agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   bonsaimin yaprakları kurudu (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/20103.htm)

Cumhur Tonba 16-04-2014 09:46

Sayın nymphblue,
Öncelikle agaclar net'e hoşgeldiniz diyorum. Çok güzel bir uğraş.
Ve de geçmiş olsun diyorum.

İnanın aradığınız arkadaşlar hem de çok bilgili ve tecrübeli bu sayfalarda var. Siz de konu açılacak sayfayı bulmuşsunuz. Tam yeri.

Size bir tavsiye de bulunmak istiyorum. Tamam, sorununuzu yazmış ve yardım istemişsiniz.
Bu sayfadki arkadaşlarla direk temasa geçseniz, özel mesajlardan yardım isteseniz sorununuz daha çabuk hallolur kanaatındayım. Bel ki mesajınızı görmeyebilirler, farkında olmayabilirler, biraz zaman geçebilir.
Saygı ve selamlarımla

nymphblue 16-04-2014 10:14

Sayın Cumhur Tonba,
Teşekkür ederim hoş buldum. Bonsaiyle ilgili en çok bilgiye bu siteden ulaştım ve hayatımda ilk defa bi foruma üye oldum. Yazmak için doğru yeri bulduğuma seviniyorum. Mesajımın geç görülme ve hatta hiç görülmeme ihtimalinin farkındayım ancak ben kimlere özel mesaj göndermem gerektiğini bilemiyorum

meetoo 16-04-2014 10:24

Sn nymphblue öncelikle hoşgeldiniz ve geçmiş olsun ...umarım bonsainiz en kısa zamanda iyileşir ... burdan marka yazamıyorum ama sanırım aynı sıvı bitki besinini bende kullandım .. bende buna yakın bir sorunu o sıvı gübreyi kullandığımda yaşamıştım ... size özelden markasını yazarım ..

nymphblue 16-04-2014 10:33

Teşekkür ederim Sayın meetoo, zannediyorum benim problemim hem toprak değiştirmemden hem de bu sıvı besinden kaynaklı

meetoo 16-04-2014 10:48

Sn nymphblue size özel mesajdan yazdım .. torf yerine diatomite' den yapılan kedi kumu tarım perliti ya da ince akvaryum çakılı kullansanız çok daha iyi olur .. bonsai toprağınızın geçirgen, su tutan ama sertleşmeyen yapıda olması kökleri sıkıştırmaması gerekiyor ... perlit ve kedi kumu hem su tutuyor hem de toprak içinde havalandırma işlevi görüyor ... iyi çalışmalar dilerim ...

Sakaki 16-04-2014 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nymphblue (Mesaj 1271316)
Merhaba, eşim sayesinde tanıştığım güzel bonsaiye iyi bakabilmek için internette araştırma yaparken bu forumu buldum. Bonsaim konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Sanırım kaş yaparken göz çıkardım :( bu konulardan hiç anlamamama rağmen toprağını değiştirdim. Saksısındaki toprağın bir kısmını temizleyip yerine torf doldurdum. Bir de koçtaşta görüp aldığım bonsai sıvı bitki besinini vermeye başladım. Yaklaşık 1 buçuk hafta önce yaptım bu işlemleri. Yaprakları kötüleşmeye başladı. Bu sabah da toprağının üstünde küf gibi beyaz bir şeyler gördüm fotoğraflarda anlaşılıyor mu bilmiyorum ama pamukçuk gibi şeyler. Bir de tomurcuklar var ama çiçek açmıyor. Sadece bir tane açtı bir günde soldu. Bu bonsai benim için çok değerli, sağlığına kavuşması için yardım edin lütfen

Merhaba sn nymphblue,

Aslında marketten alınan bir hazır bonsaide öncelikle yapılması gereken şeyi yapmışsınız. Markette satılan hazır bonsailer aslında hiç de uygun olmayan ve uzun vadede kök çürümesine neden olan bir karışıma ekili durumdadır. Toprak değiştirmekle aslında iyi bir karar vermişsiniz vermesine ancak yine hatalı bir toprak kullanmışsınız: Torf!

Marketlerdeki bonsailer nakliye, bekleme, markette teşhir, vs. süreleri boyunca susuzluktan ölmemeleri amacıyla çok su tutucu bir karışıma ekilirler, fakat bu karışım bir süre sonra kökte çürüme yapmaya başlar ve bitki sağlığını kaybederek bir süre sonra ölür. Yapılacak en doğru işlem (mevsim ve koşullar uygun olmak kaydıyla) toprağını değiştirmek ve mümkünse saksısını büyütmektir. Kullanacağınız toprağın geçirgen bir toprak olması gerekiyor. Sadece torf kullanmanız yine sorunlara neden olur, çünkü çok su tutucu özellikte ve daha da önemlisi organik bir maddedir!

Toprakla ilgili bir çok farklı reçetelere rastlayabilirsiniz internette, ama hepsinin ana çıkış noktası: toprağın yeterince geçirgen ve yeterince nem tutucu olmasıdır (ne az ne de çok). Örneğin: %25 torf, %25 dere kumu, %25 pomza, %25 bahçe toprağı gibi bir karışım... Bu reçete iklim özelliklerinize, bitkinin türüne, bakım şartlarınıza vs. göre ufak değişiklikler gösterebilir.

Diğer bir önemli hatanız da toprak değişiminin hemen ardından besin/gübre vermiş olmanız! Saksı değişimi, kök budaması, vs. gibi işlemlerin ardından bir süre gübre/besin vermememiz gerekli... bitkinin kökünün güçlenmesi için birkaç hafta beklemek en iyisi. Özellikle köklerinde sorun olan sağlıksız bir bitkiye gübre vermek, köklerini yakmaktan başka bir şeye yaramaz.

Ayrıca, satın aldığınız bitkinin ihtiyaçlarını öğrenmeniz de bitki için hayati öneme sahip. Örneğin satın almış olduğunuz bitki tropik bir tür ve soğuğu fazla sevmez, hele soğuk + nem kombinasyonu en kötüsü.

Geç olmadan uygun bir toprak karışımı kullanarak bitkinizi saksılamanızı, sağlığına kavuşana kadar ılık ve ışık alan bir yere (ama direkt güneş ışığından bir süre koruyun) koymanızı, ve toprağın nemi kaybolmak üzereyken sulamanızı öneririm. (Köklere şu aşamada müdahale etmeyin).

Başarılar... :)

nymphblue 16-04-2014 12:53

Sn Sakaki şimdi farkettim ki bitkimin yapraklarının altında minik böcekler var sanırım yaprak biti ve beyaz sinek, gübreleme sonucu oluştuğunu düşünüyorum. Hemen bütün yaprakları tek tek temizledim kötü durumda olanları kopardım ve saksı değisimi yaptım. Umarım bonsaimin sağlıklı bir şekilde yaşamasını sağlayabilirim.
Sn sakaki ve sn meetoo verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim :)

Sakaki 16-04-2014 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nymphblue (Mesaj 1271393)
Sn Sakaki şimdi farkettim ki bitkimin yapraklarının altında minik böcekler var sanırım yaprak biti ve beyaz sinek, gübreleme sonucu oluştuğunu düşünüyorum.

Kimyasal gübreler böceklenmeye neden olmaz, bakım koşulların uygunsuzluğu neden sayılabilir ama bitki sağlıklı ve bakım koşulları uygun bile olsa yine de bulaşır bir yerlerden :)

Bahsettiğiniz zararlılar mücadelesi zor zararlılar değil, uygun bir zirai ilaç, hatta ev yapımı ilaçlarla da sorunu çözebilirsiniz.

Bol şans!

meetoo 16-04-2014 12:59

Sn sakakinin söylediklerine ek olarak ;
evde arap sabunu kullanarak hazırlayacağınız karışım rahatlıkla bitkinizi kurtarır ...
geçmiş olsun iyi çalışmalar ...

nymphblue 16-04-2014 13:25

Ben sirkeli su kullandım, arap sabunu bitkiye zarar vermez mi?

badrobot 16-04-2014 13:26

Sn.nymphblue.
Sanırım saksı değişimi derken toprak değişiminide kasdetiyorsunuz.? Şu aşamadan sonra ağacınıza sakın gübre vermeyin. Oldukça sarsılan ağacınız gübreyi kullanamayacağı gibi sağlığını tekrar olumsuz yönde etkiler. Şu an ağacı yarı gölge ve rüzgar almayan bir yerde muhafaza edip çok dengeli bir sulama programına tabii tutmanızda fayda var. Şu an çok hassas dengelerde olan ağacınızın ölümle yaşam arasında gidip gelmekte olduğunu unutmayın.

meetoo 16-04-2014 13:29

suyla seyreltik olarak hazırlayacağınız karışım hiç bir zarar vermez .. bu uygulama bahçelerde meyve ağaçlarında da yaygın kullanılan bir yöntemdir ... ayrıca sirkeli su da gayet iyi fikir ...

nymphblue 16-04-2014 13:33

Evet toprağını da değiştirdim daha büyük bi saksının altına çakıl taşları koyup onun üstüne yerleştirdim. Fazla toprak koymamak gerektiğini biliyorum. Benim gibi bitki bakımından hiç anlamayan biri için bonsai oldukça zormuş ama değerli tavsiyeleriniz çok işime yaradı gerçekten. Kendine gelene kadar sıkı bir gözetim altında tutmam gerekiyo anlaşılan...

badrobot 16-04-2014 13:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nymphblue (Mesaj 1271403)
Fazla toprak koymamak gerektiğini biliyorum.

Buda yanlış bir düşünce.

nymphblue 16-04-2014 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi badrobot (Mesaj 1271410)
Buda yanlış bir düşünce.

Daha fazla araştırma yapmam gerek demekki

badrobot 16-04-2014 14:25

Sn.nymphblue.
Bu konuyu size şöyle açayım; Bizler ağaçların sadece toprak üstündeki dallarını ve yapraklarını görsekte aslında ağaç kökleriyle ,dal ve yapraklarıyla bir bütündür.
Eğer siz ağacınızı geliştirmek, kalınlaştırmak istiyorsanız ağacınızı budamayıp yapraklanmasına ve dallanmasına izin vermelisiniz. Yani "ne kadar çok yaprak o kadar gelişim hızı" diyebiliriz. Tüm bunlar yukarıda olurken bizim göremediğimiz bölüm olan toprak altındaysa kökler gelişmekte ve güçlenmekte. Bu bölümdede "ne kadar kök o kadar hızlı ve güçlü gelişim" diyebiliriz. Elbete bu saydıklarımla sınırlı değil. Birde bu köklerin özgürce, sağlıklı gelişebilmesi için "TOPRAK"a ihtiyacı var. Burada da "ne kadar toprak, o kadar gelişim" demek zorundayım. Son olarakta toprak yapısında söz etmek gerekiyor.
Öncelikle toprağın geçirgen olması lazım. Ama bu aradada rutubeti tutmalıda. Bu nedenle delikli taşlı malzemelerden tutunda toz halindeki malzemelere kadar bir çok malzeme karıştırılıp özel inorganik topraklar kullanılıyor.
Ayrıca Toprak kimyasal özelliklerinide bir cümlede özetlemek gerekirse; Ph derim. Bitkiden bitkiye farklılılar göstersede toprak Ph'ı bitkinizin sağlıklı gelişmesinde önemli bir virajdır.
Bazen bahçeye bir ağaç ekilir ve bir süre sonra "yerini sevmedi" denir. İşte bu sözün altında tüm bunlar vardır aslında.
Elbette sadece Ph'la sınırlı değil tüm bunlar. Araştırdıkça Ec gibi olaylarıda zamanla keşfedeceksiniz.

nymphblue 16-04-2014 14:43

1 Eklenti(ler)
Bir saat içinde yapraklar karardı. Ağacım ölüyor mu?

meetoo 16-04-2014 14:55

Sn nymphblue ağacınıza gün içinde bir sürü müdahale oldu bence biraz bekleyiniz ... ağacınızın köklerinde sorun yoksa toparlar .. belki sirkeli suyun etkisidir ..

Cumhur Tonba 16-04-2014 21:10

Sayın nymphblue,
Bakın bu işte usta olan, tecrübeli arkadaşlarımız size yardım elini uzatmaya başlamış bile. Dilerim Bonsainiz sağlığına kavuşur.

Cumhur Tonba 17-04-2014 18:29

Durum hakkında bize buradan sık sık bilgi verirseniz seviniriz.
İnanın ben de merak ediyorum. Umarım iyileşme olur.

nymphblue 17-04-2014 21:15

Sn cumhur tonba ilginize teşekkür ederim. Şimdilik gözlem altında tutuyorum gelişme olursa yazarım

ilkerli 19-04-2014 00:45

ne yapmalıyım
 
3 Eklenti(ler)
merhabalar.
geçen yaz hediye olarak gelen ve bir senedir durumu iyi olan bonsaimin geçenlerde yaprakları kurumaya başladı, yeni yapraklar pek çıkmadı. bir hafta önce kök budaması ve toprak değişimi yaptım. sanki durumu daha da kötüye gidiyor gibi. bu benim ilk bonsaim. daha önce kendi çabalarımla fidandan yapmaya çalıştığım (hazır olarak almadığım) birkaç denemem başarısız oldu. ağacım sürekli havadar olan balkonda duruyor. çok güneş ışığı almıyor. cinsini bilmiyorum. ne yapmalıyım, ölüyor mu?

ilkerli 29-04-2014 19:36

yardım edecek kimse yok mu acaba.

meetoo 29-04-2014 20:20

Sn ilkerli keşke daha uygun bir dönemde kök budaması ve toprak değişimi yapsaydınız ... bir de kullandığınız toprak hakkında bilgi verirmisiniz

Sakaki 01-05-2014 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkerli (Mesaj 1277250)
yardım edecek kimse yok mu acaba.

Aslında az yukarıdaki mesajımda yazdığım sizin durumunuz için de geçerli sayılır:

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1271370)
Merhaba sn nymphblue,

Aslında marketten alınan bir hazır bonsaide öncelikle yapılması gereken şeyi yapmışsınız. Markette satılan hazır bonsailer aslında hiç de uygun olmayan ve uzun vadede kök çürümesine neden olan bir karışıma ekili durumdadır. Toprak değiştirmekle aslında iyi bir karar vermişsiniz vermesine ancak yine hatalı bir toprak kullanmışsınız: Torf!

Marketlerdeki bonsailer nakliye, bekleme, markette teşhir, vs. süreleri boyunca susuzluktan ölmemeleri amacıyla çok su tutucu bir karışıma ekilirler, fakat bu karışım bir süre sonra kökte çürüme yapmaya başlar ve bitki sağlığını kaybederek bir süre sonra ölür. Yapılacak en doğru işlem (mevsim ve koşullar uygun olmak kaydıyla) toprağını değiştirmek ve mümkünse saksısını büyütmektir. Kullanacağınız toprağın geçirgen bir toprak olması gerekiyor. Sadece torf kullanmanız yine sorunlara neden olur, çünkü çok su tutucu özellikte ve daha da önemlisi organik bir maddedir!

Toprakla ilgili bir çok farklı reçetelere rastlayabilirsiniz internette, ama hepsinin ana çıkış noktası: toprağın yeterince geçirgen ve yeterince nem tutucu olmasıdır (ne az ne de çok). Örneğin: %25 torf, %25 dere kumu, %25 pomza, %25 bahçe toprağı gibi bir karışım... Bu reçete iklim özelliklerinize, bitkinin türüne, bakım şartlarınıza vs. göre ufak değişiklikler gösterebilir.

Diğer bir önemli hatanız da toprak değişiminin hemen ardından besin/gübre vermiş olmanız! Saksı değişimi, kök budaması, vs. gibi işlemlerin ardından bir süre gübre/besin vermememiz gerekli... bitkinin kökünün güçlenmesi için birkaç hafta beklemek en iyisi. Özellikle köklerinde sorun olan sağlıksız bir bitkiye gübre vermek, köklerini yakmaktan başka bir şeye yaramaz.

Ayrıca, satın aldığınız bitkinin ihtiyaçlarını öğrenmeniz de bitki için hayati öneme sahip. Örneğin satın almış olduğunuz bitki tropik bir tür ve soğuğu fazla sevmez, hele soğuk + nem kombinasyonu en kötüsü.

Geç olmadan uygun bir toprak karışımı kullanarak bitkinizi saksılamanızı, sağlığına kavuşana kadar ılık ve ışık alan bir yere (ama direkt güneş ışığından bir süre koruyun) koymanızı, ve toprağın nemi kaybolmak üzereyken sulamanızı öneririm. (Köklere şu aşamada müdahale etmeyin).

Başarılar... :)


ilkerli 03-05-2014 21:41

sn meetoo kök budaması ve toprak değişimi için bu mart nisan aylarının uygun olduğunu sanıyordum. toprak torf, ince kum ve çakıldan oluşuyor. bir de ağacın cinsini biliyor muşunuz?

ilkerli 03-05-2014 21:44

sn sakaki teşekkürler. karışıma bahçe toprağı eklememiştim. şimdi eklesem olur mu?

meetoo 04-05-2014 17:51

Sn ilkerli ağaç türleri hakkında fazla bilgim yok ama soruyu mutlaka bir yanıtlayan çıkacaktır... toprak karışımınız bence gayet iyi bu andan sonra ekleme yapmaya gerek yok diye düşünüyorum sn sakaki bütünü gayet iyi anlatmış zaten ... iyi çalışmalar dilerim

gulsevil 09-05-2014 21:16

Bonsaimin yaprakları kuruduu
 
1 Eklenti(ler)
bonsaimin ölmesini istemiyorum ve hediye geldi iki hafta içinde de böyle bır sey oldu, sizce ne yapmalıyım?

orkhun 25-06-2014 17:03

2 Eklenti(ler)
Merhabalar, bizim bonsai de kurudu iki üç ayda.
İlk hali ve son durumu fotolardaki gibi.

İşi bilenlere sormaya geldim, bir burası var gördüğüm kadarı ile
Bu artık kurtarılır mı? kurtarılırsa nasıl?
Yoksa ölmüş müdür?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024