agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Ispıt (galdirik, kaldırık) Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/9496.htm)

Oğuzhan 21-03-2008 12:53

Ispıt (galdirik, kaldırık) Yemekleri
 
1 Eklenti(ler)
Şimdi tam zamanı :)
Eklenti 32749

ISPIT

Malzemeler :

1 kg. ıspıt
4-5 kaşık tepeleme tereyağı
3-4 adet yumurta
2 baş irice soğan
50 gr kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber.

1) Ispıtlar yıkanır ve yaprakları kesilerek ayıklanır. Sonra 2 cm. uzunluğunda doğranır.

2) Bir tencereye ıspıtların üzerini örtecek kadar su konulur ve ıspıtlar yumulayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan ıspıtlar ılıyınca avuç içinde hafifçe sıkılarak suyu çıkarılır.

3) Ayrı bir tencerede de teryayağı eritilir. Yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra kıyma ilave edilerek soğanlarla birlikte kavrulur.

4) Kavrulan soğan ve kıymaya ıspıtlar ilave edilierek bir kaç dakika daha kavrulur ve sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Oğuzhan 21-03-2008 12:55

Yoğurtlu sarımsaklı da güzel oluyor:)

abk 21-03-2008 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 217130)
1 kg. ıspıt

Hımm, güzel gibi duruyor da, önce ispit bulmak gerekli.:p

Oğuzhan 21-03-2008 16:55

Sevgili abk,
İsterseniz Burdaki köy pazarına bakarım.

İklimsiz 21-03-2008 18:33

Ispıt bizde galdirik(kaldırık) olarak biliniyor ve bu şekilde pişirildiğini bilmiyordum:p

Sağolasın Oğuzhan bir yemek çeşidi daha öğrendim. Ama benim oğlanlar yemez ki bunu:(

Harun Parlak 21-03-2008 18:37

Marmara bölgesinde de çiçekli mancar olarak adlandırılıyor.

İklimsiz 21-03-2008 18:40

Burada, sapları haşlanıp, mısırunu ve yumurta karışımıyla kızartılıyor. Ayrıca saplarından turşu da yapılıyor. Pek hoş bir tadı olduğu söylenemez. Kadınlar köy pazarında satıyorlar.

Harun Parlak 21-03-2008 18:42

İnce prasayla karışık turşusunun kızartmasını ben çok severim güzel olur kışın.

tijeen 21-03-2008 20:01

Oguzhan bey bu otu görürdüm ama ne olduğunu bilmezdim :)
tarifide kıymalı ıspanak kavurması gibi deyilmi

abk 22-03-2008 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oğuzhan (Mesaj 217239)
Sevgili abk,
İsterseniz Burdaki köy pazarına bakarım.

Teşekkürler Oğuzhan, şehirler arası tohum,çelik gönderip almaya alıştım, hatta bunu çok doğal kabul etmeye başladım. Ama Karabük'ten Tekirdağ'a 1 kg. ispit istemek garip geliyor. :p Belki gelecek sezonda isterim. Önce kendimi bu duruma alıştırayım. :p

Balıkcı 22-03-2008 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 217275)
Ispıt bizde galdirik(kaldırık) olarak biliniyor ve bu şekilde pişirildiğini bilmiyordum:p

Sağolasın Oğuzhan bir yemek çeşidi daha öğrendim. Ama benim oğlanlar yemez ki bunu:(

Ispıt, galdirik, mancar.. ne oluyor size.:p

Doğrudan Hodan desenize şuna. Ne yoruyorsunuz kendinizi?:p

Hodan, makilerin altında, gölgede, hümüslü, nemli toprakta yetişir, baharda topraktan fışkırır, çiçekleri iyice açmadan (O zaman kartlaşıyor.) yapraklarıyla toplanır, bitmesin diye kökünden sökülmez, yıkanır paklanır, hafif haşlanır, sonra az yağla biraz kavrulur, içine yumurta kırılır, afiyetle yenir.

Ama bu kadar, haşlayıp kavurup, canını çıkardıktan sonra vitamini filan kalır mı bilmem, herhalde yine de bir şeyler kalıyordur, en azından barsakları rahatlatır.:p

Yarasın.

Bizim bahçede var ama daha yemek yapacak kadar çoğalmadı.:dilli:

limon 22-03-2008 17:35

Sn.Balıkçı aslında ben de sizin yazdığınızı düşündüm. Haşlayıp, sıkıp, kavurmak? Direk kavrulsa kötü mü oluyor tadı? Pişmiyor mu?

Oğuzhan 24-03-2008 08:47

Haşlamadan yapınca biraz sert oluyor.Damak zevkinize bağlı neden olmasın.Direkte kavrulabilir.

rumma 28-04-2010 23:17

Sütlü harika oluyor..

http://www.rumma.org/yemekler/hodan-...kavurmasi.html

Ilgaz Toydemir 22-10-2012 22:58

bitkiyi tam olarak tanıtıcı bir resim olmadıktan sonra ne kıymeti kalıyor anlamıyorum tarif vermenin... zaten çoğu haşla soğanla kavur üstüne yumurta kır şeklinde tarifler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024