agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai hazırlığında kök kesim tekniği (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/11664.htm)

nariçi 12-12-2008 18:17

Bonsai hazırlığında kök kesim tekniği
 
Belki konu hakkında açıklanmış yorum ve masajlar diğer başlıklar altında olabilir, ama ben ayrıntılı görüntülü kök kesim şekillerini izah eden bir başlığın faydalı olacağı kanısındayım. Bu konuda öğreneceğim konuları arkadaşkar yazarsa iyi olur.
-Kalın köklerin kesim yönleri (yüzleri) tabana paralel mi olmalı?
-Kök kesim yüzeyi kök silindirik yapısına dik mi yoksa tabana paralel gelecek şekilde mi yapılmalı?

Önceden yapılmış bonsailerdeki köklerin toprağa giriş görüntüleri, damarlar çoğaldıkça mı kendini gösteriyor?

Uygulama (Kök - damar) şekilleri kesim aşamaları itibari ile resimli ve şematik olarak anlatılırsa faydalı olur kanısındayım.

bonsaisan 13-12-2008 17:30

Sayın nariçi

Bonsai de kök budama bonsai için seçilen aday fidanın ya da bitkinin uygun bir biçimde köklerinin budanması ile başlar
Uygulama ağacın kök ssteminin yapısına göre bir ya da bir kaç senelik zaman içine yayılarak da yapılabilir.


Sizinde yazdığınız gibi
-Kalın köklerin kesim yönleri (yüzleri) tabana paralel mi olmalı?
-Kök kesim yüzeyi kök silindirik yapısına dik mi yoksa tabana paralel gelecek şekilde mi yapılmalı?


paralel olmalıdır.

Kök sistemi üzerinde yapılan uygulamalarda mümkünse ağaç sık sulanmamalı ve ağac güneş görmeyen bir yerde geçiçi bir süre tutulmalıdır.

Sık sık sulanmamalıdır.Ve ağac uygun bir şekilde düzenli bakılmalıdır.

Bonsai için seçilen fidan ya da ağac toprağa dik düzlemde derine doğru inen kazık kök sistemeleri ile odunsu kök sistemleri mümkünse ilk uygulamada budanır. Bu kök sistemi yare paralel olduğu için paralel kesim mantıklıdır.

Açılan yara macunla da kapatılabilir, serbes de bırakılabilir.

Yanlara doğru uzayan kök sisteminde kökler gövdeden çıkış noktasına göre eşit yüksekliğe getirilerek uygun nebari oluşturulur.

nariçi 13-12-2008 18:40

Bugün yaşlı bir alıç buldum. Köklerinden biri sökerken başlangıç yerinden koptu. Diğer kökü de 20 cm. boyda kestim. Cansuyu diye bol su koydum. Zaten ağaç uyumaya geçmiş, üzerinde yaprak kalmamış. Şunu da belirteyim dik durması için toprağı kökboğazından daha yukarıya kadar doldurdum. Dallar ağır geliyordu, toprak da yeni (gevşek) dengede durması için.

http://agaclar.net/forum/showthread....516#post329516

Ali H. ALI 14-12-2008 12:05

Iyi gunler narici.
Umarim yasli alic agacini sokmeden once yamadori konusuna goz atmissinizdir.

Alic agacinin bir fotografini eklerseniz daha fazla yardimci olabiliriz.

Yazdiklarinizdan yola cikarak, agacin ust kisimlarinda gerekli budama yapmadiginiz icin agac dikildigi yerde dengeli duramiyor ve devrilme olasiligi var. Agaci saksi icerisine dikmisseniz saksinin su suzme deliklerinden teller gecirip agaci saksiya iyice sabitleyebilirsiniz. Yere dikmisseniz yanina bir destek diregi dikip agaci o direge bagliyabilirsiniz.

20cm. uzunlukta birakilan bir kok ilerde bonsai saksisina alinirken sorun yaratabilir. Kis aylarina girildigi icin agac uyku doneminde, yani ilk diktiginiz gibi duruyor ve bahara kadar hic bir gelisme olmiyacak. Asagida yeteri kadar kok olmadigina gore usten de istemediginiz dallari budayabilir istediklerinizi de kisaltabilirsiniz.

Agacinizi soguktan koruyup baharda yari golge bir yere aliniz ve baharda acilacak yeni surgunleri ellemeden alabildigince buyumeye birakiniz. Usten buyuyen surgunler altan da bircok kokun gelismesini sagliyacaktir.

1-2 yil sonra da artik agacinizi sekillendirmeye baslarsiniz.
Kolay gelsin.

nariçi 14-12-2008 15:27

Sayın Ali H. ALI, açıklamalarınız için teşekkürler. Fotoğraf teknik sorun nedeniyle olmuyor.
Alıç çok yaşlı, kuru kabukları var gövde çapı 7-8 cm. civarında. Benim düşüncem bu durumda tutarsa bir iki yıl sonra yeniden kök düzenlemesi ile tam bonsai durumuna getirmek. Ancak şimdi gövde 20 cm. toprak içinde kaldı. Yeniden çıkarıp diksemmi acaba?

Bu gün bir tane daha diktim. Bunun üst dalları yüksek alt dallar da var ama üst dallar bir metre ye yaklaşır. Bu ikinciyi aslında bahçeye dikmek için getirdim. Fakat kazık kök kesildiği için belki yazın kuruyabilir diye öncelikle tenekeye diktim. Kazık kök 25 cm.'den kestim tabana değdiği için kök boğazına kadar toprak koydum, gövde dışarıda kaldı. Bu alıçlar 20-25 yıllık vardır görünüşlerine göre.

Ali H. ALI 15-12-2008 12:20

Sayin narici, 20-25cm'lik kazik kok bonsaide sorun yaratabilir. Kzik kokun dogadaki gorevi bitkiyi saglam bir sekilde yere sabitlemektir. Bonsaide bu isi teller gordu icin kazik kok istenmiyor. 20-25cm'lik birk koku 5-10 cm derinligi olan bir saksiya dikmek hem imkansiz, hem de kokun inceden kalina dogru ters bir konik durum sergileyceginden agacinizin estetigini bozacaktir.

Yamoderi basliginda agac sokmeden once nelere dikkat edilmesi gerektigine dair bilgiler vardir.

Her yonu ile uygunsa ve yasli bir agaci sokup bonsai yapmak istiyorsaniz, agaci budayip istediginiz boya indirin(igne yapraklilarda bunu yapmayiniz, cunku igne yapraklilar yasli dal ve govdeden geri surgunler veremediginden yasamini bitirecektir.) ve onu 1-2 yil daha oldugu yerde tutup yeni cikacak surgunleri degerlendirip sekillendirmeye baslayiniz. 2 yil kadar sonra da kis sonu onu yerinden sokup kok budamasi yaptiktan sonra genisce bir saksiya alabilirsiniz.

nariçi 15-12-2008 14:32

Birinin kazık kökü kökboğazından 90 derece lik açı ile yan gidiyordu, diğer kökçatalı ise kökboğazından topraktan çıkarırken koptu. Tek kök onuda 20 cm den kestim tenekesaksının tabanına yattı, üstünü toprak doldurdum ancak toprak 25 cm kadar doldu rüzgar ve kara karşı dirençli olsun diye. Şimdi o toprağı boşaltayım mı?

Diğeri, tam kazık kök oda teneke saksıda dengeli dursun diye 20 cm den kesildi. Bunun tepe çatısı (dalları biraz boylu ve karışık ama 20 yıllık var kabukları kabarık ihtiyar görünümlü. Boyu 1 m. civarında. Diğer birinci alıç bodur ve küresel tepe çatısına sahip. dal sorunu yok. Şimdi bu ikinci alıç'ın kazık kökünü tenekeden çıkarıp keseyim mi?

Sayın Ali H. ALI bey,

Benim maksadım bu yıl hazırlık dikimi olarak toprak yerine tenekeye dikeyim kurumazlarsa gelecek yıl söküp yeniden esas bonsai olarak dikmeyi düşünüyordum. Selam

nariçi 17-12-2008 11:04

Sayın, Ali H. ALI bey, Yamadori başlığını arıyorum özgün bir sayfa çıkmıyor.

Ali H. ALI 17-12-2008 11:58

Sayin narici, yamadori basligina asagidaki linkten ulasabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/2975.htm

nariçi 17-12-2008 16:37

Burada bulunan arkadaşlar genelde estetik ve sanat sevgisi olan, bu nedenle de çevreyi koruma duyarlılığı bulunan kişilerdir. Yanlışlık yapacak olanların da yukarıda yazılmış olan uyarılar zaten hata yapmalarını önleyecektir.
Bu çevrede herkes meyve ağacı dikerken ben üzüm bağı içine her çeşit ibreli orman ağaçlarını diktim. Komşular neden meyveli ağaç dikmiyorsun diye uyaranlar da var. Orman Bk.da yıllarca çalışırken binlerce Ha. ormanın yenilenmesini ve korunmasını sağladım.

Burada bonsai-bitki alanında arkadaşların bilerek hata yapmayacaklarını düşündüğüm gibi bilmeseler de sağduyuları gereği doğada tahribat yapacaklarını sanmam. Ancak tabiatta bazan yaşam savaşı veren ve hayatta kalmaya direnen bitkiler yerinde daha güzeldir. Tıpkı bir gül gibi, yer değiştirildiğinde yaşasa dahi anayurdunda durması o çevreden geçenlere ne moral güzellikler sunacaktır. Çevresine katkı yapacaktır. Örnek olarak bazan dağ yamaçlarında yerinden kopmuş kaya blokları üzerinde tabii bonsai oluşturmuş ağaçlar kaya çatlağından çıkmış bitkiler dağa harikası olarak tarif edilemeyecek estetik güzellikle bizi - seyredenleri hayrete düşürürler.

Elbette yapılacak her çalışma da getiri ve götürüsü değerlendirilmelidir. Sadece yasalar gereği değil bilinçli olarak doğru davranılmalıdır. Formlarda ki sorular genelde doğru yapılan davranışlar içinde, bilinmeyen teknik uygulamalardır.
Aslında kırdan, doğadan derken fidanın geçmişteki hayat şartlarını ve alınacak tedbirlerin doğru yönlendirilmesi içindir.

nariçi 18-12-2008 12:48

Arkadaşlar, bu bir problem olabilir mi? Sorun şu: Kökleri keseceğimiz bonsai adayları **** bonsailer yüzeysel sathi bonsai saksıları ya da kaplarda ince toprak örtüsüne dikersek, burası geceleri ayazda veya soğuk havalarda don yapıyor, toprak donup kabarıyor. Bu durum, dış-açık alanda bulunması gereken bonsai toprağından köklere zarar verir mi? Acilen yanıt bekliyorum ki onagöre kökleri yeniden düzeltip dikim yapayım.:(

seckayn 18-12-2008 17:39

Evet problem olur. Bonsai saksına alıcaksanız ağacınızı dondan korumalısınız. Havanın soğuk olacağı zamanlar **** don tehlikesi olduğu zamanlarda,ağacınızı kuytu nispeten sıcak donmayacak biryere alın veya saksınızı kalın bişeylerle (köpük,talaş,eski tekstil ürünleri vb.) iyice korumaya alın ki donup ağacınız ölmesin.
Hatta bana sorarsanız şu aralar değilde şubat sonu mart başı gibi bonsai saksısına almanız daha doğru olacaktır. Bence büyük saksıda bol toprakta kalsın hiçbir müdahele yapmayın.

Aytaç Eroğlu 19-12-2008 14:03

Neden bonsai saksısına alıyorsunuzki kök sistemi bonsai saksısı için uygun forma geldimi bunlar önemli eğer gelmemiş ise şu mevsimde kök budaması yapmak bile tehlikeli bence

nariçi 19-12-2008 14:54

Teşekkür ederim arkadaşlar. Birine dokunmadım., ama birinin gövdeye doğru dolu toprağın kök boğazının üst tarafında olan miktarı aldım. Gövdeden yüksekten yeni kök vermesin diye.
Bir konu okudun, Ali H. ALI beyden kök dipten koparsa o yöndeki dallar da kurur diye, kökbağızından bir tarafa giden kök kopmuştu bakalım baharda ne olacak tamamı kurumuzsa sorun yok.

nariçi 01-01-2009 20:47

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, köklerin kesim yönü ile ilgili bir şekil çizdim, bu şekle göre, kökler kırmızı çizgiye mi yoksa sarı çizgiye mi göre kesilse uygun olur?


Eklenti 57804

Harun Parlak 01-01-2009 20:58

Ben kırmızı şekle göre kesiyorum böylece kesik yer alt tarafa baktığı için hem görükmüyor hem oradan kılcal kökler sürüyor.

nariçi 01-01-2009 22:03

Ben de öyle olursa daha iyi sonuç vereceği görüşündeydim, düşüncenin sağlamasını yapmış olduk. Kökleri inceleyip farklılıklar görünce değişik durumlar söz konusu olabilir.

nefes1971 05-08-2015 21:36

Kök kesmek ölümcül müdür?
 
1 Eklenti(ler)
Selamlar herkese,
Garip bir soru oldu, içinizden yok artık dediğinizi de duyar gibiyim ama evet yaptım. Kökleri kestim. Durum şöyle:

Ben (ilgili alanda paylaşımlarım var, takip edebilirsiniz) minyatür bahçacilikle uğraşıyorum. Elimde 30 cm çapında, 7-8 cm derinliğinde toprak bir çömlek vardı.

Adana' da bir fidanlıktan yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve 15 cm çapında bir saksıya dikilmiş bulunan Buxus (şimşir) denilen bitkiden aldım. Bitkinin Bonsai yapımna uygun olduğunu okudum ve çalışmalarımda kullanabileceğim izlenimine kapıldım. Bitkinin gövde boyu yaklaşık 30 cm. Eve geldim, yapabilirim sandığım yerleştirmeyi yapamayacağımı farkettim. Bitki yeni kabına sığmıyordu. Kaptan çok yüksek kalmıştı.

Bunun üzerine, şimşirimi saksısından çıkarıp su dolu bir kovaya daldırdım. Tüm toprağının dökülmesini sağladım.

Geriye dadece kökleri kalmıştı ama bu haliyle bile sığmıyordu.

Son darbe olarak yeni saksıya sığacak hale gelene kadar köklerini budadım.

Sonra resimde görülen kaba diktim. Biraz besin verdim, suladım, fısfısladım, gönlünü almaya çalıştım.

Şimdi ben ne yaptım?

Sungur27 16-05-2017 12:15

Bonsai kök budaması yapılırken dikkat edilmesi (kesilmesi ve karışılmaması) gereken b
 
Herkese merhaba.
Bonsai mizi yeni saksısına alırken hangi köklere dikkat etmek gerekiyor. Resimli bir anlatım bulamadım. Ara ve ana kökler diye bahsedilen yazılar okudum fakat bunların anlamlarını bilmiyorum. Yani ana kök yardımcı kök nedir ne kadarı nasıl kesilir yardım edebilirseniz çok sevinirim


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024