agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 2 Gönderen Oğuz Karsan
  • 1 Gönderen Oğuz Karsan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-11-2006, 15:32   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: ALTINOLUK
Mesajlar: 1
Altınoluk'taki Zeytin Ağaçları

MERHABALAR....
Şuan Altınoluk ta zeytin toplama zamanı.karşımda bir zeytinlik var.işçiler zeytin topluyor.ellerinde büyük sopalarla ağaçlara vurarak sirkeliyorlar.şuan her yerde bu böyle.ama bu ağaçlara zarar veriyor dallarını kırıyor.
zeytin zmanı bitsin bir bakın sağınıza solunuza ağaçların dalları bükük bükük.
zaten burda heryer beton yığını oldu.köyden bir aşağıya bakın az ağaç görürsünüz.kalanlarda bu şekilde zarar görüyor.
yokmudır bunun bi görevlisi,inceleyeni böyle rezillikmi olur.günah değilmi kırılan dallara.
bu konu incelensin istiyorum.Bilir kişiler görsün zeytin zamanı ağaçların halini görsün.
ütü yapıyordum görünce bunu bıraktım koştum nete

serkente Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 17:25   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: Adana
Mesajlar: 1
Zeytin toplama makinesi var mıdır acaba?Böyle makine varsa ağaçlar kurtarılabilir.

ecyln Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 19:42   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Sn serkente ve ecyln arkadaşlarım, lütfen kendinizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtırmısınız.
Sorularınıza cevap alabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? başlığıda ilginizi çekecektir zannediyorum.

Hoş geldiniz aramıza bu arada

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2006, 19:21   #4
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba ben Önder,Yeni gelen arkadaşlardanım.Benim de Altınolukta evim var yaz,kış devamlı gelir giderim.

ZEYTİN NASIL TOPLANIR? DÜNYA ZEYTİNİ NASIL TOPLUYOR ?

Zeytinliğim de var.Bu ay zeytin toplayacağım.
Ama yeni sürgün ve fideleri kırarak değil,Sıyırma denilen yöntemle. Bütün fuarlara katıldım zeytin ile ilgili her konuyu araştırdım.Sırıkla vurup yeni sürgünleri kırarak toplama şekli sadece Türkiye,Tunus ve birkaç geri kalmış ülkede var.

Diğer bütün gelişmiş zeytin yetiştiren ülkeler ya sıyırma usulü ile topluyorlar ya da silkme makinalarıyla nispeten ağaca daha az zarar vererek topluyorlar.Ağacın yeni sürgünleri zarar görmediği içi her sene zeytinleri ürün veriyor.Ağaçları güzel bakımlı ayrıca iyi budandığı için boyları 3-4 metreyi de geçmediğinden çoğu kişi zeytin toplamak için ağaca bile çıkmıyor Toplama işi bitince kıl çuvallararla taşınan zeytin en kısa zamanda Hatta çoğu aynı gün sıkılıyor.
Tabi sonuç mükemmel,

PEKİ TÜRKİYEDE ZEYTİN NASIL TOPLANIYOR ?

Türkiyedeki zeytin ağaçları ise 9-10 metre bazılarına sırık bile yetişmiyor.
Bizdekİ sistem ise şu hep beraber adeta düşmana saldırıyormuşcasına ağaca saldırıp bazıları ellerindeki sopalarla vurup yeni sürgünleri kırarken diğerlerid e aşağıdan çekerek dalları kırmak suretiyle zeytin topluyorlar.

Sonra yerlerde daha önce düşmüş ve çürümek üzere olan zeytinlerle birlikte sağlıksız çuvallar ile birlikte taşınıyor ve birkaç hafta da , yine sağlıksız koşullarda evlerinin önünde veya fabrika sıralarında artık çürümek üzereyken %90'ı kontinü denilen sistemle sıkılıyor.

Tabi sonuç kötü oluyor. Olunca da yabancı ülkeler bizden ya yağ almıyor ya da arada İtalyan veya Yunan aracılar olursa alıyorlar.

Kontinü denilen sistem artık,İtalya ,İspanya ve Yunanistanda zeytinin içindeki yararlı odifenol ve polifenol denilen ve kalbe yararlı maddelerin kaybına sebep olduğu için tercih edilmemeye başlanmış. Zeytin bu sistemde kaynatıldığı için içindeki başka enzimler ve E ve K vitamini de yok oluyormuş. Ayrıca nefaseti Sulu baskı denen eski sistemi de tutmuyor.Ancak tek olumlu yanı hijyen açısından daha olumlu tarafları var.

Zaten, Edremit körfezindeki sulu baskı denen eski sistem zeytin sıkan fabrikaların çoğu kapanmış.Yeni sisteme dönen fabrikalar ise ihtiyaca yetmiyor. Ben hersene bu aylarda zeytinimi sıktıracak Sulubaskı sistem yer arıyorum.Eski sistem fabrikaların bazıları bilinçsiz kişiler tarafından işletildiği için ortaya bir de Hijyen sorunu çıkıyor.Körfezde sadece 5- 6 fabrikaya güvenilebilir.Tabi benim yaptığım gibi zeytininiz sıkılırken başında beklemek şart.

Özetlersek rakip ülkeleri yakalamamız zor.Halbuki İspanya dışında zeytin ağacı varlığımız hepsinden fazla olduğu halde üretimde ancak 5 veya 6. olabiliyoruz.

Daha çok üzüldüğüm konu ise Altınoluk Belediyesinin en az 500 yaşında olduğu şekil ve gövde çaplarından belli olan koca koca zeytin ağaçlarını sökmesi
Tema dahil kimse bu işe dur diyemiyor.Çünkü imar işinde hala çok rant var.
Altınoluk köyünden aşağılara bakınca zeytin ağacı katliamı çok belirgin olarak belli oluyor.

İnşallah daha duyarlı insanlar yönetime gelir de belki bundan sonra ağaç katliamı yaşanmaz.Yolu genişletme uğruna biliyorsunuz kısa bir süre önce,
Şahin Deresi ile Köy sapağı arasındaki asırlık çınarlar da katledilmişti
Böyle giderse Altınoluk Bayrampaşa ya veya Güngörene dönecek.Zaten o çok meşhur oksijeni de kalmayacak.Çünkü bildiğiniz gibi oksijeni de ağaçlar üretiyor

Artık herkesin doğa katliamına dur deme vakti geldi ama Altınoluğun köylüleri hallerinden memnun.Çünkü kesilen ağaçların yerine koca evler yapılınca onların tarlaları da imara açılıp daha çok para ediyor.

Şimdilik zeytin ağaçlarının kesilmesi onları çok da ilgilendirmiyor.Zaten zeytinden bıkmışlar.Çoğu zeytinini bile toplamak istemiyor.Çünkü düz yerlerdeki verimli zeytinlikleri satıp savmışlar.Sadece bayır dedikleri yokuş olan yerlerdeki zeytinlikler kalmış.Onları toplamaya da mecalleri kalmamış. Kısacası çocukları zaten ilgilenmiyor. Bir jenerasyon sonra bütün zeytinlikler benim gibi İstanbullu veya dışarıdan gelenlerin ellerine geçecek.

1990'dan beri benim gördüğüm zeytinliklerin yarısı şimdiden el değiştirdi.Yetkililerin derhal acil önlem alması lazımken onlar hala koltuklarından olup biteni umursamaz bir şekilde izliyorlar.

Bütün bu olumsuzlukları komşu ülkeler nasıl önlemişler? Yüksek vatandaşlık sorumluluğu ve gelişmiş çağdaş toplum bilinci ile.

Başka lafa gerek yok

Saygılar.

pria ve burakhena beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2008, 21:26   #5
Ağaç Dostu
 
bernacyhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 837
dayımın altınolukta yazlığı var birçok kez gittim altınoluğa havasına suyuna doyum olmuyor ama sizin yazdıklarınızı okudukça bu gerçeğe çok üzüldümm bilinçizliklere üzüldümm yazık değil mi oraya iyleşmek için giden o kadar insan vvarki havasından suyundan dolayı kaz dağlarının tepesini bile kel bırakır türk insanı yakın zamanda bunu bile görürseniz hiç şaşırmayın

bernacyhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 20:53   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
"dayımın altınolukta yazlığı var birçok kez gittim altınoluğa havasına suyuna doyum olmuyor ama sizin yazdıklarınızı okudukça bu gerçeğe çok üzüldümm bilinçizliklere üzüldümm yazık değil mi oraya iyleşmek için giden o kadar insan vvarki havasından suyundan dolayı kaz dağlarının tepesini bile kel bırakır türk insanı yakın zamanda bunu bile görürseniz hiç şaşırmayın."


Merhaba,

Sn bernacyhn. Altınoluğa ilk ne zaman gittiniz? ve o günden bu zamana kadar orada meydana gelen değişiklikleri tesbit ettiniz mi ? bilemiyorum.

Ama ben size artık Temmuz ve Ağustos ayında Altınolukta denize giremediğimi söyleyebilirim. Çarpık kentleşme rant getiren her yer gibi Altınoluğu da vurdu.

Ençok da ağaçlara üzülüyorum. 400-700 hatta 1000 yaşında olduğu söylenen Zeytin Ağaçları villa yapılmak uğruna ve 3573 sayılı yasaya rağmen kesilip yok oluyor. Yetkililer ise seyrediyor veya tanıdıklarına rant sağlamayla ilgileniyor.

Kazdağlarının yamaçları yeşilden beyaza dönüyor her yere evler yapılıyor.

Halbuki 1000 yaşındaki bir ağacın neler gördüğünü bir düşünün.İçiniz ürperir.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 23:00   #7
Ağaç Dostu
 
erdek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2007
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 150
Bu durum sadece Edremit Körfezi için değil, diğer zeytin bölgeleri içinde aynı. Erdek Körfezi ve Gemlik Körfezi'de aynı durumda. Turizm amaçlı betonlaşma tarım alanlarının azar azar kaybolmasına sebep oluyor.

erdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2008, 23:18   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Yok Olmasını Istemediğiniz Ağaçların Bol Bol Resmini çekin

Merhaba,

Sn. uzman16 Zeytin Ağaçlarının yanması karşısında ne kadar üzüldüğünüz belli ama o yanan alanın bir resmi olsaydı ve o resimle birlikte 3573 sayılı Zeytinciliğin islahı hakkındaki kanunu ileri sürerek, yanan ağaçların yerine site yapılmasını belki önleyebilirdik.

Ben artık yol kenarına yakın ve ileride insanların çıkarları uğruna yok edebileceklerini tahmin ettiğim alanların ( Ağaçlık,Orman alanı,Zeytinlik) resimlerini çekip arşivliyorum.

Bir gün bu resmini çektiğim alan veya üzerindeki ağaçlar, inşaat amacı ile yok edilirse, 3573 sayılı yasaya dayanarak Milli Emlak Müdürlüğüne şikayette bulunacağım.

Tabi yetkililer her zaman olduğu gibi işlerini yapmak istemeyecekler ve bu görev onlara angarya gelecek. Ama kanuna göre bu iş onlara verilmiş bir görev. Artık harekete geçip Devlet memurlarına işlerini hatırlatma zamanı geldi diye düşünüyorum.

Bizim ağaçlarımızı ve doğamızı başka ülkelerin insanları koruyacak değil ya.

Bu konuda elimizden geleni yapmalıyız.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 09:51   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Altınoluk'un 15 -20 yıl önceki halini özlüyorum. Kaz dağlarını yavaş yavaş yok ediyorlar. O güzelim ağaçların yerine 3. sınıf villalar yapılıyor. İnsanları da anlamıyorum o çirkin evlerde oturmanın nesine özeniyorlar.
Bu durumda Altınoluk belediyesinin suçu da büyük. Bu kadar çok betonlaşmaya izin vermemeliydiler. Belediye hizmet ettiğini sanıyor ama binlerce yıldır oluşan bir güzelliği bir kaç senede yok ettiklerinin farkında değiller.
En fazla 5 yıl sonra Altınoluk küçük İstanbul olacak. O kadar insanın çöpünü, kirli su atığını kaldıramıycak. Zaten şimdiden su kaynakları kurumuş, deniz kirlenmeye başlamış.
İnanın Altınolukun bu içler acısı halini düşündükçe kahroluyorum. Bu duruma getirenlere yazıklar olsun..
Dilerim Ayvacık belediyesi daha duyarlı olur da Assos Altınoluk gibi olmaz.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 13:32   #10
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
3573 Sayılı kanun'un süresi yok.

Merhaba.

Sn.uzman16,

3573 sayılı kanunun süresi yok. Zeytin ağacı olan yerlerde yapılaşma sadece % 10 ile sınırlandırılıyor. Ayrıca diyelim ki bir arazi aldınız içinde 300 adet Zeytin ağacı var. Ev yaparken ancak 30 adet ağacı kesmenize izin veriliyor.

Tabi bu kanunun uygulamadaki takipçisi Milli Emlak Müdürlüğü. Şimdiye kadar da Havran da, Edremit de,Akçay ve Altınolukda kesilen ağaçlardan o müdürlük sorumlu.

Kanunun bazı bölümlerini aşağıya yapıştırıyorum.

" Kanun Numarası : 3573
Kabul Tarihi : 26/1/1939
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih: 7/2/1939 Sayı: 4126
Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 20 Sayfa: 174

Madde 20 - (Değişik: 28/2/1995-4086/5 md.)

Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytin-
yağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani ola-
cak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.
Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi
işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.

Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan
zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı
ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10'unu geçemez.
Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının
fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyiş-
leri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat
odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin
ağacı kesilemez ve sökülemez, İzinsiz kesenler veya sökenlerden ağaç başına ikimilyon liradan beşmilyon liraya kadar hafif para cezası alınır. Kesilen ve
sökülen ağaçlar müsadere edilir.
Bu Kanunun yayımından önce zeytinlik alanlarına ilişkin kesinleşmiş imar
planları geçerlidir."

Kanunun yürürlüğe giriş tarihi 07,02,1939 yani o tarihlerde Edremit Körfezinde belediye oluşumu olmadığından, son satırdaki ifade de geçerli olamayacağından özetlersek şu anda Zeytinlik alanlarında yapılan % 10 haricindeki bütün yapılaşmalar geçersiz.

Bundan başka körfezde bulunan birkaç kireç ve diğer fabrikalar da yasal değil.En kısa zamanda faliyetlerini durdurmaları lazım. Ama ilgilenen yetkili yok.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 13:58   #11
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Güzel olan her yer ölmeye mahkum.

Merhaba.

Sn kaju,

Bütün endişelerinize katılıyorum. Benim görüşüme göre, Belediyelerin ilk amacı hizmet etmek değil, bölgede oluşan rantı kendi işbirlikçilerine sunmak. Bazıları bunu kaldırımları söküp yaparak,bazıları laleler dikerek bazıları ise müteahhitlik hizmetleriyle bazıları da imara açtıkları alanlar ile sağlıyorlar.

Bu icraatların sonucunda da bölgenin önce nüfusu artıyor.İnsanların ihtiyaç duyduğu hizmetler daha sonra arkalarından geliyor.Şehir yaşamındaki alışkanlıklarını böyle doğal ve güzelliklerle dolu beldelere taşıyanlar, oralarda önce marketler sonra içinde sinema salonları bulunan büyük alışveriş merkezleri kurarak esas ihtiyaç duyduğumuz güzellikleri yok ediyorlar.

Elde edecekleri rant için bütün bir bölgenin yok olmasına razı bu kişiler
Daha sonra bir başka güzelliği yok etmek üzere o bölgeden ayrılıp başka yerler arıyorlar. Benim şahsi fikrim şu; birkaç ulaşımı zor ve vahşi yerin dışında, güzel ve doğal olan hiçbir yerin bu açgözlü zihniyetten kurtulamayacağıdır.

Bunun adını bazıları medeniyet koymuş. Ama eskiden masmavi ve berrak akan Şahinderesi Temmuzda simsiyah akıyor. Denize girilemiyor.Durum ortada. İşte medeniyet işte bir de icraatlarından dolayı şehircilik ödülü alan başkanların icraatları.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2008, 16:26   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Gerçekten Altınoluk'un durumuna çok üzülüyorum. Belediye başkanı gelecek seçimde keşke seçilemese yerine doğa aşığı bir belediye başkanı seçilse. O iğrenç yapıları yıktırsa hepsinin yerine yeniden zeytin ağaçları diktirse. Altınoluk keşke yine yemyeşil olsa.

kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2008, 13:36   #13
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Malesef bazıları daima seçilmeyi başarıyorlar.

Merhaba.

Sn.kaju temennilerinize katılmamak elde değil. Ancak ülkemizin problemlerinden birisi de bazı kişilerin her halikarda seçilmeyi başarabilmeleri.

İş yapıp yapmamaları önemli olmayan bu kişiler yanlışlar yapsa da her seçimde seçiliyorlar. Hatta Şehircilik ödülü bile alıyorlar.

Zaten güzelim beldeyi şehir haline getirmelerinden belli. Ama köylü vatandaşımız da bu durumdan memnun. Zeytinliğinin imara açılacağı günü dört gözle bekliyor. Ağaçların kesilmesi pek umurunda değil, cebine girecek paraya bakıyor.

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2008, 06:27   #14
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Yazilanlari utanarak okudum. Herkesin gozunu para burumus ve rantcilik insanlari vahsilertirmis.cehalet kurnazlikla birlesince talan edilen adim her yani cirkin(dunyanin en çirkin beton yiginlari sehirleri içerisinde ilk ona kesin gireriz) beton ve demir yiginlari kaplamis.
Bende yillar once gorup hayran kaldigim Altinoluka bir kac sene once ikinci kez geldigimde bu gerceklerin farkina vardim.Cenneti kendi elimizle Cehenneme ceviriyoruz sonrada bizden baska herkesi suçluyoruz.Aslinda basimiza gelen herseyi fazlasiyla hak ediyoruz ama kurunun yaninda yasda yaniyor malasef.

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2008, 17:26   #15
Ağaç Dostu
 
kuzen38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
Altınolukta bir yazlıgımız var gerci 5 yılda bir gidiyoruz. Bundan yaklasık 16-17 sene evvel evi ilk aldıgımızda arka tarafı silme seytinlikti. 2 sene önce gittigimde hepsi yazlık olmuştu. keske dalalrını kırsalarda gene agaclar orda olsaydı. yakında yunanistandan alırız tüm zeytin ve zeytin mamüllerini, bizim neyimize....

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2008, 16:52   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Malesef yazdıklarımız ve uyarılarımız bir işe yaramıyor.

Merhaba,

Bu bölümde yazmaya 2006 yılında başlamışım. Ama yazdıklarım ve uyarılarım sadece birkaç ağaçseveri üzmekten öteye gitmemiş.

Bu sefer yetkililere daha sert bir uyarı yapmaya çalışayım.

Edremit Milli Emlak Şefi veya diğer bir yetkili , eğer Zeytinciliğin islahı ile ilgili 3573 nolu kanunun yörede uygulanmasından siz sorumluysanız derhal müdahale ediniz.

Kesilen ağaç : 120-160 cm çapında Zeytin Ağaçları ( Kökleri duruyor)

Adet : 26 adet

Yer: Altınoluk Belediyesinden Altınoluk Köyüne çıkarken Ayhan Şahenk Düğün Salonunu 50 m geçince solda.

Yetkililerin derhal müdahale etmesi gereken bir durum. Deliller ortaya saçılmış duruyor. Sadece birinin gidip bakması yeterli.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 15:32   #17
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Yetkililerin bir bakmaları yeterli, ama bakmıyorlar.

Merhaba,

Sn. uzman16,

Yetkililere henüz resmi olarak bir başvuru yapmadım.

Cumartesi gününden beri Çanakkale, Bayramiçteydim. Pazartesi günü Altınoluğa geldim. Gelirken Küçükkuyu-Altınoluk arasında, sol tarafta bulunan Kazdağı eteklerine kadar uzanan, içi rengarenk villalar bulunan siteleri seyrettim.

Genelde deize dik olarak tasarlanmış 20-25 site. Araştırmaya gerek yok. Gidip bakmak yeterli. Ancak herhalde, kimse bulaşmak istemiyor. Yoksa ortada olan rezilliğe müdahale etmek için illa birilerinin şikayeti şart mı? Zaten görevleri değil mi?

Yıllarca Altınolukta bulunan Tarihi ve Anıtlar Kurulunda Tescilli evime tecavüz eden hakkında iki yıkım kararı bulunan, kaçak inşaatı yıktırabilmek için başvurmadığım yer kalmadı. Ben, işini yapmak istemeyen devlet memurlarının ne kadar vurdumduymaz, tembel ama kendi koltuklarını korumaya gelince ne kadar kuvvetli ve cerbezer olduklarına şahit oldum.

Hatta Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu üyeleri, görevlerinin amacının tam tersine, kaçak inşaatın uydurulmuş projesini onaylama gafletinde bile bulunmuşlardı. Merak edenler için, ispat adına karar numaralarını ve tarihlerini yazayım da kimse birilerine iftira ettiğimi sanmasın.

Toplantı Tarihi: 17.07.1996 Karar Tarih ve No: 17.07.1996/5270
Toplantı Tarihi: 27.08.1996 Karar Tarih ve No: 27.08.1996/5395
Toplantı Tarihi: 17.09.1997 Karar Tarih ve No: 17.09.1997/6023
Toplantı Tarihi: 29.05.1998 Karar Tarih ve No: 29.05.1998/6452
Toplantı Tarihi: 14.11.1998 Karar Tarih ve No: 14.11.1998/6831

Toplantı Tarihi: 21.02.2003 Karar Tarih ve No: 21.02.2003/1693

Bu süreç o kadar uzun sürdü ki, Balıkesir'e ve Bursa Anıtlar Kuruluna bağlı olan Altınoluk, daha sonra Çanakkale Anıtlar Kurulu'na bağlandı. Dolayısıyla, 2003 de alınan son karar, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca alınan karardır.

Esas düşündürücü olan da bazı Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlerinin, sanki hiç haberleri yokmuş gibi davranmalarıdır.

Edremit Asliye Hukuk Hakimliği'nin Esas 1996/163 Karar No: 1996/133 sayılı kararına rağmen, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğünün yazısı:
B.16.0.KTV.4.16.00.00/10.07.126/1476 Tarih: 13.08.1996

Özür dilerim kısa kesmeye çalıştım ama yedi yıl içinde öyle çok belge birikti ki.

Yani işini yapmak istersen, bakacak yer çok. İstemezsen bahane çok.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2008, 15:53   #18
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Özür dilerim kendi derdimi anlatırken esas meseleyi unuttum.

Pazartesi çektiğim bu resimlerde zeytin ağaçlarının kökleri parçalanıyordu.

Resimleri aşağıya yapıştırıyorum.

Name:  IMG_0706.jpg
Views: 4391
Size:  59.5 KB

Bu köklerin, kaç yaşındaki bir ağaca ait olduğunu tahmin etmeye çalışın.

Name:  IMG_0740.jpg
Views: 3214
Size:  55.1 KB

Güzelim, asırlık Zeytin Ağaçları, İşte bu şekilde parçalanıyor

Name:  IMG_0787.jpg
Views: 4329
Size:  59.4 KB

Asırlık Zeytin Ağacı işte yakılmaya hazır odun haline geldi, birkaç gün sonra tamamen yok olacak

Name:  IMG_0788.jpg
Views: 4349
Size:  57.5 KB


Saygılar


Düzenleyen Oğuz Karsan : 09-01-2009 saat 15:46
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2014, 15:02   #19
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Malesef, Altınoluktaki Zeytin Ağacı katliamı sürüyor.

Sahil şeridinde yer kalmayınca, yolun üst tarafına ve Kazdağlarının yamaçlarına da sirayet eden villa yapımı çılgınlığı sürüyor.

Bazı resimlere bakınca içim ürperiyor. Kendim çektiğim halde unutmuşum katliamın boyutunu. Hala kesiyor, hala parçalayıp odun yapıyorlar.

Asırlık Ağaçlar birkaç saatte yok oluyorlar. Kim mi kesiyor hepimiz. Aydını cahili sağcısı solcusu, İlericisi gericisi,türbanlısı,kravatlısı,mini eteklisi, yazdıklarımı daha iyi kavramanız için böyle yazıyorum.

Asırlık Zeytin Ağaçlarını kesip, yerine rant sağlayacak villaları yapanların bazıları da Taksim deki Ağaçların kesilmelerine karşı çıkıp Atatürk büstünün önünde protesto için karşı çıkanlar.

Mevzubahis olan, ceplerine girecek rant olunca Ağaç,Zeytin kimin umurunda.....Yazık... çok yazık...

Saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2014, 15:14   #20
Yeni Üye
 
OLİSTAR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4
Zeytin toplama makineleri tabi ki var. www.olistar.com sitesini inceleyebilirsiniz.
Saygılar...

OLİSTAR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2014, 12:41   #21
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,

Altınoluktaki Zeytin Ağaçları katledilmeye devam ediyor.

Herkesin sebebi farklı. Bazıları site inşa etmek için, bazıları da yerlerine daha dekoratif bitkiler dikmek için, bazıları da ileride kestirmezler diye şimdiden keseyim mantığıyla kesiyorlar.

Tema, Edremit Kaymakamlığı ve daha bir çok yere yazılı başvurduğum halde bir sonuç yok. İşte Zeytin Ağacının kaderi.

Konuşmaya geldi mi mangalda kül bırakmayanlar bu konu ile hiç mi hiç ilgilenmiyor.

Yazık, Hem de çok yazık. Bütün Ağaçseverler bu katliama sessiz kalıyor.

Saygılar

dinozor beğendi.
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2014, 13:04   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 422
Ben küçük bir zeytinliğin hayalini kurarken insanların elindekine kıymasını anlayamıyorum.


Sent from my iPhone using Tapatalk

polemos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024