Teşekkür ederim. Sayın Ömür.
|
Artvin'den Edirne'ye kadar olan bölgede bunu bilmeyen ve sevmeyen yok her halde. sadece bazı illere göre adı değişik, birde bunun yeni sürgün taze yaprağının ısırgan otunun yemeğine de az miktarda katıldığını bilmeyen yoktur.
|
Valla eşim Zonguldak'tan olmasa böyle bir bitkiden haberim olmayabilirdi Sayın Gurbik...Siz biliyorsunuz ama bilmeyenler de var.
O yüzden siz bildiklerinizi yazın, biz de öğrenelim. Misal Ege de ot cenneti ama hiç bir yerde görmedim zılbıt:) |
berduray
dediğinize katılıyorum buradan İzmir'e göç eden arkdaşlar zaman zaman zılbıt isteğinde bulunuyorlar. zılbıt genelde nemli toprağı seviyor. |
1 Eklenti(ler)
Bugün Yenilevent pazarından bir demet hodan aldım. Yaprağı pek yoktu, kadın saplarını soğanla kavurup üzerine yumurta kırabileceğimi söyledi. Hemen denedim; önce hodan saplarını az süre haşladım(4-5 dk), soğan yerine pırasa kavurdum. Üzerine hodan ve çirişotu ekledim, kavrulunca yumurta kırdım. Ancak hodanı beğenmedim, çok yavan geldi tadı. Hele pırasa varken yanında, hodanı yemek bile istemedim, arasından pırasa ve çirişleri seçtim.
|
sevgili hariel ilk defamı kendiniz yapıp da tattınız.
pırasa ve çiriş otunu katmak sizinmi fikriniz idi. bu karışımı bende hiç tatmadım. aslında kaldiriki sevmeyen yoktur. |
Hodanı evlendikten sonra denedim.Mantar gibi tadı var.Şimdi hodan avcısı oldum.Arnavutköy ve Belgrat ormanlarından taze taze topluyorum.Daha 2-3 yapraklar..ama çok körpeler...sarmasını yaptıklarını gördüm mısır unu ile....Haşlama suyunu ziyan etmeyin yüzünüze sürün.....
|
|
Pazar günü komşularla birlikte dere tepe düz ettik oldukça çok topladık.
Hem spor yaptık hemde yiyeceğimizi temin ettik. Ben en çok soğanla kavurmasını seviyorum. Çiçek sapları yendıği gibi yaprak saplarıda yeniyor. Haşlamayı unutmayın. |
arkadaşlar hodan otu adana da bulunurmu ?**** adanaya yakın yerlerde varsa hemen alayım.
|
Bu sene elime hodan tohumu gecti. Ektiklerimden cikan hodanlar bizde dogal yetisenden farkli cok iri bir cins cikti oyle ki yapraklarindan dolma yaptik. Yapraklari kocaman ve tadi ayni salatalik tadinda. Hodanlarin ilk ciceklerini 10cm altindan kesip yemek yaptik. Bu cinsin tadiyla yabani hodanin tadi ayni, fark yok. Geriye kalan govdeden yeni cicek surgunleri vermeye basladi. Bu sene " mavi cicekler" karisimi tohumlarimin arasindanda bu cins hodan cikti. Onlari kesmedim ve mavi mavi cok guzel cicekleri oldu. Dediklerine gore hodanin cicegi arilari bahcenize cekermis. Ben de bu niyetle onlari dogasina biraktim ve de gelecek sezonlara tohumlarimin olmasini garantiledim.
|
Ektigim tohumlari cimlenmeye basladi, herhalde birkac aya bahceme koyarim. Zaten ozellikle cilek ve domatesle kardes bitki oldugu icin, faydasini gorecegim.
|
Hodan - Hastalik
4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaslar,
Hodanlarimi ektim, buyuduler ve daha cicek acmadan hasta olmaya basladilar bile:D. Hodan sevenler olarak belki bir bilginiz vardir. Son buldugum bilgilere gore "powdery mildew" hastaligina benziyor problem. Acaba sorun buysa, cozumu olan var mi acaba? |
Yagisli havalarin gecmesiyle birlikte, hastaliklarda azaldi ve ciceklenmeye basladi hodanlarim. Abi hodan, insallah kardesi olan domateslere iyi bakar.:D
http://www.agaclar.net/forum/attachm...0-dsc04968.jpg |
1 Eklenti(ler)
Cenabı (Allah'ın) bizlere sunduğu nimetlerden sadece biri. Çok lezzetli ve çok faydalı. Memleketim, Kastamonu'da bol bulunuyor ve adı Ispıt olarak biliniyor.
|
Benim bulduğum hodanlar
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım. |
Alıntı:
Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=B...w=1366&bih=662 Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=T...w=1366&bih=662 |
Alıntı:
|
Hodanların orijinal evi Akdeniz ülkelerinde bulunur, ancak Orta Çağ'dan bu yana Orta Avrupa bahçelerinde de kendini evinde hisseder.
Dünyanın her nerede onu memnun ederse, kendisini tekrar tekrar eker ve biz bundan mutlu oluruz, çünkü bu salatalık tadında olan ot, kendini melankoliden kurtarmaya yardımcı olur. Gökyüzü mavisi çiçeklere bakarak , karanlık kalbine ince bir neşe saçıyor! Yağ içeriği yüksek vasıtasıyla hareket eden, hodan tohumundan preslenmiş linoleik asit ve nadir gama-linolenik kalp ve deri üzerindeki faydalı etkisi! Hodan çiçekleri salataları süslüyor (asit maviyi pembeye çeviriyor) ve içecekler çiçek şeklinde buz küpleri yapıyor. Masa dekorasyonu olarak yayılan çiçeklerin mavisi havayı kaldırıyor ve iletişimden sorumlu olan bora çakrayı harekete geçiriyor. Taze ve kuru çiçekler, sinir yatıştırıcı olabilir, bağışıklık artırıcı çay hazırlamak olabilir. Tüm şifalı çaylar, üst üste 3 haftadan daha fazla bir süre içmeyeceği için ara verin. Genç hodan yaprakları , nane ve melissa ile karıştırılmış taze hodan çiçekleri şurup üretimi için nane olarak uygundur. Suyla seyreltilmiş ve bazı çiçeklerle bardağa aromatik, alkolsüz bir içecek konur! Yapraklar , karaciğeri kirletici pirotik asitleri nedeniyle sadece kısa bir süre için kullanılmalıdır. Kaba kıllar nedeniyle yiyecekler için ince kıyılırlar. Frankfurt yeşili sosu, kuark, patates salatası ve diğer salatalar gibi soğuk soslar salatalık benzeri bir lezzet verir. Ayrıca - ıspanak gibi - bir sebze olarak da hazırlanabilirler. https://www.wildfind.com/pflanzen/borretsch |
2 Eklenti(ler)
Ben yaprağının yeşilliği ve güzelliği için saksıda süs olarak kullanıyorum Tohumlardan bahçenin her tarafında kendiliğinden çıkıyor
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024