agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-09-2005, 21:17   #1
Ağaç Dostu
 
aybala's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-10-2004
Şehir: İstanbul-Maltepe
Mesajlar: 6,826
Galeri: 574
Atölyesini çocuklara topaç yapmak için ayırdı

Name:  topac.jpg
Views: 32760
Size:  31.5 KB

Gözünü bilgisayar oyunlarıyla açan çocuklar topacı pek fazla bilmez. Ama bilgisayarların olmadığı dönemde, çocukların en güzel oyuncaklarından biriydi topaç. Mahallenin çocukları, topaçlarını en fazla çevirme yarışması yapardı.

Her ne kadar unutulmuş gibi görünse de Osmaniye'de evini atölyeye çeviren doğrama ustası günde 500 adet topaç üretiyor. Evinin bodrum katını doğrama atölyesine çeviren 3 çocuk babası Ekrem Demirbaş, geçimini topaç yaparak sağlıyor. Yaptığı topaçları çoğunluğu Doğu illeri olmak üzere Ankara, İzmir ve İstanbul gibi şehirlere de gönderen Demirbaş, topaçların yıllar geçtikçe ilgi görmemesinin ardından farklı arayışlara girdiğini anlatıyor. Çocukların topaçtan sıkıldığını, TV reklamlarında gördüğü beybled adlı topaçları çevirdiklerinin farkına varan Demirbaş, portakal ve gürgen ağaçlarından beybled üretmeye başlıyor.

Bunun tasarımı için geceli gündüzlü çalıştığını belirten Demirbaş, serüvenini şöyle özetliyor: "Topaç satışlarının düşmesinin ardından farklı arayışlar içerisine girmeye karar verdim. Sonunda çocukların reklâmlardan görerek aldığı beybledi portakal ve gürgen ağaçlarından yaptım."

25 yıldır evinin bodrum katında topaç üreterek geçimini sağlayan Demirbaş çocukların çok sevdiği topaçların zaman geçtikçe ilgi görmediğini söylüyor. Oyuncak dünyasının hızla gelişmesi ile birlikte çocukların daha çok reklâmlarda gördüğü oyuncaklara yöneldiğine işaret eden Demirbaş, "Eskiden ürettiğimiz topaçlar çocuklar tarafından kapışılırdı. Şimdi ise ürettiğimiz çoğu topaç elimizde kalıyor." diyor.

Hâlâ topaç çevirmeyi sürdüren çocuklar da var. Topaç çevirmenin büyük maharet gerektirdiğini belirten çocuklar, mahalle aralarında veya evlerinin bahçesinde topaç çevirmeye devam ediyorlar. Topaç çevirmeyi 1 yıl önce öğrendiğini belirten 9 yaşındaki Faruk Çalık topaç çevirmekten büyük mutluluk duyduğunu söylüyor. Topaç sadece çocukların değil büyüklerin de tutkusu. 24 yaşındaki Bilal Yıldırım, 8 yaşında topaç çevirmeyi öğrendiğini belirterek "Çocukluğumuzda diğer çocuklarla topaçları çevirir, birbiriyle yarıştırırdık.

O zamanlar mahalle araları topaç çeviren çocuklarla dolardı. Şimdi o ilgiyi göremiyorum." diyor. Bu arada, ürettiği ağaç beybledlerin Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Demirbaş, çocukların sevmesi halinde ağaç beybledin patentini almayı düşündüğünü ifade ediyor. Üretimini yaptığı ağaç beybledin normal topaca göre daha hızlı ve dar alanda dönebildiğini belirten Demirbaş, "Piyasadaki beybledlerden farkı yok; ama onlara göre daha dayanıklı ve daha hızlı dönüyor. Üstelik topaç gibi döndürmek için maharet gerektirmiyor. Kısa bir zaman sonra ağaç beybledelerin piyasayı sarsacağını umuyorum." diyor.

SERKAN TALAN

Kaynak: ZAMAN

aybala Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024