agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni130Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-05-2017, 21:09   #241
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gangava Mesajı Göster
Sayın pria, biz bahçemizde Kaan 60 lt elektrikli ilaçlama makinası kullanıyoruz ve memnunuz. Bahçemiz çok büyük olmadığı için bizim çok işimize yarıyor çok pratik. isterseniz bu siteye bir göz atın. İLAÇLAMA MAKİNALARI
Sayın gangava..Öneriniz çok hoşuma gitti, değerlendireceğim mutlaka..

Bugün Biga'dan geçerken bir tarım malzemeleri satan dükkanda 60 litrelik KAAN tekerlekli ilaçlama makinası gözüme çarptı..gittim, konuştum, önce 1080, sonra 1000 daha sonra da 900 liradan veririm dedi mekan sahibi..İnternet fiyatından 50 lira falan yüksek olsaydı oradan alırdım ilaçlama makinasını..ama sizin önerdiğiniz yerde hemde kargo teslim olarak 680 lira oduğunu bildiğim için mekan sahibine ''ben bildiğimi yapayım, size de rastgele'' diyerek ayrıldım oradan..

Bunu da alabilirim..hem 4 zamanlı hem 80 litre..bunlar Çanakkale merkezde hortum tabanca falan 1300-1400 lira..bizim Biga ve Çanakkale esnafı çok gaddar ve insafsız..arada nerdeyse 600 lira fark var..

Kaan T-80B Benzinli İlaçlama Makinası

Yardımseverliğiniz için teşekkür ederim..selamlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2017, 17:54   #242
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
çiçeklerini çok döküyor cözüm olarak hangi besin önerirsiniz.

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2017, 20:39   #243
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 Mesajı Göster
çiçeklerini çok döküyor cözüm olarak hangi besin önerirsiniz.
Çiçeklerini döküyor derken tac yaprakları mı dökülüyor? Dikkatlice bakın, çiçek saplarının ucunda toplu iğne başından daha küçük yeşil toplar görüyor musunuz?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 08:18   #244
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-02-2014
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Zeytin Hastalıkları ve Zararlıları

HASTALIKLAR

ZEYTİN HALKALI LEKE HASTALIĞI (Spilocaea oleagina)

Belirtileri: Yaprakların üst yüzeyinde siyahımsı gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekeler meydana gelir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Lekeli yapraklar fonksiyonlarını tam yapamadıkları için hastalıklı ağaçlarda meyve tutumu az olur ve meyveler erken dökülür.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler:
Ağır su tutan topraklarda, nemli yerlerde zeytinlik tesis edilmemeli, tesis edildiyse drenaj kanalları açılarak fazla su akıtılmalıdır.
Gübreleme ve sulama tekniğine uygun yapılmalı, Kireç bakımından zayıf topraklar kireçlenmeli, ağaçların tacı ışık alacak şekilde budanmalı, Kuru dallar ve yere dökülen lekeli yapraklar toplanıp yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama:

1. İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
2. İlaçlama çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılmalıdır.
3. İlaçlama hasat sonrası yapılmalıdır.

ZEYTİN DAL KANSERİ (Pseudomonos savastanoi )
Belirtileri: Zeytin ağacının gövde, dal ve sürgünlerinde değişik büyüklükte ur ve siğiller şeklinde görülür. Hasat sırasında sırık vuruğu, dolu yarası ve budama hataları nedeniyle oluşan urlar ise çatlaklar boyunca dalı sarar.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler:
Sık sık don olaylarının meydana geldiği yerlerde, zeytin dikilmemelidir. Fazla su tutan, tabanı killi topraklarda zeytin dikiminden kaçınılmalı, dikim yapılmışsa toprağın fazla suyu, drenaj yapılarak akıtılmalıdır. Ağaçlara gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal Mücadele: Tümör belirtilerinin belirgin olarak ortaya çıktığı, temmuz ağustos aylarında urlu kurumuş dallar temizlenmeli ve yara yerine %5’lik göztaşı eriyiği sürülmelidir. Bulaşık bahçelerde “% 1-2’lik Bordo Bulamacı” ile “yılda 4 defa” aşağıdaki şekilde ilaçlama yapılmalıdır.
1. ilaçlama : Aralık sonunda hasattan hemen sonra,
2. ilaçlama : Şubat sonunda dolu, don zararından sonra,
3. ilaçlama : İlkbahar yağmurları başlamadan önce,
4. ilaçlama : Sonbahar yağmurları başlamadan önce,

ZEYTİN SOLGUNLUĞU (Verticillium dahliae)
Belirtileri: Yapraklar ilk önce solmaya başlar sonra açık kahve renge döner. Ve geriye doğru kıvrılmaya başlar. Hasta sürgün ve dallar morumsu renk alır. Genç ağaçlarda ölümden önce kısmi yaprak dökümü görülebilir. Bazı durumlarda genç ve yetişkin ağaçlarda kuruyan yapraklar sürgün ve dallarda asılı kalırlar ve iletim demetlerde koyu kahve rengi renk değişimi görülür. Çiçekler mumyalaşır ve sürgünlere asılı kalır. Etkilenen sürgünlerdeki yapraklar donuk yeşile döner ve solmadan dökülür. Genellikle yaprak simptomları görülmeden önce çiçeklerde belirtiler gözlenir. Sürgünlerin kabuğu kırmızımsı- kahverengiye döner ve iletim demeti koyu kahverengi renge döner . Toprağın sürüm şeklinin ve sayısının hastalığın şiddetini artırdığı düşünülmektedir. Sulamanın yapıldığı alanlarda hastalık % 21 oranında görülürken sulanmayan alanlarda % 9 oranında görülmüştür. Yine toprak ve hava sıcaklığı hastalığı oldukça etkilemektedir. Hastalığın 20-25ºC hava sıcaklığındaki ilkbaharda iyi geliştiği, yazın en fazla 30-35ºC de çıkabildiği bildirilmiştir.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler:
Hastalık kontrolü için ara ziraat yapılmamalı, yabancı ot kontrolü ve minimum toprak işleme yapılmalıdır. Damla sulama tercih edilmelidir. İnfekteli dal ve sürgünlerin hemen bahçeden uzaklaştırılması gerekir.
Kimyasal Mücadele:
İlaçlama:
İlaçlı mücadelesi yoktur. En az 3 yetişme dönemi solarizasyon uygulaması önerilir.

ANTRAKNOZ-ÇÜRÜK LEKE (Gloeosporium olivarum Alm.)
Belirtileri: Bu hastalık sürgünlerde ölü dokular oluşturur ve ağaçta az veya çok yaprak dökümüne sebep olur. Meyve üzerinde kuru bereli şekilsiz lekeler oluşur. 20 günlük bir hastalanmadan sonra, % 40’ a ulaşan bir ağırlık kaybı ile meyvede kuruma oluşur. Çıkarılan yağda bir asitlik artışı meydana gelir, tamamen hastalanmış meyve sayısı ve yağın asitleşmesi, aynı yönde bir artış gösterir. Yağlar 12-13 asitlik derecesine ulaşır. Hastalığın yayılması için 18-25 derece sıcaklık ve yüksek nem (%90) yağış koşulları gerekir.
MÜCADELESİ
Kimyasal Mücadele:

Şayet dallar ve yapraklarda önemli ölçüde bulaşma varsa, ilkbaharda ilaçlama tavsiye olunur. Eğer hastalanma sadece meyvelerde ise, bölgelere bağlı olarak, yaz sonu, sonbahar başlarında mücadele daha etkili olur. En etkili aktif maddeler şunlardır:
- % 50’lik Bakır oksiklorür
- Benzimadazol’ler

ARMİLLARİA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ (Armillaria mellea( Vall.) Quel)
Belirtileri: Zeytin ağaçlarının köklerinde çürüklük yaparak ağaçların ölümüne neden olur. Hastalığa yakalanan ağaçlarda sürgün oluşumu azalır, sürgün ve dallar ölmeye ve kurumaya başlar, nihayet ağaçlar tamamen kururlar. Bu belirtilerin oluşumu ve ağaçların ölümü 4 yıllık süreyi gerektirir, ancak şiddetli enfeksiyon koşullarında bu süre 1-2 yıldır. Hastalığa yakalanmış ağaçların kökleri incelendiğinde ikinci köklerden başlayarak kök boğazına kadar kabuk dokusu ile odun dokusu arasında beyaz fungal tabakanın oluştuğu görülür. Hastalığın başlangıcında odun dokusu açık kahve rengidir, daha sonra sarımtırak veya beyaz süngerimsi beyaz dokuya dönüşür. Hasta ağaçların kütüklerinde oluşan sarımsı kahverengi olan ve aşağıya doğru siyahlaşan şapkalar 5-15 cm çapındadır.
MÜCADELESİ
Toprağı iyi seçilmemiş, bahçe kuruluşu ve kültürel işlemleri tekniğine uygun yapılmamış bahçelerde etmen kolay gelişebilmektedir. Bu fungusun entansif tarım uygulanan bahçelerde ağaçları çok az hastalandırdığı bilinmektedir. Fungus hem toprakta, hem de odun dokusunda yaşar. Ölü ağaçlarda ve toprakta kalan kök parçalarında uzun süre yaşamını sürdürür. Nemli yerlerde iyi gelişme olanağı bulur.
Kültürel Önlemler :
-Kuruyan ağaçlar bahçeden sökülerek imha edilmeli ve yerlerinde kireç söndürülmelidir.
-Hastalık bahçenin belli kesimlerinde ise rizomorfların sağlam ağaçlara ulaşmaması için hasta olanlar 60cm derinlik ve 30 cm genişlikteki hendekler ile izole edilmelidir.
-Çevre bahçelerde hastalığın bulunduğu durumlarda sel sularının getireceği hastalıklı parçaların girişini önlemek için bahçenin çevresine 60-70 cm derinlikler hendekler açılmalıdır.
-Ağaçlar sağlam ve sağlıklı yetiştirilmesi için tekniğin gerektirdiği önlemler alınmalıdır.
-Orman ağaçlarının kesimiyle elde edilen boş araziye hemen zeytin bahçesi tesis edilmemeli, toprak 2-3 yıl boş bırakılmalıdır.
-Sonbaharın ilk yağmurlarından sonra oluşan fungusun şapkaları ve oluşturdukları yerdeki kök parçaları imha edilmelidir.
-Ağaçlar derin dikilmemeli, aşırı sulanmamalı ve köklerin yaralanmamsına dikkat edilmelidir.
Kimyasal Mücadele : Uygulamalara hastalık görüldüğünde başlamalıdır.
a) Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere % 5’lik Bordo Bulamacı, % 2’lik göztaşı eriyiği veya %5’lik karaboya ilaçlarından biri fırça ile sürülmeli, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu ve veya 750 gr ardıç katranı + 250 gr göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
b) Kökler tamamen hastalanmış ise , ince kökleri dahil sökülerek kendi çukurlarında yakılmalı ve yerine sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalıdır. Hastalığın görüldüğü bahçedeki sağlam ağaçları korumak için sonbaharda veya ilkbahar başında ağaçların izdüşümleri % 5’lik karaboya,% 2’lik göztaşı, m2 ye ilaçlı su gelecek şekilde sulanmalıdır.

Eklenti 58047
Hastalık görüntüleri

ZARARLILAR

ZEYTİN SİNEĞİ ( Bactrocera oleae )

Zarar şekli: Zeytin sineği öncelikle iri, parlak ve yağlanmaya başlamış zeytin meyvelerine iğ şeklindeki yumurtasını bırakır.
Zeytin sineği larva döneminde meyve etinde zarara neden olur. Larva gelişme süresince çekirdek etrafında galeriler açarak beslenir. Böylece meyvelerin çürüyerek dökülmesine, zeytinyağı miktarının azalmasına ve asitliğin yükselmesine neden olur.
Kültürel önlemler: Pupaların yok edilmesi için, kış aylarında toprağın sürülmesi ve zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir kurtlu zeytinlerin toplanarak uzaklaştırılması gerekir. Ayrıca sineğin sonbahardaki yoğun zararını önlemek için erken hasat yapılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE: Meyvelerin yumurta koyma dönemine geldiği dönemde vuruk sayımı yapılmalıdır. Salamuralık çeşitlerde % 1 vuruk, Yağlık çeşitlerde ise % 6-8 vuruk saptandığında ilaçlama yapılır.

ZEYTİN GÜVESİ (Prays oleae)
Zararı: Zeytin Güvesi üç döl verir.
Yaprak dölü: Meyvelerde beslenen larvalardan çıkan erginlerin yaprakların üst yüzeyine bıraktığı yumurtalardan çıkan Bu larvalar iki epidermis arasında açtıkları galerilerle ve taze sürgün uçları ile yapraklarla beslenerek zararlı olurlar.
Çiçek dölü: Çıkan larvalar Çiçek salkımları arasında beslenerek, salkımlardaki çiçek ve tomurcukları yok ederek meyve tutumunu engeller
Meyve dölü: Zeytin meyvelerinin karabiber
Büyüklüğünü aldığı dönemde Meyve dölü larvaları meyve sapı dibinden meyvenin içine girerek, meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı yok eder ve meyvelerin dökülmesine neden olur. Bunlara ‘’Karabiber dökümü’’ denir.
KİMSAYAL MÜCADELE: Zararlının tercihen sadece meyve dölüne karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zeytin meyveleri mercimek büyüklüğüne geldiğinde % 10 unda canlı yumurta + larva olması halinde ilaçlama yapılmalıdır.

ZEYTİN KARA KOŞNİLİ (Saissetia oleae Olivier)
Zarar şekli: Zeytin kara koşnili larva ve ergin dönemlerinde ağacın özsuyunu emerek beslenir ve salgıladığı tatlı madde bütün ağacı sarar. Saprofit mantarlar bu tatlı maddede çabuk ürediğinden karaballık hastalığı ( fumajin ) meydana gelir. Bir yandan özsuyun emilmesi, diğer yandan karaballığın fotosenteze engel olması ağaçları zayıflatır ve üründe azalmalara neden olur. Koşnilin yoğunluğu arttıkça yaprak ve meyve dökümleri ile yapraklarda kurumalar başlar, ürün kaybı % 60-70’ e kadar çıkabilmektedir.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler : Koşnil kuvvetli ağaçlarda daha az yaşam şansı bulduğundan zayıf düşmüş ağaçları kuvvetlendirmek gerekir. Bu yüzden kuruyan dallar kesilmeli, ağaçların iç kısımlarının hava ve ışık almasını sağlayacak şekilde budama yapılması, aşırı sulamadan kaçınılması ve dengeli gübreleme yapılması gerekmektedir.
Biyolojik Mücadele : Doğada bulunan çeşitli faydalılar koşnili % 50’nin üzerinde kontrol altına alabiliyorsa böyle bahçelerde kimyasal mücadele uygulanmamalıdır.
Kimyasal Mücadele : Eğer doğal düşmanlar zararlıyı baskı altına alacak yoğunlukta değilse kara koşnile yaz ilaçlaması yapılır. Yaz mücadelesi iki uygulamalı olup, aktif larva çıkışına göre saptanır. Yumurtalı dişilerin yumurtaları kontrol edilerek % 50’sinin boş olduğu devrede birinci, % 90’ nın boş olduğu devrede ikinci ilaçlama yapılır. Mevsim başındaki kontrollerde % 50’ nin üzerinde parazitlenme görülen bahçelerde ilaçlama yapılmamalıdır. İlaçlamada yazlık beyaz yağlar gibi doğaya en az zararlı ilaçlar kullanılmalıdır.


ZEYTİN KABUKLU BİTİ (Parlatoria oleae)
Bitki özsuyunu emerek ağaçları zayıflatır. Verimin azalmasına ve kurumalara neden olur. Meyvelerde kırmızı ve mor lekeler oluşturur. Meyvelerin kalitesi düşer.
MÜCADELESİ
Kültürel önlemler: Kuruyan dallar kesilmeli, ağaçların havalanması ve güneşlenmesi için budama ve aralama yapılmalıdır. Toprak işlemesi, sulama ve gübrelemeye önem verilmeli, fazla sulamadan kaçınılmalıdır.
KİMYASAL MÜCADELE
Zararlının birinci dölüne karşı, çok yüksek populasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır.
*İkinci dölünde ise, bahçedeki zararlı yoğunluğu yüksek ve parazitlenme oranı %50’ den düşük olan bahçelerde ilaçlama yapılmalıdır.

ZEYTİN PAMUKLU BİTİ(Euphyllura olivina)

Zarar şekli: Zeytin somaklarında, tomurcuk sapları ve sürgün uçlarında bitkinin özsuyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olurlar.
Kültürel önlemler: Ağaçların sağlıklı tutulmasına, bol güneş almasına ve havalanmasına dikkat edilmelidir.
KİMYASAL MÜCADELE Aynı dönemde zararlı olan zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmış ise bu zararlıyı hedefleyen başka bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesi zararının olmadığı bahçelerde ise ağaçların sadece zarar görmüş somakları ilaçlanır. En uygun ilaçlama zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanma görüldükten 10 gün sonra ile çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir.

ZEYTİN FİDAN TIRTILI (Palpita unionalis)
Zarar şekli: Larvalar fidanlıklarda yaprak, genç sürgün hatta meyvelerde bile beslenerek zararlı olur. Yapraklar dantel gibi olur. Olgunlaşmamış meyveleri yer.

MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler
Bahçe kenarlarında veya çevresinde bulunan zararlının diğer konukçularının yok edilmesi birinci
döl larvalarının beslenmesini engellemesi bakımından yararlıdır. Ayrıca, toprak altında kışlayan
larvaların soğuk günlerde toprak yüzeyine çıkarılması için kış aylarında yapılacak toprak sürümü
yararlıdır. Son olarak, ilk dönem larvaların obur sürgünleri sevdiği ve bunlar üzerinde kolay
gelişebildiği göz önüne alınarak, bunların temizlenip yakılması ve böylece larva popülasyonunun
düşürülmesi mümkündür.
Kimyasal Mücadelesi: Fidanlıklar sık sık kontrol edilmeli yaprak ve sürgünlerde taze yenikler olması durumunda sürgünler kontrol edilmeli, zararlının larvasının görülmesi halinde ilaçlama yapılmalıdır.

Eklenti 58046
Zararlılar

Kaynak: ZAE, DAZB, KKGM, Manisa Tarim İl Md.
Merhaba,

İzmir bucadaki köy evimin arkasına 3 adet sofralık zeytin diktim. 5-6 yıl oldu ve ağaçlar güzel gelişti. Fakat her çiçek açma zamanında çiçek somakları kuruyor. Neredeyse hiç mahsül alamıyoruz. Öncesinde ise yoğun pamukcuk oluyor. Ne yapmam gerekir?

huseyin_elk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2017, 12:08   #245
Ağaçsever
 
Poyrazs's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2017
Şehir: bursa orhangazi
Mesajlar: 43
Merbaba huseyin bey,

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm

Bu linkteki onlemleri alabilirsiniz.

Poyrazs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2017, 19:19   #246
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Zeytin fidan tırtılı

Fidan dememe bakmayın, Edremit bölgesindeki inşaat furyasından kurtardığımız 3 tane asırlık zeytin dikmiştik bahçemize. Eski sürgünlerin tamamını temizledik önce ve çok kısa sürede sürgünler verip bizi bayağı sevindirdi bizim ihtiyarlar. Geçende her üçünde de farklı seviyelerde, özellikle filizlerin uç yapraklarının bozulduğunu ve kurumaya başladığını farkedince hastalık olabileceğini düşünüp oldukça üzüldük. Filizlerin yapraklarında ağ örüldüğünü farkettik önce. Sonrasında da yaprak araları, ağın üzeri ve gövdenin değişik yerlerinde fare pisliği gibi, çapı yarım mm'den küçük granüller görünce, ziraatçi bir dostumuzun desteğiyle sıkı bir aramayla bir yaprağın arkasında pupasını üzerine çekmiş derin bir uykuya dalmaya hazırlanan tırtılı keşfettik.

Ziraatçi arkadaş insektisit kullanmamızı ve tırtıl kardeşlerin konaklayabileceği ağacın delik (kovuk) kısımlarına koku yapıp kaçırtmak için mazot sürmemizi önerdi. Uzun süredir zeytincilik yapan bir diğer arkadaş da tüm hasarın tırtıl hasarına benzemediğini, insektisit ve fungusiti karıştırıp uygulamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri nedir.


Siteye resim eklemeyi bilmediğimden Dropbox linkini paylaşıyorum. Oldukça net makro resimlerdir, külliyata da faydası dokunabilir:

https://www.dropbox.com/sh/w6dr4yf5q...2bRcXriGa?dl=0

turuncum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2017, 10:43   #247
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
3 kez kaolin uygulamanın yanısıra, aylak olduğum zamanlarda hemen her gün zeytinleri dolaşıp özellikle tane yoğun, güney taraflarını izliyorum..

Dün üzerinde tane çok az olduğu için kaolin uygulamasını özensiz yaptığım bir fidanın dibinde dökülmüş 3-5 tane buruşuk iri zeytin dikkatimi çekti..siyah bereli olmalarını öncelikle dolunun tahribatına yorumladım ama pek öyleye benzer bir halleri yoktu..içini açtım tırnağımla..zeytin sineği pupası vardı..telaşlanıp diğer tane yüklü zeytin ağaçlarını da dikkatlice gezdim..bu tür bir tane pek bulamadım..genelde rüzgardan dökülmüş sağlam tanelerdi..

Tane yüklü ağaçların diplerinde ya hiç dökük yoktu ya da ender olarak 2-3 tane vardı..Bir avuç ancak toplayabildim..evde tek tek açtım içlerini..sade ikisinde sinek larvası ve pupa bulabildim..

Sonuçta zeytin sineğinin erken saldırısını ucuz atlattığımı anladım..bunu tamamen kaoline borçluyum..

Sıra geldi en tehlikeli saldırıya..5-6 gün içinde bir kaolin uygulaması daha yapacağım..asıl saldırı zamanı olan eylül başlarında ise %5'lik tam doz uygulayacağım..

Sayın MeyveliTepe'nin dediği gibi kaolinin zeytin sineği mücadelesinde % 98'lik başarısına tanık olacağım inşallah bu yıl..çok büyük bela bu ..

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen pria : 12-08-2017 saat 15:41
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2017, 11:27   #248
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turuncum Mesajı Göster
Fidan dememe bakmayın, Edremit bölgesindeki inşaat furyasından kurtardığımız 3 tane asırlık zeytin dikmiştik bahçemize. Eski sürgünlerin tamamını temizledik önce ve çok kısa sürede sürgünler verip bizi bayağı sevindirdi bizim ihtiyarlar. Geçende her üçünde de farklı seviyelerde, özellikle filizlerin uç yapraklarının bozulduğunu ve kurumaya başladığını farkedince hastalık olabileceğini düşünüp oldukça üzüldük. Filizlerin yapraklarında ağ örüldüğünü farkettik önce. Sonrasında da yaprak araları, ağın üzeri ve gövdenin değişik yerlerinde fare pisliği gibi, çapı yarım mm'den küçük granüller görünce, ziraatçi bir dostumuzun desteğiyle sıkı bir aramayla bir yaprağın arkasında pupasını üzerine çekmiş derin bir uykuya dalmaya hazırlanan tırtılı keşfettik.

Ziraatçi arkadaş insektisit kullanmamızı ve tırtıl kardeşlerin konaklayabileceği ağacın delik (kovuk) kısımlarına koku yapıp kaçırtmak için mazot sürmemizi önerdi. Uzun süredir zeytincilik yapan bir diğer arkadaş da tüm hasarın tırtıl hasarına benzemediğini, insektisit ve fungusiti karıştırıp uygulamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerin fikri nedir.


Siteye resim eklemeyi bilmediğimden Dropbox linkini paylaşıyorum. Oldukça net makro resimlerdir, külliyata da faydası dokunabilir:

https://www.dropbox.com/sh/w6dr4yf5q...2bRcXriGa?dl=0
Merhaba, öncelikle insektisit, uygulamanız gerekli. Çünkü filizler görüldüğü üzere zarara uğramış durumda. Toprağına da şöyle süper bir gübreleme yapıp, sulayıp köklerinin emmesini sağlayın. Süer gübre derken iz elementlerin olduğu çinko+demir vs. Sonrasında sonbahar bitip kış gelirken bordo bulamacı yaparak korumaya alırsınız diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2017, 01:01   #249
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Merhaba, öncelikle insektisit, uygulamanız gerekli...
Teşekkürler

turuncum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2017, 23:24   #250
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Bu zeytincilik gerçekten çok meşakkatli, çileli..

3-4 gün önce ''filizkıran''lar görünmeye başladı..fidanlığın en tepe noktasındaki en çorak yerdeki cılız, bir türlü tam gelişemiyen zeytinlere dadandılar..keratalar, hep te böyle zayıf fidanları seviyorlar..gözümün önünde pıtır pıtır kesip duruyorlardı körpe filizleri..hadi neyse filiz bol, hiç olmazsa üstünde zeytin tanesi olmayanları kesseler ne ala..

Bu konuda deneyimliyim..hemen fidanları sulamaya başladım..sulama yapınca faaliyetleri duruyor nedense..dün suladığım fidanları izledim bugün kulübenin önünde otururken..hiç yeni kesilip sarkan filiz yoktu

Bu olay tamamen kişisel bir tecrübe..
Sulayınca fidanları ortalıktan kayboluyorlar nedense..iyi ki böyle bir keşif yapmışım..yoksa bu meretin ilacı falan da yok..tek çare, bilek kalınlığındaki zeytin dallarını zeytin altlarına koyup dalda talaş çıkınca toplayıp yakmak..tek çaresi bu..o da zor..

Zeytinci beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2017, 12:57   #251
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Dün geldim köye..bugün sabah uzun uzun inceledim zeytinleri..son attığım %5'lik kaolin üzerine hiç yağmur yağmadı..kaplamalar gayet güzel..özellikle güney taraflarını gözlemledim zeytinlerin..tanelere konan veya uçuşan zeytin sineği görmedim..tanelerde dökülme çok nadir, yok sayılır..40-50 ağacı inceden gözlemledim; sadece bir taneden huylandım..açtım içini, zeytin sineği pupa devresinde..yani sinek zararı yok , hiç yok gibi..sanırım KAOKİL kaplamanın büyük faydasına tanık olacağım bu yıl..10-15 gün daha atlatırsak böyle, hasarsız taneler toplamak nasip olacak gibi..

Bu yıl sulamalarımın ikisinde ağaç başına 150 gram potasyum nitrat, 10-15 gram DoktorTarsa'nın denizyosunu ve 15 gram kadar da HUMAT'ını verdim..Ben son kez potasyum nitrat vererek suladıktan sonra üstüne şahane bir yağmur yağdığı için zeytinler çok iri..Marmarabirlik'in 1 numara kalibresinde çoğunlukla..yani 110-130 adedi bir kilo gelecek irilikteler..

Kısmetimizde ne varmış bakalım; bir ay sonra toplama telaşı başlarken göreceğiz..

Sıra geldi zeytin dal sarsıcı makinayı yağlayıp, kontrol edip , benzin ikmalini falan yapmaya..

İtiraf edeyim ki; çok zor iş bu zeytincilik..işçi bulmak, zeytin ayıklamak, zeytin kurmak, hammaliyesi..zor yani..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2017, 23:47   #252
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Sırf şu zeytin sineği belasından işi yırttığımı görmek, gözlemlemek için kısa süreliğine gittim köye..

Son kaolin uygulaması üzerinden tam bir ay geçti..inceden inceye inceledim zeytin tanelerini..

Son kaolini 4 depo atarak gayet dikkatli yapmıştım..fakat buna rağmen özellikle tepelerde ve uçlarda kaplamanın zayıf olduğu alanlarda 3-5 sinekli zeytin buldum..yani çok az gibi, yok sayılır...içlerinde pupaları buldum, kimisinden sinek uçmuş, kimisi canlı henüz..

Son kaolini atarken hava tam kararırken 4.deponun yarısında, dikkatsizlikten hortum egzosa değmiş ve minik bir patlak oluşmuştu..alelacele, naylonlarla sardım, telle sargı yaptım üstüne ama nafile..basınçtan dolayı işe yaramadı..bende, kalan 40 litrelik kaolini son kalan 20 ağaca olabildiğince çok hızlı olarak çabuk çabuk, ağaçları tam taramadan attım, yetsin diye..tabi bu son 20 ağaç biraz özensiz ve yarım yamalak oldu..fidanlığın en altında ve sonundaki bu 20 ağaç çok şanssız..4 kez attığım kaolinden tam yararlanamıyan, aceleye getirdiğim ağaçlar bunlar..işte o zeytinlerde maalesef sinek zararının daha çok olduğunu gözlemledim dün..40-50 sinekli zeytin kopardım..zaten bunlar belli oluyor, kızarmış veya kararmış oluyorlar, çekince de pıt diye kopuyorlar..

Bu durum benim için bir test oldu..özenle kaoin kapladığım ağaçlarda vuruk sayısı binde 2-3 iken özensiz kaolin kaplaması yapılan ağaçlarda oran yüzde 3-5 gibi..

Önceki yılları kıyasladığımda ve kimyasal ilaç kullanmayıp 4 kez kaolin kaplaması yaptığım ağaçlarda çok büyük başarı var zeytin sineği açısından..

Bu minik sinek zararını hiç önemsemiyorum; çünkü, kuraklıktan aşırı tane yüklü zeytinlerdeki dökülmeler sinek zararının 15-20 misli.. kaolinin büyük başarısı olarak yorumladım bu yıl bu sonucu..çünkü önceki yıllarda eylülün 15'i gibi geldiğimde en az 2 kimyasal ilaç atmama rağmen tanelerin üçte birini yerde görür, kışlık zeytin yapmak için vuruksuz tane bulmak sorun olurdu ayıklarken..

Tabi bu yıl benim için ilk acemi uygulama oldu..seneye kısmet olursa çok daha dikkatli yaparım kaolin uygulamalarını..fakat, gelecek yıl ağustos sonunda atacağım kaolini %5-6'lıktan az yapmam herhalde..

Seneye, fidanlığın çok fakir, kist alanlarında kalan 3-5 kilodan fazla ürün vermeyen 60-70 fidanı Belediye başkanına teklif edeceğim, kepçeyle söküp cadde boylarına eksinler diye..97 ağacım var zeytin yüklü, onlar bile çok benim için..yaşım ilerliyor, bu sayede iş yükümü de azaltmış olacağım..sevinir sanırım reis..çünkü bizim kasabada modadır, bütün yollarda kaldırımlarda dizi dizi zeytinler mutlaka vardır..bizzat Belediye ekmiştir.

Bu yıl çevremdeki zeytinlerde yoğun bir sinek saldırısı ve zararı henüz duymadım ve görmedim..hasattan sonra sorup soruşturacağım..çevremde eğer büyük sinek zararları varsa bu belayı kaolin sayesinde atlattığıma daha bir inanacağım..bizim çiftçilerin vazgeçilmez huyudur; istenildiği kadar anlatılsın, söylensin, bizzat tanık olmadan, yaşamadan, görmeden pek inanmaz..

Şimdilik durumlar iyi gibi..


Düzenleyen pria : 24-09-2017 saat 00:33
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2017, 09:46   #253
Ağaç Dostu
 
elta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 201
Merhaba. Pazardan aldığım yeşil zeytinlerin bir kısmında tepecik görünümlü kabarıklıklar var. İlk kez karşılaştım. Hastalık belirtisi midir, tüketilmesi sakıncalı mıdır ?Kestiğimde içinde görünen bir tuhaflık yok. Değerli fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen elta : 30-10-2017 saat 10:02 Neden: İmla
elta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2017, 21:35   #254
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi elta Mesajı Göster
Merhaba. Pazardan aldığım yeşil zeytinlerin bir kısmında tepecik görünümlü kabarıklıklar var. İlk kez karşılaştım. Hastalık belirtisi midir, tüketilmesi sakıncalı mıdır ?Kestiğimde içinde görünen bir tuhaflık yok. Değerli fikirlerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum.
Bu zeytinin derdi hastalığı bitmez..

Sizin için güvenilir bir kaynak buldum.. 35. maddeye bir bakın:

ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR | Kemal Yerlikaya - Academia.edu

Şekil bozukluğunun nedenleri akar veya bor noksanlığı olabilir.

elta ve Zeyno waffle beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2017, 22:59   #255
Ağaç Dostu
 
elta's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 201
Teşekkür ederim sayın Pria. Gerçekten dediğiniz gibi...
Yetiştiricisine sordum bugün, gübresi fazla gelmiş birkaç yılda bir böyle olur dedi. Bir zararlı ihtimali bana daha yakın göründü ama neyse ki ağaçlar benim değil yoksa çok uğrasmak gerekecekti sanırım. Saygılar.

pria beğendi.
elta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2017, 10:35   #256
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-12-2017
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 4
arkadaşlar lütfen acilen yardım istiyorum.

bütün degerli grup üyeleri 1300 adet gemlik yağlık zeytin agacı ektım yaklaşık 1 ay once agaclarımın bir cogunda solmalar meydana geldi resimlerini paylaşmak istiyorum.acilen cevap istiyorum ?

Eklenen Resimler
     
mesut-balta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-12-2017, 19:47   #257
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mesut-balta Mesajı Göster
bütün degerli grup üyeleri 1300 adet gemlik yağlık zeytin agacı ektım yaklaşık 1 ay once agaclarımın bir cogunda solmalar meydana geldi resimlerini paylaşmak istiyorum.acilen cevap istiyorum ?
Fazla ayrıntılı bilgi vermediğiniz için olası nedenleri yazayım:

1- Köklenmemiş, sahte fidan dikmiş olabilirsiniz.
2- Fidan çukurunun dibine aşırı kimyasal gübre koymuş ve üstünü toprakla kapatmamış olabilirsiniz; bu yüzden kökler kavrulmuş olabilir.
3- Aşırı sulama yapıp fidan dibi çamurlaştığı için kökler çürümüş olabilir.
4- İlk dikimden itibaren yeterli, normal sulamayı yapmamış olabilirsiniz.

Aslına bakarsanız, 1300 fidan gibi baya büyük bir zeytinlik tesisi kurmaya niyetlenen bir kişinin yaşadığı bu tür olumsuzlukların nedenini çözmesi, bilgi sahibi olması gerektiği kanaatindeyim.


Düzenleyen pria : 08-12-2017 saat 20:54
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-12-2017, 07:47   #258
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 487
Verticillium dahliae lı fidanlar olabilir. Bir müddet daha beklemenizi tavsiye ederim.
Yeni dikilen fidanların yerine adapte olmaları bazen uzun oluyor.
244 nolu mesajda bir çok bilgi bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2017, 09:52   #259
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-12-2017
Şehir: GAZİANTEP
Mesajlar: 4
sagolun allah razı olsun 244 nolu mesajı nasıl bulabılırım

mesut-balta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2017, 07:25   #260
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 487
Tarihlerin ve saatlerin olduğu kahverengi bandın sağ tarafın da mesaj numaralarını görebilirsiniz.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2018, 15:14   #261
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-02-2018
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2
Merhaba. Geçtiğimiz ay bu ağacın yerini değiştirmiştim. Üzerinde bu delikleri farkettim. Hastalıklı mı bu ağaç?

Eklenen Resimler
 
Mrtsnkl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2018, 21:13   #262
Ağaçsever
 
smurat45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 42
Merhaba; resimde gördüğünüz zeytin fidanları bir yaşında. Tarladaki fidanların uçlarında görülen sararmaların sebebi ne olabilir.

MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

smurat45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2018, 13:03   #263
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
Sayın Murat45 , gördüğüm kadarıyla ikinci resimdeki anadalın orta kısmında, aşağıdan yukarıya doğru bir çizik veya çatlak var , aynı dikiş izine benzer gibi doğrumu? yoksa benmi yanlış görüyorum daha net bir fotoğraf veya yakından çekim varmı.

Silifkel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2018, 14:25   #264
Ağaçsever
 
smurat45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 42
Merhaba Sayın Silifkel ;Şu an başka fotoğraf yok.Evet dediğiniz gibi aşağıdan yukarıya doğru bir çizik var dikiş izi gibi. Bu tip çizikleri başka fidanlarda da gördüğümü hatırlıyorum.

smurat45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2018, 12:00   #265
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 07-12-2014
Şehir: SİLİFKE
Mesajlar: 45
Eğer benim karşılaştığım zararlı ise işimiz zor iki yıldır onunla mücadele ediyorum bana çok zarar verdi iki kez yıl kaybettim zararlıyı fark ettikten sonra iş işten geçmiş oluyor özellikle yazın hasar veriyor zaten o izler geçen yıldan kalma bol bol ilaçlayın.Nasıl bir zararlı ve mücadelesini öğrenirsek paylaşalım.

Silifkel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2018, 10:10   #266
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2017
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 3
Cüce ağustos böceği zararına benziyor ,taze sürgünler üzerinde çizgi seklinde yaralar oluşuyor çizginin üzerinde de noktalar oluyor.Kimyasal mücadele pek önerilmiyor, ancak genede sık sık insektisit uygulaması faydalı olabilir.

smurat45 beğendi.
m-ali07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2018, 14:26   #267
Ağaçsever
 
smurat45's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2010
Şehir: manisa
Mesajlar: 42
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Silifkel Mesajı Göster
Eğer benim karşılaştığım zararlı ise işimiz zor iki yıldır onunla mücadele ediyorum bana çok zarar verdi iki kez yıl kaybettim zararlıyı fark ettikten sonra iş işten geçmiş oluyor özellikle yazın hasar veriyor zaten o izler geçen yıldan kalma bol bol ilaçlayın.Nasıl bir zararlı ve mücadelesini öğrenirsek paylaşalım.
Dediğiniz gibi bu çizik şeklinde yaralar diğer fidanlarda da var. Geçen yıl Filiz uçlarında yenmeler olmuştu.Onlar için 2-3 hafta da bir böcek ilaçlaması yapmıştım. Bu yaralarda onunla ilgili mi bilmiyorum. Ama bende araştırma yapıyorum. Bilgi sahibi olunca paylaşırım

MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

smurat45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2018, 01:32   #268
Yeni Üye
 
parasutcu1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2011
Şehir: İzmir Selçuk
Mesajlar: 5
Arkadaşlar merhaba, bu konuda yazdıklarınızın hemen hemen hepsini dikkatle okudum. Ama benim konum ile ilgili bir yazıya rastlamadım. Durum şu.. 7 yıllık 13 adet zeytin ağacım var. Zamanında hobici ruhuyla asmalar ile zeytinler çok yakın dikildiler. Tabi bilmeden yaptığım bu işlem şimdi beni sanırım zorluyor ama bilemiyorum ve sizlerden fikir almak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler ediyorum.

Malum asmalara belli periodda kükürt ve zararlılara karşı olabildiğince organik ilaçlar (Micrthol, Penrival) kullanıyorum. Asmalar kışın bordo bulamacı, gözler uyanırken Microthol ve Penrival kullandım. Yine çiçek öncesi sürgünler 15-16 santimi geçince her 10 günde Microthol kullandım, devam da ediyorum.
Şimdi gelelim zeytinlere.. Zeytinler de kışa girerken yüzde ikilik bordo bulamacı yaptım ve her yağmurdan sonra, yüzde bir buçuk oranında, bordo bulamacı uygulamaya devam ettim. Zeytinlerim çiçek hazırlığı yaparken, ziraat malzemeleri satan bir yerde, ziraat mühendisi bir arkadaş bana pamuklu bite karşı Poligor (İnsektisit Böcek ilacı) önerdi ve ben de aldım uyguladım.
Şimdi sorum şu.. Asmalara uyguladığım ""Microthol yani Fungisit (mantar ilacı) Akarisit (kırmızı örümcek ilacı) Aktif maddesi yüzde 80 Kükürt"" Zeytin ağaçlarının çiçeklerine zara vermiş olabilir mi ? Zira bu yıl ilk defa Microthol kullanıyorum ve zeytin çiçeklerim bir müdeet sonra kahve rengiye dönüp dökülmeye başladılar. Dökülmeler fazlalaşınca sizlere sormayı düşündüm. Selamlar saygılar.

parasutcu1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2018, 08:13   #269
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 487
Zararı olacağını sanmıyorum. Bordo bulamacını her yağmurdan sonra kullanmaya gerek yok, senede 2-3 kullanmak yeterlidir. Kurumuş çiçekler normaldir, o çiçeklerin %10 u tutsa çok iyidir.

parasutcu1 beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2018, 21:48   #270
Yeni Üye
 
parasutcu1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-05-2011
Şehir: İzmir Selçuk
Mesajlar: 5
Melih Bakıroğlu arkadaşım teşekkürler ediyorum. Zaten kış başı ve en son budamadan sonra bir defa bordo bulamacı. Kışın zorlu günlerinin bitiminde de bir defa bordo bulamacı. Bir defa da çiçeklenmeden hemen önce bordo bulamacı, iki gün sonrasına da pamuklu bite karşı Poligor (İnsektisit Böcek ilacı) atıyorum. Kafayı karıştıran asmalara attığım kükürtlü ilaç dı o da artık sorun olsa da, olan oldu. İlgin için tekrar çok teşekkür ediyorum. Selamlar saygılar.

parasutcu1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024