agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni2Beğeniler
  • 1 Gönderen oz26
  • 1 Gönderen oz26

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-03-2007, 11:36   #1
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Ağaçlar ve Sinema

Bazı filmlerde ağaçlar dikkat çekici bir yer tutar...

Yüzüklerin Efendisi (Tolkien) uyarlaması olan filmde mesela...

Alıntı:
Ağaçlar çağı

Büyük lambalar ile almaren kralliği yok edildikten sonra valar, batidaki aman kitasina giderek valinor yani valar ülkesi adini verdikleri yeni bir krallik kurdular. Bu topraklarda kendilerine yer seçerek, saraylar inşa ettiler, bahçeler yaptilar. Bu arada valimar yani valarin evi adi verilen surlarla çevrilmiş, altin ve gümüş kubbe ve kuleler ile çan sesleriyle dolu bir şehir de inşa ettiler.

Valimar'in batidaki altin kapilari önündeki yeşil bir tepede valar, iki sihirli ve büyük ağaç yetiştirdiler. Bunlar dünyada yetişen en büyük iki ağaçti ve altin laurelin ve beyaz telperion olarak adlandirilmişlardi. Valarin büyük lambalari ile neredeyse eş büyüklükte olan valinor ağaçlari, altin ve gümüş renkli işikla parlamaktaydi. Herbir ağacin çiçek açma ve çiçeklerinin bitmesi döngüsü bir günlük sürede meydana gelmekteydi ve işik tüm canlilara hayat, mutluluk ve bilgelik vermekteydi.

Tolkien'in valinor yilliklarindan öğrendiğimize göre, ağaçlarin çağlari arda'nin yaradilişindan bin valarian yili sonra, yani 10. Valarian çağinda ya da arda'nin yaradilişindan on bin ölümlü yili sonra başladi. Yıne ayni belgelerden ağaçlarin çağlarinin yirmi valarian çaği yani yirmi bin ölümlü yili sürdüğünü öğrenmekteyiz.

Fakat tolkien'in kronolojisinde kafa kariştirici bir nokta bulunmaktadir çünkü ağaçlarin çağlari yalnizca ölümsüz topraklar için geçerlidir. Anlatilidğina göre, valar aman'a varir varmaz morgoth ve emrindekileri uzak tutmak amaciyla pelóri dağlari adi verilen bir duvar yaratmişlardir. Dünyadaki en yüksek dağlar olan bu duvar, gerçekten de valinor'u işgalden korumuş fakat ağaçlarin işiğina geçit vermeyerek arda'nin geri kalan kisimlarini karanlikta birakmiştir.
Bu nedenler ağaçlarin çağlarindan bahsederken aslinda paralel zaman sitemleri söz konusu hale gelmektedir. Ölümsüz topraklar ağaçlarin işiğinda mutlulukla dolarken, orta dünya, her biri on bin ölümlü yili süren iki dönem geçirmiştir: karanlik çağlar ve yildizlarin çağlari.

Ölümsüz topraklarda ağaçlarin çağlari da iki döneme ayrilmiştir. Bunlardan on valarian çaği ya da 10.000 Ölümlü yili süren ilki, valinor'un mutluluk çaği olarak bilinmektedir. Bu dönemde valar ve maiar rahatlik içinde yaşamişlar ve saraylari ile evleri gittikçe büyümüş ve güzelleşmiştir. Manwë kartallari, yavanna entleri ve aulë cüceleri (dwarves) yaratmiştir. Gerçekten de valinor da mutluluk dolu olan bu dönemde, pelóri dağlarinin oluşturduğu duvarin diğer tarafinda kalan orta dünyada ise melkor'un korkusu ve kötülüğünün hüküm sürdüğü karanlik çağlar yaşanmiştir.

Bunu izleyen on valarian çaği için, hem valinor hem de orta dünyada meydana gelen olaylarla ilgili olarak daha fazla bilgi bulunmaktadir. Kutsanmişlarin öğle-üzeri olarak bilinen ağaçlarin çağlarinin bu ikinci dönemi, orta dünyada ise yildizlarin çağlari olarak adlandirilmaktadir. Bu dönemde gökyüzünün kraliçesi varda, orta dünyada üzerindeki yildizlara yeniden işik vererek elflerin uyanmasini sağlamiştir.

Yine bu dönemde, elflerin uyandiği ve melkor'un elfler arasina karişarak onlari kölesi haline getirmeye, öldürmeye veya kötülüğe çekmeye çaliştiği haberi ölümsüz topraklara ulaştiğinda, valar bir savaş kurulu topladi. Valar ve maiar, şiddetle, intikam melekleri gibi orta dünyaya geldiler ve melkor'un ordularini önlerine kattilar.

Güçlerin savaşi olarak bilinen olayda, pek çok çatişma ve düello yapildi ve valar utumno'yu yenerek zalim melkor'u kuyularindan çekip çikardilar. Bu olaydan sonra melkor, valinor'da tutsak olarak tutuldu. Arda barişi olarak bilinen bu dönem, valinor'da ağaçlarin çağlari ile orta dünyada yildizlarin çağinin kalan kisminin büyük bölümü süresince devam etti.

Bunlar elf soyunun, melkor'un kötü öfkesinde uzak geçen güzel yillari idi ve bu seçilmiş elfler rahatlik içinde yaşayarak gittikçe güçlendiler. Güçlerin savaşinin ardindan valar, elfleri gelerek kendi işikli dünyalarinda yaşamaya davet ettiler. Bu göç, valar'in çağrisina uyan elfler yani eldar'in büyük yolculuğu olarak bilinir.
Büyük yolculuk pek çok elf şarkisinin ana temasini oluşturur çünkü bu yolculuğu gerçekleştirmek için büyük çaba sarfetmişler ve değişik zamanlarda eldar pek çok farkli soy ve kabileye bölünmüştür. Ölümsüz topraklara ulaşarak ağaçlarin işiğinca kutsanan eldar, üç değişik soydandir: vanyar, noldor ve teleri. Valar, bu seçilmiş insanlara ölümsüz topraklarin eldamar yani elflerin evi olarak bilinen bölümünü ayirmişlardir; bu topraklarin güzelliği anlatilagelmiştir. Pek çok konak ve kule içinde en güzelleri vanyar'da, noldor başkenti tirion'da ve teleri şehirleri eldamar kiyisindaki alqualondë ile tol eressëa adasindaki avallónë'deydi.

Zincirlendiği çağlarin ardindan melkor, valar'in önüne çikarak yargilandi. Değişmiş göründü ve pişmanliğini dile getirdi; bunun üzerine valar'in efendisi manwë, zincirlerinin çözülmesini emretti. Fakat valar kandirilmişti. Melkor gizlice, onlari yenilgiye uğratmayi amaçliyordu. Önce elfler arasinda düşmenlik tohumlari serpti ve sonra büyük örümcek ungoliant ile birlikte savaş açti.
Ungoliant ile birlikte valar'in ağaçlarina ulaşarak onlari büyük bir mizrak ile yaraladi ve örümcek ağaçlarin işiği ve hayatini emerek kuruyup ölmelerine neden oldu. Ungoliant'in işiksizliği ile tüm valinor korkunç bir karanliğa gömüldü ve melkor ikinci bir kez dünyanin büyük işiklarini yok ettiği için kötülükle güldü.
Yaptiği bu büyük kötülükle yetinmeyen melkor, elf kalesi fermenos'a giderek yüksek noldor kralini öldürdü ve silmariller olarak bilinen sihirli mücevherleri çaldi. Bunlar, tüm çağlarin en değerli mücevherleri idi. Elf mücevherciliğinin en büyük başarisini simgeledikleri için onlari yapmiş olan noldor için kutsaldilar. Valinor'un karanliğa gömülmesi ile değerleri daha da artti çünkü bu üç mücevher valar ağaçlarinin yaşayan işiği ile parlamaktaydi.

Fakat güzelliklerine karşin silmariller korkunç bir lanet taşiyordu. Onlara sahip olan herkese umutsuzluk ve yikim getirdiler. Melkor onlari alarak orta dünyaya kaçtiğinda, noldor kanlari üzerine bir intikam yemini ederek silmarilleri yaratan fëanor'un liderliğinde melkor'u izlediler. Bu, güneşin ılk çağinin tamami boyunca süren ve tolkien'in silmarillion'unda anlatilan büyük mücevherler savaşinin başlangiciydi.
Kaynak


Yapı-Endüstri Merkezi'nce düzenlenen film gösterimlerinin ikincisi, Suha Arın'ın çok az gösterim şansı bulabilmiş başyapıtı "Ağacın Türküsü" ile gerçekleşecek. Batı Karadeniz Mimarisini, ağırlıklı olarak da "ahşap mimari"yi anlatan "Ağacın Türküsü", Ayla Erduran'ın keman resitali ile başlıyor. Film, Batı Karadeniz'den giden ağaçlarla yapılan Stradivarius kemanlarının öyküsünden hareketle Batı Karadeniz Mimarisini ve folklorunu da anlatıyor.

Kaynak

Özellikle kısa film alanında bir çok film bulunabilir...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 12:58   #2
Ağaç Dostu
 
ogzhn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 598
Thumbs up sinema

Neden sitede hiç sinema dan bahsedilmiyor acaba?

ogzhn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 13:27   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bitkiler ile ilgiliyse bahsedebiliriz tabii. Bu konuda Yaşantımızda ve Sanatta Ağaç forumunda yeni bir başlık açabilirsiniz. Tabi site geleneği olarak, açtığınız başlığı takip etmekte size düşüyor. Konunun dağılmamasıda buna dahil.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 13:44   #4
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 935
Galeri: 147
Todor lafı ağzımdan aldın. Doğayı anlatan filmler buradan niye duyurulmasın? **** etkilendiğimiz bir manzara olabilir. Bence bu başlık kalmalı ancak doğa, ağaç, bitki ile ilgisi olmayan filmler konuşulursa uygun olmaz.

Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 14:18   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Buyurun efendim

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 14:26   #6
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 935
Galeri: 147
Daha önce niye aklımıza gelmedi ki. Sağolasın Ogzhn ve Malina.

Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 14:31   #7
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Aslında gelmişti. Adını bile koymuştuk. "İçinden ağaç geçen filmler"

Sonra ne oldu hatırlamıyorum. Ama hala arkadaşın sinemayı geniş anlamda düşündüğü endişesi taşıyorum. Genel olarak sinama konusunda yazışılamayacağını tekrarlıyayım...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2007, 14:48   #8
Ağaç Dostu
 
Vildan Sönmez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-08-2005
Şehir: K.çekmece
Mesajlar: 5,186
Galeri: 1126
Vildan Hanım konuların dağılmaması için endişelenmekte haklı. Ama ağaç ve müzik başlığı varsa, ağaç ve sinema da olabilir.Doğa konulu çok güzel filmler var.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Aslında gelmişti. Adını bile koymuştuk. "İçinden ağaç geçen filmler"

Sonra ne oldu hatırlamıyorum. Ama hala arkadaşın sinemayı geniş anlamda düşündüğü endişesi taşıyorum. Genel olarak sinama konusunda yazışılamayacağını tekrarlıyayım...

Vildan Sönmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2007, 21:28   #9
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Galeri: 66
Sinemada Ağaç

Ünlü Fransız komedi oyuncusu Louis De Funes’un oynadığı Daldaki Otomobil adlı film 1972 yılında sinemalarımızda gösterilmiş ve oldukça büyük ilgi görmüştü.

Name:  daldaki otomobil.jpg
Views: 889
Size:  20.6 KB

Filmi ve Louis De Funes’u bizim akranlar ve büyüklerimiz bilir mutlaka...Yıllar önce izlediğim bu filme, bilmem bugün ulaşmak mümkün mü?

Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2007, 19:56   #10
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Galeri: 66
Tomruk

TOMRUK
Yönetmen: Şerif Gören, Senaryo:Ahmet Soner
Yapım Yılı: 1982
Kadir İnanır, Serpil Çakmaklı, Selçuk Özer, Hayati Hamzaoğlu
Yaman Okay, Seyfettin Karadayı, Mehmet Medeni.
Müzik: Cahit Berkay

Eklenen Resimler
 
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2014, 02:40   #11
Ağaç Dostu
 
oz26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 349
Galeri: 2
Kaçıp gidebilenlere...

Yönetmen:James W. Griffiths
Senaryo:James W. Griffiths, Geoffrey Fletcher
Ülke:İngiltere, Polonya
Tür:Kısa Metraj, Dram, Fantastik, Bilim-Kurgu, Gerilim
Vizyon Tarihi:24 Nisan 2013
Süre:8 dakika
Dil:İngilizce
Müzik:Lennert Busch

Name:  room8.jpg
Views: 719
Size:  32.2 KB

Senaryosu Oscar ödüllü senarist Geoffrey Fletcher’a ait olan fantastik bir kısa film.
Kısa bilgi için kaynak

Türkçe altyazlıl olarak
Room 8 - Beyin Yakan Ödüllü Kısa Film - YouTube adresinden izleyebilirsiniz.

Altyazısız fakat daha iyi görüntü için bu adresi kullanabilirsiniz.

dinozor beğendi.
oz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2015, 22:16   #12
Ağaç Dostu
 
oz26's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2012
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 349
Galeri: 2
'Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali' 19-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek...

Name:  aaç.jpg
Views: 237
Size:  38.9 KB

Bu yıl 19-22 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Filmleri Festivali (SYFF), 20 il ve ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

Festival, 19 Kasım’da İstanbul’da başlayacak; 20-22 Kasım tarihlerinde diğer illerde gerçekleşecek. 8. yılını dolduran SYFF’de yer alan filmler, bütüncül bakış ve yaratıcı çözümleri içeriyor.

SYFF bu yıl da Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nin “Siz de Yapabilirsiniz” çağrısına kulak veren yerel ekiplerle işbirliği yaparak 20 il/içede, 23 salonda eş zamanlı olarak gerçekleşecek.

Festivalin gerçekleşeceği il ve ilçeler: Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bayındır (İzmir), Bodrum (Muğla), Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Fethiye (Muğla), Giresun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Trabzon ve Urla (İzmir).

Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı festivalde yer alan filmler şöyle:

Gerçek Bedel / The True Cost

Bisikletler Arabalara Karşı / Bikes vs Cars

H2O MX / H2O MX

Noksan Ev / The Absent House

Hayatta Kalma Bilgeliği / The Wisdom to Survive

Inhabit: A Permaculture Perspective

Gezegen Sil Baştan / Planet Re:Think

Göle Yas / Songs For The Lake

Delta’nın Uyanışı / Delta Dawn

Daha Güzel Bir Dünya Mümkün / The More Beautiful World Our Hearts Know Is Possible

Labirentteki İnsanlık / Man In The Maze

Fayton Bisikletten Manzaralar / View From A Pedal Buggy

Güç Bizde / Our Power

Kaplumbağa ve Turist/ The Turtle and The Tourist

Marialardan Biri / Maria of Many

Sokaktan Çıkış Dansta / Dance Up From The Street

Pun Pun Çiftliği / Pun Pun Farm

Müşterekler Algısı / A Commons Sense

Tarımın Geleceği / An Agricultural Future?

Doğal Bir Sistem ve Bir Tarım Felsefesi / A Natural System and An Agricultural Philosophy

Bataklık Hayalleri / Marshland Dreams

Yeni Çevreciler / The New Environmentalists

Büyük Değişim / Sea Change

Meksika, Değişim Zamanı / Mexico, Time For Transition

Mauritius, Sürdürülebilir Ada / A Sustainable Island

Hızır Mayası / Dew Culture

Sancı / Sanci

Aile Gibisi Yok / Families Are Forever

Ayrıntılı bilgi için : Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali

Twitter'dan ulaşmak için: @SYKolektifi ve #SYFF2015

Kaynak

flaneuse beğendi.
oz26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024