![]() |
|
![]() |
#31 |
Moderatör
|
Sn. Serdar1 armut klimakterik özellik gösteren bir meyvedir. Yeterli olgunluğa ulaştıktan sonra toplanırsa kendi kendine veya etilen üreten bir madde ile beraber olgunlaştırılabilir. Yani armutlar genelde tam yeme olgunluğuna ulaşmadan toplanır ki depolama ve nakliyeye dayanıklı olsun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Sivas elma çeşitleri
Daha önce de bahsettiğim Sivaslı arkadaşımdan duyduğum elma çeşitleri şunlar: Hünkar (Tatov) elması Kara yaprak Sulu misket Hünkar elmasının internetten bulduğum fotoğraflarını da yüklüyorum. ![]() ![]() Ayrıca internette bulduğum bir yazının linkini de buraya ekliyorum. http://www.bitkikorumabulteni.gov.tr...ewFile/750/725 Çeşitli illerdeki elma çeşitlerine ilişkin bilgiler var. Sanırım 50 nin üzerinde elma çeşidi var hiç duyulmamış. Bu tip çeşitler büyük bir zenginlik diye düşünüyorum. Bu konuda devlet veya üniversitelere büyük görev düşüyor, bunların muhafazası adına. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Altın ayvası Gebze de vergi dairesi yanındaki bir bahçede var. Henüz küçük bir ağaç, göz aşısı için belki bir dal alınabilir. Avşa adasında karadut plajı denilen yerde ekşi karadut ağaçları vardı. Çok güzel bir meyvesi var. Alıp yetiştirmenizi tavsiye ederim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Ağaç Dostu
|
Daha önceki mesajlarımda bahsettiğim dökümanlardaki elmaları sıralayınca böyle bir liste çıktı. Bazıları aynı olabilir. Ama yinede çok büyük bir çeşitlilik gözüküyor. Sıra Satır Etiketleri 1 Afyon elması 2 Ak misket 3 Amasya elması 4 Amasya misketi 5 Amasya'nın külah elması 6 Amerikan elması 7 Amerikan lot 8 Ayva elması 9 Ayva lezzetli elma 10 Ayvaniye elmasa 11 Berberhasan elması 12 Beyaz kış elması 13 Boş köl elması 14 Cawril 15 Cawxil 16 Cebesığmaz 17 Çakal elması 18 Çayır elma 19 Çepni Yerli 20 Çifci elması 21 Çiğit elma 22 Çorbacı 23 Daldalbir 24 Damgacı 25 Danaburnu 26 Demir elma 27 Diğer çeşitler 28 Diğer çeşitleri 29 Donralı 30 Durak elması 31 Dümeli elması 32 Ekşi elma 33 Ekşi yaz elması 34 Ekşi yazlık 35 Eski cilveli 36 Ferik elması 37 Gazoz elması 38 Gelincik 39 Göbekli elma 40 Gök elma 41 Gök elması 42 Gölbaşı 43 Gönen 44 Guzgölbaşısı 45 Gül elması 46 Güllâbi 47 Gümüşhame 48 Gümüşhane 49 Gürcü, elması 50 Güreli elması 51 Güz elması 52 Güz yusufu 53 Güz Yusuf'u 54 Hamam elması 55 Hanımkız 56 Hasılcı elması 57 Hünkâr elması 58 Hüsnü Yusuf 59 İngiliz elması 60 İngiliz sultanisi 61 îri tatlı elma 62 İsparta elması 63 Kaba elma 64 Kaba kış elması 65 Kaba müslim elma 66 Kaba yerli elma 67 Kabak elması 68 Kalifornia 69 Kaliforniya 70 Kanada Reinette 71 Kantar topu 72 Kara yaprak 73 Karahisar elması 74 Karasaki 75 Karayaprak 76 Karık elması 77 Kastamonu misketi 78 Kavun elması 79 Kaylan elması 80 Kayseri elması 81 Kelek elması 82 Kırmızı elma 83 Kırmızı İri güzlük 84 Kırmızı misket 85 Kırmızı papaz 86 Kırmızı tatlı elma 87 Kış Yusufu 88 Kışlık ekşi elma 89 Kışlık elma 90 Kuyubaşı 91 Kürt elması 92 Limon elması 93 Malakburnu 94 Malatya güzlük 95 Mayhoş köşeli 96 Mayıs elması 97 Misket elması 98 Mor elma 99 Muz elması 100 Nane elması 101 Nar elması 102 Niğde elması 103 Osmanbey 104 Öküz elması 105 Paşa elması 106 Polonya 107 Roma Beauty 108 Safran 109 Sarı İngiliz 110 Sarı sultan 111 Sinop elması 112 Söğüt elması 113 Starking 114 Staymared 115 Süt elması 116 Şah elması 117 Şalgam elma 118 Şeker elma 119 Şık Osman elması 120 Taş elması 121 Tatlı elma 122 Tatlı kışlık - Ekşi 123 Tatlı yaz elması 124 Tavşanbaşı 125 Tengerlek 126 Uluborlu elması 127 Umusun elması 128 Ürgüp 129 Ürgüp elması 130 Vehbi elması 131 Washington 132 Yabancı kırmızı 133 Yahyalı elması 134 Yaz elması 135 Yazlık beyaz 136 Yazlık elma 137 Yazlık mayhoş elması 138 Yazlık süt elma 139 Yazlık tatlı elma 140 Yazlık Yerli 141 Yerli misket 142 Yerlikışı 143 Yeşil papaz 144 Yusuf elması |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-02-2008
|
Gümüşhane ve ilçe köylerinde kamu ve özel kurumlarca yapılan son projeler ile 15 yy.dan beri süre gelen ve bölgede yer alan, 1990 lardan itibaren de azalan yerli elma çeşitlerinden Gelin Elması, Sandık Elması, Ekşi Elma, Bey Elması, Ciğit Elması, Karanfil Elması, Kodil Elması, Limon Elması, Mahsusa Elması, Misket Elması, Narin Elması, Karagöbek Elması, Sarıhıdır Elması, Söğüt Elması, Taraklı Elması, Reçel Elması, Göbek Elması, Tatlı Elması, Yaz Elması, Arpa Elması, Köpük Elması, Demir Elması, Yaban Elması, Tilki Kuyruğu Elması, Tavşanbağı Elması, Beyelması gibi çeşitler tekrar geri kazandırılıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Ağaç Dostu
|
Aldığım dağbağda bazı elma çeşitleri var. Hemen hemen hepsi eski çeşit elmalardan. Yazlık elma veya çatlak elma dediğimiz tatlı sulu elma da var. Yanından bir sürü elma fidanı oluşuyor. Zor koşullarda yaşıyorlar. Çok iyi olmasa da fotoğrafları var. Geçtiğimiz yıl bir kere ilaçlandı. Bu yıl ise hiç ilaç kullanmadım. O nedenle görünümleri çok iyi değil. Ancak ben tadını çok beğeniyorum. Nedense fotoğraf gönderemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2013
|
bu konuyla alakalı ben de uzun zamandır düşünüyordum. ticari kaygılar neticesinde asırlardan beri gelen zenginlik kayboluyor. eskiden ala kirazlar olurdu bal gibi. şimdi kırmızıdan başka renk yok kirazda.(z0900, napolyon early burlat vs..), sulu bal gibi çeşit çeşit armutlar olurdu ayrıca. şimdi? deveci, santa maria, vs.. Evimizin arkasındaki bahçede büyükçe bir elma ağacı vardı. bir yıl vermez sonraki yıl ise yıkılırdı adeta. güzel hoş kokulu idi. şimdi starking,grani smith, fuji vs.. Yerli değerlerimizin kıymetini bilmiyoruz nedense. bu değerlerin belediyeler veya sivil toplum örgütleri tarafından da korunması lazım. özellikle hobi amaçlı bahçe yapanların aşı yöntemiyle nesli tükenmekte olan bu çeşitleri tekrar kazanmaları mümkündür. ben kendi yöremizdeki yerel bir armudu aşı yolu ile çoğaltmaya başladım. bir hobi bahçemiz var orada beğenmediğim ağaç olursa kesip yerel çeşitlerden aşı yapıyorum. ama böyle bir konunun açılması çok güzel olmuş buradan birbirimize aşı kalemi konusunda da yardımcı olabiliriz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2019
|
Agaclar.netin değerli uyeleri merhaba.. Cocuklugumda rahmetli Babamin yetiştirdiği Ferik elmalarini butun kis yerdik. Heryerde fidanini aradim ama bulamadım. yardimci olacak arkadaş olursa cok sevineceğim.. Tesekkur ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-01-2021
|
Merhaba bu elmanın türü nedir acaba ? Bende arıyorum bulamadım, ekşi yassı birazda büyük bir elma değilmi? Büyünce saarıp birazdaha mayhoş bir tadı oluyor.. değilmi ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|