agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (http://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Vildan Sönmez / Japon ayvası (http://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/6499.htm)

Vildan Sönmez 21-11-2007 08:53

Vildan Sönmez / Japon ayvası
 
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu pazar bulduğum bu bitkiyi aldım sonunda .Çiçek açıyor olması ilk tercihimdi.Toprağın üstüne çıkan 2 dış kök de ikinci tercih nedenim oldu.
İnşallah yanlış seçim değildir.Seradaki genç adının Japon ayvası olduğunu söyledi.Bonsai ye uygunmudur? Japon ayvası hakkında bilgisi olan var mı?

Eklenti 25113

Eklenti 25114

Eklenti 25115

Eklenti 25119

Ali H. ALI 21-11-2007 09:31

Vildan hanim, iyi gunler. Iyi bir secim yapmissiniz. Japon ayvasindan bonsai yapilabiliyor ve guzel oluyor. Kirmizi ciceklerini actigi zaman bakmiya doyamazsiniz.

Guzel, istediginiz gibi cicekler acan bir bonsainiz oluyor, size kolayliklar diliyorum.

memet 21-11-2007 09:59

Köke yakın çıkan dal ayrılabilir, tek gövdeli bir tarz seçilebilir.
Ya da, gelin kaynana, sokan tarzı ikili gövde denenebilir. Kökleri güzel görünüyor.

denizakvaryumu 21-11-2007 10:11

Bana kalırsa zor bir bitki...2 defa denedim (bonsai olarak değil)...

Yaprak bitleri çok sever, iyi bir soğuklama ister.

Ali H. ALI 21-11-2007 12:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 176218)
Bana kalırsa zor bir bitki...2 defa denedim (bonsai olarak değil)...

Yaprak bitleri çok sever, iyi bir soğuklama ister.

Denizakvaryumu, japon ayvasinda sizin sansiniz yaver gitmemis. Dusundugunuz gibi zor bir bitki degildir. Yaprak bitleri her bitkiye bulasabilir onlari kucucuk bir bitkiden temizlemek de hic zor degildir. Belki bir ucuncu denemenizde istediginiz gibi bir Japon ayvasi sahibi olursunuz.

Bol sanslar.

Vildan Sönmez 21-11-2007 12:53

Şimdiden hepinize teşekkür ediyorum.O iki dış kökü kaybetmek istemiyorum .Bunun dışında önerilerinizi her zaman bekliyorum arkadaşlar. (çünkü ihtiyacım var:o;););))

memet 21-11-2007 13:04

Hangi tarzı seçeceğine karar verene kadar, ağacın boş yer güç harcamasına engel olmak için, dışarıda kalan ince saçak kökleri ve dipteki iki yeni sürgünü temizlemelisin.

Vildan Sönmez 21-11-2007 13:11

Biraz toprak ilave etmeli miyim ?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 176307)
Hangi tarzı seçeceğine karar verene kadar, ağacın boş yer güç harcamasına engel olmak için, dışarıda kalan ince saçak kökleri ve dipteki iki yeni sürgünü temizlemelisin.


Vildan Sönmez 21-11-2007 13:14

Ayrıca,Bu kışı açık balkonda mı kapalı balkonda mı geçirsin ?

Vildan Sönmez 21-11-2007 13:40

hayal bu ya
 
1 Eklenti(ler)
İnternette araştırdım kimbilir kaç yıllıktır.

vyssera 21-11-2007 13:49

Sanırım çok yaşlı değil çünkü gövdesi taşa sarılarak yapılmış gibi :)

vyssera 21-11-2007 14:20

Bu arada o dalı kesmeyip kurbanlık dal olarak kullanabilirsiniz, eğer tek gövdeli olacaksa! Ya da ikili gövde tarzı da olabilir.

Vildan Sönmez 04-12-2007 08:31

2 Eklenti(ler)
Eklenti 25958Evet arkadaşlar, bu pazar günü bonsai adayım Japon Ayvası görücüye çıktı. Küçük bir gecikmeyle eşimle katıldığım atölye çalışmasında ağacımı bir süre poşetten çıkarmadım. Çünkü diğer ağaçlardan sürekli dallar kesiliyordu. Benimki ise zaten küçücüktü. Hatta bu kadar kesilecekse ben çıkarmam dedim arkadaşlara. Bu sayfaya internetten eklediğim kaya üstü bonsai çok hoşuma gitmişti. Benimkinde de fotoğraflarda gördüğünüz gibi, şimdiden iki sağlam toprak üstü kök vardı.
Bu kökleri bir taşa sardırmak fikrimi söyledim. Sağolsun, sevgili Tekin Bey ilgilendi.(bu arada Oktay Bey de yatık tarz bonsai çalışmasına devam ediyordu.
Tekin bey kolay çalışabilmek için saksının boşta kalan bölümünü keserek işe koyuldu.

Vildan Sönmez 04-12-2007 08:34

1 Eklenti(ler)
Ardından da küçük kökleri temizledi. Artık iki dış kök iyice ortaya çıkmıştı

Vildan Sönmez 04-12-2007 08:39

2 Eklenti(ler)
Eklenti 25962İkinci gövdeyi kesmemeye karar vererek sadece üstten bazı dalları budadık.
Daha sonra telleyerek son halini verdik.

Vildan Sönmez 04-12-2007 08:49

Şimdi sıra bende. Hafta sonu uygun bir taş bulup, köklerin arasına yerleştirdikten sonra bezle saracak ve toprağa gömeceğim. Baharı böyle geçirdikten sonra, kayaya sarılmış kökleri topraktan çıkaracağım.Tabii bu süreçte sık sık sorular gelecek benden:
Yapraklar ne zaman küçültülecek? Kök budaması ne zaman yapılacak? Nasıl bir saksı seçmeliyim? Ne zaman saksı değiştirmeliyim?

Ağacımın seklini çok beğendiğimden midir, heyecandan mı bu sorular sonra aklıma geldi.
Ama biliyorum yardımlarınızla çok güzel bir bonsaim olacak.

Şimdiden herkese teşekkür ediyorum.

Ali H. ALI 05-12-2007 12:26

Vildan hanim, agacinizi cok begenmeniz de,heycanlanmaniz da cok dogal, cunku bu sizin ilk bonsai calismaniz.

Agacinizin yapraklarini kucultmeyi, en son asamada dusunmelisiniz yani agaciniz istediginiz duzeye gelince yapraklari kucultme islemini yapabilirsiniz.

Ilk kok budamasini yaptiktan sonra, her 2-3 yilda kok budamasi yapmaniz gerekebilir. Kok budamasi icin en uygun zaman baharrin ilk gunleridir.(yeni tomurcuklar acilmadan, patlamadan once)

Saksi konusunda belki istediginiz saksiyi bulmakta zorlanirsiniz, ama bu istediginiz saksiyi bulamazsiniz anlamina gelmiyor(belki yaptirir veya siz bonsai saksi yapimina el atarsiniz, Ayrica Bonsaisanin elinde guzel saksilar vardir)

Cok derin olmiyan, cicek rengi ile uyumlu bir renkteki, yuvarlak veya oval bir saksi uygun olacagini dusunuyorum.(cok koseli bir saksi da olabilir)

Agacinizin su anki gorunusu, icinize sinmisse yani agacinizin daha fazla kalinlasmasini daha fazla buyumesini istemiyorsaniz, kis sonu agacinizi bonsai saksisina alabilirsiniz(belki o gunlere kadar Istanbulda 2. bonsai calismasi olur ve agacini bonsai saksisina dikmeyi daha deneyimli arkadaslarla gerceklestirirsiniz)

Umarim, ogrenmek istediklerine bu yanitlar faydali olur.
Kolay gelsin.

Vildan Sönmez 05-12-2007 14:24

Sevgili Ali Bey,
Açıkçası ne zaman yazacağınızı bekliyordum. Görüş ve önerileriniz hepimiz için çok değerli çünkü.

Ağacımın birazcık daha büyümesini bekliyeceğim. Çok büyük olmayan çiçekli bir ağaç istiyorum. Ondan sonra sizin ve diğer arkadaşların tavsiyelerine göre yaprak küçültme ve kök budama işlemi yapacağım.

Çok teşekkür ederim.

Koyu yeşil 05-12-2007 16:07

Vildan Hanım, ağacınız çok güzel görünüyor. Güzel bir bonsai olacak :)

yakamozsimsek 17-12-2007 19:56

sevgili vildan abla turkcesi japon ayvasi olabilir ancak bu bir cognasier du japon dur ki fransizlar ask elmasi derler dikkat asya kokenli bitkilerin tamami asitli toprak severler ayva veya meyvesini alabilmen icin bir disi ve bir de erkek gerekmektedir bunu anlamakta zordur sakina bahcene ekme eger eker isen dikkat et kokten ereme yaparki sonra onunu alamazsin mutlaka bir engelleme koyman gerekir kirmizi cicek acar (Cognassier du Japon)eger cicegini gormek istersen bu adrese gidip arama motorundan bulabilirsin www.aujardin.info yardimci olabildiysem ne mutlu

Vildan Sönmez 18-12-2007 08:16

ilgilendiğin için teşekkür ederim.Verdiğin linke baktım. Ama Fransızca olduğundan faydalanamadım.Ayrıca özel mesajla sorduğun dikenli bitkinin hangisi olduğunu yazmanı da merakla bekliyorum.Selamlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yakamozsimsek (Mesaj 185773)
sevgili vildan abla turkcesi japon ayvasi olabilir ancak bu bir cognasier du japon dur ki fransizlar ask elmasi derler dikkat asya kokenli bitkilerin tamami asitli toprak severler ayva veya meyvesini alabilmen icin bir disi ve bir de erkek gerekmektedir bunu anlamakta zordur sakina bahcene ekme eger eker isen dikkat et kokten ereme yaparki sonra onunu alamazsin mutlaka bir engelleme koyman gerekir kirmizi cicek acar (Cognassier du Japon)eger cicegini gormek istersen bu adrese gidip arama motorundan bulabilirsin www.aujardin.info yardimci olabildiysem ne mutlu


Ali H. ALI 06-01-2008 13:19

Vildan hanim selamlar,
Japon ayvaniz ne durumda onun uzerinde baska calismalar yaptinizmi ?
Onun yani sira, bonsai yapmak icin ilginizi ceken yeni fidanlara rastladinizmi?
Yalniz tek bir ayva ile kalmayiniz. Baska cins fidanlar uzerinde de bonsai denemeleri yapmalisiniz. Ben inaniyorum ki cektiginiz fotograflar kadar guzel bonsailer yapacaksiniz.

Vildan Sönmez 08-01-2008 23:08

Merhaba Ali Bey,
 
3 Eklenti(ler)
İstanbul Bonsai Atölye çalışmasında Japon Ayvası ağacımı taşa sarmaya karar vermiştim. Tean Deresi etkinliğinde bulduğum bir taşı söylenenler ışığında ağacımın kıvrımına yerleştirerek bezle sardım. Sonra toprağa gömük bir şekilde tekrar saksıya diktim.

Ancak forumda taşa sarılı stil hazırlanırken çekilmiş fotoğrafları görünce biraz tedirgin olsam da, demekki farklı yöntemler olabiliyormuş diye düşündüm ve kendimi rahatlattım.Ağacımda şimdilik bir sorun kendini göstermedi.Sabırla bekliyorum.

Başka arayışlarım devam ediyor tabii. Örneğin balkonumda yıllardır ne büyüyen,ne kuruyan bir Acem borusu var.Üstelik her yil çiçek de açıyor.
2. sıradaki adayım o olacak.
İlginiz ve cesaret verdiğiniz için teşekkürler...


Eklenti 27975

Eklenti 27977

Eklenti 27978

Ali H. ALI 09-01-2008 13:01

Vildan hanim, Japon ayvanizi iyi ki tasla gomerek dikmissiniz. Bu yontem sizin icin, forumda resimlerini gordugunuz diger yontemden daha iyi bir yontem.

Simdi japon ayvanizin uzerinde hic budama yapmayiniz birakin alabildigine buyusun yukarisi buyurken altan da kaya uzerine sarilmis kokler gelisecektir.
1-2 yil onu ayni saksida tutunuz.(sulamasina ve gubresine dikkat ediniz) Bu arada onun icin guzel bir bonsai saksisi bakiniz.

Yapacaginiz diger bonsai calismalarinda da diger arkadaslar ve ben elimizden geldigi kadar sizlere yardimci olacagiz ki bonsaileriniz de fotograflariniz kadar guzel olsun.

Simdi,acaba benim de olacakmi diye bakip dusundugunuz bonsailer. Evet ben inaniyorum bir gun sizin bonsailerinize bakanlar da, acaba ben de Vildan hanimin bonsaileri gibi bonsailer yapabilecekmiyim diye dusunecektir.

Vildan Sönmez 26-01-2008 18:49

Japon Ayvası
 
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Ağacımın yapraklarının çoğu döküldü. yerine bir çok çiçek tomurcuğu geliyor.
Ama üzerlerinde küçük sinekler var.
Kapalı balkonda duruyor, bundan olabilir mi ?
Yardımlarınızı bekliyorum.

memet 26-01-2008 19:17

Ne oldukları tam anlaşılmıyor. Mİne hanımın arap sabunlu reçetesini kullanmakta fayda var. Sineklerin nerede ürediğini bulmsk da faydalı olur. tekrar üremesine engel olmak için.

bonsaisan 26-01-2008 20:43

Sevgili vildan hanım


Japon ayvası dış mekan bir bonsai olup kışı dışarıda geçirmesi gerek bir bitkidir.

Bahar dalı olrakda bilenen tür ilk bahrda pempe renkli çiçeklerini acar.

Çiçekli ağaçlarda çiçeklenme döneminde gübre verilmez ve aşırı sulamanda kaçınılır.

Ağaçınız kapalı bir balkonda olduğu için uygun hava sirkülasyonu olmadığında yaprak bitleri kırmızı örümcek .gece gec vakit yapılan sulama ile pamuksu **** unsu pit ve kök bitleri gibi dış zararlılara ortam hazırlamış olur.

BU mevsimde ağaçın çiçeklenmesini de sebebi yalancı bahar yaşamasıdır.


Saygılar.

Vildan Sönmez 27-01-2008 22:42

O halde açık balkona çıkarmam gerekiyor .

limon 13-03-2008 11:12

Vildan Hanım Japon ayvaları açtılar. Sizinkini merak ediyorum çiçeklendi mi?

Benim de hayalim çiçek açan bonsailerimin olması. Mimoza, oya ağacı, gülibrişim, yasemin, jacaranda, acem borusu, mor salkım vb... Bu güzel günleri kaçırmadan fidanlıkları gezmek gerek.

Vildan Sönmez 15-03-2008 19:16

Japon ayvası
 
3 Eklenti(ler)
Son durum bu arkadaşlar. Dallardaki parlaklığın sebebi; sinekler için arap sabunlu su fısfısladıktan hemen sonra çekildi.
Ve bir süredir açık balkona aldım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024