce.dergipark.gov.tr/...cle-file/39654

smurat45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2017, 10:02   #2166
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-12-2016
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Ağaçların fotoğrafını koysanız. Muhtemelen budama ve gübreleme yapmanızı öneririz. İyi günlerde kullanmanız dileği ile.
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Hava koşullarından dolayı gidememiştim bu haftasonu anca çekebildim resimleri. Boydan ve yapraklarını cektim ama sayfaya yüklerken görüntü kalitesi epey düştü umarım sorunu anlaşılabiliyordur. Kardan dolayı bazı dalları kırılmıs ağaçların. Bu kırılan dalları kurtarabilir miyim acaba ? yoksa budamalı mıyım ?

Eklenen Resimler
  
yörümeyen yörük Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2017, 19:05   #2167
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yörümeyen yörük Mesajı Göster
İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Hava koşullarından dolayı gidememiştim bu haftasonu anca çekebildim resimleri. Boydan ve yapraklarını cektim ama sayfaya yüklerken görüntü kalitesi epey düştü umarım sorunu anlaşılabiliyordur. Kardan dolayı bazı dalları kırılmıs ağaçların. Bu kırılan dalları kurtarabilir miyim acaba ? yoksa budamalı mıyım ?
Dalın kırıldığı yeri de fotoğraflarsanız kalan kısımdaki yara yerinin neresinden kesmeniz gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz.

Diğer ağaçlar da genel olarak fotoğraftaki ağaç gibiyse işinin ehli birileriyle budama işine girmenizde büyük fayda var. Muhtemelen aralama ve taç indirmeye dönük çalışmalar olacak zeytinliğinizde ilk etapta. Yine de getireceğiniz ekibi iyi araştırın, kaş çizeyim derken göz çıkarmasınlar. Kolaygelsin, hayırlı olsun...

Şimdi fark ettim, iki ağaç varmış bahçede, işiniz kolay o halde, yine de işi bilen birisiyle bu işe girerseniz sizin için öğretici de olur, kolaygelsin...


Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-01-2017 saat 19:08 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2017, 19:10   #2168
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Bir küsur sene önce edindiğimiz zeytinlikle, "doğal" ve "doğal zeytinlik" kavramıyla, bu konudaki kimi yanlış anlamalarla ve zeytinlikte yaptığımız birkaç işle ilgili bir yazı yayınladım blogda, ilgi duyan arkadaşlar için link aşağıda:

https://taslibahce.wordpress.com/201...-zeytin-olmak/

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2017, 19:41   #2169
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yörümeyen yörük Mesajı Göster
Bu kırılan dalları kurtarabilir miyim acaba ? yoksa budamalı mıyım ?
Sn. Taşlıbahçe'nin verdiği linki inceleyin. Yanıt orada verilmiş. Kolay gelsin

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2017, 21:33   #2170
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-12-2016
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Dalın kırıldığı yeri de fotoğraflarsanız kalan kısımdaki yara yerinin neresinden kesmeniz gerektiği konusunda yardımcı olabiliriz.

Diğer ağaçlar da genel olarak fotoğraftaki ağaç gibiyse işinin ehli birileriyle budama işine girmenizde büyük fayda var. Muhtemelen aralama ve taç indirmeye dönük çalışmalar olacak zeytinliğinizde ilk etapta. Yine de getireceğiniz ekibi iyi araştırın, kaş çizeyim derken göz çıkarmasınlar. Kolaygelsin, hayırlı olsun...

Şimdi fark ettim, iki ağaç varmış bahçede, işiniz kolay o halde, yine de işi bilen birisiyle bu işe girerseniz sizin için öğretici de olur, kolaygelsin...
İlginize için teşekkür ederim.
Umarım eklediğim resim faydalı olur. Aksi halde tekrar çekmek için haftasonunu beklemeliyim.
Açıkcası işin ehli biriyle çalışmayı bende isterim ama inanın bunun için ne vaktim var ne de tanıdığım. Anlayacağınız bütün bakımını elimden geldiği kadar ben yapacağım. Ağaçları kurutacak kadar beceriksiz değilimdir umarım Köydeki insanlar bana zeytin olabilmesi için bahar ayında kükürt serpmemi söylediler ama bununla ilgili internette birşey bulamadım ya da iyi bir araştırmacı değilim

Eklenen Resimler
 
kamil35 beğendi.
yörümeyen yörük Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2017, 10:49   #2171
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yörümeyen yörük Mesajı Göster
İlginize için teşekkür ederim.
Umarım eklediğim resim faydalı olur. Aksi halde tekrar çekmek için haftasonunu beklemeliyim.
Açıkcası işin ehli biriyle çalışmayı bende isterim ama inanın bunun için ne vaktim var ne de tanıdığım. Anlayacağınız bütün bakımını elimden geldiği kadar ben yapacağım. Ağaçları kurutacak kadar beceriksiz değilimdir umarım Köydeki insanlar bana zeytin olabilmesi için bahar ayında kükürt serpmemi söylediler ama bununla ilgili internette birşey bulamadım ya da iyi bir araştırmacı değilim
Tekrar gittiginizde cekseniz iyi olur, anlasilmiyor bu fotograftan. Ozellikle kirilmis bu ana dalin govdeyle kirik yer arasindaki bolumu. Aslinda merak ettigim sey bu ana dal uzerinde onun yerine gecebilecek ozellikte bir dal var mi, yok mu? Eger yoksa, ana dalin kalinligina gore govdeye baglandigi yerden veya yakinindan almak gerekecek.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2017, 10:56   #2172
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Tekrar gittiginizde cekseniz iyi olur, anlasilmiyor bu fotograftan. Ozellikle kirilmis bu ana dalin govdeyle kirik yer arasindaki bolumu. Aslinda merak ettigim sey bu ana dal uzerinde onun yerine gecebilecek ozellikte bir dal var mi, yok mu? Eger yoksa, ana dalin kalinligina gore govdeye baglandigi yerden veya yakinindan almak gerekecek.
Zeytin almak icin kukurt onerisine gelirsek, maalesef bu iste hic bir zaman tek bir recete yok.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2017, 19:30   #2173
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yörümeyen yörük Mesajı Göster
İlginize için teşekkür ederim.
Umarım eklediğim resim faydalı olur. Aksi halde tekrar çekmek için haftasonunu beklemeliyim.
(
Ağacın başına kötü birşey gelmiş ve yarılmış. Yarılan gövdeyi dipten kesersen geriye birşey kalmıyor mu? Pek anlaşılmıyor. Yarılan gövdeyi gözden çıkar. Ağacı istesen de kurutamazsın. O bir ölmez ağaç.
Budamada prensipler:
1- mümkünse 4 metreden yükselmesine izin verme
2- arasına güneş ve rüzgar girmesine engel olan dalları kes
3- birbirinin üzerine binmiş dallar varsa üstekini kes çıkar

Yanmış keçi gübresi bulursan kullan. Kökün toprakla birleşen soğan tabir edilen yumrulu kısımı toprakla ört.

Mahsül için kükürt ver diyenlere hemen inanma. Sebebini sor, öğren toprakla ilgili olabilir.


Düzenleyen Zeytinci : 01-02-2017 saat 19:31 Neden: Kelime hatası
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2017, 23:13   #2174
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-11-2015
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
Forumda Zeytin hakkındaki yazılarınızı zevkle okudum. Silivri'de ki küçük bahçeme(Çayırdere Köyü) 1 adet zeytin dikeceğim, senede küçük bir kavanoz salamura bile yapsam mutlu olacağım
Denize uzak ormanlık alan, dolayısıyla soğuk ve nemli, rakım 200m, kış aylarında sık sık 0 derece altına inmektedir. Etrafımda hiç zeytin diken yok malesef...
Soğuğa dayanıklı zeytin türü aradığımda karşıma sürekli Arbequina Zeytini çıkıyor. Bu konuyu tecrübe eden var mıdır? Veya zeytin cinsi olarak verebileceğiniz tavsiyeniz?

kamil35 beğendi.
Bordogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2017, 11:02   #2175
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Değerli üyeler. Manisa, Kırkağaç, Yağmurlu köyünde 4.5 dekar yaşlı, Edremit cinsi zeytinliğim var. Dedemin dedesinden kalma bir yer. Ağaçlar en az 150 yaşında. Tabii ki kök ve gövdeleri bu yaşta. Zaman içinde her aralamada yaşlı dallar kesilmiş. Yine de mevcut, meyve veren dallar verimsizleşti. İyice, radikal bir gençleştirme şart oldu. Elbette böyle bir aralama en az bir kaç yıl verim kaybı demek. Olsun, netice de ağaçlarım gençleşmiş olacak. Sormak istediğim bir kaç husus var. 1. Bu tür aralama çalışmasında nelere dikkat edilmelidir? Radikal bir aralama sonucunda ata yadigarı ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum. Ayrıca köyden, sağdan, soldan kökle bunları, gemlik tipi zeytin ile değiştir diyenler var. Öyle ya genç Gemlik tipi zeytinler adeta para basıyor buralarda. Herkesin derdi Gemlik tipi zeytine geçmek olmuş. Ama ben istemiyorum böyle bir şeyi. 2015 yılında 48 adet büyük Edremit zeytini ağacımdan hepi, topu 3 kasa (75 kg.) zeytin alabildim. 2016 yılı ise var yılıydı. 30 kasa zeytin oldu. Yani 750 kg. Ben İstanbul'dayım. Zeytinliğime kardeşim bakıyor. İnanın masrfalar hep cepten gidiyor. Bu yaz temelli köyüme dönüyorum. Eşim ve ben zaten emekliyiz. Eh çocuklar da hayata atıldı. Bundan sonra bahçemi ben kendim işlemek istiyorum. Ben 62 yaşındayım. Köyden ayrıldığımda 16 yaşındaydım. Çocukluğumda bahsettiğim yerden var yılında çuvallar dolusu zeytinimiz olurdu. Yılda iki kez sürer, iki üç yılda bir de yanmış çiftlik gübresi atardık. Şimdi en az 4 kat sürülüyor, iki kat da çapa çekiliyor. Her yıl yok taban gübresi, yok azot gübresi, yaprak gübresi derken ne toprağın, ne ağaçların hayrı kaldı. Sulama olmadığı için bu kadar çok sürülüyormuş dedikleri bu. Elbette verim de dediğim gibi yerlerde sürünüyor. Bu kötü gidişi değiştirmek istiyorum. Toprağı, ağacı, kuşu, doğal hayatı zehirlemek istemiyorum. Çocuklarım, torunlarım sağlıklı zeytin ve zeytin yağı tüketsinler istiyorum. Ne yapmalıyım, neler tavsiye edersiniz? Muhtemel ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

kamil35 ve YeniBON beğendi.
selezeytini Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2017, 12:00   #2176
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selezeytini Mesajı Göster
Değerli üyeler. Manisa, Kırkağaç, Yağmurlu köyünde 4.5 dekar yaşlı, Edremit cinsi zeytinliğim var. Dedemin dedesinden kalma bir yer. Ağaçlar en az 150 yaşında. Tabii ki kök ve gövdeleri bu yaşta. Zaman içinde her aralamada yaşlı dallar kesilmiş. Yine de mevcut, meyve veren dallar verimsizleşti. İyice, radikal bir gençleştirme şart oldu. Elbette böyle bir aralama en az bir kaç yıl verim kaybı demek. Olsun, netice de ağaçlarım gençleşmiş olacak. Sormak istediğim bir kaç husus var. 1. Bu tür aralama çalışmasında nelere dikkat edilmelidir? Radikal bir aralama sonucunda ata yadigarı ağaçlarımı kaybetmek istemiyorum. Ayrıca köyden, sağdan, soldan kökle bunları, gemlik tipi zeytin ile değiştir diyenler var. Öyle ya genç Gemlik tipi zeytinler adeta para basıyor buralarda. Herkesin derdi Gemlik tipi zeytine geçmek olmuş. Ama ben istemiyorum böyle bir şeyi. 2015 yılında 48 adet büyük Edremit zeytini ağacımdan hepi, topu 3 kasa (75 kg.) zeytin alabildim. 2016 yılı ise var yılıydı. 30 kasa zeytin oldu. Yani 750 kg. Ben İstanbul'dayım. Zeytinliğime kardeşim bakıyor. İnanın masrfalar hep cepten gidiyor. Bu yaz temelli köyüme dönüyorum. Eşim ve ben zaten emekliyiz. Eh çocuklar da hayata atıldı. Bundan sonra bahçemi ben kendim işlemek istiyorum. Ben 62 yaşındayım. Köyden ayrıldığımda 16 yaşındaydım. Çocukluğumda bahsettiğim yerden var yılında çuvallar dolusu zeytinimiz olurdu. Yılda iki kez sürer, iki üç yılda bir de yanmış çiftlik gübresi atardık. Şimdi en az 4 kat sürülüyor, iki kat da çapa çekiliyor. Her yıl yok taban gübresi, yok azot gübresi, yaprak gübresi derken ne toprağın, ne ağaçların hayrı kaldı. Sulama olmadığı için bu kadar çok sürülüyormuş dedikleri bu. Elbette verim de dediğim gibi yerlerde sürünüyor. Bu kötü gidişi değiştirmek istiyorum. Toprağı, ağacı, kuşu, doğal hayatı zehirlemek istemiyorum. Çocuklarım, torunlarım sağlıklı zeytin ve zeytin yağı tüketsinler istiyorum. Ne yapmalıyım, neler tavsiye edersiniz? Muhtemel ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.
Gorseller bahsettiklerinizden daha baska bilgiler de verebilir, zeytinlerden ornek fotograflar ekleminizi,

Cesit degistirme size genclestirmeden kat be kat fazla zaman kaybettirir, uzun yillar; vazgecmenizi veya birkacina deneyip gormenizi ve sonra vazgecmenizi,

Genclestirme isini en az uc seneye yaymanizi,

Anladigim kadariyla ciftlik gubresini vermeyi birakmissiniz, -diger gubrelere devam etmek istiyorsaniz bile- iki yilda bir tekrar vermenizi,

Gubrenin faydali olmasinin PH dengesiyle direkt ilgisi var, gecen zaman icinde topragin PH dengesi degismis olabilir, kontrol etmenizi, cikan sonuca gore gerekli duzenlemeleri yapmanizi,

Toprak analizine gore bakim yapmak da pek cok seyi degistirebilir, analiz yaptirmanizi oneririm, en azindan bahsettiginiz bu zeytinligi almis olsaydim bu yolda hareket ederdim.

Ilk aklima gelenler bunlar. Ayrica, zeytincilikle uzun yillardir ugrasan arkadaslarin onerileri de olabilir, beklemenizi de tavsiye ederim. Umarim zeytinliginiz o eski gunleri tekrar aratmaz; kolaygelsin...


Düzenleyen Taşlıbahçe : 14-02-2017 saat 12:06 Neden: ekleme
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2017, 19:22   #2177
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Değerli Taşlıbahçe. Vakit ayırıp faydali önerilerde bulunduğunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ilk önce toprak analizinden başlayacağım. Ama ne olursa olsun asla sentetik bir şey kullanmayacağım. Benim şansıma zeytinligin üç tarafı yol. Yani diğer bahçelerden çok etkilenmiyor. Gençleştirme işini de bu işin gerçekten ustası köyümüzde yaşlı bir uzman var ona yaptıracağım. Bir kaç yıl önce bize yakın yaşlı bir zeytinlige gençleştirme yapmıştı. Şimdi ağaçlar mükemmel oldu gözlerimle gördüm. Ayrıca sırf fazla gelir getiriyor diye başka çeşide de geçmeyeceğim. Zira bana göre Edremit tipi zeytinin yağını hiç bir şey tutmuyor. Bu benim fikrim tabii ki. Birde ilk mesajimda bahsettiğim gibi. Bu ağaçlar en az 150 yıllık. Gerçekten ata yadigarı yani. Çocukluğuma dair o ağaçlarla ilgili çok anılarım var. Umarım basarabilirim.

selezeytini Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2017, 22:52   #2178
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selezeytini Mesajı Göster
Değerli Taşlıbahçe. Vakit ayırıp faydali önerilerde bulunduğunuz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ilk önce toprak analizinden başlayacağım. Ama ne olursa olsun asla sentetik bir şey kullanmayacağım. Benim şansıma zeytinligin üç tarafı yol. Yani diğer bahçelerden çok etkilenmiyor. Gençleştirme işini de bu işin gerçekten ustası köyümüzde yaşlı bir uzman var ona yaptıracağım. Bir kaç yıl önce bize yakın yaşlı bir zeytinlige gençleştirme yapmıştı. Şimdi ağaçlar mükemmel oldu gözlerimle gördüm. Ayrıca sırf fazla gelir getiriyor diye başka çeşide de geçmeyeceğim. Zira bana göre Edremit tipi zeytinin yağını hiç bir şey tutmuyor. Bu benim fikrim tabii ki. Birde ilk mesajimda bahsettiğim gibi. Bu ağaçlar en az 150 yıllık. Gerçekten ata yadigarı yani. Çocukluğuma dair o ağaçlarla ilgili çok anılarım var. Umarım basarabilirim.
Rica ederim. Edremit cesidi, tadabileceginiz en "dengeli" yagi verir. O bolgede sofralik olarak degerlendiriliyor mu bilmiyorum ama denemediyseniz tavsiye ederim, oldukca lezzetli, kendine has aromali bir zeytindir.

Edremit korfez bolgesinde ev tipi tenekede yapilir ki biz de pek cok yol denememize ragmen bu yontemden vazgecemiyoruz.

Iri ve zararlanmamis zeytinler secilerek silkim oncesi elle toplanir (veya ayni ozelliktekiler silkim arasindan secilir), yikanir, tenekenin dortte ucunu dolduracak zeytin agirliginin % 5'i oraninda kaba tuzla bir kat zeytin biraz tuz, sonra ayni sekilde birkac kat daha ve misal on kiloluk tenekeyse bir cay bardagi zeytin yagi, istege gore bir tutam defne yapragi, kapak kapatilir, kapagi siboplu secmekte fayda var yoksa acildiginda tehlikeli bir bicimde firliyor, teneke serin golge yere alinir, ilk haftalarda uc bes gunde bir, sonralari haftada bir cevrilir, uc ay sonra acilir, renkleri pembelesmis -burada ambarlasmis derler- olur, havayla temas ettikce kararir, afiyetle yenir...

Acmassaniz ve serin yerde saklarsaniz cok rahat uc yil dayanir.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2017, 12:40   #2179
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-05-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Sayın Taşlıbahçe. Sizin anlattığınıza benzerbir şey bizim buralarda Yuvarlama deniliyor. Tam olarak sizin bahsettiğiniz gibi değil ama. Sizin tarifinizi de mutlaka deneyeceğim. Fakat çocukluğumda yapılan bir metot var. Biz bu metotla yapılan zeytine Bastırma derdik. Tıpkı sizin dediğiniz gibi toplandıktan hemen sonra seçme zeytinler yıkanır, bilahare temiz bir çuvala bir kat zeytin, ince bir kat tuz ki mutlaka kaya tuzu kullanılırdı. Sonra bu çuval alçak bir taşın üstüne konur, çuvalın üstüne de oldukça ağır bir taş bastırılır. Takriben üç hafta içinde olgunlaşır. İnanın şimdiye kadar ben böyle lezzetli bir zeytin yemedim. Yalnız bu yöntemle yapılan zeytinin bütün ömrü üç ay oluyor. Sizin ki bayağı bir dayanıyor. Teşekkürler.

Zeyno waffle beğendi.
selezeytini Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2017, 18:40   #2180
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selezeytini Mesajı Göster
Sayın Taşlıbahçe. Sizin anlattığınıza benzerbir şey bizim buralarda Yuvarlama deniliyor. Tam olarak sizin bahsettiğiniz gibi değil ama. Sizin tarifinizi de mutlaka deneyeceğim. Fakat çocukluğumda yapılan bir metot var. Biz bu metotla yapılan zeytine Bastırma derdik. Tıpkı sizin dediğiniz gibi toplandıktan hemen sonra seçme zeytinler yıkanır, bilahare temiz bir çuvala bir kat zeytin, ince bir kat tuz ki mutlaka kaya tuzu kullanılırdı. Sonra bu çuval alçak bir taşın üstüne konur, çuvalın üstüne de oldukça ağır bir taş bastırılır. Takriben üç hafta içinde olgunlaşır. İnanın şimdiye kadar ben böyle lezzetli bir zeytin yemedim. Yalnız bu yöntemle yapılan zeytinin bütün ömrü üç ay oluyor. Sizin ki bayağı bir dayanıyor. Teşekkürler.
Bizimkinin puf noktasi salinan aci suyun iceride kalmasi. Tatlanma bu nedenle gec oluyor ancak lezzetinin bununla da bir ilgisi oldugu kesin, dayanma sureciyle de muhtemelen ilgilidir.

Zeyno waffle beğendi.
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2017, 19:26   #2181
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Sayın selezeytini,
Benimde çocukluğumdan kalma zeytin yapımı bilgim sizin usulün aynısı. Son bir kaç yıldır bu usulle yapıyorum zeytinimizi. Şu anda bahçede bir torba, olmaya yakın zeytin var. Bu sene ürünümüz çok azdı bir torbası yapıldı yendi bir kase ancak var. Diğeri de bir ay ya idare eder ya etmez. Bu tarz zeytinde acı suyun kendi kendine akıp gitmesi nedeniyle, zeytinde iyi cinsse eğer lezzet çok üst düzeyde oluyor. Keşke Taşlıbahçe bir kere bizim usulü de denese.

Ben, olan zeytini koyduğum cam kaba yarım bardak kadar zeytinyağ ile onun yarısı kadar üzüm sirkesi koyarak güzelce çalkalıyorum bu şekilde sorun olmadan saklanıyor ancak hemen yediğimizden kaç ay bozulmadan ( erimeden) durabilir bilemiyorum.
Bu usul ile yapılan zeytinde çekirdek, kayısı çekirdeği gibi ağza atılınca etinden ayrılıverir. İtalyada 350 gr.lık cam kavanozlarda 4-5 euroya satılan bu tarz yapılmış zeytin alırdık, jumbo boy olan zeytinden saysan 10 tane çıkmaz bir kavanozdan.

Zeyno waffle beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2017, 20:18   #2182
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Sayın selezeytini,
Benimde çocukluğumdan kalma zeytin yapımı bilgim sizin usulün aynısı. Son bir kaç yıldır bu usulle yapıyorum zeytinimizi. Şu anda bahçede bir torba, olmaya yakın zeytin var. Bu sene ürünümüz çok azdı bir torbası yapıldı yendi bir kase ancak var. Diğeri de bir ay ya idare eder ya etmez. Bu tarz zeytinde acı suyun kendi kendine akıp gitmesi nedeniyle, zeytinde iyi cinsse eğer lezzet çok üst düzeyde oluyor. Keşke Taşlıbahçe bir kere bizim usulü de denese.

Ben, olan zeytini koyduğum cam kaba yarım bardak kadar zeytinyağ ile onun yarısı kadar üzüm sirkesi koyarak güzelce çalkalıyorum bu şekilde sorun olmadan saklanıyor ancak hemen yediğimizden kaç ay bozulmadan ( erimeden) durabilir bilemiyorum.
Bu usul ile yapılan zeytinde çekirdek, kayısı çekirdeği gibi ağza atılınca etinden ayrılıverir. İtalyada 350 gr.lık cam kavanozlarda 4-5 euroya satılan bu tarz yapılmış zeytin alırdık, jumbo boy olan zeytinden saysan 10 tane çıkmaz bir kavanozdan.
O usulude denedik, severek tukettik, yine de Edremit cesidinde bahsettigim yontemde karar kildik, cesitle ilgili olabilecegi gibi tamamiyla tercih meselesi de olabilir. Keske bir kere de bizim usulu deneseniz

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 18:56   #2183
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
Değerli üyeler, Karaburun (Balıklıova) İzmir'de, 130 tane ve 50 yaşlarında kıraç yetişen zeytin ağacım var. 20 yıldan beri hiç bakım yapılmamıştı. Yanmış keçi gübresi verdikten sonra sert bir budama yaptım (sanki biraz fazla sert oldu). Yakında altını kazayak ile hafifçe sürdüreceğim. Bu sene bolca yeni sürgün bekliyorum. Köydeki arkadaşlar onlar anca seneye sürgün yapar dediler. Bana mantıklı gelmedi. Eğer öyle ise üzülürüm. Yaptığım budama resimleri ektedir.

Galiba resim paylaşamıyorum. Hata veriyor.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen kisacikd : 20-02-2017 saat 21:56
kisacikd Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2017, 22:13   #2184
Yeni Üye
 
oktaylaremlak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
zeytin dökülmesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sempre82 Mesajı Göster
Merhaba Mine Hanim,

Gemlik Cinsi Zeytin Ağaçlarimin Meyveleri Hergün Dökülüyor Ve Kuruyor..sik Sulamama Rağmen Bir Türlü önüne Geçemiyorum..yanliş Yaptiğim Birşey Mi Var? Saygilar...
zeytinin dökülmesi bana göre iki nedenden olur.
1. zeytinin üzerinde o kadar çok tomurcuk olurki; en iyi hasat veren zeytinde bile bu tomurcukların ancak % 10 u olgun meyveye dönüşür.Ağaç besleyemeyeceği daneyi döker,diğer bir deyişle besleyebileceği kadar daneyi tutar. bu durumda en yüksek verimi almak için gübrelemeye dikkat etmek gerekir derken,gübrelemenin de bilinçli yapılması gerektiğini söylemek gerek.
2. olgunlaşmaya yüz tutmuş veya olgun hale gelmiş danelerin dökülmesi ise , öncelikle zeytin zararlıları ve hastalıkları nedeni iledir.Bu hastalıkların ve zararlıların neler olduğunu çeşitli kaynaklardan öğrenebilirsiniz ben size bku.tarim.gov.tr sitesinde ve youtube da zeytin yetiştirilmesi,zeytin hastalıkları videolarını seyretmenizi ve notlar çıkarmanızı tavsiye ederim. bununla birlikte özellikle; gülleci bulamacı,bordo bulamacı, zeytin güvesi,zeytin sineği,zeytin mantar hastalıkları konularını internette araştırdığınız zaman, zeytinlerinizin neden döküldüğünü ve almanız gereken tedbirlerin neler olduğu hakkında daha geniş görüş sahibi olacağınıza inanıyorum. saygılarımla.

oktaylaremlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2017, 16:55   #2185
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kisacikd Mesajı Göster
Değerli üyeler, Karaburun (Balıklıova) İzmir'de, 130 tane ve 50 yaşlarında kıraç yetişen zeytin ağacım var. 20 yıldan beri hiç bakım yapılmamıştı. Yanmış keçi gübresi verdikten sonra sert bir budama yaptım (sanki biraz fazla sert oldu). Yakında altını kazayak ile hafifçe sürdüreceğim. Bu sene bolca yeni sürgün bekliyorum. Köydeki arkadaşlar onlar anca seneye sürgün yapar dediler. Bana mantıklı gelmedi. Eğer öyle ise üzülürüm. Yaptığım budama resimleri ektedir.

Galiba resim paylaşamıyorum. Hata veriyor.
Sn. Kısacık,
Yanmış keçi gübresi çok değerli ağaç için. Çabuk sürgün vermesi için azot gübresi (yeşil ot ekme veya kompost) takviyesi de yapman lazım.
Kolay gelsin.

kisacikd beğendi.
Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2017, 21:34   #2186
Ağaçsever
 
Poyrazs's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2017
Şehir: bursa orhangazi
Mesajlar: 43
Agacin gunluk su ihtiyaci (yaz donemi)

Merhaba:
Bursa orhangazide 5 dekar 250 yetiskin agaci olan egimli bir arazide zeytinlik aldim. Uzun zamandir forum konularini okuyordum aslinda bu ise girmeyede burada edindigim bilgilerden cesaretle yola cikarak karar verdim. Basta mine hanim olmak uzere herkeze tesekkurler.
Aldigim bahce son bes yildir bakimsiz birakilmisti. Once agac dipleri sonra bahceden yetisen yabani ot temizligi ardindan yuzeysel capalama dun itibariyla gubreleme islenlerini yaptik. Yarin itibariyla arazinin ust kisminda bulunan uzun calilari kesip ruzgar yolunuda acacagim. Budama icin on gun kadar daha bekleyip kendim yapacagim. Buradan ve cesitli videolardan edindigim bilgileri iyice sindirdigimi dusunuyorum. Budamadan donra araziye 12,5 veya 15 kilo bordo bulamacini 1 ton su ile uygulayacagim. Daha sonra da zamani gelen bakimlari eksiksiz ellerimle yapacagim.

Benim su sira arastirdigim konu damla sulama, sizlerden bu konuda yardim istiyorum. Agaclarim ortalama 20 25 yaslarinda, bahcede 22 sira (yukaridan asagiya) aralari esit olmamakla beraber ortalama 4 metre. Arazinin 100 metre yanindan (oldukca asagida) yaz kis akan dere geciyor. Buradan su cikartip 5 veya 10 tonluk depoya doldurup sulama dusunuyordum. Fakat bugun ogrendimki hemen uzerimde (100_200) metre baska bahcelerinde kullandigi ayri bir dere varmis. Buraya boru veya hortum atilarak arazideki depoya su basanlar varmis, pompa vs. Gerekmeden.
Sormak istedigim yukarki dereden suyu getirip depoya biriktirsem; vanalardan miktari ayarlamak suretiyle araziyi 24 saat sulamaya tabi tutsam agac basina gunluk kac litre su vermeliyim. Gecmis sayfalarda su yaziniz var:

"Bu 400- 500 lt değil, 4-5 ton sudur. Profesyonel işletmelerde 5-6 yaşından sonra bir ağaca, 5 damlatıcı ile yazın 3 günde bir günde 11- 12 saat sulama yapılmaktadır. Sistemleri buna göre düzenlemekteyiz. "

Buradan haraketle damlaliklarin yerlerini haftalik veya 2 haftada bir degistirmek suretiyle, tek sira damlalikla veya cift sira, gunde 24 saat olacak sekilde kac lt vermeliyim. Eger dusundugum olursa sadece damlaliklari kontrol etme isini ustlenecegim. Yukaridan depoya basacagim suyu ve depodan agaclara inecek. Ayarini depoyu susuz birakmayacak ve tasirmayacak sekilde yapabilirim.

Bu yazdiklarim olabilecek seyler mi?
Bir agacin haziran eylul arasi gunluk su ihtiyaci ne kadardir?
Ayrica arazide agaclarimla yasit ikiser adet erik, armut, kiraz,visne,kestane,ceviz,dut agaclari var bunlari kestirsemmi? (Serpme olarak yer aliyorlar)? Uzum kokleri heryere uzanmis geldikce elime sokuyorum.

Poyrazs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2017, 06:37   #2187
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Sayın Poyrazs, zeytin suyu seven bir ağaç değildir. Sulama havaya, toprağın cinsine, su tutma kapasitesine gibi bir çok nedene göre değişir.
Zeytin çiçekten hemen önce, tohur tuttuktan hemen sonra, yazın havanın kuraklığına göre çekirdek büyütme dönemin de, renk değişim döneminde suya daha çok ihtiyaç duyar.
Toprağın tavına bakarak sulama yapmanızı tavsiye ederim. Fazla sulama sonucu kök çürümesine sebep olup ağaçlarınıza zarar verebilirsiniz. Bölgeniz de zeytinci çoktur, ilçe tarım size yardımcı olacaktır.

Taşlıbahçe beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2017, 20:55   #2188
Ağaçsever
 
Poyrazs's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2017
Şehir: bursa orhangazi
Mesajlar: 43
Merhaba: evet hangi donemler ihtiyaci var biliyorum haziran eylul arasi sulama gerekli. Bolgemdeki bahce sahipleri hic sulamiyor ama gemlikte bu isi profesyonel anlamda yapan bir tanidigimda sulama olmazsa olmaz diyor. Yani herkezin kendine gore bir dusuncesi var. Bana 20 25 litre agac basina haftada 3 gun haziran 15 ten eylul yagmurlari gelene kadar tavsiye bulundular. Elimde imkannvarken donemsel sulamak yerine, ornegin haftalik 75 litreyi uc gunde vermek yerine gunluk 11 litreyi 24 saate yayarak hergun surekli olarak verebilirim. Ogrenmek istedigim bu faydali olur mu?
olursa da ne kadar su vermek gerekir?
ve diger meyve agaclarini sokmeli miyim?

Poyrazs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2017, 06:28   #2189
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Zeytinlerinizi suya alıştırmayın derim. Ağaç size suya ihtiyacı olduğu zamanı söyler.
Meyve ağaçlarınız da yerlerin de dursun derim, zenginliktir. İlle de sökeceğim diyorsanız tam zamanıdır, mümkün olduğunca kök toprakları ile beraber uygun bir kenara göçertin derim.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2017, 21:35   #2190
Ağaçsever
 
Poyrazs's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2017
Şehir: bursa orhangazi
Mesajlar: 43
Yanit icin tesekkurler. Evet sulama icin dediginiz gibi topragin iyice kurudugu donemlerde kisa zamanli sulama yapacagim surekli su vermenin mantik olarak bende pek faydasi olmayacagini dusunmeye basladim. Diger agaclarida kesmeyecegim tasimayacagimda. Hatta yer bulirsam incir ekmek istiyorum toplanmayan oncir agaci meyvelerinin zeytin sineklerini cekerek olumlerine yola actiginii okudum.

Zeyno waffle beğendi.
Poyrazs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024