agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Zeytin
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler
  • 1 Gönderen gece
  • 2 Gönderen gece
  • 1 Gönderen gece
  • 1 Gönderen Sarıcan
  • 1 Gönderen acemi_caylak
  • 2 Gönderen gece
  • 1 Gönderen Dogasever
  • 1 Gönderen gece
  • 1 Gönderen Dogasever
  • 1 Gönderen aktifkarbon
  • 1 Gönderen criss1985
  • 2 Gönderen aktifkarbon
  • 1 Gönderen discovery35
  • 1 Gönderen Bıyıklı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-10-2010, 13:20   #1
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Zeytin Çekirdeğinden Aktif Karbon Üretimi

Zeytin çekirdeğinden aktif karbon üretecek

Aydınlı genç girişimci Özlem İrik, öncelikle savunma sanayinde kullanılabilecek 2 milyon dolarlık bir proje için çalışma başlattı.

İrik, “Dünyanın en kaliteli aktif karbonu zeytin çekirdeğinde, en önemli kullanım alanı savunma sanayinde ama bunu da dışarıdan alıyoruz” dedi.

İrik, TOBB Aydın Genç Girişimciler Kurulu'nun Nazilli Marla Restoran'da düzenlediği basın toplantısında, TOBB'nin açmış olduğu proje yarışmasına sunacağı “aktif karbon üretimi” konusunda bilgi verdi.

Türkiye'nin aktif karbon üretimi konusunda çok büyük avantajlara sahip olduğunu ancak bu avantajını kullanamadığı söyleyen İrik, projeyi Makine Mühendisi Can Çakırgöz ile birlikte yürüttüklerini ve son aşamaya geldiklerini ifade etti.

Aktif karbonun hem endüstride hem de güncel hayatta pek çok uygulamada yer almasını sağlayan fiziksel ve kimyasal özelliklerinin bulunduğunu bildiren İrik, aktif karbonun hammadde seçiminde orman yangınlarında yanmış ağaçlar ve selüloz atıklarından, odundan, meyve çekirdeklerinden, kömür veya hayvansal kökenli kan veya serumlardan elde edilebildiğini dikkati çekti.

Kendi projesinde Ege Bölgesinde en çok üretilen zeytin çekirdeğini ele aldığını söyleyen İrik, dünyanın en kaliteli aktif karbonun zeytin çekirdeğinde olduğunu, yaptığı detaylı araştırmalarla tespit ettiğini savundu.

DÜNYADA 5-6 ÜLKEDE ÜRETİM

Aktif karbonun dünyada 5-6 ülkede üretildiğini Türkiye'de ise küçük çapta ancak süreklilik göstermeyen bir şekilde üretimin yapıldığını anlatan İrik, şöyle konuştu:

“En kaliteli aktif karbon zeytin çekirdeğinden, hindistan cevizi kabuğundan, ceviz kabuğundan ve kayısı çekirdeğinden elde edilebilmektedir. Bunun nedeni malzemenin selülozlarının sert olmasıdır. Dünya ve ülkemize gelen aktif karbonun tonu 4 bin-5 bin TL arasında değişmektedir. Ülkemiz belirli zamanlarda aktif karbon için yaklaşık 45 milyon dolar ödemektedir. Oysa bunun maliyetine bakıldığında ve ülkemizde üretildiğinde tonu 1000 lirayı geçmemektedir. Ülkemizin yıllık aktif karbon ihtiyacı yaklaşık 5 bin ton civarındadır. Fakat bu aktif karbonun 300 tonluk bir kısmını kendi imkanlarımızla karşılamaktayız. Aktif karbonun kullanım alanlarından en önemlisi ve stratejik olanı, 'savunma sanayide' kullanılmasıdır. Aktif karbon gaz maskelerinde kullanılarak zehirli gazlardan korunma sağlanmaktadır. Bunun yanında nükleer, biyolojik ve kimyasal elbiselerin üretiminde kullanılarak savaş durumunda askerlerimizin korunmasını sağlamaktadır.”

İrik, savunma sanayinin sistem tedariki için Türkiye'nin her yıl önemli miktarda harcama yaptığını, kendi üretimlerinin yeterli olmadığı için yurt dışı alımlarda her fiyata 'evet' demek durumunda kalındığını kaydetti.

HEDEF 3 BİN TON ÇEKİRDEK

Projesinin yaklaşık 2 milyon dolarlık bir proje olduğunu ancak ürün maliyetini düşürerek, proje maliyetinin de aşağıya çekilebileceğini dile getiren İrik, proje ile yılda 3 bin ton zeytin çekirdeği hedeflediğini, zeytinin olmadığı dönemde diğer ürünlere yönelebilineceğini ifade ederek, “Bu projemizin TOBB'nin 'bir projem var' yarışmasında ilk 20 arasında gireceğini düşünyorum. Şayet bunu başarırsak bir çok yatırımcıyla görüşme olanağımız olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: www.hurriyet.com.tr

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 13:28   #2
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Zeytin Çekirdeğinden Aktif Karbon

Dünya ülkelerinin stratejik değerleri olarak bilinen maddeler arasındaki aktif karbon, artık Türkiye'de de üretilmeye başlandı. Şimdiye kadar birçok buluşa imza atan ilkokul mezunu işadamı Faruk Durukan, maddeyi zeytin çekirdeğinden üretmeyi başardı.



Balıkesir Üniversitesi'nden bilim adamları ve TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile ortak bir çalışma içine giren Edremitli işadamı Faruk Durukan, yıllardır yurt dışından ithal edilen stratejik öneme sahip aktif karbonu üretmeyi başardı. TARİŞ'in Burhaniye tesislerinde ülkenin en iyi zeytin pirinasının (zeytin çekirdeği) çıktığını tespit eden Faruk Durukan, tesisten aldığı pirinaların üzerinde laboratuvar çalışmaları yaptı ve Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksek Okulu'ndaki Zeytincilik Enstitüsü'nden destek aldı.

Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ve ekibi ile birlikte pirinalardan aktif karbon üretmeyi başaran Faruk Durukan, zeytin kara suyuna çare bulmasının ardından, yine ülke adına büyük bir başarıya imza attı.

Dünyanın en kaliteli aktif karbonunun zeytin çekirdeğinde bulunduğunu ve zeytin üretimi bakımından Türkiye'nin dünyada büyük rol oynadığını vurgulayan Durukan, "Dünyada aktif karbon üreten ülke sayısı 5-6'yı geçmiyor.

En kaliteli aktif karbon zeytin çekirdeğinden, Hindistan cevizi kabuğundan ve ceviz kabuğundan elde edilebiliyor. Malzemenin selilozlarının sert olması, kaliteli aktif karbon yapılmasına yardımcı oluyor. Dünya ve ülkemize gelen aktif karbonun tonu 4 bin ve 5 bin YTL arasında değişiyor. Oysa
bunun maliyetine bakıldığında ve ülkemizde üretildiğinde tonu 300 YTL'yi geçmiyor.

Hastanelerdeki dezenfektan amaçlı steril cihazlarında, içme sularında anti bakteriyel amaçlı olarak su arıtıcı sistemlerde ve en önemlisi de Silahlı Kuvvetler ile polis ve benzeri kurumlardaki gaz maskelerinde kullanılıyor. Zehirli gazlardan savaş zamanı kullanmak amacı ile stratejik bir malzemedir.

Gelişmiş ülkeler, diğer ülkelere yaptığı ambargo uygulamalarında ilk önce aktif karbon satmayı durdurur. Aktif karbonun ülkemizde üretimi çok önemli bir konudur ve ülkemizin yıllık aktif karbon tüketimi milyonlarca tonu bulmaktadır. Aktif karbonu artık biz de kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz. Hem de en kaliteli biçimde" diye konuştu.

Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı ise Faruk Durukan'ın birçok alanda çığır açan çalışmalarına destek olduklarını söyleyerek, "Faruk Durukan'ın aktif karbon üretimi üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalara laboratuvarımızı açarak destek sağladık.

TARİŞ'in de destekleri ile yapılan çalışmalar sonuç verdi ve aktif karbon üretimi gerçekleşti. Artık Türkiye aktif karbonu yurt dışından temin etmeyecek ve kendimiz çok düşük maliyet ile üretebileceğiz. Hatta bu üretim ilerleyen
zamanlarda yurt dışına ithalata kadar gidebilir. Ülkemiz için büyük bir kazanç sağlanmış olacak" dedi.

Kaynak: www.balikesir.gen.tr

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 13:40   #3
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32

TÜBİTAK-BİDEB
Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği,
Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı
KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010


Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif
karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle
adsorpsiyonunun incelenmesi


Proje Ekibi

PİRİNALAR (C-grubu)

Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin




PROJE DANIŞMANLARI

Prof. Dr. Ayşe Z. AROĞUZ Prof. Dr. Alipaşa AYAS
Doç. Dr. Yusuf DİLGİN



KEPEZ/ÇANAKKALE
TEMMUZ-2010




İÇİNDEKİLER


SAYFA NO

Proje kapağı 1

İçindekiler 2

Proje özeti 3

Giriş 4

Yöntem ve araştırma 5

Sonuç ve Değerlendirme 6

Kaynaklar

Katkıda Bulunanlar

Çalışma Takvimi

Malzeme Listesi

Kısa Özgeçmiş



PROJE AMACI :Bu çalışmanın amacı metilen mavinin sulu çözeltilerden adsorpsiyon yöntemiyle giderilmesi için doğal, ekonomik, kolay elde edilebilen adsorbentlerden faydalanmaktır.

Bu amaçla Marmara ve Gemlik bölgesi olmak üzere iki farklı yöreden elde edilen zeytinlerin atık olarak kullanılan çekirdekleri kullanılmıştır.

Adsorbent olarak hazırlanan bu zeytin çekirdekleri üzerinde metilen mavinin yüzde adsorpsiyon miktarları bulunmuştur.

Ayrıca karşılaştırmak amacıyla hazırlanan zeytin çekirdeklerinden elde edilen aktif karbon üzerinde farklı sıcaklıklarda adsorpsiyon yüzdeleri hesaplanmıştır.

PROJE HEDEFLERİ :Ülkemizde başta Marmara bölgesi olmak üzere özellikle batı kıyılarımızda bol miktarda iyi ve kaliteli zeytin etişmektedir. Bu zeytinlerin çekirdekleri atık olarak doğaya geri dönmektedir. Bu çalışmada hedefimiz doğaya atık olarak dönen zeytin çekirdeklerinin boyar madde adsorpsiyonun da kullanılabilirliğinin araştırılmasıdır. Böylece bu çalışma doğaya atık olarak salınan ve bir boyar madde olan metilen mavinin yine doğaya atık olarak bırakılan zeytin çekirdekleri ile adsorplanarak doğal çevreye katkıda bulunmaktır.

ÖZET: Metilen mavinin sulu çözeltilerden adsorpsiyon miktarı iki farklı yöreden alınmış siyah ve yeşil zeytinlerin çekirdeklerinden ararlanılarak incelenmiştir.

Bu amaçla Marmara siyah zeytin ve Gemlik yöresinden elde edilen siyah zeytin ile yine Marmara bölgesinden elde edilen yeşil zeytin çekirdekleri kullanılmıştır.

Önce atık olarak toplanan zeytin çekirdekleri su ile iyice yıkanarak temizlenmiştir.

Temizlenen çekirdekler kurutulduktan sonra toz haline getirilmiş ve belli miktarlarda adsorpsiyon kaplarına alınmıştır.

Bu adsorbentler üzerine değişik derişimlerde metilen mavi çözeltisi eklenerek adsorpsiyon miktarları incelenmiştir.

Adsorpsiyon miktarları UV spektrofotometre kullanılarak bulunmuştur. Elde edilen verilerden metilen mavinin yüzde adsorpsiyonu hesaplamıştır.

Ayrıca metilen mavinin dört farklı sıcaklıkta adsorpsiyonu incelenerek adsorpsiyon termodinamiği yorumlanmıştır.


Kaynak: Çalışma ve projenin tam metni

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 14:35   #4
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Gece,

Zeytin üretiminde uluslararası bir paya sahip olan ülke için çok yararlı bir konu başlığı olmuş. Bunu birde Tekirdağ' daki biochar uygulaması gibi pratik bir hale dökebilirsek forumda zeytinliği olan arkadaşlara bulunmaz bir gelir kaynağı açmış oluruz. Paylaşımları merakla bekliyorum. Aklınıza sağlık.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 17:51   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Sn. Gece,

Zeytin çekirdeğinin bu yolla değerlendirilmesi, bahçesi olan herkes için geri dönüşümün bir parçası olacak. Ayrıca bu konuda ciddi projeler yapılabilirse, bizimki gibi amatör olarak yapılanda çok daha saf aktif karbon elde edilirki, gaz maskerinden, akvaryunlardaki ve havuzlardaki su arıtma düzeneklerine kadar çeşitli kullanım alanları var.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2010, 21:21   #6
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Zeytin Çekirdeğinde Futbol Sahası

Aktif karbon denen gözenekli maddeler, çok çeşitli amaclar için sanayide yaygın olarak kullanılıyor. Havayı süzmek, zehirli dumanları temizlemek, yemek ve içkilerimizi saflaştırmak (şeker, melas, vodka vb.) bunlardan bazıları.

Bu çok işlevsellik nedeniyle uluslararası bir araştrma grubu bu maddenin iç yapısını daha ayrıntılı inceleme gereğini duymuş.

Araştırma sonunda; aktif karbonun eş çaplı kanallardan oluşan, son derece fraktal bir gözenek ağına sahip olduğu ortaya çıkmış.

Araştırmacılar, bildiğimiz zeytin çekirdeklerini yakmışlar ve daha sonra kömürleşmiş çekirdeklerin üzerine 750 °C sıcaklıkta buhar tutmuşlar.

Ateşi söndürmesine alıştığımız su, bu kez değişik bir işlev görüyor: İçerdiği oksijen, yüzeydeki karbona yapışarak yanmanın sürmesini sağlıyor.

Araştırmacılar, yanma sonucunda çekirdeğin katmanların birbiri ardına dökülmesi ya da üzerinde düzensiz büyüklükte delikler açılmasi yerine, çekirdeğin gözeneklerinin çökerek hepsi 2 nm (1 nano¬metre; metrenin milyarda biri) çapında bir kanallar ağı oluştuğunu görmüşler.

Bu madde üzerine X-ışını uygulayıp saçılmayı incelediklerinde, neredeyse 3 değerinde fraktal boyuta sahip olduğunu görmüşler. Bunun anlamı; gözeneklerin yüzey alanının, içteki hacmin neredeyse tümünü kaplaması.

Bu mikroskopik tünel şebekesinin alanını daha anlaşılabilir bir ölçeğe vurmak gerekirse; 1 gram içindeki tünellerin toplam yüzeyi, 1000 metrekare tutuyor. Yani bir futbol sahasının genişliğine eşit.

Araştırmacılar, bu tür malzemelere metan ve öteki yakıtların, metanın çelik silindirlere depolanması için gereken 200 atmosferden çok daha düşük basınçlarda depolanabileceğini düşünüyorlar.

Ayrıca fraktal gözenekli karbonlar, gazların ayrıştırılması için de ideal. Çünkü bazı molekül türleri, dar kanallar içinde ötekilere kıyasla daha kolay hareket edebiliyor.

Üstelik iletken bir iyonik sıvıyla doldurulmuş aktif karbon ağlarından oluşan ara katmanlarla desteklenmiş kapasitörler yaparak elektrik depolanmasının da mümkün olabileceği araştırmacılarca kaydediliyor.

(Amerikan Fizik Derneği Bülteni, 18 Mart 2002).


Kaynak: TÜBİTAK, Bilim ve Teknik Dergisi, Nisan 2002

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2010, 21:34   #7
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Gece
Bu ilginç konu için teşekkürler. 25 yıl önce bir ara aktif karbon sıkıntısı vardı. Ben de su arıtma projelerinde kullanıyordum. Yurtdışından getiriyorduk ama her zaman bulmak mümkün değildi. Demek hala yurtdışından geliyor. Zeytinden yapımı ise super. Üretim yönteminin çok pahalı olacağını sanmıyorum. Vakumda fırınlama veya Azot gazı altında fırınlama olabilir tahminimce. Yapılan çalışmaları incelemek lazım. Aktif karbon su arıtımı için çok önemli bir malzeme.

Yeniden kullanımına ilişkin bir bilgiye rastladınız mı acaba?

Teşekkürler.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2010, 23:00   #8
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,670
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
... Demek hala yurtdışından geliyor. ...
Artık en azından tüm ihtiyaç ithalden karşılanmıyor, bu konuda ilk ve tek olduğunu belirten (kendilerinin ve internetin yalancısıyım) yerli üreticimiz var:
http://www.aktifkarbon.com/biz/

Sitenin makaleler bölümü de var, küçük ama yararlı bir site.

Alıntı:
...
Yeniden kullanımına ilişkin bir bilgiye rastladınız mı acaba?

...
Ne yazık ki henüz rastlamadım. Konunun uzmanı veya yakın bir sektörde de çalışmadığım için bilemiyorum. Absorban bir madde olduğu için yeniden kullanım rantabl ve mantıklı olmadığı için bu konu geçmiyor olabilir.

Sadece zararsız organik maddeler absorbe ettirildiyse ve zehir ya da ağır metal hiçbir şekilde sözkonusu değilse belki toprağa karıştırılarak, bitkisel üretim destekleyici olarak kullanılabilir (kullanılmalıdır demiyorum, belki diyorum!).

Ancak diğer tüm durumlarda ve kullanılmış aktif karbonun nerede kullanıldığı bilimsel kesinlikle bilin(e)miyorsa "Tehlikeli Atıkların Kontrolu Yönetmeliği" uyarınca işlem görmesi gerektiğini düşünüyorum (zaten yönetmelikte 3 ayrı yerde geçiyor, 'düşünüyorum' deyişim, olası her tür durum için geçerli).


gece
yeniden kullanımı her zaman ve her şey için tercih etmeyen forum kişisi.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2010, 00:02   #9
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Sn Gece,

İki yöntem var: Fiziksel ve Kimyasal yöntem
Düşük sıcaklıklarda calışıldığı ve aktifleştirme işlemi daha kısa sürdüğü için kimyasal yöntem tercih ediliyor. Kimyasal yöntemin bir diğer avantajı da karbonlaştırma ve aktifleştirmenin tek bir aşamada yapılabilmesi. Fiziksel yöntemde iki farklı aşama gerekiyor.

Sadece zeytin değil, fındık kabuğu, mısır koçanı, kayısı çekirdeğinin kabuğu, ceviz kabuğu, kullanılmış atılmış araba lasikleri, atık çay, su filtrAsyonunda kullanılmış aktif karbon (demek ki yeniden aktifleştirme de yapılabiliyor) ve daha pek çok karbonlu maddeyi kullanmak mümkün görünüyor. Hatta tavuk altlıklarından bile üretiliyor. Tavuk altlıklarından üretilen aktif karbon atıksulardan cıva uzaklaştırılmasında başarıyla kullanılmış. Ayrıca, tavuk altlıklarındna üretilen aktif karbon amonyağın uzaklaştırılmasında başarıyla kullanılıyor. Ne ilginçtir ki tavukçuluktaki en büyük sorunlardan biri amonyaktır. Bu yüzden tavuklar hasta olurlar. Halbuki kullandıktan sonra altlıkları aktifleştirilerek tekrar taze altlıkla birlikte karıştırılarak kullanılsa, amonyağı üzerine adsorbluyor. Ülkemizdeki tavukçuluğun boyutu düşünülürse, bu da ilginç olabilir.

Ve daha sonra bu üzerine amonyak adsorblamış aktif karbonla karışık organik madde mikroorganizma takviyesi ile kompostlaştırılırak tarımda da iyi bir girdi olabilir. (Hem aktif karbon, hem azot, mikroorganizma hem de organik madde!)


Düzenleyen Dogasever : 01-11-2010 saat 00:14 Neden: ekleme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2010, 10:59   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-12-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
Türkiyede aktif karbon üretim tarihi

Öncelikle kendimi tanıtayım: yukarıda www.aktifkarbon.com olarak linkini verdiğiniz site benim sitem.
Evet o sitede söylediğim gibi malesef tek üreticiyim..aslında üretici idim
Bu ülkede hiçbir başarının cezasız kalmaması gibi bir alışkanlık var bilirsiniz. Ben bu kuralı bozamadım ve malesef ben de cezalandırıldım.Neyse bunlar farklı bir sorun. Burada bir iki satır da olsa konu ile ilgili çalışma yapanlara yardımcı olmaya çalışayım.

Evet oldukça stratejik bir ürün. tonu 4-5 bin TL seviyelerinin üzerine çıkmakla birlikte sorununuzu çözecek uygun aktif karbon bulmanız fiyattan çok daha büyük sorun. Şu aralar aktif karbon resmen yok satıyor. O nedenle daha bilinçli ASPARAGAS'sız ve REEL çalışmalarla konuya ilgi göstermek gerekiyor.

Yukarıda kimyasal ve fiziksel aktivasyon arasında iyi, tercih edilebilir bir yaklaşım vardı. Aslında sorununuza hangisi cevap veriyorsa o iyidir. kemikten yapılanın kandan yapılana , odundan çekirdekten veya hindistan cevizinden yapılana üstünlüğü yok. Bu sadece sorununuza uygun hammadde ve uygun aktifleştirme yöntemi ile alakalıdır.

Geri kazanıma gelince: Malesef ülkemizdeki tek aktif karbon üretim tesisi bir resmi ihaleden sonra durdurulmak zorunda kaldığından rejenerasyon dediğimiz yöntemi uygulamak mümkün değil. Umarım o ihalede yapılan hatalardan dönülür ve tekrar üretime başlarız. Kullanılmış olan aktif karbonlar tehlikeli atık sınıfına girdiğinden ithal ettiğiniz ülkelere geri yollama kapınız BASEL anlaşmaları uyarınca kapalıdır.

Çevre bakanlığının atık yönetimi ile ilgili güzel çalışmaları var ama umarım teknolojiye siyaseti bulaştırmazlar da o yol felaketlere neden olmadan güzel meyveler verir ! Bu alanda üstüme düşen her türlü göreve hazırım

Soruları olan veya konu ile ilgilenenler doğrudan veya forum aracılığı ile sorabilirler. Samimiyetle cevaplandırmaya çalışacağım.

Saygılarımla
Erhan DOĞUDAN
edogudan@aktifkarbon.com
http://www.aktifkarbon.com

aktifkarbon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2011, 20:18   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-02-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5
Ülkemizin ihtiyacı vardı. Daha önce hocalarımızdan Kadir Kestioğlu'nun fındık kabuğundan aktif karbon üretimi araştırması malesef sadece araştırma olarak kalmıştı. En iyi aktif karbon maddesinin hindistan cevizi kabuğu olduğunu duymuştum ve Dünyada en çok kullanılan aktif karbon ham maddesi de şu anda hindistan cevizi kabugu. Demek ki araştırmalarınız bunun üzerine çıkmış. En son duyumlarıma göre Türkiye'de aktif karbon üretilmiyordu ve dışarıya bağımlıydık. Umarım güzel günler gelecektir.

criss1985 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2011, 17:13   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-12-2010
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 2
Kadir Beyin o doktora tezini biliyorum. ilk okuduğum yayınlardan biri de o idi. O sıralarda aktif karbonun ne olduğunu ve önemini bilen yoktu. sanırım 80 lerin ortası idi.
Ben de bu konuya merak salınca 15 sene araştırma ve finans peşinde koşmuştum. Kurduğum o tesiste ürün kalitesini ve çalışmayı aynı bölümden Enver KÜÇÜKGÜL hocamız denetliyordu. Sanırım kendisini tanırsınız zor beğenen, titiz, prensipli nin ötesinde zor biridir(kendisini çok severim) ama o bile çalışmalarımızı ve ürün kalitemizi çok beğenmişti. O aralar istanbul İSKİ de yapılan kalite değerlendirmelerinde ise yurtdışındaki ürünlerle yarışmanın ötesinde bir kalite olarak görülen ürünümüzü sayısız düşmanlıklardan dolayı üretemez hale geldik. Ama mücadele devam ediyor ER YA DA GEÇ BAŞARACAĞIZ.
Dünyada artan taleplere hindistan cevizi kabuğu yeterli gelemiyor.Biz odun kömüründen yapılan toz aktif karbon üretiminde kalite bakımından tabelaları patlatmıştık. Ama fiskobirlik gibi bir fındığı yöneten organizasyondan fındık kabuğunu neredeyse aktif karbon fiyatına alabilmemizden dolayı fındık kabuğunu gündemimize bile almadık, alamadık.

Şu anda da aktif karbon tedariği %100 yurt dışına bağımlı.
Ama şimdilik...engelleri kırıp tekrar üretime geçeceğiz.

aktifkarbon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2011, 11:17   #13
Ağaç Dostu
 
discovery35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 128
Galeri: 2
Mükemmel bir tespit..

discovery35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2017, 11:36   #14
Ağaçsever
 
Bıyıklı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 39
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aktifkarbon Mesajı Göster
Şu anda da aktif karbon tedariği %100 yurt dışına bağımlı.
Ama şimdilik...engelleri kırıp tekrar üretime geçeceğiz.
Naptınız acaba

Bıyıklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
aktif karbon, karbon, pirina, zeytin çekirdeği

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024