Sedir Filizi Sosu-Nevzuhur Bir Lezzet
Bu bahar günlerinde sedirler ve diğer iğneyapraklılar filiz verdi.
Belki sedir filizi yemek gibi çocukluktan kalma bir merakı olan arkadaşlar vardır. Farklı Kaynaklardan Beslenmek felsefesini yalnız sosyal ve kültürel bağlamda değil kelimenin gerçek manasıyla mideye giren besin olarak da algılayan arkadaşlar bulunur diye düşünüyorum. Ben de yenebilen çeşitli bitkileri denemişimdir ancak sedir filizi mayhoş tadı ile ayrı bir yere sahiptir. Bir süre evvel bunu salata sosu olarak değerlendirmeye başladım. Filizler geçen seneki ibreler araya karıştırılmadan toplanır ve yıkanır. Zeytinyağı dolu bir kabın içine konarak el blendırı denen aletle çırpılır . İki çimdik (bkz: normu mechul ölçü birimleri) tuz. İşte size salata sosunuz. Haşlanmış yumurta ile de iyi gidiyor. Hatta makarna üzerinde de . |
2 Eklenti(ler)
Halit Bey, sözünü ettiğiniz filizler bunlar mı? Geçende bir Himalaya sediri gördüm . Bu şekilde açık yeşil taze filiz doluydu üzeri ve çok güzel görünüyordu. Fotoğrafladım ama çok iyi olmadı. Bunlar mı yenebiliyor; ilk kez sizden duyuyorum. Bunları koparmak ağacın büyümesini etkilemez mi?
|
Alt dallar haricinde toplamak zaten mümkün değil. Alt dallar doğada daha sedirin hayatının ilk 10 senesinde zaten kardan kırılıyor. Ve geçen seneler içinde kırılanlar giderek daha da üste çıkıyor ve yaşlı sedirler şemsiye gibi tepe yapıyır o bildiğimiz konik halinden epice farklı oluyorlar.
Parklardakilerin alt dalları budanıyor en azından benim evin önündekiler ve sokaktakiler için geçerli. |
Şimdi sokağa çıkıp sedir ağaçlarına ( Toros Sediri ) dikkatlice baktım. Onlarda böyle yeşil filiz göremedim. Belki zamanı geçti ben farketmedim...
|
İstanbul'da daha yeni filizleniyor. Ankara için daha erken sanırım.
|
E, ama bir ağacın filizi yenir mi hiç? Ağaca yazık değil mi? Nasıl büyüyecek o zaman? Ben acırım doğrusu:(
...bi de keçilere kızarız:) |
Bir evde birkaç defa sos yapmak zarar vermez. Dalların bir uç sürgünleri var, bir de dalların yan dalcıkları ve onların daha küçük yan dalcıkları var. O nedenle ağacın zarar göreceği bir durum olmaz. Zaten her yıl birkaç istenmeyen dalları kesiyoruz. Değişik bir tat herhalde sürgünler çıksın deneyeceğim.
|
Alıntı:
Sevgili Nil bunları düşününce acımak değil ağlamak lazım. Hatta bu kadar felaketi tabiata yükleyip nasıl olur da yaşamaya devam ederiz diyorum bazen. Esas olan şey "Dünya'nın Bu kadar insana ihtiyacı var mı?" sorusu olmalı diyorum. Başka da birşey demek istemiyorum. |
Dunyanın bu kadar insana ihtiyacı olmayabilir hele insanlar yetişmesi yuzyıllar alan ağaçların filizlerinden salata sosu yapmaya kalkışıırsak.
Mayhoş lezzet nadir orman ağaçlarından sedirin filizlerini kırmadan da elde edilebilir diye düşünüyorum. Semiz otu, koruk suyu gibi guzel ekşi lezzet kaynaklarımız var. Labadanın, üzümün yapraklarını koparıyoruz, ama dünya nüfüsu olarak bizler sedir filizlerini de koparmaya başlarsak dogru olur mu bilemiyorum. Üstelik ağaçlar net. forumundayız. Susuyorum. Sedir ağacı havaya oksijen veriyor, ben insanım dogayı kirletiyorum. Ağaçlar, sedir ağacı benden değerlidir. Ben yok edici insanım. |
Sevgili Togay,
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler yarın ilk işim bu filizlerden toplamak. Alt dalların filizlerini toplamakta bir nevi budama gibi düşünülebilir. Sevgiyle kalın |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:00. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024