agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni45Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-12-2012, 01:57   #31
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-12-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 79
Dilli için herkesten özür diliyorum. Yeri burası değildi, nasıl girdi oraya anlayamadım.

Kocaman kocaman özür.

erencool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 11:02   #32
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Bu yıl ilk kez kaolin atacağım zeytinlerime..

Sayın Meyvelitepe, zeytin kabuklu biti için de kaolinin caydırıcı, uzaklaştırıcı etkisi var mı acaba?
Sn.Pria, son yazdığım mesajın son paragrafında bulaşık ağaçlarda kaolinin olası etkisinden de bahsettim.

Sn.Merkal'ın gönderdiği numuneleri incelediğimde kaolin ile kaplı bazı yapraklarda hiç kabuklu bit yoktu. Bu akla önceden atılmış kaolinin kabuklu bit larvalarının gelip yerleşmesine engel olduğunu düşündürtüyor.

Öte yandan yine incelediğim numunede, bulaşık yapraklardaki kabuklu bitlerin üzerinde de kaolin gördüm. Buradan da kaolinin zaten bulaşık ağaçlarda bite bir etkisinin olmadığı sonucunu çıkarırız.

Dahası, bu bitlerde hiç parazitlenme belirtisi de görmedim. Litertatürde, tozlu ortamın faydalı doğal düşmanları uzak tuttuğu önemle belirtiliyor. Dolayısı ile bulaşık ağaca yapılmış kaplamanın ters etki ile doğal düşmanları da uzak tutmuş olması kuvvetle muhtemel.

Bu yüzden şayet kabuklu bitlerle çok bulaşık ağacınız varsa, onlara kaolin uygulamayın, temiz ağaçlara uygulayın demek daha doğru olur.

pria ve ciroz beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 11:15   #33
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe..

Benim fidanlarda kabuklu bit yok sayılır..Yazdıklarınıza göre, kaolin, gelip konaklamalarını ve yayılmalarını da engelleyecek gibi..
Benim korkum, zeytin sineği..
Kaolin, kimyasal ilaç kullanmaya gerek kalmadan bu riski minimuma indirsin benim için yeterli..

MeyveliTepe beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 14:24   #34
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erencool Mesajı Göster
belgelerle sabit "kullanılır" demişti.
O belgelerin içinde "zeytinde kışlık yağ kullanılır" diye bir şey gördünüzmü?

Doğal ve sağlıklı ürünler yetiştirirken zararlılarla mücadele etmek başka bir şey, yazlık yağ kullanılır demek başka bir şey, zeytinde kışlık yağ kullanılır demek başka bir şey,

Size bir çok belge sunabilirim, makale falan da değil, ama daha iyi bir teklif sunayım, ben kışlık yağ kullanılmaz diyorum, var diyen varsa çıksın karşıma alalım kışlık yağı atalım zeytine sonucunu da görelim. Hodri meydan.

Doğal ve sağlıklı ürünler nasıl yetiştirilir diye sormadık, "zeytinde kışlık yağ kullanılır" mı? kullanılmazmı ? onu sorduk, neredeyse zeytinde kışlık yağ kullanılır'ı bitlerin kıcına pet bağlayıp kullanırlığı doğrulanacak.

Smiliesin üzerine gelirseniz gülmek olmadığını gülümseme olduğunu görürsünüz.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 15:15   #35
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-12-2012
Şehir: Adana
Mesajlar: 79
Ne için bu iddialaşma, meydan okuma anlayamadım.

Bir fikri, ciddi ve samimi bir şekilde tartışabilmelisiniz. Artı niye daiyi bir teklif olsun ki, meydana çıkmak. Belge sunmanız bu konuyu belgeler üzerinden konuşmanız herkese fayda sağlar.

Gülümseme bıyık altından mıydı?

erencool Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 15:22   #36
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Bana yazılmamış ama benim yazdığım bir şey üzerine Halil beye yazılıp kızım sana söylüyorum misali yapılmış. Ne zeytin ağaçları umurunda ne de kabuklu bit. Duymuş bir kere kışlık yağ yeşil aksamda kullanılmaz diye, ben de Sn.Merkal'a kullanın demişim ya. Fırsattır demiş.

Böyle fırsattır dediği başka şeyler de olmuştu geçmişte Ama, aklına gelmemiş bordo bulamacı kabuklu bitin kabuğunu nasıl eritiyor diye sormak, veya düşünmemiş bile toprağa kaplanmış bakır sülfatın (toprağa etkisini bir kenera bırakalım) daldaki, yapraktaki böcek ile ne alakası var diye. Hatta, anne sütüne bile geçen sentetik toksik bir madde olan deltamethrin'nin, zeytinde ve turunçgilde ruhsatlı olmamasını bir kenara bırakalım, nasıl bir ubyi doğal tarım önerisi olduğunu dahi sormamış
Yüz kere söyledim. Kaynaklarıyla beraber literatürde kışlık yağ, kışın uygulanan mineral yağ anlamındır diye. Bu da aklınca "fırsat" değerlendirmeye çalışıyor. Neymiş, halk arasında sarı ilaç imiş, içinde DNOC varmış. Bir yandan hiç bir zehirli insektisit kullanma derken DNOC kullanımını bırak zeytini, kuru dal ağaçlarda önerebilirmişim gibi. Birkaç ilaç satıcısı dnoc içerikli insektisitlerine kışlık yağ adını vermiş ya onu kullanmaya çalışıyor. Aynı satıcıların bunlara aynı zamanda vintervaş demelerinin de önemi yok.

Derdi başka, bunun s nokta noktadan başlayıp, dağda yaşıyoruz diye topaloğluna selam söyle, işteyken mail bakmış, dört sene önce bilmediği anlamadığı bir şey için yazılmış mesaj vb.vb. böyle bir sürü değersiz ve nefretlik incisi mevcut 2-3 mesajda hem gözleyerek hem de toplarladığım literatüre (ki, bu kadar bir araya getirilmişine sık rastlanmaz kanımca) "neredeyse zeytinde kışlık yağ kullanılır'ı bitlerin kıcına pet bağlayıp" diyecek kadar da küçük.

Kabuklu bit ve zeytin konusunda endişeli ve samimi biri bu konuda soru soracak olsaydı, önce toprağa kaplanan bordo bulamacını sorardı, sonra diyelim ki kışlık yağ olarak dnoc insektisitini biliyor, dnoc'un yeşil aksama etkisini sorardı. Konunun anlaşılmasına yardımcı olacak aynı literatür taramasını toparlayıp koyardım ne ki, gereksizlikler olmadan.

ciroz ve erencool beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 15:28   #37
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe..

Benim fidanlarda kabuklu bit yok sayılır..Yazdıklarınıza göre, kaolin, gelip konaklamalarını ve yayılmalarını da engelleyecek gibi..
Benim korkum, zeytin sineği..
Kaolin, kimyasal ilaç kullanmaya gerek kalmadan bu riski minimuma indirsin benim için yeterli..
İyi zamanlama ve doğru uygulama ile kaolin zeytin sineğinde tek başına başka herhangi bir zirai ilaçtan çok daha fazla etkili. Temiz ağaçlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

SAHIRE, pria ve erencool beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2012, 20:32   #38
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
Sayın Meyvelitepe, ağır bir grip geçirdiğimden, kıymetli yazılarınızı şu an okuyabildim. Hakikaten çok, çok memnun oldum. Gösterdiğiniz ilgi içinde teşekkür ederim. Yazılarınız benim için çok değerli ve bilimsel. Sağolun.

Hakikaten zeytinlerin yanındaki yol topraktı ama şimdi asfalt oldu. Diğer husus geçen senede kırmızı kabuklu bit zeytinde vardı, bu kadar önemsememiştim bir iki tedbirle geçer diye düşünmüştüm. Bahçenin duvarı yıkıldı yeniden yapıldığı epeyi zaman aldı filan derken, zeytinler bu hale geldi.

Bu sene Haziran başında 10 lt suya 500 gr Kaolin kili koyup attım.Sonrada 10 lt. 250 gr koyup Temmuzda attım. Demek ki olan canlı kabuklu bitin üstüne atmışım. Hata üstüne hata yapmışım.

Dediğiniz gibi kabuklu bitin bahçeye ilk gelişi mandalina sonrada limon ağaçlarından oldu. Yazdığınız bilgiler ışığında önlemler alacağım. Teşekkürler.

merkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2013, 22:23   #39
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Marmara Bölgesinde; Kocaeli, Bilecik, Bolu, Bursa, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Sakarya ve Tekirdağ il ve ilçelerinde özellikle elma ve armut bahçelerinde saptanmıştır. Ege Bölgesinde İzmir ilinin hemen her tarafında; Bayındır, Bornova, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş, Selçuk, Tire, Torbalı, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Karşıyaka ve Urla, Orta Anadolu Bölgesinde Ankara, Eskişehir (Sarıcakaya) ve Burdur (Bucak)'da zararlı saptanmıştır. Karadeniz bölgesinde de yaygın bir zararlıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de Diyarbakır'da elma ağaçlarında saptanmıştır. Zararlı Akdeniz Bölgesinde de mevcuttur.

KONUKÇULARI

Polifag bir zararlıdır. Yurdumuzda elma, şeftali, kiraz, vişne, erik, kayısı, yeni dünya, muşmula, ahlat, zeytin, üvez, ceviz, bağ, kestane ve süs bitkileri konukçuları olarak saptanmıştır.



1.Kültürel Önlemler

Bulaşık bahçelerde toprak işlemesi, sulama, gübreleme ve budama işleri usulüne uygun olarak yapılmalıdır. Budamadan kalan artıklar mutlaka yakılarak yok edilmelidir. Bulaşık ağaçlardan alınan dayak ve sırıklar temiz ağaçlara kullanılmamalıdır. Bahçe kenarındaki çit bitkileri kontrol edilmeli zararlıya rastlanırsa, bitkiler de ilaçlanmak veya kesilip yakılmalıdır.

2. Kimyasal Mücadele

a. İlaçlama Zamanının Tesbiti

Bulaşık meyve bahçeleri devamlı kontrol altında bulundurulmalıdır. Gözler patlamadan önce bahçeyi temsil edecek 5 ağacın çeşitli yönlerdeki dalları kontrol edilir. Canlı bireylerin varlığı ve oranı incelenir. Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak da hareketli larva çıkışı gözlenmelidir.

Zararlı kışı genellikle olgun dişi döneminde geçirmektedir. Bu dönemde dişi kabukları çok sert ve kalındır, bu yüzden kışlık ilaçların etkisi pek yüksek olmamaktadır.

Yaz ilaçlaması; inficardaki ergin oranının % 70 - 80'i bulduğu ve 2.ci dönem larvaların görüldüğü zaman ilaçlamaya başlanır. Zararlı populasyonunun yüksek olduğu yerlerde 2. ci ilaçlama ağustos ortalarında yapılmalıdır. Ancak parazitlenme oranı yüksek ise l. ci döle karşı ilaçlama yapılmamalıdır.


c. Kullanılacak Alet ve Makinalar

Yüksek basınçlı motorlu pülverizatörler kullanılmalıdır.

d. ilaçlama Tekniği

Ağaçların tepeden itibaren tüm yüzeyleri iyice ilaçlanmalı, kaplama şeklinde ilaçlama yapılmalıdır.

UYGULAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Meyvelerde kırmızı lekeler görülmezse ilaçlamalarda başarı sağlanmıştır.


Düzenleyen Cumhur Tonba : 18-01-2013 saat 23:27
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2013, 22:46   #40
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Alıntı:
Chlorpritos - ethyl 480 g/l EC 100 ml

Methidathion 400 g/l EC 100 ml

Ethion 480 g/l EC 150 ml

Azinphos methyl % 25 WP 200 g

Azinphos methyl 200 g/l EC 200 ml

Malathıon 200 g/l EC 500 ml

Malathion 650 g/l EC 150 ml
Bu toksik içerikler tam olarak hangi tür kabuklu bit içindir ve önerinin kaynağı nedir bilgi verebilirseniz makbule geçer.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2013, 23:07   #41
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Galeri: 80
Sayın Meyveli Tepe,
Bu bilgiler Bitki Koruma el kitabından alınmıştı. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığ, İzmir İl Müdürlüğü baskısı.

Not; Son yıllar kullanımdan kalkan ilaçlar olabilir. Zaten siz de biliyorsunuz ki, reçetesiz olarak zirai ilaç almanız yasal olarak mümkün değil. Değişklikeri görevde olan arkadaşlar takip ediyordur.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2013, 18:50   #42
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
Sayın Meyvelitepe, Yazınızda bahsettiğiniz yağ'a nihayet bu hafta sahip olabileceğim. 5 kiloluk ambalajlarda satıyorlar. Sipariş verdim bu hafta Adana'ya gelecek. Pek bilinmiyor, yeni galiba, detaylarını okudum güzel bir ürün. Hemen kullanacağım. Teşekkürler.

merkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2013, 11:43   #43
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-07-2009
Şehir: adana
Mesajlar: 83
Birinci yağ uygulamasını 4 Şubatta yaptım. Biraz geç kaldım ama yağı ancak ele geçirebildim. İkincisini Mart'ta yapacağım. Göründüğü kadarı ile çok etkili. Yaprakların üstünü güzel kapladı.

MeyveliTepe beğendi.
merkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2013, 12:35   #44
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
İkinci uygulamayı larva çıkışına denk getirseniz çok iyi olur. Larvaları çıplak gözle görmek pek mümkün değil. Güçlü bir büyüteç vs. ile izlemekte fayda var.

SAHIRE beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2019, 12:38   #45
Yeni Üye
 
LikyaMavisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2019
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 4
Herkese çok çok selamlar. Taptaze üye oldum. Forumun teknik olarak nasıl kullanılacağını da bilmiyorum ama zamanla alışırım sanıyorum. (Alıntılar, boldlar fotoğraf yükleme vs..)

Bu başlığın altında yazılanları da tüm dikkatimle okudum. Bahçemde iki zeytin ağacı var. Onlara yeni bakmaya başladım. Zeytin ağacını tanımıyorum. Geçtiğimiz haftalarda zeytinlerin olduğunu görünce toplamaya başladım. Zevkli ama epey yorucu bir gündü. Topladığım zeytinleri komşum gelip görünce "bu zeytinler hastalıklı ama ne olduğunu bilmiyorum ayrıca bunlar piç zeytin bunların yağı da olmaz, yenmez de" deyince üzüldüm.

Ağacın gövdesi, dalları gözüme sağlıklı göründü ancak yaprakları ve meyvesinde farklılıklar var. Ve piç zeytin nedir onu da bilmiyorum.

Yani bu iki ağacı sağlığına kavuşturmak ve meyvelerinden de evin yağını çıkarabilir miyim derdiyle başlığı okudum.


****

Meyveli Tepe (kullanıcıyı nasıl tagleyeceğimi bilemiyorum, ayrıca bakıcam) 'nin yazdığı bilgiler için teşekkür ederim. Çok şey öğrendiğim gibi çok fazla da anlayamadığım şey vardır bilgilerin içinde, zamana bıraktım

Öncelikle sorularım şunlar. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

Fotoğraflarda görünene göre bu hastalık bir kabuklu bit mi?
Eğer öyle ise; Mart ve Nisan ayında sanırım müdehale etmem gerekiyor. Doğal olanı tercih ederim elbette o halde anladığım lady beetle, uğur böceği edinip bahçeye salmam mı gerekiyor? Kulağa güzel geliyor.
Diğer yöntem de; Mineral yağ uygulaması yapmalıyım. Ancak okuduklarımın tamamını anlamadığımdan 'mineral yağ uygulaması' nedir çözemedim.

Bir diğer konu da piç zeytin ne demek? Ve onu piçlikten nasıl kurtarırız

Şimdiden teşekkür ederim.

Eklenen Resimler
  
LikyaMavisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2019, 15:04   #46
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
Piç zeytin dediğiniz delice de denen aşılanmamış, çekirdekten çıkan zeytin. Sofralık olarak kullanılmaz ama yağı çıkartılır ve delice yağı değerlidir. Belirli bir çeşite aşılanabilir.

Resimlerden gördüğüm kadarıyla, soldan üçüncü zeytinde zeytin sineği delikleri var. Kabuklardaki ve yapraklardaki diğer lezyonlar kabuklu bite benzemiyor. Tırnağınızla koparabildiğiniz şeyler değil kanımca. Benim rastladığım bir şeye benzemiyor, zeytine musallat olan bazı akarlar var, onların zararı olabilir. Melih bey rastlamıştır diye düşünüyorum. Daha yakın ve net resimler olur ise iz takip edebiliriz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-12-2019, 17:40   #47
Yeni Üye
 
LikyaMavisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2019
Şehir: Fethiye
Mesajlar: 4
Yarın aydınlıkta daha detaylı net fotoğraflar çekerim.

LikyaMavisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2019, 08:16   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 487
Bizim buralarda görülen bir şey değil. Zeytin kızıl kurdu gibi ama, onda da yara 1-2 olur, daha çukur olur. Kabuklu bit desem, ondada yara izleri daha çok olur.

LikyaMavisi beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024