agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler
  • 3 Gönderen onorecolto

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-02-2018, 15:43   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-02-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
Talking Ağaçların Gizli Yaşamı (Kitap Kurdu Yayınları)

Ağaçların Gizli Yaşamı kitabı sonunda Türkçe olarak yayınlandı. Peter Wohlleben'in 23 dile çevirilen Ağaçların Gizli Yaşamı adlı kitabını dilimize Kitap Kurdu Yayınları kazandırdı. Bir süredir internette pek çok siteden sipariş verilebiliyor. Tanıtım metni aşağıdadır. Herkese sevgiler...


Ağaçların arkadaşları olduğunu, yalnızlığı hissettiğini, acıdan çığlık attığını ve bir çeşit yeraltı ağıyla (woodwide web) birbiriyle iletişim kurduğunu biliyor muydunuz? Bazı ağaçlar diğerlerine bir ebeveyn ya da iyi bir komşu gibi davranırken, bazıları ise rakiplerine acımasız zorbalar gibi davranabiliyor. Genç olanlar risk alıyor, yapraklarını döküyor ve hatalarından ders çıkarıyorlar…

Alman ormancı yazar Peter Wohlleben, Kitap Kurdu Yayınları tarafından dilimize kazandırılan Ağaçların Gizli Yaşamı adlı kitabında ağaçların tıpkı insanlar gibi sosyal varlıklar olduğunu öne sürüyor. Dokunaklı bir sıcaklığa sahip olan kitabı okurken, dalları kesilen, kökleri böcekler tarafından kemirilen ağaçlar için üzgün hissetmemek elde değil. Ağaçların uzun yaşamları boyunca bir şeyler öğrenebilmelerine olanak sağlayan beyinsel aktivitelere sahip olduğunu iddia eden Wohlleben, Aachen Üniversitesi, British Columbia Üniversitesi ve Max Planck Topluluğu tarafından yapılan bilimsel araştırmaların da iddialarını desteklediğini, ancak yine de bu konuda hâlâ bilinmeyen çok şey olduğunu itiraf ediyor ve ağaçların kendilerini iyi hissettiklerinde iletişim kurduğunu tespit etmenin çok zor olduğuna işaret ediyor.

Bu düşünceleri, geçtiğimiz 10 yılda Batı Almanya’nın Eifel dağlarında gözetlediği tarihi kayın ağaçlarının güçlü ve “çıkarcı” hayatta kalma sistemlerini incelerken geliştiren Wohlleben, “Beni en çok şaşırtan şey, ağaçların sosyal canlılar olduğunu fark etmem oldu. Bir gün 400-500 yaşlarında olan ve tek bir yeşil yaprağı olmadığı halde yaşamaya devam eden bir ağaç köküne rastladım. Tüm canlıların hayatta kalmak için beslenmeye ihtiyacı olduğunu düşününce, bu durumun tek açıklaması, komşu ağaçların bu ağacı kökleri vasıtasıyla destekliyor oluşuydu. Bir ormancı olarak, ağaçların birbiriyle mücadele eden canlılar olduğunu öğrenmiştim fakat daha sonra bunun tam tersi olduğunu gördüm. Ağaçlar, topluluklarının her üyesini canlı tutmaya çalışıyorlar.” diyor.

Yıllar boyu devlet ormancısı olarak çalışan ve ağaçları “kereste” olarak gören Wholleben’in, bitkilerin ve ağaçların ne yapacaklarına dair kendi seçimleri, karar verme yetileri, hafızaları ve hatta farklı karakterleri olduğunu fark etmesinin ardından yazdığı çok ses getiren kitabı Ağaçların Gizli Yaşamı, tam 23 dile çevrildi ve Der Spiegel dergisi ve New York Times gazetesinin çok satanlar listesine dahil edildi.

Eklenen Resimler
 
onorecolto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024