agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Yerörtücü ve Yayılıcılar
(https)




Beğeni Düzeni38Beğeniler
  • 9 Gönderen adonis-
  • 1 Gönderen jineop
  • 2 Gönderen adonis-
  • 1 Gönderen TCM
  • 4 Gönderen TCM
  • 2 Gönderen TCM
  • 2 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen turkanatalay
  • 3 Gönderen TCM
  • 3 Gönderen turkanatalay
  • 1 Gönderen Eser İlhan
  • 2 Gönderen turkanatalay
  • 1 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen -Esin-
  • 1 Gönderen TCM
  • 3 Gönderen seyhan35460

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-04-2012, 13:35   #1
Ağaçsever
 
adonis-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 56
Karışık Renkli Papatya (Brachycome İberdifolia)

Çimlenme : Kolay 18-21 C derecede 10-21 günde.

Çiçekler : Parlak 4 ana renk ve onların tonlarında, heyecan verici bir karışım. Beyaz ,pembe ,mavi ve mor renklerde ve her biri siyah göbekli Swan river Papatya karışımı. Üretimi tohumdan yapılır.

Anavatanı Avustralya olan bitki, sıkça bol güneş gören kumlu ve killi topraklarda yetişir. Üretimi tohumdan yapılan bitki hızla gelişme gösterir.

Değerli bir bahçe bitkisi ve saksı yetiştiriciliğine de uygun çiçek olan Kuğu Nehri - Swan river - papatyası yaklaşık 25-35 cm boylanma yapar. Özellikle bahar aylarında yan sürgünler ve toprağa temas eden dalları ile hızla yayılır. Daldan tutturması oldukça kolaydır.

Bu yönüyle basılmayan ve yaya trafiği olmayan kenar bordürlerde kolaylıkla yer örtücü olarak kullanılabilir. Çiçeklenme özellikle serin dönemlerde olurken yaz kış yeşil kalan bitki, yaz aylarında da kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Güneşli alan ve yarı gölgeye tahammülü yüksektir.

Şüphesiz ,eşsiz bir kaya bahçesi bitkisidir. Özellikle toprak geniş saksılarında bol çiçekli bir bitki isteyenler, saksı kenarlarından aşağıya doğru şelale gibi sarkma özelliğini de bonus olarak kabul edebilirler.

Bakım : Kolay.

Ekim : Bahar başında , don görmeyen bölgelerde ise çiçek kalitesini artırmak amaçlı sonbahar döneminde ekimi yapılabilir. Çimlenme 18-21 C derecede gerçekleşir.

İdeal : Saksı, kaya bahçesi, yaya trafiği olmayan kenar bordürler ve orta çiçek tarhları.Kuraklığa dayanıklılığı yüksek ve kolay çiçeklenen bakımı zahmetsiz varyete. Toprak ayırtetmez ancak bahar başında yanmış keçi gübresi karıştırılmış, kumlu milli toprakta çiçek kalitesi gözle görünür oranda artacaktır.


Bunlar internetten edindiğim bilgiler yayılıcı bir tür papatya ve çok bakım gerektirmediği için seçildi. İnternetten aldığımız tohumları nasıl çimlendirmeliyiz? 100 adet tohum aldık fakat okadar küçüklerki acaba ev ortamında çimlendirip bahçeye ve saksıya şaşırtılmalımıdır çünkü tohumlar gerçekten çok küçük ve dış etkenler (rüzgar - yağmur) çok çabuk etkilenebilir.


Çimlendirme konusunda deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Eklenen Resimler
    
adonis- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 14:04   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
jineop's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,113
Galeri: 94
Merhaba, yaşadığınız yer itibariyle dışarıda saksı ya da hazırladığınız tohum tarhlarına ekim yapabilirsiniz. Torf - perlit , cocopeat- perlit karışımı ya da düşündüğünüz çimlendirme toprağını önce iyice sulamanız gerekir. Tohumlar çok küçük olduğundan dere ile kumu tuzluğa koyabilir bu hazırladığınız tarhlara serpebilirsiniz. Ve üstlerine elinizle hafir bastırmanız yeterli olur. Sonra strecle iyice kapatıp sera etkisi yaratabilirsiniz. Bol ışık alan ama direk güneş almayan bir yerde tutmalısınız. İlk filizler çıktıktan sonra strechi kaldırabilirsiniz. Kolay gelsin.

bahtiyar02 beğendi.
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2012, 23:42   #3
Ağaçsever
 
adonis-'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 56
bilgiler için teşşekkürler jineop bu tür küçük tohumlarda çimlenme verimi daha az alınır önyargımla hiç deneme yapmamıştım torf **** perlit kullanmadan saksı toprağına tohumlari ektim ve dediğiniz gibi streç ile sera etkisinide uyguladım bundan gerisini bekleyip göreceğiz umarım tohumlar çimlenir.

bahtiyar02 ve jineop beğendi.
adonis- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 10:17   #4
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Gittigidiyor Tohumdünyasından 200+ sını 2.90 tl aldığım brachycome karışık papatya tohumlarını bugün viyollere ekmeyi düşünüyorum. Aksilik olmazsa işleme başladığımda fotoğraflarıyla burada paylaşırım.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 11:14   #5
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Dün akşam üzeri yaklaşık 250 adet brachycome tohumu ektik ailecek
Kullandığımız malzemeler: Klansmann-P torfu 70 lt.lik 25 tl. bulunduğum ilçeden aldım, zirai ürün satıcılardan. Torf (Klasmann-Deilmann) | DRT TARIM 7*7 cm.lik 24 lü viyol, bir adet küçük yarım litrelik yoğurt kabı, buzdolabı için kullanılan streç film...

İki hafta önceki ekinezya ekimim sırasında çamaşır suyundan geçirip poşete koyduğum için viyolü tekrar dezenfeksiyon işleminden geçirmedim. Torfun üstteki sitesinde "sterildir" yazdığı için zaten düzgünce kullandıktan sonra ağzını bağladığım için direk kullandım.
Torfu balkonda kızımla birlikte viyollerin ağzına kadar tüm gözleri doldurduk. Cam bir su bardağı ile hafifçe üzerlerine vurarak sıkışmalarını sağladım ve biraz daha torf ilave ettim boşalan gözlere. Viyolü içeri masanın üzerine aldım ve eşimle birlikte milimetrik ölçülerdeki tohumları saat kadranı şeklinde her göze 9-10 tohum gelecek şekilde torfun üzerine koyduk. Eşiminki hafiften sallapati olsa da ben çıkışlarını da takip edebilmek için mümkün olduğunca düzenli yerleştirmeye çalıştım tohumları. Daha sonra üzerlerine biraz torf serpip hafifçe bastırarak streç film ile kapattım. Evimizdeki küçük banyonun bulunduğu bölümün sıcaklığı 17-21 derece arasında. Yani tohumla gelen kağıttaki bilgiyi (çimlendirme sıcaklığı 15-20 derece arasında olmalıymış) uygulamış oldum. Bulunduğu yer karanlık olduğu için gündüz ise hava sıcaklığı müsaade ettiği ölçüde güneş gören balkona direk güneş ışığı üzerine düşmeyecek şekilde koymayı planlıyorum.

kurdelelikedi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2014, 11:23   #6
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Resimleri de ekledim. İkinci resimdeki fosfor gibi parlayan ufaklıklar tohum, alt sıradakileri ben ektim, düzenli

Eklenen Resimler
    
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2014, 08:46   #7
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
İki gün önce ektiğimiz tohumları bu sabah balkona taşımak için aldığımda çimlenmenin başladığını gördüm. Yaklaşık ikibuçuk gün diyelim.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 16:27   #8
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Çimlenen brachycome tohumlarını son halleri. Gece içeride 17-20 derce sıcaklıkta gündüz dışarıda 15-19 derece sıcakta kimi zaman direk güneş ışığı görecek yerde üzeri streç film ile kapalı halde beklettim. Ancak dün güneş ışığı olmadığı ve sıcaklık 10 derce civarı olduğu için dışarı çıkarmadım. Arada çok az sisleme şeklinde su püskürttüm. Strecin altında sürekli buharlanacak şekilde nemliydi. Bugün dikkat ettim ki kimi çimlenen tohumlar hafiften ilk resimde görüldüğü üzere sararmış gibi kimisi beyazlayarak kurumuş gibiydi. Bir de ikinci resimde kırmızı yuvarlakla gösterdiğim şekilde suyu püskürttüğümde ağ gibi tabaka oluştu. Bu tohumlardaki bence hafif bozulmanın sebebi ne olabilir.
-Fazla su vermiş olamam
-Az su vermiş olsam strecin altında buharlaşma olmaz diye düşünüyorum
-Direk güneş ışığında bir-iki gün kaldığı için olabilir mi
-Çimlenerek dışarı çıkan tohumlar olduğu için artık streci kaldırmam mı gerekiyordu. Ancak böyle ise halen topraktan çıkmamış tohumlar zarar görmez mi?
Cevapları alabilirsem sevinirim, teşekkürler şimdiden...

Eklenen Resimler
  
aheste ve kurdelelikedi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 19:51   #9
Ağaç Dostu
 
celalim01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2013
Şehir: adana-kozan
Mesajlar: 2,212
Gerçekten hoş renkleri olan papatyalar.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2014, 08:25   #10
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Başka yerden aldığım cevabı yazayım;
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- Mesajı Göster
Sayın TCM,

Streç filmi kaldırmalısınız. Streç filmin amacı çimlenme öncesinde toprağın nemini daha iyi muhafaza etmektir, o olmadan da toprağı yeterince nemli tutarsanız tohumlarınız çimlenir. İlk filizler çıkmaya başladıktan sonra streç filmi kaldırmazsanız henüz çimlenmemiş tohumlara zarar gelmesin derken filizlerinizi kaybedebilirsiniz. Fotoğrafta işaretlediğiniz, ağsı tabaka dediğiniz yer toprakta küf oluşumu. Toprak havasız kaldığı için olmuş. O küflü kısımları hemen toprağınızdan uzaklaştırın. Fideleriniz küflenirse kurtaramazsınız. Bir de her ne kadar brachyscome güneş seven bir bitki olmasına rağmen hiç bir minik fide direk güneş ışığını iyi tolere etmez. Beyazlayarak kurudu dediğiniz fidelerin güneşten yandığını düşünüyorum. Dolayısıyla viyollerinizi öğle güneşinden koruyup sabah ve akşam güneşi gören bir yere taşımanız daha doğru olacaktır. Kolay gelsin

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-03-2014, 13:04   #11
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Üstteki son yazımdan itibaren serum setiyle damla şeklinde su veriyordum. Dün ikili ilk yaprakların arasından yine bunlara benzer ikişer minik yaprağın daha çıkmakta olduğunu gördüm. Resimlerini eklerim daha sonra. Halen gece gündüz balkonda akvaryumun içinde duruyor, geceleri minimum ısı 13 derece civarı. Üzerine plastikle örtüyorum. Birkaç gün daha da soğuyacağı için içeri ışık altına alırım herhalde.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2014, 10:36   #12
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Brachycome lerin son hali;

Eklenen Resimler
  
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 08:47   #13
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Bir hafta sonraki hali; Bu arada ben rüzgardan sanıyordum, her gün birkaçı toprağa yatıyordu, meğer topraktan çıkım yerlerinden incelip düşüyormuş, sanırım mantar var. Ben de forumdaki oksijenli su tarifini uyguladım dün, bu sabahta çok az oranda sirkeli su döktüm sulama amaçlı, bakalım ne olacak da bunlar ne zaman büyüyüp papatya olacak

Eklenen Resimler
 
turkanatalay beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2014, 11:34   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 239
Sayın TCM,torfa mı diktiniz? Torfta ben de başka bitkilerde yaşadım aynı şeyi. Aslında taşınabilecek düzeye gelmişler. Hemen bahçeye değil de küçük boy saksılara şaşırtsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Ama diğer saksıda biraz sertçe bir toprak kullanın. Torfta kök atıyor ama incecik uzayıp çıkıyorlar. Sapın kuvvetlenmesi için daha sert topraklar gerekiyor diye düşünüyorum. ( Papatya için değil ama daha bir çok bitkinin çimlenmesinde elde edilen deneyimim sonucu yazıldı bunlar. Bilimsel değil, deneysel yani bu tavsiye. )

kurdelelikedi beğendi.
turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2014, 14:54   #15
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
@turkanatalay, sorunuzu yeni görüyorum, kusura bakmayın, foruma yeni alışıyorum.
Torfa diktim, son hali aşağıda, artık dediğiniz gibi gerçek toprağa geçirme vakti geldi de geçiyor bile. Geceleri balkonda bırakıyorum kuytuya alıp (balkondaki şöminenin içine) dış kapağını bezle kapatıyorum sadece sanırım içerisi 10 derecenin biraz üzerinde oluyordur. Gündüzleri sürekli balkonda öğleye kadar direk güneş altında.

Eklenen Resimler
 
aheste, efeege ve edacan beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2014, 14:21   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 239
Önce saksıya geçirin ama, şahsen ben çimlendirdiklerimi( papatya değil ) direk olarak bahçeye alamadım cesaret edip te, önce normal topraklı saksılara aldım. Biraz orada büyütüp güçlendirdikten sonra bahçeye almayı düşünüyorum. Siz daha şanslısınız, İzmir'de nemini de havasını da alır bebekleriniz. Umarım başarılı olursunuz ve rengarenk çiçeklerini görürsünüz. Tabi sayenizde biz de fotoğraflarına bakarız doya doya.Tohumdan üretmek gerçekten çok zevkli bir iş. Çok mutlu oluyor insan.
Kolay gelsin.
Bir de saksıya aldıktan sonra çok az sıvı besin veriyorum ben.

turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2014, 14:36   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 239
Sizinkiler bunlardan mı acaba? Gerçi bunlara Fransız papatyası dediler ama.
Beyazı, çok açık lilası ve pembemsi olan renkleri var. Ortaları koyu renk.

Eklenen Resimler
   
abk, efeege ve SUDEM beğendi.
turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2014, 21:58   #18
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turkanatalay Mesajı Göster
Sizinkiler bunlardan mı acaba? Gerçi bunlara Fransız papatyası dediler ama.
Beyazı, çok açık lilası ve pembemsi olan renkleri var. Ortaları koyu renk.
Resimdekiler Bodrum Papatyası denilen papatyalara benziyor.. Başlığın konusu olan papatyalardan değiller bence...

Hülya beğendi.
Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2014, 11:22   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-08-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 239
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Resimdekiler Bodrum Papatyası denilen papatyalara benziyor.. Başlığın konusu olan papatyalardan değiller bence...
Google'da Fransız papatyası diye arattığımda bile bulamadım. Ben de Bodrum papatyası diye düşündüm, ama bu çiçeklere bakan bahçevan ısrarla Fransız papatyası demişti. Bence de eklediğim resimdekiler Bodrum papatyası.

Eser İlhan ve Hülya beğendi.
turkanatalay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2014, 11:45   #20
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Son hali, birkaçı hariç hepsini toprak-mil-torf karışımlı viyollere tekli olarak diktim tekrar. Bunlar nasıl papatyaya dönecek aklım almıyor
Yaprak uçlarında yer yer beyazlamalar var, niye ki?

Eklenen Resimler
 
hira beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-04-2014, 20:04   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Siyah viyoller güneşte çok ısınıyor, viyole değen yaprak uçları kavrulmuş. Az suluyorsunuz gibi duruyor. Korkmadan iyice sulayın topraklarını, yanmaların önüne öyle geçebilirsiniz. Şaşırtmayı keşke daha büyük bir yere yapsaydınız. Yine de son gördüğümden beri bayaca gelişme olmuş.

TCM beğendi.
-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2014, 09:17   #22
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Tam iki aylık oldular. Bir parçasını yarın yaylaya götürüp toprağa dikmeyi düşünüyorum. Bundan sonra büyük ihtimal don olmaz artık.

Eklenen Resimler
 
kurdelelikedi beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2014, 23:18   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-04-2014
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 9
papatya...

papatyalarımı paylaşmak istedim. paylaşılan fotolar o kadar heyecan verici ki dahil olmak istedim. Önerilere açığım.

Eklenen Resimler
   
abk, lenavita ve efeege beğendi.
seyhan35460 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024