agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Kuzu kulağı, Acıgıcı (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6445.htm)

Derya Özen 02-05-2007 13:58

Kuzu kulağı, Acıgıcı
 
2 Eklenti(ler)
Sevgili ot severler. Sizlere daha önce bahsettiğim yenebilir ot grubu'ndan Kuzukulağının resmini yükledim. Mutlaka tanıyanınız olmuştur. Bazı yöreler de Acıgıcı ismiyle bilindiğini de duydum. Müthiş ekşi bir ot.

Eklenti 10099

Eklenti 10100

habibe 02-05-2007 14:27

Deryaözen çok yaşa emi ,
Seneler önce memlekette bir tarlaya fasulye domates toplamaya davet etmişlerdi.
Orada ayrı bir yerde de nohut ekiliydi. Nohut tarlasında çıkan otlar ile bir yemek yapılmıştı.
O ot bu ot.
Anılarım canlandı. Sağolasın. Semizotu kadar lezzetli bir yemekti. Tadı hala aklımdadır.
Bu otu nereden buldun de hele bir bakayım :))

Derya Özen 02-05-2007 16:37

Bizim oralarda bu ottan çok fazlaca mevcut. Biz ot obur bir aileyiz annem de bolca toplamış :p

Billur Korkmaz 03-05-2007 10:32

Teşekkür ederiz Sayın Derya Özen, kuzukulağı resmini gönderme konusunda söz vermiştiniz, ve bize tanıttınız..:) Ama ben henüz bu bitkiyle karşılaşmadım ya da rastladımda iyi analiz edemedim belki..
Tarhunuda ilk duyuyorum, keşke onunda resmi olsa..

eylems 09-05-2008 19:58

Sayın Derya Özen, çocukluğumda tarlaların kenarında yediğim acıgıcı bu. O ekşi tadı aklıma geldi va inanın ağzım sulandı. Biz bu bitkiye espri ile acıgıcı meee :) derdik.

denizakvaryumu 09-05-2008 20:00

Kuzu kulağı iyidir güzeldir ama böbrek taşı da yaptığı söylenir.

h_berder 09-05-2008 23:29

İhale kuzu kulağının üstüne kalmasın diye...
Böbrek taşını oluşturan sebepler kesin olarak bilinmemektedir....... Bazı araştırmacılar içilen suyun çok fazla sert ( kalsiyum sulfat içeriği fazla ) veya çok fazla yumuşak ( sodyum karbonat içeriği fazla ) olmasının etki edebileceğini söylemektedirler. Aşırı alkol tüketimi, gut hastalığı da aşırı taş oluşumuna sebep olabilir........ Tüm böbrek taşlarının yaklaşık % 70-80 i ya kalsiyum oksalat, veya kalsiyum fosfat ya da her ikisinin bileşiminden oluşur...... Hastanın diyetindeki kalsiyum ve oksalat kısıtlanmalıdır. İdrarla oksalat itrahını arttıracağından, aşırı C-vitamini alınmamalıdır.......... Oksalat kumu çok sebze yiyenlerde meydana gelir. Oksalat bulunan sebzeler yenmemelidir. Kuzu kulağı, ıspanak, beyaz fasulye, semizotu, elma, armut, kiraz, vişne, çilek ve incir yasaktır. Biber, çikolata, kakao yasaktır. Kepeksiz beyaz ekmek yemelidir........ Bazı araştırmacılar ise aşırı sıvı kaybına neden olan sıcak iklimlerde böbrek taşının daha sık rastlandığını, bir başka grup birtakım özel yiyeceklerin bövrek taşına neden olduğunu iddia etmektedir.

denizakvaryumu 20-08-2008 13:26

1 Eklenti(ler)
Rumex scutatus 'Silver Shield' veya Sorrel 'Silver Shield' denilen kuzu kulağına yaşadığı veya dolaştığı mekanlarda rastlayan oldu mu acaba ?

Eklenti 45484

Bu bitki aynı zamanda -sorrel Buckler leaved -diye de geçiyor yaprakları diğer kuzukulakları gibi ıspanak yaprağı gibi değil succulent yaprakları gibi kalın ve etli.

denizakvaryumu 21-08-2008 11:01

KUZU KULAĞINDAN YAPILAN ÇAY ATEŞ DÜŞÜRÜYOR.

KUZUKULAĞI DİŞ ETLERİNİN ÇEKİLMESİNE VE DİŞETLERİNİN SIK SIK KANAMASINA ENGEL OLUYOR, AYRICA KUZUKULAĞI DEMİR VE FOSFOR ZENGİNİ BİR BİTKİ.

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde özellikle de Tokat'ta yetişen bu harika ot, nemli, killi ve kumlu toprakları, gölgelik ve serin yerleri sever. Tarlalarda, çayır ve meralarda, ağaç gölgelerinde yetişir. Çiçeklenmeden önce toplanır. Bahar aylarında yetişen ve ekşimsi, mayhoş bir tadı olan kuzukulağı otu unutulmaya başlandı. Ülkemizin aksine, kuzukulağının birçok çeşidi Avrupa’da bahçelerde özel olarak yetiştirilmekte ve bol bol tüketilmektedir.

Köklerinden yapılan çay idrar artırıcı, safra söktürücü ve ateş düşürücüdür. Yapraklarından yapılan lapa ise çıbanların olgunlaşmasına yardımcı olur. Bol miktarda C vitamini ihtiva eden kuzukulağı, diş etlerinin çekilmesine ve sık sık kanamasına, ileri safhalarda ise dişlerin dökülmesine yol açan ve vücutta genel bir zayıflamaya sebep olan iskorbit hastalığına karşı oldukça etkilidir. Ayrıca demir ve fosfor gibi mineraller yönünden de zengindir.

KUZUKULAĞI AVRUPA'DA ÇOK SEVİLİYOR

Kuzukulağı, ekşi tadından dolayı salatalarda bolca kullanılır. Çorbalarda ve böreklik karışımlarda da kullanılır. Ayrıca ıspanak gibi, pirinçli yemeği de yapılır. Salatası ve kuzukulağı ile yapılan çiğ köfte de sevilerek yenmektedir.

Kuzu kulağı, Tokat'ta özellikle Nisan ve Mayıs ayı aralığında bolca yetişmekte ve önce İstanbul’a ve sonrasında da Fransa’ya götürülen bol proteinli bir gıda maddesi idi.

Kuzu kulağının halk arasında sıra ebemekşisi, ekşilik, ekşimik, turşu otu gibi isimleri de var.

KUZULULAĞI İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER :

ADI :KUZU KULAĞI
İNGİLİZCE İSMİ:SORREL , HERB
LATİNCE İSMİ:Rumex acetosa , Rumex acetosella
KULLANILAN KISIM:TOPRAK ÜSTÜ
Orjinal Adı Rumex türleri
Diğer Adları Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu

Bilgi Karabuğdaygiller familyasındandır. Anayurdu bilinmeyen kuzukulağı türleri (-ki anayurdunun Tokat'tır denebilir-), Anadolu'da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişen, çok yılık otsu bitkilerdir. Rumex cinsi bitkilerden burada yalnızca Büyük kuzukulağı (R. acetosa) ve Küçük kuzukulağı (R. acetosella) türlerinden söz edeceğiz. Bu türler 60 cm'ye kadar boylanabilir. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir. Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır. Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlarıyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir. Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir.

Tıbbi Etkileri ve Kullanımı Benzer özellikler taşıyan Büyük ve Küçük kuzukulağı türlerinin tıbbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri şöyle özetlenebilir:

• Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür.

• C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır.

• Bedeni güçlendirici toniktir.

• Hafif müshil etkisi vardır. Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin yıl boyunca yeşil kalan körpe yapraklan toplanmalı, salatalara katılıp çiğ olarak bolca yenilmelidir.

• Yaprakları, çıbanların iyileştirilmesinde etkili olur.

• Güneş yanıklarında rahatlatıcıdır. Bu etkilen sağlamak üzere, körpe kuzukulağı yaprakları toplanır. Ezilerek yara lapası yapılır ve şikâyet edilen yerlere dıştan uygulanır.

• Gene yapraklan, güneş çarpması ve bitkinlik durumlarında iyileştiricidir. Bunun için bitkinin taze yapraklarıyla % 2 ya da % 3'lük infüzyon hazırlanır. Yani, 1 litre kaynar su, 20 ya da 30 gr. kuzukulağı yaprağının üzerine dökülerek 15-20 dakika demlendirilip infüzyon elde edilir. Bu infüzyondan, günde iki-üç kez birer bardak içilir.

• Kuzukulağı türlerinin kökleri, antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır.

• Safra söktürücüdür. Bu etkilerinden yararlanmak üzere, bitkinin toprağı kazılıp kökleri çıkarılır ve temizlenir. Bunlarla % 3-5'lik dekoksiyon hazırlanır. Yani, 1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen dekoksiyon, günde iki-üç kez birer bardak olarak içilir.

UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanların kuzukulağı yememesi gerekiyor.
http://memurdostu.blogspot.com/2008/...dalari-ok.html

habibe 21-08-2008 15:09

Kuzu kulağını yaklaşık 10 yıl önce Afyon da, bir nohut tarlasından toplamış, ıspanak gibi yemeğini yapmıştık. O günden beri bir daha görmek nasip olmadı. Lezzeti mükemmeldi.

Nariel 21-08-2008 15:43

Bu bitkiyi bu baharda İTÜ arazisinden toplamıştım, hem de demetlerce.. Semizotu yemeği gibi pişirmiş, çok ekşi bir yemek olduğunu görünce üzerine yoğurt dökerek yemiştim. Çok lezzetliydi. Eşe dosta da birer poşet dağıtmıştım. Kalanları her akşam limonlayıp, tuzlayıp yedim, çok güzeldi, ekşi erik gibiydi. Baharda mutlaka tadına bakmaya çalışın.

frezyab 21-08-2008 17:44

Pişirmeden taze olarakda tüketilebilir.Ben pişirmeden çiğ olarak yemeyi tercih ediyorum. Çok güzel bir tadı var

Derya Özen 04-09-2008 10:53

Meğer kuzukulağı ne kadar da faydalı bir bitkiymiş. Biz bunu ailece fazlası ile tüketiyoruz. Mart ayının gelmesiyle toplamaya başladığımız bu otu mayıs sonuna kadar tüketiyoruz. Bu yıl ilkkez birazcık kuruttum. Biz bu otu yerken bizi görenler, ekşilikten beyniniz duracak diye dalga geçiyorlardı. Şu yazılanları okusalar, hiç durmayıp çanta çanta onlarda toplardı sanırım :)

N.Cebeci 04-09-2008 11:31

Derya özen,siz kuzukulağını yerken sizi görenler yüzünü buruşturuyormuş(otun ekşiliğinden) Ben okurken buruşturdum. :)

Derya Özen 04-09-2008 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi t_turabi (Mesaj 281277)
Derya özen,siz kuzukulağını yerken sizi görenler yüzünü buruşturuyormuş(otun ekşiliğinden) Ben okurken buruşturdum. :)

:))))) şimdi benimde yüzüm buruştu.

highalltime 04-09-2008 18:00

Bu ot her ilkbaharda izmirin kaldırımlarından beton aralarından fışkırır.yendiğini bilmiyordum, ama denemiyeceğim:D

nariçi 08-10-2008 19:35

Ticari otların dışında yeşil sebze yemiyorduk, taşrada yaşamamıza rağmen bu konuda neden ilgisiz kalmışız.

günebakan 08-10-2008 19:41

izmirde bazen semt pazarlarında köylü kadınlar satıyor .Tadı oldukça ekşi ama yinede çok severim bende

teşekkürler Derya özen

Derya Özen 04-04-2009 09:26

Ot severler, haberiniz olsun, kuzukulağı çıktı. Hatta dün bir miktar toplayıp afiyetle yedik, yolunuz hafta sonları Çubuğa düşerse beklerim, size kuzukalağının çıktığı yerleri gösterir ve toplarız ;)

asumandilek 29-06-2009 01:39

Doğanın en güzel armağanı derim ben kuzu kulağı için. Ekşimsi tadlara düşkünlüğümden mi? Yenebilen yenmeyen her türlü ota hayranlığımda mıdır bilinmez...

Artvin'deki evin etrafında bolca mevcut olduğu için her sene toplar yaparız yemeğini. Hiç yemem diyen bile afiyetle yer. Hemen örnek vereyim; Yengemle ben bahçe bayır kuzukulağı toplarken evdekiler kalsın biz yemeyelim deyince dedik bize yetecek kadar toplayalım. Pişirdik sofraya geçtik. Baktık teker teker tabaklara alınmış. :) Tencerede bir tabaklık yemek kalmış. Tahmin edeceğiniz gibi biz de onu paylaşmak durumunda kaldık yengeciğimle... Birdaha asla az yapmak gibi bir hatada bulunmamayı da ders edindik böylece...

caucasus 17-08-2009 00:34

İstanbul Çatalca dağların da bol miktar da vardı şu an var mı ? bilimiyorum. Bizim zamanımız da dağlardan toplayıp yerdik. Bol miktar da topladığımız zaman ise salatasını yapardık, salataya limon sıkmaya bile grek kalmıyor zaten kuzukulağı yeterli ekşiliği veriyor.

Yemeğini ilk defa duyuyorum.

Acarextt03 17-08-2009 13:17

Benim köyümde kuzu kulağı yenebilen bir mantara verilen isim...
Bu otuda iyi bilirim.. çocukken askeriyeden toplayıp yerdik..
Biraz ekşilik konusunda can eriğini hatırlattığı için galiba çok severdik...

memolican 14-04-2010 14:39

Kuzu kulağı
 
Evet Arkadaşlar size Tokat'tan yazıyorum. Çocukluk yıllarımda şehir içine pek çıkmazdım. çevremde bulunan yeşil alanlar beni cezbetmiştir. Oralarda arkadaşlarımızla gezip dolaşmak keyif verirdi hala da verir. kuzu kulağını abimin sayesinde tanıştım. Ekşi tadı herkez gibi benide mest etmişti, ekmek kavgasından dolayı çıkıp gezemediğim o yeşillikleri gerçekten özlemişim. Evet kuzu kulağı şehirleşmenin içinde unutulmuş bir bitki, bir tat.Faydalarını tekrar yazmama gerek yok sanırım arkadaşlar yeterli hassasiyeti göstermişler. Kuzu kulağının farklı yemekleri yapılıyor. genellikle salataların içinde taze olarak tüketilir. Lakin ıspanak, taze nane, peynir ve biraz kekikle de güzel böreği de oluyor. Geçen yıl bahçemize dikmek üzere tohum çeşitleri alıyordum, bir paketin üzerindeki unutulmaya yüz tutmuş resim tanıdık geldi. Kuzu kulağı, şaşırdım artık onunda tohumu satılıyor. Bu mütevazı bitki evin direk güneş görmeyen bir kenarında, saksı içinde şehir insanlarına da tat verebilir.:)
Bahçeme diktim taze taze tüketiyoruz.

limon_sever 20-04-2011 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 270044)
Rumex scutatus 'Silver Shield' veya Sorrel 'Silver Shield' denilen kuzu kulağına yaşadığı veya dolaştığı mekanlarda rastlayan oldu mu acaba ?

Eklenti 45484

Bu bitki aynı zamanda -sorrel Buckler leaved -diye de geçiyor yaprakları diğer kuzukulakları gibi ıspanak yaprağı gibi değil succulent yaprakları gibi kalın ve etli.

Diğer kuzukulaklarından daha etli ve koca yapraklı bir tür elime geçti geçen sene ama tohum alamadım. Bu sene kısmet olur inşallah. Bir kaç sene içinde çoğaltıp tohum paylaşmayı düşünüyorum. Daha önce tanıdıklarım bu kadar etlisini tatmadıklarını söylediler.

Doğayla Barış 21-04-2011 13:39

Bende salatasına bayılıyorum. Şimdi kuzukulağı zamanı ama ben henüz doğada rastlamadım. Tohumunu bulsam yetiştirmek istiyorum.

Derya Özen 28-04-2011 13:39

Çıktı çıktı :))

Bizim buralarda hayli çok hemde...

Tohum işine gelince, biz o kadar çok uğraştık, kökündende diktik yinede tutturamadık :(

elifsirin 09-05-2011 12:15

Merhaba

kuzu kulağı Maraş'tan geldi bir torba temizledim,birazını tuzlayıp yedim

kalanı toga yemeğimiz vardır bizim,yoğurt ve döme (aşurelik buyday)ile yaparız içine bolca doğradım harika oldu,hala var onuda akşama semizotu gibi pişireceğim :D

elek 09-05-2011 12:43

Ben tohumdan Martta evin içinde cam önünde yetiştirdim, şimdi 2. sefer uzun saksıda balkonda yetişiyor. Tohumlar 5-6 gününde sorunsuzca çıkıyor.

elifsirin 10-05-2011 11:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 800703)
Ben tohumdan Martta evin içinde cam önünde yetiştirdim, şimdi 2. sefer uzun saksıda balkonda yetişiyor. Tohumlar 5-6 gününde sorunsuzca çıkıyor.

Merhaba

bende geçen sene ektim tohumdan çıkmadı :(

çiçeksever 10-05-2011 16:25

Afyonda tere,roka gibi demetler halinde satılıyor.Adı da ekşimen.Biz yemeğin yanında garnitür olarak yiyoruz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024