agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen nicholai hel

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-03-2018, 22:35   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-01-2012
Şehir: Ankara / Almanya ( Heidelberg )
Mesajlar: 81
Dağ Muşmuşlasında Yaprak Sararmaları

Bir kaç hafta önce fidanlıktan getirttiğim dağ muşmulasında bazı problemlerim var. İlk geldiğinde ( paketleme çok güzel yapılmıştı ) Yeşil yaprakları boldu ama arada kuru yapraklar da sallanıyordu. Toprağı nemliydi o yüzden sulamadım. İlk geldiğinde gece eksilere iniyordu hava o yüzden ısıtması olmayan odada pencere kenarına koydum çok ışık alamadı ama keyfi yerinde gibiydi. Toprağı üstten kuruyunca bir kere suladım ve havalar iyileşmeye başladığı için dışarda tutmaya başladım fakat yapraklarında sararmalar başladı özellikle tek bir dal üzerinde değil her dalda en az 2-3 tane yaprak sarı şu an. Toprağı bahçe toprağı ve akadama benzeri bir inorganik toprakla karışık ama daha genç fide olduğu için sanırım bahçe toprağı daha bol. ( su alttan drenaj yapıyor ama yinede çok sus tutuyor olabilir diye düşündüm. ) Yaprak sararmalarının nedeni olarak aklıma ya fazla sulamadan kök çürümesi ya da fidanlıkta hızlı büyütmek için fazla gübreleme olabilir diye düşünüyorum. Bir de yeteri kadar ışık alamaması da aklımda ama şu an eminim iyi ışık alıyor. Sizce ne yapmam lazım? Şu an toprak değişimine gitmem iyi bir fikir değil diye düşünüyorum ama önerilerinize açığım. Bu arada fidanın görselleri buradatt_tez / Dağ muşmulası (Cotoneaster d. Skogholm.) İlk geldiğindeki hali.

tt_tez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2018, 17:07   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-01-2012
Şehir: Ankara / Almanya ( Heidelberg )
Mesajlar: 81
Yardım edebilecek var mı? Mümkün olan en kısa sürede tedavisini yapmak istiyorum. Konuyu Bakım ve Tedaviler kısmına taşımak daha mı iyi olur acaba ?

tt_tez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2018, 13:32   #3
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Merhaba.
Yaprak sararmasının pek çok farklı nedeni olabilir, bu tür ağaçların değişik hoşnutsuzluklar durumunda ilk verdikleri ve dikkat çekici tepki yaprak sarartmak olur.

Diğer konudaki fotoğrafta pek belli olmasa da görülen toprak karışımı ve sizin konrollü sulamanız, daha da çok yeni almış olmanızdan dolayı kök çürümesi olabileceğini pek sanmıyorum.

Yer değişiminden hemen sonra ve açık havaya çıkınca problem başlamış anladığım kadarıyla. Bu durumda ilk akla gelen yer değişim stresi ve ağacın yeni yerine adaptasyon süreci. Pek çok tür yer değişiminde, özellikle iç mekan - dış ortam geçişleri ve birbirinden farklı ikimlere sahip yerlere yapılan yolculuklar sonrasında bu tür bir durum yaşarlar. Alışık oldukları şartlar değiştiği için stres faktörü oluşur ve yeni yerdeki hava ısısı, güneş yoğunluğu, rüzgar şiddeti, sulama rejimi gibi önemli ama değişen şartlara uyum sağlama güçlüğü baş gösterir.

Eğer ağacın başka bir problemi yoksa yakında yeni yapraklar verecek ve yeni ortamına uyum sağlayacaktır.

tt_tez beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2018, 15:04   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-01-2012
Şehir: Ankara / Almanya ( Heidelberg )
Mesajlar: 81
Teşekkür ederim, dediğiniz gibi ben de kök çürümesi danıyordum ama toprak karışımı çok da su tutucu değil sanırım yer değişikliğinden umarım kısa sürede adaptadyonu sağlar ben de yeni fotoğraflar eklerim.

tt_tez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024