agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-01-2011, 03:57   #1
Ağaçsever
 
alpmoon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 75
alpmoon / Kekik

Merhabalar,
Önce kısaca kendimi tanıtayım ; Adım Alpay, Yaşım 43 , evli ve iki çocuk babasıyım. Aydın da ikamet ediyorum ve Türk Telekom da teknik personel olarak görev yapıyorum. Fotoğraf çekmek, resim yapmak ve DOĞA özel zevklerim. Bonsai ile yaklaşık Bir yıldır yakından ilgilenmeye başladım. Aylardır forumu takip ediyorum, buradaki üstadların ve deneyim sahibi arkadaşların değerli bilgi ve tecrübelerinden mümkün olduğunca faydalanmak adına hemen her yazıyı / yorumu belki defalarca okuyorum. Uzun araştırma, değerlendirme ve incelemelerden sonra artık benim de bonsai ile birebir yüzyüze gelmemin zamanının geldiğini düşündüm. Sevgili Ali hoca, bonsaisan, Kalambaklı , memet, tourkana, Tekin, malina, cemboa vs. (aklıma ilk geliverenler bunlar aslında daha da var) isimli arkadaşlarımızın burada vermiş oldukları çok değerli bilgiler ışığında bir cesaret dalıverdim aranıza. Yaklaşık 1 yıldır üzerinde çalışmaya başladığım ağaç ve aday fidanlarımın bazılarının çok namüsait bir zaman ve ortamda çektiğim resimlerini sizlerle paylaşıcam. Bu çalışmalarım hakkında değerli yorum, eleştiri ve önerilerinizi eirgemeyeceğinizi umuyorum. Daha detaylı ya da farklı açılardan görüntüsünü istediğiniz resimleri bildirirseniz en kısa zamanda eklerim. Saygılarımla..

İlk 4 resim bir fidanlıkta görüp şeklen çok hoşuma giden bir ağaçcık. Bu ham hali, üzerinde henüz hiçbir çalışma yapmadım. Fidancı kekik olduğunu söylemişti ancak internet üzerinden kekik için yaptığım araştımalarda hiç benzerine rastlamadım. Yardımlarınızı bekliyorum..

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg PICT0104.jpg (60.6 KB, 167 views)
Dosya Türü: jpg PICT0106.jpg (62.7 KB, 167 views)
Dosya Türü: jpg PICT0109.jpg (44.9 KB, 165 views)
Dosya Türü: jpg PICT0111.jpg (53.2 KB, 164 views)

Düzenleyen alpmoon : 01-01-2011 saat 08:25 Neden: Bilgi ekleme
alpmoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2011, 08:41   #2
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kekik lavantin ya da lavanta olabilir emin olamadım. Yaprakların kokusundan anlaşılabilir sanırım.
Her üçünde de küçük bir sorun var. Dalları telleme büyük bir güçlük yaratıyor. Taze dallar tellenecek gibi olmuyor. Odunsulaştığında da kırılganlaşıyor.
Derin budamalaryapılabiliyor. Yanlız odunsulaşan ana gövdeye kadar sert budama yaparsanız gövdeden yeni dallar elde edemeyebilirsiniz. Dikkatli budama gerekir. Köke yakın dalları alın bence. Fidanı büyük bir saksıya alın bu sene. Daha sonra bu ufak saksıya aktarırsınız.

Toprak karışımındaki kum oranı 1/3 den fazla olsun . Susuzluktan değil çok sulamadan kaybedebilirsiniz fidanı.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2011, 09:01   #3
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
Galeri: 1
Alpay bey, aramıza hoş geldiniz. Bonsaiye ne kadar gönül verdiğiniz güzel çalışmalarınızdan anlaşılıyor. Bu çalışma azmini korumak ve sürdürebilmek için başarısızlıklara da hazır olmak lazım. Ancak bu azim ve inanınız sayesinde ilerde çok harika bonsailer yapacağınıza eminim.


Bazı ağaçlarınızı tümden kaybettiğinizi gördüm. Özellikle ibreliler başlangıç için zordur. Ağaç kaybetme nedenleri budama, kök budaması, toprak değişimi ve sulama olabilir. Saksı altlarında yeterli ebatta delik olduğunu varsayıyorum.


Bu ağacınıza gelince dediğiniz gibi bir tür yabani kekik. Akdeniz bölgesinde makiliklerde çok yoğun olarak bulunur. Kıbrıs’ta dağ ve ormanlık alanlarda her taraf bunlarla kaplıdır.


Yapraksız ve taze olmayan dalları ve gövdesi üzerinden yeni sürgünler elde etmek zordur. Hatta bazen imkansız gibi. Aynısı ile yaptığım çalışmada geriden sürgün vermesini zorlamak için aşırı budamalar yapmam sonucu onu kuruttum. Aynı hatayı yapmamaya dikkat edin.


Dalları çok taze iken eğilip şekillendirilebilir. Bunun dışında çok kırılgan olduklarından hiç telleme ve şekillendirme yapılmamalıdır.


Bu nedenle karar verilen tarza uygun olarak seçilecek dallar üzerinde varsa en alt veya dipteki teze yapraklı dalcıklar bırakılmalı ve ilerinde geliştirilecek dallar olarak kullanılmalıdır.


Sizin bu ağacınız Kıvrımlı Dik tarza uygun bir gövde yapısına sahip. Solda ilk dalın üzerinde hiç taze dalcık veya yaprak olmadığı için büyük ihtimal ile kuruyacak. Ama onu yinede budamayın ilerde kuru dal efekti amacıyla kullanırsınız.


Sola çıkan diğer dal gövdenin devamı olarak süper bir konum ve kalınlıktadır. Ancak alt bölgelerinde hiç taze dal ve yaprak yoktur. Bu çok büyük bir eksiklik. Sağa doğru çıkan dal da aynı durumda.


Bence gövdenin devamı için her iki dal da seçilebilir. Yani bu iki dalın hemen sonrasından yukarıya devam eden gövdeye ihtiyaç yok ve budanabilir.

Sağa ve sola çıkan yapraklı dallara ise dokunmamak gerekir. Umulan her iki dalın alt taraflarından yeni sürgünler çıkmasıdır. O zaman tarzın devamında kullanılacak dala ve dalcıklara karar verilir.

Benim gönlümden geçen soldaki dalın ilk yarı kısmında filizlenme olmasındır. Ama olmama ihtimali de vardır.

Soldaki dal kullanılacaksa ağaç 35-40 derece sağa doru döndürülerek tekrar dikilecek.

Eğer istenilen bölgelerde filizler çıkmazsa o zaman tekrar değerlendirme yaparız.

Yalnız uygulama yapmak için acele etme, diğer arkadaşların görüşlerini almayı da bekle.


Düzenleyen msgurkan : 01-01-2011 saat 09:16 Neden: imla hatası
msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2011, 01:20   #4
Ağaçsever
 
alpmoon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 75
Sayın msgurkan, yorum, düşünce ve verdiğiniz fikirler için sağolun. Ben ağaçlar ya da fidanlar öldüğünde başaramadığım için ya da emek için değil sadece " belli ki biryerlerde hata yaptım ve ölümüne sebep" oldum diye üzülüyorum. Ama çok şanslıyım ki artık sizler varsınız, daha dikkatli ve danışarak yapacağım çalışmalarda daha az zaiyat vereceğime inanıyorum.
Buradaki ağacımızın bir kekik türü olduğu kesinleşti bu durumda. Zaten kokusu aynı kekik ancak dediğim gibi bizim buralarda görmeye alışık olduğumuz kekiğin dal ve yaprak yapısına benzemediği için emin olamamıştım.
Kalın ana gövde dediğiniz gibi çok sert, en soldaki hiç yapraksız olan dalı bende aynen sizin gibi ileride kuru dal efekti için aklımdan geçirmiştim, ağacı yaklaşık 40 derece sağa eğik dikerek soldaki yapraklı dalı devam olarak kullanmak güzel olacak gibi. Sizin bu fikrinizi gözümün önüne getirdiğimde "vay be işte tecrübe ve farklı bakış açısı bu" diye düşündüm. Biraz daha bekleyelim bakalım, başka fikirler de gelirse hep birlikte karar verir, bu yaban kekiğine bir şekil veririz.
Saygılar....


Düzenleyen alpmoon : 02-01-2011 saat 01:38 Neden: imla düzeltme
alpmoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2011, 13:40   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Sayin Alpmoon aramiza hos geldiniz.
Umarim bonsai calismalariniz uzun soluklu olur ya da bir omur boyu surer.

Kekik agaciniz hakkinda sayin Mehmet Salih beyin gorus ve onerileri agacinizi sekillendirmek icin bir secenek. yalniz onun da dallar uzerindeki bosluklarda yeni surgunler cikarmi diye endisesi var ki haklidir o dallar uzerinde yeni surgunler olusmazsa agac istediginiz gibi olmayabilir. O yuzden iki dal ortasindaki govdeyi budamadan once, sagdaki ve ya soldaki dallar uzerinde yeni surgunlerin cikmasini bekleyiniz. Istediginiz surgunler dallar uzerinde cikmaya baslarsa o zaman govdeyi kesip dallarin hangisinde surgun cikmissa onu govdenin devami yaparsiniz.

Dallar uzerinde istediginiz surgunler olusmamissa o zaman, dallari budayip kuru dal gorunumu verirsiniz, devam eden govdenin sag ve ya solundan da kurumus govde gorunumu vererek, 3 daldan sonra yukariya cikan govdeyi inceltmis olursunuz en uctaki taze surgunleri de istediginiz gibi budayip bir agac gorunumu verebileceginizi dusunuyorum.

Diger arkadaslarin goruslerini de bekleyiniz. Size kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2011, 10:44   #6
Ağaçsever
 
alpmoon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2010
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 75
Hoşbuldum Sn.Ali H.Ali Hocam,
Güzel temennileriniz için teşekkür ediyorum. Allah hepimizin kalbinden insan, doğa ve bonsai sevgisini eksik etmesin.
Sayın hocam, yorum ve tavsiyelerinizi okurken bir yandan da resim üzerinde inceleme yapıyordum ki ağacın fotoğrafını hiç de sağlıklı çekememişim. Bu da sizlerin tavsiye ve fikirlerinizi etkiliyor. Buradaki aday ağacımızda 4 dal görünmüş. En solda çıplak olan, onun yanındaki uc kısmı yapraklı olan , ortadaki daha kalın olan ve ana gövde gibi görünen ve de en sağdaki uçlarında sürgünler olan. Ancak bu ortadaki en kalın ggörünen ve ana gövde görüntüsünde olan dalın arkasında aynı kalınlıkta bir dal daha var ve maalesef ki onu görüntüleyememişim. En yakın zamanda daha net ve farklı açılardan resimlerini yükleyeyim ve sizlerden tekrar yorumlarınızı alalım. Bu hatam için kusura bakmayın. Eee öğrenecek çok şeyimiz var ve bu sebeple buradayız. İyi ki sizler varsınız. Saygılar..

alpmoon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024