agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1413.htm)

malina 21-06-2006 11:52

Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ade1
herkese merhaba,bu postayi yeni okudum ve supermarketler'den aldığınız ağaçlar hakkında bir kac seyler soylemek istedim;

1. agaclar yabanci ulkelerden, hemen supermarkette koyamiyorlar, bu agaclar ozel bir yeri gidiyorlar ve orada en az 6 ay bekliyorlar, cunku agaclar yabanci ulkelerden, saksida veya agacinda belki kotu bocek/mikrop var 6 ay bekliyorlar ve agaclari insanlar kontrol (aslinda tabii) ediyorlar ve genelde bonsai/agaclari bakmak icin o insanlar bilmiyorlar, surekli suluyorlar, 6 ay dan sonra eger problem yoksa agaclari serbest birakiyorlar, satmak icin yani

2. bu agaclar belki 6 ay karinlikta bir soguk binada kalmislar bu agaclar nasil saglik olabilir? satince genelde o agaclar cok zayiftir.

süpermarketten ağaç almaya düşünüyorsanız bunları inceleyin:
  • agaci bakinca saglik gorunuyor mu? yapraklar yesil yoksa sari yapraklar var mi?
  • toprak kokuyor mu? eger fena kokusu varsa o agaci birakmalisiniz, cunku onun kokusu curulmus demek,ve bu agaclar icin para veriyoruz paramazli bir agac problem ile almak istemiyoruz.
  • kontrol etmek icin, bir el ile agacin govgesiyi aliyoruz baska ellimizle saksiyi tutuyoruz ve yavas yavas sola sağa saliyoruz bundan eger kolayca agac kaldiriyorsa veya saksida tumuyorsa yine birakmalisiniz kökünde problem var demek.
  • yapraklarla problem var mi? yapraklarda beyaz veya siyah renk var mi?varsa birakiyoruz,cunku bu agac baska agaclarimizle koyacagiz ve baska agaclarimizi bulasmayabilir
  • bocekler toprakta var mi?eger topragi bakince kucuk delikler varsa birakiyoruz,bocek olabilir ve baska agaclarimiza gidebilir.
sonunda agaclar supermarketler den iyi degil ama ayni arada cok iyi agaclar bulabiliriz, 50/60% iyi degil diyorum (evet bu kadar genelde) bu agaclari alirsaniz kotu isaretler icin bakmalisiniz problemi satin almak istemiyoruz dikkat etmeliyiz!

Supermarketten ağaç satın aldıysanız, yapmanız gerekenler

1. agaci eve gettirince hemen saksidan aliyoruz ve 50%torf 50%tasla karistiriyoruz ve bir az daha buyuk saksida bu yeni toprakla, birlikte agacla koyuyoruz, eger koku problem varsa agac icin taze toprak cok iyi olacak,ve bu arada tum agaci yakin dan bakiyoruz,problem varsa erken kesmek istiyoruz

2. yeni saksiyi koyduktan sonra guzel suluyoruz ve yarim golgede yarim guneste koyuyoruz direkt guneste veya tam golgede koyamiyoruz, o agac disari henuz alismadi ve sok vermek istemiyoruz.

3. cok hafif bitki yem sula karistirip veriyoruz ve yapraklari veriyoruz, bunu aksamda yapiyoruz.

4. 2/3 hafta icin baska bir sey icin yapmiyoruz, eger toprak kurusa surekli su veriyoruz bu arada bekliyoruz tellemiyoruz, bicim vermiyoruz oyle o agac yeter ugrasmis 6 ay karinlikta kalabilirmis,ona sans vermek istiyoruz

5. eger 2/3 hafta sonra agac mutlu oluyorsa biz biraz bicim verebiliriz (surekli kucuk dallari kesiyoruz ve bir kac tane, stili daha sonra verebiliriz

6. bir ay gectikten her sey iyi olsa ozaman onu 'normal'bir bonsai gibi davranabiliriz.

umarim turkcemi anlayabilirsiniz ve yardim eder

Ade1'in yazısını kopyaladım... Diğer konunun içinde bulunması güç olacaktı...

cello 19-09-2006 11:58

Alıntı:

agaci eve gettirince hemen saksidan aliyoruz ve 50%torf 50%tasla karistiriyoruz ve bir az daha buyuk saksida bu yeni toprakla, birlikte agacla koyuyoruz, eger koku problem varsa agac icin taze toprak cok iyi olacak,ve bu arada tum agaci yakin dan bakiyoruz,problem varsa erken kesmek istiyoruz
Herhangi bir mevsimden bahsedilmemiş. Ancak burada ve diğer sitelerde okuduğum kadarıyla saksı değişimi ya da toprak değişimi için kış sonu-bahar başı deniyor. Problemim pazar günü aldığım potensai'nin (bonsai olma potansiyeli olan ağaçcık) köklerinin saksının deliğinden dışarıya kadar sarkmış olması. Elimde büyük bonsai saksısıda var oraya alabilirim.
Zaman sizce kök budaması,saksı değişimi ve budama için uygunmu?

bonsaisever 19-09-2006 21:31

Ağacındaki sorun sadece bir kısım köklerin dışarı çıkması ise bırak yaprak dökümünü yapsın.
İlkbahara girmeden toprağını değiştirirsin.
Başka bir sorun var diyor ve değiştirmem lazım diyorsan;
Toprak değişiminden sonra güneşli bir yere koyma (güneş kaldıysa ;) ) ve bir ay boyunca gübre verme.
Zaten artık azot'a ihtiyaçları da kalmayacak.

cello 20-09-2006 10:29

Sadece saksının deliğinden sarkan kökleri keskin bir makasla kestim. Bunun haricinde saksıya üstten bir miktar torf+toprak karışımı ekledim. Bakalım....

Çok sağolun.:)

cello 22-09-2006 11:08

Bu tip satış mağazalarında ağaçları acayip acayip buduyorlar.
Gövdenin büküldüğü yerdeki dalı ortasından kesmiş, üzerindeki ince dallarıda kesmiş.
Dalda yaprak ve nod kalmamış ve böylece o dal kurudu.
Alacak olanlar iyice incelemeden almasınlar.
(Örnek şekil 1.a benim evdeki :mad: )

bonsaisever 22-09-2006 21:18

Seri üretim yaptıklarından özen göstermiyorlar.
Öyle bonsaiyi benim kızım da yapıyor :)

acerpalmatum 22-09-2006 22:24

Cello
Eğer şuanki saksısındaki kökü toprağıyla birlikte hiç oynatmayacağından eminsen daha büyük bir saksıya alırken bence hiç bir sorun olmaz. Poşete dikilmiş her türlü ağaç; kökü oynatılmadan ve toprağı dağıtılmadan her mevsim dikilebiliyor.
Sarkan kökleri kesmekle iyi yapmışsın muhtemelen önümüzdeki aylarda zaten don yiyecekti.

peace 02-04-2007 21:08

Bir şey sormak istiyorum 1 günlük bir bonsaim var, ve aynen burda yazıldığı gibi bauhaus mağduru. Yukarda sölendiği gibi toprağını toprak almak ve saksısını değiştirmek için bir çiçekçiye gittim(çok ilgilendi sağolsun!) su ister su ver ona yeter dedi.Toprağıda burda bulunmaz yurt dışından geliyor dedi. Napmam lazım? Biri tek tek yapmam gerekenleri forumlara yönlendirerekte olsa anlatabilir mi? Teşekkürler
http://img411.imageshack.us/img411/3995/bonzaimpi2.jpg

flora 02-04-2007 21:36

merhaba peace
aradığın bonsai toprağı bauhauslarda satılıyor zaten.

peace 02-04-2007 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi flora (Mesaj 91365)
merhaba peace
aradığın bonsai toprağı bauhauslarda satılıyor zaten.

Peki, değiştirmeli miyim saksısını aynen yukarda sölendiği gibi mümkün olduğunca çabuk?(toprağı alır almaz en az 3-4 gün sonra kısaca)Bilgin var mı?

flora 02-04-2007 21:46

Toprağını hemen değiştirmene gerek yok.Bahar ayları bitkilerin hızlı büyüdüğü aylar olduğu için öncelikle bitki besinleri ile destekleyebilirsin.Aldığın bonsai çok hızlı ve çok sayıda yaprak çıkaran bir tür.Yaprakları çoğaldıktan ve biraz boy attıktan sonra yapacağın budama ve saksı değişimi sayesinde daha hoş bir görüntü elde edbilirsin.
Kolay gelsin

memet 02-04-2007 23:12

Bonsai başlığı altında toprak karışımlarını nasıl yaptığımızı bulabilirsin. Toprak değiştirmek için acele etmene gerek yok. Bir süre sonra gereksinim duyacaksın.

O zamana kadar bilgini arttırmış olursun. İlk ve en önemli şey sulama konusunda öğrenmen gerekenler. Nasıl sulama yapman gerektiğini bonsai başlıkları altında bulabilirsin.

peace 02-04-2007 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 91404)
İlk ve en önemli şey sulama konusunda öğrenmen gerekenler. Nasıl sulama yapman gerektiğini bonsai başlıkları altında bulabilirsin.


Eğer bahsettiğin sulama
http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/843.htm
ise burda sadece kullanılması gereken suyun nasıl olduğu konusunda bilgi var. Onun dışında toprak kuruduğu zaman su verilmesi gerektiğini anladım.Toprak şu anda nemli dün gece verdiğim sudan sonra. Fakat şöyle birşey var dipten mi su verilecek, yoksa su dolu birşeyin içine mi oturtulacak?(bauhaus yöntemi :p) Yaprakları nemlendirme işlemi(bir fıskiye yardımıyla)ne kadar sürede bir yapılmalı? Şu anda direk güneş almayacak ne yazikki kapalı bir balkona koydum hava sıcaklığı evin sıcaklığına göre daha düşük fakat ışık alabiliyor. Sanırım Ali H. ALI bey dışarda olması gerektiğini söylemişti, http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/3044.htm bunu örnek aldım. Daha yeni geldi eve ufaklık bir oraya bir buraya alıp durmamak en iyisi dursun bir süre başucumda (balkon benim odam da)

memet 03-04-2007 00:12

Bu sıralar havalar serin gittiği için, sık sık sulamak gerekmeyecek. Toprağın kurumaya başlamasına izin verin. Tamamen kurumasını beklemeyin. bu dengeyi deneyerek bulacaksınız. Dediğiniz gibi, ya da üstten de sulamanız mümkün olur. speyle yapraklarına su sıkabilirsiniz.

barisotazca 03-04-2007 13:47

Merhaba Peace ve diger arkadaslar, öncelikle yeni bonsain hayırlı olsun. Ben bonsai işi ile uğraşmaktayım ticari olarak, önceleri ithal edip parakende ve toptan satışını yapiyordum şimdi ise ihrac ediyorum bonsaileri kendim yaparak. bonsailer konusunda bende sizlere yardimci olmak isterim. bu siteyi işlerimin yogunlugundan dolayı fazla ziyaret edemiyorum ama elimde geldiginde sizlere yardimci olmak isterim. gelelim peace senin zelkovana, ticari amaçlı bir bonsai bu ve bakıma alman gerekli. toprak değişikliği yapman senin faydana olacaktır ve kompozit bir gübre desteğide ****** gerekli. toprak konusunda ise benim uylulamam olan çoklu karışım var. tabi bu toprak sertliği heryerde aynı olmayacağı için sizin uygulamanız farklı olabilir. karşım ise şöyle mil + torf + orman topragi + kum + yağlı çamur(burada hatalı bir ibare kullanmışım ve benim kullandığım çamur farlı olduğundan çamuru karışımdan kaldırabilirsiniz) bu karışımların oranları genelde %20 oranındadır ama toprak yapısına göre değişebilir. malzeme sıkıntısı çekenler için ise en kolay mil + torftur ama unutmayın toprağınız çok akışkan olacaktır ve unutmadan nisan ayının son haftası en son toprak değişimi zamanıdır eğer zorunluysanız, değilseniz şubat ayı en uygun zamandır... iyi gunler diliyorum

peace 03-04-2007 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi barisotazca (Mesaj 91572)
Merhaba Peace ve diger arkadaslar, öncelikle yeni bonsain hayırlı olsun. Ben bonsai işi ile uğraşmaktayım ticari olarak, önceleri ithal edip parakende ve toptan satışını yapiyordum şimdi ise ihrac ediyorum bonsaileri kendim yaparak. bonsailer konusunda bende sizlere yardimci olmak isterim. bu siteyi işlerimin yogunlugundan dolayı fazla ziyaret edemiyorum ama elimde geldiginde sizlere yardimci olmak isterim. gelelim peace senin zelkovana, ticari amaçlı bir bonsai bu ve bakıma alman gerekli. toprak değişikliği yapman senin faydana olacaktır ve kompozit bir gübre desteğide ****** gerekli. toprak konusunda ise benim uylulamam olan çoklu karışım var. tabi bu toprak sertliği heryerde aynı olmayacağı için sizin uygulamanız farklı olabilir. karşım ise şöyle mil + torf + orman topragi + kum + yağlı çamur (kiremit çamuru) bu karışımların oranları genelde %20 oranındadır ama toprak yapısına göre değişebilir. malzeme sıkıntısı çekenler için ise en kolay mil + torftur ama unutmayın toprağınız çok akışkan olacaktır ve unutmadan nisan ayının son haftası en son toprak değişimi zamanıdır eğer zorunluysanız, değilseniz şubat ayı en uygun zamandır... iyi gunler diliyorum

teşekkürler ilgileniğiniz için, toprak değişimi konusunda girişimlerde bulunacağım o zaman. Nisanın ilk haftasında olduğumuza göre sorun da yok. Fakat burda zelkova olarak adlandırılan ufaklık, türlerle ilgili olan forumda sen çin karaağacı olduğunu sölemişsin galiba kocaman bir yaprak eklemem gerekicek :)

tumbleweed 03-05-2007 15:36

"Mallsai" tabir edilen market bitkilerinde bir tür 'doping' ilacı kullanıldığından şüpheleniyorum. Bu nedenle ağacın alırken canlı, hatta olağanüstü gür görünmesi tamamen yanıltıcı olabilir. Bu aralar kafaya taktım, Koçtaşta yaklaşık üç haftadır raflarda bekleyen bonsaileri haftada bir kahve içmeye gittiğimde izliyorum. Kesinlikle delirmiş gibi o yapay ışıklı ortamda dört beş santimlik sürgünler, capcanlı yapraklar veriyorlar. Bir tür doping altında oldukları kanaatine vardım. İşin kötü yanı alıp eve getirildiğinde birkaç gün içerisinde durdurulamaz bir çökme sürecine giriyorlar. Ziraatçı arkadaşlar bu tür ilaçlardan haberdar olabilirler, bilgisi olanlar bizi aydınlatabilirse sevinirim.

ade1 13-05-2007 17:32

Alıntı:

Yok yok değiştirme cello kardeş. Sen bonsaisever in söylediği gibi bekle. Anladığım kadarıyla kök büyümesinden başka sıkıntın yok zaten. En çok korktuğum şey ağacımın ölmesi, başkasınınki de ölmesin.
ben bu konuya acmak istiyorum,eger degismiyoruz sonra sorun cikabilir.
1. eger o agac baska ulke den geliyorsa toprak icinde ne var ne yok bilmiyoruz,bocek veya kotu mikrop olabilir,bu sorunlar bir kac haftada agaclari oldurebilir,agaci almak icin para harciyoruz neden sorun cikmasini bekleyecegiz?

2. agaci almadan once cok uzun zaman ayni saksida buyumus olabilir(ayni saksida cok uzun zaman kalmis olabilir),daha buyuk saksiya koyabiliriz,ve taze toprakta koyariz agaci daha guzel buyutebilir yani koku bir az buyuyebilir ve taze toprak tan yeni vitamin alabilecek,yoksa eski toprakta kaliyorsa hic vitamin almayabilir.

3.eger agaci eski saksi dan cikartiyoruz bize inceleme firsati veriyor,ve eger kokleri uzunsa biraz kesebiliriz,mesela curumus koku varsa **** koku cok uzunsa bir az azaltabiliriz.
umarim iyi anlatabildim.
kolay gelsin

OZLEMN 17-05-2007 17:06

Supermarket Bonzaisi
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bende bir süredir bonzaileri araştırıyorum siteniz cok güzel, aslında tohum alıp yetırtırmek ıstıyordum ama marketten bır gun bu bonzaiyi aldım üzerinde etıketı yoktu, cinsini bilmiyorum topragı cok kuru agaçtan kaldırınca toprak kalıp şeklinde çıkıyor, yeni toprak koysammı?

Birde arkadakı dal (arkadaki diyorum ama on yüzü neresi çözemedim :rolleyes: ) çıplak henuz ama sanırım yesermesı için bırakılmıs fıkırlerınızı söylerseniz sevinirim

ade1 17-05-2007 20:42

merhaba ozlem hos geldiniz,
bonsai'nizin saksisini degistirmenizi daha buyuk saksi yani ve yeni topraga koymani ama koklerini kesmemenizi tavsiye ederim.ama yeni toprak %70 tas %30 toprak,tasla topragi karistirmaniz gerek ama bundan once ilk isiniz agacinizin koklerine bakmaniz gerek.eger curumus ise yeni topraga koy ama cok fazla sulamayip beklemenizi tavsiye ederim.eger koklerinde beyazliklar varsa kurtarmaniz icin sans olabilir.benim daha once yazdigim gibi marketten aldigimiz agaclarin hemen koklerine bakmamiz gerek ve toprak degistirmemiz gerek,ve disarida koymak gerek taze havada koymamiz gerek.hafif golgede birakmamiz gerek.ben bu hata'yi 3 defa yaptigim icin topragini agaclarimin degistirmedigim icin ve koklerine bakmadigim icin agaclarim olduler.
kolay gelsin
ade

OZLEMN 18-05-2007 16:38

tavsiyeleriniz için teşekkürler, fakat başka bir bonzai saksısı bulamadım, acaba aynı saksıya yenı toprakla koysam olurmu vakıt gecırmeden yapmak istıyorum, topragı cok kuru suyu emmıyor, su dolu kapta 1 gün bekletmeyı düşünüyorum..

ade1 18-05-2007 19:53

aslinda yeni bonsai saksisina koymana gerek yok normal cicek(bitki)saksisina'da koyabilirsin.Daha derin bir saksiya ve agacini daha derin topraga koyabilirsin.onemli olan agaci'nin koklerinin saglam olmasi.Aslinda yeni saksiya koymadan once bir kova'ya koy(****** su dolu olacak kova) agacini ve 10 dakika beklet.eger izlersen agacinin koklerinden kucuk kabarciklar goreceksin eger cok kuru ise agacin tabi.Aceba agacinin kokleri nasil gorunuyor?
ade

OZLEMN 21-05-2007 10:29

merhaba, agacımı suladım ve balkona dırekt güneş almayan bir yere koydum, fakat ruzgardan 1 günde tüm yaprakları dökülmüş sadece tomurcukları kalmıs üstünde, ağacın ve köklerın fotografınıda yakında koyacagım...

OZLEMN 21-05-2007 10:30

pardon acaba cinsi nedir bu ağacın bılıyormusunuz? ben baktığım fotoğrafalara benzetemedim hiç ?

ade1 21-05-2007 13:12

merhaba ozlemn,resimlerin den tam emin degilim ama ulmus parvifolia,chinese elm,**** ligustrum sinensis chinese privet olabilir.

OZLEMN 21-05-2007 14:54

bu ağactan ümidim kalmadı benım tamamen yapraksız oldu, aldığım yere yenileri gelmiş daha sağlıklı görünüyorlar, değiştirmeyi düşünüyorum..

ade1 21-05-2007 16:21

merhaba ozlemn
agacinin yasayip yasamadigini bir test ile ogrenebilirsin.agacin govdesine tirnagin ile cizik at **** kucuk bir parca govdesinden al ve o aldigin yer yesil ise agacin halen yasiyor demek eger kahverengi ise agacin buyuk ihtimalle olmus demektir.

banzay 21-05-2007 18:26

ağacın türü
 
Arkadaşlar,
Fukien tea değil mi bu ağaç?
Ben de de var bir adet. Geçen sene almıştım. Benim ağacımın da yapraklarının çoğu döküldü. Fakat bu sene beyaz renkli küçük çiçekler açtı. Yaprak sayısı üçte biri kadar kaldı. Yine de sağlığını yeniden kazandı gibi.

OZLEMN 22-05-2007 12:12

Fukien tea resimlerıne baktım benımkıde ondan sanırım testıde yaptım içi hala yeşil, dallarındada tomurcuklar var ama inşallah çiçek açar :)

OZLEMN 24-05-2007 10:05

1 Eklenti(ler)
agacımın son hali....


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024