agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Hardal otu (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/15459.htm)

hassoman 09-05-2009 10:37

Hardal otu
 
3 Eklenti(ler)
Doğal gübrenin kötü tarafı bahçeye beraberinde yabani otları da taşıması... Bu kötü tarafının iyi tarafı da bu otların içinde yenilebilir olanlarının da olması. Nitekim bahçemde ebegümeci, hardal otu, cacık otu doğal gübrenin bana armağanı...

Eklenti 77316

Ara ara toplayıp salatasını, yemeğini yapıyorum...
Eşim bundan çok hoşnut kalıyor.
Nasıl kalmasın, sofraya ekstradan bir çeşit daha konmuş oluyor.
Evet ya, bu yağmurlardan sonra doğa çoştu. Yani diyeceğim hardal otunun tam zamanı...

Eklenti 77317

Ben de tazelerini topladım, çiğden salatasını yaptım. Aslında piyaz dense yeridir. Yaprakları doğranmış, üzerine limon sıkılmış, zeytin yağ ekilmiş hardal otunu iki haşlanmış yumurta ile karıştırdım. Üzerini de siyah zeytinle süsledim. Nefis...

Eklenti 77318


Hardal otunun mezesi çiğden yapıldığı gibi haşlanarak da yapılıyor. Kaynar suyu içinde şöyle bir bekletiliyor. Soğuk sudan geçirildikten sonra sarımsak, taze soğan, domates, kırmızı yağlı biber limon, sirke, zeytinyağı tuz, pul biberle karıştırılıyor... Artık zevke kalmış..

Başka yemekleri de yapılıyor.

- Soğan ve kırmızı yağlı biber doğranıp zeytin yağında hallettikten sonra üzerine kıyılmış hardal otu konarak kavrulma işlemine devam ediliyor. Üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor... Tuz ve pul biber unutulmuyor elbette...

Şimdi şu yazacağım yemeği ciddi ciddi yapmayı düşünüyorum.
Belki biraz daha geliştirebilirim:

Mesela ne olsun; bulgur mu, pirinç mi?
Bence bulgur olsun.
Bulgur olunca taze soğan da olmalı değil mi?
Sonra azıcık salça... Yakışır...
Sarımsaksız hiç olmaz...
Sirke katalım, limon suyu da...
Sonra üzerine peynir rendeyelim. Ama beyaz peynir... Rizotto...
Tuzu, karabiberi, pul biberi yazmaya gerek yok...

Taze soğanların beyaz kısımlarını yeşilleriyle (yapraklarıyla) karıştırmayacak şekilde doğrayalım...

-
Üç adet taze soğanın sadece beyaz kısımlarını ve üç adet doğranmış sarımsak dişini zeytinyağı+ayçiçekyağında halledelim, salçayı ilave edelim. Kokusu mutfağı sarıncaya kadar tencere içindeki harçla birlikte çevirelim ...

-
Bir demet doğranmış hardal otunu üzerine yayalım... Bir çorba kaşığı sirkeyi, yarım limonun suyunu da koyalım

- Yarım su bardağından fazlaca bulguru da hardal otunun üzerine dağıtalım...

- Kapağı kapatıp, kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Bulgurlar şişmeye başlayınca pişmeye yakın yani) soğanların yeşil kısımlarını bulgurun üzerine serpiştiriverelim... Tuz, karabiber ve pul biberi unutmayalım... kapağını yine kapatıyoruz elbette...

-
Servis sırasında üzerine rendelenmiş peynir serpiştirelim...

Bu kadar işte:D

Yanına bir de yoğurdu fazla sulandırılmamış cacık yapsak fena mı olur yani?...


Hardal otunu nereden bulacağız diyenlere önerim ıspanak ne güne duruyor?...

NOT: Ayrıca buraya göz atmayı unutmayın:

http://www.agaclar.net/forum/showpos...94&postcount=5

http://www.agaclar.net/forum/showpos...96&postcount=6

Sn Mine Pakkaner her zamanki bilgeliğini göstermiş, kaçırmak olmaz...

Müjgan 11-05-2009 16:22

Ellerinize sağlık, güzel görünüyor:)
Hardalı bulsam ben direkt olarak haşlayıp, zeytinyağlı-limonlu salatasını yiyeceğim ...
Bahçenizde ürün coşarsa, bize de düşer diye umuyorum.;)

hassoman 13-05-2009 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 418940)
Bahçenizde ürün coşarsa, bize de düşer diye umuyorum.;)

En kısa zamanda size tadımlık da olsa bir demet ulaştıracağım. Bahçemde yetişen bir demet ıspanağı da bonus olarak....:p

Not: Yanıta geciktiğim için özür dilerim...

Müjgan 15-05-2009 14:27

Hardallar hala gelmedi sevgili Hassoman. Tohuma kaçınca da getirmenize gerek kalmayacak.:p

k0900 16-05-2009 00:35

1 Eklenti(ler)
Beynam ormanı güney yamaçlarının bugün çekilen fotoğrafı; birkaç hafta HARDAL ORMANLARI.
Sn. Hassoman, piyazınız çok güzel gözüküyor, en kısa zamanda denenecek:)

hassoman 16-05-2009 18:01

Sevgili Müjgan hardal otunun yanına bonus olarak ıspanak sözü vermiştim.
Gecikme cezası olarak yanına bir kaç şey daha eklemeyi düşünüyorum.
Çok yakında size ulaşacak... Bakalım ellerinizden nasıl bir yemek çıkacak merak ediyorum haberiniz olsun... :p

Sevgili k0900, tepe yamaçlardaki hardalotu çiçeklerinin bıraktığı sarı lekeler çok güzel. İnsanda suluboya resim yapma isteği uyandırıyor...

Nariel 16-05-2009 21:13

1 Eklenti(ler)
Çoğu yerde hardallar çiçeğe kaçtı bile.. Merak ettiğim, hardal ile turpotu aynı bitki midir?

İşte geçen hafta görüntülediğim hardal çiçekleri:

Müjgan 25-05-2009 16:01

Alıntı:

Sevgili Müjgan hardal otunun yanına bonus olarak ıspanak sözü vermiştim.
Gecikme cezası olarak yanına bir kaç şey daha eklemeyi düşünüyorum.
Çok yakında size ulaşacak... Bakalım ellerinizden nasıl bir yemek çıkacak merak ediyorum haberiniz olsun... :p
Geçen hafta getirdiğiniz hardal otu ve ıspanaklar en iyi şekide değerlendirildi efeemm.:p
Hardal, özlemini duyduğum yeşillik haşlandı, limon ve zeytinyağı ile soslandı, yanında taze soğan bonusları ile bir güzel yenildi. Ispanaklar ise marul az olduğundan, çoğaltmak için içine doğrandı, yeşilin envayi çeşidi olan bir salata da afiyetle mideye indirildi.
Çok teşekkür ederim sevgili Hasso, ulaştırma zahmetinde bulundunuz ama buna değdi :)))

günsu 29-05-2009 12:05

Sevgili Nariel bizim burdada turpotu diyorlar biliyormusun ben pek otları tanımam ama anneannemler zamanında bağı bahçeleri olduğu için biliyorlar.

Peki, hardal sosunun yapılışını bilen varmı:confused:

Birkere hazır almıştım çok tuzluydu:dilli:, hem nede olsa evde yaptığımız daha sağlıklı.

gullusah_can 08-11-2009 14:50

hardalın bol ekşili salatasını tavsiye ederimm : -)
nefis oluyoor..!!

kordelyalı 29-11-2009 05:23

Zeytinyağı ve limonla haşlanmış olarak salatası çok güzel olur..

ekşimtrak 11-07-2010 03:48

öğrenilmesi gereken ne kadar çok bitki varmış ilk kez duyuyorum ama eminim güzeldir ellerinize sağlık

s.toprak 26-03-2011 20:27

Bu gün aAyrancı pazarına hardal ve labada gelmişti. Hardalları yıkadım, ayıkladım, ayıklarken saplarını soyup yedim.
tencerede suyu kaynattım hardallari bu suda biraz haşladım, hemen yenecek kıvama geliyorlar.suyunu süzdüm üzerine zeytin yağı limon çok güzeldi. yarın kahvatıda da
yemeyi düşünüyorum.

Atalya 26-03-2011 21:35

Ben egeliyim ve bayılırım hardala.Hardal kaynayan tuzlu suda haşlanır, süzülüp tabağa alınır.Üstüne ezilmiş sarımsak ,nar ekşisi ,zeytinyağ, limon, halka soğan eklenir. Nefistir gerçekten, kahvaltıda dahi canınız çekebilir.

Atalya 26-03-2011 21:44

Ve yemeği bu az bulunur nefis bir tariftir ,anneciğim pek sık yapardı.Hardal aynı usülde haşlanır süzülr. Tencereye sıvıyağ , soğan aalınıp kavrulur un eklenip unun kokusu çıkana dek kavurmaya devam edillir. Kasede ezilmiş üç diş sarımsak üç kaşık nar ekşisi tuz sulandırılıp tencereye alınır , su kaynayıp yoğunlaşınca otlar eklenir bir taşım kaynatılır. Afiyet olsun.

aliakrep 03-04-2015 17:19

ben sade seviyorum. kokusu rokaya çok benziyor. çokda lezzetli.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024