Williams Armut Cinsi
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bir kaç yıl önce fidan satıcısından armut çeliği alıp kardeşime tarladaki ahlata aşılatmıştım.İzinler sırasında köye gittiğimde iki sene temmuz ayında fotoğrafını çektim.Daha sonraları tarla uzak olduğundan ve çalıştığım şehir ayrı olduğundan olum zamanlarına yetişemedim.Bu armudun cinsini merak ettim.Bazı arkadaşlar santa maria dediler.Ben pek santa maria ya benzetemedim.Konuya hakim arkadaşların yorumlarını rica ediyorum.
Eklenti 190204 Eklenti 190205 Eklenti 190206 Eklenti 190207 |
Armudun çeşidi williams. Santa marianın kabuk rengi daha açık yeşil ve daha uzundur.
Bu armut sert olarak toplanır ve soğuk hava depolarına konur. 2-3 ay burada dayanabilmektedir. Armut soğuk hava deposundan çıkarıldıktan sonra 2-3 gün için sarı rengi alır ve çok sulu hale gelir. |
Birde şunu merak ettim.Williams armudu ağacından toplanıp hemen yenirmi yoksa depoda bekletilip öylemi yenir?
|
Ağacından toplandığı zaman sert olduğu için aşırı tatlı olmaz. Sert toplanıp tepsi içine yayılıp, yanına 2-3 tane elma koyarsanız bikaç gün içinde olgunlaşacatır. Bu da küçük bir bilgi olsun :)
|
Armutun cinsi Williams, İsmail bey doğru söylemiş. Depolamaya uygun bir türdür. Ocak ayı olmasına rağmen piyasada Deveci, Ankara ve Santa Maria türleri gibi Williams türleri de satışta. Williams ayrıca bir çok armut türünün tozlayıcısı.
|
İsmail bey,ilk fotoğraftaki williams armudunun resmini temmuzun son günlerinde çekmiştim.Ege iklimi göz önüne alındığında bu armudun fotoğrafa bakarak toplanma zamanı gelmişmi acaba?
|
Temmuz sonu haziran başı zaten genel toplanma zamanıdır. Bir kaç tanesi tam olgunlaşmamış. Eğer eleme yöntemi imkanınız var ise bunları ilk adımda toplayabilirsiniz.
Eğer yoksa da 5-6 gün daha bekleyebilirsiniz. ****** bu yılın hava şartına göre de değişir. Armut koyu yeşil ve hafif sarı olacak şekilde geldi ise toplanması gerekir. |
William armudu bizim bahçemizde de çokça bulunan bir çeşit. En güzel armut olarak tavsiye ediliyor. Ülkemize en önce gelen çeşitmiş. Diğer yöresel isimleri şöyle: Yağ armudu, frenk armudu, hamdi sünger, hamdi sükkari armudu. Bende bu gün hamdi sükkari kimdir diye araştırma yapıyordum. ANcak internette hiç bir bilgiye ulaşamadım. Bu konuda bilgisi olan varsa bildirirse sevinirim. Sanırım armudu Türkiyeye ilk getiren **** üretiminde emeği olan kişi olabilir. İyi günler
|
2 Eklenti(ler)
Aşağıda fotoğrafını eklediğim armudun aynısı ise burada da yağ armudu olarak geçiyor. Olum zamanı ağustos ayı ortalarında başlıyor ve ağustos sonuna kadar devam ediyor. Bu gün çekilmiş fotoğrafını paylaşıyorum.
Eklenti 311337 Eklenti 311338 |
Her bağda, bahçede bulunması gereken bir çeşit olarak söyleniyor genelde
|
1 Eklenti(ler)
Ben de bizim bahçeden bir Williams görüntüsü ilave edeyim buraya:
|
williams ve tozlayıcı tür
Merhaba,
Bahçemde kuruyan ağaçları söküyorum. Söktüğüm ağaçların yerine, yarı bodur Williams armut dikmeyi düşünüyorum. Burada kafamı karıştıran konu; fidan satan sitelerde tozlayıcı olarak hep farklı türler söyleniyor. Ortak olarak söylenen tür AKÇA armut ancak onun çiçeklenme zamanı mart sonu gibi deniyor. İlkbahar geç donlarından zarar görürse, Williams dikmemin ne anlamı kalacak? Bir sorumda sertifikalı fidanın gerçekten sertifikalı olduğunu nereden bilebilirim? Tarım bakanlığı sitesinde sertifikalı fidan üreticileri diye aradım bulamadım. Böyle bir liste var mıdır? İsmine doğru tür olduğunu nasıl bilebiliriz? Yarı bodur diye aldığımız armut, yabani çöğüre aşılı çıkarsa kimden, nasıl hesap sorabiliriz? Saygılar... |
Bakanlık onaylı fidan üreticileri listesi, Belki birilerinin işine yarar.
http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Belgel...dan_uretim.pdf |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:18. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024