agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni4Beğeniler
  • 3 Gönderen bedritürk
  • 1 Gönderen bedritürk

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-08-2012, 08:43   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa-akhisar
Mesajlar: 25
Zeytin meyvesinde şekil bozuklukları (Akar mücadelesi)

ZEYTİNDE ŞEKİL BOZUKLUKLARI(TAKOZ)


Zeytin üreticilerinin takoz dediği, özellikle Ayvalık(Edremit) çeşidinde çok bariz, diğer çeşitlerde de olan şekil bozuklukları ile 3 yıldır yaptığım çalışmalar neticesinde mevcut duruma sebebiyet veren sorunu yaptığım akar mücadelesi ile çözdüğümü düşünüyorum.

Yıllardır görülen, ancak son 3-4 yıldır yoğun olarak yaşanan şekil bozuklukları ile söylenen besin maddesi noksanlıkları ile ilgili özellikle bor noksanlığı ile ilgili yapılan uygulamaları gözlemlediğimde herhangi bir düzelme olmadığını gördüm.

Uzun yıllardır bu konu ile ilgili gözlem yaparak, nerelerde yoğun olarak görülüyor, ne zaman başlıyor, hangi bahçelerde olmuyor, hangi bahçelerde daha fazla oluyor, bahçenin hangi bölümünde daha yoğun olarak görülüyor, konularını gözlemledim.

Gözlemlerim neticesinde bahçenin yol kenarlarındaki ağaçların zeytin meyvelerinde düzgün hiçbir danenin olmadığını yoldan uzaklaştıkça ağaçlardaki düzgün meyve miktarının arttığını gördüm. Bunu fark ettikten sonra yaprak ve daneleri incelediğimde, sebze ve meyve ağaçlarında akarların çalıştığında yaptıkları emgi ve kirliliği tespit ettim.

2009 yılında ilk olarak wp kükürt uygulaması yaparak konu ile çalışmaya başladım.Çiçek öncesi ve çiçek sonrası olmak üzere 2 uygulama yaptım.Danelerde belirli bir noktadan sonra düzelme olduğunu gördüm.Ancak çiçek sonrası uygulamayı zeytin güvesi ile birlikte yapmıştım.Gözlemim akarların sapın dibinden girerek danede 2-3 mm ilerlediği ve daha sonra emginin oluşmadığını gördüm. Bu durum bana çiçek sonrası uygulamada geç kaldığım kanaati oluşturdu.

2010 yılında farklı 3 etkili maddeli ilaç ile çalıştım. Çiçek öncesi uygulamayı çiçek tomurcukları üzerindeki bölünecek çizgileri belli olduğunda, çiçek sonrası uygulamayı ise çiçeklenme tamamlanır tamamlanmaz yaptım. Yaptığım uygulamada kontrol(şahit) ağaç bıraktım. Şahit ağaçlarda aynen daha önceki yıllarda olduğu gibi ağaçların üzerindeki danelerin neredeyse tamamının şeklinin bozuk olduğu, diğer ağaçlarda ise daha önceki yıllardaki şekil bozukluklarından eser kalmadığını gördüm.

2011 yılında 1 etkili maddeli ilaç ile yine uygulamalarımı yaptım. Şahit ağaçları ayırdık. 22 ve 29 Temmuz 2011 tarihlarinde bazı meslektaşlarım ve üreticiler ile durumu paylaştım. Fotoğraflarını çekiyoruz.

Yapmış olduğum akar mücadelesi ile;
1-Yapraklardaki şekil bozukluklarının da ortadan kalktığını,
2-Danelerde şekil bozukluğu diye bir durumun olmadığı,
3-Tomurcuk yanmasının neredeyse hiç olmadığı,
4-Karabiber dökümünün neredeyse hiç olmadığı,
5-Dane ve sürgün gelişiminin çok iyi olduğunu,
6-Gemlik, Uslu ve Ayvalık çeşitlerinde çok iyi dane tutumu ile birlikte, dane ve sürgün gelişiminin çok iyi olduğunu,
7-Gemlik Zeytinlerinde Eylül aylarında dökülmenin olmadığı,
8-Olgunlaşmanın erken olduğunu,
Gözlemledim.
Bedri TÜRK
Ziraat Mühendisi

bedritürk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 17:30   #2
Ağaç Dostu
 
syıldıran's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2008
Şehir: Aydın
Mesajlar: 208
Sn. bedritürk ,
Çok güzel bir çalışma olmuş , emeğinize sağlık , bizler bu zamana dek akarların zeytinde yaptığı zararlar konusunda tabiri caizse cahil kaldık , kendim ve yazılarınızdan faydalanacak tüm zeytin üreticisi arkadaşlar adına teşekkür eder araştırmalarınızın devamını dilerim , eğer bir sakıncası olmıyacaksa kullanıp sonuç aldığınız ilacın etkili maddesini belirtmeniz mümkün mü ? Saygı ve selamlar . .

syıldıran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2012, 11:09   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa-akhisar
Mesajlar: 25
Zeytinde şekil bozukluklarına neden olan akarlar ile mücadele zamanları

Zeytinde akarlar ile mücadele zamanları

1.MÜCADELE UYGULAMA DEVRESİ

Kışı zeytin ağacında geçiren eriophyide akar erginleri, ilkbahar ile birlikte sırasıyla yeni oluşan yapraklara-tomurcuk sap diplerine-tomurcuklara ve çiçeklere giderek beslenirler. Beslenmeleri sonucunda yeni oluşan yapraklarda deformasyona ve renk değişimlerine, tomurcukların kahverengileşerek kurumalarına ve dökülmelerine, aşırı çiçek dökümüne neden olmaktadır.

Bu noktaya kadar olan zararları minimize etmek ve meyve tutumundan sonra meyveye geçecek akar miktarını azaltmak için tomurcuklar çatlamadan çiçeklenme öncesi 1.akar mücadelesinin yapılması gerekmektedir.

2. MÜCADELE UYGULAMA DEVRESİ

Çiçeklenme tamamlandığında 2.uygulama yapılarak meyveye geçen akarlar ile mücadele edilerek danedeki emgisinin önüne geçilerek kaliteli meyve elde edilebilir. Karabiber dökümleri azaltılabilir.

Zeytin meyvesinde emgi olmaması nedeniyle çekirdek ve dane gelişimi hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu da birçok avantajlar sağlar zeytin üreticisine.

savagegarden beğendi.
bedritürk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2012, 18:04   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-09-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
bu mucadeleyı kükürt wp ilemi yapılacak yoksa baska maddelerde ekliyecekmiyiz

savagegarden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2020, 09:44   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-02-2020
Şehir: ADANA
Mesajlar: 1
Sn Hocam. Çok güzel bir çalışma. Tebrikler. Aynı sorundan ben de şüpheleniyorum. Ve iyi bir akar mücadelesi yapmak istiyorum. Sizin tecrübelerinizden faydalanmak adına, yaptığınız deneyde kullandığınız etken maddeli ilaçları da yazar mısınız.
Teşekkürler, iyi çalışmalar.

ugursarısoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024