agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni18Beğeniler
  • 3 Gönderen Sakaki
  • 7 Gönderen Sakaki
  • 1 Gönderen Adem Keskin
  • 2 Gönderen Ferit Aydın
  • 1 Gönderen tourkana
  • 1 Gönderen nicholai hel
  • 2 Gönderen Sakaki
  • 1 Gönderen Nail Sarı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-09-2013, 17:41   #1
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bonsai ve Lime Sülfür

Kaynak: http://www.bonsai4me.com
Makale yazarı: Harry Harrington
Çeviri: Sakaki (Taner Tuncer)


Bonsai ve Lime Sülfür


İnternette ve çeşitli kaynaklarda bugüne kadar değişik birçok söylem görmüş, okumuş ve işitmişsinizdir. Bu kimyasal hakkında bu denli çok icatların çıkarılmasının, yanlış bilgilerin bulunmasının ve neredeyse gizemli dereceye varan söylemlerin bulunmasının nedeni belli değildir, ancak bonsai literatürünün mazisinde bu konu hakkında az bilgi yer almasının sanırım bunda etkisi var.

Lime Sülfür Nedir?

Lime Sülfür, bonsai severler tarafından ölü doku üzerine sürülerek ayırt edici bir beyazlık elde etmek amacıyla kullanılan pis kokulu bir sıvıdır. Odun doku üzerinde renkli bir kaplama sağlayan boya değildir, daha ziyade lime sülfür kuruduğunda, odun doku üzerinde beyaz, kireç renginde bir "ağarmaya" veya "lekelenmeye" neden olur.

Lime Sülfür esasında bir kış bakım çözeltisi olarak geliştirilmiş (fungisit ve insektisit) ve ağaç üzerinde kalmış olabilecek küfleri, mantarları, böcek ve böcek yumurtalarını öldürmek amacıyla kışın ağaçları spreylemek için kullanılmıştır. İlk olarak, Fransız üzüm bağlarındaki üzüm asmalarında külleme hastalığını kontrol amacıyla 19. yüzyılın ortalarında geliştirilmiştir. 1900'lerin başlarından 1940'lı yıllara kadar, lime sülfür geniş çapta kullanılmış ve yerine daha yeni, daha etkili kimyasal maddeler üretilene kadar ticari amaçla üretilmiştir.

Lime Sülfür bir ağacın odun dokusunda beyaz bir lekeyi nasıl oluşturur? Lime Sülfür karışımı, kururken belirli bir miktar Sülfür dioksit (SO2) açığa çıkarır (ortam sıcaklığına bağlı olarak, lime sülfür çözeltisi ne kadar ılık/sıcak olursa üretilen/ortaya çıkan Sülfür dioksit de o kadar fazla olur). Sülfür dioksit, mikrop ve bakterileri öldürme özelliğinden ötürü şarap yapımı ve kurutulmuş meyve sanayilerinde halen kullanılan koruyucu bir madde olarak bilinmektedir.

Sülfür dioksit ayrıca indirgeyici olarak da bilinmektedir; yani, suyun mevcut olduğu durumda, temas ettiği geçirgen maddelerin rengini soldurabilmekte/alabilmektedir (Sülfür dioksit, kağıt ve hassas kumaşları ağartmak için bazı sanayi dallarında halen kullanılmaktadır).

Bununla birlikte sülfür dioksitin ağartıcı etkisi kalıcı değildir, oksijene (havadaki) maruz kaldıktan sonra, ağaran materyal yavaşça oksitlenir ve eski doğal, orijinal pigment rengine döner.

Bu, bonsaide ölü odun dokusunun devamlı beyaz kalması için lime sülfür uygulamasının neden tekrarlanması gerektiğinin sebeplerinden birisidir.

Lime sülfür hoş kokulu bir sıvı değildir. Hiç şüphesiz, çok dikkatli kullanılması gerekir. Uygulama esnasında koruyucu eldiven giyiniz. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız. Eğer sprey şeklinde uyguluyorsanız bir yüz maskesi takınız. Eğer herhangi bir şekilde teneffüs ederseniz veya gözünüze kaçarsa, tıbbi yardım alınız.

Lime sülfürü nereden temin edebilirsiniz?

Lime sülfürü genel bahçe/zirai ürünler mağazalarından temin etmek aslında imkansızdır, çünkü çok uzunca bir süredir bu çözelti yerine artık diğer inseksitler, fungisitler ve kış koruma ürünleri kullanılmakta. Bu günlerde, lime sülfürü bulabileceğiniz tek yer Bonsai fidanlıklarıdır veya online sipariş alan Bonsai satış şirketleridir. Nispeten ucuz bir üründür ve küçük bir şişe size uzun süre yetecektir.

Kalsiyum hidroksit ve sülfürün kaynatılmasından ve birkaç saat kısık ateşte kaynar halde bırakılmasından müteakip lime sülfür yapımını kendi başınıza denemeniz için faydalı, güvenilir bir kaynağı şimdiye kadar bir kez gördüm. Bu bileşenleri elde etmek için yapılacak harcama, bu işlemin tehlikesi ve oldukça rahatsız edici kokusu göz önünde bulundurulduğunda, kendi başınıza yapmaya değmez aslında!

Lime sülfürün bonsaide ölü dokuya uygulanması için gerekli malzemeler

Lime sülfürle birlikte ayrı bir kaba da ihtiyacınız olacaktır. Az bir miktar lime sülfür çözeltisini bir kaba dökün. Karışım bozulabileceğinden, lime sülfürü direkt şişeden alarak uygulama yapmayın.

Ölü dokuya uygulama esnasında sıçrayıp etrafı leke yapabileceğinden, üzerinde çalışabileceğiniz bir örtü veya eski bir zemin kullanınız. Lime sülfür temas ettiği hemen her şeyde leke bırakacaktır.

Dış ortamda çalışmanız gerekir. Lime sülfür, kuruyana kadar çok keskin bir kokuya sahiptir, iç mekanda kullanmayınız!

Lime sülfürü ölü dokuya uygulamak için bir boya fırçası kullanınız. Size lazım olacak fırçanın tam ölçüleri ölü dokunun boyutuna ve giriftliğine bağlıdır, ancak genel olarak uç kalınlığı 1 cm veya daha az olan bir eski boya fırçası işinizi görecektir. Mümkünse bir sanatçının eski fırçalarından bulmak faydalı olacaktır; ucuz fırçaların kılları, ölü dokunun kaba yüzeyinden ötürü ve lime sülfürün etkisinden dolayı kılların yapıştığı noktadan çabucak dağılabilmektedir. Böyle bir durumda, ölü dokuya yapışan kılları temizlemek için çok fazla zaman harcarsınız!

Lime sülfür uygulamasından hemen sonra sabunlu su ile yıkamanız halinde fırçayı kolayca temizleyebilirsiniz. Ancak, fırçanın kurumasına izin verirseniz, lime sülfür fırçanın kullanılamaz hale gelmesine neden olacaktır.

Son olarak, dökülen ve ölü doku üzerinden akan lime sülfürü silmek için emici özellikle bir kağıt parçasını (kağıt mutfak havlusu veya peçete) hazır bulundurunuz.

Ölü dokuyu beyazlatmak amacıyla lime sülfürün bonsaiye uygulanması için pratik kılavuz



Yukarıdaki resimde, Shari yapmak amacıyla kabuğu önceden soyulmuş olan bir ardıç gövdesi görmektesiniz. Canlı doku/damar gövdenin sağ tarafında kalmakta ve bunun kenarına iyileşmesine yardımcı olmak amacıyla aşı/kesik macunu sürülmüş durumda. Canlı dokuyu, kabuk dokuyu veya kambiyumu (yeşil olsa bile) lime sülfüre karşı korumaya almaya gerek yoktur. Ağaç, canlı yeşil kambiyum dokusu lime sülfüre maruz kalsa bile zarar görmeyecektir.

Ölü doku çalışılacak bölgenin taze, henüz yeni yapılmış (canlı dokudan) ya da bir müddet kurumaya bırakılmış olup olmaması önemli değildir. Ölü doku yapılacak bölgenin taze olması halinde hafif ıslak olacak ve lime sülfürün kuruması kuru dokuya uygulandığındaki gibi kısa sürede olmayacaktır, ancak tekrarlamak gerekirse, lime sülfür sürmeden önce yeni yapılan ölü doku bölgesinin kurumasının beklenmesi gerekmez.





Lime sülfür kuru odun dokusuna sürüldüğünde, doku tarafından hemen emilmek yerine, akıp gitme eğilimi gösterecektir. Lime sülfür ayrıca, odun doku kuru olduğunda gerektiği şekilde derinlemesine nüfuz etmeyecektir. Lime sülfürün odun doku üzerinde koruyucu etkiye sahip olabilmesi için, mümkün olduğunca derinlemesine nüfuz etmesi gerekir; odun dokunun ıslak olmasının sağlanması, lime sülfürün daha iyi nüfuz etmesini sağlayacaktır.


İkinci olarak da, daha önce de değindiğimiz gibi, sülfür dioksitin ağartıcı etki göstermesi için nem (su) gereklidir. Kuru odun dokunun beyazlaması daha uzun sürer ve bazı hallerde lime sülfür karışımının orijinal sarı/kırmızı rengini bir süre üzerinde tutabilir.

Eğer uygulama yapılacak odun dokusu hali hazırda ıslak değilse, su ile iyice spreyleyerek ıslatınız.



Odun dokunun yüzeyindeki aşırı su, lime sülfürün akıp gitmesine neden olacaktır ve ağaç üzerinde beyazlamasını istemediğiniz başka bölgelerin ağarmasına neden olabilecektir. Bu nedenle, odun doku yüzeyindeki aşırı suyu almak için, emici bir bez kullanınız ve kabuğu mümkün olduğunca kurulayınız.




Lime sülfürü, ölü odun dokusunun en yüksek noktasından başlayarak sürünüz. Bir defada ince bir tabaka halinde uygulamaktansa, birkaç saat boyunca ve aralıklarla birkaç kat uygulamak daha iyi olacaktır. Aşırı miktardaki lime sülfür ölü odun dokusundan aşarı doğru akacaktır. Uygulama yapacağınız bölgenin en alt noktasında birikebilecek aşırı miktarda lime sülfürü almak için her an hazır olunuz.

Fazla gelen ve akan lime sülfürü toprağa veya canlı dokunun ve kabuğun etrafındaki alana akmadan önce almak gereklidir; bunun nedeni lime sülfürün toprağı ve kabuk dokuyu da ağartacak olmasıdır, ağacı öldüreceğinden ya da ağacın köklerine zarar vereceğinden ötürü değildir.

Açıkçası, toprağa karışan fazla miktarda lime sülfür ağacın sağlığı açısından iyi değildir, fakat bu duruma konu bütünlüğü açısından bakmak gerekir. Ufak bir miktar akması ağacı zehirlemeyecektir. Birçok uygulamada ölü dokulu köklere de lime sülfür uyguladım (aşağıdaki resimlerde görülmekte) ve lime sülfürün toprağa sızdığı da oldu, ancak ağacın sağlığına kesinlikle zarar vermedi. Eğer aşırı miktarda lime sülfürün toprağa karıştığından endişeleniyorsanız, lime sülfürün akıp gitmesi için suyla yıkamanız yeterlidir.




Eğer lime sülfürün bir miktarı ağacın kabuk dokusuna bulaşırsa (yukarıdaki fotoğrafta ağacın nebari kısmında göreceğiniz gibi), fazla miktardaki lime sülfürü ıslak bir bezle basitçe siliniz.


Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2013, 17:45   #2
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815

Bunu ne kadar kısa sürede yaparsanız, lime sülfürün de kabuğu beyazlatmasına izin vermemiş olursunuz. Lime sülfür kuruduğunda kabuk doku halen beyaz görünüyorsa, kabuğu temizlemek için bir diş fırçası veya benzeri bir nesne kullanınız.


Lime sülfür kuruyarak, uygulama yapılan odun dokunun uygulama anında ne kadar ıslak olduğuna (ne kadar nemliyse, beyazlatma etkisi de o kadar çabuk olur) ve ortam sıcaklığına (hava ne kadar sıcaksa, lime sülfür de o kadar hızlı kurur) bağlı olarak uygulamadan sonra bir kaç saat veya bir kaç gün içinde odun dokuyu beyazlatacaktır. Ağacı, lime sülfür uygulamasından sonra yağmura maruz kalacak bir yere koymayınız, çünkü bu durum beyazlatma etkisini gösteremeden lime sülfürün akıp gitmesine neden olacaktır.

Yukarıdaki fotoğrafta gösterilen ağacın henüz lime sülfür uygulanmış olan ölü odun dokusu, lime sülfür uygulamasından sadece birkaç saat sonrasını göstermektedir. Görüldüğü üzere, odun dokusu henüz yeterince beyaz değil ve kabuğu henüz soyulmuş olan bir odun dokusu üzerinde ilk yapılan uygulama için bu gayet normal bir durum. Ek uygulamalarla, yanındaki canlı odun ve kabuk doku ile güzel bir tezatlık oluşturan, saf beyaz bir doku elde edilebilecektir.



Lime sülfürün renklendirilmesi

Doğasından ötürü lime sülfür, ölü odun doku üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur. Saf beyaz renkte bir ölü doku çam ve ardıç gibi iğne yapraklılarda uygun iken, şimşir, alıç, ligustrum ve yaprak döken diğer çoğu ağaç türünde, daha uygun ton ve renkler elde etmek amacıyla lime sülfür genelde renklendirilir.

Buna ek olarak, lime sülfür ton farkı ve çeşitliliği olmayan düz beyaz bir renk oluşturduğu için, ölü odun dokusunun çok düz ve 2 boyutlu görünmesine neden olabilir. Lime sülfürün koyulaştırılması ve renklendirilmesi, ölü doku üzerinde sanatçının derinlik ve üç boyut etkisi verebilmesini sağlar.



Bu mazı ağacının oyuk gövdesine lime sülfür uygulanmış, ancak lime sülfürün tekdüze bir beyazlık vermesinin sağlanması yerine, lime sülfür siyah mürekkeple dikkatlice renklendirilerek, derinlik hissi uyandıracak şekilde gri ve siyah tonlar elde edilmiştir.

Bu gövdenin dış kenarlarına saf lime sülfür uygularken, oyuk içinde derinlere doğru ilerledikçe lime sülfüre birkaç damla siyah mürekkep karıştırarak gittikçe daha koyulaşan bir renk tonlaması elde ettim.

Lime sülfür, çok çeşitli bileşenlerle renklendirilebilir ve bunun için biraz denemeler yapmak gerekir. Su bazlı tüm mürekkepler ve boyalar güzel işe yarar, ancak lime sülfür ile karışmayacağından, petrol türevi bazlı maddeleri kullanmayınız. Yüzeyin gri bir renk alması için genelde çok az miktarda siyah mürekkep veya boya yeterlidir. Daha doğal bir "odun" rengi için, toprak boyaları veya kırmızı/pişirilmiş ombra boyaları deneyiniz.

Renklendirmeye doğal bir yaklaşım için, yumuşak beyaz ile toprak boya rengi arası tonlar elde etmek amacıyla seyreltilmiş (kaynayan suda) çay yapraklarını, hazır kahve parçacıklarını veya öğütülmüş tozlarını kullanabilirsiniz. Gri tonlar için, odun külü veya sigara külü tozunu lime sülfüre karıştırarak veya lime sülfür uygulanıp kuruduktan sonra onun üzerine doğrudan uygulayarak kullanabilirsiniz.

Lime sülfürün doğasından ötürü, kesin karışımlar veya reçeteler önermek mümkün değildir, deneyerek görmek gereklidir. Çalışmanızın görünümü hakkında nihai yargıya varmadan önce, lime sülfürün daima kurumasını bekleyiniz!


Lime sülfürün bonsaide kış bakımı olarak kullanımı

Lime sülfür, bonsaide (dış mekan için) kış koruması amacıyla halen kullanılmaktadır. Lime sülfür ile suyu yaklaşık 1:25 ila 1:50 oranında karıştırınız ve kışı ağaç üzerinde geçiren olası böcekleri, bakterileri veya mantarları öldürmek için ağacın gövdesine ve çıplak dallarına spreyleyiniz. Daha sonra toprak yüzeyindeki ve saksıdaki, seyreltilmiş lime sülfürün neden olabileceği lekeleri gidermek için sulayarak toprağı ve saksıyı yıkayınız (sadece estetik sebeplerden ötürü). Lime sülfürle kış bakımını ben sadece yaprak döken ağaçlarımda uyguluyorum, ancak bazı bonsaicilerin yaprak dökmeyen iğneli ağaçlarını da spreylediğini biliyorum; bu durumda iğneler geçici olarak beyaz renk alsa da baharda bu durum geçiyor.

Daha az su kullanarak seyreltme (yaklaşık 1:25), gürgen, kayın ve Çin karaağacı gibi yumuşak kabuklu ağaçların gövdesini temizlemek ve parlatmak için faydalıdır. Çözeltiyi basit bir şekilde kabuk dokusu üzerine spreyleyiniz, kurumasını bekleyiniz ve böylece kabuk dokusu zarif bir parlaklık ve canlı bir renk kazanır. Tekrarlamak gerekirse, estetik sebeplerden ötürü, toprak yüzeyinde veya saksı üzerinde kalan fazla çözeltiyi suyla yıkayınız.

Lime sülfürün 1:25 ila 1:50 oranında su ile karıştırılması:
1 litre suya 4 ila 8 çay kaşığı lime sülfür ekleyiniz.

YA DA

1/2 litre suya 2 ila 4 çay kaşığı lime sülfür ekleyiniz.
Bir çay kaşığı 5 ml lime sülfür alır.


Kuş uzaklaştırıcı olarak lime sülfür

Birçok bonsaicinin olduğu gibi benim de özellikle kış sonu ve ilkbahar başı, ağaçlarımın yüzey toprağını kum banyosu için kullanan ve yem aramak için büyük sorunlara neden olan kuşlarla başım dertte (özellikle kargalarla).

Şans eseri, ağaçlarımı kış bakımı amacıyla lime sülfürle spreylemenin bonsailerimi kuşlar için cezp edicilikten uzaklaştırdığını tespit ettim. Kuşlar iyi bir koku alma duyusuna sahip! Kışın bonsainizin çevresine yem aramak maksadıyla ilk kuşun gelmesinden hemen sonra ağaca lime sülfür spreylemeniz halinde, kuşlar ağacınızın iştah açıcı olmadığını öğreniyor ve sonraki kış ayları ile ilkbahar boyunca bir daha yem aramak ya da kum banyosu yapmak amacıyla bonsainize bir daha uğramıyor.

Son olarak: Lime sülfür ölü odun dokuyu/gövdeyi gerçekten koruyor mu?

Evet veya Hayır.

Lime sülfür, ölü odun dokunun bozulmasına ve çürümesine neden olan (kısaca çürüme diyoruz) bakterilerin tümünü (veya en azından birçoğunu) öldürür. Ayrıca, bölgeyi bakterilere karşı geçici olarak düşman bölge haline dönüştürür. Bununla birlikte, lime sülfürün anti-bakteriyel veya mantar önleyici etkisi, beyazlatma etkisine göre daha kısa ömürlüdür. Bonsaicilerin çoğunun göreceği üzere, lime sülfür uygulanan odun doku bir süre sonra yeşile döner ve kısa süre sonra bakteri oluşumunu destekleyici hale gelir.

Bu kısa süreli korumanın ömrünün uzatılması ve dolayısıyla ölü dokunun devamlı beyaz kalması (eğer gerekiyorsa) ve bakterilerle mantarların çoğunun dışarıda tutulması amacıyla her yıl, hatta 6 ayda bir tekrarlanması gerekir.

Lime sülfürün anti-bakteriyel etkisi kısa süreli olmakla birlikte, ölü doku üzerinde sadece erişebildiği kısımları koruma etkisine sahiptir. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi, lime sülfür ağaç üzerindeki ölü dokunun sadece belirli bir derinliğine kadar nüfuz edebilir (ölü dokunun yoğunluğuna ve durumuna bağlı olarak). Lime sülfür, ölü odun dokunun yüzeyindeki bakterileri öldürme etkisine sahip ve yumuşak bir ölü doku üzerinde sadece birkaç milimetre derinliğe kadar nüfuz edebilirken, odun dokunun iç katmanları korumasız halde kalacaktır.

Eğer bakteriler, lime sülfürün ulaşamadığı iç dokulara erişebilecek kapasiteye sahipse (örneğin odun doku üzerindeki yarık ve çatlaklardan veya ölü odun dokunun toprağa temas eden kısmından), çürüme şiddeti artan bir şekilde devam edecektir.

Özetle; lime sülfür ölü odun dokuyu çürüme ve bozulmaya karşı kesinlikle koruyucudur diyemeyiz ve bu gözle bakmamalıyız. Ölü dokunun sığ bir kesitini belirli bir süre için koruma etkisine sahip olmakla birlikte, çürümeye karşı çok güvenilir bir yöntem değildir.

Porsuk, ardıç, çam gibi türlerin yoğun ve sert odun dokuları için, lime sülfür muhtemelen yeterli bir koruyucu olacaktır, çünkü bu türlerin odun dokuları çürümeye karşı doğal olarak dayanıklıdır. Ligustrum, begonvil ve birçok yaprak döken ağaç türünde ise uygun bir odun doku (ahşap) koruyucu veya ahşap sertleştirici kullanılmalıdır.


Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2013, 19:44   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-01-2012
Şehir: kdz.ereğli zonguldak
Mesajlar: 455
Sayın Sakaki emeğinize ve bu emeğinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim

Sakaki beğendi.
Adem Keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2013, 21:34   #4
Ağaç Dostu
 
Ferit Aydın's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-02-2011
Şehir: izmir
Mesajlar: 338
Emeğinize sağlık Taner bey, bu bilgi bir çok arkadaşa oldukça yararlı olacaktır.

tourkana ve Sakaki beğendi.
Ferit Aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2013, 22:13   #5
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Sakaki San eline sağlık...Ben Amazon.com'dan getirtmiştim yarım litre civarında bir ambalajı var, hala bitmedi ama az kaldı maalesef.

Yazıda beyazlatma ve koruma için uygulanacak karışıma yönelik ölçüden bahsedildiğini göremedim, ben karışımlarımda 2 ölçeğe 3 ölçek su kullanıyorum, içine bir miktar beyaz guaj boya da attım mı tamam oluyor, ama bazı kabuğunu kaldırdığım çok eski çürümüş bölgeleri tam istediğim gibi beyazlatamıyorum. Biraz nemlendirerek uygulama teknniğini denemelyim, ayrıca her tarafa sürdükten sonra sapsarı bir rengi oluyor,daha sonra ise mümkün olduğunca güneşin altında durması öneriliyor 1 saat içinde harika bir beyazlığa kavuşuyor.


Koruma amaçlı uygulama yaptığım bir çalışmam : Ağaç kurtları vadisi ve lime sülfür uygulaması

Zeytinlerdeki uygulamalarıma buradan ulaşabilirsiniz ; tourkana / Delice Zeytinler

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 10:00   #6
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
Yazıda beyazlatma ve koruma için uygulanacak karışıma yönelik ölçüden bahsedildiğini göremedim, ben karışımlarımda 2 ölçeğe 3 ölçek su kullanıyorum, içine bir miktar beyaz guaj boya da attım mı tamam oluyor,
Ona ben de dikkat ettim, sanırım sulandırmıyorlar
Ben lime sülfür yoğunluğuna göre 1'e 2 veya 1'e 3 oranda sulandırıyorum, ama alıç için beyazlık çok yakışmadı. Makalede de yazdığı gibi yaprak dökenlerde biraz kirli beyaz olması, hatta yer yer ahşap sertleştirici kullanılması daha iyi oluyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
ama bazı kabuğunu kaldırdığım çok eski çürümüş bölgeleri tam istediğim gibi beyazlatamıyorum. Biraz nemlendirerek uygulama teknniğini denemelyim,
Çürüme olan bölgeyi nemlendirmek iyi bir fikir gibi gelmedi bana Hasan ama o bölgeyi temizleyerek uygulamayı denesen bir?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tourkana Mesajı Göster
ayrıca her tarafa sürdükten sonra sapsarı bir rengi oluyor,daha sonra ise mümkün olduğunca güneşin altında durması öneriliyor 1 saat içinde harika bir beyazlığa kavuşuyor.
Benim dikkatimi çeken bir konu var bu uygulamada; sürüldükten hemen sonra, dokunun canlı olduğu yerler bayağı sap sarı renk olurken, ölü doku olan bölgeler daha açık sarı görünüyor. Sende de böyle oluyor mu?

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2013, 10:39   #7
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster


Çürüme olan bölgeyi nemlendirmek iyi bir fikir gibi gelmedi bana Hasan ama o bölgeyi temizleyerek uygulamayı denesen bir?



Benim dikkatimi çeken bir konu var bu uygulamada; sürüldükten hemen sonra, dokunun canlı olduğu yerler bayağı sap sarı renk olurken, ölü doku olan bölgeler daha açık sarı görünüyor. Sende de böyle oluyor mu?

Çürümüş bölgeyi kaldırınca derken temizlemeyi kastetmiştim aslında, normal dokuya ulaşıyorum ondan sonra sürüyorum ama sulandırmadan hiç denemedim keşke deneseydim Artık öyle yapayım bir de.
Canlı bölgeler ile kurumuş bölgelerin beyazlığı dediğin gibi farkediyor, aslında hemen sonrasında pürmüzle yakmayı denersen daha iyi olabilir.

Sakaki beğendi.
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2013, 15:33   #8
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Konuya katkım olsun diye daha önceden amazon.com dan aldığım ve artık son çeyreğine kadar tükenmiş durumda olan Lime Sülfür 'in fotoğrafını ekliyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg lime sülfür.jpg (64.8 KB, 325 views)
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2013, 16:35   #9
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Makalenin orjinali şimdiye kadar lime sulphur'le ilgili en net bilgileri aldığım yazı dizisiydi. Kafamdaki birçok soru işaretini silmişti, hatta sonrasında teorik olarak yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünüp araştırmayı bırakmıştım.

Çevirisi de bir o kadar harika olmuş, Harry Harrington'ın akıcı anlatımı ve yazı dilinin sadeliği çeviriye de yansımış. Keyif alarak okudum.

Emek ve paylaşım için teşekkürler.

Sakaki beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2013, 13:39   #10
Ağaç Dostu
 
Nail Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 240
Galeri: 1
Arkadaşlar geçen yıl yaptığım 5 litre lime sulphur'un 4 litresi halen duruyor. Yakında 5 litre daha yapacağım.
Bonsai ve diğer bitkilerime 1/8 oranında sulandırarak kullandım mantar ve böceklenmeye karşı çok iyi sonuç verdi.

Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2013, 15:26   #11
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nail Sarı Mesajı Göster
Bonsai ve diğer bitkilerime 1/8 oranında sulandırarak kullandım mantar ve böceklenmeye karşı çok iyi sonuç verdi.
Nail Bey, kış bakımı amaçlı kullanımda 1/8 oranı fazla yüksek gelmiyor mu? Beyazlatıcı etkisini gösteriyor olmalı bu şekilde kullanıldığında.
Yoksa yaptığınız karışımda konsantrasyon farkı mı var acaba?

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2013, 18:24   #12
Ağaç Dostu
 
Nail Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 240
Galeri: 1
Ben kış bakımı amaçlı kullanmadım aslında. Amerikadan temin ettiğim bir Agriculture kitabındaki tarife göre uyguladım. Yapraklarda beyaz lekeler bıraktı. Ancak uygulama sırasında bonsailerin saksısı üzerini korumaya aldım. Ağaçların gövde ve yapraklarına uyguladım. Herhangi bir olumsuzluk yaşamadım.

Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2013, 22:13   #13
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Şu ana kadar okuduğum literatürlerden öğrendiğim o ki lime sülfür birçok amaç için kullanılan bir madde; toprak pH'ını dengelemekten, çürümeye karşı korumaya, bonsaide jin/shari uygulamasından bitkilerde zararlılarla/böceklerle mücadeleye kadar, hatta makaleden de okuyacağınız gibi yeri gelmiş gıda endüstrisinde bile kullanılmış. Ve elbette hepsi için suyla karışım oranları farklı farklı.

Ancak bonsaide koruma amaçlı yapılan uygulama için verilen önerilerde benim şu ana kadar okuduğum en düşün oran 1/20. Daha yüksek bir oran neye sebep olur veya olmaz bilemiyorum ama kısa vadede görülen/görülmeyen etkilerinin yanı sıra uzun vadede bir etkisinin olup olmayacağını da araştırmak ve sonra önermek veya önermemek gerekir diye düşünüyorum.

Sanırım bu konuda Mine Pakkaner'e bir danışmakta fayda var

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2013, 13:00   #14
Ağaç Dostu
 
Nail Sarı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 240
Galeri: 1
Aynı zamanda eğer cilt rahatsızlıkları yaşıyorsanız belli oranlarda sulandırarak banyo suyunda kullanılabilir. Ayrıca hayvanlarda olan uyuz benzeri deri rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Diğer adı Kaliforniya Bulamacı.
Şu başlık altında yapılışı var.
http://www.agaclar.net/forum/uzak-ba...gi/20802-3.htm

Latif beğendi.
Nail Sarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2022, 20:09   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-03-2021
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Lime sülfür ile gülleci bulamacı aynı şey midir?

Sevkibey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2022, 19:23   #16
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Lime Sulphur - Gülleci Bulamacı - Kaliforniya Bulamacı - Dede Bulamacı aynıdır.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024