agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Beğeni Düzeni29Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-07-2005, 10:43   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Bonsai için kullanacağınız toprak hakkında bilgiler

Bonsaide kullanılacak topraklar...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2005, 11:20   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Toprak: Ya karışımların özelliklerini öğrenip kendimiz yapıyoruz ya da hazır bulup satın alıyoruz. Kendi karışımlarımız için kullanılacak malzemeler (torf, perlit, kum, çakıl vs) zaten hemen heryerde bulunabiliyor. Hazır malzeme için arayışlarımız sürüyor şu sıralar.

Mesela ben bir çeşit kedi kumunun toprak olarak kullanılabileceğine dair (bir çeşit volkanik kayadan üretildiği için) okuduğum makaleden Tarık'a bahsettim. O da beğendikte bu kedi kumunu araştırdı ama bulamadı. Yalnız çok güzel başka birşey buldu bu sırada. Akvaryumlarda kullanılan bir volkanik kaya. Kullanıyor ve ilk izlenimleri çok çok olumlu. Sanırım ileriki zamanlarda deneyimlerini daha detaylı açıklar bize.

Büyük ihtimal bu buluşu ben de toprak olarak kullanacağım artık. Çünkü inorganik topraklar (volkanik kaya, akadama, perlit, vermiculit, seramis vs.) böcekler ve kök çürümeleri gibi bazı unsurlar açısından çok daha güvenli.

Yani toprak konusunda araştırmalarımız son hız devam ediyor. Bu konuya çok önem veriyoruz çünkü sulama ile ilgili oluşan sorunları da iyi toprak kullanarak büyük ölçüde önlemek mümkün. İyi bir toprak bulup satın alacağımız yerleri belirleyebilirsek yeni başlayanları da (aslında hepimizi) çok büyük bir dertten kurtaracağız.

Türkiye değil de bonsai ile ilgilenen daha fazla kimsenin bulunduğu başka herhangi bir ülkede olsaydık emin olun hiç bu kadar uğraşmamıza gerek kalmayacaktı. Gidip bir bonsai dükkanından satın alırdık tüm ihtiyaçlarımızı. Umarım o günleri de görürüz.

Araştırmaya ve okumaya devam.. Kendinize iyi bakın.

elif agaca beğendi.
Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2005, 11:27   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Gübre: Gübreler ana elementler olarak da bilinen 'NPK' içeriklerine göre sınıflandırılıp numaralar alıyorlar. (N:Nitrojen, P:Fosfor, K:Potasyum.) Normal bitkiler için kullanılan gübrelerden farkları yok aslında ama değerlerinin 10-10-10 veya 20-20-20 şeklinde olması gerektiğini söyleyen farklı görüşler yer alıyor yazılarda. Yani zirai madde satan yerlerden alıncak bu değerlerdeki gübreler işinizi görür (Tabii kullanım şekli ve dozuna dikkat edilecek). Mümkün olduğunca kaliteli ürünlere yönelmekte ve bilinçli ziraatçilerden (en azından işini ciddiye alan zirai ilaç satıcılarından) bilgi alarak gübre kullanmak önemli.

Yani gübre bulma konusunda aslında hiç sıkıntı yok. Önemli olan bu konuda bilgili hareket etmek. Gübreleme, bonsainin nispeten daha kolay kısımlarından birisi sayılabilir.

Kendinize iyi bakın.

Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2005, 12:54   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-06-2005
Mesajlar: 98
Galeri: 1
Macaristan'ı bilmem ama Romanya bizden daha iyi olduğuna eminim. Google'da "romaniei bonsai" diye aratınca çıkan içerikten bile anlaşılıyor

Aslında büyük çiçekçilerin bazılarında bonsai bölümleri, ağaçları var diye duymuştum ama bunlar kesinlikle yeterli değil. Bu tür büyük çiçek ve bahçe merkezlerinde bonsai ağaç ve malzeme satışları olabilir. Eğer kaliteli ürün getirilip il dışına kargo gönderenler olabilirse malzemelerin kapış kapış olmasa da epeyce ilgi göreceğine eminim.

Yalnız bunların hepsi bir süreç sonuçta. Bonsaicilerin sayısı artıp bu konu basında da yer bulmaya başlayınca diğer insanlar da ilgi duyacak. Ve sonuçta ticari bir piyasası küçük de olsa açılacak bonsainin. Elimizden geleni yapalım tabii ama bu süreci çok çok da hızlandıramayacağımızı bilerek kendi çözümlerimizi üretme yoluna gitmemiz gerekiyor.

Yoksa ben geçen haftalarda İstanbul Bauhaus'ta bonsai toprağı diye satılan ithal bir toprak aldırttım arkadaşa. Emin olun, bonsai toprağı ile yakından uzaktan alakası yok. Bildiğimiz torf gibi suyu çok tutan birşey. Anca küçük bitkileri köklendirmekte kulanılabilir. Demek istediğim kendi çözümlerimizi (diğer konuda kedi kumu, akvaryum taşı gibi konulara kısaca değinmiştim) üretmek.

En azından şimdilik..

Erkan Aktaşgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2006, 10:01   #5
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Bonsai de anlamadığım şey gübreleme. Genelde dengeli gübreler tavsiye ediliyor, mesela 10-10-10 veya 20-20-20 gibi oysa dengeli gübre kullandığınız sürece örneğin azot/forsfor/potas oranlarının dengesinden dolayı bitkide sürekli bir yeşil aksam gelişimi söz konusu olmuyor mu. Örneğin azot oranının dengede diğerlerine göre aynı oranda olması sürekli bir budama gerektirebilir ben daha ziyade gövde yaptırmaya, hastalıklara, kuraklığa ve çiçeklenmeye yönelik dengede fosfor veya potasyumun daha fazla olduğu gübrelerden kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Vegetatif gelişme gübre içerinde zaten azot bulunduğundan devam edecektir ancak bonsaide kalın gövde ve dayanıklıklık istendiğinden bu tür gübrelere yönelmek gerekmezmi?

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 13:23   #6
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Bitki besini yani gübre konusunda yeterli bilgi sahibi olduğuma inanıyorum artık.

Peki, ideal bir toprak karışımı nasıl olmalı?

Böyle hazır karıştırılmış toprak bulabileceğim bir yer var mı?

Tekzen'de hazır bitki toprağı diye satılan toprağı alıp bütün çiçiek ve ağaçlarımı bu toprağa ektim ama gübrelemeye rağmen yeterli gelişme göstermiyorlar. Burada sizlerin söylediklerinizden sorunun topraktan kaynaklandığını öğrendim.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 14:19   #7
ağaç dostu
 
Giriş Tarihi: 10-01-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,589
Galeri: 2
Merhaba Hasan bey,
biliyorsunuz ben işin uzmanı değilim ama
gördüğüm kadarıyla hazır bitki toprağı
diye satılanların birçoğu tamamen torftan
ibaret. Tekzen'dekini bimiyorum. Torfun tek başına
kullanımı zor ve bitki için iyi değil.

Bonsai için değil ama diğer bitkilerim için
tarla toprağı bulup torf ve ince dere kumuyla
karıştırdım. Sonuçtan çok memnunun.
Ha bir de çimlendirdiğim tohum veya çeliklerimi
saksıya geçirmeden önce Mine hanımın önerisine göre
toprağı önceden oksijenli suyla suluyorum.

arsakay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2006, 21:17   #8
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Galeri: 112
Hocam, teşekkür ederim bu bilgiler için.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arsakay
hazır bitki toprağı
diye satılanların birçoğu tamamen torftan
ibaret.
Aynen söylediğiniz gibi. Sadece torf. İlk başlarda torfun ne olduğunu bilmediğim için bütün bitkilerimi torfla diktim saksıya. Zavallılara işkence ediyorum galiba.

Alıntı:
Bonsai için değil ama diğer bitkilerim için
tarla toprağı bulup torf ve ince dere kumuyla
karıştırdım. Sonuçtan çok memnunun.
Bak bu iyi. Tarla toprağından bol ne var Konyada.

Alıntı:
Ha bir de çimlendirdiğim tohum veya çeliklerimi
saksıya geçirmeden önce Mine hanımın önerisine göre
toprağı önceden oksijenli suyla suluyorum.
Ne oranda oksijenli su kullanıyorsunuz?

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2006, 22:59   #9
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Bakterilerden arındırmak için kullanılıyor.
1lt suya 1 çorba kaşığı oksijenli su karıştırılıyor.
Çok fazla değil

elif agaca beğendi.
bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2006, 00:11   #10
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Oksijenli su aslında çok seyreltik hidrojen peroksit solüsyonudur. Bu konuyu daha önce de anlattığım için belki okuyanlar sıkılacaktır Bitkiler doğal olarak peroksidaz enzimi salgılarlar. Peroksidaz enzimi onların hastalığa karşı dayanımını arttırır. Siz onu dışarıdan vererek hem dayanımını arttırırsınız , hem aktive edersiniz, hem de dezenfeksiyon yaparsınız. Üstelik burada verdiğimiz doz çok çok düşük olduğundan sadece aktivatör olarak çalışır. Hasta bitkilere pansuman gibi gelir

elif agaca beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2006, 01:58   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-06-2006
Şehir: Derbyshire U.K
Mesajlar: 103
bugun bu konu hakkinda arkadasimla konustum,bonsai ile 30 sene icin ilgileniyor.oksijenli su bir sekilde kullaniyorlar dedi,eger bir agac yabanci ulke den gelirse ozaman kokunu 24 saat icin oksijenli suya koyuyorlar minenin dedigi gibi koku,bakterileri olduruyor ve temizliyor dedi,fakat genelde bonsaide kullanmiyoruz dedi,eger kotu bakterileri oldurucekse iyi baktireleri oldurebilir,degil mi?

ade1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2006, 11:47   #12
meyve sineği
 
drosophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 194
evde saksı bitkileri için önceden alınmış bir bitki besini buldum. üzerinde NPK 4-5-6 Fertiliser yazıyor. sormadan kullanmak istemedim. ayrıca haftada bir uygulayın yazıyor. henüz çok genç olan çam , ladin ,sedir, limon fidelerim var. bunlara kullanmamın bir sakıncası var mıdır acaba?

drosophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2006, 14:14   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-06-2006
Şehir: Derbyshire U.K
Mesajlar: 103
drosophila, fidanlariniz o fertiliser iyidir,npk numaralar az ozaman zarar vermeyebilirsiniz,ve haftalik fertiliser ile verebilirsiniz,aksamda verirseniz yapragi sulabilirsiniz,ozaman yapraklari gunes yakmayacak umarim yardim eder
ade

ade1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2006, 02:53   #14
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ade1
eger kotu bakterileri oldurucekse iyi baktireleri oldurebilir,degil mi?
Evet öldürebilir ade1, ancak bu bir kar zarar hesabıdır.Kötü bakteri ve mantar fidanı öldürebilir veya hasta edebilir, buna engel olup daha sonra daha ağır ilaçlar kullanmamak adına bu basit tedbir alınabilir. Yararlı bakterileri toprağa verme şansımız var.

Bu dozda ( yani benim size verdiğim oksijenli sulu solüsyon dozu) oksijenli su ise genel olarak sadece aktivatör olarak çalışır. Oksijenli su vererek bitkiyi peroksidaz enzimi salgılamışcasına harekete geçirirsiniz.Bu da bitkinin bağışıklık ve doğal dayanıklılık mekanizmasını harekete geçirir.

Bu bitki korumada yeni bir kategori olan ISR (Induced systemic resistance) ve SAR(systemic acquired resistance) kavramını ortaya koyar. Isr ve Sar reaksiyonu bitki aktivatörü tarafından harekete geçirilir ve böylece hastalıklara karşı daha uzun süre dayanım sağlanır.

Ayrıca aktivatörler bunun dışında bitkilerin besinlerden daha iyi yararlanmasını, stres koşullarından zarar görmemesini,üründe verim ve kalite artışını, toprak yapısının düzenlenmesini sağlarlar. Bu özelliklerin birkaçını veya hepsini bünyesinde barındırabilir.

Dolayısıyla sevgili Ade1, bonsailerinizde de oksijenli su solüsyonunu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Alper beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2006, 17:24   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Arkadaşlar
Toprak konusunda bazı sorularım olacak:
yurtdışındaki siteleri gezerken rastladığımız Akadama dışında bazı ne olduğunu bilmediğim tahminen toprak çeşitleri var. Aranızda bunların ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığını bilen varmı? Aşağıda maddeler halinde sıralamaya çalıştım.

1.Kiryu ?
2.Kanuma ?
3.Kyodama ?
4.Kiryu ?
5.Hydro ?

Herhalde internette dolaşıpda bu maddelere rastlamayan yoktur.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2006, 22:34   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2006
Şehir: K.Maraş
Mesajlar: 278
Bunlar japonca kelimeler. Anladığım kadarıyla çevirmeye çalıştım.
1-Kanuma:Japonya'nın kanuma bölgesinden geliyor. Akadama'dan daha asidiktir. Bu sebeple asitli toprak seven bitkilerde kullanılır.
2- Kiryu: Tokyo'nun kuzeyindeki Japonya'nın kiryu bölgesinden gelen bir nehir kumudur. Hayli ağır olup akadamanın görünümüne sahiptir.
3-Kyodama: Yeni saksı çakılı. Yosun tutmasına karşın mükemmel bir drenaj sağlar.

Bunları bulabildim. Hydro hakkında bir şey bulamadım.

Şule Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2006, 01:50   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Teşekkürler
Sonuç olarak Kanuma,Kiryu ve kiyodama için akadama gibi inorganik toprak çeşidide denilebilinir sanıyorum.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-09-2006, 01:21   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
inorganik toprak-deniz kabuğu

Arkadaşlar
Geçemlerde gittiğim Ayvalık Alibey (Cunda) adasında kaldığım 3 gün boyunca deniz kenarındaki bakir koylarda birazda güneşin alnında her bonsai meraklısının yapacağı gibi tüm günü çakıl eleyerek geçirdim.
Bu ızdıraplı çalışmanın sonucunda 2 mm, 4 mm, ve 5-7mm boyutlarında çakıl taşlarını sınıflandırdım. Ankara'ya gelincede küveti tıkayıncaya kadar, bütün taşları hem tozlarından arınmaları hemde olası tuzdan kurtulmak için ılık suyla yıkadım. Şimdi bu çakılları en az % 60 oranında yanmış çam kabuğundan oluşan organik toprakla %70 organik %30 inorganik toprak olacak şekilde karıştırmayı düşünüyorum.

1_Fakat elenmiş çakıl taşları % 20 oranında deniz kabuğu içeriyor deniz kabuklarının bulunmasının bir mahsuru olabilirmi ?
2_ Eğer bir mahsuru yoksa akvaryumcularda satılan kırık midye kabukları (yeterli irilikte olmak şartıyla) inorganik karışımlarda drenajı arttırmak amacıyla kullanılabilinirmi ?

Şimdiden teşekkürler.


Düzenleyen acerpalmatum : 06-09-2006 saat 01:27 Neden: Resim Ekleme
acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2006, 16:28   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Deniz kumu

Herkese iyi gunler.
Deniz kumu, tuzlu olacagindan [yikansa bile icinde tuz kalacagini dusunuyorum] bonsai gibi cok emek verilmis bir calismada kullanilmasini dogru bulmuyorum. Bir bonsainin yasamini riske atmiya deymez.Iyice yikayip denemek istiyorsaniz bonsaiden once baska agaclarda deneyiniz.Ben deneme ihtiyacini duymadim cunku dere kumunu bulabiliyorum.Yalniz denizden topladigim bazi iri kayalari iyice yikadiktan sonra bonsaide kullaniyorum ve simdiye kadar bir sorunla karsilasmadim.

Bonsaireef, tatlisu akvaryumunu bozduktan sonra ,akvaryumdaki midye kirigi karisimini bonsailerinde kullandigini ve bir sorun yasamadigini yaziyor. Akvaryumda kaldiktan sonra, bonsaide kullanilan o karisimin tuzluluk oranini buyuk olcude kaybolmustur diye dusunuyorum. dogrudan denizden alinacak ve yikandiktan sonra bonsaide kullanilacak kumun, bonsaide nasil bir etki yapacagini bilemiyorum. Mutlaka bonsaiden once baska agaclarda deneyin ve denemeden once de ziraatci arkadaslarin goruslerini bekleyin.
Hepinize kolay gelsin.

elif agaca beğendi.
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2006, 00:44   #20
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Saksı harçlarında kullandığımız kum yıkanmış dere kumudur. Deniz kumunu tuz ihtiva ettiği için kullanmıyoruz. Çok çok yıkadıktan sonra bir Ec metre ile tuzuna bakmak ve uygunsa kullanmak elbette mümkün.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2006, 19:37   #21
Ağaçsever
 
Minarai's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 30
Sphagnum Yosunu

Sphagnum yosunu zayıf köklü ağaçlar ve yamadoriler için mükemmel bir büyüme aracıdır fakat ağacı öldürmesi muhtemel mantar enfeksiyonu (bunu engellemesi) ile de ilişkilendirilmiştir..
Bu makale sphagnum yosununun iyi ve kötü yönlerini tartışmaktadır..

Sphagnum Yosunu Nedir?

Sphagnum bir yosundur fakat her yosun sphagnum değildir. Sphagnum yosunu, sıklıkla bahçıvanlar tarafından asılı sepetleri dizmek(burayı anlayamadım) ve bitkileri havai daldırmak için kullanılan uzun ipliksi yosundur. Sphagnum turbası çürümüş Sphagnum yosunudur ve bu makalenin konusu olan canlı Sphagnum ile karıştırılmamalıdır..

Tek bir Sphagnum yosunu bitkisi çok ufaktır. Kendi türünden diğer birçok bitkiyle sıkı sıkıya bağlı halde yetişir ve birbirlerinin minik saplarına destek oluştururlar. Bu rengi kırmızıdan yeşile değişen yumuşak, süngersi bir halı oluşturur.

Değişik türde sphagnum değişik koşullara uyum sağlamıştır. Bazıları suyun altında, havuzlarda ve ıslak(nemli) çukur(oyuk)larda yetişir. Diğerleri nispeten kuru ortamlarda hayatta kalabilir. Sphagnum yosunu bir sünger gibi davranır ve uzun süreler boyunca ıslak kalabilir. Kendi ağırlığının sekiz katından fazla su emebilir ve çevresindeki toprak kuruduktan çok sonra bile nemli kalır.

Yosunlar çiçek ve tohum oluşturmazlar. Kapsül denen "fruiting bodies" de üretilen sporlardan yetişirler.(Burayı tam çevirmek için jargonunu bilmek gerekiyor). Sphagnum da, sporlar olgunlaşınca kapsülün içindeki basınç artar, kapağı patlar ve sporlar havaya karışır.

Sphagnumun tehlikeleri

Son aylarda sphagnum yosununun kullanımının ve elle temasının sakıncaları konusunda internette ve diğer yayın organlarında bir takım uyarılar yayınlandı. Bu kaynakların çoğunluğu Canadian Sphagnum Peat Moss Association'ın bir açıklamasını kaynak alıyordu:
"...Sphagnum yosunu sporotrichosis adı verilen,deriye çizik ve aşınmış yerlerden giren kronik bir mantar hastalığına sebebiyet verebilir. Buradan lenf düğümlerine geçip eklemlerin şişmesine neden olabilir. Girdiği nokta su toplayacaktır. Tedavi edilmezse enfeksiyona uğramış bölgenin kesilmesi gerekebilir; hastalık ölüm nedeni de olabilir..."

Sphagnum yosununun bonsai yetiştiriciliği konusunda çok faydalı yanlarının olduğu ve bonsai tutkunları tarafından yaygın olarak kullanıldığı göz önüne alınırsa yuradaki uyarı ne kadar ciddiye alınmalıdır?

Sporotrichosis sıklıkla deriyi etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Asıl olarak çiftçilerin, bahçıvanların ve bahçe mühendislerinin meslek hastalığıdır.

Sporotrichosis'in taşıyıcısı olan mantar sphagnum yosununda bulunmasına rağmen, şu da göz önüne alınmalıdır ki, toprak, saman, dikenli tel, çam iğnesi, diken(özellikle gül dikenleri) ve diğer bitkilerle ilintili materyaller yoluyla da meydana gelebilir ve insan derisine kesik yoluyla işleyebilir. Topraktaki ölü bitki yığınlarında,ağaç kabuklarında ve çalılarda da yetiştiği görülmüştür(yabani ve kültürlenmiş). Açıkça görülüyor ki Sporotrichosis tehditi sadece sphagnum yosunu ile sınırlı değil.

Ayrıca şunun da anlaşılması gerekir ki bütün sphagnum yosunları Sporotrichosis taşımaz. Wisconsin Division of Health, Bureau of Community Health and Prevention(Wisconsin Sağlık Departmanı,Halk Sağlığı ve Koruması Bürosu,BCHP)'ın raporlarına göre 1981'de Wisconsin'de bir bahçe merkezinde çalışan iki kardeşte sporotrichosis teşhis edilmiş. BCHP tarafından bahçe merkezinde yapılan araştırmada çalışanlar arasında iki Sporotrichosis vakası daha ortaya çıkarılmış. Bahçe merkezinde 1980 kışında 16 işçi tarafından cenaze çelenkleri yapılmış. Kullanılan sphagnum yosunu Wisconsin'in merkez bölgesindeki bataklık alanlardan elde edilmiş ve tek bir toptancıdan satın alınmış.Çelenk yapma işinde düzenli olarak çalışan 7 erkek işçiden 4'ü sporotrichosis enfeksiyonu kapmış. Buna rağmen 12 işçinin her sonbahar aynı toptancıdan alınan sphagnum yosununu kullanarak 2000-3000 çelenk yaptığı yerel bir mezarlıkta yapılan bir araştırmada herhangi bir vakaya ratlanmamış.
Görünen o ki hastalıkta meydana gelen bu patlamanın kaynağı, sayısız miktarda Sporotrichosis taşımayan sphagnum satan bir toptancının sadece bir kez kötü bir parti mal satmasıyla sınırlı.

Anlaşılıyor ki bunun gibi vakaların büyük çoğunluğunda; Sphagnum Sporotrichosis'e neden olan mantar taşımaktadır yargısı bir kural değil bir istisnadır.

Çoğu Sporotrichosis enfeksiyonları sadece deri ile sınırlıdır. Eklem, akciğer ve merkezi sinir sistemi enfeksiyonu vakaları olmuştur ama çok enderdir.

Sporotrichosis'in ilk belirtisi çoğunlukla böcek ısırığı gibi görünen, küçük, acımayan bir şişliktir. Kırmızı, pembe veya mor olabilir. Şişlik genelde parmakta, elde veya kolda, mantarın ilk olarak girdiği derideki açıklıkta ortaya çıkar. Bunu açılan,çıbana benzeyen bir veya daha fazla şişlik izler ve iyileşmesi zaman alır. İlk şişlik mantara maruz kaldıktan sonra 1 ila 12 (genelde 3)hafta içerisinde oluşur.

Yakın zamana kadar sporotrichosis, potassium iodide ile tedavi ediliyordu fakat şimdi Sporanox adlı yeni bir ilaç tedavide kullanılmakta çünkü bu ilacın yan etkileri potassium iodide'e göre daha az. Yaraların tam olarak iyileşmesi için tedavi haftalarca sürebiliyor.

Sporotrichosis riskinin çok düşük olduğu akılda tutulmalıdır. ABD'de enfeksiyon vakaları tam olarak bilinmiyor ama milyonda bir iki olarak tahmin ediliyor. Senede yaklaşık 200-250 vaka görülüyor. İstatistiksel olarak konuşmak gerekirse caddeden karşıdan karşıya geçmek daha tehlikeli.

Ben diğer bonsai tutkunları,fidancılar ve bahçıvanlar gibi düzenli olarak her gün toprakla, ağaçlarla ve sphagnum yosunuyla temas ediyorum ve yıllar geçmesine rağmen herhangi bir olay yaşamadım, yine de cildinize batabilecek teller, gül çalılıkları, saman balyaları, çam fideleri vb. ile çalışırken mümkün olduğunca eldiven ve uzun kollu giysiler giymenizi tavsiye etmek benim görevimdir. Cildinizde dış etkilere açık yerler varsa toprak, sphagnum yosunu vb. ile uzun süreli, direkt temastan kaçının.


Sphagnum Yosununun Faydaları

O halde bonsaide neden sphagnum yosunu kullanalım? Sphagnum yosununun mükemmel su tutma özelliği vardır,fakat sphagnum turbasından farklı olarak, canlı formunda geçirimli yapısını koruyabilir ve hızlı drenaj ile iyi havalanma özelliği vardır; bu da bonsai yetiştirmek için mükemmeldir.

Az bilinen birşey de sphagnum yosunu içinde yüksek miktarda, Tropolene adlı doğal bir antibiyotik formunda, çinko barındırır. Ağaçta çürümeye yol açan anaerobik(oksijensiz yaşayabilen) bakteri, sphagnumun antiseptik özelliği sayesinde yok olur. Bu yüzden saf sphagnum (başka bir organik madde kullanılmadan) zayıf, yeni alınmış ve kök çürümesi olan ağaçlar için ideal bir araçtır.

Sphagnumun yosununun antiseptik özellikleri asırlardır bilinmektedir. Eski zamanlarda kanı emmesi için bandajların içine konuluyormuş. Birinci Dünya Savaşında da bu amaçla kullanıldığına dair rivayetler vardır.

Bilinmesi gereken başka birşey de sphagnum yosunu az miktarda asidiktir.
Havai daldırma ve zayıf ağaçların dinçleştirilmesi konusunda değer biçilemez olsa da Sphagnum normalde, bir bonsai kolleksiyonundaki ağaçların büyük çoğunluğu için temel toprak unsuru olarak kullanılmaz. Sphagnum bonsai saksısında büyümesini sürdürür; bonsainin iyiliği için bir tehdit oluşturmamasına rağmen, saksının tüm yüzeyini kaplayacaktır ve görüntüsü geleneksel topraktan daha tatmin edici olmayacaktır.

Az miktarda sphagnum yosunu, sabit bir organik malzeme oluşturması ve ardıç ile çam gibi kozalaklı türlerin yapraklı bölümlerine ekstradan renk sağlaması amacıyla akadama, seramis, turface(?) ve grit(çakıl) gibi inorganik toprak karışımlarına eklenebilir. Büyük bir bonsaiye akadama, seramis ya da turface kullanılarak saksı değişimi yapılıyorsa,toprak karışımının maliyetini ve oranını azaltmak açısından da faydalı olacaktır (eğer sphagnum bedavaya bulunuyorsa). Torf gibi organik toprak bileşenlerinde çok miktarda sphagnum kullanmak konusunda tereddüt ederim, keza organik toprak ve torf karışımı fazla miktarda su tutucu özelliğe sahip olabilir.

Eğer çevrenizde sphagnum elde edebileceğiniz yerler varsa sorumluluk duygusuyla hareket ediniz. Bataklık veya sulak alandaki küçük bir bölgeden bütün yosunu söküp almak yerine birden fazla yerden az miktarlarda alın. Böylelikle yosun toparlanmaya zaman bulacak ve kısa zamanda boşalan yeri dolduracaktır. Eğer sadece toprak kalacak şekilde bütün yosunu alırsanız sphagnum tekrar yetişemeyebilir.

Sphagnum iyi ve kötü böcekler barındırıyor olacaktır. Yosunu sistemik(bütünü etkileyen) bir böcek ilacıyla spreyleyin böylece gelecekte bonsainize zarar verecek böcekleri öldürmüş olursunuz.

http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATSphagnum%20Moss.htm

Minarai Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 18:38   #22
Zelkova serrata
 
peace's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
barisotazca nın önerisi üzerine Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler
bazı malzemeler aldım toprak karışımı yapmak için saksı bulduğumda saksı değişimi yapacağım. Ayrıca bir adet sıvı gübre aldım aşağıya fotoğraflarını ekliyorum. Uygun mudur karışım için ayrıca, nasıl yapılması gereklidir? (hepsini olduğu gibi karıştırıp kullanmayacağımızı düşünüyorum eşit oranlarda olsa bile)

peace Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 19:09   #23
Zelkova serrata
 
peace's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16


içinde herhangibir madde bulunmadını söledikleri toprak (gidip ormandan alamadım) eminönü mısır çarşısının yanındaki çiçekçilerden alındı..

peace Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-04-2007, 19:14   #24
Zelkova serrata
 
peace's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16

Nehir bulunamadığı için akvaryumculardan alınmış kesinlikle nehirden toplandığı ,denizden toplanmadığı konusunda tartışıdığı bir kum. Alttaki de bir kaç benden büyük halleri sanırım en altına konulması gerekiyor ki tıkanmadan su süzülebilsin.

peace Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2007, 11:15   #25
Otazca Bonsai
 
Giriş Tarihi: 03-09-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 23
Merhaba Peace ve Tüm Arkadaşlar, peace senin linkini verdiğin bir karışım önermiştim ben daha önce. Bu karışım benim sürekli kullandığım bir karışım yağlı çamur olayında sanırım atladığım bir olay var sende belirtmişsin, bu çamuru bulmak biraz sorun olabilir çömlekçilerin kullandığı çamur bunun için uygun olmayabilir. Sizlerin en kolay bulacağı malzemeler olan torf + mil (tüm seracılarda **** büyük çiçekçilerde vardır)+ bulgur iriliğinde(daha ince olması önerilir) elenmiş inşaat kumu + ver birde bulunabilirse yaşlı ağaçların altından elenmiş orman toprağı (besin açısından faydalı olacaktır) bu dört maddeyi elekle eleyip eşit şekilde karıştırıp toprak değişimi için uygun topragı elde edebilirsiniz. Seçtiğiniz toprak sekline görede karıştırma oranınız değişebilir tabii en iyi sonucu siz elde edeceksiz zaman içerisinde. Mehmet arkadaşımında belirttiği gibi eğer hiç bir şey yoksa mil + torf karışımıda olabilir. bol doğalı günler...

barisotazca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2007, 11:39   #26
Yeni Üye
 
Fraise's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Evet ilk bonsai toprağımı aldım!!!Sinirlenmem gerek mi onu bile bilmiyorum!
Burada yazılanları okudum becerebildiğim kadar bir tarif hazırladım ve çiçekçiye gittim ve bana bildiğimiz çiçek toprağı verdi yanında da NPK 6.4.5+TE yazan bir şey verdi ki üzerinde bitki vitamini olduğu yazıyor...

Öf ne yapıyım ben şimdi ne önerirsiniz?
Gidip veterinerden kedi kumu alıp kedi kumuna mı gömeyim...Of ya

Fraise Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2007, 16:47   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese selamlar, toprak karisimi yaparken onemli bir noktaya dikkat etmelisiniz. Sayin Barisotazca 73 nolu mesajda elenmis insaat kumunu karisima eklenebilecegini soyluyor. Insaat kumu dere ve nehir yataklarindan alinmissa bir sorun yok. Ama deniz kumu ise, icerisinde olabilecek tuz nedeni ile bonsainiz yasami olumsuz etkilenecektir. Emin olmadiginiz insaat kumunu toprak karisiminda kullanmayiniz.
Hepinize kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2007, 17:03   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler Fraise, benim onerim kendini bu kadar germemen. Daha sonra agacinin gercekten toprak deyisimine su an ihtiyaci varmi? onu bir konusalim. Daha sonrada toprak deyistirilecekse onun uzerinde konusuruz.
Sulamasini gerektigi bicimde yaparsan[saksi uzerindeki toprak kurumaya basladigi zaman tekrar sulayabilirsin] isikli ve havali bir yerde ise agacina yapacagin acil bir islem yoktur. Hele biraz sakinle, kendine uyelerin bonsai calismalari bolumunde bir sayfa ac. agacinin resmini ekle, resime baktiktan sonra arkadaslar, onerisini soyliyecek nasil uygulanacagini da tarif edecek, sen de agacina uygulaycaksin.
Ilk bonsainin 100 yidan fazla yasamasini dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2007, 03:02   #29
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Galeri: 18
Sayın Fraise

Ali beyinde söylediği gibi biraz sakin olmak lazım.
Bonsai sabır gerektirir.Aceleci olmamak lazım.
Ayrıca bonsai toprağı her ağaç cinsinin toprak isteğine göre farklılık gösterir.
Kimi ağaç kiraçli kalkerli toprağı kimi ağaç humuslu ve yumşak toprağı kimi ağaç ise balçık oranı yüksek suyu tutan toprağı sever.
Lakin bonsai toprağının hepsinden farklı olması gereken bir yapısı olmalıdır.
Bu farklılık bonsai toprağının drenajının fazla olması gerekir.Bunun sebebi aşırı suyun saksıda kalmaması ve atılmasıdır.Çünkü aşırı su toprakda kök çürümesine sebeb oluşturur.
Zaten toprağı düzenli olarak kontrol etmek gerekir.Birde toprağın içinde ki besin ağaçın saksıya ekimden çok kısa süre sonra içindeki besinler ağaça tarafından tüketildiği gibi sulamasırasında eksilir ve gider bu yüzeden doğada varolan ağaçların aksine belirli aralıklar ile bizler ağaçlarımızın besin düzeyini dengeleriz.Ayrıca ağaçlarımızı eğer uygun bir su ile sulamıyorsak zaten toprak yapısı hızla sertleşir ve özeliğini yitirir.İyi bir bonsai sever toprağın niteliğni yitirdiğini zman içerisinde yapaçağı gözlemler ile fark eder.
BU yüzden kullnmayı düşündüğün karışım okdar karmaşık değil.
Önce Sayın Ali beyinde dediği gibi ağaçını siteye ekle cinsini görelim yapısına bakalım ve sana fkirlerimizi ve bilgimizi vererek bir paylaşımda bulunalım.
Saygılarımla.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 00:10   #30
Zelkova serrata
 
peace's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 16
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisan Mesajı Göster
Sayın Fraise

Ali beyinde söylediği gibi biraz sakin olmak lazım.
Bonsai sabır gerektirir.Aceleci olmamak lazım.
Ayrıca bonsai toprağı her ağaç cinsinin toprak isteğine göre farklılık gösterir.
Kimi ağaç kiraçli kalkerli toprağı kimi ağaç humuslu ve yumşak toprağı kimi ağaç ise balçık oranı yüksek suyu tutan toprağı sever.
Lakin bonsai toprağının hepsinden farklı olması gereken bir yapısı olmalıdır.
Bu farklılık bonsai toprağının drenajının fazla olması gerekir.Bunun sebebi aşırı suyun saksıda kalmaması ve atılmasıdır.Çünkü aşırı su toprakda kök çürümesine sebeb oluşturur.
Zaten toprağı düzenli olarak kontrol etmek gerekir.Birde toprağın içinde ki besin ağaçın saksıya ekimden çok kısa süre sonra içindeki besinler ağaça tarafından tüketildiği gibi sulamasırasında eksilir ve gider bu yüzeden doğada varolan ağaçların aksine belirli aralıklar ile bizler ağaçlarımızın besin düzeyini dengeleriz.Ayrıca ağaçlarımızı eğer uygun bir su ile sulamıyorsak zaten toprak yapısı hızla sertleşir ve özeliğini yitirir.İyi bir bonsai sever toprağın niteliğni yitirdiğini zman içerisinde yapaçağı gözlemler ile fark eder.
BU yüzden kullnmayı düşündüğün karışım okdar karmaşık değil.
Önce Sayın Ali beyinde dediği gibi ağaçını siteye ekle cinsini görelim yapısına bakalım ve sana fkirlerimizi ve bilgimizi vererek bir paylaşımda bulunalım.
Saygılarımla.

benim bonsaim konusunda fikrleriniz nelerdir?toprak değişimi yarın **** perşembe gerçekleşicek sanırsam.
FotoğraflarıBonsaisinin türünü öğrenmek isteyenler
Birde elimdeki malzemeler üstteki mesajlarda (67 ve devamı)

peace Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024