agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-10-2006, 12:23   #1
n/a
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Ressam Paul Gauguin...

Paul Gauguin (1848- 1903)



Modern sanatın öncülerinden olan Gauguin, 1848 yılında orta halli bir ailenin çocuğu olarak Paris 'te dünyaya gelmiştir. Üç yaşındayken ailesiyle birlikte Güney Amerika 'ya gitmiş ve yedi yaşına kadar Peru 'da yaşamıştır. Belki de, çocukluğunda yaşadığı bu tecrübe nedeniyle hayatı boyunca uzaklara özlem duyacaktır. Paris 'e döndükten sonra, 1865 yılında deniz kuvvetlerine katılmış, 1871 yılında buradan ayrılarak borsada çalışmaya başlamıştır.
Başarılı bir kariyer ve düzenli bir aile hayatına sahip olan Gauguin, bu sırada izlenimci ressamların eserlerini toplamaya başlamıştır. Ancak onun resme duyduğu ilgi, bir koleksiyoner olmakla sınırlı kalmayacak; hafta sonlarını resim yapmaya ayırarak başladığı bu amatör uğraşı, onun sanat tarihinin en dikkat çekici isimlerinden birisi olmasına yol açacaktır.
1876 yılında, izlenimcilerin bilge büyüğü Pissarro 'yla tanışmış ve aynı yıl Salon sergisine bir resmini yollamıştır. Nihayet, 1883 'de sadece resim yapmaya yoğunlaşabilmek için mesleğini terketmiştir. Bu dönemde Monet, Sisley ve Pissarro etkisi altında izlenimci resimler üreten Gauguin, 1880 - 1886 arasındaki izlenimci sergilerin dördüne katılmıştır. Ancak, resim tutkusu ailesinin geçimini sağlamasına yeterli olmayınca işinden sonra ailesini de terketmek zorunda kalmış ve 1886 yılında Kuzey Fransa 'ya Pont Aven 'e giderek burada uygarlıktan ve şehrin karmaşasından uzakta resim üretmeye yoğunlaşmıştır. 1888 tarihli Yakup 'un Melekle Mücadelesi bu döneme ait önemli çalışmalarından birisidir.

Pont Aven 'de genç sanatçı Emile Bernard ile birlikte sentetizm adını verdikleri yeni bir resim üslubunu geliştirmiştir. Bu; iki boyutlu resimde üç boyut hissini vermek için kullanılan göz aldatıcı teknikleri bir yana bırakan dekoratif bir üsluptur. " Renk iki boyutlu bir tabaka olarak imgenin kapladığı alanı örtecek biçimde sürülüyor ve kalın dış çizgilerle sınırlanıyordu. " [RİCHARD, L.; Ekspresyonizm Sanat Ansiklopedisi, s.24]

Breton resimleri Gauguin 'in sanatında yeni bir dönemi ortaya koyar ve onun halk sanatı ve ilkel sanata olan ilgisini yansıtır. Dönemin diğer önemli sanatçılarıyla da arkadaşlıklar kuran Gauguin, 1888 'de Arles 'a giderek bir süre Van Gogh 'un yanında çalışmış ancak iki sanatçının arasındaki uyuşmazlıklar üst seviyeye çıkınca buradan ayrılmıştır. Sembolist edebiyat ve resim çevresiyle ilişki içerisinde olan Gauguin, bir süre Paris 'te kaldıktan sonra tekrar Breton bölgesine dönmüş ve bu dönemde, baş yapıtlarından birisi olan Sarı İsa 'yı gerçekleştirmiştir.

Bu arada uzak dünyalara olan özlemi giderek artmaktadır. Nihayet, 1891 yılında Tahiti 'ye gitmek üzere Fransa 'dan ayrılır.

Uygarlıktan uzak bu cennette Gauguin, yerli halk ile birlikte yaşamış ve sanatsal üretimine yoğunlaşmıştır. Konusunu yerli halkın günlük yaşamından alan resimlerinde üslupsal gelişimini, klasik bir anlatım biçimine dönüştürmüştür. Nereden Geliyoruz? Kimiz? Nereye Gidiyoruz? (1897) adlı resminde sanatçı yaşamın kökenini, aşkın ve ölümün anlamını sorgulamaktadır.

1893 Temmuz 'unda Paris 'e dönen Gauguin 'i, 1895 'de yeniden Tahiti 'de görürüz. Burada çok sayıda resim ve ahşap heykel üretmeye devam etmiştir. Resimleriyle 20. yüzyıl sanatını derinden etkileyen Gauguin, 1903 yılında yaşlı kıtadan çok uzaklarda, uygarlığın henüz kirletmediği bir yeryüzü köşesinde yaşama veda etmiştir.

Kendi fırçasıyla Gauguin:




Kaynak / Alıntı: http://www.lebriz.com/v3_artst/san_B...D=2906&lang=TR

Gauguin hakkında ‘’ Bir Kaçış Öyküsü; Gauguin Üzerine Bir Deneme ‘’ adlı bir yazı:
http://www.lebriz.com/v3_artst/san_B...D=2906&lang=TR

----------------------------------------------------

Saygılarımla...

Not: Derviş Mustafa 'nın Çargâh Peşrevi, Paul Gauguin resimleri ile çok iyi gidiyor. Tavsiye edilir.

Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2006, 12:24   #2
n/a
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Paul Gauguin 'den bir kaç resim:


Apple-Trees in Blossom, 1879


Effect of Snow, 1879


Fatata te mouà (At the Foot of a Mountain), 1892


Tahitian Landscape, 1893


Man Picking Fruit from a Tree, 1897

Daha fazla resim için:
http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=172

-------------------------------------

Saygılarımla...

Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 10:12   #3
n/a
 
Giriş Tarihi: 09-08-2006
Şehir: -
Mesajlar: 103
Galeri: 133
Gauguin 'in hayatını anlatan bir de film varmış.

Filmin adı: The Wolf at the Door ( Filmin adı Türkçe 'ye; '' Kapıdaki Kurt '' olarak çevrilmiş. )
Yönetmen: Henning Carlsen
Oyuncular: Donald Sutherland, Jean Yanne, Sofie Graboel, Ghita Norby
Yapım Tarihi: 1987
Film hakkında: Ünlü empresyonist ressam Paul Gauguin 'in, yaşamını, iç dünyasını, aşklarını, sanatsal üretim sürecindeki bunalımını anlatan bir film. Paul Gauguin, 1893 yılında, uzun süredir bulunduğu Tahiti 'den Paris 'e döner. Arkadaşı Julien 'in de yardımıyla, cebinde kalan son parasıyla, Tahiti 'de yaptığı resimleri sergiler. Fakat Gauguin 'in tutkusu olan sembolizmi anlayamayan sanat çevreleri, resimleri hiç beğenmezler. Tam o günlerde tanıştığı 14 yaşındaki Judith 'ten moral alan Gauguin, Strindberg 'le tanıştığında daha verimli çalışmalar yapmaya başlar. Ama başarıları, başarısızlıkları ve sevgilileriyle Gauguin 'in hayatı Van Gogh 'unki gibi kalp kırıklıklarıyla dolu olacaktır.


Karga film '' intiharla '' sunar.

İyi seyirler...

Saygılarımla...

Karga Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024