agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Üyelerin Bonsai Çalışmaları > Yarım Kalmış Bonsailer
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2006, 23:22   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Aklıma gelmişken bir konuya daha değinmek istiyorum. Biz Türk bonzai meraklılarının ağaçları birçoğumuzun bu sanata daha yeni başlamış olması ve bonsai saksısı sıkıntısı çektiğimiz için genelde normal saksılarda. Ama özellikle sığ saksıdaki ağaçların köklerinide dondan korumak lazım. Bu sorunu çözmek için kış süresince saksıların altına strafor benzeri birşeyler konulabilir. Uzman hocalarımız bu konularda bizlere yardımcı olacaktır kanaatindeyim.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 00:36   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
teşekkürler Mustafacığım. Ben bu işte çok yeniyim henüz çabalyıp duruyoruz.Beğenmen beni çok sevindirdi.

Acerpalmatum sana da çok sağol. Narı Dışarıda bırakmaya karar verdim çok soğuk günlerde anlattığın şekilde korumaya çalışırım.

Bir de Acer palmatum Atropurpureum dan bahsetmişsin. Ben de KATÜ nün fidanlığından 5 tane Acer palmatum almıştım 20 gün kadar önce. ( hatta oradaki görevli bonsai meselesinden bahsettiğimde bana daha çok yardımcı oldu. kendisinin de 2 tane karaağaç denemesi vardı.Bu işlerle ilgili birsisiynmiş. sitemizden bahsetmiştim ama. ne yaptı bilmiyorum. Belki de ilerleyen günlerde aramıza katılır. gerçekten ilk defa dilimden anlayan bir fidancıyla karşılaşınca hem şaşırdım hem sevindim. oradan taşıyanileceğim kadar ağaç aldım. İstanbul'a getirmesi bayağı meşakkatli oldu. Neyse) ağaçların tanesini 3ytl den verdi imkanım olsaydı da 50 tane alabilseydim

fakat benimkilerin yaprakları yeşil. yaprak sapları kırmızı. sormak istediğim yaprakları hiç kırmızı olmayabilir mi? Böyle ayrı bir türün olduğunu bilmiyordum. yoksa karadenizin havasından çoğunlukla kapalı olduğu için mi yeşil kaldılar bilmiyorum. senin fikrini de almak isterim aşşağıya bir tanesinin resmini koyuyorum. yorumlarınız benim için çok önemli teşekkürler.
Not: Bu arada hayalim olan mesleği yapıyormuşsunuz.Artık Yapmıyormusunuz yoksa
Rotation of bursa 009.jpg
eğer fotoğrafa bakarak anlaşılabilecekse tabi türünü öğrenmek isterim. isterseniz daha ayrıntılı yaprak fotosuda koyabilirim

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 01:54   #33
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
gallus sen de mi acer'e sevdalandın

Almış olduğun ağaç Acer Palmatum Katsura (kesin değil benim tahminim) olarak geçiyor.
Aynı türden bende de 3 tane var
Yıl boyunca fazla azot verildiğinde yapraklarında kızarma olmuyor.
Tabii kızarma dönemi yeni başladı.
Bahar aylarından itibaren mümkün olduğunca az azot vermeye bak.
Kolay gelsin

akats1.jpg

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 01:59   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Üstadım ;
Acer = Akçaağaçlara verilen genel isim
Acer Palmatum = Japon Akçaağacı
Konuya yabancı arkadaşlarında daha iyi anlayabilmesi için yukarıdaki açıklamayı yapma gereği hissettim.
Acer palmatum dünyada en fazla alt varyetesi olan türlerden biri. Sizin ağacınız Acer Palmatum. Fakat alt tür tayinini yapmak beni aşar. Bunu yapabilmek için ciddi bir Acer uzmanı olmak lazım. Dünyanın en büyük Acer kolleksiyonu için aşağıdaki adresi inceleyebilirsin. Palmatumların ne kadar çok çeşitlilik gösterdiğini göreceksiniz. Ben A.palmatumun alt türlerini saymaya cesaret edemedim.
http://www.esveld.nl/catalen/heestersa.htm

Sizin ağacınız bence yeşil olan türlerden. Bazı resimlerde kırmızı yapraklı görülen ağaçlar da genelde resimleri sonbaharda çekilenler. Örneğin ''Acer palmatum ohsakazuki'' Yeşil yapraklı olmasına rağmen sonbaharda en güzel kırmızı rengi alan türdür.

Kırmızı yaprak oluşumunu temelde 3 ana unsur şekillendiriyor.
1-Genetik faktör 2-Güneş 3-Gümreleme

Ayrıca A.palmatumlarınızı bonsai yapmayı düşünüyorsanız bence resimde görülen ağacınız bu iş için harika bir tür. Acer Palmatumlarda ki kırmızı renkli yaprakda normal yeşil renkli yapraklara göre klorofil eksikliği bulunuyor ve bu durum ağacı güneş, rüzgar gibi dış etmenlere karşı daha hassas hale getiriyor. Doğal ortama göre saksıdaki ağaçlarda bu durum daha da önem kazanıyor. Kırmızı renkli yapraklara sahip acer türlerinin bakımı özellikle bonsai saksısında daha zor. Ben bu ağaçla daha verimli çalışacağınızı düşünüyorum. Gelişimi daha hızlı olacak, dış etmenlerden (rüzgar, soğuk, güneş Vb.) daha az etkilenecek ve bakım hatalarını (sulama gibi) daha iyi tolere edecektir.

Uzunca bir süredir Veteriner Hekimlik yapmıyorum.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 02:25   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Sevdalanmamak mümkün mü arkadaşlar? Daha önceden bulabilseydim bu zamana kadar kimse beni tutamazdı. Körün istediği bir göz Allah verdi iki göz hesabı oldu benimkisi. Elimde palmatumların dışında birtane de buergerianum
var aceleye geldiği için bir tane alabildim. bir tane de negundo.

buergerianumlar da sonbaharda göz alıcı kızıllığa bürünüyorlar. aldığım yerde bu şekilde renk değişimine girmiş olanlar vardı.

söyledikleriniz beni sevindirdi. birbuçuk yaşında olan fidanlarıma bu sene artuk bir şey yapmayacağım. baharla birlikte emin olun burada onları da göreceksiniz.
bir tanesini de kendi haline bırakarak; oldukça geniş bir saksıda bonsai kardeşleriyle beraber büyütürüm nasipse. Gerçekten Acerleri budarken bile insanın içi gidiyor (yapraklarını bile atmaya yürek dayanmayacak) Bursa Botanik parkında çok çeşitli türlerine rastladım. gerçekten çok güzel bir park. yolunuz düşerse şiddetle gitmenizi tavsiye edrim.

Arzu ederseniz Acer Başlığı altında fotoğraflarını da yayınlarım. Değinmeden edemeyeceğim sevdalandığım başka bir tür de betula pendulalardır. onlardan da aynı parkta bolca bulunmaktaydı.

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 22:31   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
şimşir

bu ağaç üzerinde uzun zamandır düşünüyordum(yaklaşık 4 aydır) iki gövdeli idi. ilk etapta; telleyerek gövdeleri birbirinden ayırdım. ve bu gün ağaçlarımı sularken kafada şimşekler çaktı gözümde canlanıverdi hemen işe koyuldum. ve karşınızda zavallı şimşirim.
budamadan önce
x 022.jpg

budamadan sonra
x 027.jpg

köklerin yakından görünümü
x.jpg

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2006, 22:36   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Gelin Duvağı

bu ağaca ne yapacağımı bulamadım.sadece mevcut dalları kısalttım.biraz serbest stil çalıştım anlayacağınız
x 024.jpg

x 026.jpg
yeni çıkacak sürgünlere göre ne yapacağıma karar vereceğim. ozaman daha ayrıntılı resmini koyarım .burada tartışırız.

yorumlarınız benim için çok önemli.teşekkürler

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2006, 17:40   #38
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Gallus'un bonsai çalışması bölümüne rakip çıkmak için, ormandan topladığım çınar mersin palamutları saksıya aldım..
Komşunun sarmaşıklarından aldığım gövdeleri bunlara ekledim..
Tutanlar olursa görüntüleri ekleyeceğim

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2006, 18:39   #39
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Gallus şimşirin ilk resmine baktığımda aklımdan ne geçtiyse alttaki resimlerde onu yapmışsın...ellerine sağlık

Budamalar için erken bir dönem değil mi?
Baharın gelmesini bekleyemedin sanırım

Bir de aşı macunu kullanmamışsın galiba.
Mısır çarşısının yanında çiçekçilerde bulabilirsin.

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2006, 20:31   #40
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Çok sağol Bonsaisever, ağzına sağlık ben de aşı macununu nereden bulabilirim diye soracaktım. Haklısın aşı macunu kullanamadım. Onun yerine cam macunu kullandım şimdilik idare eder diye düşündüm.

Budama konusuna gelince haklısın baharı bekleyemedim. Şimşir bu, buna birşey olmaz nasılsa dedim En azından ana dalların şekli belirlensin de baharda dallanmayı arttırırım, dallar da şeklini almış olur diye düşündüm.Aslında şimşir kolay görünmesine rağmen çok zor bir ağaç. Büyümesi çok yavaş oluyor. baya bir işimiz olacak onunla. (Laf aramızda şimşirin bu hale gelmesinde seninle ateş dikeni hakkında yaptığımız muhabbetlerin büyük rolü var. "Böyle korka korka nereye kadar" dedim kendi kendime ve olan oldu.)

Begonvil konusuna gelince o da sabırsızlığımın kurbanı oldu. yanlız onu da içeriye aldım.Mine hanım kışın dışarıda yaşayamayacağını söylemişti. inşallah kötü birşeyler olmaz Şu günlerde ;Kemal Hocam sağolsun çok yardımcı oldular ve olmaya devam ediyor evde yapay ışıklandırma çalışmam var malzemeleri toplamakla ilgileniyorum. Begonvile az da olsa iyi gelebileceğini düşündüm. İnsan eline makası aldımı sıradan geçiriveriyor. Ama artık duracağım sanırım.
Ateş dikeni hakkında da kötü düşüncelerim var ama onu kış sonuna saklıyorum
selamlar...

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2006, 15:23   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler Gallus.
Budama bonsaide en temel unsurlardan biridir. Budama yapmadigin zaman agacin bonsai olmaktan cikacak. saksidaki herhangi bir agac olacaktir. Mutlaka agaclarini budarken kaygilarin olacaktir. budamadan once uc kez dusunup,budamalisin. Budadiktan sonra uc kez dusunmen giden dali geri getirmez.Bonsaide yeni oldugun icin zaman, zaman agaclarini budarken zorlaniyor olabilirsin, bu zorlanmayi zamanla asacaksin, su an ellerin ve yuregin sadece deneyimsiz oldugu icin biraz titriyor. Dogru yoldasin, dogru zamanda ve dogru budamalarla yapacagin bir cok guzel bonsain olacak.
Bonsaide yolun acik olsun.
not: "Gelin duvagi" kulaga, "begonvil"den daha hos geliyor

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2006, 14:50   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
Evet Hocam haklısınız gerçekten ellerim eskiye nazaran daha az titriyor.(hala budama yaparken epey bir çekiniyorum tabi) Zaman geçtikçe ağaçların ileride alacağı şekiller gözümde daha rahat canlanmaya başladı. Ama hala şekillendirme konusunda eksiklerim var. Zamanla bu sorunu da aşarım diye düşünüyorum. 6 ay önceki halimle şimdiki halimi kıyasladığım zaman epey bir ilerleme kaydettiğimi görebiliyorum. İnşallah yıllar sonra da bu kadar hızlı ilerliyor olurum.

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2006, 12:34   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
daha önce bir önceki sayfalarda resmini yüklediğim kırmızı yapraklı taflanım sonbaharın bu son günlerinde daha da bir güzelleşti kızardı sizlerle paylaşmak istedim
taflan.jpg

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2006, 13:02   #44
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Yapraklar harika görünüyor.

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2006, 13:12   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler, Gallus bu agactan bonsai yap, Sonbaharda cay icip onu seyrederken,kirmizi ruyalarda kendinden gececeksin.
Her sey gonlunce olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2006, 13:19   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-07-2006
Şehir: denizli
Mesajlar: 258
inşallah ilerde bu çayları tüm arkadaşlarımızla bonsailerimizin karşısında beraber içme fırsatımız olur

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024