agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Hodan (Ispıt, Kaldirik, Zılbırık, Zembil çiçeği) (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/6444.htm)

kılıç 06-03-2010 17:54

Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor.

sezgin53 06-03-2010 17:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 591499)
Bu sabah Samsun' daki bahçemin kenarlarında gördüğüm kaldırıkları(Hodan) fotoğrafladım. Demekki yeme zamanı gelmiş!;)

Sevgili Orhan Özbilgiç Gezdiğim bahçe sizin bahçe idi, kaldirikleri görünce hodanı aradim ve bu başlığı bulunca hemen yazdım.
Kaldirğin mevsimi başladı. Fotoğrafı görünce dayanamadım.
Bahçenizde iki gündur ziyaretteyim. Yazmaya fırsatım olmadı.
Hodan turşusu ve tuzlaması.
Bu günlerde çıkan çiçekli sapları toplayıp 1,5 2 cm boyunda doğrayıp haşlıyoruz. Soğutup kabımıza yeteri kadar kalın tuz, acı biber , sarımsak ilave ederek soğuk suyumuzu yeteri kadar koyup kapatıyoruz.
Kısacası diğer turşular gibi yapalım.

sezgin53 06-03-2010 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kılıç (Mesaj 591506)
Orhan bey bunların yeme zamanı geçmiş çiçeğe kalkmışlar daha çiçek açmadan yeniyor.

Sevgili kılıç,
Mart ayı daha yeni büyüyorlar. Kartlaşmadığı surece çok güzel olur. Daha sonra yaprak sapları uzayacak,onlarında kalın olanları toplayıp afiyetle yeniliyor.
Kalınlarından turşu, tuzlama yapabilirsiniz.

idris şenol 06-03-2010 18:14

ıspıtın kökleride yeniyor:))
yumartalı kavurması yapılıyor

sezgin53 06-03-2010 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 591519)
ıspıtın kökleride yeniyor:))
yumartalı kavurması yapılıyor

Kökler yetiştiği toprağın kokusunu taşıdığı için çok iyi temizleyip yıkamak gerekiyor, temizleme veyıkama işi biraz zor oluyor. Sakarya ve kandıra taraflarında şimdi kökleri pazarda satılıyordur.

Orhan Özbilgiç 06-03-2010 21:00

Sevgili kılıç,
Sevgili sezgin53;
İnanın, yemek konusunda hep sevgili eşimi yalnız bırakmışımdır. İşin gerçeği, bu konuda hevesim hiç olmadığı gibi, yeteneksizimde...
Yalnız kaldırığın, pazarlarda bahar ayları boyunca satıldıklarını görüyordum. Demekki belli bir dönem sürekli taze sürgünler veriyor. Benim gördüklerimde, genelde daha sip sivri bir görüntüde idiler.Yani daha taze toplanmış gibi bir halleri oluyor.
Farklı lezzet tarifleri için herkese teşekkürler.

aer 06-03-2010 21:27

Biz genelde kök kısımlarını kullanırız yumurtalı kavurma için, çiçeklenmiş ve taze sürgünleri olanı pek tercih edilmez. Kök kavurma için odunsulaşmış olan yerleri kesilir kullanılmaz, bol su ile yıkanır, haşlanır suyu süzülüp yağda kavrulmuş soğana ilave edilir ve üstüne bol yumurta kırılıp kavrulur. Oğlum da parmak patates diyerek yer :)

sezgin53 06-03-2010 21:47

Bu akşam bu başlıkta yazdıktan sonra geçen yıdan kalan tuzlamadan acilen soğanla kavurup yemek zorunda kaldım.
Geçen bahar aylarında her gün az yağda soğanla kavurup marul yapraklarının içine koyup bol bol yemiştim. Çünkü diyabet 2 rahatsızlığım var. Oldukcada kilo verip forma girmiştim.

berduray 18-03-2010 10:55

Mutlaka haşlamalı mıyız, ilk etapta?

Yoksa direkt tavada kavurabilir miyiz?

Lezzet ve sağlık açısından bir fark olur mu?

ömür 18-03-2010 12:10

sayın berduray mutlaka haşlanmalıdır yoksa çok dirikalır ve lezzeti olmaz.Ayrıca sağanı çok bol olursa tadına doyum olmaz nisan sonu mayıs ayı gibi semt pazarlarında köylüler satarlar.Ayrıca karadenizde çok bilinen bir bitkidir özellikle Ordu Gresun taraflarında.

berduray 18-03-2010 13:03

Teşekkür ederim. Sayın Ömür.

gurbik67 18-03-2010 20:53

Artvin'den Edirne'ye kadar olan bölgede bunu bilmeyen ve sevmeyen yok her halde. sadece bazı illere göre adı değişik, birde bunun yeni sürgün taze yaprağının ısırgan otunun yemeğine de az miktarda katıldığını bilmeyen yoktur.

berduray 18-03-2010 23:28

Valla eşim Zonguldak'tan olmasa böyle bir bitkiden haberim olmayabilirdi Sayın Gurbik...Siz biliyorsunuz ama bilmeyenler de var.

O yüzden siz bildiklerinizi yazın, biz de öğrenelim.

Misal Ege de ot cenneti ama hiç bir yerde görmedim zılbıt:)

gurbik67 19-03-2010 23:12

berduray
dediğinize katılıyorum buradan İzmir'e göç eden arkdaşlar zaman zaman zılbıt isteğinde bulunuyorlar. zılbıt genelde nemli toprağı seviyor.

Nariel 30-03-2010 18:59

1 Eklenti(ler)
Bugün Yenilevent pazarından bir demet hodan aldım. Yaprağı pek yoktu, kadın saplarını soğanla kavurup üzerine yumurta kırabileceğimi söyledi. Hemen denedim; önce hodan saplarını az süre haşladım(4-5 dk), soğan yerine pırasa kavurdum. Üzerine hodan ve çirişotu ekledim, kavrulunca yumurta kırdım. Ancak hodanı beğenmedim, çok yavan geldi tadı. Hele pırasa varken yanında, hodanı yemek bile istemedim, arasından pırasa ve çirişleri seçtim.

gurbik67 30-03-2010 23:20

sevgili hariel ilk defamı kendiniz yapıp da tattınız.
pırasa ve çiriş otunu katmak sizinmi fikriniz idi. bu karışımı bende hiç tatmadım.

aslında kaldiriki sevmeyen yoktur.

mmenekşe 31-03-2010 10:40

Hodanı evlendikten sonra denedim.Mantar gibi tadı var.Şimdi hodan avcısı oldum.Arnavutköy ve Belgrat ormanlarından taze taze topluyorum.Daha 2-3 yapraklar..ama çok körpeler...sarmasını yaptıklarını gördüm mısır unu ile....Haşlama suyunu ziyan etmeyin yüzünüze sürün.....

rumma 12-04-2010 22:04

Gayet lezzetli oluyor kavurması tavsiye ederim...

Oktay ustanın tarifiyle denemiştim..

şevval28 12-04-2010 22:22

Pazar günü komşularla birlikte dere tepe düz ettik oldukça çok topladık.
Hem spor yaptık hemde yiyeceğimizi temin ettik. Ben en çok soğanla kavurmasını seviyorum. Çiçek sapları yendıği gibi yaprak saplarıda yeniyor. Haşlamayı unutmayın.

dünyam1 25-08-2011 17:37

arkadaşlar hodan otu adana da bulunurmu ?**** adanaya yakın yerlerde varsa hemen alayım.

Spirulina 27-05-2012 21:30

Bu sene elime hodan tohumu gecti. Ektiklerimden cikan hodanlar bizde dogal yetisenden farkli cok iri bir cins cikti oyle ki yapraklarindan dolma yaptik. Yapraklari kocaman ve tadi ayni salatalik tadinda. Hodanlarin ilk ciceklerini 10cm altindan kesip yemek yaptik. Bu cinsin tadiyla yabani hodanin tadi ayni, fark yok. Geriye kalan govdeden yeni cicek surgunleri vermeye basladi. Bu sene " mavi cicekler" karisimi tohumlarimin arasindanda bu cins hodan cikti. Onlari kesmedim ve mavi mavi cok guzel cicekleri oldu. Dediklerine gore hodanin cicegi arilari bahcenize cekermis. Ben de bu niyetle onlari dogasina biraktim ve de gelecek sezonlara tohumlarimin olmasini garantiledim.

zebra 25-03-2013 15:28

Ektigim tohumlari cimlenmeye basladi, herhalde birkac aya bahceme koyarim. Zaten ozellikle cilek ve domatesle kardes bitki oldugu icin, faydasini gorecegim.

zebra 18-06-2013 09:24

Hodan - Hastalik
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaslar,

Hodanlarimi ektim, buyuduler ve daha cicek acmadan hasta olmaya basladilar bile:D. Hodan sevenler olarak belki bir bilginiz vardir.

Son buldugum bilgilere gore "powdery mildew" hastaligina benziyor problem. Acaba sorun buysa, cozumu olan var mi acaba?

zebra 09-07-2013 08:53

Yagisli havalarin gecmesiyle birlikte, hastaliklarda azaldi ve ciceklenmeye basladi hodanlarim. Abi hodan, insallah kardesi olan domateslere iyi bakar.:D

http://www.agaclar.net/forum/attachm...0-dsc04968.jpg

esracer 27-03-2014 11:47

1 Eklenti(ler)
Cenabı (Allah'ın) bizlere sunduğu nimetlerden sadece biri. Çok lezzetli ve çok faydalı. Memleketim, Kastamonu'da bol bulunuyor ve adı Ispıt olarak biliniyor.

emrebakan 06-04-2016 09:35

Benim bulduğum hodanlar
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım.

mahon67 20-02-2017 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrebakan (Mesaj 1452083)
Merhaba,
Ben dün yola uzak bir noktadan bulduğum hodanları göstermek istedim. Malesef bir yanlışlık yaparak, en büyük yapraklarını toplayıp ince ince kıyarak salata olarak yedim. Yapraklar büyüdükçe sanırım üzerindeki tüyler sertleşip diken gibi oluyor. Daha önce pazarda satılan körpelerinden almıştık. Onu da soğanla kavurup yemiştik. Çok da lezzetli gelmedi açıkçası. Ben yerim de eşim pek beğenmedi. Bir de kökünü çıkarıp onu pişirmeyi deneyeceğim. Fotoğraları koyuyorum. Kartlaşmış mı acaba. Bununla ilgili fikrinizi yazarsanız çok sevinirim. Ben henüz acemi bir ot toplayıcısı olarak bilgi toplama aşamasındayım.

Gerçek hodan bunlar. Latincesi Borago officinalis. Karadeniz Bölgesinde yaygın olan ve Bizim Zonguldak yöresinde ıspıt, zılbıt, Kabalak gibi adlarla bildiğimiz ise Trachystemon orientalis'tir. Özellikle çiçek yapısından da anlayabilirsiniz Gerçek hodanların çiçeği mavi ve albenisi olan bir çiçekken ıspıtın çiçekleri düzgün olmayan bir yapıya sahiptir.

Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=B...w=1366&bih=662

Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=T...w=1366&bih=662

saleri 20-02-2017 20:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mahon67 (Mesaj 1496158)
Gerçek hodan bunlar. Latincesi Borago officinalis. Karadeniz Bölgesinde yaygın olan ve Bizim Zonguldak yöresinde ıspıt, zılbıt, Kabalak gibi adlarla bildiğimiz ise Trachystemon orientalis'tir. Özellikle çiçek yapısından da anlayabilirsiniz Gerçek hodanların çiçeği mavi ve albenisi olan bir çiçekken ıspıtın çiçekleri düzgün olmayan bir yapıya sahiptir.

Hodan: https://www.google.com.tr/search?q=B...w=1366&bih=662

Ispıt: https://www.google.com.tr/search?q=T...w=1366&bih=662

Bizdeki kaldırığın gerçek hodan olup olmadığını hep merak etmiştim. Sizin verdiğiniz bilgilere göre bizdekine Oryantel Hodan deniyormuş. Acaba kompost için ya da organik gübre yapmak için besin değeri orjinal hodan ile aynı mı ?

Muda 17-07-2019 22:35

Hodanların orijinal evi Akdeniz ülkelerinde bulunur, ancak Orta Çağ'dan bu yana Orta Avrupa bahçelerinde de kendini evinde hisseder.
Dünyanın her nerede onu memnun ederse, kendisini tekrar tekrar eker ve biz bundan mutlu oluruz, çünkü bu salatalık tadında olan ot, kendini melankoliden kurtarmaya yardımcı olur. Gökyüzü mavisi çiçeklere bakarak , karanlık kalbine ince bir neşe saçıyor! Yağ içeriği yüksek vasıtasıyla hareket eden, hodan tohumundan preslenmiş linoleik asit ve nadir gama-linolenik kalp ve deri üzerindeki faydalı etkisi!

Hodan çiçekleri salataları süslüyor (asit maviyi pembeye çeviriyor) ve içecekler çiçek şeklinde buz küpleri yapıyor. Masa dekorasyonu olarak yayılan çiçeklerin mavisi havayı kaldırıyor ve iletişimden sorumlu olan bora çakrayı harekete geçiriyor. Taze ve kuru çiçekler, sinir yatıştırıcı olabilir, bağışıklık artırıcı çay hazırlamak olabilir. Tüm şifalı çaylar, üst üste 3 haftadan daha fazla bir süre içmeyeceği için ara verin.

Genç hodan yaprakları , nane ve melissa ile karıştırılmış taze hodan çiçekleri şurup üretimi için nane olarak uygundur. Suyla seyreltilmiş ve bazı çiçeklerle bardağa aromatik, alkolsüz bir içecek konur!

Yapraklar , karaciğeri kirletici pirotik asitleri nedeniyle sadece kısa bir süre için kullanılmalıdır. Kaba kıllar nedeniyle yiyecekler için ince kıyılırlar. Frankfurt yeşili sosu, kuark, patates salatası ve diğer salatalar gibi soğuk soslar salatalık benzeri bir lezzet verir. Ayrıca - ıspanak gibi - bir sebze olarak da hazırlanabilirler.

https://www.wildfind.com/pflanzen/borretsch

ahmeter 26-07-2019 20:54

2 Eklenti(ler)
Ben yaprağının yeşilliği ve güzelliği için saksıda süs olarak kullanıyorum Tohumlardan bahçenin her tarafında kendiliğinden çıkıyor


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024