agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni89Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2006, 00:23   #31
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Bonsai'ye yeni ilgi duymaya başlayan
arkadaşlara bir uyarım var.
Eğer daha önce evde veya bahçede
herhangi bir bitkinin sorumluluğunu
üstlenip, bakmadıysanız,
hemen bir bonsai edinmeden önce
evde kolay bakılabilen birkaç saksı bitki alın.
Hatta çiçek fidesi alıp kendiniz ekin.
Bir süre bunlara bakıp, ilgilenin.
Eğer onları yaşatmayı başarabilirseniz bonsai alın.
Ukalalık etmek için söylemiyorum.
İnanın bir tane saksıya bile bakamayan
çok insan tanıdım ki bu asla suç değil.
Bir saksı çiçek bile çok zaman ve emek istiyor,
bonsai için çok daha fazlası gerekli. ))

lolla beğendi.
arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2006, 12:44   #32
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Hangi yöntemle başlanmalı!

Bonsai sahibi olmak için iki yol vardır:
1.Bonsai yetiştirmek
2.Bonsai satın almak.

Bonsai satın almak işin basit tarafı. Eğlenceli tarafı ise bonsai yetiştirmek. Bunun içinde 3 yol vardır:
a.Tohumdan yetiştirmek
b.Fidandan bonsai yapmak
c.Yamadori (doğadan toplamak).

Bonsai sabır işidir denir ya hep ama bonsaiciler sabırlı değillerdir. Kim bir an önce bonsaisi olsun istemez ki. Bonsai ile ilgileniyorum dediğinizde ‘hani neymiş bu bonsai bir göster’ dendiğinde hemen göstermek istemezmisiniz. "Şu an yok ama 10 yıl sonra belki gösterebilirim" demek ister misiniz?

Bonsai sahibi olmak için en kolay yol hazır bonsai satın almaktır. Fakat bonsaiyi sağlıklı bir şekilde ayakta tutmak tecrübe ister. Yeni başlamış bir kişi de, tecrübe sahibi oluncaya kadar, genellikle hazır bonsaiyi yaşatamaz.

Bonsai saksı çiçekleri gibi değildir. İstediğiniz gibi sulayamazsınız. Düzenli gübrelemeniz gerekir. Düzenli budama gerekir. Bu budamayı da rastgele yapamazsınız, bir amaca göre budarsınız. Sözün kısası bütün bunları öğrenmek zaman ister, tecrübe ister, el alışkanlığı ister. Hata yapmak gerekir ki hatalar tecrübeye dönüşsün. Bol uygulama gerekir ki el alışkanlığı olsun.

Bunun için satın alınan bonsai ile başa çıkmak yeni başlayanlara hep zor gelir. Zordur da gerçekten. Bir de hazır bonsai nazlıdır. Size alışması zaman alır.

Aldığınız bu bonsainin gelişim aşamalarının hiçbirinde sizin emeğiniz yoktur. Bonsaide asıl zevkli olan ise bu emektir. Şekillendirmesi size bırakılmış bir bonsai alırsanız durum farklı.

Fidandan bonsai yapmak ise kısa zamanda bonsai sahibi olmanın alın terinden, el emeğinden geçen yoludur. Kısa zamanda dediysem en az 3 yılı gözden çıkarmak lazım. Bu süre sonunda bu bonsainin oluşum aşamalarının çoğunda sizin emeğiniz vardır. Paranın zor satın alacağı bir bonsainiz olmuş olur. Yani fidandan kendi bonsaini yapmak satın almaktan farklıdır ve çok değerlidir.

Bonsai yapmayı öğrenmek için fidanlarla çalışmak çok gereklidir. Bütün tecrübeler, el alışkanlıkları bu fidanlardan kazanılabilir.

Yamadori yani doğadan toplamak ise kısa zamanda bonsai yapmanın diğer bir yoludur. Doğanın yıllar içinde yavaş yavaş şekillendirdiği, fidancılarda bulunamayacak gövdeler elde edebilirsiniz. Eşsiz bonsailer yapmanın bana göre tek yoludur.

Burada tek sorun bu ağaçları saksıya adapte etmektir. Kimine göre bu bir hayvanı kafese kapatmakla aynı şeydir. Fidanlılardaki fidanlar tüpte doğmuş, tüpte hayatlarını devam ettirirken bunlar doğada alabildiğince kök atmışlardır. Fakat bu ağaç neden alabildiğine kök atmış ****** besin ve su alabilmek için. Siz bu ağacın ihtiyacı olan besinleri ve suyu saksıda zaten karşılayacağınız için bundan ağacın şikayeti olmaz merak etmeyin.

Ağacın özgürlüğü güneş ışığı ve rüzgardır. Bunlar varsa sorun yoktur. Eğer bu ağacı eve koyarsanız asıl o zaman kafese koymuş olursunuz. Bu kafeste de uzun süre yaşayamaz.

Gelelim tohumdan bonsai yetiştirmeye. Bonsai sahibi olmanın uzun vadede bir yoludur. Başlangıç aşamasındaki bir insan için bonsaiye başlama yolu tohumdan yetiştirmek olmamalıdır. Bir tohumun bonsai olabilecek kıvama gelmesi 10 belki 15 yıl alacaktır. Kim bu kadar beklemek ister ki.

Bence tohumdan bonsai yetiştirmek için bonsai sahibi olunmalıdır. Fidandan bonsai yapma çalışmalarına başlanılmış olunmalı, hatta yeterli tecrübeye sahipseniz bir iki de hazır bonsainiz olmalıdır. Siz bu hazır olmuş **** hazır olmak üzere olan bonsailerle uğraşırken bir yandan tohumdan yetiştirdiğiniz fidanınız bonsai olma yolunda yavaş yavaş ilerler. O kadar yavaş ilerleyecek ki sizin bunu hissetmemeniz ve bu hobiye devam edebilmeniz için diğer bonsailere ihtiyacınız olacaktır. Ama tohumdan yetiştirdiğiniz bir bonsainin her aşamasında sizin emeğiniz vardır. Buda çok güzel ve çok değerli birşeydir aslında.

Benim bir benzetmem var son olarak bundan bahsedeyim:

Eski para kolleksiyonu yapmaya benzetirsek bonsaiyi:

-Fidandan yetiştirmek eski para satın almak gibidir (Bonsai satın almakta aynı. )

-Yamadoriyi dedektörle **** kazı çalışmalarıyla para aramaya benzetebiliriz. Çok değerli(belki paramızın satın alamayacağı) ve çok eski paralar bulabiliriz bu yöntemle.

-Tohumdan yetiştirmek ise kullandığımız parayı bugünden saklayıp eski tarihli para olmasını beklemek gibidir.

Bırakın torunlarınız kendi bonsailerini yetiştirsinler. Onlara bonsai miras bırakmak için bu kadar çok çalışmayın.

lolla ve nur.erdoann beğendi.
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2006, 13:30   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2006
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 278
1-Hazır bonsai satın almak= Emeklerimizin bir gün nasıl bir sonuca dönüştüğünü görebilmek için iyi bir yöntem. Sabırsızlığımızın neden olduğu ağaç ölümlerini engellemede birebir.

2- Fidandan bonsai yapmak= Bizim de bir bonsai yapabileceğimizi kanıtladığımız yöntemlerden biri. Sabırsızlığımızı yenmek için ilk adımı attığımızı gösterir. Amaç sadece sahip olmak değil yetiştirmektir. Bütün riskleri alarak, bir ağaç üzerinde emek harcarız. Daha bir değerlidir.

3- Tohumdan yetiştirmek= Bir çocuğu büyütürken her aşamasında emeğinizin geçmesi gibidir. Tohumdan çıkışını sabırla beklersiniz. Tohumdan çıkar, her gün seyredersiniz bu minik canlıyı. Seyrederken bir gün büyüyüp bonsai olacağı günleri hayal edersiniz. 30-40 yıl sabırla, sevgiyle büyütürsünüz onu. Sonra bir gün belki ondan önce ayrılırsınız dünyadan. Ve geride sizi onu büyütürken, severken görmüş bonsai sevdalısı insanlar kalacak. Bence torunlarımızı da bonsaiyle tanıştırmanın en güzel yolu. Yetişen her ağacın manevi bir anlamı olacak onlar için. Ve tohumdan yetiştirmek, artık sabır sahibi bir insan olduğumuzun kanıtıdır.

Şule Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2006, 14:44   #34
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Çok güzel bir konu.

Bonsai'yi bir resim veya biblo değil, canlı bir varlık. Çocuğunuza nasıl ilgi gösteriyorsanız ona da öyle ilgi göstermelisiniz.

Yeni başlayacak olan hiç kimseye Bonsai almasını ve tohumdan yetiştirmesini tavsiye etmem. İlk önce bir veya bir çok fidan alarak, o fidanlara bakabilme kabiliyetini geliştirmesi neticesinde "Ben artık bonsai'ye bakabilirim" dediği zaman bir bonsai sahibi olmasını öneririm. Bir fidana bile bakmayı öğrenmemiş insanın bonsai'ye bakabilme şansı hiç yok.Zaten fidan yetiştirmeyi öğrenmiş bir kimse de hazır bonsai almak yerine fidanını bonsai yapmaya başlamış demektir

Tohumdan bonsai yetiştirmeyin diyen de yok. Tohum uzun zaman ve emek gerektiren ama bir o kadar da zevkli bir iş. Fakat tohumdan yetiştirip bonsai yapmak için kendinizi o işe adamış olmanız lazım. Bu işe başlayıp bir süre sonra sıkılıp atabilirsiniz. Siz artık bir bonsai yetiştiricisi olmuş, bu işi devam ettireceğinizi kafanıza koymuşsanız hiç durmayın tohumlar sizi bekliyor.

Bir de ağaçlarınızın kuruması sizi yıldırmamalı. Bonsai ustaları da ağaçlarını kurutur ve kaybeder. Bunun için elinizde olabildiğince çok fidan bulundurmaya gayret edin ki kaybettikleriniz sizi üzüp vazgeçmenize neden olmasın.

lolla beğendi.
bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2006, 16:51   #35
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
ben bonzai yetiştirmeyi düşünüyorum.
şimdi hem filizden yetişmeye çalışsam bir yandan da satın alacağım bonzaiye bakmaya çalışsam hatalı mı olur??

zidanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2006, 17:27   #36
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Hoşgeldin zidanta

Aslında neye nasıl başlayacağına karar verecek olan sensin
Bizim tavsiyelerimizi yukarıda okumuşsundur.
Fidan bile yetiştirmeden Bonsaiye para vermen pek akıllıca olmaz.
Denemelerini fidan üzerinde yaparak alacağın bonsaiye iyilik yapmış, paranı da boşa harcamamış olursun.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2006, 14:29   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
selam arkadaşlar,
ben de geldim.
bonsai ile ilgilenmeye başladım. bir çok forum okuyorum insanların tecrübelerinden faydalanmak için. makale vs.
sanırım bir tane satın alacağım ve 10 tane kadar da fidan alacağım. ikisini aynı anda yapmayı planlıyorum. edineceğim tecrübeyi yaymaya çalışacağım.
-succulent bonsai, söğüt, şimşir ilk dnemeyi düşündülerim.
evimde baktığım bitkilerim var henüz ölen olmadı genelde serpildiler hediye gelen bambulardan biri sarardı. annemin eve her gelişinde yerini değiştirmesine bağlıyorum.

ankara'da yaşıyorum.
bu konuda malzeme toprak saksı kitap alet edevat nereden bulacağım..
kitap bulamadım hep netten okuyorum.
gerçi özellikle aramaya vaktim olmadı.

yardımlarınızı bekliyorum

zidanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2006, 15:55   #38
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
karar verdim .. bir çok filiz ve hazır bonsai alacağım.
şimdi de türüne karar vereceğim. diyorum ki:
söğüt mü? succelent mi? kumkuat mı?
akçaağaç zor mu? ficus tam olarak neyi kapsıyor?

zidanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2006, 21:19   #39
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Akçaağaç'ın hangi türü olduğu önemli.
Daha yeni bir Bloodgood'u kaybettim.
Kırmızı yapraklıları ile fazla oynamaya gelmiyor
Yeşil yapraklılar bunun kadar hassas olmuyor.
Unutmadan pahallı olsada favorim Akçaağaç

Söğüt dalını buda suya koy kök verir.
Suyunu bol ver korkma

Benim bildiğim incir de ficus'un bir türü.
Kumkuat'ı 100 ytl ye satıyorlardı.
Succelent ne olduğunu bilmiyorum.

Şimşir'i tavsiye edebilirim.
Ardıç, Dağ çamı (Pinus mugo), Kara çam olabilir.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2006, 23:54   #40
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Hoşgeldin zidanta.
Ankaralı bonsaiciler görmek ne mutlu.Orası benim kürkçü dükkanım.Şöyle Ankaralılar çoğalsın ki ağzımızın tadıyla toplanalım.Muhabbet, workshop,yamadori artık Allah ne verdiyse...Şu ana kadar adam akıllı toplanmak kısmet olmadı.

Hazır bonsai için acele etme.Şu an alacağın hazır bonsai büyük bir ihtimalle sulama hatasından ölür.

İlk önce alacağın bir iki fidanı yaşatma konusunda tecrübe kazanmalısın.Acer palmatum almanı tavsiye etmem.Çünkü pahalıdır ve nazlıdır.Şu aşamada ağaç kaybetmeni istemem.Bu senin şevkini azaltabilir.

Okunabilecek bütün yazıları okumuşsundur bunu söylemeye gerek yok.Yavaş yavaş okuduklarını uygulamaya geçirmen lazım.Bunun içinde en güzel yöntem fidan satın almak.Şimşir alabilirsin.Belki bir iki ufak şekillendirme denemeleride yapabilirsin.Gerçekten şimşir şekillendirmek çok zevklidir.Yalnız şimşir alırken kalın ve tek gövdeli bir tane seçmelisin.

Söğüt köklendirebilirsin.Ağaç dikme antrenmanları için idealdir.Köklerini zedelemeden toprağa dikip sonrasında da yaşatabiliyorsan bu iş olmuştur.Bonsaide el alışkanlığı çok önemli.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2006, 00:09   #41
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Ankarada, beğendikte, zemin katta ,akvaryum malzemeleri satılan bölümde, akvaryum kumlarının olduğu yerde kahverengi volkanik çakıl var.(Ne tarif ama ).Bunu torfla karıştırıp kullanabilirsin.Mükemmel bir karışımdır.Uzun zamandır deniyorum aldığım bütün sonuçlar olumlu.çoğu ağacımın karışımı bundan.****** küçük saksıda olanların.Büyük saksıya böyle bir karışım hazırlamak çok masraflı olur.Çok fazla karışıma ihtiyaç varsa dere kumu, perlit ve torf güzel bir karışım olur.

Ankarada saksı bulamayacaksın. Benim Ankarada bulduğum en güzel saksı güveç kapları

Tel bulmak artık kolaylaştı.Ulustan bakır tel alıp, bunu ateşte iyice kızdırıp sonrasında hemen suya koyarsan alüminyum teli aratmayacak tel elde ediyorsun.Bunu ade1 tavsiye etmiş.Kendisinin 12 yıllık tecrübesi var.Bende bu yöntemi hemen denedim gerçekten alüminyum tel bulacam diye ortalıkta dolanmanın anlamsız olduğunu anladım.

Budama makasını bulmak kolay.Kitap arada sırada dost kitapevine geliyor.Gerçi uzun zamandır gelmiyor.Ben 1 tane almıştım.Sonrasında başka bir tane daha geldi ne yazıkki onu alamamıştım.

Kolay gelsin.

nur.erdoann beğendi.
bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2006, 13:58   #42
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
10 gündür iş nedeniyle İzmir'deydim. Özdere gümüldür civarında. Mevzu şu bol bol sabah ve akşam yürüyüşü yaptım ve "bazı ağaçları" bonsai gibi görmeye başladım.. anlatabildim mi bilmiyorum. ağaca bakıyorum ve önce minyatür algılıyorum sonra sonra orjinal boyutunu .. bunların büyük kısmı çamdı ve başka türler de vardı. dal alsam suya koysam vs diye düşündüm. bonsai fotoğraflarına fazla mı baktım dersiniz.

yolda harika fidancılar gördüm ama süreç olarak alacağım fidana yazık edeceğim bir pozisyondaydım.

artık haftasonu söğütözündeki fidancılara gideceğim..
bonsai için fidan baktığımı söylemeyeceğim. kendim tamamen kendim seçmek için. hangi fidandan bonsai olur nasıl anlarım bilmem ama dağ çamı, söğüt **** şimşir alacağım...heyecanlıyım..

zidanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2006, 17:26   #43
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
Saydığınız türlerin hepsi dışmekan türler.Eğer güneş gören balkon gibi dış mekan imkanınız varsa buna başlayın.
Söğüde para vermenize gerek yok.2-3 parmak kalınlığında 35-40 boyunda çelikler alrak suda kolayca köklendirebilirsiniz.

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2006, 10:09   #44
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemboa
Saydığınız türlerin hepsi dışmekan türler.Eğer güneş gören balkon gibi dış mekan imkanınız varsa buna başlayın.
Söğüde para vermenize gerek yok.2-3 parmak kalınlığında 35-40 boyunda çelikler alrak suda kolayca köklendirebilirsiniz.
yani yukarıda aydığım türde fidan alırsam evin içinde bakma olasılığım yok mu? çünkü kışın ankara malıum geceleri çok soğuk oluyor. güneş alan 2 adet balkonum var ama kışın kapanabilme özellikleri yok. hem içerde hem dışarda bakabileceklerim hangileri?

35-40 cm boyunda söğüt çeliğini köklendirdikten sonra çok fazla kısaltmam gerekmez mi?

zidanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2006, 10:19   #45
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 8
saol bonsaireef. ilk önce fidanı sonra toprak saksıyı ardından beğendikden kumu aliminyum teli elde edeceğim. şu an dostta kitap yok

bonsai hakkında okudukça zorluğunu zorluğunu gördükçe kendisini sevdim.
hafta sonu fidan alacağım. fidanı hemen dikmem gerekir mi? özellikle bu bölgeye uyumlu olan tür hangisi?

teşekkür ederim.

zidanta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2006, 20:40   #46
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Toprak sakısıyı şimdilik unut.Aldığın fidanları bonsai olma aşamasında oldukça büyük saksılarda yetiştirmelisin.

Fidanların köklerini ellemeden daha büyük saksılara dikebilirsin.Köklerine müdahele mevsimi geçti.Buna dikkat et.

Sokaklarda rastladığın ağaçlar o bölge için uygun olanlardır.Bir çırpıda akçaağaç ve akasyanın adını verebilirim.Onun dışında parklarda ve bahçelerde gördüğün çalılarda(ateş dikeni,cotoneaster,şimşir vs) işini görür.Reçineli türlerde var tabi.Bütün bunları fidanlıklarda çok rahat bulabilirsin.

Kolay gelsin.Tekrar aramıza hoşgeldin.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2006, 18:40   #47
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-06-2006
Mesajlar: 3
Merhaba Sevgili Bonsaisevenler

Bonsai'a müthiş bir merakım var ve bende bonsai yetiştirmek için karar verdim.Bu sitedeki birçok yazıyı okudum ve önce söğüt köklendirmekle başlamak istedim tecrübe olsun diye.Sizce doğru bir karar mı?Bir sorum daha olacaktı.Köklendireceğim söğüt dalları nasıl olmalı?Yeni çıkan taze dallar mı yoksa kalın olanlardan mı köklendirmeliyim?

yesil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2006, 20:03   #48
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Aramıza hoşgeldin yesil
Kendini burada tanırsan seviniriz
Söğüt konusunu buradan takip edebilirsin

Doğru karar olup olmadığını işi ilerlettiğinde sen söyleyeceksin
Bir tane de şimşir edinmeni tavsiye ederim

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 09:34   #49
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-06-2006
Mesajlar: 3
Merhaba Arkadaşlar

Birkaç sorum var.Çınar ağacından bonsai olurmu.Olursa nasıl başlamalıyım?Herhangi bir çınardan dal kessem olurmu?Köklendirmem gerekiyoru:Yardımcı olursanız sevinirim.

yesil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 10:15   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-06-2006
Şehir: Derbyshire U.K
Mesajlar: 103
merhaba yesil,bu agac bonsai icin elbette kullanabilirsiniz,isimi ingilizcede 'London Plane'(Platanus*Acerfolia)olur dogada bu agac kocaman olabilir,ve burada ingiliterede sokaklar yaninindasi kullaniyorlar.En buyuk problem bu cesit ile,Bonsaide bile onun yapragini cok buyuk kaliyorlar,bu yuzden eger bonsai icin kullaniyorsunuz,buyuk bir bonsai yapmak gerekiyor.Resimleriniz varsa gormek istiyoruz,ondan sonra size ne yapmak gerek daha iyi tavsiye edebiliriz
tesekkurler
ade

ade1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 14:39   #51
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Merhaba Yeşil,
Çınar konusunda bir fikrim yok ama
söğüt ve şimşir çok iyi fikir.

Şimşir fidanı her yerde var.

Söğüt için eğer kıyabilirsen kalın dallar çok iyi.
İnce dallar da olabilir. Şu an yaklaşık 1 düzine
söğüt saksım var ve çoğu ince dallardan sayılır.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 21:47   #52
Ağaçsever
 
musubeyd's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2005
Mesajlar: 55
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yesil
Merhaba Arkadaşlar

Birkaç sorum var.Çınar ağacından bonsai olurmu.Olursa nasıl başlamalıyım?Herhangi bir çınardan dal kessem olurmu?Köklendirmem gerekiyoru:Yardımcı olursanız sevinirim.
evet,çınardan da yapılabilir.herhangi bir çınardan uygun gördüğünüz bir dalı kesip toprağa dikerek köklendirebilirsiniz.söğüt kadar olmasa da çınar da köklenmede nazlanmayan bir tür.suyu seviyor.kocaman bir çınar dalını,bir çeşme önüne diktiler(3 sene önce) ve şimdi ağaç oldu.hızlı büyüyor.çınar yanında söğüt de denenebilir..

musubeyd Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2006, 00:29   #53
Ağaçsever
 
ceratonia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2006
Şehir: mersin
Mesajlar: 86
bende size ateş dikeni tavsiye ederim...bunun yanında taflanda fena bir tür olmaz...bende var onun için rahatlıkla söylüyorum yeniler henüz

ceratonia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2006, 21:30   #54
Ağaçsever
 
blackout's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 44
nasıl başlayacağım bilmiyorum

bonsai ye başlamak için, tanımak için, öğrenmek için bir sürü kaynak buldum, onları okumaya başladım. ancak ne kadar okursam okuyayım önümde somut bir örnek olmadığı sürece pek bir şey anlamıyorum. kendi kendime nasıl başlayacağımı bilmiyorum. bir şekilde bunu uygulamalı bir şekilde öğrenmem gerekiyor sanıyorum. birinin bana, işte bonsai bu, bunu böyle yaptım böyle oldu, eskiden şöyleydi, bak bunu yapınca bu oluyor filan diye göstererek anlatması gerekiyor sanırım. bilmiyorum sorun bende mi yoksa bu iş böyle mi.

anladığım kadarıyla bonsai ile ilgili organizasyonlar da gerçekleşmiyor, belki sitanbulda gerçekleşiyordur ama ankara'da nadiren olmalı.

yardımcı olursanız çok sevinirim.
teşekkürler

lolla beğendi.
blackout Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2006, 22:11   #55
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Aramıza hoşgeldin blackout.

Üyeler tanışıyordaki yazınıda okudum.Öncelikle şunu söyleyeyim; yavaş.Bütün bunları biranda gerçekleştiremezsin, bazı şeyleri biraz sindirmek lazım.
Özellikle bu bonsai için geçerli.Biranda herşeyi anlayıp, herşeyi tam anlamıyla öğrenemezsin.Bir öğrenme ve özümseme dönemi yaşaman gerekiyor.

Hevesini çok iyi anlıyorum bende çok hevesle başlamıştım.Aynı hevesle birçok fidan alıp hepsini öldürdüm.Hatta ilk öldürdüğümde bir yamadoriydi.Hemde çok güzel bir zeytin yamadorisi.Öldürme nedenimde yazın sökmüş olmamdı.Bundan 6 yıl önceydi ve o zamanlar bu kadar kaynak da yoktu.Okuduğum birkaç bilgiyi hemen demeye koyuldum ve sonuç kötü.

Şu an için ihtiyacın olan bütün bilgiler var.Bu bilgilerin hepsini okumalısın.
Ben senin yerinde olsam; bu forumdaki bonsai ile ilgili bütün yazılanlar okurdum.
Sonra gider birkaç fidan alırdım.İlk işim bunları yaşatmak olurdu.
Sonrasında okuduklarımdan bazılarını uygulamaya başlardım.
Ama uygulamadan önce bir daha okurdum.

Bende şu ana kadar yazılan bütün Türkçe makaleler var.Tecrübeli insanların yazdıkları var.Bunların hepsini topluyorum , bilgisayarıma kaydediyorum.

1 yıl öncesinde bilgisayarım yoktu.O zamanki bütün Türkçe makalelerin çıktısını almıştım.Bunla yetinmeyip bonsaiprimer sitesini tümden indirip çıktısını almıştım.

Bütün bunları niye anlatıyorum.Ben bunları belki 10 defa okudum.O kadar okumuş olmama rağmen her yapacağım işlemden önce bir kez daha okudum.O kadar okumama rağmen her okuduğumda ayrı birşey dikkatimi çekiyordu.

Şu an çoğu şeyi benimsedim, eskisi gibi tekrar tekrar okumuyorum ama bu aşamaya gelinceye kadar çok emek harcadım.Aynı zamanda çok pratikte yaptım.Bu işi öğrenmek için bilgi ve pratik birlikte gerekiyor.(En önemlisi ise sabır.Herşeyi zamanı geldiğinde yapmak gerekiyor.Sabır ve zamanlama konusunda uzun uzun yazılabilir.)

Okumak pratik yapmak yanında gerekli olan bişey daha var: göz aşinalığı.
Göz aşinalığı niçin gerekli söyle anlatayım:
İlk başladığım zamanlarda aldığım bir fidana baktığımda nasıl şekil vereceğim hakkında kesinlikle fikir yürütemezdim.Bu iş çok zor nasıl başarağım diye düşünürdüm.Bu adamlar bu bonsaileri nasıl yapıyor hayret ederdim.
Sonrasında internetteki bonsaileri incelemeye başladım.Bütün bonsailere baktım.Onları nasıl o hale getirmişler diye kendi kendime fikir yürütmeye çalıştım.
Şu an elimde mini bonsai kolleksiyonum dahil 3000-3500 tane bonsai resmi var.Bu bonsailerin hepsini neredeyse biliyorum diyebilirim.Çünkü bunlara defalarca baktım.
Bu forumlara resim koymak gerekse tek tek hepsine bakıyorum.Kafama bişey takılsa hepsine bakıyorum.**** bir bonsaime şekil düşünsem ona benzer neler yapmışlar diye hepsine bakıyorum.Öyle bir aşamaya geliyorsunuz ki bir fidana baktığınızda buna şöyle bir şekil verilebilir diyebiliyorsunuz.
Tabi kişiden kişiye verilebilecek şekiller değişir oda ayrı.Ama fikir yürütebiliyorsunuz.

Belki fikir verir diye bazı şeylerden bahsettim.Umarım yardımcı olur.Kolay gelsin.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2006, 22:26   #56
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Şu an olsa bu bonsai ölmezdi.Bu 6 yıl önceki zeytin yamadorimin söktükten 1 saat sonraki hali.
Resim3.JPG

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2006, 22:36   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-06-2006
Şehir: Derbyshire U.K
Mesajlar: 103
merhaba blackout aramiza hos geldiniz ne bilgisi arastiriyorsunuz bu site de bulabilirsiniz inaniyorum,eger sorunuz varsa her zamanki buraya post edebilirsiniz arkadaslarimiz dan biri cevaplayacaktir
tesekkurler
ade

ade1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2006, 00:11   #58
Ağaçsever
 
blackout's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 44
önclikle teşekkür ediyorum bonsaireef, bana göre derin ama sana göre yeterince yüzeysel olan bilgilerin için, umarım ben de birgün böyle çok şey öğrenip olayları yorumlayabilirim.

ben de bugünkü hırsımla yaklaşık 40 - 50 sayfa bonsai ile ilgili yazı bastrdım, oturup onları okuyacağım gecenin bu saatinde.

ama evet yine malesef her konu gibi bu işin de sabıra ve zamana bağlı olduğunu kavradım, hırsım biraz olgunlaştı gibi.

ama sorunum şurda başlıyor benim, hayatımda daha bir kere fidanlığa gitmemiş bir insanım, bir kere ağaç budamamışım, dal kesmemişim, sadece bir kere çiçek ekmiştim bahçeye o kadar. yani anlayacağınız hiç bir deneyimim yok bu konuda.

benim istediğim hani bu işleri yapan, öğreten, kurs gibi veya özel ders bile olabilir, böyle bir yerle anlaşıp kısa vadede bir şeyler kapmak. ama tabi ki önce kendime bir kaç bonsai edinip onlara bakıcam, okuduğum bir kaç şeyi uygulayıp öldüreceğim onları eminim, ama olur heralde böyle şeyler.

bir de bonsai malzemelerini nerden bulacağım ankara da onu bilmiyorum.

ayrıca tekrardan memnun oldum ade1 ve teşekkür ediyorum yine.

ve tekrar yardım dileniyorum.

blackout Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2006, 09:42   #59
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi blackout
ama sorunum şurda başlıyor benim, hayatımda daha bir kere fidanlığa gitmemiş bir insanım, bir kere ağaç budamamışım, dal kesmemişim, sadece bir kere çiçek ekmiştim bahçeye o kadar. yani anlayacağınız hiç bir deneyimim yok bu konuda.

benim istediğim hani bu işleri yapan, öğreten, kurs gibi veya özel ders bile olabilir, böyle bir yerle anlaşıp kısa vadede bir şeyler kapmak. ama tabi ki önce kendime bir kaç bonsai edinip onlara bakıcam, okuduğum bir kaç şeyi uygulayıp öldüreceğim onları eminim, ama olur heralde böyle şeyler.
Hiç bitki yetiştirmemiş birisi olarak ilk önce alacağın fidanları yaşatmaya çalışmalısın.Bonsai almanı tavsiye etmem.Yeni alınan bonsailerin ölmesinde en önemli neden sulama hatasıdır.Alacağın fidanları sulayarak sulama ile ilgili tecrübeni arttırabilirsin.Bonsai sulaması fidan sulamsından daha zordur.Daha çok özen ister.

Kurs konusunda yazmıştım bir daha yazayım.Kurs veren bir yer yok.Kendi çabamızla öğrenmeye çalışıyoruz.ankarada workshop çalışması yapmak istedim ama bir türlü fırsat olmadı.Daha doğrusu bir türlü toplanamadık.Bu tür çalışmalarla kendi kendimizi geliştirebiliriz.

Ankaradasın.Askerliği bitirip Ankaraya dönecem(TUS olursa hemen yoksa biraz gecikebilir).O zaman çok güzel düşüncelerim var.Mekan bulabilirsek workshoplar yapmak istiyorum. Yamadori turları düzenlemek istiyorum.Bakalım ne olacak.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2006, 10:34   #60
Ağaçsever
 
blackout's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 44
anladım. daha çömez bir insan olarak fidanlarla başlıyorum o zaman.

evet, workshop olmasa bile bir şekilde biraraya gelmenin çok faydalı olacağına inanıyorum. sonuçta birlikten kuvvat doğuyor, bu şekilde benim gibi yeni arkadaşlar da daha rahat bir şekilde bonsai ye giriş yapabilirler.

teşekkürler tekrar.

blackout Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024