agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek? (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/569.htm)

malina 04-07-2005 09:31

Bonsai'ye başlamak için, ne yapmak gerek?
 
Nelere dikkat etmeli?

Erkan Aktaşgül 04-07-2005 12:04

Başlamak için genelde değişken hava koşulları, susuzluk ve aşırı sulama gibi olumsuzluklara dayanıklı, ya da arsız büyüyen türler, tercihen yapraklı ağaçlar önerilir. Yaşadığınız bölgede doğal olarak bulunan türler de özellikle tercih edilebilir.

Şişmir gibi yapraklı türlerin yanında ardıç türleri de genel olarak dayanıklı ağaçlardır. Alıçlar, Açelyalar gibi ağaçlar da önerilebilir. Bonsai sitelerini gezerseniz en çok göreceğiniz üç tür Çam (pinus), Ardıç (juniper) ve Akçaağaç (Acer) türleridir.

Eğer gerçekten bu hobiyi sabırla devam ettirebileceğinize inanıyorsanız ilk başlarda ağaçlarınızı kaybedebileceğinizi (hatta %99 kaybedeceğinizi) bilerek başlayın. Tohumdan büyütmek başlamak için iyi bir yöntem değildir. Sabrınızı fazla zorlar ve dayanıklıkları fazla değildir. En iyisi fidanlıklardan Ardıç, servi türü en az 2-3 yaşında ağaçlar almak ve onları ilk bir kaç aya sadece yaşatmaya çalışmaktır, diğer tekniklere sonra yavaş yavaş başlasanız daha iyi olur. Ben kişisel olarak başlangıç için ardıçı tavsiye ederim. İleride üzerinde oynaması daha kolay oluyor.

Başlarken mutlaka okumaya ve önce bitkiler sonra bonsailer (?) alemini öğrenmeye çalışın. Ben 6-7 aydır deliler gibi makale ve yazı okuyorum bu konularda. Ve dönüp baktığımda teori haricinde doğru dürüst bir ilerleme kaydettiğim de söylenemez aslında.

İnanın çok zevkli bir uğraş. Özellikle bir süre sonra budama, tel sarma, ağacı şekillendirme gibi işlere girince daha bir hoşunuza gidiyor bonsai ile uğraşmak. Bu sitede ve gruplarda başlangıç aşamasında yardımcı olacak kaynaklar şu anda mevcut. Gittikçe de artacak. Her yeni başlayanın bir öncekinden daha şanslı olması için çabalıyoruz.

İyi eğlenceler..

sezinci 04-07-2005 12:29

Ben 8-9 yıl önce Elwodii ile başladım. Fakat 2 haftada bitkiyi öldürmeyi başardım :( Bir daha da yapayacağım diyerek denemedim. Çok uzmanlık gerektirdiğini düşünüyordum. Madem yapılabiliyor. Ben de deneyeyim bari.

Erkan Aktaşgül 04-07-2005 18:44

Ne şans.. Benim de ilk ağacım elvodiydi ve ortalama iki haftada gümledi (aslında %90'ı ölü olmasına rağmen ben hala inatla birşeyler yapmaya çalışıyorum). Bu ağaçla aldığım 8 yaşındaki bir ardıç da kötü durumda ama sonra aldığım ağaçları daha sağlıklı yetiştirebildim. İlk aldıklarımın ölmelerinin nedeni de tam cahillikti zaten.

Mesela ardıç dış mekanda bakılması gereken bir ağaç ve ben bir ay kadar içeride baktım (tabii bilgisizlikten). Ağaç resmen can çekişti tabii ama sesini duyamıyordum ne yazık ki.. :(

Elvodide de sulama hatası yaptım ve ayrıca o ağacı satın aldığım yerin de bir hatasının kurbanı oldu ağaç.

Emin olun herkes yapabilir. Tamamen azim ve sabır işi. Tek bir ağaçla deneyip vazgeçme sen de.

Ve bir öneri: İlk önce nasıl sulama yapacağınızı çok iyi öğrenmeye çalışın. İlk ağaçlarda yapılan hataların belki %90'i sulama kaynaklı oluyor.

bonsaireef 05-07-2005 22:24

Yeni başlayacaklara tavsiyem hazır bonsai satın almayın.Çünkü biz yıllardır uğraşıyoruz hala sulama konusunda yetersiziz.Hala sulama konusundaki hatalardan ağaçlarımız ölüyor.Bunun üzerine toprak konusundaki yetersizliğimizde eklenince sonuç dahada hızlanıyor.

Durum böyle iken bir toptancı tarafından üretilmiş **** getirtilmiş bir bonsainin büyük merkezlerde deneyimsiz kişilerin elinde ne halde olur siz düşünün.Genelde satın alınan bonsailer kısa sürede ölüyor.Çünkü sizin elinize geçinceye kadar ağaç yeterince eziyet çekmiş oluyor.Üzerine birde sizin tecrübesizliğiniz eklenince artık siz tahmin edin.

Bence bonsaiye başlamak için en uygun yöntem fidancılardan kalın gövdeli bol dallı bir ağaç seçip bununla başlamak.Sonra sabır ve çok okumak gerekiyor.

Kolay gelsin...

bonsaireef 05-07-2005 23:24

Uygun ağaçlarla ilgili (ingilizce ama) bir link.

http://www.bonsaiprimer.com/suitable/suitable.html

Erkan Aktaşgül 06-07-2005 12:47

İlk adım başmadan önce mutlaka birşeyler okuyup, bitkilerin yaşam süreçleri ile ilgili bilgi edinmektir. Ağaçlar neden sulanır, neden toprağa ekilir, neden güneşe ihtiyaç duyarlar vs. vs.

Bunlar hakkında biraz bilginiz varsa, bonsai için en uygun adım bence o yazılandır. Oradaki espri dayanıklı ağaç bulmaktır. Ve bir süre yaşatmaya odaklanıp orasını burasını kesip bükmeye çalışmamaktır.

Ayrıca söğütün ne kadar çabuk büyüyüp kök saldığıyla alakalı bir çeviri yapıp yahoodaki bonsaisevenlerdernegi grubuna files/ileri düzey teknikler başlığı altına attım (merak edersen okuyabilirsin). Söğütler en çabuk kök salan bitkilerden biridir, ve suyu çok sevdiklerinden köklerinin yüzlerce metre uzağa ulaşabileceğini bir ziraatçinin kendisinden duymuştum. Bonsaiye başlangıç kısmına söğütleri de ekleyebiliriz tabii..

oktars 16-07-2005 13:59

1 Eklenti(ler)
KAMKAT
(Fortunelle Margarita)
Narenciye çeşitleri içinde en küçük meyvesi olanıdır.Diğer narenciye çeşitlerinin yetiştiği ortamda Kamkat da yetiştirilebilir.İç mekanlarda da saksıda (bonsai olarak)yetiştirilmesi mümkümdür.
Kaynak http://yusufustaoglu.sitemynet.com/meyveler/id6.htm

oktars 16-07-2005 21:53

5 Eklenti(ler)
Malina konunun başında böyle bir soru sormuştu "Başlamak için ne yapmak gerek?"
Aşılama tekniği ile mümkünmü?


http://www.bonsaisite.com/broomelm.html

oktars 16-07-2005 21:58

1 Eklenti(ler)
Aşılamadan sonraki hali

oktars 18-07-2005 22:30

1 Eklenti(ler)
Geçen cumartesi kurbanlık seçtiğim bir çam fidanı aldım sence yola gelirmi?Boyu 74 cm,gövde çapı 3.7cm

bonsaireef 18-07-2005 23:04

Bu ilk bonsainizmi olacak.İlk ise başlangıç için diplerde bol dal olan bir tane seçseydiniz daha iyi olurdu ama neyse.

Buna da bişeyler yapılabilir ******.İşte bu ağaçta aşılama yapmak gerekecek.Ağacın tepesini boşverin.Çok uzun.Alt 4 dalı çevirip yeşil kısımları gövdeye yakın olacak şekilde gövdeye aşılayın.Ama aşıladığınız dalların gövde ile bağlantısını koparmayın.Yalnızca gövdeye birleştireceğiniz kısımların hem gövde hem dal kısmını biraz oyun.Sonra gövdeye sarın.En son aşı macunu ile kapatıp bunların birleşmesini bekleyin.

Aslında çok karışık anlattım.Çizim yapsam daha iyi olurdu ama elimde çok iyi programlar yok.İnternet cafeden yazıyorum.Hem çizimleri buraya nasıl koyacağımı pek bilemiyorum.

Erkan Aktaşgül 19-07-2005 07:58

Bu arada ağaç ne çamı. Fıstık mı?? (Gerçi ibreleri biraz yıpranmış gibi pek anlaşılmıyor)

Ayrıca Tarık'ın dediğine katılıyorum. Dalların mümkün olduğunca gövdeye yakın yerlerden başlaması ağaca yaşlı olduğu izlenimini vermenin ilk kuralıdır bence (Tabii literati, cascade gibi bazı teknikler hariç). Yoksa sırık gibi bir gövde ağacın cılız ve genç bir fidan olduğunu belli eder hemen.

Ağacın bonsai halinin boyu hemen hemen o yanına diktiğin sırığın noktasında bitmeli bence. Yalnız hep söylüyorum, farklı tarz ve stiller istisnadır. Ama genel olarak upirght, slanting, broom gibi stiller için dediğim yükseklik geçmese iyi olur. Ağaç bu haliyle fazla uzun. Bende geçenlerde aldığım bir fıstık çamı var. Bir ara fotosunu gönderirim. Acayip uzun ama gövdenin alt taraflarında dal yoğunluğu fazla ve üst taraftan epey bir kısaltıp oraları geliştirmeye çalışacağım mesela.

Aşılama ile ilgili dokümanınız varsa bizimle paylaşırsanız sevinirim. Birkaç kez uygulamasına şahit oldum ama pek bilgim yok bu konuda..

oktars 19-07-2005 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erkan Aktaşgül
Bu arada ağaç ne çamı. Fıstık mı?? (Gerçi ibreleri biraz yıpranmış gibi pek anlaşılmıyor)

Ayrıca Tarık'ın dediğine katılıyorum. Dalların mümkün olduğunca gövdeye yakın yerlerden başlaması ağaca yaşlı olduğu izlenimini vermenin ilk kuralıdır bence (Tabii literati, cascade gibi bazı teknikler hariç). Yoksa sırık gibi bir gövde ağacın cılız ve genç bir fidan olduğunu belli eder hemen.

Aşılama ile ilgili dokümanınız varsa bizimle paylaşırsanız sevinirm. Birkaç kez uygulamasına şahit oldum ama pek bilgim yok bu konuda..

Çamın türünü bilmiyorum.Aşılama ile ilgili intenetten topladığım dökümanlar var bunları sana nasıl ulaştırmamı istersin.

oktars 19-07-2005 11:11

Bu arada size birşey sormak istiyorum aşı macunundan bahsettiniz bunu nereden temin edebilirim?
Ayrıca bu bahsettiğiniz aşılama için mevsimin önemi varmı yoksa hemen yapabilirmiyim?

Erkan Aktaşgül 19-07-2005 16:09

Dediğim gibi aşılama konusunda çok bilgim yok ama çeşit çeşit aşı var onu biliyorum. Zaman olayı aşı çeşitlerine göre değişebilir belki. Yalnız bu sıralar aşı için geç oldu bildiğim kadarıyla. Tahminim bahar öncesi veya başında yapılıyordur. Yani ağaçların en kanlı canlı oldukları dönem öncesi.

@oktars elindeki dokümanları eaktasgul@yahoo.com a gönderir misin? En azından internetten aranıp durmak zorunda kalmam. Biraz da ben hazıra konayım :o

oktars 19-07-2005 16:16

Tamam olur bu gece gönderirim.
Yalnız aşı macunu ile ilgili soruma cevap vermediniz.Bununla ilgili bende bilgi yok
yardımcı olursanız sevinirim.

oktars 19-07-2005 17:19

Gerek kalmadı buldum...

Aşı Macunları:
• Aşı bölgesini kapatarak su kaybını önler
• Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Sıcak macunlar:
Kullanılan materyal:
• Zift 500 gr
• Balmumu 500 gr
• İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
• Elenmiş ince odun külü 125 gr
• Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı: Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Soğuk macunlar: Soğuk macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının koruyan macun çeşididir.
Kullanılan materyal:
• Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
• Bezir yağı 20 gr
• Balmumu 100 gr
• Mavi ispirto 300 gr
Hazırlanışı: Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
http://www.tarimkredi.org.tr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=80

Gokhan Elmacıoğlu 19-07-2005 18:16

Macun icin bu kadar ugrasa gerek yok
 
Hazır olarak satılıyor



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Gerek kalmadı buldum...
Aşı Macunları:
• Aşı bölgesini kapatarak su kaybını önler
• Aşı bölgesinin dış etkenlerden zarar görmesini engeller.
Sıcak macunlar:
Kullanılan materyal:
• Zift 500 gr
• Balmumu 500 gr
• İçyağı (eritilip süzülmüş) 300 gr
• Elenmiş ince odun külü 125 gr
• Balık tutkalı 42 gr
Hazırlanışı: Zift ile balmumu ufak parçalara ayrılıp bir kap içersinde ve alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı yine ateş üzerinde eritilir ve sonra zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üzerine ince elenmiş odun külü dökülüp iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılması gerekir. Ancak, macunu çok sıcak olarak kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Soğuk macunlar: Soğuk macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek kalmadan yumuşaklığının koruyan macun çeşididir.
Kullanılan materyal:
• Ham reçine (çam sakızı) 2 kg
• Bezir yağı 20 gr
• Balmumu 100 gr
• Mavi ispirto 300 gr
Hazırlanışı: Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğuması beklenir. Sonra yavaş yavaş karıştırılarak ispirto ilave edilir.
http://www.tarimkredi.org.tr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=80


oktars 19-07-2005 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gokhan Elmacıoğlu
Hazır olarak satılıyor

Nerelerde satılıyor?Adres verebilirmisin ...

Erkan Aktaşgül 20-07-2005 10:33

Hiç böyle birşey aramadım ama eminim hemen hemen tüm zirai ilaç bayilerinde vardır. Yapı market türü yerlerde de bulunabilir diye tahmin ediyorum.

Eğer fiyat olarak çok pahalı değilse o tariflerdeki malzemeleri bulup hazılmaktansa hazırını almak daha iyi olur gibi :)

Gokhan Elmacıoğlu 20-07-2005 12:21

Macun Satis
 
Zirai malzeme bayilerinde ve pahali degil 500 g bir kutu 6-7 YTL civari idi ve yuze yakın buyuk meyve ağacı budamasında kullanıldı

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi oktars
Nerelerde satılıyor?Adres verebilirmisin ...


bonsaireef 21-07-2005 21:19

Gökhan Bey daha önce bonsai_sevenlerde de benim aşı macunu arayışıma cevap olarak tavsiye etmişti bu ziraatçilerde satılan AŞI MACUNU adındaki ürünü.Ertesi gün aldım ve macun olarak kullandığım maddeleri kaldırıp bu ürünü kullandım.

Sürülmesi çok kolay.Antiseptik ve yara iyileştirici özelliği sayesinde oldukça iyi olacağını düşünüyorum.Fiyatıda çok uygun.Alternatif arayışına gerek yok.

bonsaireef 21-07-2005 21:29

Hasan Bey siz iyisimi bu ağaçla başlamayın.Yalnız vurgulamak istediğim nokta benim bu ağaç için aşılamaktan kastım;

http://www.bonsaiprimer.com/grafting/grafting.html

linkindeki flap grafting başlığı altında yapılan uygulama.Bu uygulamanın ağaca zarar vereceğini pek düşünmüyorum.

oktars 21-07-2005 22:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef
Hasan Bey siz iyisimi bu ağaçla başlamayın.Yalnız vurgulamak istediğim nokta benim bu ağaç için aşılamaktan kastım;

http://www.bonsaiprimer.com/grafting/grafting.html

linkindeki flap grafting başlığı altında yapılan uygulama.Bu uygulamanın ağaca zarar vereceğini pek düşünmüyorum.


Evet haklısınız galiba...Zaten şu an sizin guruptan indirdiğim dökümanları inceliyorum.Gerçekten çok sağolun çok iyi çalışmalar yapmışsınız.İlerleyen dönemlerde sizlere faydalı olabilirsem ne mutlu bana hoşçakalın...

agacsever 28-07-2005 20:51

Herkese selam ben araniza yeni katildim. Su ana kadar ki forum daki yazilari okudum. Cok guzel ve samimi buldum.

Ben Bonsai ağacini sadece Televizyondan gordum. Bana hep heyecan vermistir o asil goruntusu. Nedense gecenlerde cicekcilerin arasinda gezerken birden Bonsai geldi aklima icime bi ates dustu, mutlaka edinmem lazim dedim ama forumda ki yazilardan anladigim kadariyla cok hassas bi bakimi varmis. Zevkim ugruna Bonsai yi heder etmek istemem ama bi yerden de baslamam lazim.

Lutfen bana iyi Bonsai bulabilecegim bi adres, bi yer onerirmisiniz?
Ben Kadıkoy de oturuyorum ve bu konuda bilgisi olanlardan yardim istiyorum.
istanbul anadolu yakasinda iyi bonsai alabilecegim biryer bilen varsa lutfen bana bildisin.

Hemen bir tane satin alip, ben de araniza katilmak istiyorum.

Sevgi ve saygilarimla

Basri

Erkan Aktaşgül 28-07-2005 21:15

Sizi de kandırdık sonunda demek ki :D

Bonsaiye başlamak için sanıldığı gibi bonsaiye ihtiyacınız yok aslında. Bonsai bir ağaca hem küçük hem de yaşlı görüntüsü verme uğraşıdır temel olarak. Hem botanik hem de sanatla ilişkilidir bu bakımdan.

Hazır bir bonsai (ince bonsai saksısında, genelde yapı marketlerden alınabilecek ağaçları kastediyorum) ile başlamak işin püf noktalarını çözene kadar ağacın ölmesi ile sonuçlanabileceğinden ben yeni başlayacaklara fidanlıklardan alınacak, bonsai olmaya uygun ağaçlar üzerinde çalışmayı öneriyorum. Böylece sulama, gübreleme vb. işlemleri daha dayanıklı ağaçlar üzerinde denemiş ve daha az risk almış oluyoruz. Hangi tür ağaçların tercih edilebileceğini ve yapı marketlerden alınacak ağaçlarla bu işe başlamanın neden pek de iyi olmadığını önceki mesajlarımızda yazmıştık.

Bonsai incelikleri, püf noktaları, zorlukları fazla olan ve dikkat+sabır isteyen bir hobi ama kesinlikle çekinmenize gerek yok. Ben bonsaiye başlamadran önce inanın ağaçlar hakkında neredeyse hiç bilgim yoktu. Okuyarak ve uygulayarak kısa sürede bir çok şeyi yoluna koyabilirsiniz.

gokhanakdeniz 15-11-2005 17:46

Hangi ağaçlar seçilmeli?
 
merhabalar,
bu mevsimde fidanlıktan uygun gövde kalılığına gelmiş hangi ağaç türünü alıp bonsai yapmak için çalışmaya başlanabilir? Ayrıca fazla güneş ışığı olmadan ev ortamında yetiştirilmeye en uygun ve türkiyedeki finalıklardan rahatlıkla bulabileceğimiz ağaç türleri hangileridir.
şimdiden cevap verenlere sonsuz sevgiler
gokhanakdeniz

Baki Berk Kayalar 15-11-2005 19:08

Hemen her tür ağaçtan bonsai yapıldığını biliyorum. Fidancıya gidince zaten pek çok ağaç alternatifin olacak. Kıyıda köşede kalmış bodur ama kalın gövdeli fidanları tercih edebilirsin.

cemboa 15-11-2005 20:39

Fidancıdan dış mekan bir malzeme almanızı tavsiye etmem. İçeride ölmese bile istediğiniz sonucu alamassınız. Size içmekan bonsailerinden tavsiye edebileceklerimin içinde başta en popüleri olmak üzere ficus türleri, şeflera, kamelya, begonvil, açelya dır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024