agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen nechayev
  • 1 Gönderen HarbiTurk

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-10-2007, 10:59   #1
Yeni Üye
 
nechayev's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
Tohumdan Amur Maple

Merhaba Arkadaşlar
Elimde amur maple tohumları var. Yaptığım bütün işlemleri bu başlık altına gireceğim. Hem sizin fikirlerinize başvurmak hem de gerektiğinde geri dönüp hatalarımı görmek üzere bakmak için burayı bir nev'i günce olarak kullanmak niyetindeyim.
Öncelikle akşamdan scarificaton işlemi için tohumları sıcak suya bıraktım. Scarification'ın Türkçesini bilmiyorum (ingilizce scar-yara kökünden yaralama diye çevrilebilir) ama benden daha yeni arkadaşlar için ne olduğunu açıklamaya çalışayım. Bu işlem özellikle kalın kabuğu olan tohumların nemi içine alabilmesi için yapılıyor. En basit şekliyle suda bekletiyorsunuz. Bunun dışında kabuğun kalınlığı nisbetinde sıcak suda bekletmek, eğe ya da zımparayla kabuğu inceltmek ya da keskin bir aletle çizmek gibi seçenekler mevcut.

Yabancı sitelerde ne yazık ki bu "sıcak" için daha spesifik bir tanım bulamadım. Ben de suyu kaynattıktan sonra parmağımı içinde tutabildiğim bir sıcaklığa kadar soğumaya bıraktım. Bu suyun içinde tohumları yirmi dört saat beklettikten sonra stratification işlemine geçeceğim. Yine benden tecrübesiz arkadaşlar için açıklayayım. Stratification ingilizce katmanlaşma, tabakalaşma demek. Bu işlem sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılıyor ve tohuma doğal ortamındaki şartları yaşatmak için kullanıyor. Sıcak olanda tohum yaklaşık 21 derece sabit ısıda, uygun bir karışım içinde, tohumun cinsine göre üç ila dört ay bekletiliyor. Bu işlem yazı toprağın altında geçiren tohumlar için. Maplelarda biz soğuk olanı uygulayacağız. Benim buzdolabımda gösterge paneli ve ısı ayarı var. Tohumlarımı dört derecelik sabit ısıda uygun bir karışım içerisinde iki ay boyunca buzdolabında tutacağım. Bu da tohuma kış şartlarını yaşatmak için.

Gelelim benim en çok kafamı karıştıran işe yani uygun karışımın hazırlanmasına ve nem oranına. Benim internetten ulaşabildiğim kaynaklar coir (sanırım hindistan cevizi lifi - Türkiye'de satışı var, bir sitede kalıplar halinde satıldığını gördüm lakin elden nereden alabilirim bilmiyorum), composted bark (bu bizim torf dediğimiz şey olsa gerek), iri taneli kum, perlit ve vermiculit karışımı öneriyor. Açıkası zamanım olmadığı için bunları araştırmaya veya ulaşmaya muvaffak olamadım. Onun yerine elimde Gardol marka bir karışım var bunu kullanacağım (H2-H8 yüksek turba, ağaç lifi, ağaç yaprağı, yeşillik kompostu karışımı ve kil karışımı). Şimdi şu hindistan cevizi lifinden var mı diye bakmak için Bauhaus'a gitmeyi düşünüyorum. Değilse bu bahsettiğim karışımı kullanmak niyetindeyim.

Son mesele nem. Yabancı siteler nemli ama asla ıslak değil diyorlar. Sanki bu "nemli" çok spesifik bir orana tekabül ediyormuş gibi. Bu kısmı eğer sizden bir fikir gelmezse el yordamıyla halletmeyi düşünüyorum. Öte yandan küflenmeden korkuyorum.

Elimde bir de köklendirme tozu var. Açıkçası hiç kullanmadım ve nasıl kullanılacağına dair fikrim yok. Bizim durumumuzda kullanmak doğru mudur onu da bilmiyorum. Ama yine eğer aksi yönde bir öneri gelmezse çok küçük bir miktarını suda karışıtırıp karışıma eklemeyi düşünüyorum. Elimde ecnebilerin ziploc dediği şu kilitli poşetlerden bol miktarda var. Son olarak tohumları karışımla birlikte bu poşetlere almayı ve bir ayakkabı kutusu içerisinde buzdolabına aktarmayı düşünüyorum. Arada bir poşetleri sallayıp erken çimlenme var mı bakmak lazımmış...

Şimdilik bu kadar. Fikri olan belirtirse sevinirim. Değilse yaşım genç deneye yanıla bir yol bulurum elbet...

nechayev Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 11:50   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Köklendirme hormonu, tozu daha çok çelikleri köklendirmede kullanılıyor. tohum çimlendirmede etkili olacağını sanmıyorum.
Başlığı bonsai bölümünde açtığınıza göre, çimlenirse tohumlar, bonsai yapmayı mı düşünüyorsunuz?
Tohumdan bonsai yapımı konusunda başlık var, bir göz atın bu durumda.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 13:08   #3
Yeni Üye
 
nechayev's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-10-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 16
"Köklendirme" hormonunun "köklendirmede" kullanıldığını biliyorum lakin kimya bilmiyorum, bir ihtimal işe yarayabilir diye düşünmüştüm . Hormonu kullanmayı uyarınız üzere erteliyorum, zaten aksi bir öneri gelmediği takdirde demiştim.
Evet sonuç elde edebilirsem fidanları bonsai yapmakta kullanacağım. Tohumdan bonsai yapımı ile ilgili başlığı okudum. Tamam başlığı açan arkadaşlar pek tecrübesiz lakin bana cevap veren arkadaşlar da pek umut kırıcı gibi geldi. Tohumlar bir kenara ben zaten bir dünya fidan üzerinde çalışıyorum (cüce nar, mazı çeşitleri, zeytin vs.). Ulmus'un eklediği makaleyi okudum ve benim uygulamamla çelişen bir duruma rastlamadım.
Tohumdan yetiştirmekteki ısrarımın birkaç sebebi var. Öncelikle bitki olması şart değil bir canlının büyümesinin bütün evrelerine şahitlik etmek oldukça heyecan verici. Bu yüzden olsa gerek insanlar evlat edinilmeyi bekleyen bir sürü çocuk varken ısrarla çocuk yapıyorlar. İkinci olarak elimdeki tohumlar ekseriyetle Türkiye'de olmayan ya da bulunması zor türler...

karakuzu beğendi.
nechayev Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 15:06   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
nechayev, tohumdan yetistireceginiz fidanlarin bonsai olabilecek duruma gelebilmeleri icin en az 4-5 yil gerekiyor, yani uzun bir sure beklemeniz gerekecek. Memedin tohumdan bonsai yetistirmek icin yazilananlara bakiniz demesi ondandir.

Cimlenecek olan tohumlariniz buyumeye dursun, siz elinizdeki fidanlarla da bonsai denemeleri yapip kendinizi gelistirmelisiniz.

Elinizde olan koklendirme tozu ile de bonsaiye uygun celiklerleri koklendirip bonsai yeparsaniz tohumdan yetistireceginiz fidanlar kadar heyecen duyacaginizdan eminim cunku onlarin da nasil buyuyup gelistiklerini goreceksiniz.

Calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2007, 15:23   #5
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Sn. nechayev,
Tohumdan bonsai yapımı konu başlığında buna benzer bir sorum vardı ve zamanla bu başlıktaki 10.mesajı yazacak düzeye eriştim.
Şöyleki ben de yurtdışından çam ve acer buergarianum tohumları getirttim ,,çamlar için orman toprağı iyi olur diye düşünerek orman toprağında tohumları çimlendirmeye çalıştım,ekimden 2-3 hafta sonra çimlenen çamlar nedenini çözemediğim bir şekilde iğnelerinin çıktıkları yerlerden kesilmiş olarak yere düşmüşlerdi.
Ancak torf içinde tohumlarını ektiğim Trident Maple tohumları şu anda çok sağlıklılar.

Ayrıca ben şubat sonu gibi dolaba koyup beklettiğim tohumları haziran gibi ekmiştim.

Sana tavsiyem ,
-Acer için sıcak suda 24 saat tohumları bekletmen (asla daha fazla değil) ,
-Bir poşedin içine koyacağın torfta tohumların buzdolabında ya da düşük sıcaklıkta bekleme süreci ,(Acerler için 60 gün yetecektir)
-Çimlenmeden sonra sürekli aynı koşulu sağlaman ve kurumaya yaklaştıkça sulama yapmandır.

tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2012, 13:37   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-10-2012
Şehir: izmir
Mesajlar: 2
tohumlar dış mekanda sonbahar mevsiminde direkt olarak bahçeye ekilir.bu dönemden sonra yapılacak tohum ekimi soğuk uygulama gerektir.
Toprağın HazırLanışı ;
% 70 Kaliteli torf, %20 perlit ve %10 dere kumu büyükçe bir kapta karıştırılarak nemlendirilir.
karışım ne çok ıslak nede çok kuru olmalıdır.
bunu ayarlamak için bir avuç karışım alarak sıkınız eğer su akıyorsa toprak ıslaktır elinizde nemlenme yaptıysa yeterli su eklenmiş demektir.
Tohumlar ekim öncesi 24 saat sıcak suda bekletilmelidir.daha sonra pilastik bardaklar veya viyol gözleri daha önce hazırlanmış olan karışımla doldurularak her bardağa veya viyol gözüne bir tohum gelecek şekilde ekim yapılır ve 3 ay boyunca buzdolabında saklanır.bu süre zarfında çimlenme gerçekleşirse Buzdolabından alınmalıdır.
çimlenmeden sonra bitki yeterli gelişimi gösterince 7,5 cm büyüklükte saksılara geçirilmelidir.
burada düzenli sulamaya devam edilmeli ve köklerin gelişmei sağlanmalıdır.
Dış mekana geçirmeden önce 10-15 gün balkonda tutularak bitkinindış iklime alışması sağlanmalıdır.
Bonsai için yetiştirildiyse saksıya,dış mekan için yetiştirilecekse 6-9 metre aralıklarla toprağa geçirilebilir.

HarbiTurk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024