agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Genel bonsai sorularınız (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1982.htm)

Latif 31-03-2011 12:49

3 Eklenti(ler)
İki sene önce çelikten ürettigim Leylak bir sene gelecekte tanuki düşündügüm için kuru dal içinde bekledi geçenlerde meraktan ve tekrar lime sulfur sürmek için çıkardım.Kuru dal içinde kalan kısmı soydugum için yaralı durumda burayı temizleyip Yerlşetirdigim kuru dala aşı macunu ile sabitlesem dogru olurmu?

sem_a 22-04-2011 12:14

Merhabalar,
Ben bauhasustan zelkova türü bonsai almıştım. Bonsaimi eve götürdükten 2-3 gün sonra bonsaimin yaprakları kurudu, markette aşırı sulamışlardı sanırm çünkü fotoğrafını siteye yüklediğimde kök çürümesi teşhisi konulmuştu. malesef bonsaimi kurtaramadım ve o zamandan sonra bir daha bonsai yetiştirmemem gerektiğine karar vermiştim fakat geçenlerde tekrar bauhausa gittiğimde kamelya türü bir bonsai gördüm ve çok beğendim. Bir önceki deneyimim hüsranla sonuçlandığı için kendimi engelledim ve bonsaiyi almamalıyım dedim. Dayanamayıp 2-3 günde bir bauhausa beğendiğim bonsaiyi görmeye gittim kurudu mu ya da sağlıklı mı diye. Aradan 1-2 hafta geçtikten sonra sağlıklı olduğuna karar verdim ve bonsaiyi aldım. Sizden ricam bu aşamadan sonra nelere dikkat etmem gerektiğini öğrenmek ve budama konusunda ve diğer konularda yorumlarınızı almak. Bu arada 10 tane de bonsai adayı küçük kamelya fidanları da aldım. Büyüyüp şekil verilebilecek zamana geldiğinde onların fotoğraflarını da yüklerim.

sem_a 22-04-2011 12:16

1 Eklenti(ler)
Kamelyamın fotoğrafı burada. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Ali H. ALI 22-04-2011 15:34

Latif bey sorunuzu simdi gordum. Hemen yanitliyorum.

Tanuki uzun bir surec gerektiren bir yontemdir. Yasiyan agac ile kuru govdenin kaynasmasi uzun bir zaman alir. Dogru bir uygulamadan sonra is beklemeye kaliyor. Asi macunu kullanmaiz dogru degildir, macun kuru dal ile yasiyan agacin kaynasmasini engelleyebilir ve ya daha cok geciktirebilir diye dusunuyorum.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI 22-04-2011 15:44

Sem a iyi gunler. Genelde herkes ilk bonsailerini kurutur, o yuzden bu sizi uzsede, bonsaiye ilgi duyuyorsaniz devam etmelisiniz ki siz de oyle yapmissiniz.

Kamelyaniz saglikli gorunuyor, once saksi altindaki, saksi altligi icerisinde su birikmesine izin vermeyiniz. Saksi altliginda surekli su olursa gacinizin sagligi olumsuz etkilenecektir. Balkonunuz varsa onu balkonda ve ya bahcede tutunuz haftanin bir iki gunu onu eve alabilirsiniz. Ev icerisinde sobaya ve ya diger isiticilara yakin bir yerde olmasin, Seklini korumak icin yeni surgunlerin uclarini surekli aliniz(yeni surgunlerin uzerinde bir cift yaprak kalacak sekilde) sulamasina dikkat ediniz topragi camurlasmasin ama nemli olsun.

Umarim bu yasatacaginiz, ilk agacinizdan sonra da bircok bonsainiz olur.
Kolay gelsin.

sem_a 25-04-2011 08:47

Sayın Ali cevabınız için teşekkür ederim. Belki ben ilk bonsaimi almadan önce bu siteyi keşfetseydim ilk deneyimim daha güzel olurdu. En azından süpermarketten bonsai alırken nelere dikkat etmem gerektiğini daha iyi bilirdim.

Kamelyamı balkonda büyütüyorum, toprağın üst yüzeyi kurudukça spreyle (yarım bardak kadar) su ile nemlendiriyorum. O yüzden saksı altığı hiçbir zaman ıslanmıyorç Bazı arkadaşlar kovanın içine su koyup daldırma yöntemi ile suluyorlar bonsailerini. Bu yöntemi benim de kullanmam gerekir mi arada yoksa daldırma yöntemi sadece acil durumlarda mı kullanılıyor. Bir soru da bonsaimin şeklini korumak için elle uç alma yöntemi mi kullanmalıyım? Kamelya türü için bu budama şekli uygun mudur? Yani dediğiniz gibi yeni çıkan yaprakları bırakarak tam ucundan elle koparma yöntemi?
Değerli zamanınızı ayırdığınız için teşekkürler.

Ali H. ALI 25-04-2011 11:14

Sayin sem_a Dusundugunuz gibi, elle uc alimi yapabilirsiniz, bu yontemle alacaginiz uclar genc ve taze olduklari icin, elle uc alirken bir sorun yasaycaginizi sanmiyorum.

Ozellikle sicak gunlerde agacinizi su dolu kovaya daldirip(Sadece saksi suya gomulecek bicimde) saksi icerisinden cikan hava kabarciklari bitene kadar bekletirseniz, saksinin her yerine su ulasmis olur ve sicak gunlerde, saksi icindeki agaciniz daha nemli bir ortamda olur. Bu islemi agacinizin suya ihtiyaci oldugunu dusundugunuz zamanlarda yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Latif 25-04-2011 16:05

latif
 
Sayın ali hocam teşekkürler

h1fly 26-04-2011 23:09

Herkese merhaba,
Foruma girdiğim zaman bonsai kısmını bulamadığım için soruyu yanlış bir yere sormuşum, sorum şu linkte: http://www.agaclar.net/forum/showthr...471#post791471
cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

kowboyy 30-05-2011 20:43

5 Eklenti(ler)
ali bey merhabalar... aranıza yeni katıldım yıllardır bonsai leri cok severim ve bu işe baslamak istiyorum... bugun fidanlıga gidip acer baktım ancak 75 tl değince vazgectim ve babaneme gidip birkaç bitki aldım oncelikle bu birkinin ismi nedir yardımcı olurmusunuz bonsai yapımına uygunmudur? bi yol gosterirseniz sevinirimEklenti 218506Eklenti 218507Eklenti 218508[ATTACH]Eklenti 218510[/ATTACH]

kowboyy 30-05-2011 20:44

2 Eklenti(ler)
Eklenti 218516

Eklenti 218517

Ali H. ALI 31-05-2011 12:57

Kowboyy, iyi gunler.
Suda koklendirdiginiz bitki "Draceaena" dir Turkce ismini bilmiyorum. Bilen arkadaslar varsa onu da yazarlar.

Cok yaygin olmamakla birlikte bu bitkiden bonsai yapilabilecegini dusunuyorum. Belki cok daha uzun bir zaman gerekebilir.

Akcaagaclardan su an bonsai calismalari yapmayiniz. Cok duyarli agaclar olduklari icin istemediginiz sonuclarla karsilasabilirsiniz. Cevrenizdeki yerli agaclari ornek aliniz ve o agacin fidanlarindan birini, fidancilardan alip, uzerinde calismalar yapabilirsiniz. Deneyim ve bilgi sahibi oldugunuz zaman da akcaagaclar uzeinde deneyebilirsiniz.

kowboyy 31-05-2011 14:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 813859)
Kowboyy, iyi gunler.
Suda koklendirdiginiz bitki "Draceaena" dir Turkce ismini bilmiyorum. Bilen arkadaslar varsa onu da yazarlar.

Cok yaygin olmamakla birlikte bu bitkiden bonsai yapilabilecegini dusunuyorum. Belki cok daha uzun bir zaman gerekebilir.

Akcaagaclardan su an bonsai calismalari yapmayiniz. Cok duyarli agaclar olduklari icin istemediginiz sonuclarla karsilasabilirsiniz. Cevrenizdeki yerli agaclari ornek aliniz ve o agacin fidanlarindan birini, fidancilardan alip, uzerinde calismalar yapabilirsiniz. Deneyim ve bilgi sahibi oldugunuz zaman da akcaagaclar uzeinde deneyebilirsiniz.

ilginiz için teşekkürler ali bey... o zaman Draceaena larımı saksıya diktim toprakta tutunup kuvvetlenmelirini bekleyeceğim... kök ve gövde gelişimi için yaprakları budamalımıyım ayrıca ne tur bir besin vermeliğim bitkime degerleri ne olmalı?

GÖKMEN TUNA 07-06-2011 13:01

Merhaba ve cevabınız için teşekkürler. Maalesef ben hala hata yapıyorum sanırım. Budama ve toprak değişimini tavsiyeniz üzerine yaptım ve ağacım yeni bir çok yaprak çıkarmaya başladı ve artış her yerinden görülüyordu hatta sürgünlerde oluşmaya başladı. Sonra yine sulamada hata yaptım sanırım ve maalesef küçücük körpe yapraklar bile döküldü ve ne yapacağımı bilemedim. Eğer tavsiyeleriniz olursa sevinrim. tEKRARLAMAK İSTERİM AĞACIM ULMUS TUR.

Saygılarımla
Gökmen Tuna

Ali H. ALI 09-06-2011 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kowboyy (Mesaj 813914)
kök ve gövde gelişimi için yaprakları budamalımıyım ayrıca ne tur bir besin vermeliğim bitkime degerleri ne olmalı?

Bitkinizin govde gelisimi cok yavas olacaktir. Kok gelisimini icin yaprak budamasi yapmayiniz. Govde uzerindeki surgunler 5-10cm kadar olunca uclarini budayip daha fazla surgunler elde edebilirsiniz.

10-10-10 degerinde besin kullanabilirsiniz. Paket uzerinde yazan, vereceginiz besin miktarinin yarisini veriniz.

Ali H. ALI 09-06-2011 11:25

Sayin Gokmen Tuna, Karaagaclar dis mekan agaclaridir. (iyi bir ortamda belki Cin karaagaclari ic mekanda yasiyabilir) ve sanirim siz agacinizi icerde tutuyorsunuz, bu da agacinizi olumsuz etkiliyor. bir de dusundugunuz gibi sulamada hata yapmissaniz, iki etken de birlesince agacinizin sagligi bozulmustur.

Balkonunuz varsa agacinizi oraya cikariniz. Temiz hava alsin, gok yuzunu gorsun, gunesi gorsun, onun tekrar yeni yapraklar cikaracagini goreceksiniz.

Kolay gelsin.

narhanımcık 03-08-2011 10:37

5 Eklenti(ler)
Merhaba Ali Bey,

Birkaç hafta önce bauhaustan aldığım bonsaimin türünün Çin Kuş Eriği olduğunu öğrendim. Edindiğim bilgilere göre bir iç mekan bitkisiymiş ve kuraklığa karşı hassasmış. Bakımını bu bilgilere göre yapıyorum ancak geçenlerde havalardan dolayı toprağı biraz fazla süre nemli kaldı ve sanırım bu yüzden ağacın gövdesinin toprakla birleştiği yerde bir beyazlık oluştu. Kireç olduğunu düşünmüyorum çünkü içme suyuyla suluyorum. Bir de dallar biraz kuru görünüyor bana, sizce?

Öte yandan toprağına dikkatle bakınca üzerinde çok minik beyaz ve şeffafımsı böcekler görüyorum, hatta ilk baktığımda bir de mikroskobik beyaz solucan görmüştüm, larva gibi. Dün tarım ilaçları satan bir dükkana uğradım, oradaki beye derdimi anlatınca bana konsantre bir insektisit verdi, ürünün adı AYDIN DDVP 550 EC ; içeriği Dichlorvos diye bir madde ve üzerinde "çok zehirli" yazıyor. Sera ve ambar ilaçlaması için ölçüler verilmiş bir de. Adam bana bir litre suya bir-iki kapak atıp sulama ve yapraklara sprey yapın, ne var ne yoksa ölür, dedi ancak ben ondan bitkime zarar vermeyeceğine dair onay alsam da şu an bu ilacı kullanmaya cesaret edemiyorum. Ne dersiniz, sizce kullanmalı mıyım? Ya da başka önerileriniz var mıdır?

Bir de toprak değişimi meselesi var. Bonsaimin toprağı köklerle tamamen tutulmuş durumda olduğundan pek hava ve su geçirmiyor gibi. Sulamayı o yüzden birkaç seferde yapıyorum ama yine de toprak fazla sıkı görünüyor gözüme. Sizce değiştirmeli miyim?

Resimlerini eklersem daha sağlıklı olacak sanırım.

Bu ilk bonsaim ve ona biraz olsun zaman harcamadığım için ölmesini istemiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler.

Ali H. ALI 03-08-2011 15:04

Narhanimcik iyi gunler.

Sorularinizi yanitlamaya calisayim.

Biitkiniz ic mekan bitkisi olsa bile uygun bir ortam istemektedir. isik alan, havali bir yerde olmasi bitkinizi daha saglikli yapacaktir.

Agaciniz uzerinde gordugunuz ve dusundugunuz gibi bircok kurumus dalcik var. Onlari keskin ve temiz bir makasla budayip temizlemeniz, hem agacin daha iyi hava almasini sagliyacak hem de hep yesil duran dallarla dah guzel bir gorunusu olacaktir. (Kurumus dallari budamaktan korkmayiniz, bunu istediginiz bir zamanda yapabilirsiniz)

Bence de size onerilen o kimyasal ilaci en son care olarak belki kullanmayi dusunebilirsiniz. O ilactan once, zararlilari agaciniz ve saksisindan toplayip uzaklastirmayi, ya da ev ilaclari basligi altindaki sayfalarda uygun bulacaginiz bir yontemi deneyebilirsiniz. Sunu da belirteyim ki fotograflardan agaciniz oldukca saglikli oldugu gorunuyor.

Su an oralarda yaz ve toprak degisiminden agaciniz olumsuz etkilenebilir. O yuzden toprak degisimi dusunuyorsaniz sonbahar ve ya kis sonu yapiniz. Bu arada toprak degisimi ve kok budama konularini da okuyup bilgilenmeniz size yararli lacaktir.

Icme suyunundaki(cesme suyu olabilirmi?) kirec zaman icerisinde birikip beyazimsi istenmiyen bir gorunum verebiliyor. Belki kullandiginiz suyu degistirip buna bir cozum bulabilirsiniz. Ya da beyazlik cogaldik sonra onu olustugu yerden temizlersiniz.

Bonsainizin daha size uzun yillar arkadaslik etmesini . Tek agacla kalmayip fidancilardan alacaginiz uygun fidanlarla da bonsai calismalarinizi surdurmenizi dilarim.

narhanımcık 03-08-2011 15:26

Ali Bey, hızlı cevabınız için teşekkürler. Bonsaimin sağlıklı görünmesine sevindim. Önerilerinizi uygulayacağım, umarım dediğiniz gibi uzun süre yaşatabilirim onu. Sakarya'da fidanlıklar da bol, kim bilir belki kendime yeterince güvendiğim zaman bir fidanla da bonsai çalışmaları yapmayı denerim.

Bu arada içme suyu derken çeşme suyunu değil, satın aldığımız damacanalanmış kaynak sularını kastetmiştim, aslında ben forumlardan birinde o beyazlığın mantar olabileceğini okumuş ve bundan şüphelenmiştim, o yüzden sormuştum size ama resimlerden öyle bir durum söz konusu olmadığı anlaşılıyor sanırım...

Tekrardan çok teşekkür ederim, selamlar.

narhanımcık 03-08-2011 15:58

Ali Bey, müsaadenizle bir sorum daha olacak, taksit taksit gibi oldu biraz ama şimdi aklıma geldi, kusuruma bakmayın.

Yabancı kaynaklarda Sageretiaları araştırırken hoş kokulu çiçekler açtıklarını ve meyve verdiklerini okudum, bu konuda bir bilginiz var mı? Şimdilik ağacımın sağlıklı olması bana yeter de artar bile, ancak hoş kokulu çiçekleri ve minik meyveleri düşününce ilerisi için hayal kurmadan da edemedim doğrusu :)

Charlaux 07-11-2011 19:27

Merhaba Ali H. ALI,
Ben gliricidia sepium - madre de cacao olarak bilinen bir egzotik bitkinin tohumlarını çimlendirdim,yaklaşık 6sıda hayatta (2 Eylül'de çimlenmişlerdi) Hala küçük,yeşil ve bayağı da fazla oldukları için ben de birisini bonsai çalışmalarım için ayırmak istiyorum ancak nasıl bonsaileştirebileceğim hakkında hiçbir fikrim yok.Sadece yabancı kaynaklı hobi kitaplarını okudum ancak oradan da pek birşey anlayabilmiş değilim açıkçası.Yardım edebilirseniz çok memnun kalırım.
Saygılar

Charlaux 07-11-2011 19:37

Ali Bey aklıma şimdi geldi,The Mini Merry Berry Bonsai Kit : Running Press, Robert King, Running Press : 9780762427086
resimdeki bonsai hangi türdür acaba ? :)

jeomeo 07-11-2011 21:25

Ateşdikeni. Pyracantha Coccinea.

Charlaux 07-11-2011 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jeomeo (Mesaj 877172)
Ateşdikeni. Pyracantha Coccinea.

Teşekkürler ;)

Ali H. ALI 08-11-2011 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 877155)
Ben gliricidia sepium - madre de cacao olarak bilinen bir egzotik bitkinin tohumlarını çimlendirdim

Charlaux iyi gunler,

Tohumdan bonsai yapmak, en uzun surecli bir yontemdir. Cimlendirdiginiz Gliricidia septum tohumlari da bonsai olmak icin bu sureci tamamlamasi gerekiyor.

Fidelerinizin uzerinde iki cift yapraktan fazla yaprak olusmussa onlari bu kis sonu sasirtabilirsiniz. Her fideyi ayri saksilara sasirtp onlarin bakimini yapip belki 4-5 yil icerisinde bonsaiye uygun fidanlar haline getirebilirsiniz. Uygun fidanlari elde ettikten sonra da onlar uzerinde bonsai calismalari yapabilirsiniz.

Fidanlariniz buyurken, belki soz de fidancilari dolasip bonsaiye uygun fidanlar bakarsiniz!

esevetnov 30-11-2011 12:30

hocam merhabalar. başka bir başlıktaki mesajım ve resimler;

http://www.agaclar.net/forum/883671-post811.htm

aslında aklımda bir sürü soru var. toprak değiştirmelimiyim, hangi toprak karışımını kullanmalıyım, nerden bulabilirim, budama yapmalımıyım, hangi dalı budamam gerektiğini nerden bileceğim vs vs. biraz yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

alperenbey 09-12-2011 18:41

1 Eklenti(ler)
Eklenti 258891

Bu da benim ilk bonsai adayı zeytinim. İnşallah bol dallanma olur. Şu an tek sıkıntı o...

memet 09-12-2011 19:34

Bu kadar genç fidanlara kök budaması yapıp sığ saksılara dikmek gelişmesini engelliyor.. Derin saksılarda bakmak, gelişmesi bakımından daha uygun.

alperenbey 09-12-2011 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 886487)
Bu kadar genç fidanlara kök budaması yapıp sığ saksılara dikmek gelişmesini engelliyor.. Derin saksılarda bakmak, gelişmesi bakımından daha uygun.

Bilgi için teşekkürler...

ozkan.ank 10-01-2012 11:17

hocam merhabalar, sizin gibi bu konularda bilgi sahibi olan insanlarla görüşebilmek güzel, aksi halde satıcıların bilgilerine kalıyoruz.

yine bu güzel forumdan türünü öğrendiğim fukien tea ağacım bana hediye edildi, hazır satılanların zaten bir çok problemle geldiğini biliyorum, genelde herkes ilk bonsai'sini kurutur mu bilmem ama ben bunu yaşatabilmek istiyorum, dediğim gibi hediye.

satıcıdaki geçmişini bilemeyiz tabi, ne şartlarda bakıldı doğru sulandı mı, toprağı nasıl.. bu tip durumlarda ağacı yeni bir toprağa alıp olası riski en aza indirmek mi gerek? bu bana çok yabancı bir konu tabi toprağı değiştirmek gerekirse ağaca zarar vermeden bunu yapmayı nerede kimden öğrenebilirim? bunun için belli bir mevsim bekliyor muyuz?
son olarak merakımı mazur görün, ağaçta ne gibi şeyler görürsem paniğe kapılmalıyım?

örneğin yaprak sararması dökülmesi topraktaki değişiklikler vs.
bunu bilirsem en ufak normal değişiklikleri de olumsuz bir durummuş gibi değerlendirip kafanızı şişirmem :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024