agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-09-2009, 12:49   #1
Yeni Üye
 
kateriçka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2009
Şehir: Tekirdağ/ Silistra
Mesajlar: 29
Köklerin efendisi Ahmet Kezer

Sapanca'nın Yanık köyünde ekmeğini kökten çıkaran bir adam yaşıyor. Adı Ahmet Kezer. Ona, 'lord of the roots' yani köklerin efendisi diyorlar.



Ağaç köklerinden ev ve ofis malzemeleri yapan Ahmet Kezer, ürünlerini Suudi Arabistan, Ukrayna, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Yunanistan gibi pek çok ülkeye 20 ila 6 bin TL arasında satsa da, köylüler onun deli olduğunu düşünüyor. O da hiç çekinmeden köylülere soruyor: "Doğadan bulduğum köklere estetik bir değer katan ben mi deliyim, yoksa ürünlerime binlerce lira ödeyenler mi?"

Ahmet Kezer'in oldukça ilginç bir yaşamı var. Okul çağlarında oturduğu sırayı, iş hayatında kullandığı masayı kazıyan köklerin efendisi, 1999 depreminin ardından İstanbul'daki elektrik teknisyenliği işini bırakıp annesinin isteği üzerine baba evine dönmüş. 'Ne yapayım, ne edeyim?' derken kendini meyve bahçelerinde bulmuş. Öğle sıcağından kaçmak için sığındığı ayva ağacının gölgesinde kendini toprağın dışına atan bir köke rastlamış. Çakısını çıkarıp can sıkıntısıyla sarıldığı kök, onun yaşamını değiştirmeye yetmiş.

Aynı dönemlerde merak sardığı dağcılık, kök sanatını geliştirmesine katkı sağlamış. Yanık köyünde trekking'e (dağ yürüyüşü) çıkan gruplara rehberlik yapan Ahmet Kezer, gezi esnasında karşısına çıkan kökleri bir yana ayırmaya başlamış. Yürüyüş bittikten sonra da kökleri bıraktığı yerden toplamış. Kısa süre içerisinde evinin bahçesine bir atölye kurmuş ve ağaç köklerini burada işlemeye başlamış. Şekillendirdiği kökleri yol kenarında kurduğu tezgâhta satınca da şan, şöhret kaçınılmaz olmuş.

Crazy Ahmet'in maceraları

Ahmet Kezer, 'eserlerinin' üretiminde kavlan, karagürgen, ceviz, fındık ve kestane ağaçlarının köklerinden yararlanıyor. 'Eser' diyoruz; çünkü köklerin efendisi, ürünlerinin bir sanat eseri olduğunu düşünüyor. Ürünlerin güzelliğini görünce sıradan bir ağaç muamelesi yapamıyorsunuz zaten. Sakın ola Ahmet Kezer'in kökleri ağaçlardan kestiğini düşünmeyin. Yanık köyünde bulunan ormanlık alan, bu iş için çok verimli. Bir gezi sırasında önünüze tahmin edemeyeceğiniz kadar kök çıkıyor. Kezer, bu noktada estetik bakışın devreye girdiğini söylüyor: "Yüzyıllardır binlerce insan bu kökleri gördü; ama hiç kimse onlara bir anlam yüklemedi."

Bölgede Crazy Ahmet olarak da bilinen Ahmet Kezer, kökleri topladıktan sonra kaba bir temizlikten geçiriyor. Ardından da kurutuyor. Bu işlem yaz aylarında güneşin altında yapılıyor ve bir hafta sürüyor. Kış aylarında ise atölyedeki toprak fırını kullanıyor. Kurutma işleminin ardından zımpara devreye giriyor ve köke son şekli veriliyor. Köklerin üstüne vernik sürmeyen Ahmet Kezer, müşterilerinin kökü ham haliyle beğenmesini istiyor. Sonra istedikleri renk tonuna göre vernikliyor. Ama Kezer, köklerin doğal kalmasından yana.

Crazy Ahmet, köklerden yaptığı ürünlerin bir sınırının olmadığını söylüyor. Abajurdan portmantoya, avizeden mumluğa, kolyeden anahtarlığa kadar pek çok şey üretiyor. Köklerden elde edilen bu ürünler iki-üç farklı şekilde de kullanılabiliyor. Mesela bir sehpa, üzerine cam kestirilip iki farklı şekliyle değerlendirilebiliyor. Köklerden elde edilen eserlerin fiyatları 20 TL'den başlayıp 6 bin TL'ye kadar çıkıyor. 20 liralıklar genelde masaüstü süs objeleri. 6 bin TL olanlar ise tamamen tek parça kökten üretilen çalışma masası.

"Bana daha çok farklı yaşamayı seven insanlar geliyor." diyen Ahmet Kezer, müşterilerinin isteğine göre sipariş de alıyor. Yurtdışındaki müşterileriyle de mail üzerinden bilgi alışverişinde bulunuyor. SERKAN KARA

Eklenen Resimler
 
kateriçka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 12:57   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Bazı çalışmalarını görmek için tıklayınız.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 14:49   #3
Yeni Üye
 
kateriçka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-03-2009
Şehir: Tekirdağ/ Silistra
Mesajlar: 29
Çok güzel objeler gerçekten mucize gibi bişey inanılmaz etkileyci
çok teşekürler sayın berduray

kateriçka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2009, 14:50   #4
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Ahşap sanatlar bölümüne göz atmış mıydınız? orada da harika işler var.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024