agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni130Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-08-2013, 03:37   #151
Ağaç Dostu
 
redbullah's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 150
Zeytindeki gariplik..

Bahçemdeki zeytin ağacında iki,üç senedir normal zeytinlerin yanısıra sanki sultaniye üzümü gibi bezelye büyüklüğünde,salkım şeklinde zeytinler olmaktadır.Bu bir hastalıkmı,ya da başka birşeymi,bilgisi olan aydınlatırsa memnun olurum.

Name:  SDC10244.jpg
Views: 4398
Size:  44.2 KB

Name:  SDC10243.jpg
Views: 3263
Size:  48.9 KB

redbullah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2013, 11:20   #152
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Bu yıl zeytin az ama sinek fazla galiba..

Şarköy Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden yapılan açıklamada ilçemizde zeytin sineği mücadelesinin devam ettiği bildirildi.



Şarköy ( Tekirdağ) Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün konuyla ilgili açıklaması şöyle:



“İlçemiz sınırları içerisinde bulunan zeytin üretim alanlarında Zeytin Sineği takibi ve kontrolü uzun yıllardır Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.



2013 yılı Zeytin Sineği takibi ve kontrolüne İlçemiz Merkez, İğdebağları ve Eriklice Köyleri ile Mürefte ve Hoşköy Beldelerinde bulunan Tahmin ve Erken Uyarı istasyon bahçelerine besi ve feromonlu sarı yapışkan tuzakların 2 Temmuz tarihinde asılması ile başlanmıştır. Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki defa yapılan tuzak ve bahçe kontrolleri sonucunda zararlı yoğunluğunun arttığı ve sofralık çeşitlerde ekonomik zarar eşiğinin % 1’e ulaştığı (1.000 meyveden 10 tanesinde vuruk tespit edildiği) 18 Temmuz, 6 Ağustos, 23 Ağustos ve 12 Eylül tarihlerinde olmak üzere toplam 4 defa erken uyarı ilaçlama ilanı verilmiştir. İlanlar Şarköy, Mürefte ve Hoşköy Belediye hoparlörlerinden anons edilerek ve üreticilerimizin telefonlarına SMS gönderilerek yapılmış ve üreticilerimiz zeytinliklerini zamanında ilaçlamaları konusunda uyarılmıştır. Yapılan Erken Uyarı İlaçlama ilanları önceki yıllarda olduğu gibi doğru zamanda ve teknik talimata uygun olarak gerçekleştirilmiştir.



İlçemizde ve zeytin yetiştiriciliği yapılan illerden Bursa, Balıkesir ve İzmir İlleri başta olmak üzere Marmara ve Ege bölgelerinde bu yıl Zeytin sineği popülasyon yoğunluğunun yaşandığı ve zararlının bu yıl epidemi yaptığı tespit edilmiştir. Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Müdürlüğümüz arasında yapılan bilgi alışverişi neticesinde Zeytin Sineği Zararlısının Ülkemiz genelinde Zeytin üretimi yapılan bölgelerde Yüksek oranda epidemi gerçekleştirdiği bilgisi alınmıştır. Epideminin (Yüksek zararlı populasyonu) sebebi olarak 2012-2013 kış döneminin ılık seyretmesi ve dolayısıyla Zeytin Sineği Zararlısının (pupa döneminde) kış soğuklarından etkilenmemesi neticesinde 2013 yılı Zeytin üretim sezonunda Yüksek Ergin popülasyonun oluşması gösterilmektedir. Önceki yıllarda besi ve feromonlu sarı yapışkan tuzaklarda yapılan her bir sayımda 20-50 Adet olan zeytin sineği sayısı bu yıl 10 kat artarak 200 -1000 arasında gerçekleşmektedir. Epidemi yıllarında mücadele yapılmaması veya yanlış mücadele yapılması halinde zarar oranının %70-80 lere ulaşacağı teknik olarak bilinmektedir.



Zararlının yılda 4-5 döl vermesi ve her dölünde bir dişi sineğin 200-250 yumurta bırakması nedeniyle İlçemizdeki zeytinliklerde farklı yoğunluklarda zarar meydana gelmiştir. İlçemizdeki Zeytin üretim alanlarında yapılan gözlemler neticesinde Zeytin Sineği Zararlısının meydana getirdiği vuruk zararı % 5-30 arası değişim göstermektedir.


Ayrıca ilaçlama uyarısı yapılan dönemlerde tüm zeytinliklerin istisnasız olarak mutlaka toplu bir şekilde ilaçlanması zeytin sineği zararlısını baskı altına alacak ve mücadelede başarı oranını artıracaktır.



Unutulmamalıdır ki, Zeytin Sineği mücadelesinde doğru ilacın, doğru dozda, doğru zamanda, doğru şekilde uygulanması ile başarıya ulaşılabilir.

ZEYTİN SİNEĞİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR!.. | Şarköy Gazetesi

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 14:39   #153
Ağaçsever
 
M.Fıstık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-06-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 44
Bu yıl Şarköy tarafında zeytinler ne durumda acaba bilgisi olan var mı? Ülke genelinde bu yıl zeytin verimleri düşük gözlemlerime göre...

M.Fıstık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 20:24   #154
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Sn. M. Fıstık ,
Bildiğim kadarıyla , bizim ege bölgesinde genelde çok az , çiçeklenme zamanları farklı olduğu için bazı çeşitler de bir de olduğu arazinin yapısına da bağlı olarak bazı zeytinliklerde var . Ama genelde baya bir eksik. Selamlar . .

M.Fıstık beğendi.
syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2013, 20:37   #155
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Arkadaşlar ,
Verticilium hastalığından kuruduğu için 2 - 3 yıl önce kepçeyle kazdırdığım zeytin ağaçlarının yerleri boş . O noktalara yeniden fidan dikmek istiyorum ama öncelikle o noktalarda topraktaki hastalığı nasıl yok edebilirim . Topraktaki Verticilium hastalığını nasıl tamamen yok edebileceğim konusunda bir müddettir araştırıyorum ama net bir bilgiye ulaşabilmiş değilim. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. İlgilenecek olan arkadaşlara teşekkürlerimi arz ederim. Saygı ve selamlarımla . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2013, 22:03   #156
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-10-2013
Şehir: aydın
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muallim Mesajı Göster
Yöremizde her geçen yıl daha da yaygınlaşan zeytinde kurma hastalığının başlangıcı

Eklenti 424551

İlerlemiş hali.Bu hastalığı önlemek için ne yapılabilir?

Eklenti 424552
Selam arkadaşlar bende dal kanseri hastalığını araştırırken tesadüfen bu siteyi buldum ve sizlerle bilgi alışverişi yapabilmek için üye oldum.

Aynı sorun mağlesef benim bahçemdede var. En azından sağlıklı ağaçları nasıl korumak gerekir.

çukurovalı_01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2013, 18:45   #157
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
10 yıldan beri Bilecik/Osmaneli ilçesinin DÜZMEŞE köyünden gelip, PENDİK pazarında her cumartesi tezgah açan ve sebze, meyve, zeytin satan 4 köylü tanıyorum..
Genelde tercih sebebimdir bu köylüler..fiyat ve kalite yönünden..

Düzmeşe, Osmaneli - Vikipedi

Bu yıl benim zeytinlerde yok yılı olduğu için, yağlı sele zeytinimi aldım onlardan..kilosu 2.5 lira..fazla iri zeytini sevmeyiz, bu yüzden onların 2 numara zeytine yakın zeytinlerini tercih ediyorum..kıraç yerleredeymiş zeytinlileri ve sulama falan yapmıyorlarmış..

Bir tercih nedenim de şu:
Zeytin satın aldığım köylüyle hep sohbet ederim..bu hafta yine anlattık..

''ben hiç ilaç atmam zeytin sineği için falan'' dedi..
''peki, nasıl böyle güzel, temiz zeytin alabiliyorsun ?'' dediğimde, ''ben senede 3 defa bordo bulamacı atarım..Birinciyi şimdi zeytinlerin toplaması bittikten sonra..ikincisini mercimek gibi taneler olduğunda, üçüncüsünü de hasat öncesi ağustos sonlarında atarım..bir ton suya 25 kilo koyar, tüm taneleri bordoyla kaplatırım..sinek minek olmaz bende..bu yıl benim komşulardan bazıları diğer kimyasal ilaçlardan attılar ama zeytinleri sinekten kurtaramadılar'' dedi..

Ciddi ciddi inanıp düşünmeğe başladım bu söylediklerini..
Bordo bulamacı aynen kaolin gibi zeytinleri kapladığı için sineklerin konaklamasını önlüyor olabilir diye düşünebilir miyiz?

Zeyno waffle beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 14:17   #158
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-09-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
Sayın Arkadaşım, bahsettiğin belirtilerin sebebi topraktaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor. Benimle irtibata geçerseniz size ihtiyacınız kadar bor temin edebilirim. Saygılarımla. 0232 4213797

ayhan09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2014, 12:29   #159
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-09-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Delfin wg kullanmalısınız.

Bu zararlı yılda 4_5 defa ortaya çıkabiliyor. Zarar başladığında kullanmak gerekiyor.

Bu sebeden dolayı fidanların sürgün gelişimi yavaşlar, durur ama fidanın kurumaması gerekli.

Zeytin yapraklarının ucunda kloroz var. Bu besin eksikliği olabilir. Yaprak tahlili yaptırmalısınız.
Sayın üretici sorununuz toprağınızdaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor. Hangi tür ilaçlama yaparsanız yapın çözüm bulamazsınız. Tek çözüm mevsim olarak şimdi tam zamanı zetin ağacınıza ya Krs.Boraks Dekahidrat **** Etidot-67 atmanız gerekiyor. Bilgi için bir kamu kurumu olan Eti Maden İşletmeleri İzmir,Bandırma veya İstanbul Lojistik Müdürlüklerini arayın yardımcı olurlar.

ayhan09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2014, 10:38   #160
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-09-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mughee Mesajı Göster
Herkese merhabalar.. Yeni, acemi ve amatör meyve yetiştiricisiyiz eşimle birlikte.. Bu siteden gerçekten çok şey öğreniyoruz. Herkese şimdiden çok teşekkürler..

Zeytin ağaçlarımızdan birinde, birkaç hafta önce bir daldaki yapraklar yavaş yavaş sararıp seyrelmeye başladı. O daldaki yapraklar tamamen döküldü ve kurudu. Eşim o dalı kesti. Fakat ağaçtaki hastalık diğer taraflara ilerlemeye başlamış. Ağacın gövdesinden kahverengimsi siyahımsı bir akıntı başladı. Nedir, nasıl çözülür bilemiyoruz.

İkincisi de bu kış ektiğim bergamot fidanı.. Capcanlı yaprakları ve ektikten hemen sonra açan ve meyveye döner gibi olan çiçekleriyle çok umutlanmıştım doğrusu. Ancak daha sonra yapraklar rengini kaybetmeye ve büzülmeye başladı.. Yeni çıkan filizler sağlıklı görünüyor ama ben biraz kaygılandım.

Zeytine bu bahar başında organik gübre verdik.. Bergamot ise keçi gübresi karışımlı toprağa ekildi ve çok düzenli olarak sulandı.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Toprağınızdaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor bilinçsiz ilaç ve gübre kullanmayınız zeytininize Etimaden İşletmelerinin ürettiği Etidot-67 atınız.

ayhan09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2014, 11:36   #161
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,957
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhan09 Mesajı Göster
Toprağınızdaki bor eksikliğinden kaynaklanıyor bilinçsiz ilaç ve gübre kullanmayınız zeytininize Etimaden İşletmelerinin ürettiği Etidot-67 atınız.
Nereden ve nasıl anladınız?

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2014, 19:33   #162
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
..Ciddi ciddi inanıp düşünmeğe başladım bu söylediklerini..Bordo bulamacı aynen kaolin gibi zeytinleri kapladığı için sineklerin konaklamasını önlüyor olabilir diye düşünebilir miyiz?
Sayın pria, zeytin tanelerinin üzerini zehirli bir bakır bileşiği ile kaplamak bana hiç doğru gelmedi. Sonra o bakırın yiyeceğimiz zeytinden tamamen uzaklaştığından nasıl emin olacağız ???

Zeyno waffle beğendi.
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2014, 12:49   #163
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-09-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 18
tarımda bor kullanımı ile ilgili yazımı okuyunuz.

ayhan09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2014, 19:27   #164
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Köydeydim 6 gündür..
Zeytinlerde çok bol çiçek var bu yıl..Son yağmurlar da neşelerini iyice arttırmış..

Fakat çiçekler gözlüğümle çok dikkatli ve uzun uzun incelediğimde güvenin çiçek dölü yayılacak gibiydi bu yüzden denizyosunu ile birlikte ilaladım..Ağaçları tam yıkadım denebilir..

Çiçekleri ertesi gün yine inceledim..Güveler ölmüştü..
Çok minik canlılar olduğu için zar zor bir tane bulup makro çekim yaptım..Toplu iğne başı kadar minicik yeşil renkli bir böcek bu..

Çiçeklerdeki zedelenmeden, renk değişikliğinden veya delikten içinde güve'nin olduğunu anlayabiliyor insan..
Benim çiçeklerde sanırım %2-3 gibi güve vardı şimdilik..

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 13:47   #165
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Köye bu gidişimde ilk defa bir yöntem uyguladım..
İspanyol zeytincilerin uyguladığı pratik bir yöntem..
Tabi, deneme ve kontrol amaçlı bir uygulama oldu bu..
6 tane 1.5 litreli pet su şişesinin kapağının 6-7 santim altında yarım santimlik 5-6 delik açtım..

Şişelerin üçte ikisini su ile doldurdum..2 şişeye 30-40 gram kadar sadece DAP gübresi koydum..2 tanesine sadece sidik koydum 30 cc kadar..2 tanesine de hem sidik hem de DAP gübresi koydum..ve bu şişeleri zeytinlerin meyve yüklü güneydoğu taraflarına astım.

Köyde kaldığım 10 gün içinde gözlemlerim şunlar..
Sadece DAP olan şişelere sinekler pek rağbet etmiyor gibime gelidi..
Diğer şişelerde 2-3-4 adet ölmüş hem zeytin sineği, hem de karasinek ölüsü gördüm..

Bir dahaki gidişimde pekmezli şişeler de asacağım..

Anladım ki, fidanlığımda yoğun bir zeytin sineği varlığı yok gibi..

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2014, 08:36   #166
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 486
Sayın pria, delikleri sigara ile açabilirsiniz. Sinekler daha rahat girebilirler.

pria beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2014, 10:14   #167
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Ben bu gidişimde işlerim çok olduğu için az zaman ayırdım bu konuya ve sadece deneme amaçlı olarak 6 adet pet şişe astım..
20 gün sonra duruma bir kez daha bakacağım..
Oldukça umut verici bir çözüm gibi bu..
İki fidandan birine asmak çok zor birşey değil..
Zaten fidanlıkta atmadığım şişe dolu..
Küçük aygaz da var orada..
Uygun bir demir parçasını ısıtıp delerim delikleri.

Pekmezli su ile de biraz daha ümitliyim.
Sidikli şişelere sinekler acaba rengi sarı olduğu için mi daha çok rağbet ediyorlar diye düşünüyorum.
Günde 3-4 litre su içiyorum..Sidik te bol

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2014, 11:19   #168
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,957
Amonyak sebebiyle.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2014, 17:41   #169
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Köye bu gidişimde ilk defa bir yöntem uyguladım..
İspanyol zeytincilerin uyguladığı pratik bir yöntem..
Tabi, deneme ve kontrol amaçlı bir uygulama oldu bu..
6 tane 1.5 litreli pet su şişesinin kapağının 6-7 santim altında yarım santimlik 5-6 delik açtım..

Şişelerin üçte ikisini su ile doldurdum..2 şişeye 30-40 gram kadar sadece DAP gübresi koydum..2 tanesine sadece sidik koydum 30 cc kadar..2 tanesine de hem sidik hem de DAP gübresi koydum..ve bu şişeleri zeytinlerin meyve yüklü güneydoğu taraflarına astım.

Köyde kaldığım 10 gün içinde gözlemlerim şunlar..
Sadece DAP olan şişelere sinekler pek rağbet etmiyor gibime gelidi..
Diğer şişelerde 2-3-4 adet ölmüş hem zeytin sineği, hem de karasinek ölüsü gördüm..

Bir dahaki gidişimde pekmezli şişeler de asacağım..

Anladım ki, fidanlığımda yoğun bir zeytin sineği varlığı yok gibi..
Geçen yıl ben bu zeytin sineği tuzaklarından çok uğraştım ama sonuç alamadım. piyasada kapar zeytin sineği tuzağı var sarı yapışkan altınada
cezbedici asıyorsunuz, o zaman sineğin zararlı boyutunu biliyorsunuz ve ilaçlama yapıyorsunuz.

pria beğendi.
edremıtlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2014, 01:02   #170
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
TAMAMEN DOĞAL VE ETKİLİ TUZAK YEMİ TARİFLERİ

Bilinen sinekler ve et sinekleri için cezbedici yem tarifi:
► Yarım litre su
► 20/30 gr çiğ balık artığı
(Balık kafası, iç organları vb)


Eşek arıları vb. (sarıca, sarı arı) için etkili tuzak yemi karışımı:
► 2 Su bardağı su
► Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
► 3 çorba kaşığı şeker.
Ya da;
► 2 Su bardağı bira
► 2 çorba kaşığı şeker


Meyve ve Zeytin sinekleri için etkili yem tarifi:
► 2 Su bardağı sıvı amonyak (Kokulu ya da kokusuz)
► 20/30 gr çiğ balık artığı
(Balık kafası, iç organları vb)


Güve, Elma kurdu, Kelebek ve diğer tüm pulkanatlılar için mucize yem karışımı:
(4,5 litrelik karışım için)
► 1 Litre şarap
► 7 Çorba kaşığı şeker
► 15 Adet karanfil
► Yarım kabuk tarçın
► 3 litre su
Bu karışımı 2 hafta beklettikten sonra etkili olacaktır


Sivrisinekler için tuzak hazırlama
► 2 su bardağı sıcak su
► 3 çorba kaşığı kahverengi (esmer) şeker (beyaz şeker etkili olmaz)
► 1 küçük paket ekmek mayası
(ilk olarak sıcak su ile şekeri karıştırın soğuduktan sonra mayayı ekleyin)
(karanlık yerde tuzaklamanın yapılması sivrisinekler için daha cezbedici olacaktır)

Şapka Tipi Uçan Haşere Tuzağı | Kadıoğlu Makina

omar ve Zeyno waffle beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2014, 14:36   #171
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-01-2014
Şehir: ist
Mesajlar: 2
Nergiz Böceği

Bu gördüğünüz böcek kleoptera familyasından bir böcek. Uğur böceği şeklinde gözlemlenir erginleştikçe uzamaya başlar. Görüldüğü zaman ilaçlayın kesinlikle zararlı. Ağacın gelişimini uzatan bir zararlı. Muğlada 10 Mart -10 Nisan tarihlerinde rakım a göre bu aralıkta gözlemleniyor bildiğim kadarıyla. Bizde de her sene gelir.Bizde badem var, yeni filizler ve çiçek evrelerinde görünürler. Yeni filizleri yerler, biz çiçeğe zarar vermeden dönemini bildiğimizde ilaçlarız.
Nergiz Böceği Hava Sıcaklığı 11C , Toprak Sıcalıkğı 10,5C civarında gözlemlenir.
***

bademk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2015, 10:19   #172
Yeni Üye
 
handancakan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-11-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 25
Yeni Bir Zeytin Zararlısı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Bostancik Mesajı Göster
Merhabalar;
Bir kac gundur zeytin agaclarimizda fotograflarda gordugunuz bocekleri goruyoruz. Dallar neredeyse bunlarla kapli. Genellikle ciceklerin uzerindeler. Zeytin zararlisi bir bocek mi emin olamadik.

Eklenti 75034
Eklenti 75035

Cevaplariniz icin simdiden tesekkurler.
Bu böceğin latince adımOmophlus lepturoides (nasreddini), kilis taraflarında da zeytinde görülen ve aynı çiçek zınnı (bakla zınnı) gibi zeytin ağacının çiçekleri ile beslenen bir zararlıdır. Çiğneyici ağız yapısına sahip. Evet bu zararlı ile ilaçlı mücadele yapılabilir fakat bu türlerle genelde kimyasal mücadeleler zor olmaktadır. Çiçek zınnı zararlısında kullanılan mavi su dolu kovalar bunlarda da işe yarar mı acaba. Bir de pasif olduğu zamanlarda ağaçları silkeleyerek dökülmelerini sağlamak. Acilen üzerinde araştırılması gereken yeni bir zararlı türü.

İSOCAN beğendi.
handancakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2015, 18:30   #173
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-02-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
Selamlar ,

İzmir Bergama bölgesinden 30 dönüm civarında arazi aldım. Zeytin yetiştirmek istiyorum. Ne tür fidan ekmeliyim ( bodur zeytin olur mu ? )

z.cenkkarakurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2015, 08:27   #174
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 486
Çevrenizdeki zeytin yetiştiricileri ile konuşmanızı tavsiye ederim.

Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2015, 21:21   #175
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi z.cenkkarakurt Mesajı Göster
Selamlar ,

İzmir Bergama bölgesinden 30 dönüm civarında arazi aldım. Zeytin yetiştirmek istiyorum. Ne tür fidan ekmeliyim ( bodur zeytin olur mu ? )
merhabalar,
benim de arazim var bergamada, yardımcı olmaya çalışabilirm.

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2015, 23:35   #176
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-04-2007
Şehir: Antakya-Hatay
Mesajlar: 4
zeytinde halkalı leke

arkadaşlar
zeytinde halkalı leke hastalığında kükürt-kireç (lime&sulphur)gülleci bulamacı
kullanımı hakkında görüşlerinizi rica ediyorum.
kükürt kireç hem fungusid hemde akarlara etkili bu durumda hem funguslara(halkalı leke) hemde akarlara etkili (takoz mücadelesi için)
fikirleriniz ? önerileriniz ?
teşekkür ederim
metin özkur

mozkur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2015, 18:39   #177
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-04-2015
Şehir: Aydın
Mesajlar: 2
teşekkürler

onder1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2015, 00:01   #178
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2014
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 8
Merhabalar,
Aklıma takılan soruyu sizlerede sormak istiyorum arkadaşlar.
Bazen kendimi çok kaptırdığımı düşünüyorum; gübresi, budaması, toprak işlemesi ve ilaçlaması vs. Bu hafta sokaklarda başı boş zeytin ağaçlarını gördüğümde hiç bir hastalığa ve kurumalara rastlamadım bilakis çiçek tutumundaki görüntüyü gördüğümde şaşkınlığım iyice artmış durumda. Cevap aramaya başladığımda ilk aklıma gelen ağaçlar ne kadar artarsa hastalığa davetiye çıkarıyor diye düşünüyorum. Sizlerin fikirlerinide almak isterim arkadaşlar.

Selamlar

Tuncer Taşkın

İSOCAN beğendi.
tuncert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2015, 15:32   #179
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-11-2014
Şehir: Mersin
Mesajlar: 8
Merhaba.Geçen yaz bir zeytin fidanı aldım,geniş bir saksıya diktim.Geçen yıl 8-9 tane zeytin yaptı.Bu sene de mart ayında bolca çiçeklendi ama mayıs ayı oldu ve dün baktım ki bütün çiçekleri kurumuş.Bir tane bile meyveye dönüşen çiçek yok .Susuz bıraktığımı düşünmüyorum.Balkondaki yeri de geçen seneki yeri.Güney doğu yönünde ,sert rüzgar almaz ,sabahtan öğleye kadar güneş alan bir yer.Neden olmuş olabilir .

deliormanlı33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2015, 13:04   #180
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-11-2011
Şehir: Antalya
Mesajlar: 5
Merhaba;
5 yaşında yaklaşık 800 adet zeytin ağacımız var. Geçen gün pamuklubit ilaçlaması (poligor) yaparken genç sürgünlerde kurumalar olduğunu farkettik. Ağaçları 3 te 1 inde bir veya iki sürgün kuruyor. Üzerinde zeytiniyle kuruyan dallar dahi var. Verticillium solgunluğu ile filizkıran arasında bir hastalık ama ikisi de değil gibi. Kitaplarda veya forumlarda bir karşılığını bulamadım. Kuruyan sürgünleri diplerinden budadik. Detayli inceleyip açinca Çatlaklarda turuncu renk kurtçujlar bulduk. Sanirim karakoşnilin pupa aşamasi.Bu sene şubat ayında ağaçları güzelce budattırdık ve ardından da 5 er kg tavuk gübresi ve 2 şer kg süper 15-15 attık. Budama artıklarının bir kısmı bahçenin içinde kaldı. Acaba onların üzerinde üreyen bir bakteri cinsi olabilir mi? Kuruyan dalların hepsini toplayıp yakmak yeterli midir yoksa bir kimyasal kullanalım mı?
Teşekkürler


Düzenleyen Zeytinadası : 28-05-2015 saat 20:04 Neden: Fotoğraf
Zeytinadası Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024