agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni32Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-01-2013, 23:23   #1
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Bonsai Saksı Harcında Kullanılan Toprak Türleri ve Özellikleri

Bonsai Saksı Harcında Kullanılan Toprak Türleri ve Özellikleri


Ülkemizde bonsai konusunda çok eksikliklerimiz olduğu ve dünya genelinin çok gerisinde olduğumuz gibi bonsai toprağı konusunda da büyük eksikliklerimiz ve yanlışlarımız bulunmakta.

Genelde gördüğüm ve benim de zamanında yaptığım büyük yanlış, bildiğimiz bahçe toprağını veya doğadan temin ettiğimiz, gerek humuslu, gerek killi, gerekse çürümüş yaprak örtüsü gibi değişik yapıdaki toprakların kullanımıydı ki bizim için zaten sorunlar da burada başlıyordu.

Çok su tutan veya hiç su tutmayan, geçirgenliği çok düşük veya çok yüksek olan, tüm bunların yanı sıra steril olmadığı için mantar, zararlı yumurtaları, mikroskobik zararlılar gibi unsurları içeren bahçe/orman toprağı, hatta bonsailerimiz için zararlı olabilecek içeriğe sahip ve bu içeriğini bilmediğimiz toprak bonsailerimiz için büyük tehdit anlamına gelmektedir.

Bonsailerimiz için kullanabileceğimiz toprağı organik ve inorganik olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz:

Organik bileşenler:
- Ağaç kabukları
- Spagnum yosunu, ağaç yosunları, vs.
- Torf
- Bahçe toprağı
- Kompost
- Organik gübre

İnorganik bileşenler:
Diyatomit
Arkillit/Turface
Zeolit
İri taneli kum/ince çakıl
Perlit
Vermikülit
Skorya
Ponza taşı
Akadama
Haydite/Hydroton/Seramis (Fırınlanmış kil parçacıkları)
Kanuma
Lava taşı

(Bunlar en çok bilinen organik ve inorganik bileşenler olup, bonsai toprak karışımında organik veya inorganik bileşen olarak kullanılabilecek daha birçok madde mevcuttur).

1) ORGANİK BİLEŞENLER

A) Ağaç Kabuğu (Bark)

Genelde ağaç kabuğu olarak küçük ebatta parçalanmış çam veya köknar kabuğu kullanılmaktadır. Su tutma özelliğinin yanı sıra toprağı gevşetme, köklerin hava almasını sağlama ve besin maddelerini tutarak ağaç köklerinin gübre ve diğer besinlerden daha uzun süre faydalanmasını sağlar. Alternatifi olan torfa göre daha iyi bir drenaj sağlar ve daha uzun süre bozulmadan dayanır.




Öte yandan steril olmayan ağaç kabuklarının kullanımı, bonsailer için ciddi mantar enfeksiyonları anlamına gelebilir.

Bir diğer husus da gereğinden fazla miktarda kullanılan çam kabuklarının köklerde yanmaya sebep olma riskinin bulunmasıdır.

B) Yosun (Spagnum yosunu)

Bonsaiciler tarafından genelde yosun olarak spagnum yosunu tercih edilmektedir. Değişik ortamlarda büyüyen birçok farklı türü mevcuttur ve kökleri zayıf olan veya doğadan yeni sökülmüş ağaçlar için geçici olarak kullanılan mükemmel bir kök geliştirme ortamıdır.



Kendi ağırlığının yaklaşık 8 katı su emerek uzun süre bünyesinde tutma kapasitesine sahiptir. Ancak suyu tutarken yapışarak çamurlaşmak yerine gözenekli yapısını muhafaza ederek drenaj ve havalandırma da sağlar. Bu özelliklerinden ötürü suyu seven, köklerinin ıslak kalması gereken ağaçların saksı karışımlarında çok tercih edilir.

Tropolene adı verilen doğal bir antibiyotik formunda bulunan bir çinko bileşenini yüksek oranda içeriğinden, çürümeye neden olan anaerobik bakterilerin üremesini durdurarak antiseptik bir davranış gösterir. Bu nedenle özellikle kökleri hasar görmüş, zayıf kalmış veya doğadan yeni sökülmüş ağaçları herhangi başka bir organik madde eklemeksizin geçici olarak bu ortamda bakıma almak çok iyi bir yöntemdir.

Ayrıca havai köklendirme için de çok ideal bir ortamdır.

Ancak asidik özellikte olması, çok fazla miktarda kullanılması halinde özellikle köklerinin ıslak kalmasını sevmeyen ağaçlarda kök çürümesine ve mantar enfeksiyonlarına sebep olması, hatta insan için bile tehlikeli olabilecek bazı mantar enfeksiyonları riski içermesi (özellikle steril değil de doğadan toplanmışsa) dikkat edilmesi gereken önemli hususlardandır. Aynı şekilde, başka organik bileşenlerle birlikte kullanılırken oranlama ve miktara çok dikkat edilmelidir, zira torf veya bahçe toprağı gibi diğer organik bileşenlerle birlikte toprağın su tutma özelliğini gereğinden fazla yüksek bir hale getirebilir.

Özet olarak, kullanımında çok dikkatli olunması ve kullanım miktarının birçok etkene bağlı olarak hesaplanması gereken, yani tecrübe gerektiren bir bileşendir.

C) Torf

Bitki ve yaprakların, hava teması olmayan ortamda uzun süre çürüyüp birikmesi ile meydana gelen bir ortamdır. Doğal olarak bulunabileceği gibi ticari olarak da üretilen ve piyasada bol miktarda bulunan, değişik kalite ve içeriğe sahip ve ayrıca yaprak torfu, hindistan cevizi torfu, turba gibi birçok çeşidi olan bir yetiştirme ortamı ve toprak bileşenidir.

Herhangi bir besin maddesi veya gübre içemeyen, düşük kalitede torflar olduğu gibi, işlenmiş, gübre ve iz element katkılı, yüksek kaliteli torflar da mevcuttur. Hepsinin de su tutma kapasitesi yüksek olmakla birlikte farklıdır.




Dolayısı ile torflar hakkında net genellemeler yaparak konuşmak ve tavsiyede bulunmak çok yanlış olur, ancak bahsetmemiz gereken en önemli özelliği su tutma özelliğinden ötürü tercih ediliyor olmasıdır.

Ancak spagnum yosunu kadar kaliteli bir ortam olduğunu söyleyemeyiz, zira özellikle kalitesiz olan bir torf, suyu emdiğinde hava geçirgenliği azalır ve köklerin hava almasına imkan tanımaz. Uzun bir süre kullanımdan sonra, özellikle kurumasına izin verilirse, su tutma özelliğini de yitirerek bitkiye zarar bile verebilir.

Bu yüzden, seçerken kaliteli olmasına dikkat etmeli ve özelliklerini yitirip yitirmediği yakından takip edilmelidir.

D) Bahçe toprağı

Hepimizin bildiği, tarla, bağ-bahçe, orman gibi yerlerden kolayca temin edebileceğimiz topraktır. Faydalarının yanı sıra riskleri de saymakla bitmez. Herşeyden önce içeriğini bilmediğimiz ve steril olmayan bir bahçe toprağı, her zaman olası mantar ve çeşitli enfeksiyonların kaynağıdır ve içerisinde zararlı yumurtalarının veya larvalarının olup olmadığını asla bilemezsiniz.



Avrupa'da steril, paketlenmiş, humus içerikli bahçe toprakları bulunabilmekte, ancak ülkemizde henüz satışı olan böyle bir ürüne ben rastlamadım.
Eğer içeriğini bilmiyorsanız veya steril değilse bence asla itimat etmeyiniz.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2013, 23:28   #2
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
E) Kompost

Sıcak kompost, soğuk kompost, solucan kompostu gibi birçok türü bulunan kompost, bitkisel atıkların, otların, dal ve yaprak parçalarının yani tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin mikroorganizma adı verilen ve çoğunluğu gözle görülmeyen canlılarca biyokimyasal yollarla ayrıştırmasıyla elde edilen üründür.


Faydaları saymakla bitmez:

- Toprak yapısını ve özelliğini iyileştirmesi,
- Toprağın hacmini artırarak havalandırma sağlaması ve su tutma kabiliyetini artırması,
- Besin maddelerinin bitkilerce daha iyi kullanılmasını sağlaması,
- Organik içeriği sayesinde sentetik gübrelerde bulunmayan makro ve mikro besin elementlerini içermesi,
- Besin elementlerini sentetik gübrenin aksine yavaş ve bitki için ideal bir salınımla bırakması
- Verdiğiniz gübreyi bünyesinde tutarak bitki tarafından daha uzun süre kullanılabilmesini sağlaması,
- Hem asit hem de alkali topraklarda pH nötrleme etkisi ile toprakta tampon görevi görerek besinlerin bitkilerce daha çok alınmasını sağlaması,
- Yapısında bulunan bakterilerin organik maddeleri parçalayarak bitkinin kullanımına uygun hale getirmesi (bazı bakterilerin havadaki azotu dönüştürerek bitki için kullanılabilir hale getirdiği de bilinmektedir),
- Sağlıksız bir toprakta bolca bulunan hastalık ve zararlıları önleme etkisinin olması,
- Sağlıklı kök gelişimini teşvik etmesi,
- Sentetik gübrelemeye olan ihtiyacı azaltması,
- Bitkileri hastalık ve zararlılara karşı koruyan faydalı mikroorganizmalar içermesi sayesinde kimyasal pestisitlere olan ihtiyacı azaltması.

Anlayacağınız, toprak karışımınızda mutlaka bulunması gereken bir bileşendir.

F) Organik gübre

Adı üstünde "organik gübre"! Faydalarını satırlarca saymamıza elbette gerek yok. Bitki için faydalı birçok bileşeni, mikroorganizmayı, vs. içermektedir.



Ancak, bonsai açısından bakıldığında bir o kadar da dezavantajını saymak mümkündür; her zaman için potansiyel bir mantar ve enfeksiyon kaynağıdır, içerdiği yabani tohumlar bonsai saksınızda bonsainize zarar verebilecek bir çok yabani otun çıkmasına neden olabilir, içerdiği N-P-K oranlarından tam emin olamayacağınız için belirli dönemlerde bitkiye değişken oranlarda vermeniz gereken N-P-K'nın (Azot-Fosfor-Potasyum) miktar/oran tayinini imkansız hale getirir.

Tabii ki bu bahsettiklerim doğal organik gübre için geçerli; ticari olarak satılan, steril ve (NPK) oranları paketin üzerinde yazılı organik gübrelerden bahsetmiyorum. Ancak unutmayınız ki piyasada satılan birçok gübrenin paketi üzerinde yazılı NPK değerleri/oranları da genelde satıcı tarafından tespit edilmiş minimum oranlardır, yani güncel değerleri paket üzerinde yazılanlardan her zaman biraz daha fazla olabilir.

Sonuç olarak, büyüttüğümüz bonsaiyi, tüketim amaçlı veya meyvesini yemek amacıyla büyütmediğimiz için illa sağlıklı organik gübre kullanmada diretmenin bence bir anlamı yok.



2) İNORGANİK BİLEŞENLER

A) Akadama

Japon bonsaicilerin geleneksel olarak kullandığı bir toprak karışım maddesidir. Japonya'da çıkarılan ve doğal bir volkanik kil olan akadama, pahalı, bulunması zor ve çabuk tükenen bir maddedir.



Donma ve çözünme durumlarına maruz kaldığında (donma ve tekrar ısınma etkisi), bonsai toprak karışımında kullanılan diğer inorganik maddelere nazaran daha çabuk ufalanarak (bir veya iki yıl içinde) tükenir. Ancak yine de bonsai ustaları tarafından diğer toprak bileşenlerine göre daha iyi bir kök gelişim ortamı olduğu yönünde savunulmaktadır.

B) Diyatomit (Diatomite)

Her ne kadar inorganik toprak bileşenleri arasında sayılsa da aslında kökeni organik olan bir maddedir. Milyonlarca yıl önce hem tatlı su hem de tuzlu suda yaşamış diyatom adı verilen silis kavkılı, mikroskobik ve tek hücreli organizmaların fosillerinden meydana gelmiş bir kayaç yapıdır.




Gözenekli yapısı sayesinde çok iyi su tutar ve su ile reaksiyona girmez. Bu madde bazı kedi kumu markaları tarafından kullanıldığından, bulunması çok zor ve fiyatı da çok pahalı değildir. Yapı itibariyle Akadamaya benzer, ancak beyaz, gri ya da şeffaf renktedir.

C) Arkilit/Turface (Arcillite)


Bu madde, yanmış (sönmüş) montmorillonite kilidir ve ticari olarak Turface adıyla bilinir ve satılır. Islatıldığında koyulaşarak kahverengiye dönen kırmızımsı bir rengi vardır. Besin maddeleri ve su tutuculuğu çok iyi olup kökler içinde ideal bir havalandırma ve yalıtım sağlar. Çok dayanıklı ve uzun süre kullanılabilir olması sebebiyle de bulunması zor ve pahalı olan Akadamanın bir alternatifidir. Ayrıca rengi itibariyle bonsai için her zaman aranan bir toprak karışımı malzemesidir.



Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2013, 23:33   #3
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
D) Perlit (Perlite)

Magma henüz asit evresindeyken lavın aniden soğuması ile oluşmuş, beyaz inciye benzer parçacıklara bölünmüş, granite benzer doğal bir camdır. Tarımda, yüksek ısılarda genleştirilerek patlatılmış bir formu kullanılır. Genelde beyaz/beyaza yakın renkte olmasının yanı sıra geri ve yeşile yakın renkleri ünlü olup, kahverengi, kırmızı ve mavi tonlarına da rastlanmaktadır.


Isıtılarak patlatılmış olan perlit, önceki formuna göre hacmen 20 kat büyür ve böylece yoğunluğu oldukça düşük ama su tutuculuğu yüksek bir madde haline gelir. Emme kapasitesinin yüksek olmasından ötürü aynı zamanda besin maddelerini de tutarak bitkinin daha uzun süre faydalanabilmesini sağlar.

Tek başına bonsai toprağı olarak kullanılması tavsiye edilmez, ancak özellikle köklerinin nemli kalması gereken veya suyu çok seven ağaçların toprak karışımında kullanılması tavsiye edilir. Sadece toprağın su tutma kapasitesini artırmakla da kalmaz, aynı zamanda doğal bir havalandırma ve yalıtım görevi görür. Diğer su tutucu ve havalandırıcı diğer bileşenlere göre en büyük avantajı kolay bulunabilir ve çok ucuz olmasıdır.

E) Vermikülit (Vermiculite)

Volkanik magma kaynaklı silikat bir mineraldir ve magnezyum açısından zengindir. Yüksek sıcaklıklarda hacmi genleştirilerek, yoğunluğu azalır ve geçirgen bir yapıya kavuşur ve ateşe dayanıklı ve yalıtım özelliği olan steril bir madde haline gelir.




Tıpkı perlit gibi emme kapasitesinin yüksek olmasından ötürü, su ve besin maddelerini tutarak bitkinin daha uzun süre faydalanabilmesini sağlar. Aynı zamanda köklerin hava almasını ve yalıtım görevi üstlenerek kökleri aşırı sıcak veya soğuklarda korumaya yardımcı olur.

Bir diğer özelliği de başka maddelerle veya suyla etkileşime girmeyip, bozulmamasıdır.

F) Pomza (Pumice)

Yurdumuzda topuktaşı adıyla, jeolojide ise pumis (pumice) adıyla bilinir. Volkanik kökenli ve silikat esaslı bir madde olup, çok hafif ve oldukça gözenekli bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde tıpkı perlit ve vermikülit gibi ısı yalıtımı, su ve besin tutuculuğu ve havalandırma sağlar, ancak perlit ve vermikülit kadar yüksek miktarda su ve besin maddesi tutma özelliğine sahip değildir, yine de mükemmel bir ısı izolasyonu sağlayarak kökleri kışın dondurucu soğuklara, yazın kavurucu sıcaklara karşı iyi korur.




Renk olarak kirli beyaz - griye renktedir ve tek başına bonsai toprağı olarak kullanılması tavsiye edilmez.

G) Zeolit (Zeolite)

Kelime olarak kaynayan taş anlamına gelmektedir ve ısıtıldığında patlayıp dağılması sebebi ile bu ismi almıştır.




Sodyum açısından zengin, gözenekli yapıda ve su tutma kapasitesi yüksek volkanik bir mineral grubudur. Alkali ve toprak alkali metallerin kristal yapıdaki sulu alümina silikatlarıdır.

H) İri taneli kum / dere kumu (ince çakıl)

Bonsai ile ilgili yazılarda, dere kumu, iri taneli kum, ince çakıl, dişli kum gibi birçok ad ile anılır, ancak genel olarak söylemek gerekirse herhangi bir dere kenarından eleyerek elde edeceğiniz, çok büyük olmayan (2-7) mm çapındaki minik çakıl taşları kastedilmektedir.


Herhangi bir su tutuculuk veya yalıtım özelliği yoktur, sadece toprak karışımının geçirgenliğini oldukça artırması sebebiyle bonsai toprak karışımında tercih edilir. Ayrıca kolay bulunur olması, inşaat malzemesi satan hafriyatçılardan ucuza temin edilebilir olması, hatta size yakın bir dereden bile elde edebilir olması bir diğer tercih sebebidir.

Ancak dere kenarından kendiniz veya inşaat malzemesi satan yerlerden aldığınız dere kumunu kesinlikle sterilize etmenizi öneririm.


merlict ve kiwichi beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2013, 23:38   #4
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
I) Kanuma

Kanuma, Japonya'da açelya çiçeklerinin esas olarak yetiştiği yerdeki yerel bir toprak türüdür. Tıpkı akadama gibi kanuma da madencilik teknikleri ile elde edilir ve esas olarak asitli toprağı seven bitkiler için kullanılır ve ince kök gelişimini teşvik eden bir maddedir.



Kendi ağırlığından daha fazla su tutma kapasitesine sahip olup, toprağı gözenekli yapıya getirerek havalandırma da sağlar. pH değeri 4.5 ile 5 arasındadır.

Hem akadama hem de kanuma saksı değişim derdini oldukça kolay hale getirir, çünkü köklerin sert ve kalın olarak gelişmesi yerine, kılcal formda gelişmesini sağlar.

Kanuma her ne kadar açelya gibi asitli toprağı seven bitkiler için tercih edilse de, asitlik değerinin akadamadan daha yüksek olduğu söylenemez, sadece yukarıda da bahsedildiği gibi Japonya'da açelyaların yetiştiği bölgenin doğral toprak örtüsü olması sebebiyle ünlenmiştir. Oysa açelyalar akadamada da gayet iyi bir gelişim gösterir.

Hem akadama hem kanuma granüler killerdir ve gözenekli bir toprak yapısı sağlayarak güzel bir kök gelişimine yardımcı olurlar. Kullanılmadan önce un eleğine benzer bir elekle elenerek tozdan arındırılmaları gerekir.

K) Haydit (Hydite) - Hidroton (Hydroton) - Seramis (Ceramis)

Her ne kadar bu üç madde de aynı şeyler olmasa da kullanım amaçları, üretiliş şekilleri, özellikleri vs. bakımından ayrı ayrı anlatmaya değer görmediğim için üçünü de fırınlanmış kil parçacıkları, topları, partikülleri adlarıyla bir başlıkta vermeyi daha uygun gördüm.



Genelde kahverengi tonlardadırlar. İyi bir drenaj ve havalandırma sağlamalarına karşın, perlit, vermikülit, pomza ya da diyatomit kadar su tutucu değildirler. Bu yüzden daha çok drenaj amacıyla toprak karışımında veya saksı diplerinde kullanılmaktadırlar.

L) Skorya (Scoria)

Skorya oldukça gözenekli yapısı ile pomzaya benzer özellikte, koyu (kahverengi-siyah) renkli ve içeriğinde bazen kristaller de bulunabilen volkanik bir taş olup, bileşimi andezitik veya bazalt olabilir.




Magma içerisinde çözünmüş olan gazların püskürme esnasında dışarıya çıkarken oluşturduğu gözenekli yapısı sayesinde her ne kadar özkütlesi düşükte olsa 1'den büyüktür ve suda batar, ayrıca ponzaya göre su tutma kapasitesi daha düşüktür.


Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2013, 23:41   #5
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
M) Lava taşı (Lava rock)

Magma soğuyup katılaştığında volkanik kayaçları oluşturur. Bu kayaçlar, yeraltında veya yerüstünde katılaşmasına göre iki gruba ayrılır; yerüstünde taşlaşan grupta ponza, bazalt, andezit, volkan camı yer alır.


Bu volkanik kayaçlardan ponza, içeriğindeki ana elementler ve fiziksel farklılıklardan ötürü asidik ve bazaltik olmak üzere yine ikiye ayrılır.

Asidik ponzayı Nevşehir taşı veya topuk taşı ismiyle ve süngerimsi, beyaz-gri rengiyle tanırız. Bazaltik ponza ise kırmızı, kahverengi ve siyah tonlardadır. İşte lav taşı olarak adlandırılan taş, volkanik bir kayaç olan bazaltik ponzadır aslında.

Lav taşı, demir ve magnezyum bakımından oldukça zengindir ve gözenekli yapısı ile iyi bir havalandırma ve drenaj sağlar.


ÖZET

Buraya kadar saydığım gerek organik gerekse inorganik bileşenlerin hem sayı olarak çokluğu hem de içerikleri sanırım biraz kafanızı karıştırmıştır. Aslına bakacak olursanız, bonsai toprak karışımınızda bu maddelerin hangisini ve hangi oranda kullanacağınıza zaten deneyim kazandıkça siz daha iyi karar verir bir hale geleceksiniz.

Organik bileşenlerden hangisini kullanırsanız kullanın, mümkün mertebe steril ve güvenilir olmasına özen gösterin, aksi halde başınız hastalık, zararlı ve böcekler, mantar, enfeksiyon gibi dertlerden kurtulmaz.

Asıl kafa karıştıran inorganikler ise aslında bonsai toprağı bakımından 3 ana başlıkta toplanabilir:
- Su ve besin tutma yönünden tercih edilenler (Perlit, Vermikülit, Diyatomit),
- Kılcal köklenmeyi teşvik etmek amacıyla tercih edilenler (Akadama, Arkillit/Turface, Kanuma)
- Havalandırma ve yalıtım amacıyla tercih edilenler (Ponza, Zeolit, Skorya, Lava taşı)

Tabii ki hepsinin ortak özelliği de drenajı artırıcı olmasıdır. Tüm bunların dışında kalan dere kumu ve Haydite/Hydroton/Seramis ise drenajı ekstra artırmak bakımından eklenen öğelerdir. Bunlara toprağın besleyici özelliğini artırıcı kompost veya gübre gibi organikler eklediğinizde işiniz bitmiş olur.

Yani karışımınız, ağacınızın ihtiyaçlarına uygun şekilde su ve besin tutucu, havalandırma ve yalıtım sağlayıcı, drenajı artırıcı ve köklenme sağlayıcı olduktan sonra gerisinin bir önemi yok. Pahalı ve zor bulunan akadama yerine turface hatta bildiğiniz kiremit kırıkları, pahalı vermikülit veya diyatomit yerine kolay bulunan ve ucuz olan perlit, yine bulunması zor olan zeolit, skorya veya lava taşı yerine ponza işinizi gayet tabi görecektir.

Bunların karışım yüzdeleri için belirli bir reçete vermek çok yanlış olur. Bu yüzdeler, ağacınızın ihtiyaçları, iklim koşullarınız, sulama rejiminiz gibi birçok değişkene göre ve deneyim kazandıkça sizin belirlemeniz gereken oranlardır. Unutmayınız; bir sığla ile zeytinin veya afranın ihtiyaçları çok farklıdır, aynı şekilde Japonya ile Türkiye'nin veya İngiltere'nin iklim koşulları çok farklıdır.

Unutmayınız: Bonsainiz için iyi bir toprak, iyi bir drenaj özelliğine sahip olmasının yanı sıra ağacınızın ihtiyaç duyduğu oranda su/nem ve besin tutma kapasitesine sahip olan topraktır. Drenajı iyi olmayan bir toprak kök çürümesine, drenajı iyi olup besin ve sus tutma kapasitesi çok yetersiz bir toprak ise bitkinizin sağlığının uzun veya kısa vadede bozulmasına neden olacaktır.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2013, 11:05   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Bonsai Ağaçlarımda toprak yapısı hakkında bilgi.

Sevgili büyüklerim ve arkadaşlarım, geçen cuma günü kendime bonsai ağaçları aldım iki adet bunların saksısını drenaj delikleri olan killi bir saksıyla değiştirdim, yanlız öğrenmek istediğim kullandığım toprak sanırım drenajı istediğim gibi sağlamıyor,

Kullanılan malzemeler;

Saksının en altına 2-5mm dere çakılı ve perlit karıştırıp serdim bunun üzerine biraz humuslu bahçe toprağı hazır halde satılan ve torf ekledim, daha sonra bunların üzerine bonsai ağacımı koydum ve köklerin üzerini saksının tamamını humuslu bahçe toprağı ve torfla doldurdum,

Sorum ise ağaçlarımı suladığım zaman drenaj deliklerinden su çıkmıyor ama toprak baya baya ıslanıyor ve şimdide okuduğumda acaba kökler hava almıyormu veya toprağımın drenajı iyi değilmi diye düşünmeden edemiyorum ve siz üstadlara danışmak istiyorum, ayrıca toprak değişimlerini cumartesi günü yaptım eğer toprak karışımım kötüyse bu akşam tekrar düzeltme şansım varmıdır? yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürederim, yazım hatam ve konuyu yanlış yere açmışsamda tekrar özürdilerim, saygılar

sprwon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2013, 13:00   #7
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sprwon Mesajı Göster
Sevgili büyüklerim ve arkadaşlarım, geçen cuma günü kendime bonsai ağaçları aldım iki adet bunların saksısını drenaj delikleri olan killi bir saksıyla değiştirdim, yanlız öğrenmek istediğim kullandığım toprak sanırım drenajı istediğim gibi sağlamıyor,

Kullanılan malzemeler;

Saksının en altına 2-5mm dere çakılı ve perlit karıştırıp serdim bunun üzerine biraz humuslu bahçe toprağı hazır halde satılan ve torf ekledim, daha sonra bunların üzerine bonsai ağacımı koydum ve köklerin üzerini saksının tamamını humuslu bahçe toprağı ve torfla doldurdum,

Sorum ise ağaçlarımı suladığım zaman drenaj deliklerinden su çıkmıyor ama toprak baya baya ıslanıyor ve şimdide okuduğumda acaba kökler hava almıyormu veya toprağımın drenajı iyi değilmi diye düşünmeden edemiyorum ve siz üstadlara danışmak istiyorum, ayrıca toprak değişimlerini cumartesi günü yaptım eğer toprak karışımım kötüyse bu akşam tekrar düzeltme şansım varmıdır? yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürederim, yazım hatam ve konuyu yanlış yere açmışsamda tekrar özürdilerim, saygılar
Merhaba sprwon,

Evet, toprak karışımın hayli su tutucu nitelikte olmuş! Özellikle en alt kısma perlit koyman da alt kısma sızarak ulaşabilecek bir miktar suyun da perlit tarafından emilmesine sebep olacaktır ve su çıkışı görmemen de bu durumda gayet normal.

Bahçe toprağı, humuslu toprak, torf, perlit... Bunların hepsi su tutucu ve kolaylıkla kök çürümesine neden olacaktır.

Aldığın ağaçların türünü yazmamışsın o yüzden net birşey diyemiyorum ama saksı harcının en az yarısının su tutmayan özellikle materyal içermesi ve en alta da sadece çakıl taşı sermen daha iyi olacaktır.

Şu konulara da bir göz at istersen:

http://www.agaclar.net/forum/bakim-v...iler/30200.htm

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2013, 14:17   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Fuiken tea toprak hakkında bilgi ricaediyorum,

Evet haklısınız yazmamıştım, bitkilerimin birisi fuiken tea forumdan araştırarak buldum diğeri ise henüz bulamadım yaprakları daha ufak ve kenarları tırtıllı bir bonsai ağacı ozaman düzeltmeyi bu akşam tekrardan yapabilirmiyim?

Birde bonsai ağacını sadece çakıllarınmı üzerine koymam gerekiyor yani toprak olmadan nasıl beslenecek sorum biraz saçma olduysa kusurabakmayınız lütfen teşekkürler


Düzenleyen sprwon : 12-02-2013 saat 15:02 Neden: aynı soruyu sormuştum ve konualrı yanlış yerlere açmıştım
sprwon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 16:50   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8
Bonsai Toprak Karışımı

Merhaba,
Yeni başladığım bonsai hobisi için günlerdir durmaksızın okuyorum, videolar izliyorum. Bu konuda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Öncelikle az sayıda ağaca sahip insanların malzemelere rahat ulaşamadıklarını gözlemledim. Kaliteli ürünler genellikle büyük paketlerde-adetlerde satılıyor. Güzel bir toprak karışımı yapmanın bile maliyeti yükseliyor...

bonsai toprağı, bonsai, tohum bonsai toprağı, organik bonsai toprağı | Zengarden Ev ve Bahçe

Bu linkteki toprağı deneyen var mı? Varsa eğer nasıl verim aldınız, memnun kaldınız mı? Denemeyenler de içeriğe bakarak yorumda bulunabilir.

İçerik açısından bana zengin ve işlevsel geldi fakat merak ettim gerçekten de on numara bir toprak mıdır diye.

emoricat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 17:45   #10
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Ne varsa eklenmiş. Ama başlangıç için iş görür. Ben nem tutucu materyali bu kadar çok karışımı her ağaca kullanmam.

Eğer Balçova tarafındaysanız, 9 Eylül acilin biraz ilerisinde istediğiniz her malzemeyi açık olarak bulabilirsiniz.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 18:17   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8
Aslında İzmir içinde bonsai ile ilgili az adette veya az miktarda alışveriş yapabileceğim iyi yerler bilmiyorum. Eğer bu tarz dükkanlar biliyorsanız beni bilgilendirmenizi isteyeceğim. Çok makbule geçer.

Teşekkürler şimdiden.

emoricat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 18:33   #12
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bonsai ile ilgili Koçtaş gibi yerlerde bulunan hazır bonsailer dışında bir yer yok.

Yukarıda belirttiğim yerde toprak malzemelerinin tümünü bulabilirsiniz acil sırasında, Narlıdere'ye doğru yüz metre kadar ilerde.
Ağaçları fidanlıklardan alıyoruz. Urla tarafından ya da Muradiye devlet fidanlığından

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2013, 18:35   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8
Anladım. Çok teşekkürler.

Bu arada linkini verdiğim sitenin ofisi Narlıdere'deymiş. Orada satış var mı yok mu bilginiz var mı?

emoricat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2014, 23:59   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-02-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 20
üstatlar merhaba,

bugün veterinerim de denk gelip aldığım bir kaç malzeme oldu. Yukarıda bahsettikleriniz den lava taşı ve dere kumu. lava taşı özellikle oldukça kirliydi yaklaşık 2 saat kadar yıkadım sabaha kadar da suda bekletmek istiyorum çünkü bazıları su üstüne çıktı. ayrıca bu lava taşları nohut ve fındık boyutlarında tekrar küçültmeme gerek var mı?, dere kumunu da içindeki su berrak olana kadar yıkadım. bonsai yapacağım fidelerim in toprak ve saksılarını değiştirmem gerekiyor. bu malzemeleri elimde olan cocopeat lemi yoksa bahçe toprağıyla mı karıştırmam daha sağlıklı olur. yoksa her ikisiyle mi? oranlarını %25 dere kumu, %25 lava taşı , %50 toprak sağlıklı mı olur. fidelerim zeytin, kurtbağrı ve elwoodii.

çok sordum farkındayım ) şimdiden teşekkürler.

bypoli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2014, 02:27   #15
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sn bypoli

Lava taşını yıkamanıza gerek yok, zaten inorganik bir malzeme ama dere kumu ve bahçe toprağını dezenfekte etmenizde fayda var.

Belirttiğiniz oranlar fena değil, % 50 bahçe toprağı yerine % 25 bahçe toprağı ve % 25 cocopeat/torf daha iyi olur. Bir istisna olarak zeytinin toprak içeriğinin biraz daha inorganik ağırlıklı olması daha iyi olur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

bypoli beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2014, 09:33   #16
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.bypoli.
Size kendi formülümü vereceğim. Çok büyük sırdır, ona göre
1.Ölçü-Volkan tüfü (Lava taşı)
1.Ölçü-Toz haline getirilmiş Volkan tüfü
1.Ölçü-Akarsu milli toprağı
1.Ölçü-Akarsu çakılı
1.Ölçü-Torf
Bu karışımın içinde 3 adet toz halinde 2 adet taş malzeme var. Suyu iyi direne eden ve nem ve besin tutucu özelliğide orta seviyede olan inorganiğe yakın bir karışımdır. Sıvı kimyasal gübreyle ağaçlardaki gelişim hızına şaşıracaksınız.

Zeytinleriniz için bu karışımın içine bir avuç toz kireç atabilirsiniz.

bypoli, Tylerdurden ve a.a. beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2014, 11:55   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-02-2013
Şehir: Bursa
Mesajlar: 20
Çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler altından değerli oldu.

Fidelerimin ilk zamanlarını ve gelişmelerini sık sık paylaşacağım. Tekrar teşekkür ederim

Sakaki beğendi.
bypoli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2014, 17:00   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Harika bir forum içeriği olmuş Sakaki teşekkürler. Ben de bonsaime uygun bir karışım seçip uygulayacağım, umarım yüz yıl yaşar

Sakaki beğendi.
Canti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-06-2015, 18:31   #19
Ağaç Dostu
 
david72's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 392
Bu Yosun Spagnum mu ?

Merhaba değerli forumdaşlar; aşağıda görseli bulunan yosun sizce spagnum mudur ? Çiçek düzenlemesinde kulllandığım ve elimde bol miktarda olan bir malzemedir. Eğer öyleyse tekrar canlandırmak mümkünmüdür ?
Teşekkürler.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg yosun.jpg (50.0 KB, 573 views)
david72 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2015, 22:55   #20
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın david72,

Sorunuz gözden kaçmış. Evet spagnum yosunu. İnce ince kıyıp sonra ıslatıp biraz sulandırılmış yoğurt veya bira ile karıştırıp bir taş, mermer vs. üzerine sererseniz tekrar canlanır. Tabi canlanıncaya kadar nem sağlamak şartıyla(üzerini bir naylonla kapatıp hergün havalandırabilirseniz daha kolay olur).

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi david72 Mesajı Göster
Merhaba değerli forumdaşlar; aşağıda görseli bulunan yosun sizce spagnum mudur ? Çiçek düzenlemesinde kulllandığım ve elimde bol miktarda olan bir malzemedir. Eğer öyleyse tekrar canlandırmak mümkünmüdür ?
Teşekkürler.

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2015, 23:24   #21
Ağaç Dostu
 
david72's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 392
Ben de sphagnum olmadığına kanaat getirmiştim. Çünkü sphagnum görselerindeki gibi taci yoktu. Öyleyse elimde epey bir yosun stoğu var demektir. Ankara dan isteyen olursa elden paylaşabilirim bile. Ancak kuru oldugunu tekrar söylemem gerek

taisenberg beğendi.
david72 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 11:35   #22
/
 
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: KAstamonu
Mesajlar: 102
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi david72 Mesajı Göster
Ben de sphagnum olmadığına kanaat getirmiştim. Çünkü sphagnum görselerindeki gibi taci yoktu. Öyleyse elimde epey bir yosun stoğu var demektir. Ankara dan isteyen olursa elden paylaşabilirim bile. Ancak kuru oldugunu tekrar söylemem gerek
Havai köklendirme için benim ihtiyacım var. Torf ile denedim olmadı. Yosun ile daha kolay oluyormuş. Acelem yok canlandırnca elden alabilirim

taisenberg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 13:44   #23
Ağaç Dostu
 
david72's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2015
Şehir: Ankara
Mesajlar: 392
Şu anda canlandırma çalışmam yok vereyim isterseniz siz canlandırın.

david72 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2015, 10:01   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-01-2015
Şehir: bursa
Mesajlar: 5
Wink Bonsai Toprağı

İyi günler Arkadaşlar !

Ben yeni başlayan bonsai yetiştiriciyim.Bugün internet üzerinden sipariş ettiğim karaçam bonsai tohumu gelecek. Forumda anlatıldığı gibi de tohumu ekeceğim.
Bir arkadaş gelen tohumları buzdolabında torf ile saklayanız yazıyor. Torf ile değil de normal toprak ile saklasak olur mu? Torf ile saklayacaksakta nasıl bir torf almalıyım. Şimdidden teşekkür ederim.

bonsai87 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2015, 00:28   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2015
Şehir: Denizli
Mesajlar: 7
merhaba arkadaşlar havaii köklendirme yapmak istiyorum torf elimde olmadığı için spagnum yosunu kullansam aynı faydayı sağlar mı,

ayrıca köklendirme hormonunu bulamıyorum hormon kullanmadan doğal ortamında kök elde edebilir miyim

highgen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2015, 09:37   #26
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın highten,

Spagnum yosunu varsa torf kullanmıyoruz, yosunumuz yoksa torf kullanıyoruz.

Hormon gerekmez. Ben hiç birinde hormon kullanmıyorum.

Mevsim olarak braz geç oldu, ağaç kalın ve sertse bu sene sonuçlanmayabilir. Normalde ilkbaharda başlatıyoruz(nisan-mayıs).

Kolay gelsin..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi highgen Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar havaii köklendirme yapmak istiyorum torf elimde olmadığı için spagnum yosunu kullansam aynı faydayı sağlar mı,

ayrıca köklendirme hormonunu bulamıyorum hormon kullanmadan doğal ortamında kök elde edebilir miyim

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2015, 12:27   #27
Ağaçsever
 
Tylerdurden's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 52
Merhaba, Ağac gövde kalınlaştırma döneminde saksıda ise gerekli toprak karışımını tüf çakıl kiremit kırığı vs gibi bir karışımdan mı yoksa ağırlıklı bahçe toprağı, torf gibi karışımlardan mı oluşturmalıyız ?

Tylerdurden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2015, 13:26   #28
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tylerdurden Mesajı Göster
Merhaba, Ağac gövde kalınlaştırma döneminde saksıda ise gerekli toprak karışımını tüf çakıl kiremit kırığı vs gibi bir karışımdan mı yoksa ağırlıklı bahçe toprağı, torf gibi karışımlardan mı oluşturmalıyız ?
Merhaba

Bu sorunuzun cevabı tıpkı gübreleme için sıkça sorulan "bitkime ne tür bir gübre vermeliyim" sorusunun cevabı gibi çok değişkenlidir, yani birçok unsura göre cevap değişir: ağacın cinsine, ikliminize, ağacı baktığınız ortam ve koşullara, vs.

Ama değişmeyen bir şey var ki o da hazırlayacağınız toprağın her zaman geçirgen özellikte olması gerektiğidir. Eğer bitkiniz nemli bir toprak seviyorsa, torf veya organik içeriği biraz daha yüksek tutabilirsiniz ama suladığınız zaman, su saksının altından birkaç saniye sonra çıkıyor olmalıdır.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2015, 13:36   #29
Ağaçsever
 
Tylerdurden's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 52
Gördüğüm kadarıyla ağacın saksıda organik, su tutan bir yapıda büyümesine sıcak bakılmıyor ağacın karşılaşacağı tehlikelerden dolayı.Bunun yerine çok az su tutan ve inorganik malzemeler seçiliyor.Buradan yola çıkaraktan sormak istedim.
Ama mantıkende sizin dediğiniz gibi agacın türüne göre toprak yapısı değişecektir.Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Sakaki beğendi.
Tylerdurden Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2015, 17:55   #30
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tylerdurden Mesajı Göster
Gördüğüm kadarıyla ağacın saksıda organik, su tutan bir yapıda büyümesine sıcak bakılmıyor ağacın karşılaşacağı tehlikelerden dolayı.Bunun yerine çok az su tutan ve inorganik malzemeler seçiliyor.Buradan yola çıkaraktan sormak istedim.
Ama mantıkende sizin dediğiniz gibi agacın türüne göre toprak yapısı değişecektir.Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Aslına bakacak olursanız, nemi seven bitkiler için bile çok su tutan bir karışımdansa az su tutan bir karışımı kullanmak ve bu durumu dengelemek için daha sık aralıklar ile sulamak daha iyi ve mantıklı AMA bunlar zaman ve imkan meselesi maalesef!

Tylerdurden beğendi.
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024