agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yerörtücü ve Yayılıcılar (http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/)
-   -   Yerörtücüler hakkında (http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/4225.htm)

sabah 01-05-2007 16:44

Yerörtücüler hakkında
 
YER ÖRTÜCÜ BİTKİLER

3 ile 30 cm. kadar boylanan toprak yüzeyinde çok yakın şekilde yoğun bir yaprak tabakası oluşturan, sarılıcı, sürünücü yayılıcı bodur bitkilerdir. Odunsu veya otsu, her dem yeşil veya yazın yeşil olan bu bitkiler çim örtüsü gibi görünürler ve aynı amaca hizmet ederler. Bu bitkiler erozyon ve su kaybını engellerken, zemine de renk desen, doku özelliği kazandırırlar. Bu tip bitkilerin gölge ve güneş dayanıklılıklarının iyi bilinmesi ve dikkate alınması lazımdır.

YER ÖRTÜCÜLERDE ARANAN ÖZELLİKLER;
- Yaşam yeteneği; Açık alan yeşillendirilmesinde odunsu yer örtücüleri kullanımı için uzun ömür, sürekli gelişme ve yavaş yaşlanma önemli kriterdir.
- Kuvvetli gelişme gücü; Hızlı gelişime sahip bitkilerle alanın kısa zamanda kapanması yabancı otlara az şans tanır.
- Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık; Zararlılara, mantar ve diğer hastalıklara duyarlı olan bitkiler kullanılmamalıdır.
- Don etkisine dayanıklılık; Dona duyarlı alan türler uygun olmayan iklim koşullarına sahip olan bölgelerde sadece belli koşullarda kullanılabilirler.
- Kolay üretim; düşük maliyete ve alana gerekli fazla miktar nedeniyle Cezayir menekşesi (Vinca minor) gibi kolay üretilebilen türler, zor üretilebilenlere göre öncelik kazanırlar.
- Süs değeri; Bu bitkilerin toprağı örtmeleri yanında belirli derecede süs değerlerinin de olması aranmaktadır.

YER ÖRTÜCÜ BİTKİLERİN AVANTAJLARI
- Yer örtücüler fonksiyonel olarak erozyonu önler, yağmur sularını emerler bu nedenle meyilli yerlerde kullanılmaları önemlidir
- Sık ve yoğun olarak gelişen yer örtücüler, ışığın geçmesine engel olarak yabani otlarda kontrolü sağlarlar.
- Sesleri emerek trafiğin yoğun olduğu, fazla gürültülü yerlerde kullanılırlar.
- Yeşil örtüsü ile topraktan buharlaşmayı önlerler.
- Çürüyen, bir malç gibi rol oynayan yapraklarının sürekli bir artık olarak kalmasını sağlar ve toprağı iyi bir şeklide yeniler. Çürüyen materyalin malç görevi yapması, sağlıklı büyümeye ve yabancı. otların önlenmesinde yardımcı olur Ağaçların yaşlı yaprakları ve diğer bitkilerin artıkları, yer örtücülerin gölgelenmiş zemininde çürürler ve yer solucanları tarafından toprağa karıştırılırlar.
- Ayrıca estetik olarak da, peyzajda görsel özellikleri vardır. Bazıları güzel renkli çiçek ve meyveleri ile örtüye ayrı bir güzellik sağlar,

Dr. B. Vedat ULUĞ

http://www.ziraatci.com/editor/yazig...ategori=Peyzaj


sabah'ın notu:
- Konuyla ilgili derli toplu açıklama olarak gördüğüm için bu yazıyı kısaltarak aldım. Umarım yazı kopyalamam kolaycılık olarak algılanmaz.
- Bu yazıda yer örtücü olarak yazılmış, ancak başka kaynaklarda yerörtücü olarak bitişik kullanılıyor.

Hasan Lalezar 02-05-2007 20:28

yer örtücülere yayılıcılar da giriyor mu?

sabah 04-05-2007 11:23

“Yer örtme” amacına hizmet edebilecek tüm bitkiler bu sınıfa girebilir.

Hedera gibi sarmaşıklar, sedumlar, bodur ardıç çeşitleri, margarit gibi çok yıllık çiçekliler ya da tek yıllık çiçekliler yerörtücü olabilir. Ayrıca cotoneaster, berberis gibi kimi çalılar da kullanılabiliyor.

halilkamber 07-05-2007 15:48

Kuzu kulağı, mayasıl otu,duvar sarmaşığı,cezayir menekşesi,dam koruğu,makas otu,dağ muşmulası,sabin ardıcı,çim bitkileri (Lalium,poa,festura)gibi bitkiler bu sınıfın en önemli öğelerindendir..

yani Peyzaj mimarlığı hocamız öyle diyor, ben onun yalancısıyım vallahi :)
aynı zamanda kuzu kulağın kendisi de çok lezzetli bir bitki (biraz ekşimsi ama olsun)
yani kırpma işini kendiniz de görebilirsiniz :)

saygılar, sevgiler

gözdebaysan 10-05-2007 01:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sabah (Mesaj 101239)
“Yer örtme” amacına hizmet edebilecek tüm bitkiler bu sınıfa girebilir. Hedera gibi sarmaşıklar, sedumlar, bodur ardıç çeşitleri, margarit gibi çok yıllık çiçekliler ya da tek yıllık çiçekliler yerörtücü olabilir. Ayrıca cotoneaster, berberis gibi kimi çalılar da kullanılabiliyor.

Uzmanlarımız yoğunlardır diye kendi de yer örtmeye çalışan biri olarak ben cevap vereyim dedim.:)

yer örtücüler yayılıcılara girebilir ama ben senin dediğin gibi çalıları sarmaşıkları yer örtücüler grubuna sokmayı yanlış buluyorum.tabiiki bir hederayı er örtücü gibi kullanmak mümkün ama sonuçta esas olarak sarmaşık formunda bir bitkidir hedera ya da herhangi bir çalı. yer örtücü ayrı bi kavram.

sabah 10-05-2007 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gözdebaysan (Mesaj 103052)
yer örtücüler yayılıcılara girebilir ama ben senin dediğin gibi çalıları sarmaşıkları yer örtücüler grubuna sokmayı yanlış buluyorum.tabiiki bir hederayı er örtücü gibi kullanmak mümkün ama sonuçta esas olarak sarmaşık formunda bir bitkidir hedera **** herhangi bir çalı.yer örtücü ayrı bi kavram.


Bitkibilim (botanik) açısından tabi ki haklısınız.

Bahçemi düzenlemek amacıyla yaptığım araştırmalar sırasında bahçe düzenleme ile ilgili erişebildiğim kaynaklarda -daha çok amatörler için hazırlanmış kaynaklar- genellikle yerörtücüler ayrı bir bölüm olarak veriliyor ve içinde sarılıcılar da çalılar da olabiliyor.

Ancak bu konuda hem uzman olmadığım hem de ahkam kesecek kadar araştırmadığım için sözü uzatmasam iyi olur.:)

limon 07-08-2007 14:16

Kumda ve kurak ortamda yetişecek fazla boylanmayan yer örtücü olarak hangi bitkileri tavsiye edersiniz? Alan 300 metrekare civarında. Kum kuruyunca oldukça sertleşiyor. (Bellemekle uğraşamam) Ancak sonbahar yağmurları başlayınca oldukça yumuşuyor. Arsız, tohumlarını fazla uğraşmadan serpince çıkıp kendi kendine saracak bir bitki var mıdır? Bir kenera buz çiçeği ekmiştim, unutmuşum gitmiş. Hiç sulamadığım halde bugün gördüm ki üzeri bol çiçekli oldukça keyifli. Başka alternatifler arıyorum.

Aynı araziye meyve ağacı olarak ne önerirsiniz? Sulama yapsam da toprak (KUM) suyu tutmuyor, süzgeç gibi gidiyor su. Arsız, fazla uğraştırmayacak meyve ağacı var mıdır? Düzenli bakım ve sulama yapamayacağım bir yer...

Arzu Kasapoğlu 10-08-2007 15:42

2 Eklenti(ler)
Bunlar internette gördüğüm yer örtücüler.Nekadar güzeller değil mi?

burçak 27-10-2007 13:40

Merhabalar.bende yeni üyelerdenim..Karamürsel'de oturuyorum.Bende bahçemin bazı yerlerinde yer örtücü kullanmak istiyorum..Ama sarmaşık olmasını kesinlikle istemiyorum.Çünkü sarmaşığın olduğu yerler serin vede nemli olduğu için böcekgiller(yılan) tarafında çok tercih ediliyor..Böcek başlı başına da sorun olduğu için,ben daha çiçekli yer örtücülerini tercih ediyorum..Bu konuda neleri tavsiye edersiniz .Ayrıca nereden temin edebilirim?tohum olarak mı almalıyım?Şimdiden teşekkür ederim...

zooteknist 27-10-2007 23:49

Yer örtücülerin tohumlarını nereden bulabliriz?

sabah 31-10-2007 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burçak (Mesaj 166536)
...Karamürsel'de oturuyorum.... daha çiçekli yer örtücülerini tercih ediyorum.._Bu konuda neleri tavsiye edersiniz? Ayrıca nereden temin edebilirim? Tohum olarak mı almalıyım?

Bahçenizin güneş durumuna, bulunduğunuz yerin iklim özelliklerine - kışın don olup olmaması özellikle kritik-, tekyıllık / çokyıllık tercihinize ve artık önemli bir nokta olan su durumunuza göre seçim yapmanız gerekir.

Ben çok uğraşamadığımdan tohum yerine fide olarak, seralardan almayı tercih ediyorum. :rolleyes:

menekşemehtap 11-11-2007 17:52

sedum spurium mi?
 
Arkadaşlar daha önceki yazılarınız okudum bir resme bende adını aradağım bir bitkimi çok benzettim ve sizlere sormak istedim bu bir yer örtücü türünden
sedum spurium midir?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1194781832

sabah 13-11-2007 14:47

1 Eklenti(ler)
Merhaba menekşemehtap,

Bitkiniz tahmin ettiğiniz gibi sedum spurium .
Çiçek açınca güzel oluyor.
Fotoğrafı henüz açmaya başlamışken çekmişim.
Eklenti 24402

menekşemehtap 13-11-2007 18:02

Teşekkür ederim sabah benim bitkim saksıda sanırım onu artık bir bahçeye dikmeliyim.

sermin 25-03-2008 15:06

YER ÖRTÜCÜ BİTKİLER
3 ile 30 cm. kadar boylanan toprak yüzeyinde çok yakın şekilde yoğun bir yaprak tabakası oluşturan, sarılıcı, sürünücü yayılıcı bodur bitkilerdir.
Odunsu veya otsu, her dem yeşil veya yazın yeşil olan bu bitkiler çim örtüsü gibi görünürler ve aynı amaca hizmet ederler.
Bu bitkiler erozyon ve su kaybını engellerken, zemine de renk
desen, doku özelliği kazandırırlar.
Bu tip bitkilerin gölge ve güneş dayanıklılıklarının iyi bilinmesi ve dikkate alınması lazımdır.
Yer örtücülerle kurduğumuz bahçede 12 ay boyunca bir formdan diğer forma güzelliğin sabit olması için şu özelliklere dikkat edilmelidir.
Yapraklar çiçeklerden daha önemlidir. iyi bir yaprak yoğunluğu oluşturulmaya çalışılmalıdır.
Çok çeşitli tipte yeşil tonları bahçenin özeliğini artıracak en fazla dikkate değer renktir. Yeşil demek canlılık demektir.
Ölü yaprak ve diğer dekompose olmuş materyalin çürümesi gübre olarak dikkate alınmalıdır

imgelem 26-03-2008 20:20

Ama forumda libya çiminin çok saldırgan olduğunu okudum Sayın Ülkümen.Diğer çiçeklerim ve oluşturmayı düşündüğüm bordürler için engelleyici olmaz mı?Acaba bermuda çimi daha iyi bir seçenek olabilir mi?

Banuy 28-03-2008 10:44

Acem halısı
 
Selam,
Biz de bahçemiz için yer örtücü olarak ne kullanacağımızı bilemedik. Maalesef güneş almadığı gibi yaz-kış denizden kuvvetli bir rüzgâr alıyor. Acem halısı çok güzel bir bitki ve galiba dayanıklı da ama bir arkadaşım Acem halısı arada başka bitkinin yetişmesine izin vermez dedi. Üzerine basılabilecek -küçük bir oğlumuz var- güneş ve aşırı bakıma ihtiyaç duymayan bir yer örtücü var mı?
Şimdiden teşekkürler.
banu

aklab 30-04-2008 18:34

Bu çimlerin resimleri de olsa çok güzel olacak...
 
Bahçeme çim ekeceğim.Ama ne ekeceğimi bilmiyorum.Söke'de yaşıyorum.Fazla su istemesin dayanıklı olsun,ikide birde biçme gerekmesin.Gibi fazla isteklerim var..Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim..

sabah 09-05-2008 10:11

Bazı çim türlerine ilişkin fotoğraflar Peyzaj, Bahçe Düzenleme bölümünde Çim konusunda verilmişti.

Kharel 23-09-2008 21:27

Selamlar Sayın Sabah.
Anneannemin bahçesinde sedum spurium vardı yıllar önce, Eskişehir'in soğuna rağmen hayatta kalmayı başarabiliyordu-sulanırsa inanılmaz gelişiyordu- ancak anneannemin yaşlanmasıyla bakımsızlıktan öldü ve bir daha da burda görmedim bu güzel bitkiden.
Saygılar.

kaju 20-12-2008 08:58

Bahçemi çimle kaplamayı düşünüyorum ama bizim bahçe normal bir bahçe değil. Çok fazla çam ağacımız var bu yüzden neredeyse hiç güneş almıyor. Çam yaprakları yaz aylarında bile çok döküldüğü için toplamak gerekiyor. Birde bahçede köpeğimiz var. Canı istediği gibi dolaşıyor hatta bazen küçük çukurlar açıyor.
Yazılanları okudum ama bana uygun olanı bulamadım. Üzerine basılabilen, gölgede yetişen, ağaç yapraklarını toplarken zarar görmeyecek bir çim veya türevi var mıdır?

denizakvaryumu 16-01-2009 12:02

Soğuk ve kurak yerler için acem halısından çok daha güzel çiçekli bitkiler var.

karınca70 ve müge arkadaşlara bu örtücülerin toplu halde resimli-linklerini bildirdim.Umarım tohumlarını satarlar.

kızılhisar 18-01-2009 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 345736)
Soğuk ve kurak yerler için acem halısından çok daha güzel çiçekli bitkiler var.

karınca70 ve müge arkadaşlara bu örtücülerin toplu halde resimli-linklerini bildirdim.Umarım tohumlarını satarlar.

Bunların isimlerini açıklarmısınız?

denizakvaryumu 18-01-2009 20:36

Mesaj kutum dolduğundan sildim, karınca70 ve müge de silmedilerse olması lazım.

sabah 23-01-2009 12:33

Alım sırasında hesaplamalarda yardımcı olur diye başlıkta adı geçen bazı yerörtücüler için dikim aralıklarını ekledim.
Ajuga reptans: 30 cm
Euonymus fortunei: 60 cm
Cerastium tomentosum: 45 cm - 60 cm
Hedera helix: 30-45cm
Sedum spurium: 30 cm
Thymus praecox: 60 cm
Vinca minor: 30 cm
Phlox subulata: 45cm

sabah 23-01-2009 14:46

1 Eklenti(ler)
Kolaylık olsun diye adet hesap tablosu da koyalım.:rolleyes:

Dikim aralığına göre 1 m2 için gerekli fide adedi

Eklenti 60017

bulik 23-01-2009 15:06

Gölge, su tutan, güneş görmeyen bir bahçemiz var
yer örtücü kategorisinde midir bilemem ama, telgraflar çok güzel gelişiyor
bir anda her yeri sarıyorlar.
Belki bu bilgi bir işinize yarar dedim

sabah 23-01-2009 15:24

1 Eklenti(ler)
Gölge ve nemli toprak için, üzerine basılmayan bölgelerde herdem yeşil yerörtücü olarak kekliküzümü ( Gaultheria procumbens ) de düşünülebilir.

Eklenti 60021

Forumda ilgili başlık için

bulik 23-01-2009 15:54

Ben galiba bu keklik üzümü denen şeye delirmek üzereyim
Nereden bulabilirim arkadaşlar, forumdaki başlığına da yazdım
Satan, alıp yollayan, çelik veren, tohum gönderen birileri yok mu yahu :(

denizakvaryumu 23-01-2009 16:03

Antalya'da meyve ağaçlarında çiçekler şimdiden açmış, bu yaz da kurak geçecek.

Nemli -sulu bahçesi olanlar çok şanslı belki de şimdilik çok şanslı.Su kuyuları artık çok daha derin kazılıyor...Nereye kadar.

Benim planlarım artık sulu bahçeler üzerine değil de suyun çok kıt olduğu/veya olmadığı bahçeler üzerine.

Kekik-mercan köşk-savory ana yer örtücülerim.

Badem favori ağacım ...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024