Hardal otu
3 Eklenti(ler)
Doğal gübrenin kötü tarafı bahçeye beraberinde yabani otları da taşıması... Bu kötü tarafının iyi tarafı da bu otların içinde yenilebilir olanlarının da olması. Nitekim bahçemde ebegümeci, hardal otu, cacık otu doğal gübrenin bana armağanı...
Eklenti 77316 Ara ara toplayıp salatasını, yemeğini yapıyorum... Eşim bundan çok hoşnut kalıyor. Nasıl kalmasın, sofraya ekstradan bir çeşit daha konmuş oluyor. Evet ya, bu yağmurlardan sonra doğa çoştu. Yani diyeceğim hardal otunun tam zamanı... Eklenti 77317 Ben de tazelerini topladım, çiğden salatasını yaptım. Aslında piyaz dense yeridir. Yaprakları doğranmış, üzerine limon sıkılmış, zeytin yağ ekilmiş hardal otunu iki haşlanmış yumurta ile karıştırdım. Üzerini de siyah zeytinle süsledim. Nefis... Eklenti 77318 Hardal otunun mezesi çiğden yapıldığı gibi haşlanarak da yapılıyor. Kaynar suyu içinde şöyle bir bekletiliyor. Soğuk sudan geçirildikten sonra sarımsak, taze soğan, domates, kırmızı yağlı biber limon, sirke, zeytinyağı tuz, pul biberle karıştırılıyor... Artık zevke kalmış.. Başka yemekleri de yapılıyor. - Soğan ve kırmızı yağlı biber doğranıp zeytin yağında hallettikten sonra üzerine kıyılmış hardal otu konarak kavrulma işlemine devam ediliyor. Üzerine yumurta kırılıp pişiriliyor... Tuz ve pul biber unutulmuyor elbette... Şimdi şu yazacağım yemeği ciddi ciddi yapmayı düşünüyorum. Belki biraz daha geliştirebilirim: Mesela ne olsun; bulgur mu, pirinç mi? Bence bulgur olsun. Bulgur olunca taze soğan da olmalı değil mi? Sonra azıcık salça... Yakışır... Sarımsaksız hiç olmaz... Sirke katalım, limon suyu da... Sonra üzerine peynir rendeyelim. Ama beyaz peynir... Rizotto... Tuzu, karabiberi, pul biberi yazmaya gerek yok... Taze soğanların beyaz kısımlarını yeşilleriyle (yapraklarıyla) karıştırmayacak şekilde doğrayalım... - Üç adet taze soğanın sadece beyaz kısımlarını ve üç adet doğranmış sarımsak dişini zeytinyağı+ayçiçekyağında halledelim, salçayı ilave edelim. Kokusu mutfağı sarıncaya kadar tencere içindeki harçla birlikte çevirelim ... - Bir demet doğranmış hardal otunu üzerine yayalım... Bir çorba kaşığı sirkeyi, yarım limonun suyunu da koyalım - Yarım su bardağından fazlaca bulguru da hardal otunun üzerine dağıtalım... - Kapağı kapatıp, kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Bulgurlar şişmeye başlayınca pişmeye yakın yani) soğanların yeşil kısımlarını bulgurun üzerine serpiştiriverelim... Tuz, karabiber ve pul biberi unutmayalım... kapağını yine kapatıyoruz elbette... - Servis sırasında üzerine rendelenmiş peynir serpiştirelim... Bu kadar işte:D Yanına bir de yoğurdu fazla sulandırılmamış cacık yapsak fena mı olur yani?... Hardal otunu nereden bulacağız diyenlere önerim ıspanak ne güne duruyor?... NOT: Ayrıca buraya göz atmayı unutmayın: http://www.agaclar.net/forum/showpos...94&postcount=5 http://www.agaclar.net/forum/showpos...96&postcount=6 Sn Mine Pakkaner her zamanki bilgeliğini göstermiş, kaçırmak olmaz... |
Ellerinize sağlık, güzel görünüyor:)
Hardalı bulsam ben direkt olarak haşlayıp, zeytinyağlı-limonlu salatasını yiyeceğim ... Bahçenizde ürün coşarsa, bize de düşer diye umuyorum.;) |
Alıntı:
Not: Yanıta geciktiğim için özür dilerim... |
Hardallar hala gelmedi sevgili Hassoman. Tohuma kaçınca da getirmenize gerek kalmayacak.:p
|
1 Eklenti(ler)
Beynam ormanı güney yamaçlarının bugün çekilen fotoğrafı; birkaç hafta HARDAL ORMANLARI.
Sn. Hassoman, piyazınız çok güzel gözüküyor, en kısa zamanda denenecek:) |
Sevgili Müjgan hardal otunun yanına bonus olarak ıspanak sözü vermiştim.
Gecikme cezası olarak yanına bir kaç şey daha eklemeyi düşünüyorum. Çok yakında size ulaşacak... Bakalım ellerinizden nasıl bir yemek çıkacak merak ediyorum haberiniz olsun... :p Sevgili k0900, tepe yamaçlardaki hardalotu çiçeklerinin bıraktığı sarı lekeler çok güzel. İnsanda suluboya resim yapma isteği uyandırıyor... |
1 Eklenti(ler)
Çoğu yerde hardallar çiçeğe kaçtı bile.. Merak ettiğim, hardal ile turpotu aynı bitki midir?
İşte geçen hafta görüntülediğim hardal çiçekleri: |
Alıntı:
Hardal, özlemini duyduğum yeşillik haşlandı, limon ve zeytinyağı ile soslandı, yanında taze soğan bonusları ile bir güzel yenildi. Ispanaklar ise marul az olduğundan, çoğaltmak için içine doğrandı, yeşilin envayi çeşidi olan bir salata da afiyetle mideye indirildi. Çok teşekkür ederim sevgili Hasso, ulaştırma zahmetinde bulundunuz ama buna değdi :))) |
Sevgili Nariel bizim burdada turpotu diyorlar biliyormusun ben pek otları tanımam ama anneannemler zamanında bağı bahçeleri olduğu için biliyorlar.
Peki, hardal sosunun yapılışını bilen varmı:confused: Birkere hazır almıştım çok tuzluydu:dilli:, hem nede olsa evde yaptığımız daha sağlıklı. |
hardalın bol ekşili salatasını tavsiye ederimm : -)
nefis oluyoor..!! |
Zeytinyağı ve limonla haşlanmış olarak salatası çok güzel olur..
|
öğrenilmesi gereken ne kadar çok bitki varmış ilk kez duyuyorum ama eminim güzeldir ellerinize sağlık
|
Bu gün aAyrancı pazarına hardal ve labada gelmişti. Hardalları yıkadım, ayıkladım, ayıklarken saplarını soyup yedim.
tencerede suyu kaynattım hardallari bu suda biraz haşladım, hemen yenecek kıvama geliyorlar.suyunu süzdüm üzerine zeytin yağı limon çok güzeldi. yarın kahvatıda da yemeyi düşünüyorum. |
Ben egeliyim ve bayılırım hardala.Hardal kaynayan tuzlu suda haşlanır, süzülüp tabağa alınır.Üstüne ezilmiş sarımsak ,nar ekşisi ,zeytinyağ, limon, halka soğan eklenir. Nefistir gerçekten, kahvaltıda dahi canınız çekebilir.
|
Ve yemeği bu az bulunur nefis bir tariftir ,anneciğim pek sık yapardı.Hardal aynı usülde haşlanır süzülr. Tencereye sıvıyağ , soğan aalınıp kavrulur un eklenip unun kokusu çıkana dek kavurmaya devam edillir. Kasede ezilmiş üç diş sarımsak üç kaşık nar ekşisi tuz sulandırılıp tencereye alınır , su kaynayıp yoğunlaşınca otlar eklenir bir taşım kaynatılır. Afiyet olsun.
|
ben sade seviyorum. kokusu rokaya çok benziyor. çokda lezzetli.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024