12-05-2009, 21:38 | #1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Emre GÜNEL / Acer
Aranıza yeni katılan bir üye olarak herkese merhabalar; Bonsai merakı en sonunda benide bir fide almaya yönlendirdi. Forum sayfalarında dolaşırken Snowman77 nickli üyeden arkadaşımla beraber Acer fidesi sipariş ettik ve sağolsun çok kısa sürede kırımsız ve çokta sağlıklı şekilde bize ulaştırdı.Tekrar teşekkür ederim. Konuyu fazla uzatmadan bu fidenin gelecekte bonsai olabilmesi için şimdiden neler yapmalıyım veya nelere dikkat etmeliyim, sizlerden ufak tiyolar rica ediyorum. Resimler http://i0905.hizliresim.com/2009/5/12/3809.jpg http://i0905.hizliresim.com/2009/5/12/3828.jpg http://i0905.hizliresim.com/2009/5/12/3842.jpg http://i0905.hizliresim.com/2009/5/12/3852.jpg http://i0905.hizliresim.com/2009/5/12/3859.jpg |
12-05-2009, 23:07 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Emre GÜNEL, aramıza hoşgeldiniz... Güzel bir bonsaiye sahip olmak istiyorsanız bu fidanla uzun yıllar geçirmeniz gerekiyor. Öncelikle nasıl bir tarza sahip olmak istediğinize karar vermeniz lazım. Bu seneyi bırakın ağacınız gelişsin, gövdesi kalınlaşsın. Bundan sonraki senelerde de serbest gelişmeye bırakmanız gerekecek. Serbest gelişmeye bıraktığınızda dahi istediğiniz forma uygun olabilmesi için işlemler yapmanız lazım. Ağustos ayı sonunda, soldaki bu dalda havai köklendirme yaparak ikinci bir fidan daha elde edin. Önümüzdeki yıl tomurcuklar açmadan, kök gelişimine göre iki üç boğum kalacak şekilde dallarda budama yaparak yeni bir saksıya alın. Bundan süpürge tarzı bonsai elde edebilirsiniz. 3828.jpg Burada ortada bulunan kurumuş bir dal var. Onu hemen dibinden kesin. 3859.jpg 3809.jpg İstediğiniz tarza göre daha çok işlem yapmalısınız. Bonsai sahibi olmak kolay değil ama bunu Acer Palmatum Atropurpereum alarak daha da zorlaştırmışsınız. Gevrek yapıda olan bu ağaç aynı zamanda çok da narindir. Fazla oynar ve uğraşırsanız kuruyabilir. Dış kabuğunun yapısı da narin olduğundan, tel sarımı esnasında soyulabilir veya kelin hafif baskılarını bile hemen hissettirir. Gözünüz korkmasın, bu benim en sevdiğim ağaç. Siz de üzerinde çalıştıkça ayrıntıları görecek ve daha rahat önlem alacaksınız. Kolay gelsin... |
12-05-2009, 23:49 | #4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-05-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
İlginiz ve cevabınız için teşekkür ederim Havai köklendirmeyi bende okuyarak öğrendim fakat uygulanan hep kalın dallı ağaç örnekleri gördüm. Sizinde bahsetmiş olduğunuz gibi dalları ve gövdesi çok gevrek bir yapıya sahip o yüzden şu anda dokunmaktan bile çekiniyorum. Amacım gelecek seneler için şimdiden formunu tutturabilmek o yüzdende beslenme ve bakımı hakkında mümkün olduğunca doğru bilgilere sahip olmak istiyorum. Hemen kesme, kırpma işlemine girmeden ilk başta sağlam bir yapıda gelişmesini hedefledim. Önümüzdeki yaz aylarında nasıl ortamda bulundurma,sulama ve gübreleme izlemeliyim. Teşekkürler. |
13-05-2009, 20:13 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Siz de İstanbulda olduğuna göre, buranın sıcaklığı bu ağaçlar için çok fazla. Mümkünse, sabah veya akşam güneşi görecek, yarı gölge bir yere bir yere koyun. Veya üzerini güneş perdesi ile kapatın. Sabah veya akşam yapraklarına ve gövdesine su püskürtün. Toprağında nemi seviyor fakat daima yaş olmasın. Yaz aylarında duruma göre her gün suladığım da oluyor, 1-2 gün ara verdiğim de. Azot sayesinde her yerinden sürgün verdiriyor. Bol sürgün istediğinizde azot iyi fakat istemediğinizde zararlı Sürgünler 4-5 boğum yaprak açtıktan sonra uç alımı yapın. Büyük yaprakları olan bu türün, yaklaşık 1 metrelik sürgünler verdiğini de düşünürseniz, sürgünler yaprakları taşıyamıyor. Uzun olan bu sürgünler de en ufak rüzgarda sallanıp durduğundan sürgün güçsüzleşiyor. Sürgün uzadıkça telleyerek veya bir şekilde sabitleyerek sallanmasını önleyebilirsiniz. Ağacınızda da bunu görebilirsiniz. Sağdaki sürgünün inceliği muhtemelen bu yüzden. Bu sene sağlıklı görünen fidanınızda, ince dallarda ve gövdede telleme çalışmaları yapın ki gelecek senelere bu ağaçla ilgili tecrübeniz olsun. Tabii telin bir anda tellediğiniz yere gömülmesi için gözünüz daima üzerinde olsun. Kolay gelsin... |
|
|