agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   acer palmatum fidanı ilk budama (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/29361.htm)

burqinho 14-12-2012 09:11

acer palmatum fidanı ilk budama
 
5 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Yaklaşık 3 hafta önce internetten Acer palmatum atropurpureum fidanı almıştım. İlk hafta evin içinde oda sıcaklığında tuttum. Sonra forumdaki bilgilere istinaden balkona çıkardım ve 10 gündür balkonda. Resimleri aşağıda şimdilik bir sorun yok gibi ama yapraklar henüz dökülmedi ve dışarısı geceleri 0 derece civarı oluyor. Bu şekilde ağaç zarar görür mü?

Asıl sorum, bu fidanın ilk budamasını nasıl yapmam gerekiyor. Ben bunu ileride bonsai yapmak istiyorum. Çok fazla telleme yapmadan kendi halinde şekil alsın ve sadece düz bir gövde üzerinde dal yapısı oluşturmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?

tourkana 14-12-2012 09:30

Ağacın hep dışarda dursun, balkonda soğukta kalması sorun olmaz. Gövde üzerinde tomurcuklar belirgin halde zaten, üstteki yapraklar da yakında dökülür.
Sana tavsiyem sırığa bağladığın aşağıdaki ilk bantın biraz üzerinden gövdeyi kes(1 ay sonra),sırığa da bağlama bir daha ,gövdede yara yapabilir veya kalınlaşmasını ,gövdenin hareketli bir şekil almasını engeller , sonra martta yeni çıkacak sürgünlere dokunmadan da ağacın gövdesinin kalınlaşmasını bekle.

Başarılar.

burqinho 14-12-2012 10:07

Teşekkürler.

Peki şu an buna herhangi bir besin veya gübre vermem gerekir mi? Birde alttaki bantı şimdiden çıkartayım mı yoksa 1 ay daha dursun mu?

Birde, gövdenin kestiğim üst kısmını köklendirme tozu yardımıyla tekrar köklendirip bir fidan daha elde etme şansım olur mu? Araya gitmesin:)

tourkana 14-12-2012 14:27

Havai köklendirme(air layering) başlığına bakmanı tavsiye ederim, o işlem genelde daha kalın ve hazır bonsai olacak aday gövdelere uygulanıyor , ama buna da yapılabilir istersen. Havaların ısınmaya başladığı zamanı beklemen lazım bu işlemi uygulamak için.
http://www.agaclar.net/forum/bakim-v...viler/1429.htm

burqinho 19-12-2012 14:03

1 Eklenti(ler)
Sn tourkana başka bir sorum daha olacak. Ben bu ağacı uzun vadede aşağıda eklediğim şekle sokmak istiyorum. Sanırım buna süpürge deniyor. Bunun için biraz daha uzun bırakmak daha doğru mu olur V şeklinde büyütmek yerine?

Bir de dediğiniz gibi o destek sopayı ve bantları çıkardım ancak fidan en tepesine yaklastıkça nerdeyse 45 derecelik açı yapacak kadar bir yanına dogru yattı. Tekrar bir destekle tepeden bağlamak gerekir mi?

burqinho 19-12-2012 14:10

Alttan çıkan sürgünleri hiç ellemeyip üstten çıkacak sürgünleride hemen ilk yapraktan sonra çimdikleme yöntemiyle uzamalarını durdurmalı mıyım? Daha ilerki aşamadada ana sürgünlere yatay bir açı vermek mi gerekecek yoksa olduğu gibi açılarını ellemeden sadece uç alarak daha sık bir dal yapısı mı oluşturmalı?

tourkana 20-12-2012 19:42

Burginho , ben budamadan sonra bantı ve sırığı çıkar demiştim aslında. :) Gövdeyi kalınlaştırmak için dediğim uygulamayı yapmalısın.
Bu arada senin eklediğin ağacın tarzı dik tarz , süpürge değil.

İstersen OCak ayı içinde düzenleyeceğimiz bir bonsai toplantısına gel, orada ağaçların üstünde bir çalışma yapalım.

burqinho 20-12-2012 19:55

Tekrar bagladim hasan ali bey:). Dediginiz gibi ocak ayinda geleyim ben anca oyle daha dogru olur:) sizden aldigimida saksiya geciririz onada nasil bakim yapacagimi bir kez daha gosterirsiniz cok iyi olur:) telefonum vardi sizde bana haber verirseniz cok sevinirim.

Tesekkurler

VolkanY 16-02-2018 08:11

Acer palmatum yardım
 
1 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Fotoğrafını yüklediğim ağaçımı acer palmatum için yardım istiyorum bir kaç tane sorum olacak;

1. Budamam gereken dal var mı acaba ve hangileri
2. Yaprak küçültmek için neler yapmam lazım
3. Gövde kalınlaştırmak istiyorum daha çok uzamasını istemiyorum
4. Şimdiden bonsai saksısına alsam olur mu
5. Kök kesimi için de yardım ederseniz sevinirim

Bu işlemlerin hangi aylarda olduğunu ve nasıl nelere dikkat edeceğimi cevaplarsanız çok mutlu olucam..

Fatimagrr 05-05-2019 21:12

Merhaba. Ben Acer Palmatum Bonsai ektim ancak aradan yaklaşık bir ay geçmesine rağmen hala fidan çıkmadı. Ben bu konuda ne yapabilirim? Birde, bu ay yeni tohum ekimi yapabilir miyim? Teşekkürler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024