agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yarım Kalmış Bonsailer (http://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/)
-   -   Perre - şimşir (http://www.agaclar.net/forum/yarim-kalmis-bonsailer/1563.htm)

perre 15-07-2006 22:31

Perre - şimşir
 
1 Eklenti(ler)
merhabalar bügün bir şimşir fidanı satın aldım ve hemen sizinle paylaşmak istedim :)
fotoğrafları yolluyorum. sizce bundan adam olur mu? :P

perre 15-07-2006 22:32

1 Eklenti(ler)
gövde ve dallar önden görünüş

perre 15-07-2006 22:33

1 Eklenti(ler)
sağdan görünüş

perre 15-07-2006 22:35

1 Eklenti(ler)
soldan görünüş

perre 15-07-2006 22:36

1 Eklenti(ler)
arkadan görünüş

ade1 15-07-2006 23:10

merhaba perre,guzel bir simsir almistin,hangi stil hakkinda dusunuyorsun? buyuk bonsai yapmak istiyor musun?yoksa kucuk bonsai hakkinda dusunuyorsun?haberi bekliyoruz
kolay gelsin
sagol
ade

bonsaireef 15-07-2006 23:40

2 Eklenti(ler)
Perre şimşirin çok küçük.Ellemeyip büyümesini beklemek bir alternatif.Budayabilirsin buda diğer alternatif.
Ben senin şimşirde informal upright bir gövde düşündüm.Ama şimdilik stil olarak literati gibi olacak.Dip kısımda çok fazla dallanma var ve bunlardan bir şekilde kurtulmalısın.
Ben aşağıdaki resimde kırmızı ile gösterilenleri kestim.Sarı ile gösterilenide kestim.(Sarı kesilmeyip o gövdenin devamı da yapılabilir.Bu durumda o dal kalıp hemen gövdeden çıktığı noktanın üstü kesilir.Gövde bundan sonra bu dal olur bu bir alternatif.)
Eklenti 2620

Kırmızı ile gösterilenler kesildikten sonra üst kısmı göremiyorum ama hayali bir çizim yaptım.Üst kısımdaki dallar biraz açılarak literati tarzına benzer bişeyler yapılabilir.
Eklenti 2621

bonsaireef 15-07-2006 23:50

1 Eklenti(ler)
İlerleyen zamanlarda gövdenin açı yapan kısımlarında oluşturacağın dallarla informal upright stilini oluşturabilirsin.
Eklenti 2622

bonsaireef 16-07-2006 00:00

Bu arada sola giden ilk dalı bırakıp sağa gideni neden kestiğimi soranlar olabilir.Sağa giden dalda kalabilirdi.Ben düşünmedim çünkü açılanma biraz fazla oluyordu.

(Sağ ve sol ikiside kesilip ortadakide kalabilir.)

bonsaireef 16-07-2006 08:36

1 Eklenti(ler)
Soldaki dalı kesip sağdaki dalı bırakırsan,ortadaki dallarıda kullanarak aşağıdaki gibi bir form yakalayabilirsin.Ortadaki dallar açılanmayı kapatacaktır.Feyzalacağın bonsaiyide sol üst köşeye koydum.
Eklenti 2626

ade1 16-07-2006 09:33

eline saglik bonsaireef.

bonsaireef 16-07-2006 09:57

Teşekkürler ade.

perre 16-07-2006 20:10

önerilerin için çok teşekküerler bonsaireef. açıkcası bende senin dediğin gibi düşündüm. soldaki dalı bırakmak niyetindeyim. ayrıca o dalın devamında sağa doğru kıvrılan cok güzel bir dal daha var ve onuda biraz telleme yardımıyla informal upright olacağı kanısındayım. ama yapabilirmiyim onu zaman gösterecek :) . birde budamamı önerdiğin sağdaki dalların bir kısmından deadwood yapsam nasıl olur sence :) çok şeymi istemiş olurum. aslında ben Slanting tarzı istiyordum ama bu ağaçla zor olacak gibi. yinede bir çılgınlık edip deneye de bilirim. birde toprağın üzerindeki kökleri keseyim mi yoksa geliştireyim mi karar veremedim. boyut olarakta aslında ilk başta 30 ile 50 cm arası bir bonsai istiyordum. ama o gövde kalınlığına sahip uygun bi fidan bulamadım. bu fidanın gövde çapı yaklaşık 1.5 cm civarında. oda yaklaşık 9 cm civarında bir ağaç için uygun. sanırım vermek istediğim şekle karar verip budadıktan sonra biraz daha gövdesi kalınlaşsın diye büyük saksıda bekleteceğim. ama başka birşey önerirsenizde ****** açığım :) . şimdilik aklıma gelenler bunlar. yardımlarınız için tekrar teşşekkür ederim.

bonsaireef 16-07-2006 20:57

Soldaki dalı kullanarak slanting yapabilirsin.Saksı değişiminde ona uygunda diktinmiydi olur neden olmasın.:rolleyes:

Deadwood yapabilirsin.Hatta yap bence.Hiçbir antrenman fırsatını kaçırma.Bu işi öğrenmek için pratik yapmak çok önemli.

Arkadaki kökler çok çelimsiz.Bence kötü görünüyor.

Gövde konusunda çok haklısın.Şöyle kafama göre şimşir bulamıyorum.Hep inceler.Bazen yolda sokakta gördüğüm kalın gövdeli şimşirler beni çok cezbediyor.Önlerinden her geçtiğimde onları şekillendiriyorum.(****** hayali) :D

Gövdesi kalınlaşınçaya kadar olabildiğince büyük saksıda durmasında fayda var.Bu konuda iyi düşünmüşsün.

Kolay gelsin.Gelişmelerden bizi haberdar et.

perre 19-07-2006 23:18

1 Eklenti(ler)
merhabalar
bonsaireef söylediklerinden sonra günlerdir nasıl slanting yaparım diye düşünmeye başladım. sağdaki dalı gövdenin devamı olarak seçmeye karar verdim. soldakine göre dah sağlıklı göründü gözüme. soldaki ile de deadwood yapmaya karar verdim. paint ile hayalimdeki bonsaiyi çizdim. şimdi burda iki sorunum war. kırmızı ile çizdiğim dal ilk dalım olacak. tam ilk kıvrımın olduğu yerden başlıyor olması benim için bir şans fakat başladığı yerdeki kalınlığı sağdaki dalla nerdeyse aynı. bu bir sorun teşkil edermi. eğer ederse daha ince bir dalı kesip köklendirip oraya aşı yapmayı planlıyorum. ikinci sorunsa kırmızı daldan sonraki ilk dalın arası mesafe baya var. bu sorun olurmu? bence olur gibi sanki oraya da bir aşı gerekli gibi.
birde şimdiye kadar okuduklarımı kafamda canlandırabiliyorum ve yapacağım konusunda kendime güveniyorum ama tek sorun kendi ağacım ile ilgili genel bilgilerden ziyade detay bilgilere ulaşamıyorum. googledan araştırayım dedim işin içinden çıkamadım. ağaçlarla ilgili detay bilgi veren bir site biliyormusunuz? ingilizcem var yabancı siteler de önerebilirsiniz. yardımlarınız ve fikirleriniz için tekrar teşekkürler.
yüzünüzden gülümsemeyi, bobsainizden suyu eksik etmeyin.

bonsaireef 20-07-2006 17:48

2 Eklenti(ler)
Paintte çizdiğini senin ağaca uyguladım.Şu an için kafamızda bişeyler belirsin diye şekillendirme yapmadım.Sadece gövde eğimini ayarlayıp budamayı yaptım.Sonuç bu:
Eklenti 2713
Kırmızıyla gösterdiğin dal olarak ben kalın dalı değilde, ince olan onun yanındaki dalı seçtim.
Eklenti 2714
Burada kırmızı oklu dal kalacak.Mavi oklu dal gidecek.Böylece kalın daldan kurtulmuş olacağız.

bonsaireef 20-07-2006 18:08

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perre
sağdaki dalı gövdenin devamı olarak seçmeye karar verdim. soldakine göre dah sağlıklı göründü gözüme. soldaki ile de deadwood yapmaya karar verdim. paint ile hayalimdeki bonsaiyi çizdim. şimdi burda iki sorunum war. kırmızı ile çizdiğim dal ilk dalım olacak. tam ilk kıvrımın olduğu yerden başlıyor olması benim için bir şans fakat başladığı yerdeki kalınlığı sağdaki dalla nerdeyse aynı. bu bir sorun teşkil edermi.
ikinci sorunsa kırmızı daldan sonraki ilk dalın arası mesafe baya var. bu sorun olurmu? bence olur gibi sanki oraya da bir aşı gerekli gibi.

Deadwood ve hemen birleşim yerinde canlı bir dal bence doğal olmadı.İki sorununa da çözüm olacak bir önerim var.Deadwood olduğu yerde kalsın.Oradaki canlı dallar kesersen sorun kalmaz.Ağacının boyuda küçük olduğu için dallanmanın yerden bu kadar yüksekten başlamasıda sorun olmaz.
İşte bu şekilde olacak:
Eklenti 2715
(dediğim gibi bu sadece budama,budamaya karar verelim şekillendirme sonra)

perre 20-07-2006 20:05

1 Eklenti(ler)
merhabalar
mavi ve kırmızı okla gösterdiğin dallar aynı kökten çıkıyor. arkadan çekilmiş fotoğrafı koyuyorum. bahsettiğin dalları senin çizdiğin renkle çizdim. sarı renk sağdaki dalı gösteriyor. pembe yuvarlak ise senin bahsettiğin o iki dalın çıktığı kalın dalı gösteriyor. şekillendirmek için tel almıştım çok heveslenmiştim ama neyse sonraya kalsın bari :)
ii akşamlar

bonsaireef 20-07-2006 21:16

Ben arka tarafına bakmamışım.:rolleyes:
Bak gördünmü kafa karıştırıyor bu dallar.:(
Benim 17 de dediğim gibi kes kurtul şunlardan.Sonrada tellemeye başlarsın.Teller boşa gitmesin değilmi.:cool:

perre 20-07-2006 21:57

seni mi kıracam. kestim bil. son olarak toprak tavsiyen ne olur. okuduğuma göre %50 torf %50 inorganik toprak karışımı öneriliyor. inorganik dediğimiz çok çeşitli. bir kıstlama yok mu bunun için. elimde çakıl taşları var ama sadece bunlar yetersiz olur sanırım. forumlarda falan yok kedi kumu yok akvaryum taşı yok perlit demişler. kafam çok karıştı. istanbulda oturuyorum. kolaylıkla bu işi çözeceğim bir yer tavsiyen warmı eminönüne sordum, orada sadece torf war. birde ağaçlık bir alandan toprak alsam olurmu? okulun kampüsünde baya bir ormanlık alanı war. ama bildiğim kadarıyla orman toprağı pek önerilmiyor. bir de rastgele alırsam toprağı dezenfekte etmem lazım onu nasıl yapacağım? yine formun birinde bişiler okudum ama bir sürü kimyasaldan bahsedilmiş. oofff nekadar çok soru soruyorum. kendi kendime sinir oldum.
yardımların için teşekkürler.
ii akşamlar

bonsaisever 20-07-2006 22:07

Eğer Alibeyköy Agaç A.ş. ye gidebilirsen oradan pomza taşı alabilirsin.
Bauhausta veya diğer marketlerden magic max Tüf-mulch ını bulabilirseniz karıştırın.

Perlit hiç denemedim ama ümraniyede bir satış yeri olduğunu duymuştum.

hasan42 20-07-2006 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
marketlerden magic max Tüf-mulch ını bulabilirseniz karıştırın.

Hocam, hazır toprak konusu açılmışken, bu karışıma tüf-mulch'dan başka neler katıyorsunuz? İstediğim toprak karışımını elde edemedim henüz.

perre 20-07-2006 22:25

Alibeyköy Agaç A.ş yi penceremden görebiliyorum yürüme mesafesinde :). orada olabileceğini tahmin etmemiştim. uzaklarda aradağım ayağımın dibindeymiş...

bonsaisever 20-07-2006 22:47

Evet bazen öyle oluyor.
Aslında aradığın toprak karışımlarını da oradan alabilirsin :)
Toprak karışımları da var orada.

Hasan bey ben böyle yazıp duruyorum ama inanın bu konularda ben de çoğumuz gibi acemiyim.
Benim şu ana kadar kullandığım malzemeler içerisinde sadece torf ile yaptığım dikimlerde sorun yaşadım. Biliyorsunuz torf suyunu çekince kendi de çekilip saksı kenarlarında boşluk yapıyor :)

Bunun haricinde toprakla ilgili şu sorunu yaşadım diyemem.
Veya şöyle diyeyim toprak kullanınca ne gibi sorunlar yaşanıyor daha görmedim.
Sorun olan şeyin toprağın saksı kanallarını tıkaması sonucu suyun saksıdan çıkamaması veya çok çabuk kuruyup nemsiz kalması olarak değerlendiriyorum.
Saksı giderinin tıkanmasını önlemek için bu çözümü kullanıyorum.
Susuz kalmasını önlemek için de torf, pomza taşı ve tüf mulch kullanıyorum.
Bulabilirsem biraz dere kumu veya normal toprak atıyorum

hasan42 20-07-2006 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Saksı giderinin tıkanmasını önlemek için bu çözümü kullanıyorum.

Biliyorum, daha önce görmüştüm o sayfayı.

Alıntı:

Bulabilirsem biraz dere kumu veya normal toprak atıyorum
mmm, gördüğüm kadarıyla normal toprağı çok az kullanıyorsunuz. Son karışımımda inşaat hafriyatından aldığım normal toprağı fazlaca karıştırdım galiba, çok sert oldu karışım.

Teşekkür ederim, Hocam. Burada o tüf-mulch var. Gidip bir torba alayım bari.
Bu bitki merakı da başlı başına bir harcama kalemi oldu yahu:(

bonsaisever 20-07-2006 23:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Bu bitki merakı da başlı başına bir harcama kalemi oldu yahu:(

Hiç sorma üstümüze kıyafet alamıyoruz :D

perre 21-07-2006 19:17

bugün itibariyle alibeyköy ağaç a.ş ye gittim. orada istediğiniz toprak çeşitini bulabilirsiniz. ben 5 lt. ponza taşı aldım. fakat genelde 70 lt lik çuvallarla satıyorlar. çuvalı 8 ytl. gitmişken 2 tane nar fidesi aldım. kısa zaman içerisinde fotoğraflarını çekip siteye yükleyeceğim. aldığım ponza taşı ile torf u birebir oranında karıştırıp şimşiri buna ekmeyi planlıyorum. şimdilik benden bu kadar.
görüşmek dileğiyle

kadirx 08-08-2006 16:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi perre
aldığım ponza taşı ile torf u birebir oranında karıştırıp şimşiri buna ekmeyi planlıyorum. şimdilik benden bu kadar.
görüşmek dileğiyle

Pomza taşı ile torf mu? Peki bitki neyle beslenecek? Unutmayın ki bu iki malzeme de besin içermez. Bu arada, bende de 2 tane şimşir var, özellikle sabahları havalandırmadan önce çok kötü kokuyorlar. Uzun zaman kokunun kaynağını akvaryum yosunları (su üstü lemna minor-su mercimeği) ve diğer bitkilerde aradım fakat suçlu şimşir çıktı. Siz ne dersiniz koku hususunda?

arsakay 08-08-2006 17:28

Bende de Şimşir var ama
hiç koktuğunu hatırlamıyorum.
Havalandırmak derken neyi
kastediyorsunuz?
Şimşiriniz dışarıda değil mi?

bonsaireef 08-08-2006 17:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadirx
Pomza taşı ile torf mu? Peki bitki neyle beslenecek? Unutmayın ki bu iki malzeme de besin içermez.

Bonsaide zaten biz besin maddelerini karşılıyoruz.Yani gübresini biz veriyoruz.Toprak karışımının ekstradan besin içermesine gerek yok.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024