agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yumuşak Çekirdekli Meyveler (http://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/)
-   -   Alıç (Crataegus) (http://www.agaclar.net/forum/yumusak-cekirdekli-meyveler/650.htm)

spooky_spook 11-12-2005 19:21

Alıç (Crataegus)
 
Türkçe adı: Alıç
Latince adı: Crataegus Pseudoheterophylla Pojark
Meyveleri kırmızı renkli, 10-12mm çapındadır, yenir. Kışın yapraklarını döker. Dalları dikenlidir.
Eş anl. Alış, Aloş, Aluç, Eloç, Geyik dikeni, Halıç, Haluç, Kızlar yemişi, Kuş yemişi, Yemişen, Yemişken, Yemşen

---Türkçe Bitki Adları Sözlüğü
Türk Dil Kurumu Yayınları:578---

spooky_spook 11-12-2005 19:34

http://www.agaclar.net/forum/../gale...1128518541.jpg

http://www.agaclar.net/forum/../gale...1133983888.jpg

dulantes 29-07-2006 13:27

forumda alıç ankara için endemik turlerden birisi olarak gösterilmiş.
acaba yetiştiriciliği hakkında bilgi verebilecek olan var mı?

Ela 05-01-2007 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dulantes (Mesaj 32772)
forumda alıç ankara için endemik turlerden birisi olarak gösterilmiş.
acaba yetiştiriciliği hakkında bilgi verebilecek olan var mı?

Dulantes alıç nasıl yetişir , bulabildin mi?Alıç benim de sevdiğim bir meyve , Ankara da fidanı satılır mı, bahçeye dikmek istiyorum.

capun 05-01-2007 13:56

Diğer İsimleri: Yemişen.

Latince Adı: Crataegus Monogyna, Crataegus Oxycantha.

Bitki: 2-4 metre yüksekliğinde, Nisan-Mayıs aylarında kokulu ve pembemsi beyaz renkli çiçekler açan, orman ve yol kenarlarında rastlanan, koyu sarı veya esmer kırmızı meyvaları olan çalıya benzer bir ağaçtır..

Yetiştiği Yerler: 20 kadar alıç türü ülkemizde batı ve Güney Anadolu ağırlıkta olmak üzere çeşitli bölgelere yayılmıştır..

Tarihçe: .19. y.y.'da ingiltere'de çit kenarlarına ekilen başlıca bitki olmuştur. Batıl inanışa göre alıçın dallarını kesmek eve cinleri ve beraberinde kötü şans getirir. Eski Yunanlı ve romalılar alıçı neşe ve mutluluğun sembolü olarak kabul etmiş, gelinlerin ellerinde tuttuğu çiçek demetlerinde bu bitkiyi kullanmışlardı. Yine romalılar yeni doğan çocukların ruhunu şeytandan korumak için eve alıç yaprakları koyarlardı...

Kullanılışı: Çiçekler tamamen açılmadan, ağacın kabukları ve meyvaları ise sonbaharda toplanıp kurutulmak suretiyle kullanılır. Kurutulmuş çiçekler, meyvalar ve kabuklardan toz halinde veya kaynatılarak faydalanılır. Alıç meyvaları semt ve kasaba pazarlarında özellikle çocuk müşterilere hitaben ip halkalara dizilmiş olarak satılmaktadır. Mayhoş bir lezzeti vardır..

İçindeki Maddeler: Tanen, trimethylamin ve bazı vitaminler, C vitamini Flavon türevleri, triterpen türevleri taşımaktadır.

Tıbbî Etkiler: Koroner damarları genişleterek, kan dolaşımını artırır. Böylece angina adı verilen kalp ağrıları azalır. Çünkü kalp kasına daha fazla oksijen sağlanabilmektedir. Bu sebeple ilaçlara destek olarak doktor kontrolunda alınabilir. Özellikle yaşlılarda görülen kalp atışlarının hızlanmasıyla birlikte olan kalp ritmi bozukluklarında faydalı olabildiği görülmüştür. Kalple ilgili olan bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini göstermektedir. Yine bu etkiler sebebiyle alıç, yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritm bozukluklarını tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. Alıçın içerdiği maddelerde vücudda birikme, zehirlilik ve alışkanık yapma gibi özellikler olmadığından uzun süreli kullanıma uygundur. Wagner'in yaptığı farmakolojik testIere göre Alıç'ta kalp kuvvetlendirici etki de mevcuttur. Hafif kalp yetmezliklerinde destekleyici olarak kullanılabilir. Tesir uzun vadede kendini gösterir. Ayrıca sinir sisteminde yatıştırıcı, spazmları azaltıcı, idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Kalple ilgili etkiler için, kurutulmuş alıç çiçek ve yapraklarından 2 çay kaşığı kadar miktar birer cezve suda 20 dk. kaynatılır ve günde 3 kez içilir. Bu suya 2 veya 3 çay kaşığı bal da eklenebilir. Diğer bir formül sakinleştirici etkisi sebebiyle oğulotu katılarak hazırlanır. eşit oranda alıç yaprakları, alıç çiçekleri ve oğulotu çiçekleri kurutularak karıştırılır. Bundan 1 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suda 10 dk. sureyle bekletilir. Bu infüzyondan sabah akşam birer bardak içilir. Kalple ilgili etkiler yanında kan basıncıda düşürülmek istenirse eşit miktarlarda kurutulmuş alıç yaprağı, alıç çiçeği ve gökçe karıştırılarak, bu karışımdan 2 çay kaşığı kadar miktar ile bir bardak çay yapılır ve bu çaydan sabah akşam birer bardak içilir. Yüksek tansiyonda kan basıncını düşürmek için gökçe, alıç çiçekleri, papatya ve kediotu kökü kurutularak eşit miktarlarda karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı, 1 bardak kaynamış suya atılarak 1 gün beklenir. Bu şekilde hazırlanan Sıvı, sabah akşam birer bardak olarak içilir. Çarpıntı için 2 kısım oğulotu, 2 kısım kediotu kökü, 3 kısım alıç çiçeği ve 3 kısım müge kurutulmuş olarak karıştırılır. Bu karışımdan 2 çay kaşığı bir bardak kaynamış suya atılır, 20 dk. beklenir. Bu şekilde hazırlanan çay günde 2 kez içilir. Sözkonusu etkilerin görülebilmesi için aylarca kullanım gerekmektedir. Alıçın kalp üzerine olan temel etkisi kalp kaslarını kuvvetlendirmesidir..

Ela 05-01-2007 18:08

Capun , sana çok teşekkür ederim.Ben öncelikle sana hoşgeldin demek istiyorum.Bundan sonra bilgilerimizi bol bol paylaşırız.

karakedi 10 05-01-2007 22:44

alıç
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42 (Mesaj 12852)
Merhaba.
Kafam karıştı şimdi. Bu linklerde iki türlü meyve görüyorum. Bunlar aynı türün iki varyasyonu mu yoksa farklı meyveler mi?

Biz buna alıç diyoruz:
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2067

Bu da mı alıç?
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2283

benim bildiğim alıçta bu

Todor 06-01-2007 07:13

Sevgili capun;
Çok güzel bir başlangıç yapmışsınız. Devamının da gelmesini diliyoruz. Yazınızın kaynağınıda belirtir misiniz?
Kendinizi Yeni gelen arkadaşlar başlığında tüm üyelerimize tanıtırsanız çok seviniriz. Aramıza hoş geldiniz:)

Todor 06-01-2007 07:17

Sevgili karakedi 10, sizden de Yeni gelen arkadaşlar başlığında kendinizi tanıtmanızı rica edeceğiz. :)

hüseyin suat duman 10-02-2007 15:07

Anadolu insanının alıç olarak bildiği, ipe dizilip sopaya takılarak satılan tür http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2067 galerideki sarı ve iri olanı, ender olsa da aynı türün kırmızıya çalan rengi de mevcut. http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2283 galerideki tür de yenebilir ama oldukça ufak ve diğeri kadar lezzetli değil, bu tür İngilterede tüm yol boylarında ve tarla kenarlarında mevcut. Ekim sonu yirmi gün Cambridge'de kaldım, sabah yürüyüşlerim esnasında bolca tükettim! Yanlız Manchester'da ziyarete gittiğim dostlarımın evlerinin önünde,yaprakları dökülmüş, üzerinde alıca benzer, bildiğimiz sarı alıç iriliğinde ama koyu kırmızı renkte meyveleri olan üç, dört metre boyunda bir ağaç gördüm. Tadı nasıl diye sordugumda, onbeş yıldır evlerinin önünde ki kaldırımda bulunan ve etrafta ki diğer evlerin önlerinde de bir kaç tane daha olduğunu farkettiğim bu ağacın, süs ağacı olduğunu ve meyvalarından hiç yemediklerini, ama kuşların yediğini gözlemlediklerini söylediler. Hemen bir kaç tane koparıp şaşkın bakışları arasında yemeye başlayarak, Türklüğümü belli ettim! kıvamı alıç gibi ama tadı biraz ekşimsiydi, fena sayılmazdı, bütün ceplerimi doldurdum, akşama Cambridge'e geri dönerken yol boyunca kemirip durdum!

Todor 10-02-2007 16:44

Sevgili Hüseyin Suat Duman, kendinizi Yeni gelen arkadaşlar sayfasında tanıtırsanız seviniriz.:)

Halit Togay 11-02-2007 12:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hüseyin suat duman (Mesaj 74320)
İngilterede tüm yol boylarında ve tarla kenarlarında mevcut. Ekim sonu yirmi gün Cambridge'de kaldım, sabah yürüyüşlerim esnasında bolca tükettim! Yanlız Manchester'da ziyarete gittiğim dostlarımın evlerinin önünde,yaprakları dökülmüş, üzerinde alıca benzer, bildiğimiz sarı alıç iriliğinde ama koyu kırmızı renkte meyveleri olan üç, dört metre boyunda bir ağaç gördüm. Tadı nasıl diye sordugumda, onbeş yıldır evlerinin önünde ki kaldırımda bulunan ve etrafta ki diğer evlerin önlerinde de bir kaç tane daha olduğunu farkettiğim bu ağacın, süs ağacı olduğunu ve meyvalarından hiç yemediklerini, ama kuşların yediğini gözlemlediklerini söylediler. Hemen bir kaç tane koparıp şaşkın bakışları arasında yemeye başlayarak, Türklüğümü belli ettim! kıvamı alıç gibi ama tadı biraz ekşimsiydi, fena sayılmazdı, bütün ceplerimi doldurdum, akşama Cambridge'e geri dönerken yol boyunca kemirip durdum!

Türk olmaktan çok tabiata daha yakın olmakla ilgili bir durum sanırım ve esasen takdir edilmesi gerekiyor. Türk olmakla ilgili ise gurur duyulacak birşey.
Farklı kaynaklardan beslenmenin sağlığa iyi geldiği de genel olarak kabul gören bir konudur.
Ayrıca evinin önündeki ağaçtan yemiş yiyen her insan dolaylı olarak , hububat yetiştirilen veya hayvan yemi ziraati yapılan, bu sırada sulanan, gübrelenen, böcek ilacı atılan bir tarladan tasarruf edilmesini ve o arazinin doğal hayata katılmasını sağlıyor demektir.
Bu bağlamda herkesi bahçelerindeki yemişleri yemeye davet ediyorum .
Belediyeleri de yemişi yenen ağaçları dikmek konusunda bilgilendirmek gerekiyor.

alidingiz 25-03-2007 22:23

Aliç Hakkinda Daha Fazla Nasil Bilgiye Ulaşabilirim ödev Konum Varsa Buradan Bana Ulaştirabilirmisiniz Ben Malatyada Aliç Seleksiyonu üzerine çalişma Yaptim Kendi Bilgilerimi En Kisa Zamanda Sişzinle Paylaşmak Istiyorum
Gerekliolana Bilgi Kaynağini Sunarsaniz Sevinirim

yeşil1 18-04-2007 17:00

Alıçlar sınıflandırmada Gülgiller (Rosaceae) familyasında yer alırlar. Doğada çok kolay melez yapan bir familyadır. Davis ve Browicz’e göre ülkemizde doğal olarak yayılan 17 türü , bir alt türü, iki varyetesi ve onlarca melezi bulunmaktadır. Bu türler; Crataegus pentagyna, C. davisii, C. tanacetifolia, C. orientalis, C. bornmulelleri, C. azovitsii, C. pontica, C. aronia, C. sinaica, C. myeri, C. dikmensis, C. astrosanguinea, C. curvisepala, C. stevenii, C. pseudoheterophylla, C. monogyna, C. microphlla’dır. Bunların dışında birçok varyete, form ve kültüvarları mevcuttur.
Anadolu’nun kıraç bozkırlarındaki tarla ve yaylalarında bulunan ender ağaç cinslerinden birisi de alıçlardır. Alıçlar güç koşulların ağaçları olup, diğer ağaçların dayanamadığı toprak ve iklim ekstremlerine büyük direnç gösterirler. Yayla ve tarlalarda bu kadar çok korunan ve sevilen alıçlar, ormanlık alanlardaysa yok olma tehlikesiyle karsı karşıyadırlar. Bunun en büyük nedeni, meyve ağaçlarının kesimini engelleyecek ciddi hukuksal yaptırımların olmaması, insanların bu alanlarda alıçlara ihtiyaç duyulmaması ve meyve odununun nakliyeye tabi olmamasıdır.

uninvited 08-05-2007 02:23

Merhaba, biyoloji öğrencisiyim ve yeni bir üyeyim. Alıç hakkında seminer hazırlıyorum. daha önce alıç hakkında çalışma yapan var mı? en yakın zamanda cevaplarınızı bekliyorum.. şimdiden teşekkürler

Derya Özen 27-06-2007 11:32

2 Eklenti(ler)
Ankara'da Alıçlar çiçek açtı.
Birinci fotoğraf da, Kırmızı Alıç, ikinci fotoğraf da ise, Sarı Alıç türü görünüyor.
24.06.2007
Sarıkoz/Çubuk/Ankara.
Bu arada yukarıda ki linklere baktım. Alıç denilen türlerin bazıları alıç değil.

cemal.S 27-06-2007 12:55

Ah anadolu ah sen nelerle bezelisin. Alıç veya aluç hiç farketmez bildiğim kadarı ile her bölğede ayrı ismi olan bir bitki. Tokatta gurmut diye bildiğim bitki Yalovada üvez diye adlandırılıyor. Emin olduğum bir şey var başka bölgede başka ismi var diye düşünüyorum. Aslında bu çeşninin bir güzel yanıda yok değil hani. Tıpkı insanımız gibi rengarenk bir güzellik. Bölgesel çalışmalar yapılarak bir toparlanma yapılsa şu isim konusu kimbilir ortaya ne güzellikler çıkacak.

Saygıyla kalın.

Kılınç 04-07-2007 23:01

Sevgili Hasan42 verdiğin iki linkten ilki alıç meyvesine ait fotoğraf diğer alıç değil.
Capun arkadaş sanırım doğu anadolu bölgesine hiç gitmedin. Alıç ağacının yetişme yeri olarak güney ve iç anadolu bölgesini belirtmişsin oysa alıç ağacı bozkır ağacıdır ve doğu anadoluda bol miktarda vardır.

nar 01-12-2007 20:01

alic hakkindaki tum yazilarinizi okudum . hakkinda bilgi edinmek istedigim bitkinin ozelliklerini ogrendim. resimlerinizde cok faydali oldu simdi onu dogada gorunce taniyabilecegimi umuyorum!! simdi sizlere bir sorum var;Canakkale yakinlarida bir meyva bahcem var , kenarina alic dikmek istiyorum.Satinalinabiliyor mu? yoksa dogada bulup uretmeye calismak mi lazim? Bu durumda cogaltma islemi nasil basarilir? bilgisi olan varsa, yardimci olursaniz cok sevinirim.

sinaninci1 01-12-2007 21:52

Güney doguda geçen çoçuklugumda çok yedim fakat burda bulamadım. Şimdi hemen nasıl üretilir araştırmaya başlıyorum. Bu konuyu açıp bana çoçuklugumdan esintiler veren spooky spooka teşekkürler.

sinaninci1 01-12-2007 22:21

5 Eklenti(ler)
ALIÇ, HER DERDE DEVA

Genelde dağlık alanlarda ve çalılıklarda yetişen alıcın, kalp kaslarını ve hafızayı güçlendirici özelliği bulunurken, bu meyve kalp ve damar hastalıklarına karşı en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sitesinden alınan bilgiye göre, doğadaki bitkileri yerinde ve zamanında kullanarak, hastalıklarla başa çıkmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.

Yöresel olarak akdiken, yemişen, geviş, edran, geyik dikeni gibi isimlerle anılan alıç, tüketilmesi önerilen, insan sağlığı için en önemli bitkiler arasında yer alıyor.

Meyveleri olgunlaştığında kırmızı ve sarımsı bir renk alan, yuvarlak görünümlü alıç, süs bitkisi olarak da kullanıyor. Kuzey Amerika, Asya, Avrupa ve Türkiye gibi kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen alıcın 100'e yakın türü bulunuyor.

Alıç, Türkiye'de, derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yetişiyor.

Almanya'da bazı tıp doktorları tarafından reçetelere doğal kalp ilacı olarak yazılan ve yıllık satış hacmi 65 milyon markı bulan alıç,kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olarak gösteriliyor.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.

Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynuyor. Kalp kaslarını güçlendirici, kalpritim bozukluklarını düzenleyici etkiye sahip alıcın, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbigüçlendirici özellikleri de bulunuyor.

Bu nedenle, özellikle kalp kasları zayıflamasında ve koroner damarlardaki daralmalar nedeniyle gerekli miktardaki kanın ve oksijenin kalp kaslarına ulaşamaması durumunda tıbbi tedavinin yanında alıç tedavisine de başlanması öneriliyor.

NASIL KULLANILMALI

Çeşitli kalp ve kan dolaşımı hastalıklarında rahatlıkla kullanılabilecek nadir bitkilerden olan alıcın etkili olabilmesi için uzun süreli kullanılması gerekiyor. Sitede, alıcın kullanımı şöyle anlatılıyor:

''Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak-çiçek ve meyve karışımı, kaynamış bir bardak suyla haşlanır. 10 dakika bekletildikten sonra süzülür, balla tatlandırıldığında (şeker hastaları tatlandırma yapmamalı) etkisi daha da artar. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında sıcak içilir.''

Ayrıca, yan etkisi olmadığı için çok sayıda ülkenin sağlık bakanlığınca onaylanmış alıcın, bağımlılık yapmadığı da kaydedilmektedir.

Oğuzhan 03-12-2007 09:10

Çiçekleri çok güzelmiş. :)

çiçeksever 23-12-2007 14:48

Erzincan İli İliç İlçesi Bağıştaş köyünde çalışırken bekardım.Gündüz sarı renkli tatlı,ekşi, mayhoş alıç toplar,akşam televizyon karşısında yerdim.Her ağacın kendine has meyvesi ve tadı vardı.Eskişehirde kırmızı renkli olurdu.Küçükken pazardan ipe dizili olanlardan alırdık.

yukka 26-03-2008 11:26

Alıç çelikle üretilebir mi? Nasıl, ne zaman çelik almalı?? Teşekkürler.

yeşil1 27-03-2008 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yukka (Mesaj 218832)
Alıç çelikle üretilebir mi? Nasıl, ne zaman çelik almalı?? Teşekkürler.

Musa Genç Süs Bitkileri Yetiştiriciliği kitabında yazın yumuşak çeliklerle üretilebileceğini belirtmiş. Zaten tohumunda çimlenme engeli bulunduğu için bazı ön işlemlerden geçmeden çimlendirilmesi zor...Konu ile ilgili elimde bulunan makaleler hep çimlenme engelini gidermeyle ilgili. Dilerseniz gönderebilirim.

Tubay 27-03-2008 16:03

Bizim buralarda İri taneli,sarı veya turuncu renkte olanına alıç,kırmızı minik taneli olanına yemişen deniliyor.Üretim teknikleri hakkında bir fikrim yok.Çünkü doğadan direk toplama şansımız olduğu için hiç aklımıza gelmemişti.Hatta bu yıl epeyce alıç turşusu tükettim:D
Hatta geçen yıl karayollarının yol yapımı sırasında harfiyatları bir alıç ağacının üzerine doğru dökmeleri sonucu babam kıyametleri koparmıştı.İnsanlar bu tepkisine önce anlam verememişti dağ taş alıç dolu neden bu kadar kızdı diye.Babamda"yıllardır burdan geçersiniz,kiminiz gölgesinde soluklanırsınız,kiminiz meyvasını yersiniz,kiminiz hiç acımadan çiçekli dalını kırarsınız,o sizden birşey istemeden yıllardır burda yaşayıp gidiyor.Yok olunca kıymetini anlarsınız ama iç içten geçmiş olur.Siz garibim ağaçtan ne istiyorsunuz "demişti

quercuslover 21-06-2008 20:03

Alıç üretimi :

Ülkemizde doğal yayılan alıç ve yemişenlerin tamamına yakını beyaz çiçek açar. Meyve renkleri türlere göre kırmızı, sarı, turuncu **** onların karışımı olabilir. Alıçların bir çok türü kuraklığa çok dayanıklıdır. Bu nedenle insan eliyle ormansızlaşmış alanların ağaçlandırılmasında önemli türlerdir. Alıçlar ülkemizin soğuk ve kurak bölgelerinde, kırsal ve kentsel peyzajın önemli bitkileri olmaları yanında, içerdikleri yüksek vitamin değerleri ile sosyal ormancılık açısında önemlidirler. Yine onların çiçek ve yaprakları tıbbi olarak yaygın olarak kullanılır. Alıç çiçeği çayı kalp ve damar hastalıklarına tavsiye edilir.

Alıçlar ve yemişenlerin üretim teknikleri birbirinden farklıdır. Alıç meyveleri sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 100-200 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %35-60 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar kış ve bahar aylarında doğal ortamda katlamaya alınır ve zaman zaman sulanır. Bunun ardından sonbahardan bahar aylarına kadar geçen süreçte tohumlar yastıklara **** tüplere ekilir. Diğer bir yöntemde, meyveler henüz olgunlaşmaya başladığı dönemde toplanıp hiç bekletilmeden ekilmeleri **** doğal ortamda katlanmaları durumunda çoğu kez başarılı sonuç alınır. Tohumların 1000 tane ağırlığı 80-170 gr. arasında, ortalaması 110 gramdır. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir. Mespilus germanicaL. (döngel,muşmula) tohumları da aynı yöntemle üretilir. Döngel ekolojisi dışına ekilecekse en iyi üretim yöntemi, yörenin doğal alıç **** yemişen türü üzerine kalem aşısı kullanarak aşılamaktır. Aşı uygulaması fidanlıkta yapılacaksa göz aşısı tercih edilir.
Yemişen meyveleri geç yaz aylarında toplanır ve hiç bekletilmeden tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 7’li veya 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 40-50 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %70-86 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar çıkarmayı takiben hiç bekletilmeden 5-10 gün %5-10’luk külü suda **** sitrik asitte bekletildikten sonra kurutulmadan nemli olarak ekilir. Ekim yastıklarının üzeri örtülenir. ve havalanabilir plastik örtü örtülür. Ekimi takiben sık sık sulanır. Tohumların 1000 tane ağırlığı 70-110 gr. arasında, ortalaması 90 gramdır. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir. C. Monogyna Jacq subsp. Azerella (Gris.) Franco tohumlarının ortalama 1000 tane ağırlığı ise 145 gramdır. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 yaşında tercihen tüplü fidanlar kullanılır. 1 yaşındaki alıç fidanları; 40-60 cm boya, 5-9 mm çapa ulaşırken, 1 yaşındaki yemişen fidanları; 50-80 cm boya, 5-11 mm çapa ulaşırlar. Alıç fidanlık tekniğinde üzerinde önemli durulması gereken konu fidanları memeli pas hastalığına karşı korumaktır. Bunun için çimlenmeyi takiben 4-7 adet aralıklarla ilaçlama yapılır.
(Kaynak : cagatayyolda.net)

quercuslover 22-06-2008 13:28

ALIÇ HAKKINDA :

Familyası : Rosaceae

İngilizce adı : Hawthorn

Drog* adı : Crataegi flos cum Crataegis fructus (Alıç çiçeği ve Alıç meyvesi)

Diğer isimleri : Akdiken, edran, ekşi muşmula, geviş, yemişen


Hayatımıza birçok yenilikler ve kolaylıklar kazandıran teknoloji, olumsuzlukları da beraberinde getirmiştir. Teknolojiyle beraber insanoğlu giderek doğallıktan, doğal beslenmeden uzaklaşmış; hareketten uzak yaşamaya mahkûm olmuştur. Bundan sebep yeni yeni hastalıklar zuhur etmiş, kalp krizleri ve ani ölümler artmış ve ‘stres’ denilen çağın vebası, tüm insanlığa musallat olmuştur. Modern çağ hastalıklar çağı olmuş, bu çağın gücü teknoloji de adeta hastalık üretme mekanizması olmuştur. Çevreye duyarsızlaşma gözlerimize mil çekilmesine sebep oldu, bunun sonucunda da etrafımızdaki değerleri göremez hale geldik.

Fark edemediğimiz bitkisel değerlerimizden biri de kalp sağlığımızın korunmasında belki de en önemli drog olan alıç… Farkındalığımıza katkı olsun diye alıçtan bahsedelim istedik.

Botanik özellikleri

Dikenli, 10 m’ye kadar boylanabilen, nisan ayı ortalarından itibaren beyaz ve pembe renki çiçekler açan bir ağaççıktır. Dalları koyu kahve renkli, 1.5- 2.5 cm çapındadır. Meyveler eylül ekim döneminde olgunlaşmaya başlar; 6- 10mm çapında, 1- 3 tohumlu, esmer veya kırmızı renklidir.

Fitokimyasal maddeleri

Procyanidin, flavonlar, rutozit, hiperozit, viteksin, epikateşin, kesretin, triterpenik asitler, oleanolik asit

Yayılışı

Avrupa, Batı Asya, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika dünya genelinde yayılış gösterdiği alanlar; ülkemizdeyse yurt genelinde yayılış gösterir.

Kültürü

İklim isteği

İklimisteği bakımından seçici değildir, karasal iklim özelliği gösteren yerlerde de rahatlıkla yetiştirilebilir.

Toprak isteği

Toprak isteği yönünden de seçici değildir. Doğal ortamda çok kıraç alanlarda da iyi geliştiği görülmektedir.

Su isteği

Suya gelişim döneminde ihtiyaç duyar, sonraki evrelerinde hayatını devam ettirmek için yağmur suları yeterli olur.

Üretimi

Bitki tohumla üretilir. Tohumları sert kabuklu olduğu için çimlenme engeliyle karşılaşılır. Çimlenme engelini aşmak için aşağıdaki işlemlerden biri tercih edilir.

- Tohumlar zımparalanır.
- Tohumlar 6 ay soğuk katlama yöntemiyle stratifikasyon işlemine tabi tutulur.
- Tohumlar gibberallik asitle (GA3) muamele edilir.

Hasat

Çiçekler açma döneminde, tomurcuk haldeyken hasat edilir; gölgede veya 40 ºC ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru çiçekler kendine has koku ve tatta olup beyaz veya krem renklidir. Kabul edilebilir rutubet %12’dir. Yabancı madde oranı %0.05’i aşmamalıdır. Balya halinde paketlenir.

Meyveler tam olgunlaşınca toplanır; tatlımsı ekşi olup, kokusu yoktur. Meyve sapları %1, organik karışımlar %1, mineral karışımlar %0.05’ten fazla olmamalıdır. Meyveler de gölgede ve kuru, havadar binalarda kurutulur. Çuvalla paketlenir.

Tıbbi kullanılışı

Alıç kalp üzerine olumlu etkileri olan ve zehirli bileşikler ihtiva etmeyen en önemli bitkisel droglardan en önemlisidir. Kalp kuvvetlendirici olarak kullanılan bitkiler genellikle zehirli glikozitler ihtiva ettiğinden ancak standardize edilerek kullanılabilirler. Alıçta bu durum zehirli glikozitler taşımadığından söz konusu değildir. Bu sebeple de evde bulundurulabilecek en iyi droglardan bir tanesidir.

Koroner damarları genişleten bioflavononidler açısından zengin olan bitki bu maddeler sayesinde damarları genişleterek kan dolaşımını arttırır. Bioflavonoitler çok güçlü antioksidanlar olup, kalbe oksijen ve kan akışını arttırırlar. Dolayısıyla da angina denilen kalp ağrıları azalır.

Özellikle yaşlılarda kalp atımlarının hızlanmasıyla birlikte görülen kalp ritmi bozukluklarında da faydalıdır.

Yaşlılarda kalbi kuvvetlendirmek, yüksek tansiyonlu hastalarda kalbe destek olmak, bilhassa ateşli hastalıklardan sonra yorulan kalbi kuvvetlendirmek ve kalpteki ritim bozukluklarını tedavide kullanılır. Hafif kalp yetmezliğinde de kullanılabilir.

Ayrıca spazm çözücü, kabız yapıcı ve idrar söktürücü etkileri de bulunur.

Kalple ilgili bu etkiler uzun süreli kullanımda kendini gösterir.

İnfüsyon şeklinde kullanılabilir. Piyasada ekstreleri de mevcuttur.

Kombinasyonları

Kalp için kullanılan diğer droglarla kombine edilebilir.

Dozaj

Tentürü 3x20 damla, ekstre 3x15 damla, infusyon günlük 5 g. her defasında 1,5 g.

* Drog kelimesi, bitkilerin ilaç olarak kullanılan kısımlarını ifade eder.


Derleyen : Nazım Tanrıkulu

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri

ziraatçi.com isimli siteden alıntıdır.

Derya Özen 19-10-2008 21:20

2 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz hatfa sonu, ahlat ve alıç topladık. Resimlerini de sizinle paylaşmak istedim.

habibe 20-10-2008 13:12

Derya alıçları ipe dizip,boynuna takarak bir resim çektirseydin keşke.
Dün Safranboluda gördüm. İpe dizmişler.
" Alıç boynuna geçirip yenir " diyorlardı :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024