agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni100Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-04-2014, 17:04   #691
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-04-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
cevaplarınız için çok müteşekkirim. google a da her yazdığımda bonzai diye bonsai diye düzeltiyor fakat biraz inatçılık yapıyorum bu konuda ama artık kesinlikle bonzai demicem. kışın ortasında sürgün vermesini biraz garipsemiştim açıkçası. o nedenle hemen kesmelimiyim yoksa baharı mı beklemeliyim bilemiyordum. bonsai evde olduğu için resmini koyamadım ama yarın resmini koyacağım kesinlikle. tam olarak zelkova olup olmadığını bilmek istiyorum.
ayrıca sıfırdan bonsai dikmeyi(yetiştirmeyi) düşünüyorum. benim her tatilim köyümde geçiyor. köydeki ağaçlardan bir şeyler denemek istiyorum. ilk aklıma çınar geldi.ama çınardan bonsai olurmu olursa ağaçtan nasıl fide alacağım bilmiyorum. fındıkçıyız o nedenle fındık fidelerinin nasıl alındığını biliyorum. ama fındık kolay. topraktan çıkan yeni filizlerin köklü olanlarını alıp dikiyoruzda. çınar koskoca ağaç. onun neresinden fide alıp nasıl köklendirebilirim orasını bilmiyorum.
çok sıkmadıysam yardımlarınızı bekliyorum.

kral_beyaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2014, 10:31   #692
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Merhaba sn kral beyaz

Bonsaiye hataları tolere etme kapasitesi yüksek ağaç türleriyle, bölgenizdeki endemik türlerle ve/veya iyi tanıdığınız ve tecrübeli olduğunuz ağaç türleriyle başlamak en mantıklı yöntemdir. Bunun yanı sıra bonsaiye uygunluğu, yaprak küçültmeye tepkisi, yetiştirme koşullarınıza uygunluğu gibi diğer kriterleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Palmiye ve hindistan cevizi gibi bonsaisini yapmanın zor olduğu türlerden bile bonsai deneyenler var, dolayısıyla çınardan olmaz diye birşey elbette denemez. Sn Harun Parlak'ın bir çınar denemesi vardı, ona da bakabilirsiniz. Ama dediğim gibi öncelikle bulunduğunuz ortama uygun, hataları kapatabilecek, dayanıklı türleri tercih etmeniz sizin bonsaide daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.

Başarılar diliyorum ve aramıza hoş geldiniz diyorum

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2014, 23:31   #693
Ağaçsever
 
dican's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Wink

Merhabalar, agaclar.net üyeleri ile 2009 **** 2010 yılı idi sanıyorum bir bonsai toplantısı yapılmıştı. Zamanım müsaitti ben de katılmıştım. O zamandan beri kendime güvenemedim. Dün gittiğim fidanlıktan 5 yapraklı bir akçaağaç aldım. Çok sevdiğim bu ağacı bonsai haline getirebilir miyim diye düşünüyorum. Ama bazı kusurları olabilir. Örneğin ana gövdesi tepesinden kesilmiş ve yanlardan 2 dal vermiş ayrıca biraz daha aşağıda bir dal daha var. Forumlarda okuduğum kadarı ile 3 gövdeli bir şekil verebilirim belki siz ne dersiniz? Fidan genç görünüyor ama yılını sormayı düşünmemiştim. Bir de en önemlisi şimdilik normal bir saksıya dikip onun kalınlaşmasını ve form verebilecek duruma kadar büyümesini mi beklemeliyim? Fidanın ana gövdesi 1,5-2 cm çapında, yan dallar çok ince 0,5 cm ancak vardır. Boyu ise 1 m civarı. Ne yapsam bu ağaççık acaba bir bonsai haline dönüşebilir mi?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg DSC_0540.JPG (69.1 KB, 268 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0542.JPG (69.0 KB, 267 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0543.JPG (69.5 KB, 267 views)
Dosya Türü: jpg DSC_0544.JPG (68.1 KB, 268 views)
dican Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2014, 17:14   #694
Ağaç Dostu.
 
tourkana's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,494
Galeri: 21
Güzel bir aday,türü Acer Palmatum (Japon Akçaağacı) ama yaşadığınız yer olan Muğla'da bu ağaca bakmak biraz zor olacak. Mümkünse öğlene 10-11 e kadar güneş alan ve serin bir yerde tutmaya çalışın. Sadece toprağını sulayın, yapraklarına su değmesin ,kuruma yapabilir.

Bu süreçte Uç alımı konusunda öğrendiklerinizi uygulayıp seneye sonbahar sonu gibi budama ve dilerseniz( hedeflediğiniz form için bu kalınlık yeterliyse, benim önerim mini bir bonsai yapmanız yönünde) yeni saksıya alabilirsiniz.
Ama cesur davranıp havai köklendirme yaparım derseniz, bu yöntem ile ağacınızdan 2 ayrı gövde daha köklendirip ,çoğaltabilirsiniz.

Alttaki yarım daire çizgi mini bonsai için sınırı, diğer çizgiler ise köklendirme için uygun yerler konusunda tavsiyemdir.

Bir diğer tavsiyem de bonsai çalışmalarınız için yörenizde bolca olan Sığla (günlük) ağaçları edinmenizdir.

Başarılar.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg öneri.jpg (44.8 KB, 261 views)
tourkana Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2014, 14:41   #695
Ağaçsever
 
dican's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Sayın tourkana,

cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınızı okudum ama yazmaya vakit bulamadım kusura bakmayın. İlk olarak söylemek isterim ki Muğla merkezde yaşıyorum ve fidanı burda bulunan belediye fidanlığından aldım. 650 m yüksekte yaşıyoruz. Kışları don oluyor, temmuz dışında çok kurak geçmiyor. Yayla denilen bölgede yaşıyorum akşamları da serin oluyor. Güneş alması için tavsiyenize uyuyorum, çok güneş almıyor. Şimdiye kadar da yapraklarında bir sıkıntı oluşmadı. Ama uç almaya ya da budamaya da geçemedim. Mini bonsai fikrinize uymayı düşünüyorum. Eğer fidanımı burda dışarıda yaşatamayacaksam, iç mekan için bonsai yapabilir miyim? Havai köklendirme için deneme yapmak istiyorum, bir siteden IBA siparişi verdim. Başka türlü denemeye cesaret edemem Anlamadığım kısım budamalar için seneye sonbahar sonu demişsiniz havai köklendirmeyi de o zaman mı yapacağım? Şimdiden teşekkür ederim.

dican Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2014, 13:48   #696
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Dican iyi gunler, Tourkana'nin cok yogun oldugunu saniyorum, o yuzden mesajinizi gormemis olabilir.

sordugunuz sorulari ben yanitlamaya calisayim.

Uc alma disinda, yapragini doken agaclari sonbaharda ya da kis sonu bahar geleden once budama yapabilirsiniz.

havai koklendirme islemini de ilkbaharin ilk ayindan yazin ikinci ayina kadarki zaman icerisinde yapabilirsiniz, bu zaman dilimi icerisinde yapacaginiz havai koklendirmden cabuk bir sonuc alabilirsiniz.
Japon akcaagaclari nazik bir turdur belki sorun yasayabilirsiniz, ama oralarda sigla agaci sorunsuz yasiyorsa, Tourkna'nin dusuncesine katiliyorum, sigladan guzel bonsai yapabilirsiniz ve sonbahada siglanin yaprak rengi nerdeyse, Japon akcaagac yaprak rengini aratmaz.

Bonsai bir salon bitkisi degildir! ic mekan derken ev icini kastediyorsaniz sorun yasayabilirsiniz.. Ozel bir ic mekan hazirlarsaniz agacin ihtiyacina gore (isik, nem, hava) o zaman oyle bir mekanda bakabilirsiniz agaciniza..

Size iyi bonsai calismalari diliyorum..

tourkana beğendi.
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2014, 05:53   #697
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-06-2014
Şehir: BOLU
Mesajlar: 3
Sayın Ali hocam ben de bonsai ye başlamak istiyorum fakat tohumdan başlamak beni yıldıracağı için fidandan başlamak istiyorum. Bolu'da yaşıyorum ve ormandan uygun boyutlarda bir fidan sökersem sonrada saksıya diksem saksıya alışır mı yoksa ölür mü?
Ormanda yabani fındık meşe kızılcık yabani elma köknar çınar yabani erik karaçam ladin ve türünü bilmediğim yaprak döken ağaçlar var. Bunlardan hangisi uygun olur sizce?
Son olarak da eğer sökeceğim ağaç saksıya uyum sağlar derseniz bu fidanı dikmeden önce kök budaması yapmalı mıyım?

ademcc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2014, 09:53   #698
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.ademcc.
Bazı sorularınıza bende bir yanıt vermek istedim, eğer Sn.Ali H. ALI izni olursa...
Sn.Ali H. ALI'de benzer şeyleri söyleyeceğine eminim.
Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
-Hemen uyarayım; doğadan, ormandan ağaç sökmek kesinlikle yasaktır. Çok büyük cezası vardır. Fakat ağaç sökeceğiniz arazi, tarla vb. özel şahsa aitse ve o şahıs size izin veriyorsa ozaman problem yok. Fakat yinede çam ağaçlarını sökmek devletin iznine tabiidir.
-Ağaç sökme zamanı geçti; ağaçları uyku dönemlerinde sökmelisiniz. Ağaçlara su yürüdüğü, uyanık olduğu bu dönemde söktüğünüz hiç bir ağaç yaşamayacaktır. Bu iş için en uygun dönem Şubat ve Mart aylarıdır.
-Ağaçları sökerken ağaç sökmeyle ilgili internette ve forumda bir çok yönerge var bunları uygulayın. Ağacın köküne en az zarar vererek çıkarmalısınızki ağaç saksıya çabuk uyum sağlasın ve yaşamaya devam etsin. Fakat ne kadar çıkarma yönergelerini uygulasanızda ağaç çıkarılırken yinede köklerinin bazılarını kaybedecektir. Buda ağacı sarsacaktır tabii. Yamadori (Doğadan Sökülmüş) yapılmış ağacı saksıya almadan önce siz yinede kazık kökünün düz, temiz kesilmiş ve macunla kapatılmış, mühürlenmiş olmasını sağlamalısınız.
İyi çalışmalar dilerim.

Ali H. ALI ve Sakaki beğendi.
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2014, 14:47   #699
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2014
Şehir: Adana
Mesajlar: 2
Bende bu işe merak saldim bu nasıl bir illettir arkadaş gördüğüm fidan a bonsai olurmu , her ağaca bonsai olsa nasıl olurdu gözüyle bakmaya başladım başlangıç olarak 2 Ladin edindim küçük bonsai olarak yetiştirmek istiyorum .doğru tercih mi acaba . Boyları küçük taze fileler tel sarma uç meristem Budama yapsam uygun mu

shellomen beğendi.
kamalakci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2014, 15:20   #700
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.kamalakci.
İbreli türler bana her zaman dah zor gelmiştir. Çünki yaprak dökenlere göre kullanılan teknik çok farklıdır. Ağaçta geri budama değilde, enerji dengelemesi gibi yön verme teknikleri kullanılıyor. Bunlarla ilgili konular forumda yüklü.
Ağaçlarınızın fotoğraflarını çekip Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net bölümüne eklerseniz size tüm üyeler daha yardımcı olacaklardır.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 22:54   #701
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
İyi günler kafama takılan sorular var limon bonsai yapmak istiyorum limon bonsainin kazık kök yaptığı ve saksısının çok derin olması gerektiği bu forumda söyleniyor ama internette gördüğüm resimlerde saksılar gayet yayvan sorum şu kazık kök sistemini nasıl saçak köke çevirebilirim internette bir kaç forumda kazık kök sisteminin bitkide besin açısından hiçbir işe yaramadığını ve kök budamanın en kalın köklerden itibaren budanması gerektiği söyleniyor bunu yaparsam bitkiyi kaybedermiyim ayrıca yine bloglarda bonsai toprağı diye bir karışımdan bahsediliyor böyle kahverengi boncuk boncuk bir toprak o nedir nasıl bir toprak türkiyede bulabilirmiyim torf tan daha mı iyidir o toprak ben limon yapmak istiyorum ama yayvan bir saksıda yapmak isiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum en azından hangi konulara göz atmalıyım söylerseniz çok mutlu olurum saygılar.

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 22:57   #702
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
İyi günler kafama takılan sorular var limon bonsai yapmak istiyorum limon bonsainin kazık kök yaptığı ve saksısının çok derin olması gerektiği bu forumda söyleniyor ama internette gördüğüm resimlerde saksılar gayet yayvan sorum şu kazık kök sistemini nasıl saçak köke çevirebilirim internette bir kaç forumda kazık kök sisteminin bitkide besin açısından hiçbir işe yaramadığını ve kök budamanın en kalın köklerden itibaren budanması gerektiği söyleniyor bunu yaparsam bitkiyi kaybedermiyim ayrıca yine bloglarda bonsai toprağı diye bir karışımdan bahsediliyor böyle kahverengi boncuk boncuk bir toprak o nedir nasıl bir toprak türkiyede bulabilirmiyim torf tan daha mı iyidir o toprak ben limon yapmak istiyorum ama yayvan bir saksıda yapmak isiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum en azından hangi konulara göz atmalıyım söylerseniz çok mutlu olurum saygılar.

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2014, 00:30   #703
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.bahceseven.
-Toprağın 30cm'den sonrasında canlı organizma pek rastlanılan bir şey değildir. Bu nedenle bitki esas besinini toprak yüzeyine yakın yerlerden alır. Bahçeye ekili bir ağacın kazık kökününse toprakğa bağlanması ilk görevidir. Çünki o koca ve ağır bedeni toprağa çivi gibi saplayıp dik durmasının başka bir yolu yoktur. Fakat kazık kökün başka bir işlevi daha vardır; daha derinlerdeki suyu bulmak ve toprak altındaki minaralleri emmek. Çünki ağacın suya ve minarellerede ihtiyacı vardır.
Siz kazık kökü Mart ayında kesin, ağacınız ölmez. Ama sığ saksıya aldığınızda ağacınızı saksıya saçak köklerile saksıya bir tel yardımıyla sabitlemeyi unutmayın. Mineralleride kimyasal gübrelerle verebilirsiniz.
-Bonsai toprağı diye bir şey yok. İşin mantığı şu; kök sistemleri kısmen budanmış ve sığ bir saksıda az toprakta yaşamaya başlayan ağaç bu durumda her türlü enfeksiyona, mantarlara ve hastalıklara karşı hassaslaşıyor. Bu durumda Organik maddeler içeren toprak kullanmak son derece riskli. Bu riskleri azaltmak için İnorganik maddeler içeren topraklar tercih edilir. İçinde taş, volkan curufu gibi malzemeler sizin işinizi görecektir. Yani içinde ağacın hiç bir besin bulamayacağı bir örtü oluyor. Peki ağaç nasıl beslenecek. Bu durumda biz ağacımıza 10 günde bir kimyasal gübrelemeyle destek olacağız.

Yalnız unutmadan; ağacınız gelişmiş ve kalın bedenli bir ağaçsa yukarıdaki yazdıklarımı uygulayın. Çünki kazık kökü budanmış ve sığ saksıya alınmış her ağacın gelişim hızı önemli ölçüde yavaşlar. Bu nedenle çoğu kişi ağaçlarını önce olabildiğince büyük saksılar içinde eğitir, ardından ağacın kök budaması yapar ve sığ saksıya alır. Yani formunu ve şeklini bulmuş ağaçlar için en son yapılan işlemlerdir.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg kazık kök.jpg (18.7 KB, 178 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2014, 17:23   #704
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-07-2014
Şehir: ank
Mesajlar: 37
Öğrenmek istediğim herşeyi öğrendim çok teşekkürler syn badrobot

bahceseven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2014, 20:10   #705
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-07-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/...71231763_n.jpg

Sayin arkadaşlar, ben bir adet serissa foetida aldim yurtdışından bu türün bakımı için yardımci olacak olan var mi? Ne kadar sulamaliyim, nasil bir havada kalmali?


Düzenleyen malina : 05-08-2014 saat 13:55 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz. Bakınız forum kuralları
benibenanlarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2014, 16:44   #706
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
İyi günler kafama takılan sorular var limon bonsai yapmak istiyorum limon bonsainin kazık kök yaptığı ve saksısının çok derin olması gerektiği bu forumda söyleniyor ama internette gördüğüm resimlerde saksılar gayet yayvan sorum şu kazık kök sistemini nasıl saçak köke çevirebilirim internette bir kaç forumda kazık kök sisteminin bitkide besin açısından hiçbir işe yaramadığını ve kök budamanın en kalın köklerden itibaren budanması gerektiği söyleniyor bunu yaparsam bitkiyi kaybedermiyim
Merhaba sn bahceseven,

Kök budamasını doğru dönemde (gölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte tercihen şubat-mart aylarında, bitki uyanmadan hemen önce) yapıldığı sürece kazık kökün alınması bitkiye hiçbir zarar vermez. Kazık kökün en önemli görevi bitkinin dengesini sağlamaktır. Yüzey ve yanal kökleri geliştirmeyi başardığınız sürece kazık kökün olmaması hiçbir şeyi değiştirmez. Bu konuda gerekli bilgileri bonsai bölümümüzde, biçim verme teknikleri başlığı altında bulabilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
ayrıca yine bloglarda bonsai toprağı diye bir karışımdan bahsediliyor böyle kahverengi boncuk boncuk bir toprak o nedir nasıl bir toprak türkiyede bulabilirmiyim torf tan daha mı iyidir o toprak
Bahsettiğiniz şey muhtemelen akadama veya kanuma dediğimiz kilden bir toprak türü, genelde japonlar çok tercih ediyor. Ancak ille de bunu kullanmanız gerekmez. Tercih edeceğiniz toprağın/toprak karışımının en önemli özellikleri: bitkiye uygun olması, suyu hızlı tahliye edebiliyor olması, bitki için yeterince nem tutuyor olmasıdır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahceseven Mesajı Göster
ben limon yapmak istiyorum ama yayvan bir saksıda yapmak isiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum en azından hangi konulara göz atmalıyım söylerseniz çok mutlu olurum saygılar.

Bonsai bölümümüzdeki her konu inanın bana çok önemli ve faydalı. Konu ayrımı yapmadan hepsine göz atmanızı tavsiye ederim.
İşe, yayvan bir eğitim saksısı kullanmakla başlayabilirsiniz ama saksı ve toprak değişimi için yukarıda da değindiğim gibi Şubat ayını beklemeniz gerekir.

Başarılar....

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2014, 23:16   #707
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Arkadaşlar merhaba. İsmim Semih, toprakla ilgili her şeye merakı olan Ankara'da yaşayan bir İzmir'liyim. Çok zamandır evde kendi kendime birşeyler yetiştirmeye çalışıyor ve kendimi avutmaya çalışıyordum fakat nane, kekik, reyhan, ufak çiçekler vb.'den öteye geçemedim. İzmir'deki evin bahçesinde kendi ellerimle fidandan dikip yetiştirdiğim ağaçlarım var fakat ev ortamı ve özellikle bonsai yapımı konusunda çok fazla eksiğim var.

Birkaç gün önce bu cahilliğimin üstüne gitmek ve kendi bonsailerime başlangıç yapabilmek adına, Ankara Behiçbey orman fidanlığından iki tane fide alıp geldim. Birinin ladin olduğundan emin olmakla birlikte diğer güzelliğin ardıç olduğunu sanıyorum. Ankara şartlarına uyum sağlayabileceklerini düşündüğüm ve çamları gerçekten çok sevdiğim için bu türleri tercih ettim.

Buraya kadar herşey tamam fakat bundan sonraki sürece nerden ve nasıl başlamam gerektiği konusunda yardımlarınızı rica ediyorum. Ağaçları saksıya aktarma ve zamanlaması, toprak seçimi, budama gereksinimi, gübreleme ve sulama gibi konularda bilgisi olan büyüklerim yol gösterebilirler mi?

Şimdiden çok ama çok teşekkür ediyorum.

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2014, 11:17   #708
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Merhabalar Sn. Sbakar, aramıza hoşgeldiniz.

Sezon itibariyle birçok temel işlem için uygun olmayan bir dönemdeyiz. Kesinlikle saksı/toprak değişimi, sert budama gibi işlemler yapmayınız. Ağaçlarınız için şu anda tek yapabileceğiniz onları doğru aralıklarla ve doğru şekilde sulamak. Tabii bir de kesinlikle ağaçlarınıza ev içinde bakmaya çalışmamak, onları açık havada, balkonda tutmak.

Yapılabilecek birçok müdahale için en doğru zaman, sizin ikliminizde mart sonu, nisan başı gibi olacaktır. Bu döneme kadar da hayli vaktiniz var, araştırıp okumak için güzel bir fırsat yani. Sadece sitemizdeki bilgileri okuyarak o döneme kadar birçok konuyu kafanızda çözümlemiş olmanız mümkün olacaktır. Eğer hala merak ettiğiniz konular olursa bizler elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Okuyacaklarınız ise temel bilgiler, bakım, makaleler ve vaktiniz oldukça okuyacağınız tüm genel konular.

Tekrar hoşgeldiniz. Yeni hobinizin bir ömür sürmesi dileğiyle.

Ali H. ALI beğendi.
nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2014, 14:09   #709
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Nicholai nazik karşılaman ve hızlı cevabın için çok teşekkür ederim.

Son birkaç haftadır bulabildiğim bütün kaynakları okuyup depolamaya çalışıyorum ama pratikle harmanlayamadıktan sonra herşey teorik olarak kalıyor maalesef. Ama okumaya devam...

Bu aşamada, benim için en elzem olan güzellerimi herhangi bir saksıya aktarıp aktarmamam gerektiği konusundaki bilgi. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi güzellerim (umarım doğru şekilde görüntülenebilir) hala fidanlıktan aldığım halde plastik muhafaza içinde duruyorlar. Bu şekilde bırakmalıyım?



Şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılar, selamlar

Semih

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2014, 16:39   #710
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Fotoğrafı bir akıllı telefon uygulaması üzerinden link alarak verdiğiniz için forumda görüntülenemiyor. Şu konuları incelersiniz bundan sonra problem yaşamazsınız.

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir?

Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz?

Elbette pratik olmadan ne kadar teorik bilgi alırsanız alın bazı taşlar yerine oturmuyor, fakat bu hobide unutmamamız gereken en önemli kural ağaçların da canlı oldukları ve her sene belirli bir döngü içinde bir önceki senenin üzerine koyarak yavaş yavaş geliştikleri gerçeği. Bazı uygulamalar için teorik bilginiz en üst seviyede bile olsa uygulamayı gerçekleştirmek için ağacın en az beş sene gelişmesi gerekiyor olabilir, örneklerini zamanla mutlaka göreceksinizdir.

İçinde bulunduğumuz yüksek sıcaklıkların sürdüğü dönem her türlü ağacın köklerine müdahale etmek için yanlış bir zaman. Bazı türler bu işlemi atlatabilecek yapıda olsalar da sizin ağaçlarınız gibi ibreli türler için bu dönemde kökleri açığa çıkaracak bir müdahale daima risk taşır.

Fakat ağaçlarınızın şimdiye kadar düşündüğüm şekilde plastik yetiştirme saksılarında değil, siyah tüp fidan poşetlerinde olduğunu görüyorum. Bu şekilde onlara sağlıklı bakabilmeniz ve doğru sulama yapabilmeniz pek kolay olmaz.

Derinliği o poşetler kadar fakat genişliği çok daha fazla olacak şekilde yeni saksılar alıp geçirgenliği yüksek bir toprak karışımını önceden hazırlayıp ağaçlarınızı saksıya almanız iyi olacaktır. Fakat bunu yaparken o poşetleri dikkatlice kesip ağacın kökleriyle birlikte tüm toprağını hiç dağıtmamaya büyük özen gösterin. Yardım almanız iyi olacaktır. Mevcut toprak bütünlüğünü ne kadar koruyabilirseniz bu işlemi o kadar hasarsız atlatırsınız.

Bir diğer tavsiyem, ağaç çeşitlerinize yaprak döken türleri de eklemeniz. Ankara'nın iklimi birçok yaprak döken tür için uygundur. İbrelilere göre çok daha hızlı geliştiklerinden öğrendiğiniz işlemleri uygulamak için size daha çabuk cevap vereceklerdir.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2014, 18:01   #711
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ediyorum. Hemen uygun bir saksı ve toprak karışımı için çalışmalara başlayacağım.

Ankara'dan saygı ve selamlar,

Semih

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 21:43   #712
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Arkadaslar merhaba,

Bonsai olarak yetistirmek uzere yeni saksi ve topraklarinda dinmeye biraktigim ardic ve sari cam fidelerimi eve gelen temizlikci balkona koymus iki agacin da onceden yesil olan igneleri su an icin (buyuk oranla) kahverengiye donmus yani sanirim sicaktan yanmis. Ne yapabilirim yardimci olabilir misiniz?

Olmalari gerektigi yere geri yerlestirdim ama sulama veya ozel bir bakim konularinda nasil bir yol izlemeliyim?

Simdiden tesekkurler!

Semih

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2014, 22:13   #713
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.Sbakar.
Bunu anlamadım. Yani ağaçlarınızı bulundukları saksı veya torbadan çıkarıp topraklarını dağıtıp hatta köklerini yıkayıp toprak değişimi yaptınızmı?

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 01:19   #714
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Sayın Badrobot,

Fidanlarımı nicholai hel arkadaşımın tavsiyesine uyarak torbalarından çıkarmış, uygun boyda saksılara yaklaşık iki hafta önce yerleştirmiştim. İki gün öncesine kadar herşey sorunsuz giderken şimdi bu aşırı sıcaktan kuruma/yanma durumu ile karşı karşıya kaldım.

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 10:47   #715
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Semih bey.
Benim nicholai hel'in tavsiyesine ve sizin uygulamanıza itirazım yok.
Saksı değişiminde ağaçlarınızın topraklarını dağıttınızmı? yoksa torbayı özenle keserek ve toprağı kalıp gibi tutarak, bir bütün halinde yeni saksıya aktardınızmı?
Size yardımcı olabilmem için önce bunu öğrenmem gerek.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 20:44   #716
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Sevgili Badrobot,

Saksı değişiminde ağaçların var olan köklerini olabildiğince koruyabilmek adına topraklarına herhangi bir dağıtma ya da yıkama işlemii yapmadım. Torbalarından çıkarır çıkarmaz saksılarına yerleştirip boşlukları dolduracak şekilde toprak + torf + perlit (çok su tutabileceğini tahmin ettiğim için perliti olabildiğince az ekledim) karışımı ile kapattım. Umarım sorunuza yanıt verebilmişimdir.

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 21:03   #717
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Semih bey.
Ayrıntılı sormamın nedeni size daha net bir cevap verebilmek içindi. Kendi adıma bir beklentim yok. Sanırım küçük bir yanlış anlaşılma oldu. Neyse üzerinde durulmayacak birşey.
Yanıtınıza dayanarak; her hangi hatalı durum görünmüyor. Kök sistemleri açılmadan, toprağıyla yapılan saksı değişimlerinden ağaçlar fazla rahatsız olmazlar. 1-2 Hafta önce bende 6-7 ağacımı daha büyük saksılara almak için saksı değişimleri yapmıştım, yeni sürgünlerini vermişler bile.
Gelelim yine sizin probleminize; aklıma gelen en önemli hatalardan birini sormak istıyorum. Ağaçlarınızın yaprak ve bedenine su değdiriyor hatta yıkama yapıyormusunuz. Güneş ışığıyla birlikte yapraklarda kavurucu bir etki yaratır. Hatta bazı türlerde tüm yapraklar kahve rengiye döner.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 21:16   #718
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-08-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Sulamayı doğrudan toprağa yapıyorum, yapraklarla herhangi bir temasım olmadı henüz. Bu arada, iki çamın da iğneleri kahverengi renkte (oldukça büyük bir kısmı) ve dokunduğum zaman dökülüyor.

Sbakar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2015, 17:32   #719
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-12-2014
Şehir: bursa
Mesajlar: 1
Merhabalar
Ben bonsai ağacım olarak çınar ağacını seçtim.Fidanı çıkarırken uzamış olan kalın kökün saçak köklerin birçoğu koptu.Bende kalan bölgenin 1-2 parmak üstünden bir bölgenin kabuğunu soydum ve toprağa diktim acaba tutar mı ?

aliriza24 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2015, 21:36   #720
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın alirıza24,

Bu mevsimde ağacın yeri değiştirilmez, saçak kökleri kopmasaydı bile yaşaması mucize olurdu. Bahçeden sökmek veya saksı değiştirmek için ağacın uyku mevsimini bekliyoruz yani kışın veya ağaç uyanmadan ilkbaharda olabilir.

İyi çalışmalar dilerim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aliriza24 Mesajı Göster
Merhabalar
Ben bonsai ağacım olarak çınar ağacını seçtim.Fidanı çıkarırken uzamış olan kalın kökün saçak köklerin birçoğu koptu.Bende kalan bölgenin 1-2 parmak üstünden bir bölgenin kabuğunu soydum ve toprağa diktim acaba tutar mı ?

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024