![]() |
|
![]() |
#121 | ||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
Burada bir arkadaşım alıç yetiştirmeye çalıştı. Ancak söylediğine göre tamamen alıç çekirdeği doldurduğu yerde üzerine toprak ile örttüğü yerdekilerin hiçbirisinin çıkmadığını ancak çocukların yedikleri alıçların çekirdeklerini attığı yerlerden çıktığını söyledi. Ben de aynı şekilde toprak yüzeyine attıklarımdan çıktılar. Ancak otların arasında kalıp öldüler. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
Ağaç Dostu
|
Daha önce arkadaşlarımız alıcın nasıl kullanılacağını açıklamışlar. Alıcın meyve üzeri mumlu gibi bir şeyle kaplı. O nedenle kurutmak çok zor. Ben çeşitli denemeler yapmıştım en güzeli uğraşabilirseniz alıcı parçalara ayırarak kurutmanız. Alıcın çiçeklerini ilkbaharda toplayıp, yazın da yapraklarını toplarsanız, meyve zamanında da parçalayarak kuruttuğunuz zaman üçünü kaynar suya atıp beş veya on dakika bekletip günde üç defa içerek kullanılabilir. Ancak alıcın faydalı olabilmesi için uzun süre kullanılması gerekiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Ağaç Dostu
|
Alıcın yıl boyunca saklanma ve kullanma yönteminden bir tanesi ise sirke yaparak kullanmak. Sirkesini yapabilen arkadaşlar alıçtan sirke yaparak kullanabilirler. Ben derin dondurucuya koymuştum. Ancak çok fazla kullanamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Ağaç Dostu
|
Yaprak yapısı, çiçeği aynı alıç gibi ancak o öğretim görevlisinin söyledikleri aklımdan çıkmıyor. Pazar günü özellikle aradım. Ancak ağaçların altında ve ağaçlarda olanlardan topladığım bir kısmını getirdim. Fotoğraf makinasını götürmeyi unuttuğum için cebime koyarak getirdiklerim biraz renklerini sıcaktan kaybetmişler. Sarı alıç olanlardan ikisinden üç çekirdek, birinden dört çekirdek çıktı. Tabi alıç olmadığını düşündüğümden ise bir çekirdek çıktı. ![]() Bu fotoğrafta sol tarafta olan sarı alıç sağ tarafta olan ise tek çekirdekli olan alıç benzeri olan meyve. ![]() Aynı meyvelerin açılmış halleri sağ alttakiler üç tane alıç çekirdekleri üsttekiler ise sizde de olan meyvenin çekirdekleri. ![]() Örümcek kuşunun alıç üzerindeki fotoğrafı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Ağaç Dostu
|
Bu da melez olduğunu veya başka bir çeşit olduğunu düşündüğüm alıç. Yukarıdaki alıç benzeri olan ağacın bulunduğu bölgede çekmiştim. Uzaktan çektiğim bir fotoğraf. 70 kb sıkıntısı nedeni ile ancak bu kadarını yükleyebiliyorum. Fotoğraf küçültüp yüklemekte oldukça problem çekiyorum. Bunların dışında da fotoğraflar çekmiştim. Ancak onları bulamadım. ![]() Alıç benzeri olan şu anda benim yerimde olanlar Çiçek açmak üzereler. Ancak alıçlarda henüz çiçek yok . Yaprakları çok az belirginleşti. Fotoğraf çektiğim zaman ekleyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#129 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-10-2012
|
![]() 30.Nisan.2013 Salı günü Manisa'daki köyüme(Osmancalı) gittim.Nisan ayı içinde zümrüt gibi yemyeşil kırlarda doğa gezisi yapmaktan çok hoşlanırım.O gün köyün çevresindeki irili ufaklı sekiz tepeden yedisini gezdim.Tepelerden köyün ve kırların,çilek bahçelerinin ve tarlaların manzarası harika görünüyordu.1100 civarında fotoğraf çektim,o güzellikleri kaydettim.Bu arada ormanda pek çok alıç ağacı bulunduğunu farkettim.30.Nisan günü hepsi tomurcuklarını açmış veya açmak üzere idiler.Ancak bir hafta sonra(07.Mayıs.2013-Salı) aynı yerlere tekrar gittim.Bu kez amacım,hem gezinti yapmak hem de kekik toplamak idi.Dikkatimi çekti,alıçların bir hafta önceki çiçeklerinden eser yoktu.Kısa sürede tümü kurumuştu.Bu arada bir yılanla karşılaştım.Fotoğraflarını çektim.Artık Sonbahar mevsiminde ,aromasına bayıldığım alıç meyyvesini toplamak ve fotoğraflamak ümidiyle oradan ayrıldım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#130 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
|
Merhabalar , yeni taşındığım yerde akan ufak bir dere kenarından resimler. Bunlar alıç mı diye teyit etmek istedim . Aynı zamanda çiçek mevsimini kaçırdığım için yaprak ve ilerleyen zamanda meyvesiyle küre başlasam olur mu? Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#131 |
Ağaç Dostu
|
![]() ![]() ![]() South North South: The splendor of the Hawthorn trees in Oregon Bu cinsden Türkiye'de bulmak mümkün mü? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Düzenleyen hüsnüyusuf : 09-03-2014 saat 18:40 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
|
bahçemde cok sayıda irili ufaklı yabani alıç mevcut alıça aşıda yumuşak çekirdeklilermi yoksa sert çekirdekli meyveler uyumludur. değerlenidrmek isterim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#135 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-03-2014
|
derya hanım resimdekilerin her ikisi de alıçtır. birisi sarı alıç birisi kırmızı alıç. ahlat bunlar değıl. ahlat ağacının meyvesi ilk oluştuğunda önce yeşilimsi olur sonra hafif sarılaşır bu dönemlerde yenmez çok ekşimsi ve mayhoş olur. daha sonra içi olgunlaşır içi yumuşaklaşır ve kahverengileşir o zaman yenilebilir... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Ağaç Dostu
|
Elma,Armut,Muşmula,Ayva. Alıç ağacına uyumlu meyvelerdir .Ben genelde armut ve muşmula aşılarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#137 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar katmerli kırmızı alıç Ankara Hacettepe Üniversitesi otoparkında var. Resimlerini çektim. Daha sonra ekleyeceğim. Ankara'da olan arkadaşlar son durumuna bakabilirler. Bir kısım tohumları da hala üzerinde duruyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#140 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2013
|
Ardıça hünnap aşılanırmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2013
|
öğrencilerimle saksıya ektiğimiz alıç filizlendi. çok mutluyum ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
|
ünlü bi fidan firması, sarı alıç fidanı için meyvesi 30-40 mm. diye yazmış. sipariş verip bugün aldım. gerçekten sarı alıçlar bu kadar büyük olurmu. arazimde siyah ve kırmızı aşılı alıç var bu kadar iri değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Ağaç Dostu
|
Bazı sarı alıçlar iri oluyor. Aşılı deniyor. Ayvaya, ahlata aşılanan iri döngeller iri meyve yapıyorlar. Siyah ve kırmızı alıçlar ise nedense küçük oluyorlar. Aynı şekilde ahlat veya ayva anaçları üzerine iri olan alıçlardan aşılanarak iri meyveli alıçlar yetiştirilebilir diye düşünüyorum. Bendeki alıçların bir kısmının üzerine döngel aşılamışlar. Geçtiğimiz yıl başka bir yerden gelen iri döngeli bu alıç üzerine aşılanan döngel üzerine aşıladık. Bu yıl ikinci yılı. Muhtemelen daha iri döngellerimiz olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#144 |
Ağaç Dostu
|
bana gelen sarı alıçta aşı yeri göremedim. satıcı meyve çapı 30-40 mm. diye yazmış. umarım doğrudur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Ağaç Dostu
|
![]() crategusmespulus fidanı. ![]() ahlat üzerine sarı alıç aşılı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Ağaç Dostu
|
![]() aşılı kırmızı alıç. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Ağaç Dostu
|
Kaç yıldır benim dağbağda doğal olarak yetişen alıçlardan istediğim verim alamadığım için bir arkadaşın söylediğine göre getirdiği kalemlerden aşı yapmıştık. Bu yıl yapılmasına rağmen aşılarımız tuttu. Söylediğine göre sarı üzerinede kırmızı çizgileri olan iri bir alıç imiş. Benim istememle biraz da kırmızı alıç kalemi de geldi. Gelen kalemler dağda yetiştiği için ağaç fazla sürgün veremediğinden pek beğenmedik. Ancak bir tane kırmızı alıç aşımız ile diğer sarı alıç aşılarının tamamı tuttu. Anaçtan geldiği için bir kısmı çiçek açmasına rağmen meyveler döküldü. Biz iri ve verimli alıç ararken aşağıdaki komşunun aşıladığı alıcın bir kolunda az da olsa meyve gördük. Bu bölgede gördüğüm en büyük sarı alıçlardı. Aşıların tutmadığına sevindim. Nedense alıç bana göre çok büyük olmuştu. Gelecek yıl ondan aşılık alabiliriz. ![]() ![]() Bugün Ankara'da sarı ve kırmızı alıçların satıldığını gördüm. Satıcılardan biri kırmızı alıçların tanesini 4 liradan satıyordu. Sarılardan bir liralık ve 4 liralık vardı. Başka bir kişinin nerede olduğu sorusunu kızdığı için cevaplamadı. Diğer az olanda aynı şekilde kırmızıya 4 tl dedi. O ipe çizilmiş büyükmüş. biraz pazarlık edince daha küçük olan ipe dizilmişini 2 tlye aldım. Derdim onların nerede bulunduğu idi. Çubuk taraflarında olduğunu söyledi. Çekirdeklerinden aynısı çıkar mı bilmiyorum. Ancak bu yıl bir kısmını asit içinde bir miktar bekletip daha sonra bahçede soğuk alması için atacağım. Bir kısmını da gübre içine gömerek kışı dışarıda geçirmesini sağlayacağım. Hayvanların sindirim sisteminden geçen alıç çekirdeğinin çimlendiğini bahçemde görmüştüm. Bu şekilde büyük kırmızı alıcı olan arkadaşlardan ilkbaharda kalem almayı isterim. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#148 |
Ağaç Dostu
|
hatay belen alıcı Agırlıgı ortalama 16 gr çap da ortalama 4 cm. dir. ben geçen yıl 3 fidan alıp diktim gelişimleri iyi. facebook ta AŞILI ALIÇ FİDANI ve MEYVESİ diye taratırsanız firmaya ulaşırsınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Ağaç Dostu
|
iri hünnap ve sarı alıç meyvesi geleceği olan kıymetli meyveler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Ağaç Dostu
|
Burada bir arkadaşımız iri gojiberry fidanına fazla ücret ödeyerek getirtmişti. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl meyvesini gördük. Başka alanlar da aynı şekilde minik meyveleri oldu.İnsanlara hiç güven olmuyor. Özellikle fidancılara. Mutlaka siz de yaşamışsınızdır. Tohumdan kendimiz ekse idik eminim daha büyük olurlardı. Alıç konusunda da tam bir karmaşa hakim. Akdiken vs. denen tek çekirdekli olanı da kırmızı alıç olarak fidancılar satıyor. Benim istediğim kırmızı alıç çok çekirdekli olan yukarıda resmini çektiklerim. Bende alıç doğal olarak bulunmakta. Birkaç tür var. Ancak istediğim büyüklükte değiller. Burada sarı büyük alıca kavun alıç diyorlar. Benim aşıladığım tür muhtemelen o. Kırmızı alıç da bizde olanlardan çok iri. Sarı alıç büyüklüğünde. Bulabilirsem alıç ağacına aşılamak istiyorum. Fidancılarda satılan alıç ağaçlarının alt kısımları ayva anacına aşılı. Görünce şaşırmıştım. Hatta fotoğrafını da çektim. Ancak telefonum bozulunca resimleri alamadım. Alt kısmı ayva olunca üst kısım tabi ki daha büyük oluyor. Ben doğal olarak yetişen alıç ağacının meyvelerini düşünüyorum. Kırmızı alıç en faydalı olan. Sizde istediğiniz büyüklükte olursa en azından garantili olarak alma durumu olur. Bende olduğu zaman da size veririm. Gelecek yıl aşıladığımız alıçlar meyve verebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|