Çiriş
1 Eklenti(ler)
çiriş zambakgiller familyasından bir bitkidir. anadolunun pek çok bölgesinde yetişir. bazı bölgelerde sarı zambak da denir. aynı zamanda pek çok bölgede şifalı bir bitki olduğuna inanılıyor. bir başka özelliği de çirişin zamk olarak kullanılması.
En bilinen tüketim şekli, Çiriş kavurması ayıklanmış yarım kilo çiriş kaynar suda beş dakika haşlanır. soğuk sudan geçirilip süzülür. bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağ eritilir ve bir adet doğranmış soğan kavrulur salçası eklenip biraz daha kavrulduktan sonra suyu sıkılmış çirişler doğranır ve eklenir. tuzu ve biberi konulduktan sonra beş dakika kadar daha pişirilir. servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir. |
Ayrıca çirişli bulgur plavı , inanılmaz lezzetlidir. Tavsiye ederim.
|
şu sıralar mahalle pazarlarında görüyorum hatta bir hafta önce cihangir firuzağa'da bir marketin manav reyonunun önünde yığınla duruyordu. kilosu 2.5 ila 3 lira arasında satılıyor. gayet hesaplı. haftaya kalmaz sanırım.
|
Pişerken çıkan kokuyu hiç unutmam, çocukluğumdan kalan bir hatıra çiriş piştiği gün eve girmezdim :)
|
Dün pazarda görüp merak edp yarım kg aldım ama eve geldiğimde kokusu kötü geldi :( Hemen balkona koydum poşetiyle, o kokuyla pişiremem sanırım.
|
Faydaları için tüketmek gerek sanırım...:)
|
Kavurmasını yaptım ve yumurta kırdım üzerine. Beklediğim gibi olmadı çünkü sanırım fazla kavurdum ve suyu sıkılmış gibi oldu. Lezzeti de bundan kaştı bence.
|
Çok lezzetli bir ot. Ispanak tadına benziyor ancak piştiğinde ıspanaktaki gibi kararma olmuyor. Çok severek yerim. Bu sene iki sefer yiyebildik.
Aldıklarımızın içinde köklü olanlardan birkaçını belki tutar ümidiyle saksıya dikmiştim ama tutmadı maalesef. |
Kötü kokusu dışında faydalı bir sebze bizim oralarda kavurmalı,pirinçli yemegi yapılır.kıştan çıkarken kavurmanın sonunu çiriş için saklanır çirişin hakkı diye:)
|
Çirişi zeytinyağlı pırasa yemeği gibi pişiriyorum.Çok ta lezzetli oluyor.Et ile hiç denemedim.
|
Çiriş benim de dönemi içerisinde severek tükettiğim bir ot türü. Yemeğinide sayın corto nun tarif ettiği gibi yaparlar. Çiriş yediğim ot yemekleri içinde en yumuşak olanı. Yerken sanki mantar yiyormuşum gibi hissediyorum. Annem aynı zamanda kirişi derin dondurucuda temizlenip ayıklanmış vaziyette yeşil olarak ya da temizlenip haşlanmış vaziyette muhafaza ediyor. Tavsiye ederim. Ayrıca yumurtalı kirişte çok lezzetli oluyor. Dönemi gelince yapıp tadına bakmanızı tavsiye ederim...
|
Çiriş otunun kavurması ,yoğurtlusu , kavurmasından yapılmış böreği , bulgur pilavı , pirinçli yemeği güzel olur.
Ama bizim aile gibi evde yiyen olmazsa pişiremiyorum maalesef. Şimdi tam mevsimi ... |
kokusuna dayanamadığım tek bitki...! kokuyu duyarsam yiyemiyorum...!
|
Bu sayfa hiç ilerlememiş, iki yıl önce yazmışım.
Dün çiriş almıştım, güzelce yıkadım ,incecik doğradım.Soğanla ,salçayla ,baharatla bir güzel kavurdum.Kahvaltıda sadece kendime bir parça koyup ,üzerine tek yumurta kırdım,pişirdim. Bugünde fırına peynirli börek gönderiyordum.Deneyeyim acaba çocuklardan yiyen olur mu diye kalan az bir çiriş kavurmasını yolladım. 8-9 kadar böreği çıkmış, inanın harika lezzetli olmuştu.Kızlarımda limion sıkarak yediler nasıl mutlu oldum anlatamam.Daha önce ağızlarına koymamışlardı. |
Çiriş le geçen yıl tanıştım çok hoşuma gitti bu yıl birazcık abarttım sanırım Afşin dönüşü 20 kilocuk almışım ...Şu an derindondurucuda börek olmayı bekleyen 15 poşet çirişim var
|
Çirişle ilk defa Ayrancılar pazarında gördüm, yumurtalı kavurmasını yaptık hoşumuza gitti inşallah seneye tekrar nasip olur.
|
1 Eklenti(ler)
Biz de bugün hayatımızda ilk defa çiriş otu kavurmasıyla tanıştık..
Çok lezzetli bir ot.. Az prinç, salça, soğan ve zeytinyağıyla yaptık kavurmayı.. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:19. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024