agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni1190Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2010, 09:41   #1201
Ağaç Dostu
 
Zeytinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demirgonenc Mesajı Göster
Sayın zeytinci,

Dediğiniz siteye baktım, muhtemelen İspanyolca ve bilmediğim için anlamadım.
Sn. Demirgonenc,

Fotoğraflara bakmanız için o linki vermiştim.
Geleneksel olarak;

1- tane tane zeytin toplayıp,
2- budamak için günde 3-5 ağacı el emeği ile budayıp,
3- sırtta pompa ile ilaçlayıp,
4- 7'şer metre ara ile zeytin dikip,
5- 3'er 5'er yüz metrekare alanlara zeytin dikip,
6- kimi yerlerde at'la toprağı işleyip,
7- yağ işleme sırasında zeytini çürütüp,
8- yağın kalitesini hava teması ve ışık ile bozup,

nasıl rekabetçi olunur?

Boş verin Arbequinayı. O rüştünü ülkemizde ispat etsin. Biz aynı yolda yerli çeşitlerimizi ıslah edelim.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 11:01   #1202
Ağaç Dostu
 
aslan_k's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: İSTANBUL-KARAMÜRSEL
Mesajlar: 399
Galeri: 1
Verilen sitedeki firmanın Türkiyedeki distribütörü aşağıdaki linkte, burada bazı bilgileri Türkçe olarak da alabilirsiniz ancak firmanın kendi sayfası kadar detaylı değil.
Sn.Demirgönenç isterseniz, anasayfada sağ üst tarfta bayraklar var İspanyolca haricinde de dillerde sitedeki bilgileri okuyabiliyorsunuz.

http://www.agromillora.com.tr/

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 12:42   #1203
Ağaç Dostu
 
omer.tuncer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
oyuna gelme

Ne çabuk oyuna geliyoruz çok uluslu tekellerin ve tarımda bağımlı olmanın veya yapmanın en kolay yolu size bol ürün bol kazanç garantilenmesi.

Ulusal çeşitlerin bitirilmesi ve sonunda çiftçinin tohum ekebilmek için altın fiyatına hatta altın fiyatınında üzerindeki rakamlara tohum satın almaya başlaması.


Arkadaşlar eğer gerek ekolojik gerekse biyolojik çeşitlere sahip çıkmazsak çok değil 5-6 yıl içinde tarım temelli bitiriliyor. Zaten bazı çeşitler örneğin buğday bitti. bunları üzüm, pamuk, şeker pancarı takip ediyor. Digerlerin bitirilmesine de çok kalmadı.

omer.tuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 14:44   #1204
Yeni Üye
 
mst35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2010
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 7
ne yapmalıyım ?

Öncelikle merhabalar bu forumda olmaktan çok mutluyum benim bir sorum olacak balkonumda kendiliğinden bir zeytin fidanı çıktı fotoğraflarını da ekledim yaklaşık 3 yıllık hiç ellemedim zeytini, şimdiye kadar aşı budama yapmadım, yardım ederseniz sevinirim. ne yapmalıyım yapabilirim şimdiden teşekkürler. Saygılar.(Bu arada zeytin bölümünün 8. sayfasına kadar okudum daha bitiremedim)

Eklenen Resimler
     
mst35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 15:08   #1205
Yeni Üye
 
ercinsahin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Arkadaşlar merhaba. Ağaçlar.net forumunu severek takip ediyorum. Daha ziyade Ankara iklimine uygun ağaçların yetiştirilmesine yönelik konuları takip ediyorum.

Bugün işyerindeki arkadaşlarla Ayvalık zeytini sipariş etmeyi düşündük, internetten yaptığımız arama sonucunda daha ziyade fabrikasyon tarzı üretim yapan firmaların bilgilerini bulduk. Ancak biz kendi yetiştirdiği zeytini geleneksel usullerle hazırlayıp satışa sunan yerli halktan almanın daha uygun olacağını düşündük. Acaba bu konuda bana yardımcı olabilecek bir tanıdığınız var mıdır? Böyle bir üreticiye ulaşabileceğimiz bir telefon numarası verebilirseniz çok memnun olacağız.

Muhtemelen daha önceki sayfalarda bahsi geçmiştir ancak vakit sıkıntısı nedeniyle 41 sayfayı tek tek araştırma şansım olmadığı için buradan sormak istedim.

Hepinize iyi günler dilerim.

ercinsahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 15:52   #1206
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Sayın ercinsahin, Ayvalık cinsinden kastınız herhalde Edremit cinsi zeytin. Ben size yollayabilirim. Ne kadar istiyorsunuz. İki çeşidim var; yeşil (ekşili) ve siyah (yuvarlama-tuzlu) fakat çok yok. Her ikiside natureldir. Hoşçakalın

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 16:11   #1207
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Benim bahçemde 10 kadar manzalin cinsi 50 yaş cıvarında ağacım dağınık olarak dikilmiş. Döllemeye pek fazla bir katkısı oldüğünü gözlemlemedim. Domat zeytin gibi işleniyor, etli ve yağlı bir zeytin. Geçen sene kırmasını yaptım yağı suyun yüzeyini kapladı ama lezzeti hoşuma gitmedi. bu sene yuvarlamasını yaptım, tatlanmasını bekliyorum. Evvelki sene çıkardığım yağın aroması çok iyiydi ama 2,5 asit çıktı.
Verimi bana göre iyi değil, hersene veriyor ama ağaç başı 25-75 kg arasında değişiyor.
Vertisilyum, bildiğim kadarı ile mantari bir hastalık. DErin sürümde hastalıklı ağaca değen ekipmanların diğer ağacın kökünüde yaralıyarak o ağaca taşımasını sağlıyor. Ayni işi aracıların bilerek veya bilmeyerek budama alaetleri ile diğer dallara taşıması, dökülen hasyalıklı yaprakların imha edilmemesi sonucu su veya ekipmanlar ile diğer ağaçlara bulaştıılması sonucu yayılıyor diye düşünüyorum.Hoşçakalın.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 16:19   #1208
Ağaç Dostu
 
omer.tuncer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2008
Şehir: Ankara.bergama,dikili
Mesajlar: 302
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mst35 Mesajı Göster
Öncelikle merhabalar bu forumda olmaktan çok mutluyum benim bir sorum olacak balkonumda kendiliğinden bir zeytin fidanı çıktı fotoğraflarını da ekledim yaklaşık 3 yıllık hiç ellemedim zeytini, şimdiye kadar aşı budama yapmadım, yardım ederseniz sevinirim. ne yapmalıyım yapabilirim şimdiden teşekkürler. Saygılar.(Bu arada zeytin bölümünün 8. sayfasına kadar okudum daha bitiremedim)
İlk olarak işini iyibilen bir aşıcı bulup fidanı aşılatman lazım. Aşı kaleminin cinsinide saksıda mı bakacaksın yoksa bahçeye mi ona karar vermelisin. Büyük ihtimalle sofralık bir cins seçmen lazım çünki bir ağacın zeytini sıktıracak yer bulamazsın.

omer.tuncer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 18:59   #1209
Yeni Üye
 
mst35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2010
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 7
teşekkür ederim sayın omer.tuncer sanırım bu aşamada yapılacak pek birşey yok. İzmir buca civarında aşı işinden anlayan varmıdır acaba sofralık bir türde aşılama yapmak iyi olacak sanırım. Yardım etmek isteyenlerden yardım bekliyorum teşekkürler.


Düzenleyen mst35 : 18-02-2010 saat 21:15
mst35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2010, 21:35   #1210
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
sn.demirgonenc

Bir arkadaşınız; 1000 dönüm! Bazı zeytin fidanları ile gelen hastalıklar? 100 hektarlık bir adamı ciddiye almak lazım da hangi hastalıklar bilmiyorsunuz!

Ne duruyorsunuz. Sorun arkadaşınıza.

Anlatın bize bilimsel olarak.

Hangi çeşitler. Söz konusu hastalıkları nedir. Nasıl dikkatli olmak lazım? Siz diyorsunuz dikkat ama ben neye dikkat edeceğimi bilmiyorum.

Bilgi nerde?

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 10:02   #1211
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 45
Sayın bayindirmevki;

Üstad, sizinle içerik ve üslup sorunu yaşıyoruz gibi. Böyle zorlayıcı tarzda soru sormanızdan hoşlanmıyorum. Mesajımda detaya girmememin nedeni, bir bilgi aktardığım için, bir söylentiye aracılık etmemek için gösterdiğim hassasiyet. Kendi tespitim olsa bunu söylerdim. Ayrıca neden bilimsel olarak anlatmak zorundayım onu da anlamadım. Size neye dikkat edeceğinizi de bildirmek zorunda değilim. Mesajımın sonunda söz konusu fidan türü için hastalığın söz konusu olup olmadığı bilmediğimi de ayrıca belirttim. Arkadaşımın sözünü ettiğim bahçesi İzmir Kuraburun'da 4 yaşında ağaçlardan oluşuyor. Kendisi bu konuda bilgi vermek ve almak merakında olsa herhalde girer buraya, aktarırdı. Siz sordunuz diye ona sorup aktarmak gibi bir görevim de yok. Söz konusu zeytin bahçesi İzmir Karaburun Salman köyünün yakınlarında. "Sorun", "anlatın" emir verici gibi ifadeleriniz tartışma üslubuna uygun değil. Fakat üslubunuz sizi bağlar. Sizin buradaki hangi mesajınız bilimsel onu da anlamadım. "Bilimsel" bilgi için bu işe yıllar vermek, akademik çalışma yapmak gerekli. Burası hakemli bilimsel dergi gibi oldu da benim mi haberim yok.? Fakat "emir" verdiğiniz için hemen görev başlayacağım, işimi gücünü bırakıp, çalışıyorum efendim. Bir başka arzunuz ve görevlendirmeniz varsa onu da çevremdeki insanlara dağıtayım onlarda boş durmasınlar çalışsınlar! Üstad, şu çit mi ne yapacaksınız yapın da hakikaten bu dertten kendinizi de beni de kurtarın.

demirgonenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 22:32   #1212
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
sn.demirgonenc,

Üsdat olacak seviyeye geldim mi bilmiyorum? Bir sorun yaşadığımızı da sanmıyorum. Şu ana kadar bir şeyler anlatıp, anlatıp da net bir şeyler söylemez iken birden arkadaşınızdan bahsedince dikkatle okudum. Sonuç olarak sizin bu konuda bilgi alacak bir tanışınız var. Ve son açıklamanız ile öğreniyorum ki fidanları 4 yaşında Bu da en az 4 yıllık bir deneyim demek.

Peki siz bu durumda ne yapmışsınız?

Arkadaşınızdan referans vererek bazı fidanlar ile gelen hastalık riski için uyarıp dikkatli olunmasını tavsiye ediyor ve arkadaşınızın 100 hektar iş yaptığı için sözünü ciddiye almamız gerektiğini belirtiyorsunuz.

Bu dedikleriniz de bilgi nerede?

Muğlak ifadelerle bir şeyler anlatıyorsunuz ve sadece insanları korkutuyorsunuz. Benim böyle kaynağım olsa; Önce bir arar, konuyu enine boyuna sorar, Bir fikir sahibi olduktan sonra düşüncelerimi ortaya koyarım.

Bilimsellikten kastım budur.

Sizse benim bu gibi bir zorunluluğum yok diyorsunuz. O zaman niye bir şeyler anlatmaya çalışıyorsunuz. Sağlam bir kaynak ve sağlam bir bilgi ile fikrinizi sunmanın ne sakıncası var.

Eğer bir şey şöyledir, böyledir diyorsanız, ne, neden, niçin, nasıl, niye diye olayı sorgulasanız. Yazılarınızın yanıtları da içermesi gerekmez mi?

Üslüp, üslüp diye beni uyarıyorsunuz aslında size bu anlatmak istediklerimi vurucu üslüple yazmaktan başka bir şey yapmadım. Şimdi bir daha yazdıklarımı okursanız, başka gözle göreceğinizden eminim.

Benim yazdıklarımın bilimselliğine gelince; Hiç bir bilimsellik yok efendim. Bilimi geçin, bilgi bile yok.

Ben bir iş fikrini ortaya atmış ve malzeme ile ilgili fikir sormuşum.

Saygılar

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 22:53   #1213
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
sn.demirgonenc,

Ben yine söylüyorum. Bu sefer daha yumuşak ama aynı kesinlikle. Elinizde bir kaynak var. Ne duruyorsunuz? Arkadaşınızın 4 yıllık deneyimi hem sizin hem bu forumun üyeleri için bir bilgi kaynağı olabilir. Belki deneyiminin sonuçları ile yanlış bulduğunuz şeyleri daha net ifade edebilirsiniz.

Sorunuz.

Bu bir emir değil. Borç. Bu foruma ve üyelere. Bir şey biliyorsanız da söylemiyorsanız bir kaynağa ulaşabiliyorsanız da yapmıyorsanız benim tenkit ettiğiniz üslüpümden daha ayıp ediyorsunuz.

Saygılar

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2010, 20:45   #1214
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu konuda yazılan bazı mesajların üyelerin kafasını karıştırmaması için şu bilgileri not düşmek isterim.

Yabancı zeytin çeşitlerinin ülkemizde henüz adaptasyon, hastalık zaralı çalışmaları tam olarak tamamlanmış değil. Bu yüzden biz ziraatçiler kontrolsüzce dikiminin yayılmasından tedirginiz.

Ayrıca mevcut hastalıklara çeşitlerin hassas olma olasılığı var, bu da uzun vadede çiftçinin büyük zarar görmesi anlamına gelebilir. Örneğin manzanilla vertisilyuma hassas.

Bunların dışında ülkemizin yağ özelliklerinin korunmasını istiyoruz. Yabancı çeşitlerle bu özellik bozulacak. Gemlik bile yöresi dışında dikildiğinde farklı meyve yapıyorsa bu yabancı çeşitler nasıl bir adaptasyon gösterecek, çalışmalar uzun vadeli hangi sonuçları verecek bilmiyoruz. Kendi güzelim çeşitlerimiz varken yabancı çeşitlerin yaygınlaşmasını istemiyoruz.

Zeytin uzun vadeli bir yatırım, bu çeşidi beğenmedim, yağı da iyi değil, meyvesi de, hatta aslında bu bölgede, bu tip topraklarda sorun yaşıyor dediğinizde çok geç olur ve zaman, para, emek havaya savrulur.

Ancak tüm yabancı çeşitlerle birlikte hastalık geldiği de doğru değil. Henüz zeytinde böyle bir resmi bilgi yok. Muhtelif riskler var, tedirginlikler var ama hastalık zararlıdan ziyade yukarıda belirtiğim konu ile ilgili endişeler daha yoğun.

Ancak bu hastalıkzararlı gelmesi de yaşanmamış bir durum değil. Örneğin palmiye kırmızı böceği, ithal hurmalarla geldi, şimdi bütün Akdeniz, Ege perişan, heryerden tuzaklar sallanıyor.


Bu arada Sayın Bayındırmevki' nin hiçbir ticari kaygı gütmeden evinin bahçesinde çit bitkisi olarak bodur zeytin kullanmak istemesini çok normal görüyorum. Eğer başarırsa faydası da mevcut, rasyonel bit çit tesis etmiş olacak. Ki seçtiği çeşit buna müsait.

Bu arada elinizden makası bırakmazsanız ben gemlik çeşidinden de çit yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Gemlik orta kuvvette bir ağaç meyveli dallarını sarkık büyütüyor. 20 m kadar bir şeritte deneyiniz, ne kaybedersiniz? Çalı şeklinde büyümesini sağlayın, dalları yana gidecek şekilde yönlendirin.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2010, 21:32   #1215
Ağaç Dostu
 
bayindirmevki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-07-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 442
Teşekkürler Mine Hn,

Bu yazıyı niye yazdığınızı anlıyorum. Sizi zahmete soktum.

Yabancı çeşitlerde ısrarım yok. Web ortamında yerli çeşitlerde bodurlaştırma ile ilgili bir çalışma bulamadım.Yabancı kaynakların kendi çeşitleri için verdikleri bilgi ve görsel destekler gemlik zeytini için de olsaydı konuyu çoktan kapatmıştım.

Tarıma yabancı olsam da yazılanlarda pek kafa karışıklığım yok. Yabancı çeşitlerden bir hastalık bulaşmasına pek ihtimal vermiyorum. Nihayete zeytinin yetişme kuşağında bulunan bir ülkeyiz. Olsa, olsa topraklarımız da bulunan hastalıklara hassasdırlar.

Sizin de dediğiniz gibi, kendi güzelim çeşitlerimiz var iken yabancılar ile işim olmaz. Burda amaç çit olduğu ve amacıma uygun çeşit yabancı olduğu için ısrarcı oldum. Yoksa bir zeytin bahçesi kurmak istesem Edremit yağlıkdan şaşmam.

Saygılar.

bayindirmevki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2010, 17:59   #1216
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-01-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 86
Yabancı zeytin çeşitlerinin ülkemizde henüz adaptasyon, hastalık zaralı çalışmaları tam olarak tamamlanmış değil. Bu yüzden biz ziraatçiler kontrolsüzce dikiminin yayılmasından tedirginiz.

Ayrıca mevcut hastalıklara çeşitlerin hassas olma olasılığı var, bu da uzun vadede çiftçinin büyük zarar görmesi anlamına gelebilir. Örneğin manzanilla vertisilyuma hassas.

Bunların dışında ülkemizin yağ özelliklerinin korunmasını istiyoruz. Yabancı çeşitlerle bu özellik bozulacak. Gemlik bile yöresi dışında dikildiğinde farklı meyve yapıyorsa bu yabancı çeşitler nasıl bir adaptasyon gösterecek, çalışmalar uzun vadeli hangi sonuçları verecek bilmiyoruz. Kendi güzelim çeşitlerimiz varken yabancı çeşitlerin yaygınlaşmasını istemiyoruz.

Zeytin uzun vadeli bir yatırım, bu çeşidi beğenmedim, yağı da iyi değil, meyvesi de, hatta aslında bu bölgede, bu tip topraklarda sorun yaşıyor dediğinizde çok geç olur ve zaman, para, emek havaya savrulur.

Ancak tüm yabancı çeşitlerle birlikte hastalık geldiği de doğru değil. Henüz zeytinde böyle bir resmi bilgi yok. Muhtelif riskler var, tedirginlikler var ama hastalık zararlıdan ziyade yukarıda belirtiğim konu ile ilgili endişeler daha yoğun.

Ancak bu hastalıkzararlı gelmesi de yaşanmamış bir durum değil.

Sayın mine hanımın endişelerine tamamen katılıyorum son yıllarda zeytin fidanı dikmek için adeta insanlar yarışıyor bunun bir nedeni de gözlemlediğim kadarıyla trakyada üzüm üretici köylülerin artık üzüm ve tahıldan eskisi gibi üreticileri tatmin edici yaptıkları harcamaları karşılayan ücret alamıyorlar ürünler para etmiyor çiftçi perişan halde oyüzden yaşlı üzüm bağları sökülüp yerıne zeytin dikiliyor zeytinin getirisinin daha iyi olduğunu ve bağcılığın biraz daha uğraşlı ve masraflı olduğu için zeytin i tercih ediyorlar köylüye hak vermemek elde değil bugünkü ekonomik tablo ile değil köylü esnaf sanayici işveren herkes geçim sıkıntısı çekiyor ülkemizde maalesef herşeyde olduğu gibi tarımdada pilanlı bir şekilde bölgere göre yetişecek bitkilerin çeşitleri verimlerive bunların ekonomik getirisini planlayıp üreticileri bilgilendiren bir kurum yok varsada ben bilmiyorum konudan saptık ama genelde ülkenin ahvali bu şekilde konuya dönecek olursak yabancı menşeli zeytin fidanlarının ülkeye sokulması hastalık ve zararlı etkilerini getirir ve bizim damak tadımızın değişmesini istemem doğrusu şuanda bile 30 yıl öncesinin natural zeytinlerin selesini salamurasını nefis kekik kokulu biberiyeli sızma zeytin yağlarını aramıyormuyuz
şahsen ben o eski tatları arıyorum çünki oeski tatlarda insan emeğinin alın terinin katkısı vardı şimdi öylemi ya bas şartele 45 dakikada bir nöbet (350-500) kg arası zeytini eziyor parçalıyor rafine edip veriyor ama o alıştığımız eski tadı vermiyor
sağlıkla esen kalın

okay-55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2010, 20:43   #1217
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Hatay
Mesajlar: 19
Bir arkadaşım Gemlik zeytinleri arasına tozlama amaçlı diktiği ayvalık zeytinlerinden hiç zeytin toplayamadığından bahsetti. Ağaçları 7-8 yaşlarında. Aynı bahçe de gemlik çeşidinden 4 yıldır zeytin topluyormuş. Bulunduğumuz yer yaklaşık 300 rakımlı. Bende Gemlik zeytinlerinin arasına tozlama amaçlı ayvalık çeşidi dikmiştim. Benim zeytinlerim 2 yaşında. Bunun üzerine yaptığım araştırmalarda, gemlik çeşidinin soğuklama ihtiyacının 600 saat, ayvalık çeşidinin ise 1000 saat olduğunu öğrendim. Bulunduğum yerin yıllık soğuklanma süresini tam olarak bilmiyorum; ama soğuklanma süresi bilinen komşu yerlere göre aşağı yukarı 900 saat diye tahmin ediyorum.

Ben de ayvalık çeşidinden bulunduğum yerde verim alınamama sebebini soğuklanma ihtiyacının karşılanamamasına bağladım. Büyük ihtimalle öyledir.

Bunun üzerine ayvalık çeşitlerini aşıyla gemlik çeşidine dönüştürmeyi düşünüyorum. Yalnız kafama takılan sorular var. Ayvalık çeşidine gemlik aşılanırsa, yine soğuklanma problemi ortaya çıkar mı? (Gemlik için soğuklanma süresi yeterli) Ya da başka bir sorunla karşılaşır mıyım? Bu konuda bilgi sahibi arkadaşların yardımını bekliyorum. Her şey gönlünüzce olsun.

MVURUCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 08:43   #1218
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
sn mvurucu selamlar

Aşılanırsa ne olur bilmiyorum,deneyen olduysa,bizimle paylaşırsa ögrenmiş oluruz,sonucta buldugu netice kendi yöresine ait olacak.Tek sorununuz soguklanma da olmayacagını düşünüyorum,her iki cins de sizin yöreye uygun degil, ****** hiç ürün almayacak degilsiniz ayvalık gemlige göre cok daha geç ürün verir,sorun bu cinslerin bulundugunuz yöreye uzun vadede nasıl tepki verecegi.
Bulundugunuz iklimde ilkbaharın cok kısa sürdüdünü biliyorum,çiçeklenme döneminde ani sıcaklık artışı agacların çiçeklerini,meyve tutumunu nasıl etkileyecek?
Ayvalık cinsi,bırakınız hatayı izmirin güneyi dahi körfez bölgesindeki kaliteyi yakalayamıyor.
Gemlik için durum daha da vahim son yılların modası,bölgeye bakılmaksızın teşvikler veriliyor,şimdiden size cok daha kalın kabuklu,daha az lezzetli,aroması farklı bir zeytin yetiştireceginizi söyleyebilirim,tüccar ****** sizin zeytininizide gelip alacak ama dörte/beşte bir fiyatına,sonrası mı? kendisi halis gemlik diye satacak,millette nerde kaldı o eski zeytinlerin tadı diyecek,zaten dogru dürüst salamura yapmasını da bilmiyoruz,zeytin diye tuz yediriyoruz,hiçdegilde kalitesiyle oynamayalım(sözüm size degil genel)
Bulundugunuz yörede (suriye-hatay) yüzyıllardır kendini kanıtlamış,iklimine
adapte olmuş o kadar kaliteli sofralık,yaglık zeytinler var ki bunları kaybetmememiz lazım

saygılarımla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 19:05   #1219
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 22-01-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 86
selam arkadaşlar Sayın ayhan dukelin endişelerine katılıyorum yörelerimize has meyve ,sebze, zeytin gibi bize ait tatların kaybolup gitmemesi için elimizden geldğince muhafaza etmek durumundayız bunu da bilinçli bir şekilde çiftçilerimizle bilgilerimizi paylaşarak yardımlaşarak yapabiliriz esen kalın

okay-55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 20:08   #1220
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Hatay
Mesajlar: 19
Sn ayhandukel selamlar.

Öncelikle ilginize teşekkürler. Sizin de dediğiniz gibi, bizim yaşadığımız proplem, ayvalık çeşidinin geç verime yatmasından kaynaklanıyor da olabilir.

Bizim yöremizin yerli çeşidi olan halhalı zeytinidir. Bu zeytinin ve yöremizde yetişen diğer zeytinlerin yöremizdeki performansı gemlikle karşılaştırıldığında; gemlik, halhalı ve diğer çeşitlere göre açık ara öne çıkmaktadır. Halhalı zeytini bir yıl verir sonraki sene vermez, gemlik her yıl verir. Gemlikten dönüme 35-40 adet dikersin halhalı çeşidinden 20 adet. Gemlik zeytininin yağ oranı %25-30 arası halhalı zeytini %18-20 yağ verir.(Yağ verimleri yöreden yöreye değişebilir ama bizim yörede böyle. Halhalıdan bazı yörelerde %25 in üzerinde verim alındığını duyuyoruz) Gemlik çeşidinden bir kişi 100 kilonun üzerinde zeytin toplar, aynı kişi halhalıdan 50-60 kiloyu geçemez. Verim olarak gemlik çeşidi halhalıya göre çok daha verimli. Yağ kalitesi olarak gemlik çeşidi, halhalıdan daha kaliteli.(Bu kişiden kişiye belki değişir ama; bana göre gemlik daha hafif, acılık yok.)

Bütün bunların yanında bir kaç şey eklemem gerekebilir. Gemlik zeytinlerini suluyoruz. Senede 5-6 defa, halhalıyı sulamıyoruz. Gemlik çeşidinde halhalıya göre daha yoğun bir bakım uygulanıyor. Gemlik çeşidinde gövde ve dallarda galeri böceği ile yoğun bir mücadeleye giriyoruz, yoksa dallar kırılıyor, hatta bütün gövdesiyle zeytin yıkılıyor. Halhalıda bu sorun yok. Halhalıyı buduyoruz, sürüyoruz, topluyoruz.

Ama yinede gemlik öne çıkıyor.

MVURUCU Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2010, 21:26   #1221
Ağaç Dostu
 
Zeytinlibahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2009
Şehir: İzmir Zeytinlibahce/Aliaga
Mesajlar: 809
sn mvurucu selamlar

-anladigim kadariyla ayvalik tamamen bir hataydi

-gemlik ,ben her zaman bu cesidin sofralik olarak degerlendirilmesinden yanayim,yagida kotu sayilmaz fakat sofralik getirisi daha iyi

-halhaliya da gemlik de oldugu gibi bakim yapin derim bakalim netice ne olacak

-kiyaslama halhali cinsine gore yapildigi icin nispi sayilir,ornegin suriye/lubnan/israil de ki hemen hemen ayni iklim ozelliklerine sahip,illaki baska cesit arayislarina girilirse buralardaki cesitler denenebilir diye dusunuyorum,bu ulkelerde hic tahmin etmeyecegimiz kadar zeytin kulturu var,neredeyse tum eglence yerlerinde,barlarda bizdeki cerez yerine zeytin getirilir,lezzetlerini hala unutamiyorum.yag kalitesi de oldukca iyi,cinslerini gidersem arastiracagim.

-yinede gemlik den memnun oldugunuza sevimdim,hic degilse emekleriniz bosa gitmemis,ne emek verildigini iyi bilirim

saygilarimla

Zeytinlibahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 07:53   #1222
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: antalya
Mesajlar: 24
değerli büyüklerim, 25 dönüm arsam var, bu arsa antalya da olup ve rakım olarak yüksek 400 700 civarında olup cevresinde zeytin bahceleri vardır,arsa eğimli olup zeytin dikmeyi düşünüyorum, çevredeki zeytinliklere sorduğumda çakal zeytin aşısı ve fidancılardan alınmış olduğunu söylediler yani isimlerin bilmiyorlar, ben bu arsaya soğuk havaya dayanıklı hangi zeytin fidanını dikmeliyim.

womport Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 07:56   #1223
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: antalya
Mesajlar: 24
ikinci sorum arsanın komşusu 4-2 ormandır çam ağaçları vardır zeytin fidanına zararı varmıdır şimdiden teşekür ederim

womport Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 08:00   #1224
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: antalya
Mesajlar: 24
üçünçü sorum, devamlı ekin ekilmekte yani buğday tarlası, toprak yapısı biraz küçük taşlı, toprak zeytin fidanı için ph değeri kaç olması lazım. saygılar sunarım

womport Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 11:13   #1225
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Sn. womport, aramıza hoşgeldiniz. Sitede yazım kurallarına uyulması konusu önem verdiğimiz bir konudur. Tekrardan hoşgeldiniz...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 21:12   #1226
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: antalya
Mesajlar: 24
sayın. samsunlu teşekür ederim ama, sorularıma yanıt bulamadım, doğrusu üzüldüm, acaba türkçeyimi iyi yazmıyorum, ben ilkokul mezunuyum yazabildiğim bu, yazım kurallarını biraz açabilirmisiniz, demek ki yazmakla değil okumakla bilgi edineceğiz, mine hanımın yazılarını okudum hakikaten güzel bilgiler edindim kendisine teşekür ederim saygılar sunarım

womport Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 21:28   #1227
Ağaç Dostu
 
Samsunlu55's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-08-2009
Şehir: Samsun
Mesajlar: 1,231
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi womport Mesajı Göster
sayın. samsunlu teşekür ederim ama, sorularıma yanıt bulamadım, doğrusu üzüldüm, acaba türkçeyimi iyi yazmıyorum, ben ilkokul mezunuyum yazabildiğim bu, yazım kurallarını biraz açabilirmisiniz, demek ki yazmakla değil okumakla bilgi edineceğiz, mine hanımın yazılarını okudum hakikaten güzel bilgiler edindim kendisine teşekür ederim saygılar sunarım
Yazmayın demiyorum tabi ki yazacaksınız, üyeler yazacakki site gelişsin Türkçeyi çok güzel kullanıyorsunuz fakat demek istediğim cümleye başlarken büyük harfle başlamak, cümle sona erdiğinde nokta koymak, soru cümlesinin sonuna soru işareti koymak, özel isimlere büyük harfle başlamak gibi şeyler. Beni sakın yanlış anlamayın bu gibi uyarıları yeni üyelere hep yaparım çünkü yeni üyeyken aldığım uzaklaştırmayı başkalarıda almasın. (Benimkinin nedeni biraz farklıydı ama aynı hesaba geliyor Saygılarımla...

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 21:45   #1228
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi womport Mesajı Göster
değerli büyüklerim, 25 dönüm arsam var, bu arsa antalya da olup ve rakım olarak yüksek 400 700 civarında olup cevresinde zeytin bahceleri vardır
,arsa eğimli olup zeytin dikmeyi düşünüyorum,
çevredeki zeytinliklere sorduğumda çakal zeytin aşısı ve fidancılardan alınmış olduğunu söylediler yani isimlerin bilmiyorlar,
ben bu arsaya soğuk havaya dayanıklı hangi zeytin fidanını dikmeliyim.
Sn.womport,
tarlanız zeytin dikmeye uygun yani eğimli, Gemlik çeşidi pek soğuğa dayanmıyor.

O yöreye özgü yerli çeşit (çakal zeytin) denenmiş çeşit siz neden denemiyor sunuz?

Neden zeytin? daha iyi gelir getiren meyve ağaçları dikemez misiniz?
Örneğin, nar dikin. Ekşi nar. Hem suyu hem de ekşisi iyi pazar buluyor.

Böyle yerler için oldukca uygun. Bakımı az ve pek masraflı değil. Bi araştırın derim.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 21:48   #1229
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi womport Mesajı Göster
ikinci sorum arsanın komşusu 4-2 ormandır çam ağaçları vardır zeytin fidanına zararı varmıdır şimdiden teşekür ederim
Etrafında ormanlık olası çok iyidir. Zeytinlere soğuk vurmasını önler.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2010, 22:01   #1230
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi womport Mesajı Göster
üçünçü sorum, devamlı ekin ekilmekte yani buğday tarlası, toprak yapısı biraz küçük taşlı, toprak zeytin fidanı için ph değeri kaç olması lazım. saygılar sunarım
25 dönüm araziniz var ve mutlaka toprak tahlili yaptırın.

Kuru tarımdan sulu tarıma geçeceksiniz, ağaç dikeceğiniz için pek önemi yoktur ama en azından fidanlarınızın diplerinde sulamadan dolayı toprak yüzeyinde tuzlanma olabilir.

Sulama için damlama sistemi düşünmelisiniz. Bu konuda teşvik veriliyor, araştırınız. İlçe tarıma sorunuz.
Unutmayın zeytin de su ister. Sularsanız iyi ürün alırsınız.

Artık toprak tahlili yaptırmazsanız gübre de alamıyorsunuz. Hem toprağınızı tanımış olursunuz. Bir şey ektiniz/diktiniz olmadı şuçlu toprağınız olmaz.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024