agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yabani Ot Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/)
-   -   Çiriş (http://www.agaclar.net/forum/yabani-ot-yemekleri/15401.htm)

corto 05-05-2009 23:28

Çiriş
 
1 Eklenti(ler)
çiriş zambakgiller familyasından bir bitkidir. anadolunun pek çok bölgesinde yetişir. bazı bölgelerde sarı zambak da denir. aynı zamanda pek çok bölgede şifalı bir bitki olduğuna inanılıyor. bir başka özelliği de çirişin zamk olarak kullanılması.

En bilinen tüketim şekli, Çiriş kavurması

ayıklanmış yarım kilo çiriş kaynar suda beş dakika haşlanır. soğuk sudan geçirilip süzülür.
bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağ eritilir ve bir adet doğranmış soğan kavrulur salçası eklenip biraz daha kavrulduktan sonra suyu sıkılmış çirişler doğranır ve eklenir.
tuzu ve biberi konulduktan sonra beş dakika kadar daha pişirilir.
servis tabağına alınıp sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir.

kuyucu 06-05-2009 13:52

Ayrıca çirişli bulgur plavı , inanılmaz lezzetlidir. Tavsiye ederim.

corto 06-05-2009 16:03

şu sıralar mahalle pazarlarında görüyorum hatta bir hafta önce cihangir firuzağa'da bir marketin manav reyonunun önünde yığınla duruyordu. kilosu 2.5 ila 3 lira arasında satılıyor. gayet hesaplı. haftaya kalmaz sanırım.

ephesos 06-05-2009 22:18

Pişerken çıkan kokuyu hiç unutmam, çocukluğumdan kalan bir hatıra çiriş piştiği gün eve girmezdim :)

Dudi 01-04-2010 09:20

Dün pazarda görüp merak edp yarım kg aldım ama eve geldiğimde kokusu kötü geldi :( Hemen balkona koydum poşetiyle, o kokuyla pişiremem sanırım.

rumma 12-04-2010 22:02

Faydaları için tüketmek gerek sanırım...:)

aygün 26-04-2010 19:44

Kavurmasını yaptım ve yumurta kırdım üzerine. Beklediğim gibi olmadı çünkü sanırım fazla kavurdum ve suyu sıkılmış gibi oldu. Lezzeti de bundan kaştı bence.

köknar 27-04-2010 00:40

Çok lezzetli bir ot. Ispanak tadına benziyor ancak piştiğinde ıspanaktaki gibi kararma olmuyor. Çok severek yerim. Bu sene iki sefer yiyebildik.
Aldıklarımızın içinde köklü olanlardan birkaçını belki tutar ümidiyle saksıya dikmiştim ama tutmadı maalesef.

tamaşa 27-04-2010 12:00

Kötü kokusu dışında faydalı bir sebze bizim oralarda kavurmalı,pirinçli yemegi yapılır.kıştan çıkarken kavurmanın sonunu çiriş için saklanır çirişin hakkı diye:)

Kekik 22-06-2010 23:18

Çirişi zeytinyağlı pırasa yemeği gibi pişiriyorum.Çok ta lezzetli oluyor.Et ile hiç denemedim.

Faruk 23-06-2010 00:14

Çiriş benim de dönemi içerisinde severek tükettiğim bir ot türü. Yemeğinide sayın corto nun tarif ettiği gibi yaparlar. Çiriş yediğim ot yemekleri içinde en yumuşak olanı. Yerken sanki mantar yiyormuşum gibi hissediyorum. Annem aynı zamanda kirişi derin dondurucuda temizlenip ayıklanmış vaziyette yeşil olarak ya da temizlenip haşlanmış vaziyette muhafaza ediyor. Tavsiye ederim. Ayrıca yumurtalı kirişte çok lezzetli oluyor. Dönemi gelince yapıp tadına bakmanızı tavsiye ederim...

nardane 10-04-2011 19:33

Çiriş otunun kavurması ,yoğurtlusu , kavurmasından yapılmış böreği , bulgur pilavı , pirinçli yemeği güzel olur.
Ama bizim aile gibi evde yiyen olmazsa pişiremiyorum maalesef.
Şimdi tam mevsimi ...

ekc 11-10-2011 18:55

kokusuna dayanamadığım tek bitki...! kokuyu duyarsam yiyemiyorum...!

nardane 15-04-2013 22:58

Bu sayfa hiç ilerlememiş, iki yıl önce yazmışım.
Dün çiriş almıştım, güzelce yıkadım ,incecik doğradım.Soğanla ,salçayla ,baharatla bir güzel kavurdum.Kahvaltıda sadece kendime bir parça koyup ,üzerine tek yumurta kırdım,pişirdim.
Bugünde fırına peynirli börek gönderiyordum.Deneyeyim acaba çocuklardan yiyen olur mu diye kalan az bir çiriş kavurmasını yolladım.
8-9 kadar böreği çıkmış, inanın harika lezzetli olmuştu.Kızlarımda limion sıkarak yediler nasıl mutlu oldum anlatamam.Daha önce ağızlarına koymamışlardı.

ilkazra 07-05-2013 13:28

Çiriş le geçen yıl tanıştım çok hoşuma gitti bu yıl birazcık abarttım sanırım Afşin dönüşü 20 kilocuk almışım ...Şu an derindondurucuda börek olmayı bekleyen 15 poşet çirişim var

aksoylu 19-05-2013 09:23

Çirişle ilk defa Ayrancılar pazarında gördüm, yumurtalı kavurmasını yaptık hoşumuza gitti inşallah seneye tekrar nasip olur.

pria 12-04-2015 00:24

1 Eklenti(ler)
Biz de bugün hayatımızda ilk defa çiriş otu kavurmasıyla tanıştık..
Çok lezzetli bir ot..

Az prinç, salça, soğan ve zeytinyağıyla yaptık kavurmayı..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024