agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/)
-   -   Ahşap Heykel ve Rölyef Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/yasantimizda-ve-sanatta-bitkiler/9473.htm)

Cathliam 05-07-2008 20:14

Ahşap Heykel ve Rölyef Yapımı
 
Arkadaslar uzun zamandir netten arastirma yapiyorum bu konuda ama bir türlü bilgi bulamadim.Sizlerden bilen varsa lütfen ahşap oyma sanatında kullanılan ekipmanları nerden temin edebileceğimi ve ahşap heykel yapımına en uygun ağaç türü nedir ?

Teşekkürler,

memet 05-07-2008 21:31

Iskarpela edinmelisniz en iyileri Maraş yapımı olanlardır. Hırdavatçıların bazılarında bulunur. Bu konuda forumda da bilgi bulabilirsiniz..
En iyi başlangıç, ıhlamur ağacıyla olur. Kavak ya da çamdan uzak durun.

Harun Parlak 05-07-2008 21:43

Aradığınız ekipmanları nalburlarda bulabilirsiniz bazılarını kendiniz de imal edebilirsiniz.
Mesela ben BONSAİ gövde oyuklarını oymak için büyükce torna vida nın uç kısmında içini boşaltarak yuvarlak oyabilsin diye bir iskarpile yaptım basit bir şekilde.
En kolay ve uygun fiyatlarda bulabileceğiniz yer Karaköy Perşembe pazarıdır. Kolay gelsin çalışmalarnızda başarılar dilerim.

tutkal08 05-07-2008 21:45

ıskarpelanın, düz ağızlı,oluklu vs gibi çeşitleri mevcut.Kabaca oymaya başlarken oluklu kullanırsanız ağacın istediğiniz yerden kopmasını sağlayabilirsiniz.Iskarpela için ahşap tokmak kullanabileceğiniz gibi, fayans döşemede kullanılan plastik tokmak kullanabilirsiniz.Daha detaylı bilgi isterseniz, yardımcı olmaya çalışırım.

tutkal08 05-07-2008 21:51

Ayrıca şunu da eklemeliyim, heykel için en uygun ağaç zamanla sizinle bütünleşecek ağaçtır.Gürgen sert olarak bilinir ama tekniğini öğrendikten sonra yumuşacık ,mükemmel derecede rahat işlenebilir bir ağaç olmaktadır.Ihlamur kolay işlenebilir ağaç olduğundan tavsiye edilmektedir.Çizgileri ve yapısı çam gibi değildir.( Cathliam) Siz heykel mi, kabartma mı yapacaksınız?

tutkal08 05-07-2008 21:57

Yanda avatar resmi olarak kullandığım fotoğraf, çınar ağacından yaptığım bir at.Kavak dışında hemen hemen her türlü ağaçla çalıştığımdan ,ağırlıkla kullandığım ağaçlar lareks,çınar ve gürgen.Zımparaya da güzel karşılık veriyor.

tutkal08 05-07-2008 22:07

ahşap heykeller
 
5 Eklenti(ler)
yapıtlarımdan birkaçı

Harun Parlak 05-07-2008 22:12

Elinize sağlık Sayın tutkal08 çok güzel eserler çokda emek harcanmış başarılı çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için ayrıca teşekkürler.

tutkal08 05-07-2008 22:14

ahşap heykeller
 
5 Eklenti(ler)
yapımı devam eden ve bitmiş birkaç ürün daha...

tutkal08 05-07-2008 22:19

teşekkürler sayın Tekin, Amacım ahşap ürünlerini özendirmek, gerek icraat (yapım,imalat) konusunda,gerekse ahşabın kullanılması konusunda...

Harun Parlak 05-07-2008 22:24

Hepside bir birinden güzel fikrinize göz nurunuza sağlık eminim bir çok arkadaşımız sizin bu çalışmalarınız örnek alıp sizinde bilgilendirme ve yönlendirmelerinizle çalışmalar yapacaklardır.

erbek_ 06-07-2008 08:58

Bunlar inanılmaz!!! Muhteşem... gerçekten ellerinize sağlık...Ben de çok severim...Lütfen püf noktalarını verirmisiniz, yani yeni başlayacak olanlara ip uçları verebilir misiniz sayın tutkal08, ben çok hevesliyim böyle şeylere, ne zamandır yapıyorsunuz acaba? Ne kadar sürede el alışkanlığı kazanırım?

tutkal08 06-07-2008 16:55

ahşap heykeller
 
Sn.Erbek, Teşekkür ederim.Beni mutlu eden sizin de bu işle uğraşma isteğiniz.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.Uzun yıllardır uğraşıyorum ahşapla.İnanın istedikten sonra başaramayacağı şey yok insanın ahşapta...Bu konuda isim yapmış kişilerin çalışma ve yöntemlerini incelediğimde,hemen hemen aynı teknikleri uyguladıklarını gördüm.
Size ilk önce kabartma yapmanızı tavsiye ederim.İlk defa başlayacaksınız herhalde ahşaba, bunun için ekte bazı fotoğraflar göreceksiniz.Ahşapta kullanılan olmazsa olmaz ıskarpela'lar.Bunların yanı sıra ,zamanla göreceksiniz ki,daha birçok aletle haşır neşir olacaksınız.Kendinizin yarattığı aletler de olacak.
Ayrıca yapımına yeni başlayacağım deniz atı'nın da fotoğrafını koyuyorum,size fikir vermesi açısından.Kullandığım ağaç ithal çam.Ağacın damarlarına bakarsanız reçineli kısımların ince olduğunu görürsünüz.Aslında bu iş için zor bir ağaç,düz çizgili olduğundan kırılması kolay.Bu nedenle işleme başlarken ince uçlu oluklu ıskarpela ile işe başlamalısınız.Ancak size tavsiyem bulabilirseniz Ihlamur, bulamazsanız Gürgen.Gürgen ağacına birçok kişi kaşını çatar.Ama sakın sertliğinden yılmayın ,kırılması zordur.Iskarpela ile sadece vurduğunuz kısım kopar.Ayrıca yine temel konulardan biri , ahşaba başlamadan önce kullanacağınız ağacın alt ve üst kısmına tutkal sürmeniz, ağacın çatlamasını önlersiniz.

tutkal08 06-07-2008 16:58

ahşap heykeller
 
5 Eklenti(ler)
kullanılan ıskarpela çeşitleri

tutkal08 06-07-2008 17:01

ahşap heykeller
 
2 Eklenti(ler)
ameliyatlarda kullanılan neşter ve " V " ağızlı ıskarpela

erbek_ 06-07-2008 17:15

Çok, çok teşekkür ederim... :rolleyes: Ihlamur **** Gürgen ile başlayacağım, bu bir, alt ve üstüne tutkal süreceğim Ok. Malzeme olarak da en önemlisi ıskarpela, bu üç... Çok değerli bilgiler...Gerçekten çok teşekkür ederim. ;) Peki bunlar numaralı filan değil dimi? sadece ince uçlu ve oluklu mu yani çok boyut farkı var bu resimlerdekilerde de? Hangilerinden almalıyım? En çok hangilerini kullanırım ilk etapta?

tutkal08 06-07-2008 17:33

Sizin İçin 6-8 ve 10 numara ıskarpela ile başlamak iyi olacaktır.Ayrıca tahta tokmak kullanmanızı tavsiye etmem.Evde yapacaksanız , fayans ustalarının kullandığı plastik çekiçleri tavsiye ederim, fazla ses yapmıyor.
Aslında bu işe yeni başlayanlar için temel bazı şeyler yazıyordum,bitiremedim.yanılmıyorsam bir haftaya kadar biter.burada yayınlayacağım.
Siz ağacın üzerine bakarak çizemiyorsanız ,çizeceğiniz desenin bilgisayar çıktısını alıp kopyalayın.İlk önce ,çizdiğiniz desenin kenarındaki fazlalıkları çıkarın ,ağacın kalınlığı yapacağınız desene göre olsun.Örneğin kuş kabartması yaklaşık 5 cm kalınlığındaydı.Kabartmanın ne kadar canlı olmasını istiyorsanız, o derece derin yapacaksınız.Anatomik özellikleri verebilmek için , (yapacağınız desenin anatomisini bilmiyorsanız) net'ten istediğiniz açılardan çok rahatça bulabilirsiniz.
Ekte çevresindeki fazlalıklarını almaya başladığım kartal deseni var.

tutkal08 06-07-2008 17:38

ahşap heykeller
 
2 Eklenti(ler)
kartalın kanatları için ,kenarları nasıl çıkardığımı görebilirsiniz.

erbek_ 06-07-2008 17:58

:eek: Böyle bir kartalla başlamak zor olmaz mı? Tüyleri nasıl yapacağım? :( Bana biraz karışık geldi :confused:

erbek_ 06-07-2008 18:11

Bahsettiğiniz "temel bilgiler" dökümanını sabırızlıkla bekliyorum sayın tutkal08....;)

Feza Sanıvar 08-07-2008 08:59

İyi günler ben de yeni üye olarak sitede gezerken ahşaplarınıza takıldım .Ben de resimle uğraşıyorum ve çizdiğim ağaçların çoğunluğu zeytin ağaçlarıdır. Bu ağaçları çalışırken dokularını canlandırmak bir hayli vaktimi alsada bana hoş bir haz verir. Bu çalışmay en kısa zamanda seramiğede aktarmak isterim.Sayın tutkal o8 Ahşap çalışmalarınız gerçekten güzel. Sizlere iyi çalışmalar dilerim.

erbek_ 08-07-2008 11:07

Merhaba Feza Bey, aramıza hoşgeldiniz. Siz ağaç resimleri mi çiziyorsunuz? Ne hoş gerçekten çok güzel böyle uğraşlarınızın olması, çok özeniyorum, mümkünse siz de çalışmalarınızdan bazılarını bizimile paylaşırmısınız? Resimlerinizi görmek isteriz...;)

erbek_ 08-07-2008 11:17

1 Eklenti(ler)
Benim malzemelerim hazır...Plastik tokmak, iskarpinler ve neşter... Ayrıca ıhlamır kütükler buldum ama sanırım onlar yanlış oldu, eşime ıhlamır dedim ama o bana kütük getirmiş...Yani onlar pek kabartma yapmaya müsait değil sanırım....Ben yine de el alışkanlığı olsun diye hemen oturdum yontmaya başladım :p Olmadı tabiii :(

memet 08-07-2008 18:15

Güzel çalışmalar ekleniyor bu ara heykel başlığımıza.

Yeni başlayanlara en uygun ağaç ıhlamur o kesin. Yumuşak sorunsuz. Bu bakımdan başlarken güçlüklerle karşılaşma riski az. Ama dokusu da yok.
Huş kayın, gürgen, boyuna yarılmalar yapabilir. Sert olması ve bu yarılma riski ilk başlayanlar için can sıkıcı olabilir.

Ceviz de orta sertliktedir. Benim işlemek için en sevdiğim ağaçtır.

Maun kullanmayaın. Bu müklemmel ağacın soyunun tükenme tehlikesine karşı, WWF sanatçılara, bu ağacı kullanmayıp, sürece katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.

Kimi durumlarda, özellikle yeni başlarken, aldığınız ağaçlar yaş olabilir. Bunun için, alır almaz başlamak yerine, bir kaç ay serin ve gölge bir yerde bekletmek sonradan yarılmalar olması riskini azaltır. (Aslında, altı ay en uygun zaman olurdu)

tutkal08 08-07-2008 19:51

Herkese merhaba.
sayın erbek,fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla ağaçlarınız henüz yaş.Yine de kurumasını beklemeden işe koyulun derim ben size.alt ve üst kısımlarına tutkal sürün ve kuruduktan sonra çalışmaya başlayın.Size bir kişinin adını vereceğim,bir felsefe profesörü .İnternette araştırma yaparken gördüm,usta bir ahşap yontucusu.Stefanie Rocknak, google da ismini yazıp sitesine girerseniz,benim anlatacaklarımı gözünüzde daha rahat canlandırabilirsiz.Kısım kısım heykelin çıkarılışını fotoğraflamış.Kabartmadan sonra,heykele geçtiğimizde bu işin sadece sevme ve sabırla olacağını göreceksiniz.İçinizdeki duyguyu ,ben nasıl yaparım ile yok etmeyin.İnanın başaranların sizden hiçbir farkı yok.Sakın sanatçıları küçümsediğimi ,yeteneği küçümsediğimi düşünmeyin.İçinizdeki yeteneği keşfedin.Bu siteyi gördükten sonra beni daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.
Sn.Feza Sanıvar siz de hoşgeldiniz , resim çizerken yaşadığınız duyguları anlayabiliyorum.Bu konuda eğitiminiz var mı, ayrıca resimleriniz görmek isterim.

erbek_ 09-07-2008 18:42

Evet ağaçlar yaş gerçekten, ama dediğiniz gibi yapıp tutkal sürdüm ve şu anda kurumasını bekliyorum. Bu şekilde kurudukça çatlamasının önüne geçmiş olacağız doğru mu? Dediğiniz siteyi de inceledim, gerçekten çok güzel, detay vermiş ama insanın gözü korkuyor hakikaten... Nerden ve nasıl başlamalı diye en çok...Sevmekle ve sabırla olacaksa umarım sizler de varsınız tabii artık tekrar tekrar teşekkür ederim... ;)

memet 09-07-2008 19:16

Ağaç çalışmak için tek ve önemli gördüğüm tekniği bir kere daha söyleyeyim. Bıçağın ucu hiç bir zaman parmaklarınızdan geride kalmasın. Ağacı her zaman bıçağın gerisinden kavrayın.
Iskarpelayı tokmakla değil, elle kullanırken dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı.

erbek_ 09-07-2008 19:31

Tamam Mehmet bey, çok teşekkür ederim, dikkate alacağım...

erbek_ 13-07-2008 20:48

Sürekli bilgi toplamaya çalışıyorum ama nette bilgi çok kısıtlı...Anladığım kadarıyla en önemli püf noktalarından biri, çalışılan el aletlerini sürekli keskin tutmak...Bunun için de özel taşlar kullanılıyor sanırım ama tam olarak ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve nerden temin edilebileceğini anlamadım. Sanırım bunlar ilerki aşamalarda öğrenilecek şeyler ama bildiğimiz bileme yöntemlerinden farklı şekilde bileniyor bu aletler, doğru mudur?

memet 13-07-2008 21:07

Yağ taşı denen taşlar var. Hırdavatçılarda bulabilirsiniz. ben çok ince zımpara da kullanırım. su zımparası. Rakam büyüdükçe incelir 150 numaradan kalın olmasın.
Birde motorlu taşlamalar var. ufak bir şey bulursanız alın.Herhangi bir demirciye gidip biletmeniz mümkün olabilir, motor ille de gerekli değil.
Tek sorun demircinin bıçağı bilemeyi bilmeme olasılığı yüksek.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024