Karahindiba (Dandelion)
Karahindibanın en bol olduğu zamanda acaba bu bitkiyi kullanan yemeğini salatasını yapan arkadaş var mı?
Ya da şimdiye kadar bu bitkiyi kür olarak kullanıp gerçekten yararını görenler var mı? Dandelion bir efsane mi? Gerçekten yararlı bir bitki mi? Ve en önemlisi çiçeklerinden karahindiba pekmezi yapan var mı? |
karahindiba
1 Eklenti(ler)
sayın denizakvaryumu,
Web de gezerken bizim memlekette bolca bulunan ama yemek için dönüpte kimsenin bakmadığı bir bitki çiçeği gördüm etiketinde karahindiba çiçeği yazıyordu.Karahindiba denilen bitki bu mu? Kastamonu/Tosya'da karahindiba tanınmıyor ama karakavuk denilen yabani yetişen bir bitki var tere,roka gibi sadece ekmeğe dürüm yapılarak tüketiliyor.Pekmezini ilk defa sizden duydum.Yine web de bir sayfada karabaş otunun çiçeklerinden reçel tarifi okumuştum.Karahindibanın reçeli olabilir,pekmezi olmaz sanırım çünkü acı bir bitki.Köye gittiğimde bu bitkiyi araştırıcam sanırım karakavuk dediğimiz bitki karahindiba. |
1 Eklenti(ler)
|
|
Teşekkürler.
Güzel makro fotoğraflar ve dandelion şurubu tarifi için. ----------------------------- Dandelion Pekmezi : İki avuç dolusu kara hindiba çiçeği bir litre soğuk suya eklenir ve hafif ateşte kaynamaya bırakılır. Taşmak üzereyken ocaktan indirilir ve sabaha kadar bekletilir. Ertesi gün hepsi bir süzgece boşaltılır ve çiçekler iyice sıkılır. Bu suyun içine bir kilo şeker eritilir ve ince dilimler halinde yarım limon eklenir. ( limon suyu da sıkılabilir ). Daha fazla limon pekmezi ekşitebilir ! Tencere kapaksız olarak ocağa konur. Vitaminlerin yitirilmemesi için, ısının çok düşük olması gerekir. Fazla sıvı böylece, kaynamaya gerek kalmadan buharlaşır. Elde edilen kütle bir veya iki kere soğumaya bırakılarak, pekmezin en iyi kıyama gelmesi sağlanır. Uzun süre beklediğinde şekerlenmemesi için, yoğunluğunun fazla olmaması gerekir. Ama ince de olmamalıdır, yoksa bir süre sonra ekşimeye başlar. Kahvaltı ekmeğine sürülebilecek kıvamda, çok lezzetli ve ağdalı bir pekmez olmalıdır http://www.bitkisel-tedavi.com/karahindiba.htm#a1 |
Mavi çiçekli olan HİNDİBA, sarı çiçekli olansa KARAHİNDİBA'dır. Karahindiba, labada, ebegümeci, ısırgan bitkileri ile babannemin pirinçli yemek yaptığını hatırlarım.
Geçen gün BBC PRİME kanalında Karahindiba (Taraxacum officinale) nın da bahçelerimiz için tehlike olduğundan bahsedildi. Nedeni de hayat döngüsünün çok hızlı olmasıymış. 1 tohumun toprağa değmesi ve köklenip, çiçeklenmesi ile binlerce tohumun bahçelerimize yayılacağından bahsedildi. Ayrıca Karahindibanın çiçek, yaprak, yeni kapanmış çiçeklerini saka, kanarya gibi kularınıza gönül rahatlığıyla sunabilirsiniz. |
Bodrum'da her bahar klasik haşlaması(z.yağı+tuz+limon ile) ve içine çeşitli otların da katıldığı ot kavurması veya ot böreği şeklinde yapılır.
|
Karahindibağın çiçekleri yeni açtığı zaman sapıyla birlikte çiçeklerini topluyorum çiçek kısımlarını ayırıp saplarını güzelce yıkıyorum yemeklerin yanında diğer yeşillikler gibi kullanıyorum hem lezzetli hem çok faydalı olduğu söyleniyor tavsiye ederim:)
|
Komşum kekliklerine yediririyor.
|
bizim buralarda karahindiba olarak bilip topladığımız,tam tersi sarı çiçekli olan degil mavi çiçekli olandır.hafif acı bir tadı vardır
|
Karahindiba sarı çiçekleri olan, Denizakvaryumunun 3 nolu mesajında ilettiği resimde ki çiçektir. Mavi çiçekler hindiba, efelek türevleridir.
|
http://webtv.hurriyet.com.tr/categor...vid=5768&bid=1
Bugünlerde karahindiba her yerde var, kaçırmayın derim. Gerçi çim ekenler çobançökerten gibi bu bitkiyi de pek sevmezler ama yararı tartışılmaz, linki izleyin :) |
Bu otu koparınca içinden yapışkan bir süt çıkıyor, pişirirken bunu ne yapıyoruz peki:(
|
Uzmanlar 60 tane mucize besin seçti...
Ama acı marul şampiyonluğu kimseye bırakmadı. http://www.hurriyet.com.tr/yasasinha...82.asp?gid=373 |
Haberde ki acı marul resminin acı marul ile alakası yok ama. İnternet de birbirlerinden kopyalanıp haber ya da tanıtımı yapıldığı için gerçek resim konamamış.
Gerçek resim için '' Eşşek Marulu'' daha iyi arama sonucu verecektir. Yeni bir başlık açıyorum bu marula)) |
Kayınvalidem Kara Hindiba çiçeklerinden pekmezini yapıyor. Tarifi ve faydaları "Tanrının Eczanesinden Sağlık- Maria Treben" kitabında var.
Esmer şekerle yapıyor. Görüntüsü aynı bal gibi oluyor. Hafif hoş bir aroması var. Ekmeğin üzerine sürülecek kıvamda. Kitapta uzunca şifalarından bahsediyor. :) |
Çiçeklendikten sonra yaprakları acılaşıyor. Çiçeklenmeden toplayıp yemekte fayda var.
Maria Treben' in kitabında çiçek saplarının da şeker hastalığına faydalı olduğu yazılmış. |
hindiba özellikle karaciğer dostu pankreas ve safra kesesini düzenleyici etkisi vardır.
|
5 Eklenti(ler)
Merhabalar; Ege bölgesinin meşhur otlarından karahindiba, şifa kaynağı olan bu bitkinin şimdi toplama mevsimi başladı. Eline bir poşet ve bir bıçak alan, hindiba toplamaya çıkıyor.Yem yeşil, taze taze her yerde kendiliğinden yetişen bu bitkiyi görüp te toplamamak olur mu hiç. Madem ki bukadar şifalı bir bitki, neden olmasın dedim ;) bu gün bende topladım ve salatasını yaptım çok güzel oldu. Bu civarda ki sakinler bir mevsimde en az yedi defa tüketilmelidir diyorlar nedense :D
Bitkiyi tanıyan herkese tavsiye ederim. Eklenti 374415 Yakından çekim Eklenti 374416 uzaktan çekim Eklenti 374417 Toplanıp iyice temizlendikten sonra, leğene koyup üstüne çıkacak şekilde su doldurdum, biraz beklettim çamurlarından arınsın diye. Eklenti 374418 iyice yıkayıp temilendikten sonra kaynamakta olan suya bıraktım, altı yedi dakika kadar haşladım, sonra bir süzgeçe aldım üzerlerine soğuk su döküp süzdürdüm. |
4 Eklenti(ler)
Devam
Eklenti 374420 İyice süzüldükten sonra hafif bastırarak sıktım ve servis tabağına aldım. Bir limon suyu, yarım çay bardağı zeytinyağı, arzuya göre tuz koyup sos hazırladım, hazırlanan sosu haşladığım hindibağın üzerine gezdirdim. Afiyet olsun. Eklenti 374422 Çok güzel görünüyor Altta ki son fotoğraf çiçekli olan, testere dişlisi olanı. |
Testere dişli olarak nitelendirdiğiniz asıl karahindiba. (Taraxacum officinale), Karahindiba - Vikipedi
Diğerleri benim bildiğim kadarı ile yabani hindiba. Yaz döneminde yükselerek mavi çiçekler açıyorlar. Yabani Hindiba, Mavi Hindiba, Cıtlık, Cichorium intybus AkHindiba – Mavi Hindiba, Cıtlık, Cichorium intybus | Bitkisel Market |
Kara hindiba yedi çeşit oluyor, mavi açanlardan da var ama onlar yabani olduğu için, biz onları tüketmiyoruz. Benim salata olarak hazırladığım ise, yerde yayılan türüdür ve çiçekleri sarıdır. Yukarıda bahçe içinde fotoğrafladığım gibi. Maviler evet yukarı doğru dikilir...
|
2 Eklenti(ler)
Komşumun bahçesinde her sene mavi mavi açan yabani hindiba. Bu türün
yaprakları daha kalın, parlak ve iri olanı, henüz çiçeklenmemiş hali, daha yeni çıkıyorlar. |
Yıllardır çok severim, adını püf çiçeği koymuştum gerçek adını yeni öğrendim :) Aşağıda çiçekten tohuma kadar bir karahindiba videosu var:
https://www.youtube.com/watch?v=UQ_QqtXoyQw |
Sayın verdoque, çok güzel bir video.
Çocukluğumuzda koparıp püf diye üflerdik nasıl mutlu olurduk, oysa ne kadar değerli bir bitkiymiş, şimdi üflemek yerine tohumlarını toplayıp bahçeye ekiyorum. |
Kara Hindiba
Latince Adı: Taraxacum officinale
Diğer Adları Aslandişi, Keklikotu, Radika, Şeytanarabası Bileşikgiller familyasındandır. Ülkemizde genellikle çayırlık alanlarla yol ke*narlarında yetişen, çokyıllık otsu bitkidir. İçi kengel denilen acı bir sütle dolu uzun kazık kökü, rozet oluşturan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde bulunan kömeç şeklin*deki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Karahindiba yüksek oranda en iyi doğal potasyum içeren kaynaklarından biridir. A ve C vitamini ve nikotinik asit ile türlü mineraller yönünden de zen*gindir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğra*nıp salatalara katılır. Kurutulan kökü birçok ülkede öğütülüp acı hindiba kah*vesi olarak içilir. Fadaları ve Kullanım Şekli: Safra salgılarını söktürür. İdrar söktürücüdür. Kabızlığa, gut hastalığına ve uykusuzluğa karşı olumlu etkileri vardır. Bu etki*leri sağlamak üzere, bitkinin kazık kökü sonbaharda toprağı kazılıp çıkarılır ve boylamasına parçalara bölünerek gölgede kurutulur. Kurumuş kök parçaların*dan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılarak ısıtma 15-20 dakika daha sürdürülür. Böylece hazırlanan dekoksiyon*dan günde iki-üç kez birer bardak içilir. Karahindiba egzama ve aknelere karşı fayda*lı olur. Bunun için, bit*kinin yaprakları kaynar suya atılıp 10-15 dakika demlendirilerek hazırla*nan infüzyon, şikâyet e*dilen yerlere dıştan uy*gulanır. Bitkinin yeşil bölüm*leri ezilerek yüz maske*lerine katıldığında cildi temizler ve nemlendirir. Vücuda zindelik ve güç verir. Karahindibanın bu tonik etkisinden faydalan*mak üzere, bir bez torbaya konulan bitki demeti, banyonun sıcak su musluğu altına asılır. Sıcak su akıtılarak doldurulan küvete daha sonra biraz soğuk su ek*lenip içine girilerek banyo yapılır |
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...09a9b3841b.jpg
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Buna da çukur deriz mavi çiçek açar. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...c5c499386e.jpg
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Kara Hindiba https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2e0202f336.jpg
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Bunada biz çukur deriz Hindiba mavi çiçek açar https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3ae10ddf79.jpg
GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024