agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2011, 13:01   #1
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
zeytin Gen Bahçesinde Katliam

Eğer doğruysa, ki göründüğü kadarıyla doğru, çok yazık. Bu nasıl bir aymazlıktır anlayan var mı?

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17446804.asp?gid=381

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 13:47   #2
Ağaç Dostu
 
yasarugur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2007
Şehir: Aydın
Mesajlar: 264
Galeri: 7
Ziraat fakültesi dekanı prof. "Burası zeytin gen bahçesi." demiş. Vali yardımcısı da "İspat etsin."diyor. Ne akıl ama? Dünyadaki bütün varlıkların genlerini elin İsrail'lisi gen bankasında toplasın,bunlar hazır ellerindeki hazineyi 3-5 beton bloğu inşaat için yıksın.Zaten böyle bir olay olsa olsa bizim memleketimizde olur.Ben de bunu yapanlara yazıklar olsun diyorum.

yasarugur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 14:01   #3
Ağaç Dostu
 
artemisia10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 376
Galeri: 55
Çok yazık burada yazıyoruz ama elimizden bir şey gelmiyor bu daha da üzüyor insanı ama Türkiye'de binlerce imza toplasanız da dinleyen olmuyor nasıl bir ülkede yaşıyoruz anlamak zor...

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 14:09   #4
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Bildiğim kadarıyla zeytin ağacı kesmek kanunen yasak ama kanunsuzluğun kanun hükmünde olduğu bir ülkede, kanunen yasak sözcüğünün anlamını yitirdiği, gazetedeki görüntülerde çok net bir şekilde görünüyor.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 14:17   #5
Ağaç Dostu
 
artemisia10's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 376
Galeri: 55
Gerçekten yasak var mı bilemiyorum ben inşaat yapılırken körfez de zeytin ağacı kesildiğini gördüm...Sahildeki başka bir ağacıda il özel idaresi tüm itirazlara rağmen kestirmişti...Yasaklar kolay deliniyor demek ki...

artemisia10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 17:58   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-08-2008
Şehir: muğla
Mesajlar: 6
yazık çok yazık bende bir zeytin üreticiyim biz yeni zeytinlikler üretmek verimi nasıl arttırız diye düşünürken bilimsel olarak bize destek olabilecek çalışmalara köstek oluyoruz yokmu koca şehirde bina yapacak başka bir yer resmen vatana ihanettir bu bu kişiler görevden alınıp cinayetle yargınlanmalıdır..bence bir insanı öldürmekten hiç bir farkı yoktur bunun

bekokit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 18:46   #7
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Gelişmeleri endişeyle izliyoruz. İçler acısı bir durum. Ancak engelleme sadece makinelerin önünde bekleyen üniversite mensupları ve ziraat mühendisleriyle olmaz. Bütün çevreci platformların da konuyla ilgilenmesi gerek.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 20:00   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-11-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 617
devletin bir bildiği vardır. ki normal demokrasi değil, ileri demokraside yaşıyoruz. yani makam ve mevkii sahiplerinin dediği oluyor bu ülkede. gerçek demokrasiden bihaberler.

mavikartal5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2011, 20:53   #9
Ağaç Dostu
 
Muallim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: Konya,Milas
Mesajlar: 433
Bir yıl önce araştırmıştım.

Özet olarak;
‘’Zeytin ağacının izinsiz kesilmesi suçtur. Kesmek için ‘Ziraat Odası’ndan izin alınmalıdır. İzinsiz kesilir, şikâyet olursa ağaç başına 60 tl ye kadar para cezası uygulanır.,, Olduğunu öğrendim.

Bu olayda kimi, kime şikâyet edeceksin? Üstelik yaptırım caydırıcı değil.
Sadece üzülüyoruz.

Muallim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 07:57   #10
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Galeri: 15
Gen bahçesinde nöbet hala sürüyor. Ama Mine hanımın da belirttiği gibi, bu iş yalnızca bir grup öğrenci, tarım uzmanı ve öğretim üyesinin bireysel katkısıyla olacak iş değil.

Bu konuda yapabileceğimiz ne olabilir, aklınıza gelen bir şeyler var mı arkadaşlar?

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 12:28   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Zeytin Ağaçlarını Kesen Dozerler Tarım Alanından Çıkarıldı
1 Nisan sabah saat 06 30 itibarı il Büyükşehir Belediyesine ait iş makinesi Zeytin Gen Merkezinin bulunduğu alana girerek belirli bir alanda 35 yaşı üstündeki 12 büyük ve yaklaşık 50 kadar da daha küçük yaştaki zeytin ağacını kökünden katletmiştir.

Bu gelişme üzerine Ziraat Fakültesinin sınırlıda olsa duyarlı öğretim üyesi, çalışanı, Öğretim Elemanları Derneği, ZMO, Zeytin Gönülleri Derneği, kentten gelen diğer sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrencilerimizden oluşan grup olay yerine gelerek dozerin çalışmasının hukuki olmadığını belirtmişler iş makinesini durdurmuşlardır. Öğrencilerinde gelmesi ile bir anda oluşan kalabalık iş makinesinin söktükleri zeytin ağacının dalarını "barışın sembolü" adına iş makinesi üzerine dekore ederek barış eli uzatarak, okulun zeytin bahçesine değil, tarıma uygun olmayan bir alana aktarılmasını belirtmişleridir. İş makinesi yeniden çalışma girişiminde bulunmuş ancak kalabalığın oluşturduğu barikat sonucu üniversite alanından dışarı çıkarılmış ve ortamdan ayrılmıştır

Öğrenciler Üniversite Arazilerine Sahip Çıkmışlardır
İş makinesinin açtığı alanda, öğrenciler ile açık alanda ders işlenmiş. Genelde zeytinin önemi ve tarihi yanında toprak ve toprak beslenme ilişkisi, toprağın nasıl oluştuğu, neden tarım ve insanlık için toprağın önemli canlı olarak ortamda anlatılmış. Temsili kesilen bir zeytin ağacının dalları yeniden dikilmiştir.

Öğle üzere Vali yardımcısı Sayın Reşat Özdemir olay mahalline gelmiş ancak kesilen ağaçları görmemek için olsa gerek ki zeytin ağaçlarının kesildiği alana çıkmamıştır. Vali vekili çalışmaların devam edeceğini belirtmesi ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile tartışma yaşanması sonucu olay yerinde ayrılmışlardır.

Öğleden sonra aynı şekilde daha kalanlık bir kitle olay yerine gelmiş ve zeytin ağacı ile tam bir dayanışma göstermişleridir. Yeniden alana getirilen bir başka iş makinesinin alana girme girişimini öğrencilerin aracın üzerine çıkması ile ikinci defa engellemişler. Bu durum karşısında tekrar iş makinesi geri çekilme zorunda kalmıştır. Öğrenciler zeytinlikte halay çekmiş ve kendi içinde eğlenceli etkinlikler yapmışlardır.

Akşam saatlerinde zeytin gen bahçesine karşı yapılan sökme girişiminin Kanal A haber bülteninden canlı yayın yapılacağının duyulması ile yine küçükte olsa duyarlı öğretim üyeleri, öğretim üyeleri derneği ve kentten gelen sivil toplum örgütleri ve yurttaşların yanında öğrencilerin açtığı "bilim yoksa yaşam yok" pankartı eşliğinde geniş bir kitle bir araya gelmiştir.
1 Nisan 2011 tarihi itibarı ile kararlı bir duruş sergileyen duyarlı kesim iş makinelerinin çalışmasını engellemiş ve ağaçların kesilmesine müsaade etmemiştir. Her düzeyde insanları ilgili toprak ve zeytin yasasına göre yapılananın suç olduğunu belirtmişler. Sivil toplum örgütleri de dava açma girişiminde bulunmuşlardır.

Yanlış Davanın Açılması Ağaçların Kesilmesi İçin Gerekçe Olamaz
Gerek Vali Yardımcısının ve gerekse Valiliğin basına verdiği bilgide Çukurova Üniversitesinin açtığı davanın kaybedildiği belirtilmiştir. Üniversite hukuk müşavirliği tarafından açılmış dava tapu ve parselasyon iptali hakkında olmuştur. Ancak Söz konusu alanın Milli Emlağın arazisi olduğu ve kullanımının üniversiteye verildiğini biliyoruz.

Farklı bir açıdan açılan davanın mahkemece ret edilmesi söz konusu gen bahçesinin sökülmesi ve tarım toprağı üzerine bina yapılacağı anlamına gelmez. Üniversitenin her zaman "kadim hakkı diğer bir ifade ile zilliyetlik hakkı" olduğu için hakkını savunacaktır. Üniversitenin açtığı dava ret edilmiş, fakat Öğretim Üyeler Derneği, ZMO, ÇETKO yeniden kesilen ağaçlar için suç durusunda bulunmuş ve yürütmenin durulması için girişimde bulunmuşlardır. Ayrıca Arazideki tek tek kişiler gerekirse bizlerde olaya taraf olup kamu davası açabiliriz diyebilmişlerdir.

Yetkililer Yanlış Bilgilendirilmiş Olabilir
Adana valiliği kaynağı ile basına yansıyan bir bilgide zeytinliğin üçüncü sınıf bir zeytin bahçesi olduğu ve gen merkezi olmadığı belirtiliyor. Kendimde bilimsel bir çalışma için zamanında oradan örnek alığım için biliyorum. Burası tam bir gen çeşitliğine sahiptir. Bitkiler meyve verdiği zaman farklılıkları görülebileceği gibi DNA testi ile bitkilerin genetik materyal olduğu belirtilir. Adana'daki yetkililerin ısrar etmesi ve olası bir yıkımdan dolayı dünyaya bilimsel materyalini yok eden ülke olarak geçeriz ki bu ülkemizin Adana'mızın hiç de hak etmediği bir durum olur.

Tarım Topraklarını Korumak Mülkü Erkânın Görevidir
Bu üniversite hepimizin, yöneticiler kadar bizlerinde sorumluluğu var. Yöneticilere bırakmadan bu sorumluluğu hep beraber gösterelim. Aynı sorumluluğu ve duyarlılığı, kamu görevi üstlenen yetkililerinde göstermesini bekliyoruz.

Kentin yöneticilerine de buradan önerimiz, kamu kaynaklarının korunması başta mülkü erkânın görevlerinin başında gelmekte ve bitkiyi ve topağı korumak devletin görevidir. İlgili toprak ve zeytin yasasına uygun olan alanların amaç dışı kullanımına karşı yasal olarak kim koruyacak? Üniversite yanlış bir yerden dava açtı ve açılan dava da usulden ret edildi diye kamu kumruları karşı karşıya mı gelecektir?

Üniversite olarak tarımsal değeri olmayan Üniversitenin Sofulu tarafındaki bir alanı okul yeri olarak gösterebilir. Ayrıca yine tarıma uygun olmayan başka alanlarda yetkililerin karşılıklı olarak görüşmesi ile üniversitenin Eğitim Fakültesinin de ihtiyacı olan bir denme okullu için yer sağlanabilir diye düşünüyorum.

Kamuoyu Desteği Çok Yüksek
Söz konusu zeytin gen bahçesinin ve tarım topraklarının korunması konusunda son bir haftadır kamuoyunda geniş bir yer almış. Yerel ve ulusal medyada genişçe destek görmüştür. Ayrıca benim yazdığım birkaç yazı üzerine Türkiye ve yurt dışından çok sayıda kişi "ne tür desteğimiz olur" sorusunu sormuşlarıdır. Her düzeyde girişimde bulunmak isteyen çevre kuruluşları duyarlı kişiler yanında Tarım Bakanlığı, Çevre bakanlığının yetkili kişileri arayarak yanlışın nasıl ortadan kaldırılması gerekeceği konusundaki desteklerini belirtmişlerdir.

Benim Cuma günü çıkardığım sonuç, haklı olarak zeytin ağaçlarının kesilmesi ve tarım topraklarının amaç dışı kullanımına karşı kararlı bir duruş sergilenmiş ve daha fazla ağacın kesilmesi engellenmiştir. Benim bu davayı kazanacağımıza olan inancım daha da artı. Hep berber olursak, duyarlılık gösterirsek üniversitemiz bütünlüğünü gösterirsek, kamuoyunda haklılığımızı ve güçlülüğümüz göstermiş oluruz. Hepimize düşen görev karalı olmak, zeytinimize ve toprağımıza sahip çıkmaktır.

Yeniden söz konusu zeytin gen bahçesinin yerinde korunması, tarım topraklarının amaç dışı kullanımına karşı insani görevimizi yapmak zorundayız. Yalnız üniversite arazisi değil her nerede oldursa olsun tarım topraklarının amaç dışı kullanımına karşı doğadan yana olmalıyız. Hep beraber bu işin üstesinde gelecek irade ve gücümüz var. Yeter ki haklılığımızı ortaya koymak için dayanışma gösterelim. Bütün çabamız yeşili ve tarım topraklarının korumak, planlı kenti gelişimini savunmaktır. Cuma güne 35 yıllık zeytin gen bahçesinin ağaçlarının kesilmesine karşı öğretim üyesi, öğrenci, çalışanlar ve kentteki sivil toplum örgütlerinin karalı duruşu bundan sonrada gösterilmelidir.

Bugün saat 09.00 itibarı ile daha geniş katılımla ortamda bulunursak sanırım daha güçlü bir şekilde bitkimize ve toprağımıza sahip çıktığımızı gösteririz.
Hepimize büyük görev düşüyor.

4 Nisan 2011, Pazartesi, Adana
Prof. Dr. İbrahim Ortaş, Çukurova Üniversitesi,
iortas@cu.edu.tr

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2011, 22:30   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 4,833
Merhabalar...!

Akşam bir proğramda yalan makinasında( Bazen doğru şeylerde olabiliyor) konuyu izleyince şok oldum. Hele sözde Vali yardımcımızın açıklaması yokmu deli etti beni. Okul yapacaklarmış sayın dekanımız diyorki görevimiz olmadığı halde alternetif yer sunduk. Ancak bu kadar olabilir. Kanım dondu. Burdan öğretim üyesinden öğrencisine tüm zeytinlere siper olanları kutluyorum. Aslında bizler neler yapabilirizi tartışmanın ve bu butür olaylara karşı tepkimizi nasıl koyabilirizi düşünmenin zamanı geldide geçiyor. Sizler ne dersiniz?

Saygıyla.

cemal.S Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2011, 15:13   #13
Ağaç Dostu
 
merakli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: Adana
Mesajlar: 212
Galeri: 3
Zeytin gen merkezi ile ilgili sevindirici bir haber. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Kaynak: http://www.gazetegida.com/haber/1075...karari-ci.html

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024