agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni175Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-08-2007, 15:37   #31
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-08-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
Bonsaiden bonsai yapılır mı?

Herkese merhaba, forumu çok beğendim gerçekten editörleri tebrik ediyorum.

Ben bonsai de acemiyim. Bir ay kadar önce yalovaya gezi düzenledik. Geçerken bonsaicileri gördüm. Bir tane bonsai satın aldım. 50 cm büyüklüğünde çam bonsaisi. Sonra bauhaus ta küçücük bonsaileri görünce dayanamadım, üç tane aldım. Şimdi bu küçükleri görünce çam bonsaim bana dev gibi geliyor, ayrıca şeklini de sevmedim acaba ondan küçük bonsailer yapabilir miyim?

İki gün öncede bir siteden tohum siparişi verdim. Tohumdan bonsai çıkmayacağını iyi biliyorum tabi. Bu siparişi ağacın görünüşünü beğendiğim için verdim. çünkü böyle güzel görünüşlü ağaç yok bulunmuyor, ben de tohumdan üretirim diye düşündüm. Şimdi bekliyorum hala gelmedi tohumlar...

fenoloji Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2007, 15:45   #32
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Elli santim o kadar da büyük değil.
Fotoğraflarını yüklersen, arkadaşlar fikirlerini söyler. Küçülüp küçülemeyeceğine birlikte bakarız.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2007, 15:32   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 110
Tohumdan bonsai yetiştirmeyle ilgili elimde olan bir dokümanı eklemek istedim. Gerçi bilgilerin büyük kısmı yukarıda arkadaşlar tarafından verilmiş. Biraz zaman alsa bile tamamen isteğimiz doğrultusunda ağacı şekillendirme imkanı verdiği, ağacın gelişme aşamasının her anı görülebildiği için özellikle minyatür bonsai çalışması yapmayı sevenler tarafından tercih edilebilecek bir yöntem.

Tohumdan Bonsai Üretme Tekniği:

Uzun bir zaman almasına karşın, Bonsai yapılabilecek herhangi bir türde rahatça kullanılabilir. İstenen türün tohumları seçilerek sonbaharda toplanılırlar ve direk olarak ekilirler. Eğer tohumu bir sonraki bahara kadar bekletmek gerekirse, tohum hava geçirmez kutuya kapatılarak kuru ve serin bir yerde saklanır. Ertesi yıl Mart-Nisan aylarında ekimleri yapılır. Ekimden sonra çimlenme için 2-3 aylık süre gereklidir. Çimlenmeden itibaren 2-3 yıl gelişmeye bırakılırlar ve daha sonra tek tek saksılanırlar.

Son yıllarda Bonsai tohumu satımında büyük bir patlama olmuştur. Şüphesiz Bonsai tohumu diye bir şey yoktur. Bazı ağaç türleri doğal olarak cücedir. Ama Bonsai ağaçları, Bonsai tohumundan gelişmezler. Ağaçların Bonsai şeklini alması özel budama ve eğitim teknikleri ile olmaktadır. Bu nedenle bildiğimiz ağaç tohumlarını Bonsai olarak yetiştirmek için uygundur. Bonsai tohumları diye adlandırılan tohumları almak için yüksek paralar ödemeye gerek yoktur.

Bazı ağaç türleri tohumdan kolayca ürerler. Buna örnek olarak Japon akçaağacı, trident akçaağacı, karaçam, zelkova, badem, at kestanesi, yaban elması, ayva ve melez'i örnek gösterebiliriz. Bazı ağaç türleri de tohumdan güç üretilirler. Buna örnekte Hinoki selvisi, beyaz çam, gürgen, iğneli ardıçtır.

Ağaç tohumlarının gelişmesi birkaç faktöre bağlıdır. Tohumun kalitesi, tohumun alındığı yer, orijini, toplanma mevsimi, toplanma ve depolanma şekli son olarak germinatif kapasiteleri. Bazı tohumlar ilave olarak uyuma dönemlerine yönelik sorunlarda yaşarlar. Doğada tohumlar kışı uykuda geçirirler ve ilkbaharda uyanırlar ve büyümek gelişmek için uygun ortamı bulurlar. Bazı tohumlar bu uyuma döneminde şartlara göre gelişen komplikasyonlar nedeniyle canlılıklarını kaybederler.


Erken filizlenme, örneğin sonbahar filizlenmesi özellikle soğuk yerlerde sonuçsuz kalacaktır. Çünkü filizlenmiş yeni fidan yavrusu gelen kışın soğuklarına dayanamayacak ölüp gidecektir. Uyuyan tohumların filizlenmesi için uyarılar gereklidir. Bu uyarıcı özel metodlardan en yaygın ve bilineni "stratifıcation" tekniğidir. Buna Türkçe katmanlaştırma denebilir. Bu yöntemde tohumlar kumla karıştırılır özel olarak hazırlanmış çukura yerleştirilir ve kışı burada geçirir. Böylece tekrarlayan donma ve çözülmenin getirdiği zararlar önlenmiş olur.

Stratifıcation, suni olarak buzdolabı yardımıyla da yapılabilir. Bu yöntemde tohumlar suda 6 saat bırakılırlar, daha sonra nemli bir plastik torbaya yerleştirilir ve oda ısısında birkaç gün bırakılırlar. Buzdolabının alt gözünden başlayarak yavaş yavaş yüksek raflara kaldırılırlar. Buzdolabının alt raflarında ısı yaklaşık 4°C dir, üst rafında ise 1°C dir. Alt raftan üst rafa geçiş iki haftalık bir sürede olmaktadır. İzleyen iki hafta içinde de tekrar alt rafa indirilmelidir. Bu dönem sonunda tohumlar ekime hazırdırlar. Stratifıcation bu nedenle zamana gereksinim duyan bir yöntemdir. Uykuda olan tohumları uyandırmak için yukarıda aktarılan yöntem iyi bir yöntemdir ama tek değildir.

Dışta sert kabuğu olan tohumlarda sırasıyla buzdolabının alt gözünden üst gözüne çıkarıldıktan sonra en fazla 2-3 gün kalacak şekilde buzluğuna konur daha sonra yavaş yavaş buzdolabının üst bölgesinden alt bölgesine inilir.

Tohumların uyuması **** uyanmaması, çimlenmemesi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Buna çeşitli örnekler vereceğiz. Örneğin bazı tohumlarda germinationun başlaması için kabuğun kırılması gerekir. Bu kabuk kırılmazsa çimlenmezler. Diğer bir tohum uyanmama nedeni tohum embriyonuna bağlıdır ve tohumlarda eğer inkomplet (tam olmayan) embriyo gelişimi varsa bu tohumdan çimlenmez. Bir diğer noktayı da hatırlatmakta fayda vardır. Bazı tohumlar çimlendikten sonra ilkbahar sonuna doğru **** yaz ayında aniden sıcaklar bastırırsa çimlenme ve gelişme gücünü birden yitirebilirler.

Yukarıda aktarıldığı gibi tohumun çimlenmesi bizim kontrolümüz dışında olan bazı özellikler, faktörler içermektedir.

Ağaç tohumlarını ekmek için en iyi mevsim ilkbahardır. Bu amaçla dikdörtgen 5-10 cm derinliğinde bir plastik kap kullanılabilir. Derinliğinin yarısına kadar bire bir ölçekte hazırlanmış torf ve yıkanmış kum konulur ve kap içerisinde yayılarak bastırılır. Daha sonra tohumlar serpilir ve daha sonra tekrar hazırlanmış torf ve kum karışımı tohumların üzerine yerleştirilir, bunun kalınlığı tohum kalınlığının 2-3 misli olacak şekilde olmalıdır. Bunun üstüne bastırıcı etkisinden faydalanmak için daha büyükçe veya küçük çakıl taneleri serpilir. Kompost her zaman nemli tutulmalı ama hiçbir zaman aşırı ıslak (nemli) olmamalıdır. 10-15°C lik ortam ısısı çimlenme için idealdir. Bu amaçla mutfağın bir köşesi uygun olabilir. Ama; canlı serası olanlar buradan bu amaçla faydalanabilir. Uygun ortam ve ısıda tohumlar 2-4 hafta içinde filizlenmelidir. Bir çift sağlıklı yaprak gelişene kadar filizler oldukları kapta tutulmalıdır. Bu aşamaya ulaşmış filizler ayrılarak 4 cm lik derinlikteki ayrı plastik kaplara aktarılabilir. Bu amaçla kullanacağımız toprak; filizlendirmede kullandığımız 1/kum + 1/torf karışımı olmalıdır. Bu karışıma çok az miktarda temel ihtiyaçları karşılayıcı gübre ilave edilir. Çok fazla gübre tabii ki istenmez, kaçınılmalıdır. Yeni ekildikleri yerde bundan sonraki 4-5 hafta gübrelememeliyiz. Bundan sonra sulandırılmış sıvı gübrelerle gübrelemeye başlanmalıdır.

Uç büyüme mevsiminde filizler 15-90 cm kadar büyürler. Bu büyüme boyu ağacın varyetesine göre değişir. Eğer filizlenme yazın ortasından sonra olmuşsa filizler filizlenme kabında bırakılmalı ve kışı geçirmeden önce kaplara aktarılmamalıdır. Tek kaplara aktarılması, izleyen ilkbaharda yapılmalıdır. Fideler düzenli bir şekilde sulanmalı ve yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Fideler üç aylık olduğunda çok az miktarda gübrenin tohum yatağına eklenmesi yararlıdır. Bundan sonraki bakım işlemleri evin içerisinde **** dışarısında yapılabilir. Çamlar iki yıl, yavaş büyüyen yapraklılar hariç, diğerleri bir yıl sonra buradan sökülerek saksılanabilirler. Bu yöntemde 4-5 yıl içerisinde Bonsai şekil almaya başlar. Daha sonraki yapılacak bakım işlemleriyle muhteşem Bonsai’ler elde edilebilirler.

Filizler 2-3 yıl boyunca özgürce büyümeye bırakılmalı şekil verme ve eğitme çabalarına girişilmemelidir. Bu büyüme süresinde; gittikçe artan hacimdeki kaplara aktarılmalı **** bir bahçeye ekilmelidir. Burada daha çabuk büyürler. Bu süre sonunda gövde kalınlaşmış ve de boy artmış olacaktır.

Ortalama olarak, 3 yılın sonunda kurşun kalem kalınlığında bir gövdeye ulaşırlar. Bu aşamada ağaçlar Bonsai için eğitilmeye uygundurlar. Filiz 15-25 cm'e kadar kesilmelidir ve gövde istenilen temel şekle göre tellenmelidir. Dallara bu evrede dikkat etmek gerekli değildir, çünkü sonradan kesip ayrılabilirler. Gene bir ağacın dalları ne kadar çok olursa, ağacın gövdesi daha güçlü olur. Bu nedenle dalların ağaç gövdesinden çıkmasına izin verilmelidir.

Eğer amaç çok küçük "mame" Bonsai yapmak ise filiz 15 cm'den kısa yükseklikte tutulmalıdır. Ana kök kesilerek yan köklerin gelişmesi hızlandırılmalıdır. Daha sonra genç filiz "mame" çanaklarına yerleştirilir. Eğer Bonsai'nin daha kalın ve daha büyüğü isteniyorsa büyük saksılarda büyümesine müsaade edilmeli ve yılda bir daha büyük saksıya aktarılmalıdır.

Tohumdan bonsai yetiştirmek oldukça zevklidir. Ağacın gelişmesinin her aşamasını görürsünüz. Sanıldığının aksine de hızlı bir yöntemdir. Güzel görünümlü bir bonsai 6-7 yılda oluşabilir. Bu yaştaki bir ağaç 2,5 cm kalınlığında gövdeye sahip olabilir. Gürgen ve bazı akçaağaç (trident) türleri hızlı büyüyen variyetelerdir.


Sevgiyle kalın.

Nail Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2007, 00:25   #34
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Ulmus
Sağ olun, çok güzel bir makale.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 08:00   #35
Ağaç Dostu
 
Volare's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: Izmir
Mesajlar: 1,390
Galeri: 2
Merhaba ,
ben bu denemeyi yapmadan önce üstteki makaleyi okumamıştım , tabi bu benim hatam .
Sonbaharda iki diş bademi sert kabuğundan çıkarıp hazır torfa (çiçekler için ) ektim .
Bu kadar hatanın üzerine , saksıları hemen hemen sulamaksızın(10 günde) açık balkonda bıraktım .
Bu yetmedi şubat başında artık çıkmazlar düşüncesiyle saksılara frenk üzümünden kestiğim çelikledi sapladım .
Eh şaka gibi belki ama , hem bademler çıktı ,hem de çelikler yeşerdi...
Şimdi bonsai adayı olarak niyet ettiğim bademlerimin biri 12-13 santimetre ,
diğeri 16-17 cm. boyunda .
Konu :
1.Her iki bitkiye zarar vermeden nasıl ayrı saksıya alayım .
2.Badem bonsai örnekleri var mı ?
3. Badem için uygun kabul görmüş bir tarz var mı ?
4.Derinliği 8-10 santmetre olan iki plastik kaseyi altından delsem , benim bademler için uygun olur mu ?
Bu konularda yardımlarını esrgemeyecek arkadaşlara şimdden teşekkür edyorum.
Tabi bu hatalardan feyz alacaklara da...


Düzenleyen Volare : 21-04-2009 saat 12:29
Volare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 08:48   #36
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Volare bugün toplantıda konuşalım hepsini.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2009, 08:51   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Volare iyi gunler.

su an ayni saksi icerisinde buyuyen bitkilerinizi yerlerinden sokup baska saksilara almak oldukca riskli bir is olur. Bence birakin onlar bir yil birlikte buyusunler, sonra yapraklarini doksunler, kisin sogugunu gorsunler ve havalr isininca yani yeni bir bahar baslayinca onlari yerlerinden soker kok budamasi yapar istediginiz saksilara ayri, ayri dikersiniz.

Bademden bonsai yapanlar var, supurge ve ya kivrimli dik tarzlara uygundur.
Gezerken rasladiginiz badem agaclarina da bakabilirsiniz onlardan ilham alarak da guzel badem bonsailer yapabilirsiniz.

Verdiginiz olculerdeki saksilar ilk 2-3 yil icin bademlerinize uygundur.

Bir yere tohum eker, veya celik dikerken isim ve tarih dustugunuz bir etiketi olursa hatta bir not defterinizde kisa notlar tutarsaniz ornegin ilk hafta hic bir degisiklik olmadi, Dorduncu hafta yeni surgunler patladi, gibi bu bilgiler ilerki bir zamanda tekrar size gerekli olacagi gibi, ihtiyaci olan diger arkadaslarla da Paylasabilirsiniz.

Size guzel keyifli calismalar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 23:22   #38
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Tohumdan Bonsai Yapımı

Misho Japoncada tohumdan yetiştirilmiş bonsai anlamına gelir.
Tohumdan bonsai yetiştirmek uzun bir zaman alır ve normal şartlarda en dengeli bonsai yetiştirme yoludur. Bunun sebebi yetiştirilecek ağacın tamamen sizin istediğiniz doğrultuda gelişmesine Vakıf olmanızdır. Unutulmaması gereken şey Ağaç yaşken eğilir.

Adım adım uygulanması

Öncelikle dikmeyi düşündüğümüz tohumları su dolu bir kaba atarak dibe çöken tohumları seçelim bu yalnızca kalın kabuklu iri tohumlu ağaçlar için uygulanacak bir yöntemdir. Sebebi yeşermeye uygun olan tohumlar dibe çökerler. Örnek çam ağacı tohumları. Bu tohumları suda 1 gün bekletirsek çimlenmeleri daha hızlı olacaktır. Bundan sonraki işlem ve en önemli kısım steril bir toprak ya da perlit kullanmak olacaktır. 15 cm derinlikteki bir kaba tohumların arası 10 cm kalacak şekilde dikimimizi yapabiliriz biliriz. Bu sırada dikkat etmemiz gereken en önemli konu tohumları sert bir şekilde sulamak yerine suyu bir fısfıs aracılığı ile toprağa uygulamalı ve tohumların toprak yüzeyine çıkmalarını engellemiş oluruz. Bundan sonra ki adım toprağın nemini kaybetmemesi için üstlerinin bir naylon torba ile örtülmesi olacaktır. Fakat bu örtme işlemi 1 ila 2 günü geçmemelidir. Yoksa toprak da bulunan tohum aşırı nemden dolayı çimlenmeden çürüye bilir.Diğer bir konu ise gübrelemedir.Bu dönemde tohumun ve çimlenmek de olan filizin besine ihtiyacı yoktur.Çünkü zaten tohumun etrafında filizlenmeyi teşvik edecek kadar besin bulunmaktadır. Bir diğer önemli konu ve yapılan en büyük hata bu dönemde yapılan aşırı sulamadır. Şu asla unutulmamalıdır yeni çıkan kökler asla fazla su istemez. Aşırı su filizin köklerini çürüte bilir ya da hastalığa yol açabilecek organizmaları tetikliye bilir. Bir kaç ay içinde gelişen filizleri yerlerinden çıkarıp gerekli kök budamalarını yaparak yeni saksılarına alabilirsiniz.

Not:En iyi tohumdan bonsai yetiştirmenin zamanı ilkbahardır.

Misho

tohumdan001.jpg

Kök budamasını yapıp saksıya alın.
Resim:
Bir yıl sonra gelişme döneminde
yapacağınız sürgün budaması ve devam eden
yıllarda takip edeceğiniz budama şekilleri.
Zaman içerisinde ağaçınizın dallarının gelişim şekli gittikce
minyatürleşen bir ağaç görünümünü almaya başlayaçakdır.

http://www.bonsaisan.com/bonsai/bonsai.asp alıntıdır teşekkürler.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 23:24   #39
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Konuyu açmışken tohumdan çam bonsai yetiştirmek nasıl oluyor bunu sormak istiyorum?
Birde sekoya gibi ibreli türlerde hangi kurallar geçerli bu konu hakkında çok araştırma yaptım ama hep ingilizce.


Düzenleyen Emre Kuzu : 16-03-2011 saat 23:32
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 23:31   #40
Ağaç Dostu
 
Ferit Aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 338
Sayın Kalyon, Bu başlık altında açtığınız iyi oldu konuyu tohumdan yetiştirenler **** yetiştirmek isteyenler için iyi bir konu başlığı.

Ferit Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-03-2011, 23:36   #41
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Evet her ne kadar yeni başlayanlar için tavsiye edilmesede kendinde o sabrı görenler buradan yaralansınlar Ben fidancıdan fidan almadan başladım sonra nedense tohumdan yetiştirme daha cazip gelmeye başladı bana.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2011, 23:32   #42
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Konuyu açmışken tohumdan çam bonsai yetiştirmek nasıl oluyor bunu sormak istiyorum?
Birde sekoya gibi ibreli türlerde hangi kurallar geçerli bu konu hakkında çok araştırma yaptım ama hep ingilizce
Sorum hakkında bilgisi olan yok mu?

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 08:10   #43
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Çamı tohumdan çimlendirmek başka ağaçları çimlendirmeye göre daha problemli. Mantarlardan kaynaklanan çürümeler oluyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 13:24   #44
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Rastgele memet bey çimlendirebildiğim kadarı bana yeter. şu an bende 25 adet pinus aristata ve 50 adet dev sekoya, 10 adette huon pine tohumu var. Üstteki görsel gibi ibreliler içinde bir görsel anlatım olsa güzel olacak. Neyse Çimlendirdiğimde yeterli boylara ulaştıklarında konuşalım. Biraz acele oldu gibi.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 14:37   #45
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Hazırda var elimde onuda eklerim siteye.
Yardımcı olur tohumun hazırlanmasında 11 yaşına geçen süreç ve istenilir ise 11 yaşına kadar gecen çamlarda mum çimdikleme ve diğerleri ilgili.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 16:45   #46
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Bu haber sevindirici Sayın hocam elinizde ne varsa ekleyiniz. Çok yararlı olacaktır.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 16:52   #47
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
3 adette peygamber ağacı (lignum vitae) tohumu var dünyanın en ağır odunlu ve en sağlam odunlu ağacı odunun bir metreküpü yaklaşık bir buçuk ton geliyor.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 89173722.jpg (67.0 KB, 1226 views)
Dosya Türü: jpg gaiac.jpg (69.9 KB, 1199 views)
Dosya Türü: jpg lignum_vitae2.jpg (41.6 KB, 1196 views)
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2011, 13:51   #48
Ağaç Dostu
 
nikon_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 306
Galeri: 63
Kestane yetiştirme

Bu da tohumdan yetişen kestane fidesi. Kestane fidesinin ilginç bir kök gelişimi oldu. İlk çıkan çanak yaprakları tohum kesesinden ayrılmadığı için farklı bir büyüme gözleniyor. Bonsai ustalarından, bu durumu devam ettirmem mi yoksa müdahale etmem mi gerektiği konusunda yardımlarını rica ediyorum.

kestane 03.jpg

kestane 04.jpg


Bunlar ise, yine tohumdan yetiştirmeye çalıştığım akasya ve mor salkım fideleri. Büyürlerse onları da bonsaide kullanmayı düşünüyorum.

akasya 01.jpg
SANY0212.jpg

Bonsai çalışmalarımda kullanmak üzere bir miktar kara yosunu topladım ve torfun üzerine koyup nemli tutmaya çalışıyorum. Sağlıklı kalması için yapmam gereken başka şeyler var mıdır?

kara yosunu 01.jpg

mister73 beğendi.

Düzenleyen nikon_ : 02-04-2011 saat 09:03
nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 13:35   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler Nikon.

Kestaneye mudahale etmen gerekmiyor. Kokun bitisiginde gorunen yesil renkli, canak yapraklar fidan gelistik sonra kendiliginden kuruyup dokulecektir.

Yosununuzu torf yerine bir kiremit ya da tugla uzerine koyup, golge bir yerde sulamaya devam ederseniz, uzun bir sure onu yasatabilirsiniz. Kavurucu yaz sicaklarinda belki olmus gibi gorunebilir ama, havalar sogumaya basladiginda(sonbaharda) tekrar yesil rengine donecektir.

Bu arada tohumdan fidan yetistirmeye devam ederken fidancilarda bulacaginiz bonsaiye uygun fidanlarla ugrasip kendinizi bonsaide gelistiriniz.

Size kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-03-2011, 17:57   #50
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-03-2011
Şehir: sakarya
Mesajlar: 7
tohumları filizlenmeye başladı

merhaba , dikmiş olduğum bir kaç çeşit ağaç tohumlarından şu an bir çeşiti filizlenmeye başladı. Beya çiçekli yalancı akasya( robinia pseudoacacia) 18 mart ve 21 martta ekmiş olduğum tohumlar. öncelikle çiçekli olarak ağacı görelim.

imagesCAWT5Z0L.jpg

şimdi tohumların filizlenmesi ;

27032011496.jpg
27032011497.jpg
27032011498.jpg

gokseller beğendi.
nicomedia61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2011, 09:50   #51
Ağaç Dostu
 
nikon_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 306
Galeri: 63
Sayın Ali H. ALI, değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Seralardan bonsai yapımına uygun fidan arayışım bu hafta sonundan itibaren başlayacak zaten. Bİrkaç tane uygun fidan elde edip onların üzerinde çalışmayı ümit ediyorum.

Saygılar.


Düzenleyen nikon_ : 01-04-2011 saat 09:04
nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2011, 15:53   #52
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Çevrenizde ulaşabileceğiniz orman fidanlığı varsa, uygun fiyatlı fidan bulabilirsiniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2011, 09:04   #53
Ağaç Dostu
 
nikon_'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 306
Galeri: 63
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Çevrenizde ulaşabileceğiniz orman fidanlığı varsa, uygun fiyatlı fidan bulabilirsiniz.
Öneriniz için teşekkürler Sayın memet. Sağlıcakla kalın.

nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 21:26   #54
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Bir kaç çeşit tohum çimlendirdim.
17 adet Pinus aristata. 2 aylıklar.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 30 mayıs 2011....jpg (39.2 KB, 1141 views)
Dosya Türü: jpg 30 mayıs 2011-.jpg (60.7 KB, 1113 views)
Dosya Türü: jpg 30 mayıs 2011...jpg (58.5 KB, 1101 views)
Dosya Türü: jpg 30 mayıs 2011..jpg (58.6 KB, 1102 views)
gokseller ve mister73 beğendi.
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 21:36   #55
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Diğerleri
30 mayıs 2011.jpg
Arizona servisi.
Resim 004.jpg
Sarı çam. Hasarlı olanın tepesini kuşlar yemiş yavaşda olsa gelişiyor.
Resim 039.jpg
Taxodium mucronatum. Gerisi gelebilir şu an 1 adet.

mister73 beğendi.

Düzenleyen Emre Kuzu : 01-06-2011 saat 14:50
Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 21:56   #56
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Çam sürgünlerinde sapın çürümesine neden olan bir mantar sorunu oluyor. Orman fidanlıklarda buna engel olmak için sitmetik ilaçlama yapılıyor. Sap sanki sulamadan çürümüş gibi zarar görüyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2011, 22:01   #57
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
İnşallah o zararlı benimkilerede bulaşmaz. Buradaki çam zor şartların ağacı bir alt türü dünyanın lider en yaşlı ağacı 4800. umarım beni üzmeyecekler.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 09:55   #58
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
güzel bir çimlenme
saygılar

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2011, 13:09   #59
Ağaç Dostu
 
Emre Kuzu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2009
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 1,366
Galeri: 10
Teşekkürler.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2011, 20:22   #60
Yeni Üye
 
ÇağanTelaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2011
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 8
Ağacıma meşe palamudunu ekerek başladım. Yaklaşık 1 sene oldu. Birkaç defa kök budaması yaptım. Arada kuruyan yaprakları koparttım. Forumlara baktığımda hep değişik cinslerde ağaçlar kullanılmış. Ben meşe ağacını sevdiğim için palamudu ekerek başladım. Sağlıklı olduğunu düşündüğüm ağacım için bundan sonra neler yapabilrim. Yardımlarınız için teşekkürler.

ÇağanTelaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024